Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bbuffy
üzenetére
#Nebosszancsáfel. "Phoenix van őrlőben" A Phoenix maga az őrlő ugye, bár kicsit bénán fogalmaztam, valóban.
Warloo93
én már a Graefet adtam el
Szabász
Iszom szimplát is rendszeresen, de a mostani magból képtelen voltam ihatót előállítani.zolnagy
már a fekete macskát is átdobtam a bal vállam felett éjfélkor a Köztemetőben. Bár a GC hőstabilitásának nem tett jót, de hátha
Azt mondjad, a fent emlegetettet hány fokon húztad (bár tudom aztat is, minden PID mást mér, hogy rohadnának el).
Pacificaffé világosak vannak sorba állítva, életem megrontója a Rwanda Gitega Hills épp. Mondjuk ez pont nem túl világos. Van két etióp a szekrényben a halállistán. -
norby_42
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
A lefolyást nézve a V60ra, a papír vastagsága meg talán a Chemexre. Ízre amúgy sem tudnék megkülönböztetni egy V60at egy Melittától. De az eredmény finom
-
gboszi
senior tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Na ezt jó tudni, köszi
Attól még lehet, hogy decantnak behozom. De akkor V60 lesz. Alá mit rakjak? mi ajánlott? Valami IKEA-s cucc esetleg? 
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Bár nekem nem volt, de az itteni vélemények alapján a Kinu Phoenix is jó örlő pedig. Milyen kávéid vannak most?
-
kzoltann
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Most ajánljunk nespresso gépet vagy megvárjuk a januart?
-
norby_42
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Lifehack: a sima 2es Melitta papírt lehet úgy hajtani, hogy jó legyen bele. Én sima DMest használok
-
Szabász
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Végül áttértél a szimpla adagra? Vagy csak tervben volt?
-
Daneeka
senior tag
válasz
SoundON
üzenetére
Nekem van, hozza a kissé bizonytalan régi idők godshot feelingjét akkora csoda ha jól sikerül. (mondjuk a módszeremmel van a baj, az említett eszközök gondolom konzisztensebbek, én tampolok az őrleményre, ráteszek egy AP papírt és arra öntök, kb. 5-ből 4-szer felszedi a papírt a víz, elkezd így ázni a puck teteje vagy kvázi szétesni ha a nagyon jön lejjebbrol a bloom bubi és akkor jön egy egyszerre alul és túl oldott pia a pohárba.
Részben ezért kidolgoztam azóta egy "immerziós kotyesz" receptet, na az mindig elér egy elég jó szintet, hasonlóan a cuppinghez. -
Warloo93
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem vagy magad. Nálam pl az összes shot keserű, de kegyetlenül.
Eladom a rossi-t aztán beszerzek egy graef-et inkább
-
SoundON
tag
Valakinek van tapasztalata fémfilteres (fellow prismo, ims, able disc) Aeropress-es presszókészítésben? Értékelhető eredményre lehet számítani?
-
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na itt egy hiba. Miert van az örlőben?
-
WarLock07222
tag
válasz
gboszi
üzenetére
A feleségem pont a Tigrisben volt, amikor ezt kiraktad, úgyhogy kértem, hogy hozzon belőle egyet. Ennyi pénzért tényleg jó víz / bor / akármi kiöntőkének is. Adnak amúgy mellé egy fémszűrőt, amit kiváncsiságból rögtön ki is próbáltam 16grammal. Azt hiszem ez a része a csomagnak megy a kukába, mert a víz úgy folyt rajta át, mintha ott se lenne, cserébe az összes fine is átment vele együtt, bele az italba. Szerencsére egy V60-vel még sikerült menteni rajta valamennyit utólag, de hát nem lett életem kávéja. Ahogy néztem amúgy a papír se túl olcsó ehhez a cucchoz (5000Ft/100db).
Szóval ha budget filterezés a cél, akkor tényleg inkább műanyag V60 + papír.
-
válasz
zolnagy
üzenetére
Phoenix van őrlőben (bár kicsit régi), nem hiszem, hogy az a vállalhatatlan kategória.
Minden szar vuduval fel vagyok szerelkezve és nem érzem magam képezhetetlennek. Január=fragola, ki akarom méretni a GC-t. Ha azt állítja minden rendben, eladom a 'csába és veszek egy neszpresszót
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hidd el, én is így voltam sokszor.
(még a gépeimet is el akartam adni)
És csatlakozva Toobee posztjához, az évek alatt én is arra jutottam, hogy a jó alapanyag (kávé) után az őrlő a legfontosabb. Jó nyilván egy jó gép sem árt, de egy bizonyos szint elérésekor nem az tesz hozzá sokat a végeredményhez.
Ha mindez megvan, akkor lehet kísérletezni az előáztatással nyomással, hőmérséklettel. Régebben nem használtam sokat (klasszik kávénál inkább csak rosszabb volt), de a gyümisebb vonalon nálam is bejött a hosszú előáztatás, kisebb (6 bar körüli) nyomás az ezzel járó picivel finomabb őrléssel. Most jelenleg olyan kávéim vannak, hogy ilyen módon készítem mindet a szünetben.
Amúgy én sem tudom megmondani a kávék 99%-nál, hogy milyen gyümölcsöt, ízt érzek benne, csak azt, hogy jó, nem jó, @va jó.
De ez a mostani annyira adta az aszús ízt, hogy még én is beazonosítottam.
Ilyen egyértelmű ízt régebben éreztem Paljoy apricot illusion-jánál (sárgabarack), meg valamelyik yrga-nál az epres ízt. -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kell egy jó daráló, az nagyon alap. Odáig sok csalódás fog érni. Én személy szerint biztos nem ajánlanám megvételre ezeket a kiskúpos vonyítókat, mert ha elmozdulnál a robis, sötét vonaltól, akkor csak a csalódás lesz a csészében.
-
-
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hoffmantól kell tanulni, sokat segit.
-
-
válasz
zolnagy
üzenetére
Annyira frusztráltok ezekkel a posztokkal, el nem tudom mondani. A kávé
főzéskészítés azért nem egy kvantumfizika basszus, én meg képtelen vagyok bármi értékelhetőt húzni. Legjobb esetben kellemesen jellegtelen. Mondjuk egy pont ilyen műveletből, mint részletezed, 10/6 valami savanyú rettenet jönne le. Na mind1, fordítva vagyok bekötve valahol, vagy a gépemben nagyon nem kóser valami
-
zolnagy
őstag
Basszus, a hülye macska elvitte a hozzászólásom (már nem először)!
: [kép]
Szóval akkor röviden. Ünnepek előtt betáraztam pár Kapucziner kávét. A napokban bontottam a Kenya AA Top Baragwi Guama-t, amin már először is éreztem valami ismerős ízt. Most jöttem rá, hogy aszús szőlőszem (vagy bor). Nagyon adja.
Ja az arányok: 18,5 g kávéból 39g ital IMS 12-18g (24,5 mm magas) szűrőben. 10-15s előáztatás 1-2 baron, majd 6-7 barra lassan fel.

-
Tomi_Sci
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Ha esetleg még küzdesz fele, itt van pár kép a fémlemez eltávolításáról, a második képen vannak a rugók, neked a vízszintes esett ki.
-
WarLock07222
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Óh igen... Ez kimaradt, hogy csak 49mm-es kosárral dolgozol. Akkor tényleg tárgytalan az összehasonlítás ebből a szempontból. Illetve ahhoz lehet extrém sok lenne a 18g a pogácsa vastagsága miatt. Akkor marad a rövidebbre húzás
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Megpróbálni meg lehet, de ez olyan alma a körtével eset, mert a Robotnak 58-as kosara van, a Strietmannak 49mm-es,tök más a kávépogi dimenziója.
A 15g-os gyári IMS-féle kosárból van hozzá 3 db-om, abba megy 16g körüli kávé. Még annyit tudnék rajta variálni, hogy szerzek 18g-osat is Woutertől. Biztos változna vele kicsit az íz, de nem éreztem szükségét.
Majd megpróbálom rövidebbre húzni, de azt is csak úgy érzésre, mert a mérlegem túl vastag, nem fér be a csésze alá, úgyhogy mindig utólag mérek
. -
én meg iszom az omniroászt szegedieket, és igazán emlékezeteset még egyszer sem sikerült csinálni. magamnak icipicit sötétebbre fogom pörkölni ennek fényében (kaptam zöldben és barnában is).
-
nincs ennyi ebben a jh-témában, feleim
-
WarLock07222
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én most a Robottal nyomatom a Bagira-féle Guatemalat. Olyan 18.2g megy be és 36.0-36.5 között jön ki. Amúgy amiről videót tettem fel, az volt ugye az első próba, ott 38.2g jött ki ugyanebből az adagból és már jócskán testtelennek érződött (bár az ízek rendben voltak), szóval ez az 1-2g differencia is iszonyatosat tud dobni vagy rontani a végeredményen ezzel a kávéval. A korábbi kávéimat amúgy ettől sokkal megbocsájtóbbnak éreztem. Ettől kisebb dózisra nem biztos hogy rámennék, mert nem biztos, hogy jót tesz már az ízvilágnak, ha ettől is finomabbra van darálva az őrlemény. De lehet kiváncsiságból délután rápróbálok egy 16 grammos adagra, csak kiváncsiságból, hogy mégis mi sül ki.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
djboris
üzenetére
Pont ezt nem értem én sem miben nyilvanul meg a sznobsága. Több alkalma volt kiserletezni kávéval, szélesebb körben kostolt.
Azt én nem tekinteném sznobságnak, hogy az átlag alatti kávékra, vagy áruk szerint nem jol teljesito gepeket nem dicséri tul, és ha foz egy rossz kavet akkor mer hozza arcot vágni. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
kzoltann
üzenetére
Megpróbálom ezt is, köszönöm a tippet!
Nordát nem használtam sosem és nem is tervezem, sok lenne a hulladék a műanyagból és a vízből is, mert a Strietman-ból leengedem mindig a vizet használat után. Nem lehet elfőzni belőle az utolsó cseppig a vizet, mert a fűtőszálat kinyírja. Szóval a kb 3-4 dl vízből párolog is, meg mondjuk 1-2dl marad, amit leengedek, azt már kiöntöm, nem használom újra.Eddig Kalmár, Roastopus és CM kávék váltották egymást, meg egy rendelésem volt Paljoctól. Azokból ki tudtam hozni a lényegét, legalábbis meg voltam elégedve az eredménnyel.
@WarLock07222: az előáztatást is próbáltam, nem vezetett eredményre. Ezért gondolom, hogy most nem én, hanem a víz a leggyengébb láncszem. Az arányaim nagyjából ezek, amit te is írtál, bár az 1:1,5 elég rövid, nem probáltam még. Kávétól függően nagyjából 16g-ból jön 35-40g. A Strietman lökete adott, eddig a legtöbb, amit kipréseltem belőle olyan 42g volt.
-
törölt tag
válasz
gboszi
üzenetére
Szép dísztárgy. Able cone-nal (és cLone-nal) nem rossz amúgy, de papírral lassú a lefolyás, mert feltapad az üvegen, a hariot ezért jobban szeretik.
Bort is lehet benne dekantálni.
Nekem a 3-as van, épp hogy belefér annyi kávé egy fémtölcsérbe, hogy megfelelő legyen az arány fél adaghoz. De a V60 jobbat főz papírral. -
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
kellemes pihenést a két ünnep között és szerencsés újévet előre is minden topiclakónak.
ma sikerült átvegyem végre egy kisebb kálvária után a bottomless portafiltert a Dedica-hoz, laza 3+ hónap után. egyszer eltévedt a postás bácsinál és visszament Kínába, utána pedig elkeverték a vám-on és a 7 ezres csomagra jött egy 10 ezres vám ktg. adminisztratív hiba miatt, nyilván. de végre itt van

ha valakit érdekel a beugró szint alja, csináltam pár képet, összehasonlítva a gyárival és egy egyperceset az első húzásról vele. nagyobb vérfürdőre számítottam, az biztos, hogy ezt még csak csiszolni lehet, de nagy a boldoság. magam is meglepődtem, de maga a kar, a fejrész és a kosár is kellemes minőség, egy kört ráver az eredetire.
egyetlen bajom van - ezzel is -, csak dupla kosár van hozzá. nekem erős már a 16g-os dupla reggelire, így szimpla kosarat keresek hozzá. ebben kérnék segítséget. szeretném nagyon messzire elkerülni a postát, a vámot, a várakozást ésatöbbit. ezt vagy ilyen kosarat itthon fogok találni valahol szerintetek? egyelőre nem jártam sikerrel.
köszi előre is, ha akad tipp

ui.:
P&Y kávén élek már vagy másfél éve, mióta megmutattátok, a héten először kóstoltam újat szinte, egy egyszeri és egyébként nem rossz kávékalmáros kitérő után. kaptam pár újat karácsonyra, többet között egy ilyen barna macit is Kolumbiából, egész kellemes.
-
Toobee
veterán
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Pont azt néztem ki. Köszi a megerősítést!
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Toobee
üzenetére
Mióta beleestem a "hárdkórságba", azóta 150ml-es Loveramics csészéből iszom a presszót. Részemről csak ajánlani tudom. Kellően vastag falú, jó inni belőle, sok színben kapható és könnyű beszerezni itthon is (nem úgy, mint mondjuk az ACME csészéket).
Szerk: köszönöm szépen a beszámolót a 9Baristáról, igazán kimerítő volt és a felajánlást is a covid-biztos személyes szeánszra. Most valószínűleg a BWT rendszer kiépítése miatt csúszik a 9B beszerzése, de ha aktuális lesz, élnék a lehetőséggel!
Addig nézem a posztjaidat és vágyakozom
-
Toobee
veterán
válasz
M_Atts.caffe
üzenetére
Ez filter kávé, itt más a szitu. Ezt folyamatosan kóstolgatod, ahogy hűl, így nyílnak meg az ízek, aztán jön egy pont, amikortól már nem finom, szétcsapják a savak. Tovább bonyolítja a kóstolást, hogy a két formában más a görbe, már ami a hőmérsékletet illeti. A hosszúkás változatban lassabb a hővesztés.
Ha filter vonalon nem akarsz ennyit pohárra költeni, akkor még mindig ajánlom az IKEA Ivriget.Eszpresszónál egyébként én is tartok tőle kicsit, hogy nagyon sokáig meleg lesz, de ki szeretném próbálni. Végre tudtam szerezni egy darabot a Tobia csészéből, ezt vadászom már ezer éve (akinek van belőle esetleg eladó nagyobb, 150-180 ml-es verzió, kérem, írjon rám). Nekem ez nagyon tetszik, de ~42 gramm kávéval tele van. Mostanában jött rám, hogy a duplát valami nagyobb csészébe szeretem húzni, de a kapus túl nagy, kellene 150 ml-es verziókat szereznem erre a célra.

-
kzoltann
aktív tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Presszora Norda utan szerintem probalj inkabb egy 1g keseruso, 0.3szodabikarbonaval inditani és kicsit vinni fel a keserusot tesztképpen, esetleg csökkenteni a szodabikarbonat, ahogy több keserusot adsz hozza. De ekkora diffit nem várnék ezzel a kevert vizzel.
Miket ittal a bagira betarazas elott? -
stereofan
tag
válasz
ballinboy33
üzenetére
szia,
itt írnak erről a gépről részletesen.
"filter/kotyogós/brikka" mellett őrlővel hogyan állsz?
ez egy kis termoblokkos gép ami nem rossz kezdésnek,
de a nyomásfokozós kosár illetve a kosár méret miatt macerás lehet. ha frissen pörkölt frissen őrölt kávét használsz akkor neked nem lesz jó a nyomásfokozós kosár.
én akkor inkább választanék egy delonghi dedica-t kezdésnek,
általában szokott lenni eladó példány, árban is hasonló.
igaz ennek is nyomásfokozós a kosara, de könnyebben beszerezhető sima kosár/tamper ebben a méretben.
kezdő kisgépnek még ajánlott: gaggia régebbi alaptípusok: evolution, coffee, stb, vagy saeco/jura kisgépek: rio, aroma,stb. -
M_Atts.caffe
lelkes újonc
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem régebben volt dupla falú espresso poharam. Nálam keserűbb volt a kv, ha azt használtam. Én úgy magyaráztam magamnak a jelenséget, hogy túl sokáig maradt magasabb hőfokon a kész kv és azért "égettebb" íze. Azóta eltörtek...
Lehet, hogy géptől és alapanyagtól is függ.
Ha ugyanabból a csapolásból, különböző poharakból (dupla falú/sima) kóstolod, akkor is egyforma? -
WarLock07222
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Én tegnap bontottam az első Bagira csomagomat. Nekem 15 sec előáztatás 2-3 bar között, illetve szokásosnál picit finomabb őrlemény, valamint a @SoundOn által említett 1:1.5-1:2 közötti arány volt célravezető. Nekem abszolút hozza az ízélményt, amit vártam, sőt... Ez az utóbbi 1-2 hónap leginkább "áhhá" kávéja volt presszóként. Mondjuk én Nordával készítem az anyagot, így a vízről nem tudok nyilatkozni.
-
ballinboy33
csendes tag
Sziasztok! Kezdésnek (filter és kotyogós/brikka után) érdemes Turmix TX 560ba beruházni (25.000 ft), vagy ez kerülendő típus?
-
sz.zs.
őstag
válasz
Bali27
üzenetére
Tudom, hogy ezzel nem sokat segítek, de ezt a jövőre nézve szívleld meg. [link] Semmi értelme szétszedni egy őrlőt....
Nem szedtem még szét Graef őrlőt, de ez a rugó valami mikrokapcsolót működtethet, ami érzékeli, hogy pl. rajta van-e a babtartály, vagy a felső állítógyűrű, stb... mert olyankor nem engedi elindítani. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Kipróbáltam a presszót Bazsee korábbi posztja szerinti vízzel (5l dm desztvízhez 0,15 szódabikarbóna és 2g keserűsó).
Az a baj, hogy nincs mihez viszonyítani, mert az ünnepek előtt bespájzoltam Bagirától, hogy ki ne fogyjak, míg itthon vagyok, de ez az első rendelésem volt onnan. Szinte biztos, hogy user error van a dologban (talán a víz), de próbáltam már 3-4 kávét és nem igazán ízlik.
Ádám mondta, hogy omniroast minden pörkölésük (olyat sem ittam eddig, de a szegedieket dícsértétek itt), de eddig csak presszóra próbáltam. Mindegyiken azt érzem, hogy olyan üres, testetlen.
Pedig olvastam, valaki itt írta, hogy kicsit hőigényesebbek, szóval felmentem a PID-del egész 93-94-ig is, ennél tovább a nyitott kazán fedél nélkül nem enged. Próbáltam előáztatással meg anélkül, 6bar-on és 9-en, rugóskaros profilt mímelni, de nem vezetett sikerre.
Amíg nem kötik be jövő év elején a bestmaxot vagy a bestprotectet, addig próbálkozom még a vízzel, még van 4x5liter, amivel lehet játszani. Megpróbálom még, amit te mondtál (0,2 szóda és 1,5 Mg keverék), meg amit még korábban írtál, hogy Bazsee privát tanácsa volt: 0,3 szóda és 2g Mg.
Meg kipróbálom az eredeti receptet filterre. 🙂
-
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
de ezt most miért neked mondod? szerintem korrektek a videói, az meg, hogy a youtube-ság vagy ez a zselé-style nem jön be nekem, teljesen lényegtelen, a műszempillát és a rúzsozott szájat sem szeretem, who cares?

-
iatti
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
akkor már én is hozzá írok. a gc előtt,mikor elkezdett érdekelni a téma,vettem egy bialetti 2 mini expresst. hónapokig avval nyomtam. igaz mazzer minivel daráltam hozzá
azt előbb meg tudtam venni. a gc piac pont pangott,nem volt eladó darab. jó kávéval nincs ott kesernye,meg égett íz. én nem is kezdtem valami übertajjerral
valami robis cucc volt pacificaffetől. de igaz ez is csak kotyogós,nem presszó.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Parci
üzenetére
"magát a műfajt (megmondóság.. pláne youtube-on megmondóság) nem igazán szeretem, a csóka kiállása is igazi hipszter, de a videók tényleg korrektek."
A MEGMONDÓEMBER a hozzászólásomban idézőjelbe került. Nem véletlenül. Elmondja, ha nem volt alapos, külön videót csinál arról, ha tévedett! Hozzáteszi, hogy ezt vagy azt a cuccot véletlenül ingyenesen kapta volna a gyártótól, forgalmazótól (ilyeneket amúgy már nem tesztel). Azt is elmondja, hogy ő így látja, mások másként láthatják stb. Persze mindezt árnyalatnyi nyegleséggel fűszerezett magabiztossággal teszi, ami, ha a lényeget - a mondandót, mondandója célját - figyelmen kívül hagyjuk, akkor akár irritáló is lehet.
Amúgymeg, hol a csában publikáljon már, ha nem a youtube-on? Régebben (jórégen) blogolt, az is már a legolvasottabbak közé tartozott. Még könyvet is képes volt írni. De kiarák olvas ma blogot? Könyvet? Mi az, hogy könyv egyáltalán? Ha széles kört akar megszólítani, akkor a youtube kikerülhetetlen.
-
WarLock07222
tag
válasz
LazacX
üzenetére
Picit tovább mennék, és azt mondanám, hogy érdemes több helyen is kipróbálni egy-egy espressot, lehetőleg minél változatosabb alapanyagból. Ahogy itt korábban elhangzott azért itthon is vannak jó és nagyon jó pörkölők, de ez igaz a "minőségi kávéházakra" is.
Nem alárúgva a témának, de én ilyen budget mellett inkább a filter vonalat erőltetném. Igaz, teljesen más ízvilág, viszont eszköz minőségben ott ez már a top-end kategória, ami espressohoz legfeljebb arra jó, hogy egy középszart főzz, ha odateszed magad.
-
Bali27
addikt
Sziasztok. Már nem a legtökéletesebben darált ezért szétszedtem tisztitàs céljából a Graef őrlőmet. Megnéztem előtte néhány videót, de rugó kiesésről senki sem számolt be. Egy kb 1 cm es rugó kiesett amikor leszedtem azt a részét amit a 4 csavar tart. A rugónak fogalmam sincs hogy hol van a helye mert ott mindent átnéztem. De ha nélküle összerakom első ránézésre jó de a gép el sem indul. Tudna valaki segíteni mit csesztem el?
-
Toobee
veterán
Coffeedesken újra van készleten Red Clix. Úgy emlékszem páran kerestetek.
-
LazacX
tag
válasz
dsk976
üzenetére
A kérdés még, hogy egyáltalán ízlik-e a presszó? Ezt mondjuk minőségi kávéházakban ki is lehetne próbálni, de sajnos nem ebben a vérzivataros időben. A kézi darálónál meg valahol nem ártana kipróbálni, el tudod-e azt viselni, hogy naponta többször életvitelszerűen tekered. Nagy különbség van az erőkifejtésben és időtartamban abban, hogy sötétebb vagy világosabb kávéval tekered, valamint presszóra vagy kotyogósra. Ha mégsem kotyogós+kézi tekerő, akkor esetleg egy új Graef és egy használt karos. De új presszó is akad már 60 E ft-ért.
100E ft alatt meg lehet állni, de ha csak pár 10 E ft van, akkor tényleg csak kotyogós marad. Végülis mennyi a teljes keret rá?
-
vicces1
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Egyre jobb!
Én is nehezen, de lehet feliratozni stb.A kézi őrlő/motoros témában pedig, hogy lényeges a központosság, kés méret, profil, fokozat állíthatás-fokozat mentesség.
Főként presszóra, de végül is mindenhol.(vietnámi mocsári robusztából szénre sütve viszont nem annyira kell őrlőt fényezni)

-
sz.zs.
őstag
válasz
dsk976
üzenetére
Ez tényleg attól függ, hogy mi a cél, mi számít jó kávénak. Ehhez mindenképpen kell egy eszpresszó képes őrlő is, ami azért még plusz 30-40e Ft.
A Baby amúgy belsejét tekintve gyakorlatilag egy Gaggia Classic ( nem tudom ez mond-e valamit?!) viszont műanyag a ház. Az ára pedig 55e Ft , szemben a Classic 85e Ft körüli árával. -
-
dsk976
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
A Baby miben jobb, mint az alap gép? És mennyivel drágább?
Pénz arra van, amire összegyűjtöm és ez minél több pénz kell, annál több időbe teleik. :) Persze mindig van egy lélektani határ is. Sajnos jellemző, hogy ha venni akarok valamit és elkezdek utánanézni, akkor kiderül, hogy nem is annyi az annyi, illetve ha olcsón akarom, akkor jobb, ha hagyom az egészet a fenébe, mert az csak pénzkidobás lenne.
Már így is soktízezernél tartunk, pedig ez az egész csak azzal az ártatlan felvetéssel kezdődött, hogy "mi lenne, ha ezentúl kicsit jobb kávét innánk kicsit jobb kávéfőzőből"? -
dsk976
csendes tag
válasz
Ketchup2020
üzenetére
Szerintem lemondok a kotyogósról és nem kísérletezek vele (se a szarvasival), inkább egy használt espresso gép lesz. Annak apropóján, hogy mostanában kávéfőzőket nézegetek, a feleségem ma a születésnapomon meglepett egy csomag minőségi szemes kávéval. Úgyhogy most meg vagyok lőve, mert se megőrölni, se lefőzni nem tudom.

Szóval akkor a daráló a következő problémám. A kézi miért jobb, mint egy hasonló árú elektromos? Konkrét típust is tud valaki ajánlani? Árukeresőn 20e-30e között nincs nagy választék kéziből, inkább csak 30e-től. Mennyi ideig tart kézivel ledarálni 1 adagot?
Illetve 30e alatti elektromosokban nem is szabad gondolkodni? Biztosan meg fogtok kövezni, de találtam Alin 90 USD körüli áron (Lengyel raktárból) egy elég népszerű típust, amiről sok jót (meg valamennyi rosszat is) írnak az értékelésekben: HiBREW 600N
Ahogy látom, ebből van több hasonló kínai variáns.Ne értsetek félre, nem derogál kézzel tekerni (és az se hiányzik, hogy még egy nagy gép foglalja a helyet a konyhapulton), csak még így laikusként nem teljesen világos, hogy miért annyi (vagy több) egy kézi örlő ára, mint egy elektromosé? Én is műszaki ember vagyok, úgyhogy meggyőzhető vagyok róla, ha valami tényleg jobb ár-érték arányban.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igazából összekevertem egy GC eszmecserével, bocs. Ez télleg ronda
-
-
gippazoid
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nnna legalább nem én mondtam ki hogy sznob. De +1!
-
gippazoid
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nem kétlem, nem vagyok hülye, látom rajta. De ettől még irritál. És kész. Ha leírná amit mond az nem irritálna. Az ember és a stílusa igen.
-
-
gippazoid
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Olyan mint Vályi I. autós témákban. Rém idegesítő, bár ő nem tudja úgy játszani az eszét mintha nem játszaná. Mondjuk ez a tulajdonság az angolok vérében van (úgy küld el a p.csába hogy nem veszed észre hogy elküldött) és ha jól sejtem James angol.
-
kisati748
csendes tag
A többiektől azt szeretném kérdezni, hogy az E61-es fejben a tengelyt milyen gyakran szoktátok kenni?
-
zolnagy
őstag
válasz
Ketchup2020
üzenetére
folyjon
Bocs, de a fojjon nagyon szúrta a szemem.. -
kazmer007
csendes tag
Sziasztok!
Egy ECM Mechanika felújításába kezdtem bele és a következő kérdéseim lennének:
- Szédszedtem a gépet és a csövekben, hőcserélőben és a fejben a réz alkatrészek felszíne el van feketedve.
Látott már valaki ilyet, mitől lehet, hogyan lehet eltávólítani, vagy nem jelent problémát, nem lesz mellékíze a
kávénak?
- A fejet úgy fest nem takarították, arról mivel lehet eltávolítani a kávélerakódást, lehet valamiben áztatni?Köszönöm válaszokat!
-
Ketchup2020
lelkes újonc
válasz
dsk976
üzenetére
Kapcsolódva az elöttem szólóhoz nekem kicsit az a bajom a szarvasi mellé brikka komboval hogy nem igazán van különbség a működési elvben (zárt térben melegített víz létrehoz 1-2 bár nyomást és átnyomja a pogácsán a vizet) ergo a végeredmény is hasonlóra hozható.
Ezen a fórumon szerintem egyetértenek azzal hogy érdemi változás minimum 25-30ezer egy régi olasz plussz kézi daráló.
Lehet hogy azzal jársz a legjobban ha veszel egy olcsóbb kúpos fém örlőműves kézi darálót (20e-tól) egy két csomag jobb friss pöris kávét (1500-2500/250gram) és megkeresed a szarvasihoz adott kettes szűrőt és kitapasztalod. Nagyon nagy lessz a változás.
Ugyan úgy gondolkozhatsz mint a kotyogosnál.
Nagyon sok múlik a frissen örölt kávé méretén.
Ki kell próbálni hideg-meleg vízzel indítva, több-kevesebb vizzel. Semmiképp ne várd meg amíg kifogy a víz belőle. Mindig akkor kapcsold le amikor lejött a kívánt mennyiség de még fojjon a kávé (nyilván alá kell tenni egy bögrét) akkor talán nem égeti meg.
Tényleg csak az a bajom a kotyogosnál hogy ugyan azt csinálja mint a szarvasi és nemlátom értelmét a beruházásnak.
Tényleg inkább tapasztalod előbb ki mit lehet kihozni a szarvasiból és azután vegyél egy gépet vagy egy bialetti. Jobban képbe leszel. 🤔
-
válasz
dsk976
üzenetére
Jaja megvan, értem én.
Vegyük hozzá azért, hogy Hoffmann akkora sznob, hogy hasraesik a saját arcában (plusz a patreon, meg minden videójában link a hajápoló szereihez, szemüvegéhez, igazából röhej a csávó számomra), de a kávéhoz ért vitán felül. Kicsit olyan, mint mikor az autóteszter fanyalog a rönóra, hogy nem adja a Ferrari élményt. S mennyi ilyen van... -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
magát a műfajt (megmondóság.. pláne youtube-on megmondóság) nem igazán szeretem, a csóka kiállása is igazi hipszter, de a videók tényleg korrektek.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Anyagi helyzetek és életutak
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB ASUS A31 PLUS ARGB 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060TI 8GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Azt mondjad, a fent emlegetettet hány fokon húztad (bár tudom aztat is, minden PID mást mér, hogy rohadnának el).
Egy próbát teszek vele valamelyik nap.
/megint pinyó, Fa Janika zsíros deszkával is megjátszotta a bogyót
/