- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stereofan
tag
válasz
almabaro #103584 üzenetére
én is hasonlót olvastam erről az MD15-ről: nyomásfokozós rendszerhez jó,
ha sima kosarat használsz , akkor azt az őrlésfinomságot már nem tudja:"MD15 is conical shaped grinder with 15 settings. It is suitable for all our pressurised filter machines, such as the Gran, Viva and Carezza models. It can also be suitable for the perfect crema baskets on the Gaggia Classic.
If you want to get a finer grind for the traditional baskets supplied with the Gaggia Classic, you will find that the grind needs to be extra fine to get a an extraction of 20-30 seconds per fluid ounce. You may want to look at the other grinder models in our range." -
ugabesz
csendes tag
válasz
almabaro #103584 üzenetére
Elsőre sok infót nem találtam róla, csak annyit hogy ez egy átcímkézett olcsó daráló:
"Gaggia MD15 coffee grinder is the same grinder with Beper BP.580 and Caso 1832. Mayde these two grinders are cheaper in your country. In my coumtry it is."
Ha az említett nevekre keresel,akkor már több tesztet is találsz róla, az alábbi videóban pl. elhangzik az, hogy csak túlnyomásos portafilterhez ajánlott:
[link] -
Warloo93
tag
válasz
RetepNyaraB #103587 üzenetére
Én annak örülnék a legjobban ha valakinél ihatnék egy két kávét meg körülbeszélnénk az egészet.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB #103573 üzenetére
Nálam a hőfok az utolsó, amihez nyúlok egy kávénál, egy a lényeg, legyen stabil, ezt tudja a PID. Az arányok és a víz szerintem jobban befolyásolják a végeredményt. Persze ez úgy igaz, hogy nem nagyon kerül sötét pöri az őrlőbe, tehát ilyen téren nem nagy a variálás.
-
WarLock07222
tag
válasz
SoundON #103577 üzenetére
Szerintem nem ez az egyetlen "berögződés", ami itt a fórumon kering és nehéz kinőni belőle.
Azt nem értem amúgy, hogy miért megy ennyire a K-elem? Valaki felvilágosítana? Az oké, hogy olcsó és amúgy gyorsan reagál a változásra, és könnyen beszerezhető olyan formában, amit könnyű a bojlerre rögzíteni. De igazából a gyors reakció idő nem annyira érvényesül, hiszen úgyis a stabil kiindulópont lesz a legfontosabb. Cserébe nem lineáris a hiba és sokkal pontatlanabb. Én mondjuk a Silviaba ezokból inkább RTD-t tettem, ott már úgysem tudok nagyon mit kezdeni a csapolás utáni hőmérséklet ingással (max szoftveresen rákapcsolom a fűtést).
-
almabaro
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Gaggia MD15 darálóval? Nem rég ruháztam be egy Gaggia Classic 2018-ra és sajnos ezt az örlőt sikerült megvásárolnom mellé. Nem tudom, hogy csak én nem értek hozzá, vagy az örlő ennyire béna, de túl gyors a lefolyás.
(Cél lenne a 18g grammból 36-40 ml, 25-30 másodperc alatt.)
Kávéból már többet is próbáltam, igyekeztem minél frissebb pörkölést szerezni, de akkor sem megy...
Érdemes beruházni egy komolyabb örlőre, vagy valami mást csinálok rosszul? Baratza Encore-al van valakinek valami tapasztalata, vagy az is felejtős és Sette 30 -270-nél lejebb nem fogok semmit sem találni?
-
fragola.6035
aktív tag
-
stereofan
tag
válasz
dethroner #103580 üzenetére
szia!
a gaggia gran style az tulajdonképpen a philips/saeco poemiához hasonló gép, ezekből mindig szokott lenni eladó példány, szerintem állapottól függően 12-20eFt, kb. ez a kategória.a daráló már nem ilyen egyszerű, ez egy ritkább modell,
úgy gondolom, hogy ránézésre graef kategória: műanyagházas, viszonylag kisebb teljesítményű gép,
de ebben 50mm-es kések vannak:
talán egy kicsivel ezek felett lehet az ára.
a graefek általában 20-30eFt között szoktak lenni. -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Mit gondoltok, mennyiért lehetne eladni egy Nuova Simonelli Grinta őrlőt és egy Gaggia Gran Style kávéfőzőt?
köszi -
válasz
Parci #103578 üzenetére
Nah akkor marad a további végnélküli szopás az etiópokkal, nincs varázsszer
De, hogy vidám is legyek: meggyütt az expoligonos naked kar, az óccsóbbik, a
levehető ajtósM10 menetes karú. Annyira gyönyörű szingliket gyártottam vele (Gayo Lintong kapucíner), hogy sírnivaló. Semmi spriccelés, közepén lefolyós. Még iható is lett -
SoundON
tag
Amúgy mindenkivel egyetértek hogy a számok csak számok és a kávé íze a fontos!
Viszont ha mindenki máshogy, más PIDdel, más műszerrel, más ponton, más offsettel, más hőelemmel méricskél, bojlert, kijövő vizet stb, akkor az elmúlt több év "kinél hány fok a tuti" "hol működik az adott kávé" teljesen értelmetlen ezen a fórumon
Csak ezért érdemes kicsit közelebb hangolnunk egymást a valósághoz...
erre próbáltam rávilágítani -
iatti
aktív tag
válasz
nálam omron van, itt megegyezik a mutatott meg a tényleges.egy "perkelő mester" is ha 88c-re írja,akkor az 88 .hogy aztán kinek mit mutat a pidje,az már más kérdés. aztán ha keserűűű leveszed,ha savanyúúú akkor felteszed. van élet a számok nélkül is
-
verti1
tag
válasz
Szerintem el kell engedni ezt a dolgot, mert csak becsavarodik az ember, hogy miért nem jó. Komolyabb szinten az ízlelésre kell hagyatkozni. Ha kevés a hő akkor emelni, ha sok akkor csökkenteni. Itt is ha írnak kávékról általában annyit szoktak, hogy hőigényesebb mondjuk. Nem lehet szerintem egy kávénál se leírni, hogy 9x fokon jó pl. Mindenkinek a saját otthoni gépparkjával és ízlésével kell megtalálni a legjobb beállítást. Ezért is mindegy kb., hogy mit mutat a PID.
-
válasz
sz.zs. #103569 üzenetére
Akkor fordítok a kérdésen: mikor egy pörkölő ajánl egy hőmérsékletet, akkor vajon a kifolyóra gondol, mint rózsaszín idea, vagy a saját gépén beállított pid kijelzőjére? A fenti eltérések miatt ez rettenetesen nem mindegy és pl megoldást jelenthet a macerás babok
lefőzésekorelkészítésekor fellépő savanyú\keserű anomáliákra... -
válasz
SoundON #103558 üzenetére
Nem tudom hogy a mérésem mennyire pontos, de! Én eddig három fajta piddel szereltem gépet. Rex C 100, Sestos, Omron.
A pid által kijelzett és az általam mért értékek nagy általánosságban így alakultak:
Rex: ~8 fokkal kevesebb a kifolyó víz hőmérséklete
Sestos : ~ 4 fokkal kevesebb a kifolyó víz hőmérséklete
Omron: ~ megegyezik
A hőelem minden esetben a kávé termosztát helyére volt betéve. -
válasz
RetepNyaraB #103552 üzenetére
Mivel tőlem van a gépe, és kifejezett kérése volt Balázsnak, hogy 8 ° C eltéréssel dolgozzon, mert az előző gépénél így szokta meg, így igen, kimértem, de minden olyan gépet ki szoktam mérni amit én pidelek
-
SoundON
tag
válasz
freaghill #103553 üzenetére
...bocsi, de szerintem ez hülyeség...
az olyan PIDet legyen az REX, OMRON vagy BÁRMI ami egy jó helyen szerelt, jól rögzített, jó hőelemmel 8C fokot téved a valósághoz képest a GC esetében offset nélkül azt ki kell dobni!...vagy legalább is át kell gondolni a rendszert mérési pont, vagy hőelem tekintetében
-
mézespálinka
senior tag
válasz
RetepNyaraB #103554 üzenetére
Én múltkor multiméterrel kimértem. A szenzort rögzítettem a felsőszűrő "alá". Pid: 94fok, mért érték: 85.X. Csapolást indítva mért érték 88.X volt. (REX c-100 pid, UNI-T UT71 multiméter, gyári szenzor.)
Tervben van a felsőszűrő-tartó "alatt" is mérni. -
válasz
freaghill #103553 üzenetére
Oh thx, ez érdekes infó. Nekem 96-nál sose volt feljebb, de ott már csak az egész világos etiópok ihatóak, illetve sötét cuccokkal nem is próbálkozom ilyen magasan, mert keserű. De ez lehet más miatt is; jó volna tudni a tutit, csak emiatt biztos nem veszek k-elemet, meg a mérőeszközt...
-
freaghill
őstag
válasz
RetepNyaraB #103552 üzenetére
REX PID 8 fokot szokott tévedni felfele, azért írja.
-
-
Rush77
aktív tag
Ráadásul van még valami ami nekem gyanús lett.
Először az itthoni gépen néztem meg és ott megjelent ez az opció. Viszont a céges gépemről ami német VPN servert használ ott nem adta ki a 850 eurós opciót.
Utána megint megnéztem az itthoni gépen és ott volt.
Még az sem játszhatott közre, hogy más oldalt vagy hírdetést néztem mert le volt mentve a kedvencek közé. -
Rush77
aktív tag
válasz
Peti...(16v) #103541 üzenetére
Pont én is néztem este és csábító lenne de tényleg gyanúsan olcsó.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
Peti...(16v) #103541 üzenetére
koxx és Peti...(16v), köszönöm, látjátok, az átkozott jóhiszeműségem... Nekem van gépem, csak megörültem, hogy hátha valakinek¿
-
JózsefK
csendes tag
Sziasztok!
Őrlő vásárlása előtt állok, ami gondot okoz az a méret és az ár.
Ha van ötletetek, tapasztalatotok, javaslatotok nagyon szívesen meghallgatom, megfogadom. Tuningra nincs szükségem, lehetőségem, a lényeg a megbízhatóság és minimális karbantartási igény. A méret az max kb. Sage Smart Grinder (kb.mag40, szél/mély20), a keret felső határa 115-120 e.
Síktárcsás/kúpos kb. mindegy, tudom, hogy a keret erősen befolyásolja a lehetőségeimet. Ami eddig nálam felmerült:
- Eureka Mignon Silenzio
-Eureka Mignon Manuale
- valamelyik Baratza Sette (természetesen nem a WI az ára miatt)
- Bezzera BB005TMEddig adagonként őröltem, szeretnék ez után is. Ha a fenti gépekkel van tapasztalat nagyon köszönöm, ha megosztjátok velem. A zaj kevésbé érdekel inkább a retenció, működés, rögösítés stb.
Köszönöm. -
Peti...(16v)
tag
válasz
PeterAgos #103539 üzenetére
Ezzel csak óvatosan! Korábban is volt ilyen, minden nap más eladóhoz tartozott a hirdetés, semmilyen kérdésre nem válaszoltak. Fel is adtam, aztán később kaptam egy levelet az Amazontól, hogy csalók feltörték idegen kereskedők fiókját és nagyon sok embert megkárosítottak.
Persze nem biztos, hogy most is ez a helyzet, de érdemes előtte rákérdezni a részletekre, főleg amikor gyanúsan alacsony az ár! -
PeterAgos
csendes tag
A német amazonon van most jó áron Rocket R58 dual boiler, "használt, mint az új".
-
-
resool
aktív tag
Igen, újat szeretnék és feketét (tehát már csak emiatt is kiesnek a régebbiek).
Tudom ez szubjektív, de az előző szériák nagyon nem tetszenek kinézetre és nekem ez is egy fontos szempont. -
válasz
RetepNyaraB #103534 üzenetére
Valszeg nem használtra gondol a kolléga.
-
-
resool
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok esetleg külföldi webshopot ahonnan itthoninál olcsóbban lehet GC-t rendelni? Az itthoni 150-160 ezer forintos ára szerintem már túlzás.
-
SoundON
tag
válasz
kurtuzov #103528 üzenetére
én próbáltam, nekem nem jött be, minden csepp víz fehér nyomot hagyott már a gép körül is (gondolom mit okozott a bojlerben : ), ízben is fura volt, de már nem emlékszem pontosan hogy mi volt...
de volt itt a fórumon valaki aki ezt használta és szerette,
az viszont biztos hogy citrátot a TWW espresso használ, csak nem magnéziumnál hanem kálciumnál -
Glfwaas.sze
újonc
Sziasztok,
esetleg tudtok-e eladó használt gaggia kart? Lehet kifolyós/naked is, rápróbálok hátha lesz használtan, mielőtt leütöm az Expolygonon.
Köszi! :)
-
kurtuzov
senior tag
Éppen keverem a vizet a az 5l DM desztillált víz + 0,3g szódabikarbóna + 1,2g keserűsó verzióval.
Mellékes ötletként felmerült bennem, hogy a magnézium-szulfátot /keserűsó - epsom salt/ fel lehetne-e váltani magnézium-citráttal?
Előbbi a kénsav és a magnézium alkotta só, míg utóbbi a citromsav és mg(oxid) reakciójából képződik. Csak a savakat ismerve gondolom a pH kevésbé savas lenne - persze kérdés van-e erről egyáltalán értelme ötletelni... -
Kulbi
aktív tag
Sziasztok,
Meg akartam osztani a pozitív élményt. Pénteken rendeltem a kaffeezentrale.de oldalról és ma délelőtt kézhez vettem. Január 11-dikei pörkölésű Caffé Diemme
-
vicces1
aktív tag
Haver eladta a fullos GC-ját (rézkazánon kívül minden létező tuning)
Kérdezem; és mi van, vagy lesz az őrlő?
Erre mondja, hogy az már van a srácnak, valami Haribó kézi vagy micsoda -
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Egy cimbora Nyitrá-ról megválna a zöld Robot Barista-jától (300Eur) és a Profitec Pro800-asától (1500Eur). Ha valakit érdekel, írjon egy privátot és összekötöm Richard-dal.
Üdv!
Gábor
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Glfwaas.sze #103517 üzenetére
Bármelyik 230 Voltos jó.
-
CB
senior tag
Esetleg valaki nem futott bele valahol egy eladó Rancilio Silviába?
Egyik ismerősöm venne egyet. Szóljatok légyszi, ha láttatok valahol.
Köszi. -
Glfwaas.sze
újonc
válasz
fragola.6035 #103516 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
A csatlakozás típusán kívül honnan tudhatom melyikre van szükségem? Mik a fontos paraméterek?
A jelenlegi mágnesszelepről ezeket tudtam leolvasni azon kívül, ami a képen is látszik:
83101ER15
BAR 14 15 ED100%
W8
Bocsánat ha ostoba a kérdésem, de nem értek az elektronikai részéhez.
Köszönöm! -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Glfwaas.sze #103514 üzenetére
-
Glfwaas.sze
újonc
Sziasztok Nagytudású Fórumtársak!
Egy kis szakmai supportra lenne szükségem!
Nemrég megajándékoztam magam egy öreg fehér Gaggia Coffee-val,(aminek az elején van a gőzcsap), el is kezdtem szétszerelni, egyenként szétszerelni az alkatrészeket tisztításhoz, de észrevettem, hogy a 3 utas szelepet az előző tulaj túlfeszíthette, és több mikrorepedés van a szelepházon.
Egyelőre nem ereszt, és a mechanika működik, de ki tudja meddig..
Mivel nagyon régi a gép, alkatrész maximum bontásból érhető el. Ha szétmegy a szelepház, az egész gép kuka, vagy pótolható hasonló 3 járatúval? (AVXnél látt, hogy a Rancilio Silvia és valamelyik Lelit gépben is hasonló felfogatású van, az elektronikájukhoz viszont nem értek. Vagy bármilyen más megoldás, ha szétmegy ez a régi szelep?Másik kérdésem, a gőz termosztát is szétrohadt, cserélem egy GC gőztermosztátra, a menetbe bármilyen hőpaszta(?) használható a jobb hővezetéshez?
Bármilyen építő/nem annyira építő hozzászólást szívesen fogadok!
UI.: Hatalmasak vagytok, rengeteget tanultam tőletek a fórumot olvasgatva! -
ugabesz
csendes tag
Sziasztok! DeLonghi kávéfőzőhöz keresem a képen látható kis műanyag alkatrészt (ez tartja a kar fülét). A legtöbb olcsóbb nagyomású karos DeLonghi-ban ez van (nagyjából EC145-től EC460-ig). Ha van valakinél otthon kallodó ilyen hibás / kiértékelt gép, ne tartsa magában.
-
brumi1024
veterán
JH Option-O Lagom P-64 teszt. A napokban jön még néhány high-end daráló tesztje is, gyanítom lesz EG-1, Monolithek, EK?, stb.
-
jugeen
addikt
-
kisati748
csendes tag
Üdv!
Ha valakinek van egy eladó Kinuja akkor kérem jelezzen. Szeretnék venni egyet, Classic illetve Simplicity előnyben.
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Stellar Blade
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Filmgyűjtés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Nux NDL-3 Hook Drum and Loop - dobgép és looper pedál
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- Labubu - Exciting Macaron/Have a Seat bontatlan figurák
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkuval, ND és NDPL szűrőkkel - megkímélt állapot
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest