Hirdetés
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Yettel topik
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joe Swanson
senior tag
-
Joe Swanson
senior tag
-
-
KMT
addikt
válasz
hoffman_
üzenetére
Itt valami nem stimmel. A párásítóban elpárolog a víz, így a vízkő abban kellene, hogy keletkezzen (és maradjon), nem pedig kicsapódnia a lakásban lévő tárgyakra.
Ha már van szárítógép, pont, hogy nem használnám, és amit lehet, legkisebb fokozaton centrifugálnék. A ruhákkal tök jól lehet párásítani és azokat aztán nem kell vízkőteleníteni. -
-
-
-
Tomace91
senior tag
válasz
hoffman_
üzenetére
GEN3 Gaggiuino? Én imádom az enyémet. Én is ŰrGaggiaból csináltam ráadásul én a Lego verziót csináltam. Maradt benne a rézbojler+duplacsövezés, ipari melegítő, OPV, viszont hagytam megtelni a tágulásit (direkt, hogy ne játszon közre semmiben), meg a szűkítőt is kivettem. Ugye a Gaggiuino SW-e úgy lett megírva, hogy nem számol a tágulásival és a szűkítővel.
-
válasz
hoffman_
üzenetére
nekem még mindig az a véleményem (de ez nem igazán válasz a kérdésedre, csak ennek mentén morfondíroztam el a témán), hogy az összes gépnél a kulcs a vízterítés. ott pedig a vízoszlopot nyomó dugattyúval nem versenyképes semmi, akármilyen pumpával nyomja, mindig ott a végén egy belövési pont, majd egy vízterítő, és nem egyenletes lesz a kioldódás.
egyszerűen semmire sem tudnám cserélni a flair58-at.
-
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
+1
Meglepően jó tejhabot lehet ezekkel is csinálni, ez a videó elég jól elmagyarázza hogyan: [link] (a link ott indul ahol demonstrálja, kb. 1 perc. De ha valaki így akarja csinálni, érdemes végighallgatni az egészet).De röviden a lényeg: megfelelő mennyiségű tej kell, nem szabad függőlegesen tartani, hanem minél nagyobb szögben amit még enged a kiöntő, és ugyanazt el kell vele játszani mint rendes gép esetén (eleinte fentebb tartani a habosítót, hogy kerüljön a tejbe elég levegő, majd lentebb dugni, hogy a nagy bubikból kicsit csináljon).
-
válasz
hoffman_
üzenetére
megnéztem gyorsan, még 44000 ft-os rendelésnél is 5600 ft shipping, szóval az flat ennyi (gls).
ami az ízeket illeti: borból egy ideje alig iszunk, de amikor néha, akkor mostanában eszméletlenül jól esik egy jó villányi. ott is a hardcore vonalon szitokszó lett villány anno, mert hogy sok tannin, kevés sav, amúgy sem kézműves módon készül stb. ment is el a szcéna egyre extrémebben savas borok irányába. mondjuk igénylem a savakat, és nagyon jó egy ízgazdag, jó savakra épülő, vibráló bor, de... ott is végül ahhoz képest én picit "visszább" álltam be az egyensúlyra. (fun fact: kifutott a casmo tp, már egy 3+ hetes saját van, világosabb picit, és jobb is
) -
Speti69
csendes újonc
válasz
hoffman_
üzenetére
Nekem ezek a user error dolgok kicsit kétélű dolgok.
Biztos, hogy bennünk van a hiba, mikor többszöri kísérletezés után sem áll össze a kávé?
Pont ma egy friss bontáson vagyok túl.
Nem egy izgalmasnak tűnő bab.
Kolumbiai, konyakmeggy nugát, étcsoki jegyekkel, presszó pörkölés.
Az alapreceptem Robottal 10-12mp előáztatás, 8baros maximummal egy kb össz 25-30mp alatt lejövő ital.
Kicsit gyors lefolyás, de egy szárító kesernye vezette a korty közepétől.
Úgy hagytam az őrlőt, 8mp előáztatás max 6bar, olyan 25mp alatt eljött. Gyümölcsök előrébb, de a kesernye ugyanott.
3.ra kicsit zártam az őrlőn, 5mp előáztatás majd 8baron 20mp alatt. Még több gyümölcs, de a kesernye ugyanolyan szárító.
Nem vagyok még öreg motoros a témában, de ezek után már el szoktam könyvelni, hogy a babbal lesz a gond. -
kchris78
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
"(ui.: ez már a Mazda topik lenne, én csak azért nem tankolok százast, mert a versenymérnök barátom lebeszélt róla, ha nincs hozzáállítva a motor, nem jelent semmi többletet, tovább áll el télen. családi autónál utóbbi nem releváns.)"
3 hónap! Én keveset megyek az autóval - van hogy 1 hónap alatt párszáz km-t megyek az fél tank sincs... azt fél tankkal töltöm fel.. Mire _teljesen_ kicserélődne az üzemanyag nekem simán elkezd szétesni a 95-ös... (3 hónapot mondanak rá) -
zolnagy
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Ok, értem

A benzin az már érdekesebb kérdés. Ami tény, hogy a 100-as benzinnek alacsonyabb a bioetanol tartalma. Ez mondjuk autónként változó, mennyire érzékeny rá. Általában a régebbi autók üzemanyag rendszere/csövek nincsenek erre felkészülve, így ott a 100-as kell, ha az ember hosszú távon gondolkodik. De persze ez is olyan mint az ios/android, vagy más hitvita. Jobb nem is belemenni. Mazdáknál mondjuk pont vannak olyan motorok, ahol a nagyobb sűrítés miatt a 100-as jobb. Na itt tényleg segít a nagyobb oktánszám. A legtöbb autónál viszont teljesítményben/fogyasztásban sztem semmi különbség nem lesz. -
zolnagy
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Nem vagyok biztos benne, hogy nekem írtad ezt a posztot. Bár a jelenlegi ezzel kapcsolatos hozzászólásokat én indítottam el azzal, hogy le merészeltem írni, hogy nekem nem ízlett a kapott tp. Lehet le sem írom, hanem lenyelem a békát, de annyian írták előttem, hogy milyen jó a mostani tp ( mint kiderült, azok más napon készültek, tehát nem ugyanarról beszéltünk).
Semmi bajom a hazai árakkal. Nyilván mentek fel, mert a világpiaci ár is magasabb, de még így is jó az ár/érték arány, ezzel egyetértek.
A benzin, sör stb árak nem értem hogy jönnek ide?
Én megveszem a 100-as benzint az autóba, mert szeretném, hogy a motornak is jó lenne. Nem restellek kiadni 2400 Ft-t egy korsó brew your mind sörért, mert annyira ízlik.A jelenlegi tesztpörire rápróbáltam (nem szoktam gyakran venni), mert többször olvastam itt pozitív véleményeket róla, meg a korábban rendelt cmtp tényleg ízlett nekem is. Ez nem. Az árért nem várok el olyat, mint a dupla annyiba kerülő normál tételek, de ez az igazán drága, amit megveszel és nem iszod meg, mert nem ízlik.
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Igen, sejtettem
Egyébként ezzel a véleményeddel egyetértek.
A DF64v első eresztésénél is fennáll(t) a fulladozás mint jelenség.
Az ma már a gyakorlatban is látható, hogy ha nem a legolcsóbb, köbméterre megszerezhető vackot dugjuk a jól csengő márkafelirat mögé, akkor nem kell kerülgetni a problémát, hanem meg lehet oldani.
...de van még ezzel az őrlővel kapcsolatban lényegi kérdés, pl., hogy mennyi időbe telik átállítani french press-től espresso-ra... -
válasz
hoffman_
üzenetére
CF64: 400W BLDC, 800-1600 rpm. A világos babokat alacsony fordulaton őrlöm. Ment rajta etióp, perui, hondurasi stb. "kemény cuccok", és nem dobálom babonként. ...szóval meg lehet azt oldani - már a gyakorlat is igazolja.
...és persze ha gyorsan akarom pörgetni, akkor olyanra állítom.Abban meg biztos vagyok, hogy a nagyok is tudnak vacakot gyártani, inadekvát szempontok szerint terméket tervezni és árulni, és még tán bullshit-elni is.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
kb. egy hete használoma Pullman-t, nagy megelégedéssel. nagy eltérést nem mutat a VST-hez képest. szerintem a gyári kép picit csalóka, nem tűnnek ilyen nagynak a lyukak. bal oldal VST, jobb oldal Pullman 876. ez nem high extraction kosár, hanem high precision. Kofio-ról megjött a pakk, sorban bontogatom őket, fel sem tűnt, hogy decaf-et iszom egy hete, egészen patent ez a Colombia*. brutál átjön benne a Maracuja, még picit sok is volt az elején. már gyanús, hogy nem gyári, de határeset, nem tudtam eldönteni. picit finomabbra kellett őrölnöm a VST-vel, aztán megjött a Pullman és a teszteléskor nem állítottam utána, közel azonos volt a lefolyás, hangyányit gyorsabb talán. naked kosarat ezzel húzom, VST meg átment a dupla kifolyós vendég kosár / két szimpla karba.
*messze a legdrágább koffim volt eddig 22EUR/250g, szóval csak óvatosan. ennyiért van több/jobb. cserébe decaf csoda.
phranxinatra: köszi, pont erre volt szükségem a VST mellett

-
phranxinatra
aktív tag
-
-
-
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Pörkölt kávébabot? Hát, az valami egyedi élmény lehetett

Én pörkölt kakaót szoktam néha!
Ui.: szerencsére az egész család köpköd tőle, a gyerekeknek büntetésül szoktam kínálni. A kisebbik ma reggel a spájzban ablaktisztítóval fújt be tocsogósra 5 kiló bontatlan, puccos, kismalmi lisztet. Üvöltve kergettem a kakaóbabbal. Azóta próbálom megmenteni a liszteket

-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
na hát ennyit ér a szavam, ma megjött a Bookoo. nagyon tetszett, rá akartam próbálni... a bluetooth Eureka-t megtartom pour-overhez, Hario meg cold brew jar még pont ráfér. március 23-án rendeltem közvetlenül az oldalukról, ma jött meg. vámáfa nem került rá pluszban.
hogy 'on' is legyek, tegnap érkezett casmo Bonita Springs cascara, 12 órás cold brewt kapott reggelre, kellemes, de elég markáns. kicsit a fanyar oldalon van, hidegen, akár felöntve elég kellemes szomjoltónak is.
-
Toobee
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
Az egy már nem kapható termék ebben a formában, pedig jó áron volt. Mivel nem fér el a Robot lábai közé, számomra nem érdekes. Lehetett volna már egy revízió Robotból az évek során, hogy legalább a legkedveltebb és valószínűleg a legnagyobb példányszámban eladott okosmérleg, a Lunar elférjen normálisan a lábai között. Sajnos nem így történt, emiatt vettem a Bookoot.
-
phranxinatra
aktív tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Köszi, tamper végül is nem kell, mert a Minihez amit adtak az dupla. Próbálom minél olcsóbban megúszni, mert nem tervezek hosszú távon szimpla csapolásokat, csak ki akarom próbálni, hogy milyen. Valószínűleg kiviszem a gépet egy rendezvényre repi eszpresszókat osztogatni, és ott lehet, hogy szimplát is kéne húzni.
-
Zsoltika25
csendes tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Bocs, hogy belekotnyeleskedek, említetted h RO szűrőt tervezel beiktatni. Ha bekerül akkor elvileg nem kell kevergetned? Az megfelelő víz a presszóhoz? Én is kevergetés előtt állok és nem tudom eldönteni h melyik recept közül is válasszak. Nem akarok semmi túl bonyolultat. Valami egyszerű kéne amiből keverek 5L és kész.
Az RO szűrő beépítés nálam is be van tervezve, jelenleg csak egy központi vízlágyító van ami 4,5 keménységet csinál a 26-ból. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
Igazából úgy lenne fair, hogy ha kevernénk 5 vizet otthon otthoni eszközökkel és utána laboratóriumi eszközökkel rámérni, hogy ténylegesen mi lett az eredmény
Nem lepődnék meg, ha ott se lenne érdemben jobb a szórás. Mert ugye attól, hogy az otthoni mérleg kiírja, hogy 0.5g, vagy az ékszermérleg hogy 0.501g, az még nem jelenti azt, hogy az tényleg annyi (és nem kalibrálási problémákra gondolok). -
-
Alabástrom
senior tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Magadnak keverni, kimérni tized meg századgrammokat sem pontosabb. Meg aztán az ülepedő koncentrátummal zsonglőrködni...
Ha nem lenne komplett felszerelésem a keveréshez és mosr vennék, valszleg lotust vennék.Hoffmann bácsi meg imád piszticsáré gyakorlatiatlan dolgokon nyafogni, kamerába fintorogni, meg grimaszolva dobálni az "it's frustrating"-ot. Brit "gentleman"...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
"tegnap megjott a Roastinom, ma erkezett rola JH video. oriasi, kiszamolni se lehetett volna. koszi Gabornak es Daninak ezuton is, varom, hogy alagyujtsak : )"
Hajrá!!! Nem érdemes a zöld kávé aprításával bajlódj! Amúgy július óta van nála. Amikor decemberben elkotyogta, mi a terve, James-nek is mondtam, hogy az lesz a projekt legrögösebb szopóága (biggest challenge)... Vaktyúk's Bullseye.
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Már tervezem a nagyüzemi kv ültetvényt. Rabszolgákkal, meg minden. Isaura strikes back!
Egyébként gránátalma bokrom már van, semmit nem csinál, rohadna meg. A Malatinszkyvel talán 6-8 éve beszéltem egyszer sokat és ő akkor már termő gránátalmát tartott Villányban, csak télre kellett nagyon óvni. Lassan de bizonytalanul szubtrópus leszünk, thai monszun beütéssel. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Adj 4-5 evet a cserje termorefordulasanak! Es meg akkor
sem szamithatsz tobbre, mint 2-5 szem. Ezen a cserjen (lasd kisfilmben a szuret reszt, München kozeleben) ez volt az elso termes. 2 azaz ketto gyumolcs (peaberry, ergo cseresznyenket csak 1 szem). A fele termest porkoltuk meg. O egyebkent Marko Luther, az artisan roastlogger apukaja.
https://vimeo.com/306859922 -
Kávé Kálmán
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
"ima gaztuzhelyen valo hasznalat, meg a ti egotok kozott nincs relevans kulonbseg hasznalati utasitasban, jol sejtem-e. bar a vezetekes gaz volatilis futoerteket nehez elkapni, ez a porkoloi rutin resze lesz : D"
Semmi gond az egommal. Nehanyan azt allitjak, hogy kicsit nagy az orcam.... Jahhh! Égő? Boccs! Gáztűzhelyen a legkényelmesebb a pörkölés Roastino-val, ha eltekintünk attól, hogy nehezebb mellette leülni. A vázat pont emiatt terveztük így, hogy ez az opció megmaradjon.
-
-
jugeen
addikt
válasz
hoffman_
üzenetére
Ha külföld, akkor Espresso Tool
-
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Maga az őrlő meg pont ugyanakkora dög marad tőle. 151C késhez elég jó lehet, mert az semennyire nem tömít, poroz stb. A sweetlab ssp viszont olyan dugulást csinál, hogy elhárító gyorsszolgálat kell hozzá. Ez a kis csőr instant halál volna hozzá, gyémántrögökért. Tölcsér\ecset rulz.
-
válasz
hoffman_
üzenetére
20 ezer forintért sem fújkálnék, meg karatéznék műanyag kiegészítő vackokkal (ha jól értelmezem a videójukat). eleve ott tartott a topik, hogy nem fújkálunk, mert szépen bedolgozzuk a finom kávéport mindehova is.
egyelőre tényleg nem értem, hogy mit "tud" ez a csőr, pedig valamit biztos,
-
Mano66
senior tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Egyszer rá jössz a technikájára, hogy kell csinálni. Nagyon lassan, óvatosan. Semmi hirtelen rántás. Az a baj évvel a mágneses megoldással, hogy elég erősen tapadnak össze és hirtelen veszti el a két oldal egymást. De nézzük a jó oldalát is. Daralás közben biztos nem esik le.
-
verti1
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
4 éve tekerem napi rendszerességgel a mostani Kinu-t, semmi gondom nem volt vele. A felső csapágyat lehetetlen, hogy elérje a víz, hacsak nem meríted vízbe. Az alsót is csak úgy tudja, ha a tengelyen annyi víz összegyűlik ami le tud csorogni rajta. Ehhez elég sok víz kell. Ha csak párásítod a babokat akkor nagyon kicsi, szinte nulla az esély erre. Én egy mérőtálcán fújom le őket viszonylag távolabbról. Így elég kevés víz jut rájuk, annyi mint amikor kicsapódik vékonyan a pára valamilyen felületen. A másik módszer ha nem akar valaki vizezni, hogy a betöltött őrlővel megfogja a vízcsapot és leföldeli magát, majd utána tekerget. (nem kell közben fogni a csapot..
) Annyira nem hatékony mint a víz, de működik. Lehet mégis fogni kellene a csapot végig?
-
Mano66
senior tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Amióta olvastam "norkov", hogy járt. Azóta semmi víz. A darálás végén megütögetem óvatosan a darálót ott ahol a kés van. Nagyon kevés marad rajta. Azt meg leseprem egy ecsettel. Minden darálás után áttörlöm egy ruhával, hogy ne maradjon ott semmi.
A tartó lehúzása elég trükkös. Én a darálót tartó tenyerem élével fékezem, hogy ne tudjam hírtelen lehúzni. Vagyis az őrlemény tartó részen is rajta van a kezem. Az elején az a 1-2 mm-ig amíg elengednek a mágnesek. Ott kell nagyon lassan mozgatni. Azért kell a tenyér éle, hogy amikor elgyengül a mágnes hatása ne rántsd le. Ott marad szépen a peremen. Remélem érhető amit írtam. -
válasz
hoffman_
üzenetére
mit szeretnél tőlem hallani? vagy mit nem?
hosszú évek óta nyugvóponton van nálam ez a téma. sok éve pörkölök magamnak és boldog vagyok. nem hifizek már benne rég, számomra az megöli azt, amit szeretek benne (a kávét és annak élvezetét) és teljesen öncélú. ugyanezt csinálták mások a borral, vagy zenével, vagy fotóval, egy ideig sodródtam ott is, aztán szépen kilogoltam, mert semmi kedvem nem volt a lelkesedésnek álcázott konstans hibakereséshez, a két hete még felsztárolt dolgok hirtelen leejtéséhez. ott is a kizárólag véglegesen viselkedő hc userek ölték meg a lényeget szerintem. elég sok régi veterán van ezzel hasonlóan, nem mondok neveket, de pont j-vel szoktunk erről beszélgetni. vele is.
ennek megfelelően nekem teljesen tök mindegy, hogy épp milyen divathullám van, ahogy a gyártók sorsa sem szívügyem. a véleményem mondtam el a lagomról, ami negatív, nem értem, hogy ezt miért húztad magadra, vagy miért lenne jobb, ha nem mondtam volna el. ez egy daráló, nem minősít téged semmilyen szinten, hogy jó vagy rossz.
egyszerűen beszélgettünk qvik-kel arról, hogy vajon hogy fogja, nem fogja, hogy kéne kezelnie ezt a helyzetet a gyártónak. ami szerintem mérnökileg és főleg közgazdaságilag is egyébként egy érdekes kérdés.
amúgy egy-két évig teljesen hanyagoltam ezt a topikot is már, aztán visszasodródtam, néha érzem is, hogy nem kellett volna. szeretem a kávét, maga a hobbi fixen megmaradt, a divathullám részét viszont erősen megszűröm.
-
válasz
hoffman_
üzenetére
Mivel megszólítottál:
"a Casán felbátorodva akkora sz*rhullám csúcsosodott ki, hogy cég fikázása megy,"
-- Ha így véled, akkor véleményem szerint ebben félreértettél.
Nem taglalom tovább/újra, nyilván Neked is eleged van már a sztoriból, és inkább örülsz annak, hogy a saját eszközöd úgy működik, ahogy szereted.
Bocsánatodat kérem, ha az örömödet rontottam, egyáltalán nem volt célom ilyesmi!...viszont majd bedobhatnád ide a tapasztalataidat!
-
Toobee
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
Tengely, csapágy vonalon lesz nálam a gond. Ide raktam fel pár a anyagot a supportnak (első indítás is rajta). Egyébként ettől függetlenül ma is rohadt jó presszókat ittam vele (slow feedinggel még működik).
Lagom Casa 65CL megakadás/stalling -
válasz
hoffman_
üzenetére
dehogynem, van sok köze. nem azt írtam, hogy nem érezted a kávékkal, azt, amit, hanem azt, hogy a valós külonbségek, amiket éreztél, annak ezen a ponton nincs sok jelentősége in the grand sceme of things. és ebben biztos is vagyok, mint tapasztalt, de nem tévedhetetlen ember.
jópár ízérzékelős témakörben eltoltam már a biciklit a hardcore-ig, pontosan ugyanazt tapasztaltam mindenhol. hifizel. négy őrlő onmagában igazolja ezt valahol. nem kell megsértődni, nem pejoratíve mondom, ez egy hobbi, mindenki arra a részére fekszik rá, ami boldoggá teszi. nálam ez mára szinte semennyire sem az eszköz.
-
Toobee
veterán
válasz
hoffman_
üzenetére
Most próbáltam direkt nagyon hosszú főzési idővel is és egyáltalán nem szárít, keseredik. Várom a működő példányt belőle
Még slow feedinggel is elakadt.
The Naughty Dog Colombia ARISTOBULO RAYO Gesha x Lagom Casa 65CL
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Steam topic
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Arc Raiders
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Battlefield 6
- 3D nyomtatás
- Robotporszívók
- Pánik a memóriapiacon
- További aktív témák...
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Eladó Apple iPhone XS 64GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Karácsonyi Akció! Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

(0 pont kalibrálva)