- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Bemutatkozott a Poco F2 Pro (már megint)
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- One mobilszolgáltatások
- Drága Bluetooth tagek olcsóbb alternatívái (MiLi MiTag, LiTag, OTAG, stb.)
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
veterán
válasz
bl4ze
#101997
üzenetére
Mindent elárul ez a cikk a szerző igényeiről...
Amúgy se szeretem a cold brew-t, de azt inkább nem akarom megtudni hogy ez milyen lehet valami ~0,5-1 éve pörkölt szénné égetett 50+% robustás bolti förmedvényből, késes elektromos darálóval darálva, csapvízzel, random arányokkal.
-
Papacoffee
csendes tag
Sziasztok!
Olvasgatva a korábbi bejegyzéseket azt vettem ki, hogy vannak tagok akiknek van tapasztalata a Behmor pörkölővel. Most szemezek a 2000 AB Plus modellel, de külföldi fórumomon azt olvasom, hogy nehéz vele világos/filter pörit csinálni. Tudja azt valaki cáfolni illetve igazolni?
Más: Meddig lehet Angliából ÁFA mentesen rendelni? Két helyen látom a neten ezt a gépet. Az angoloknál 380 Font a németeknél 499 Euro, de ezt a DHL szállítja így itt egyből van egy jó magas vámkezelési díj. Szerintetek honnan rendeljem meg? -
TOZ
addikt
válasz
Toobee
#101996
üzenetére
No dikert figyeltem most. (Van amikor csak erzesre csinalom, nem izgatom magam par grammon)
15g kávé 250g víz. V60. Szinte masodpercre pontosan 3 perc ezzel a beallitással (na jo hazudok, kerek négyesen volt).30 mp virágzás (50g vízzel), aztán 130ig, fél perc mulva 180ig, ujabb fel perc ment rá a maradék. És 3 percnél kegyent le a vége.
SSP-t nem tervezek.
Szétszedni nem szedtem, hogy megnezzem a késtartód. -
bl4ze
veterán
https://444.hu/2020/12/21/balfasz-barista-megtalaltam-a-tokeletes-munkadrogot-a-bezartsag-idejere-ami-legalis-cserebe-sokkal-rosszabbul-leszel-tole-barmilyen-tiltott-kabitoszernel
-
norkov84
tag
válasz
WarLock07222
#101990
üzenetére
Salvadort ma bontottam, szintén a most szerdai pörkölés.
Nekem nagyon ízlik. Kicsit talán finomabb őrlést kér, mint a Sidamo (az abszolút kedvenc Gábortól), de szerintem szépen hozza az ízjegyeket.A brazil amúgy jó kis klasszik cucc, én azt flat white-nak szoktam használni.
-
norkov84
tag
válasz
Peti...(16v)
#101974
üzenetére
Én is agyaltam sokat, de egyelőre elengedtem a stoppert. Mondjuk mérleg szinten nagyon foglalkoztat valami, ami akksis, szép és jó, de nem az Acaia árban van
Bár ez a Beurer KS36 sem rossz, de meg kéne próbálnom, hogy bírja NiMH akkukkal az AA elemek helyett.Ezt a stoppert szépen beárazták

-
WarLock07222
tag
válasz
KVfun
#101989
üzenetére
[EZ], én a korábbit sajnos nem próbáltam. Viszont ezzel és a Robot párossal kb. lehetetlen volt hibázni, mind a 250g nagyon ínycsiklandóan jött le, többféle arányban / dózisban is (picit variáltam, hogy milyen textúra áll neki jól).
Rendeltem még amúgy mellé a Brazilból, illetve a Salvadorból is, az év utolsó pörköléséből, de azokat még nem volt alkalmam megbontani. A Salvador egészen izgalmasan hangzik így a leírás alapján, elvileg a hét közepén már tud bontódni a csomag

-
KVfun
csendes tag
válasz
WarLock07222
#101966
üzenetére
Kalmárnak a régi vagy az új Guatemala? A régi nekem is kedvenc volt. Az újat még nem próbáltam.
-
vicces1
aktív tag
Újabb izgalmas információ:
Én a diós bejglit szeretem a kedvesem a mákosat...
Találós kérdés; Kinek van igaza?Ha pékségem lenne, szerintem mindkettőt árulnám, pedig nem eszek mákosat.

-
Toobee
veterán
válasz
kzoltann
#101984
üzenetére
Ma megyek majd a Frinsa Collective JÁVA filterért, erre nagyon kíváncsi leszek. Presszó pöri nincs is belőle, de azért megkóstolom annak is. Presszónak meg barnázok, El Martillo EL SALVADOR. A posztjuk alapján kívántam meg őket.
-
#75655680
törölt tag
-
-
WiZARD
veterán
válasz
SoundON
#101978
üzenetére
Igen, ez már erősen ízlés kérdése.
Én inkább bevállalom hogy a
z elveimtapasztalataim miatt kihagyom azt a 20ból 1 bomba kávét. Eddig próbálgattam, de meguntam a nekem nem ízlőket.Szerintem alapvetően 2 módon lehet csinálni a kávézót. Vagy úgy, hogy tényleg érdekel mi van ott, de ehhez nekem kell hogy az én ízlésem/véleményem határozza meg az egészet, vagy lehet hagyni az egyéni preferenciát és csak a profitot nézni, akkor viszont kb a segafredo/ily, de mindenképp valami olcsóbb kávé irányba mennék. Tőlem nagyon távol áll ez a második verzió.
Így is vissza kell fognom magam, hogy ne menjen az üzlet rovására az amit én szeretek.
Például nagyon irigy vagyok pl a Kontaktra hogy meg merik és tudják tenni, hogy nincs semmi édesítőszer náluk.
-
SoundON
tag
válasz
WiZARD
#101975
üzenetére
Igen, ettől szép hogy mindenkinek más és más...
Én mindkét állítást értem, de az biztos hogy az elmúlt évben engem pont a brazil kávék leptek meg nagyon a CMtől mint például a BAIXADÁO, ASSUMPCÁO. De volt onnan mexikói is ami szintén extra érdekes volt, hogy az AWAKEN szintén brazil FLORAL GOLD-ról vagy a kolumbiai FINCA VERACRUZ-ról már ne is beszéljek amik szintén emlékezetesen kib@szott jók voltak annak ellenére hogy alapvetően és üzembiztosan az afrikai kávékat szeretem. -
Daneeka
senior tag
Én néha iszok egy két fermentet innen-onnan de egyébként csak Afrika. (sőt szerintem ezek az új feldolgozások, hogy anaerob tejsavas ferment meg ilyesmik a világ érdektelenebbik ültetvényeinek a válasza az afrikai gyumolcsbombakra de lehet gonosz vagyok)
-
válasz
verti1
#101973
üzenetére
oké, ebben van igazság. tényleg csak azért tettem szóvá, mert - nekem - bántóan leegyszerűsítő, nem is tartom igaznak (hogy ne menjek nagyon messzire, egy relatíve világosra húzott kalmár kolumbiát iszom, presszónak ráadásul, és ott sem olyanok már az ízjegyek, mint amit a fórumtárs megunt).
a robusztát tekintve van igazságod, még gondoltam is rá, amikor a kommentet írtam, hogy tuti megkapom majd...

#101972 kzoltann: oké, így picit pontosabban fogalmazva már nem tettem volna szóvá
-
WiZARD
veterán
válasz
Parci
#101970
üzenetére
Én is áthúzom.
Pont most ősszel döntöttem el a kávézóban, hogy én soha többé nem rendelek dél- és közép-amerikai (CasMo) kávét eszpresszónak. Elmúlt 3 évben próbálgattam, mégiscsak annak a szezonja. Sokaknak ízlett, de nekem sose ízlett. Úgy meg utálok bemenni, hogy 1-2 hétig olyan kávét kelljen innom, ami nem ízlik és sokszor már inkább nem is ittam kávét amíg el nem fogyott.Filterre is csak azért rendelem, mert ott elfér a másik mellett és aki akarja az választhasson.
De amíg eszpresszóra 1 őrlőt használunk, addig abban az 1ben többé biztos nem lesz ilyen. -
Peti...(16v)
tag
válasz
norkov84
#101971
üzenetére
A flow-szabályzót majd a Jézuska hozza
A timer hiányát most úgy oldottam meg, hogy előtúrtam a fiók mélyéről a Brewista mérleget, amit azért tettem féle, mert 1-2 nap alatt leszívta az elemeket, de most újra adtam neki egy esélyt, és egyelőre működik. Persze ez is egy plusz gomb, uh az igazi a beépített timer lenne. Eddig csak ezt találtam, de ennyiért hanyagolom...
-
verti1
tag
válasz
Parci
#101970
üzenetére
Szerintem totál mindegy, hogy nekem milyen egy kávé ahogy te mondta az én “koordináta” rendszeremben. Ugyanaz a kávé nálad biztos más lesz. A kolléga óvatosan oda is írta, hogy “számára” unalmas. Nem a hardcore topik adott ki nyilatkozatot vagy írta be az összefoglalóba hogy a dél amerikai kávé kerülendő. Nekem ez egy személyes vélemény/ízlés, semmi más. Te is köztudottan ki nem állhatod a robustát pl. aminek itt hangot is adsz. Ezzel nem vagy egyedül, de van itt jó pár kemény hardcore arc akik szeretik. Ők se horkannak fel, hogy nehogy már kijelentsük, hogy mocsári. Ismerem nagyjából az elveidet itt, hogy nem szereted ha alaptalan, nagyívű megállapítások születnek, mert félre vihetik az olvasót és lehet egy hét múlva más szelek fújnak. Ez a része rendben is van, rendesen kipróbált és megrágott dolgokat szabad csak kijelenteni. Ez viszont semmi más csak egyéni ízlés, egy ember saját véleménye volt.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Parci
#101970
üzenetére
Nem tudom, hanyszor kell meg leirnom, hogy nem huzom at a teljes kontinens kave kinalatat. Fantasztikus kavekat ittam Kolumbia/Costa Ricabol, pont ma beszeltuk Pbalinttal, hogy a CasMo San Isidro egy meghatarozo elmeny volt. Az egesz kommentet egy Las Lajas Black Honey Caturra kaves allongee elmenyem inditotta el. Sonora Sl28 19gramstol is eszetlenul bejott.
De attol meg a tobbunk altal unalmasnak velt izvilag az adventi naptarban 95%-ban az amerikai kontinensrol jott.
Amire en gondolok, hogy ha egy kaven meglatom szarmazasi helynek valami del-amerikai orszagot es izjegyek kozott dominalnak az csoki-vanilia-mez-csonthejas izjegyek azt filterre nem vennem meg. Ennyi es nem tobb.
Ezt ne gondoljuk tul, ne vonjunk le belole hamis kovetkezteteseket, koszonom.
-
norkov84
tag
válasz
Peti...(16v)
#101955
üzenetére
Igen, ezt én is sajnálom, hogy a v2-ben még nincs benne a bbuffy-féle stopper, bezzeg v3-nál az is, meg a képernyő is számol.
Na ja, a PID elég körülményes, bár én megfejeltem az ergonómiát még egy Profitec flow-regulatorral is
-
verti1
tag
Elvesztettem a fonalat, pedig többször elolvastam. Tényleg az a gond, hogy valaki számára unalmasak a dél amerikai kávék? Nem pont az a szépsége ennek, hogy mindenki mást szeret, más az ízlése? Ha nem kedveli akkor nem kedveli...szíve joga, szerintem.
-
WarLock07222
tag
válasz
kzoltann
#101965
üzenetére
Én se kifejezetten értettem a szarkazmust, amit szült az eredeti hozzászólásod. Nekem legalábbis kifejezetten jól esett, hogy tudom, hogy nem feltétlenül velem van a baj, hogy az adventi kalendár 80-90%-a full unalmas és nem kifejezetten filternek való kávéból lett összerakva (ami amúgy egy ~20-25k/kg árra jött ki végül?). Őszintén szólva én picit többet vártam ettől a csomagtól, mikor nagy lelkesen berendeltem a 19grams-től.
Kicsi espresso vonal:
A másik "csalódás" az a szombaton vett April Costa Rica lett. Elég ratyi a pörkölés minősége, szerintem nagyjából az összes lehetséges pöri szín megtalálható a csomagban 7200/250g-ért. Ez ízben is tökre visszaköszön, mert két egymás után húzott shotnál is vannak olyan eltérések, hogy hű.... Nekem mostanában amúgy a Kalmár-féle Guatemala az, ami viszi a prímet, egyszerűen nem tudom megunni. Pedig általában a 250g végére többnyire minden kávét megunok, viszont ebből kellett rendelnem egy plusz csomagot. -
kzoltann
aktív tag
válasz
Parci
#101962
üzenetére
Ez a tema tulegyszerusitese, az eredeti kommentemben is egy Costa Ricabol szarmazo nem geisha kavet dicsertem agyon, hogy elhalaloztam milyen jo volt (€13 volt 250g)
Semmi baj nincs kozep/del-amerikaval, sot szerintem ok elorebb tartanak a kulonlegesebb eljarasokkal valo kiserletezesben, rengeteg eszetlen jo kave - nem csak geisha - jon toluk 3-4ezer/250g arkategoriaban is.
Az en kommentem lehet egyeseknek serto volt, de semmi lenezes nem volt benne, egyszeruen filterben 2-3 decit elszurcsolgetni az az izvilag nekem lapos es unalmas en nem elvezem.
Abban remenykedtem, hogy itt megfer ez a kavefogyasztasi szokas is, hogy a hatasa egyaltalan nem erdekel, csak az izelmeny ami nekem inkabb a gyumolcsosebb kavekban izlik.
Magyar porkolokrol pedig soha nem nyilatkoztam negativan, eddig kb mindenkivel nagyon jo tapasztalatom volt. -
bbuffy
senior tag
-
bbuffy
senior tag
válasz
Parci
#101958
üzenetére
En meg a polipos Bányait. Mondanám hogy qrvajó de nem beszelek csúnyán.

Oké hogy unfancy közép amerika, de amit most pörköltem Yellow bourbon olyan törökmogyoró aromát adott hogy csak pislogás volt. Filterben nem jó ez az tuti de presszóban, szep selyem lágy mogyorós cortado lett. -
pbalint
csendes tag
Egyébként minden országból jönnek izgalmas kávék, de azért egy csoki-mogyi-vanília ízjegyekkel megáldott közép-amerikai kávét (=unalmas centrál) filterben én senkinek nem kívánok. Presszóban ez nyílván más.
-
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v)
#101947
üzenetére
Bocs, ott a pont tényleg, Nápoly mellől vannak, nem Szicíliaiak : 81038 – Trentola Ducenta (CE)
Mokaflor jó kávékat csinál, az Oro most hirtelen nem rémlik - de jók. Na Ők viszont tuti Firenze, jártam is ott a gyárhoz közel

-
vicces1
aktív tag
válasz
Parci
#101934
üzenetére
Bang!
Ma délután a fagyóból egy unalmas Costa Rica (mert arra felé a kávéhoz sem értenek)a Pacifictől(ők meg a pörköléshez nem) és még nem is legalább egy geisha (merazalatt minden szar) se nem 100GBP/ mg-os hype coffe. Nem beszélve egy fémipari hulladék Kinuval mentem rá, a gépet már meg se merem említeni akkora gáz...Ahogy Bödőcs mondta van ahol az ünnepi halászlé delfinből van

-
Peti...(16v)
tag
válasz
norkov84
#101954
üzenetére
Köszönöm!
Nem, ez még a V2-es. Jó lehet az új, a shot timer nagyon hiányzik, meg az is vicces, hogy ennél a hőmérséklet állításához külön táblát kell használni, de lassan megjegyzem a fokokat.
Élmény használni ezeket a tankokat, de azért ergonómiában a Catler magasan veri, uh kellett egy kis idő eldönteni, hogy melyik megy és melyik marad. -
norkov84
tag
válasz
Peti...(16v)
#101951
üzenetére
Gratula az R58-hoz, gyarapodunk már itt
Melyik verzió? Már az új, stopperes, érintő kijelzős?A blond Starbucksot nővéreméktől kaptam valamelyik karácsonyra, az még egész tűrhető, dél-olasz jellegű eredményt adott még a Silvian. Igaz, nagyon friss pörkölés volt.
Kaptam vele egy dark-ot, na az katasztrófa. Iszonyat keserű, füstös valami. Leőröltem ilyen németes filterkávé készítéshez ismerősöknek, ahol nyakon zúdítják majd tejjel, cukorral. Durva illata vol utána a Majornak 1-2napig
-
WarLock07222
tag
válasz
kzoltann
#101939
üzenetére
Én is rápróbáltam így délután a mai napi adagra. Picit tényleg felüdülés az eddigiekhez képest, bár nekem kicsit ilyen "zöldséges" ízvilágot hoz a megszokotthoz képest, de ez a babok láttán is várható volt, mert pár darab szinte nyersen került bele a fém dobozkába. Amire inkább ráébresztett ez a nap megint, az az, hogy a mellé szánt dokumentációs anyag köszönő viszonyban sincs azzal, ami a dobozban található, a farmon / helyen kívül. Az ízjegyekből egy sem stimmel a weblap és a doboz között
-
Peti...(16v)
tag
-
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Azon emberek segítségét szeretném kérni, akik használnak/használtak flair classicot és cafelat robotot is, hogy az elkészített kávé mennyiségén kívül van-e egyéb különbség végtermék tekintetében? Főleg ízre gondolok.
Nagyon agyalok egy cserén, de csak akkor vágnék bele, ha a kávé finomabb a robotból.
Előre is köszi a válaszokat

-
soldier2
őstag
válasz
Peti...(16v)
#101947
üzenetére
Szerintem a többség innen járt így. Én már csak kíváncsiságból is szoktam adni ezeknek egy esélyt, aztán mennek ajándékba a munkahelyi szarvasiba. A poén, hogy idén kaptam egy Black sheep kávét, de hála a nyomorult Covidnak nem tudom kibontani (eleve felkúrta a pulzusomat 60-ról 90-re, meg különben se érzem azt ízeket). Megy is a fagyasztóba....
-
-
Peti...(16v)
tag
válasz
bl4ze
#101946
üzenetére
Nem kellett tudnod, még nem mondtam
Barbera: a csomagolás szerint nápolyi, de nincs jelentősége, valóban igazi dél-olaszos pörk. A kávé nem rossz, de azért nem tudnám minden nap ezt inni.
A csomagból eddig a Mokaflor Oro ízlett a legjobban, a csokis alap mellett bejön egy mandulás-karamellás-konyakos íz, pont ezt keresem az ilyen típusú kávékban.Más: kollégák tudják, hogy szeretem a jó kávét, így ajándékozáskor rendszeresen biztosra mennek. Az eredmény: 2 zacsi Frei és 2 zacsi Starbucks...
Más is jár/járt így? -
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v)
#101943
üzenetére
ah, oké. Értem nem tudtam/emlékeztem van egy R58 nálad, neked

Igen, jó kávék ezek, az biztos. A Barbera nagyon tipikus dél-olasz (szicíliai!) kávé.
Én szeretem. Nálam még a Hausbrandt megy, kifogyóban éppen utána vélhetően egy Costadoro Espresso kerül sorra
Örülök, hogy tetszenek a csészék !
-
válasz
RetepNyaraB
#101926
üzenetére
Hadd adjak pár ötletet, amit én figyelembe vennék, ha ilyesmit keresnék!
A vákum segít azokban a helyzetekben, amikor a levegőben lévő anyagok károsító hatásától akarunk védeni: oxigén, mikroorganizmusok, pára stb. A szemes kávé minőségvesztésénél, főleg a világosabb pöriknél szerintem nem ezek a fő tényezők egy normális levegőjű helyiségben. Ezeknél erősebb befolyásoló tényező az aromák stb. elillanása. Ezt meg inkább úgy lehet csökkenteni, hogy kevésszer nyitjuk-csukjuk a zacsit, üvegcsét, dobozt, és a tárolót úgy választjuk meg, hogy ne legyen benne sok levegő. (Így kevesebb aroma illanásával lesz -mondjuk így - "telített" a tároló levegője. ) Másrészt, ha alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk, csökkenni fog az illanás sebessége is, és a tároló levegője által felvehető aromaanyag stb. mennyisége is.
Ezek alapján a kisebb, telitöltött üvegcsék hűtőben tarva: szerintem az egyik legszerencsésebb megoldás. -
Peti...(16v)
tag
válasz
bl4ze
#101941
üzenetére
Egy R58 zakatol (szó szerint) helyette már szeptember eleje óta, csak nagyon megszerettem a Catlert, és nem volt szívem meghirdetni. De mennie kell, mert nincs értelme hogy itt porosodjon...
A kávék jók, egyik jobb mint a másik! Illik szidni az olasz “bolti” kávékat, de azért ha jobb fajtát választ az ember és még frissek is, azért ezek elég jók tudnak lenni. Most épp a Barbera van soron, na ez már nekem is túl olaszos, sötét, töredezett és olajos (tipikus nápolyi), de a többi meglepően világos/közepes pörk volt, finomak is voltak.
És a csészék is nagyon beváltak, utólag is köszönöm őket
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Serpenthelm
#101894
üzenetére
Nekem bevált, de nagyon kell figyelni az előkészítésnél, a függőleges tömörítés és az állandó mennyiség nagyon fontos. Hamar büntet a vékonyka pogácsa miatt. A rövidre húzott dupla nekem nem jön be. De az ízlések nagyon eltérőek. Használom mind a 7,5, mind a 9,5-es változatát. Világosra a nagyobbat. Világosnál minden hatványozottabban igaz tapasztalatom alapján.
-
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v)
#101928
üzenetére
Mi lesz/van helyette ?
Kávék milyenek ?
-
-
kzoltann
aktív tag
válasz
WarLock07222
#101938
üzenetére
10. Napon lelegeztem fel aznap egy klasszik kenya volt. De nekem is kb a 12-13. nap volt mikor fogtam magam 0.51dl utan kivettem a fagyobol egy kis colonna lakossagi geshat es huztam egy gyors 13/200 brew-t, mert mar total nem birtam mar.
Ha mar temanal vagyunk a mai kifejezetten kellemes (plusz elore rohanva ez a kovi par nap mar jo lesz) -
WarLock07222
tag
válasz
kzoltann
#101935
üzenetére
Érdekes amúgy, engem is a Zambia lépett meg leginkább. Én tolok egy táblázatot mellé, és most visszanéztem a kommenteket. Emellé van először felírva valami kiemelkedő dolog :D Egyébként abszolút egyetértek, én nagyjából a tizedik nap körül törtem meg, és lett elegem ebből az ízprofilból. A tryhard az szerintem az 5. nap körül már elfogyott :D
-
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB
#101926
üzenetére
Ha egész frissen (pár naposan) csomagolod kisebb adagokba, és úgy pihentetetd az is több a semminél. Ez akár lehet adagonként is, vagy 2-3 adagot egyben. De ez csak akkor működött, ha egész frissen csomagoltam szét.
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#101930
üzenetére
Tudom, olvastam annak idején. Fém ízre, ezüstözésre is emlékszem. Nem faszság ha zavar, akkor foglalkozni kell vele. Ha otthoni hideg víz rendszerben két hét használat után megnyitod pl a rézcsöves rendszered akkor annak is szar íze van. Meleg közegben ez hatványozottabb. Bestmax prémium van ismerősömnél, azzal akarom majd összehasonlítani a kancsós vizet. Egész biztos, hogy feljebb megy a ph forralás miatt. Ha van rendes ph mérőd akkor ki tudod mérni. Nekem nincsen pontos műszerem, hogy nagyon pontos számokat írjak, de 2 perc forralás után is jelentős a változás. Ha vissza hűl és másnap megint megforralod akkor még jobban eltolja, mert nem tud vissza oldódni a co2 pl. Zárt rendszernél másképp működik, de biztos, hogy befolyásolja. Mint jelenség és a kávé ízére gyakorolt hatása miatt érdekel egyébként a dolog. Az másodlagos, hogy a kancsós víz miatt kezdtem méregetni.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
WarLock07222
#101929
üzenetére
De amugy az egesz abszolut fun, megismersz uj orszagokat, esetleg eljarasokat. Pl a Zambia, Kina megleptek.
Nem szabad rafeszulni, en azert raktam felre 20g-t, hogy igy meg 2 cuppingba be tudom majd dobalni oket, nem alltam neki 3 fele osztani es gorcsolve voodozni hogy vmi csoda lefojjon. Beszeltuk is, hogy ami annyira nem tetszett az majd megy espresso tonicba vagy tejes italba. -
válasz
kzoltann
#101933
üzenetére
"Igazabol az egesz megerositette miert alltam le a kaves elofizukkal, mert ott is szenvedes volt meginni ezeket a - szamomra unalmas - edes-csokis-mogyoros-vmi kis gyumolcsosseget mutato full standard kozep/del-amerikai kavekat."
uborkaszezonban azért ez aláírás-gyanús lenne

-
kzoltann
aktív tag
válasz
WarLock07222
#101929
üzenetére
Eddig 1 recivel mentem (3. Naptol fix orlo beallitas, hario switch 31-33g es 500g viz), csak meguntam, hogy a kavek nagy resze a mandula-edes-csoki-mogyoro-kis sav vonalon mozog 80-85%-ban. (Azert valtakozik a mennyiseg mert elvileg 50g van dobozonkent, de mikor fagyasztani ketteszedtem, fixen mertem ki 20g-t es a maradek az 31-33g kozott ugral).
Az elmult napokban ha nem valami gyumolcsos afrikai akkor, 18g megy hosszu espresso lefozesre (18g in > 75-80out) es mellette 13-15g kavebol megy 210-250 filter. Igy kicsit feldobja ugyanaz 2 variacioban.
De ezert is irtam, hogy nagyon ugral a TDS filternel, van ami ala van ami kicsit fole megy neha, de mar igy leiras alapjan probalok jatszani ezzel tobb (inkabb) kevesebb sikerrel.Igazabol az egesz megerositette miert alltam le a kaves elofizukkal, mert ott is szenvedes volt meginni ezeket a - szamomra unalmas - edes-csokis-mogyoros-vmi kis gyumolcsosseget mutato full standard kozep/del-amerikai kavekat.
-
Wolfy999
tag
válasz
Peti...(16v)
#101928
üzenetére
Hu ezt kedvem lenne osszeprobalni a mostani gepemmel, ami egy DB E61 Expobar. Anno Dewlatol vettem, akinek egy ilyen Catler lett az utod meg a DC Mina elott. Valaki vegye meg gyorsan.
-
SoundON
tag
válasz
bayarena
#101925
üzenetére
Nem vagyok szakértő, de szerintem neked Sydneyben a bestmax sőt a bestmax prémium (a magnéziumot hozzáadós) sem jó mert az is a csapvízben lévő sókat alakítja át ami neked nagyon kevés. Szerintem nálad a bestmin a megoldás, de érdemes lenne az ottani BWTs arcoktól megtudnod mindezt.
-
SoundON
tag
válasz
verti1
#101921
üzenetére
Flairhez szerintem is jó, bár kávés kiállításokon a BWTs srácok mindig elmondták hogy a kancsó az csak ivásra való!
Régebben én is használtam időnként mg+ BWT kancsót a sok negatív vélemény ellenére, tudva hogy a gépemnek nem jó, mert igen is bizonyos kávéknál nagyon betaláltam vele.
ezt meg is írtam annó többször.
De például én minden fémet éreztem benne a rezet, a krómot, az alut, de még az ezüstöt is kicsit, bár ezzel a fémíz faszsággal úgy tudom egyedül vagyok
A Bestprotecthez képest íz szempontból sem rúg labdába.
Az pedig hogy melegen a 6,5pH feljebb megy az 2 dolog miatt sem győzne meg engem:
1.Hogy egy otthoni gép a 24órából legalább a felét ki van kapcsolva így többnyire a hideg savasabb víz eszi a gépet.
2.Ha a 6,5pH feljebb megy akkor gondolom a sima csap 7,4pH vagy a tudományosan bekevert designer víz is arányosan, tehát mindig savasabb marad a kancsós. -
WarLock07222
tag
válasz
kzoltann
#101927
üzenetére
Nálad egyébként ez az adventi kalendár összességében hogyan szerepel, illetve mit tudsz kihozni belőle? Én valamennyire elengedtem azt, hogy állítgassam agyba-főbe az őrlőt minden kávénál, legfeljebb ha valami nagyon nagy bibi van. A hőfokokkal szoktam nagyon minimálisat játszani esetleg, vagy ha valami "kívánja" akkor esetleg a Switch-et előveszem. De így 3 brew-ból azért nem túl nagy a tér a játékhoz szerintem, és legfeljebb arra jó a dolog, hogy egy-egy területről jövő kávé meggyőzzön arról, hogy akarok-e még onnan külön csomaggal beszerezni vagy sem. Szóval jó móka, de azért nálam abszolút nem simogatja a hardcore részét a hobbinak.
-
Peti...(16v)
tag
Eladó Catler Dual Boiler kávégépem.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#101926
üzenetére
Ez eleg erdekes, hogy 1-2 nap alatt bedoglenek a kavek.
En ma ma haldokoltam olyan csodas alongee keszult el az 1 hete fagyasztobol kivett pulton alldogalo maradek 19g kavebol. (19g Las Lajas black diamond filter porkoles)Erre rakotve mini osszefoglalo Kafatek Monilith Flat Max-rol.
Espresso (1:2-2.5 arany) Az elejetol fogva sokkal edesebbek a kavek, az edesebb/tropusi gyumolcsos izek nagyon intezivek a kezdetektol fogva.
Ahogy haladt elore a bejaratas csillapodott egy kicsit az edesseg sokat tisztultak az izek, jobb lett a balance. Eleinte irtam, hogy olyan mintha mezzel/juharsziruppal kentek volna he a keseket.
Amin valtoztattam, hogy lentebb vettem az rpm-t 400-rol 300-ra. (Foleg filter miatt, csak lusta voltam visszaallitgatni)Filter: az elejen keszult par csodafilter, azutan mintha egy szakadekba zuhantunk volna. Itt nagyon kellett a bejaratas, mert az elejen sok volt a fine es kesernyesek voltak a brew-k.
Kb 3-4kg kave atengedese utan (es kozben) valamint a fordulat levetelevel elkezdtek tisztulni az italok, kevesebb fine lett, mostmar vakteszten tulteljesiti a Commandantet (konzisztensen), de a dialin meg nehezkesebb, tanulni kell. (19grams adventi kalendar sem segit, hogy minden nap mas kave, tds is ugral emiatt 1.2-1.8 kozott, van hogy tul, van hogy aluloldom a dolgokat, vagy csak belassul/befullad)Allongee (1:4.5-5 18-19g kave > 80-90g ital, kb 40-45 sec alatt hosszabb eloaztatassal) fenyevekkel jobb, mint a Kinu tenyleg hihetetlen intenziv szirupos kavek jonnek ossze, mintha szorpot innek, csak emiatt megerte mar.
-
válasz
soldier2
#101924
üzenetére
Borzasztó...
annyira szeretnék megszabadulni a fagyótól; tele is van, fenének is hiányzik a bohóckodás a mézesüvegcsékkel
Vettem valaki nyomán két levegőkinyomós bödönt de halottnak a csók azok is. Ezúton jelzem a következő áldozatoknak, hogy semmi értelme... -
soldier2
őstag
válasz
RetepNyaraB
#101917
üzenetére
Kb másfél adag megy a kis mézesüvegeimbe (vagy 1 adag a kicsibe, de lusta vagyok egyszerre méregetni, inkább a nagyobbat használom), bontás után irány a fagyasztó. Így egész jól eláll.
-
JózsefK
csendes tag
válasz
Serpenthelm
#101894
üzenetére
Nekem nagyon nem jött be, én korábban IMS competizione szűrőt és utóbb LM klónt használok, mindkettő jobb..... sokkal
-
verti1
tag
válasz
SoundON
#101906
üzenetére
Nekem praktikus okból mg+ BWT kancsóm van, ez a leggazdaságosabb megoldás nekem. A Flair miatt nekem nincsen problémám vele. Összességében nagyon jók a kávék vele. Az érdekessége az a dolognak, hogy ugyan eltolja savas irányba a vizet, de amikor forralni kezded akkor a távozó co2 miatt átmegy lúgosba. Pontosan nem tudom mérni műszerrel, csak ilyen bohóc módszerrel, de kb a 6,5-ről felmegy 7,5-8,0 köré. Ha nem forr 100 fokon akkor kevésbé tolja el, illetve lassabban. Zárt rendszerben egy kávégépben is kiválik nyilván, de amikor lehűl akkor újra feloldódik benne egy része és újra savas irányba megy. Egész biztos, hogy ott se azon az értéken marad a víz ph-ja mint a beállított. Minél több a pangó víz, nagyobb a bojler annál jobban eltolódik idővel szerintem a ph. Otthoni használatnál ezért is célszerűbb a kisebb bojler. Ha lesz kedvem akkor lehet méregetek ismerősöm Silvia-ján is egy párat.
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
#101917
üzenetére
Azonnali fagyasztással, de a "másnap" tényleg bosszantó, főleg, hogy gondosan van tárolva addig is.
Miközben rengeteg hetekig is elvan bontva a csaját zacsiban. -
-
vicces1
aktív tag
válasz
Toobee
#101889
üzenetére
Még várok a bontással.
A másik Nicaraguát fogyasztgatom, most már a fagyasztóból.
2.4.3-nál járok a Kinunál, (ez baromi fine már) nehezen is indul, mégsem megy 30mp fölé a 17/43, de legalább a bántóan túlzó sav nélkül, a balanszos gyümölcsök komplexé szelídültek és üresebbek.
Kellemes spec lett belőle, de a kezdeti katartikus bumm már nem lesz.
Na mindegy, 2 csodás duplát adott kezdésre. Végig kellett volna tolni a 250gr-ot aznap
-
ribarszki
őstag
válasz
Kulbi
#101910
üzenetére
Persze, mert a Corrima kínai cég gyártja. Utána azt szitáznak rá amit kér a vevő, vagy amilyen név alatt futtaja. Youtubeon, Aliexpressen Corrima és Gamilai név alatt sok sok gépet találsz. Nem csak a TB1, a DB1-et is ők gyártják. [link] Lehet a honlapjukon nézelődni ha éppen betölt.
-
Kulbi
aktív tag
Ez a Satrap Espresso XA úgy néz ki mint az AVX EM TB1: [link]
-
sz.zs.
őstag
válasz
Serpenthelm
#101904
üzenetére
Mindenesetre a kérdésre válaszolva az IMS The Single nem valami jó. Az LM ( vagy LM utánzat) szimpla szűrő 41 mm-es tamperrel és segéddel viszont jó italt eredményez.
-
SoundON
tag
válasz
bayarena
#101887
üzenetére
A BWT kancsos vizzel szinte mindenkinek van mar itt tapasztalata amire ra is kereshetsz. NAGYON NEM AJANLOTT! A BWT kepviseloi is ezt mondjak, hogy kavefozesre kavegepbe nem hasznaljuk. En ittam mar vele kifejezetten finom kavet is 1x1 szer de a gepeket gyilkolja, mert a 7,4pH csapvizbol 6,2pH koruli savas vizet csinal, meg itt Europaban is. Bele se merek gondolni hogy az ausztral lagy, savasabb csapvizbol mit csinal...
-
Serpenthelm
csendes tag
Nem jelölök meg választ, de mindenkinek köszönöm.

A rövidebbet húzok szvsz azért nem gondolnám, hogy megfelelő, mivel egy kávé húzásnál pont az a lényeg szerintem, hogy adott víz-kávé arány, adott idő alatt (tartózkodási idő), ehhez szükséges szemcseméret, adott nyomáson (és a hőmérséklet). Ha rövidebbet húzok, a későbbi térfogategységben kioldódó aromákat is elveszítem, ha a szilárd anyag mennyisége ugyanúgy ~18 g.
~9 g kávés szűrőnél a szilárd-folyadék fázisarány nagyjából hasonló maradhat, a tartózkodási idő is.
Ha nincs így, akkor elhihetem, meggyőzés után, viszont azzal azt az alapot kérdőjelezzük meg, hogy presszónál 2-3-szoros tömegű folyadékot szeretnénk adott tömegű kávéból, mert úgy jó. -
soldier2
őstag
válasz
sz.zs.
#101899
üzenetére
Az sem sokkal jobb. Ráadásul a teljes adag kávét elhasználja, akkor már jobb kiönteni a felesleget, úgy legalább amit megiszik az ok. Az már másik téma, hogy tejjel, cukorral "desszertekhez" igazából mindegy is. Oda jó ha kevesebbet tesz bele, legalább kávét spórol. Csak az nem ez a topic
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 3D nyomtatás
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bittorrent topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Sweet.tv - internetes TV
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Utánajártunk, hogy melyik memória mennyire drágulhat
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
- Akciós! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- Bontatlan! Samsung Galaxy A56 8/256 GB Awesome Lightgray 2 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Samsung Galaxy S25 Ultra / 12/512GB / Kártyafügetlen / MediaMarkt Garancia 2028.12.02.-ig
- Asus PN50 mini pc /Ryzen 5 4500U(6 mag)/8GB/250GB/WIN11 PRO/
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Bár ez a Beurer KS36 sem rossz, de meg kéne próbálnom, hogy bírja NiMH akkukkal az AA elemek helyett.



)


