- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Befutott a Redmi Note 17 Pro és Pro Max: óriási Si/C akku, Snapdragon 6
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- "Picikét" drágább lett a Trump Mobile T1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
26462 - 26401
26462 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2017-02-10 12:19 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pokesz007
senior tag
-
Cs1csó
titán
Sziasztok Újra itt vagyok,amit régebben ajánlottatok szünetmentes tápot eladtam,gép is elkerült tőlem,de végülis újra az enyém lett
Annyi változott benne,hogy nincs benne VGA,de nem is kell. Mivel nem játsszok már.Configom
Alaplap
ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
CPU
AMD Ryzen 5 7600X
CPU Hűtő
Cooler Master MasterAir MA824
Memória
Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32-16
SSD
Samsung 980 1TB
HDD
3x4TB 5400 Purple 1x TB Purple 5400+ társkártyával 1DB 8TB Purple 7200,1DB 12 TB Purple Pro 7200
Táp
ASUS ROG STRIX 850W GOLD
Ház
PHANTEKS Eclipse P600S Silent
Monitor
LG 29WK600 UltraWideEhhez szeretnék egy szünetmentes tápot.
Igények:
Ha áramszünet van,kapcsoljon le biztonságosan.(Gondolom szoftver beállítás)
2-5 percig,tartsa meg a gépet,ha lehet.
Kikapcsolható legyen a riasztási hang.
Kábel kapcsolat legyen a PC-vel.
Szinuszos legyen.
Ár:0-150 ezer Ft.
Köszönöm.Szia, ezt csak az Ipon forgalmazza: POWERWALKER VI 800 SW
-
Cs1csó
titán
Köszönöm a válaszaitokat.
Szóval akkor nem kapcsol vissza, ha hosszú áramszünet van, és lemerül az aksi. Akkor folyamatosan sípol.
Most éppen egy 8 órás áramszünet volt. Éljen az EON!
Van esetleg olyan szünetmentes, ami akkor is visszakapcsol, ha teljesen lemerül az aksija? És az az sem hátrány, ha bírja 3-4 órát a 30 Wattos terhelést.
Bütykölni, kísérletezgetni most nincs igazán időm.
Nincs mese: inverter (pl. SPS SOHO 300) és mellé megfelelő kapacitású akku (ez lehet akár olcsóbb munka akku vagy dedikált UPS akku)Bocs laed már elküldtem mire írtál.
-
laed
senior tag
Szóval akkor nem kapcsol vissza, ha hosszú áramszünet van, és lemerül az aksi. Akkor folyamatosan sípol.
Van esetleg olyan szünetmentes, ami akkor is visszakapcsol, ha teljesen lemerül az aksija? És az az sem hátrány, ha bírja 3-4 órát a 30 Wattos terhelést.
Bütykölni, kísérletezgetni most nincs igazán időm.Pedig már leírtuk, SPS SOHO.
Bütykölni annyit kell vele, hogy rá kell kötni az akkut, mert az nem tartozék.
18-200 Ah közötti köthető rá. -
pumuklis1
csendes tag
Bütykölni, kísérletezgetni most nincs igazán időm. -
Pokesz007
senior tag
Sziasztok Újra itt vagyok,amit régebben ajánlottatok szünetmentes tápot eladtam,gép is elkerült tőlem,de végülis újra az enyém lett
Annyi változott benne,hogy nincs benne VGA,de nem is kell. Mivel nem játsszok már.Configom
Alaplap
ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI
CPU
AMD Ryzen 5 7600X
CPU Hűtő
Cooler Master MasterAir MA824
Memória
Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32-16
SSD
Samsung 980 1TB
HDD
3x4TB 5400 Purple 1x TB Purple 5400+ társkártyával 1DB 8TB Purple 7200,1DB 12 TB Purple Pro 7200
Táp
ASUS ROG STRIX 850W GOLD
Ház
PHANTEKS Eclipse P600S Silent
Monitor
LG 29WK600 UltraWideEhhez szeretnék egy szünetmentes tápot.
Igények:
Ha áramszünet van,kapcsoljon le biztonságosan.(Gondolom szoftver beállítás)
2-5 percig,tartsa meg a gépet,ha lehet.
Kikapcsolható legyen a riasztási hang.
Kábel kapcsolat legyen a PC-vel.
Szinuszos legyen.
Ár:0-150 ezer Ft.
Köszönöm. -
laed
senior tag
Mivel pont az a baja, hogy a jelenlegi UPS-e nem áll vissza áramszünet esetén, emberi interakció nélkül, szerintem felesleges abban gondolkodni, hogy amellé nagyobb akku. (Egyszer teszteltem a motorakkumat a garázsban az SPS300-zal, egész nap ment róla egy 100W-os ventilátor. Akkor derült ki, hogy csak kell neki balancer, mert ami "nagyon szépnek néz ki" közepes töltöttségen, az az elején és a végén durván elmászik... azóta mondjuk nem teszteltem, de elméletileg 36Ah körül van, azaz névlegesen 460Wh...
)Ui: nem gondolom, hogy túlmelegedne egy kisebb töltő, ha nagyobb akkut raksz rá, így emiatt sokáig* kell üzemelnie: ha mégis, akkor az rosszul van megtervezve, szerintem.
*: amiért nem ajánlanak nagyon kis töltőt nagyon nagy akkuhoz, az inkább az, hogy kb. soha nem fogja befejezni a töltést, mert adott esetben a csepptöltés nagyságrendjébe tartozik az a kis töltő: nekem van egy MXS0.8-am, azzal autót tölteni merész vállalás... (Kifejezetten motorhoz vettem, mert ott ilyen pár Ah-s akkukhoz még kiváló kis töltő...)
Az SPS300 8A fölött tölt, tehát a fent említett kis töltőnél 10x nagyobb árammal: annak meg tényleg ajánlott egy nagyobb akku, mert nem tudja mekkora van rajta és szétküldi. (Lehetne konfigurálni, ha nem az álló verziót veszem, amit meg mégsem lehet. Ez van.)
Én úgy értelmeztem, hogy hosszabb áramszünet idején van csak gondja;
akkor viszont megoldás lehet, ha van kedve kísérletezni. -
DigitXT
félisten
Mivel pont az a baja, hogy a jelenlegi UPS-e nem áll vissza áramszünet esetén, emberi interakció nélkül, szerintem felesleges abban gondolkodni, hogy amellé nagyobb akku. (Egyszer teszteltem a motorakkumat a garázsban az SPS300-zal, egész nap ment róla egy 100W-os ventilátor. Akkor derült ki, hogy csak kell neki balancer, mert ami "nagyon szépnek néz ki" közepes töltöttségen, az az elején és a végén durván elmászik... azóta mondjuk nem teszteltem, de elméletileg 36Ah körül van, azaz névlegesen 460Wh...
)Ui: nem gondolom, hogy túlmelegedne egy kisebb töltő, ha nagyobb akkut raksz rá, így emiatt sokáig* kell üzemelnie: ha mégis, akkor az rosszul van megtervezve, szerintem.
*: amiért nem ajánlanak nagyon kis töltőt nagyon nagy akkuhoz, az inkább az, hogy kb. soha nem fogja befejezni a töltést, mert adott esetben a csepptöltés nagyságrendjébe tartozik az a kis töltő: nekem van egy MXS0.8-am, azzal autót tölteni merész vállalás... (Kifejezetten motorhoz vettem, mert ott ilyen pár Ah-s akkukhoz még kiváló kis töltő...)
Az SPS300 8A fölött tölt, tehát a fent említett kis töltőnél 10x nagyobb árammal: annak meg tényleg ajánlott egy nagyobb akku, mert nem tudja mekkora van rajta és szétküldi. (Lehetne konfigurálni, ha nem az álló verziót veszem, amit meg mégsem lehet. Ez van.)
-
laed
senior tag
Én vennék egy invertert, és tennék mögé egy nagyobbacska akkut... Csak az a tuti a több órás áramszünetek áthidalására.
(Mondjuk ez a 30W terhelés nem nagyon durva, az még 10 óra kimaradás esetén is csak 300Wh energia. De kis akkuval nem megugorható.)Ui: ha szarrá merül az akku, utána necces tud lenni egy szünetmentes visszakapcsolása, persze típustól függően, de nekem az FSP elektronikája az akkuról megy: döglött akkuval nem is kapcsolható be. (Az inverter kialakítása más, az simán bekapcsol, akku nélkül is.)
300 Wh-hoz kell kb. 1 autóaksi....
De ha már van UPS, irány lehet azt megmókolni....
(Kérdés, a töltéssel elbodogulna-e..?) -
Cs1csó
titán
Én vennék egy invertert, és tennék mögé egy nagyobbacska akkut... Csak az a tuti a több órás áramszünetek áthidalására.
(Mondjuk ez a 30W terhelés nem nagyon durva, az még 10 óra kimaradás esetén is csak 300Wh energia. De kis akkuval nem megugorható.)Ui: ha szarrá merül az akku, utána necces tud lenni egy szünetmentes visszakapcsolása, persze típustól függően, de nekem az FSP elektronikája az akkuról megy: döglött akkuval nem is kapcsolható be. (Az inverter kialakítása más, az simán bekapcsol, akku nélkül is.)
Ez egy totál rossz irány, hogy "nagy tartási időt" szeretne valaki egy UPS-től (ami egy kvázi inverter és akku egybe építve) mert ezek, főleg az olcsóbbak elsősorban a pillanatnyi áramszünetek kivédésére, a rá kötött eszközök biztonságos manuális leállítására 3-5 percen belül és persze ha képes USB-s kommunikációra akkor azon keresztül egy PC-t akár szabályosan le tud állítani automatikusan egy PC-t NAS-t.
-
Cs1csó
titán
Kamerákhoz, és routerhoz szeretnék megbízható szünetmentes tápot.
Jelenleg egy NJOY 2000VA használok, de már harmadszor nem kapcsol vissza áramszünet után. Csak sípol, míg újra nem indítom. Utána működik. Nyaralóba használom, és nem tudok minden hoszabb áramszünet után kirohanni, és újraindítani.
A rendszerem 27-30 wattot fogyaszt.
Olyan szünetmentesre lenne szükségem, ami azért néhány órás áramszünetet átvészel, és utánna újra is indul. Nem úgy mint ez.
Tud valaki ajánlani megbízható szünetmentest erre a célra?Szia, ezen cuccok összfogyasztása gyakorlatilag SEMMI. Fölösleges egy 2000VA-es UPS, amiben szintén kicsi akku van.
Ahogy DigitXT is írta, neked egy INVERTER + AKKU páros kell, egy KICSI inverter pl. SPS-SOHO 300 és mellé 1-2 db akku (jellemzően a UPS-ekbe épített akku 1-2 db 7-9Ah-ás gondolom abban a 2000VA-es ben 2db 9Ah-ás lehet ami összesen 18Ah. Ami nem kevés de nem is sok és szerintem ennek a nagy dögnek (2000VA-es UPS) is szép önfogyasztása van.
(csak egy példa: 26Ah "longlife" 10 év, 28k HUF-ért, SPS-SOHO 300 típus: 46k HUF)
Persze ha sokallod akkor nincs jó megoldás mert fölösleges azért "nagyobb" teljesítményű UPS-t venni (1500-2000-2500VA) hogy ne 1db hanem 2db akku legyen benne.
Tehát ha NAGYON olcsón akarod megúszni akkor:
1. cseréled az akkut a régi UPS-ben
2. veszel egy kicsi olcsó UPS-t nJoy Keen 600, ami 16,2k HUF, vagy egy olcsó Gembird-et, vagy Legrand-ot (600VA körüli modelleket) -
DigitXT
félisten
Jelenleg egy NJOY 2000VA használok, de már harmadszor nem kapcsol vissza áramszünet után. Csak sípol, míg újra nem indítom. Utána működik. Nyaralóba használom, és nem tudok minden hoszabb áramszünet után kirohanni, és újraindítani.
Olyan szünetmentesre lenne szükségem, ami azért néhány órás áramszünetet átvészel, és utánna újra is indul. Nem úgy mint ez.
Tud valaki ajánlani megbízható szünetmentest erre a célra?Én vennék egy invertert, és tennék mögé egy nagyobbacska akkut... Csak az a tuti a több órás áramszünetek áthidalására.
-
laed
senior tag
-
cinemazealot
addikt
"...ha megkapja ismét a 220 voltot a hálózatról nem kellene visszakapcsolnia, és ismét működni?"
Láttál ezzel kapcsolatban bármiféle utalást a leírásában?
-
pumuklis1
csendes tag
-
laed
senior tag
Tud valaki ajánlani megbízható szünetmentest erre a célra?Nem lehet, hogy csak az akku döglött benne meg??
Milyen régi? (És az is lehet, hogy csak kicsi.) -
pumuklis1
csendes tag
Tud valaki ajánlani megbízható szünetmentest erre a célra? -
Argos
őstag
-
Cs1csó
titán
-
laed
senior tag
arra a pár percre nekem pont felesleges a több akku
Ez nem így működik: egy nagyon pici akkut nem tudsz nagy árammal megterhelni, mivel helyből összefossa magát. Nem az, hogy pár percet bír, és az kevés, hanem összeomlik.Magyarán a 2 akkus UPS-ben nem csak az a truváj, hogy tovább bírja, hanem egyáltalán, képes ellátni az adott terhelést. Érdemes megnézni egy akkumulátor adatlapot, és azon elgondolkodni, hogy mennyire nem lineáris, amit előad: log-log grafikonon "egyenes".

Ezen nagyjából leolvasható, hogy 0.45A körül megy 20 órát (ez az ún. C20 rating-je, azaz így 9Ah-s az akku), nem összekeverendő a 9A@1 órával, mert olyat nem tud, hiszen 4.3A körül van az 1 órás futásidő, úgy már csak 4,3Ah. És ez baj. Nem azért, mert 1 óra kevés!Hanem azért, mert ez még mindig csak gyenge terhelés... 12V*4,3A=51,6W. Neked 600W kellene, ha minden igaz, szóval nem az a kérdés, hogy akkor 1 percet fog-e menni, hanem bekakukkol-e azonnal.
Elnézve a grafikont, szerintem igen.
Van egy 21A ~10 perces érték mérve, de mondjuk neked kellene kb. 50A, sőt, mivel benéz 12V alá hamar, több is... Na ezért szokott több akku lenni egy nagyobb teljesítményű UPS-ben: sorba kötnek kettőt, máris 24V-os rendszerről beszélünk, és elég fele akkora áramot leadni egy-egy akkunak...Sok időt persze nem bírnak ki így sem, ha nem tudod gyorsan csökkenteni a terhelést: ha nagyobb áthidalási idő kell, akkor sokkal nagyobb akkumulátor(ok)ra lenne szükség.
(Szerencsére egy PC max. terhelésen mondjuk játék közben megy. Áramszünet esetén a játék leállításával azonnal lecsökken a terhelés, s máris hatványozódik az áthidalási idő.)Célszerűbb Wh-ban számolni.
-
DigitXT
félisten
arra a pár percre nekem pont felesleges a több akku
Ez nem így működik: egy nagyon pici akkut nem tudsz nagy árammal megterhelni, mivel helyből összefossa magát. Nem az, hogy pár percet bír, és az kevés, hanem összeomlik.Magyarán a 2 akkus UPS-ben nem csak az a truváj, hogy tovább bírja, hanem egyáltalán, képes ellátni az adott terhelést. Érdemes megnézni egy akkumulátor adatlapot, és azon elgondolkodni, hogy mennyire nem lineáris, amit előad: log-log grafikonon "egyenes".

Ezen nagyjából leolvasható, hogy 0.45A körül megy 20 órát (ez az ún. C20 rating-je, azaz így 9Ah-s az akku), nem összekeverendő a 9A@1 órával, mert olyat nem tud, hiszen 4.3A körül van az 1 órás futásidő, úgy már csak 4,3Ah. És ez baj. Nem azért, mert 1 óra kevés!Hanem azért, mert ez még mindig csak gyenge terhelés... 12V*4,3A=51,6W. Neked 600W kellene, ha minden igaz, szóval nem az a kérdés, hogy akkor 1 percet fog-e menni, hanem bekakukkol-e azonnal.
Elnézve a grafikont, szerintem igen.
Van egy 21A ~10 perces érték mérve, de mondjuk neked kellene kb. 50A, sőt, mivel benéz 12V alá hamar, több is... Na ezért szokott több akku lenni egy nagyobb teljesítményű UPS-ben: sorba kötnek kettőt, máris 24V-os rendszerről beszélünk, és elég fele akkora áramot leadni egy-egy akkunak...Sok időt persze nem bírnak ki így sem, ha nem tudod gyorsan csökkenteni a terhelést: ha nagyobb áthidalási idő kell, akkor sokkal nagyobb akkumulátor(ok)ra lenne szükség.
(Szerencsére egy PC max. terhelésen mondjuk játék közben megy. Áramszünet esetén a játék leállításával azonnal lecsökken a terhelés, s máris hatványozódik az áthidalási idő.) -
laed
senior tag
-
cinemazealot
addikt
Drágák, mert tiszta szinuszosak, amik használtan sem nagyon lesznek sokkal olcsóbbak. A közelített szinuszosokkal meg a PSU-kompatibilitást kockáztatja az ember. És bár erről egyre kevesebbet hallani manapság, épp a múlt pénteki #26418 szólt hasonló problémás esetről.
-
Argos
őstag
Hiába mondanék népszerűbb márkákat (APC, Eaton, FSP, CyberPower, SPS SH... stb.), mások felhoznak majd kevésbé népszerűeket, mert az nekik bevált és még jobban is jöttek ki anyagilag. Ráadásul a népszerűbb márkák között is vannak kevésbé jól sikerült modellcsaládok, amiket meg érdemes elkerülni.
De a használt piacot is érdemes figyelni. Én most első blikkre ezeket fontolnám meg az apróról:
- APC Smart-UPS C 1000VA / 600W SMC1000I
- SPS SH600
- szűkösen APC Smart SUA750I 750VA(Igen, mind tiszta szinuszos, így tuti jó velük minden PSU.)
Persze ezekhez általában szokott kelleni aksi (mert a régi el van nyűve vagy mert nincs benne egyáltalán). Használttal egyelőre csak eggyel jártam meg, aminek beragadt egy reléje, de az pár ezer forintos csere alkatrésszel és egy kis forrasztással cserélhető volt.
Köszönöm a javaslatokat!
Megvárom a kevésbé népszerűeket, mert ezek nekem drágák... -
cinemazealot
addikt
Hiába mondanék népszerűbb márkákat (APC, Eaton, FSP, CyberPower, SPS SH... stb.), mások felhoznak majd kevésbé népszerűeket, mert az nekik bevált és még jobban is jöttek ki anyagilag. Ráadásul a népszerűbb márkák között is vannak kevésbé jól sikerült modellcsaládok, amiket meg érdemes elkerülni.
De a használt piacot is érdemes figyelni. Én most első blikkre ezeket fontolnám meg az apróról:
- APC Smart-UPS C 1000VA / 600W SMC1000I
- SPS SH600
- szűkösen APC Smart SUA750I 750VA(Igen, mind tiszta szinuszos, így tuti jó velük minden PSU.)
Persze ezekhez általában szokott kelleni aksi (mert a régi el van nyűve vagy mert nincs benne egyáltalán). Használttal egyelőre csak eggyel jártam meg, aminek beragadt egy reléje, de az pár ezer forintos csere alkatrésszel és egy kis forrasztással cserélhető volt.
-
Cs1csó
titán
Valószínüleg igen. (PS kb. 220W tévé mondjuk 100-150W együtt megáll az összfogyasztás 350W körül, de mindenképpen 400W alatt)
Vásárold online (hogy ha nem jó élni tudj aa 14 napos elállási joggal (magánszemélyként online leadott rendelés (az átvétel fizikai boltbanis lehet az mindegy) magyar címre) és miután feltöltötted (általában valamennyi töltés van bennük) teszteld (fusson egy játék aztán csapd le az áramot, először akár kis terheléssel is megnézheted pl. nem aktív játék csak PS menü alatt)
-
Argos
őstag
Max. 550 W táp + 25 W monitor? Számoljunk 600 W hatásos és mondjuk, 800 VA látszólagos teljesítménnyel. Minimum 900...1000 VA-es UPS-ek között nézelődnék, amikben legalább 2 db 9 Ah-s aksi van. A többiek ismerik az ajánlott modelleket.
Köszi!
Idáig kb. én is eljutottam.
Bár, szerintem arra a pár percre nekem pont felesleges a több akku.
Konkrét márka, készülék érdekelne, amiben azért meg lehet bízni. -
cinemazealot
addikt
-
Argos
őstag
A 40"-es tévét is szeretnéd üzemben tartani, vagy elég a 24"-es monitor?
Csak a monitor.
-
cinemazealot
addikt
Szervusztok!
Az adatlapomon szereplő konfighoz keresnék egy szünetmentest.
Semmi extra nem kell, annyi a lényeg, hogy ha áramszünet van, akkor legyen 3-5 percem kikapcsolni a gépet. Ennyi.Lehet új, használt konkrétan az apróról, mindegy.
A legfontosabb, hogy minél olcsóbban megússzam.Előre is köszönöm!
Üdv: Argos
A 40"-es tévét is szeretnéd üzemben tartani, vagy elég a 24"-es monitor?
-
Argos
őstag
Szervusztok!
Az adatlapomon szereplő konfighoz keresnék egy szünetmentest.
Semmi extra nem kell, annyi a lényeg, hogy ha áramszünet van, akkor legyen 3-5 percem kikapcsolni a gépet. Ennyi.Lehet új, használt konkrétan az apróról, mindegy.
A legfontosabb, hogy minél olcsóbban megússzam.Előre is köszönöm!
Üdv: Argos
-
cellpeti
nagyúr
-
Cs1csó
titán
Szia melyik verzió a "sima" PS5 ? (nem a pro vagy valami más verzió, nem ismerem mindet de a PRO az többet ehet)
-
cellpeti
nagyúr
Sziasztok!
Mi felénk elég sűrűek az áramszünetek mostanában. Szeretnék venni egy szünetmentest a PS5 mellé. Mit ajánlotok?
-
Proci85
senior tag
Hehe, szép
Én is furcsáltam a 9V-t, honnan jöhet neki. 5V vagy 12V esélyesebb.
Az ötlet jó, javasolni is akartam, csak elfelejtettem a nagy keresgélés közben.
Fura, hogy nem szólal megy. Elég egyszerű alkatrész pedig. Polaritásra kell max figyelni.
Nekem annyit irt még az AI, hogy 100 Ohm-os legyen. Ez magyarázat lehet a hangerőre, de akár feszültségre is, ha 12V-t vár a buzzer, de csak 5V-t kínál neki az APC. -
laed
senior tag
-
bancsi62
csendes tag
Igaz, köszönöm, de már vásároltam amit AI javasolt, BZ-31/APIEZO BUZZER PCB KPT-G1410 14x7,5mm 4.0 +/- 5kHz típust, és azzal nem működik (alig hallható)
-
bancsi62
csendes tag
Sziasztok. Egy használtan vett Back-UPS 700-hoz keresek buzzert, 390-0004-Z (a gyári ki lett csípve ...). Esetleg valakinél?
-
Taci
addikt
Köszönöm szépen a részletes választ mindkettőtöknek!
Az még fontosabb, hogy nem egy évek óta a polcon porosodó akku legyen hanem, valami friss gyártású.
Ezt nem igazán tudom ellenőrizni, max annyit tehetek, hogy nagyobb forgalmú helyről rendelem, hátha ott pörög a készlet. És így akkor valószínűleg marad az Alza és a CSB HR1234W F2, 12V, 9Ah.Köszönöm!
Sikerült kicserélnem az akkukat, szépen működik azóta is. Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
-
MasterMark
titán
Szia!
Valószinüleg PC-tápot kellenne cserélned, olyanra amiben nagykapacitásu pufferkondi van
1.
Rövid "Hold-up time": az ASUS TUF Gaming aránylag kisebb kapacitású elsődleges pufferkondenzátort kapott. A tesztek szerint a Hold-up ideje csupán 13-14 ms körül mozog2.
Valamint a tápod "PWR_OK" jele is csak rövid ideig tart ki (~10.1 ms)Az én Corsair RM750x tápommal a PC-d valószinuleg nem indulna újra!
Másik lehetóség "ONLINE" UPS, de annál még egy tápcsere is olcsóbb!
Az ATX szabványban benne van, hogy minimum mennyi időt kell kibírjon puffer kondiból egy táp.
-
cinemazealot
addikt
Megérkezett a CyberPower VP1000ELCD. Feltöltöttem akksit, majd rákötöttem a PC-t és a monitort.
Első teszt: netezés. LCD 100W körüli teljesítményt jelzett. Konnektort kihúztam, PC gond nélkül ment tovább akksiról.
Második teszt: BF6. 330W, konnektor ki, UPS átvált akksira, PC újraindul.
Harmadik teszt: KCD. 250-300W, ugyanaz mint előbb, PC újraindul.Nem volt overload hiba.
Lehet valamit állítani ilyen esetben vagy ez bukó?Ha a UPS nem sírt, akkor ez tényleg lehet, hogy PSU probléma lesz.
Milyen típusról van szó?Visszakerestem (és roseA580 kolléga is írja): ASUS TUF Gaming 750G 80 PLUS Gold 750W. -
roseA580
aktív tag
Megérkezett a CyberPower VP1000ELCD. Feltöltöttem akksit, majd rákötöttem a PC-t és a monitort.
Első teszt: netezés. LCD 100W körüli teljesítményt jelzett. Konnektort kihúztam, PC gond nélkül ment tovább akksiról.
Harmadik teszt: KCD. 250-300W, ugyanaz mint előbb, PC újraindul.Nem volt overload hiba.
Lehet valamit állítani ilyen esetben vagy ez bukó?Szia!
Valószinüleg PC-tápot kellenne cserélned, olyanra amiben nagykapacitásu pufferkondi van
1.
Rövid "Hold-up time": az ASUS TUF Gaming aránylag kisebb kapacitású elsődleges pufferkondenzátort kapott. A tesztek szerint a Hold-up ideje csupán 13-14 ms körül mozog2.
Valamint a tápod "PWR_OK" jele is csak rövid ideig tart ki (~10.1 ms)Az én Corsair RM750x tápommal a PC-d valószinuleg nem indulna újra!
Másik lehetóség "ONLINE" UPS, de annál még egy tápcsere is olcsóbb!
-
kuszkusz5
csendes tag
Lehet valamit állítani ilyen esetben vagy ez bukó? -
kuszkusz5
csendes tag
Helló, egy combosabb játék alatt is megáll a fogyasztás 330W körül.
Eaton 5E900UD 900VA 30,8k HUF-tól (megbízható boltból - Oázis )CyberPower VP1000ELCD 44,2k HUF-tól (igaz EMAG de az EMAG is forgalmazza ami jó hír nem valami noname román bolt, 46k HUF-ért már van magyar bolt.
A CP kicsit combosabb, a kijelzője interaktívabb. Az EATON egyik hátránya, hogy a kommunikációs USB port elől található tehát a kábelt onnan kell vezetni a PC-hez ez egyeseknek esztétikailag kevésbé tetszik, de jóval drágább is a CP)
Bármelyik mellett is döntesz, ha megvan akkor kösd össze a géppel USB kábellel (USB nyomtató kábel amit sajnos nemigen adnak mellé )
Töltsd fel - ezek nincsenek teljesen lemerítve - és aztán teszteld. Előbb sima netezés közben csapd le az áramot aztán később teszteld pl. egy combosabb játék közben bírja e.Ha valami nem tetszik élj a 14 napos elállási joggal, és küld vissza.
Köszi szépen a tanácsokat, a CyberPower-t választom. Azon van Ethernet védelem és elvileg még USB kábel is jár hozzá.
-
Cs1csó
titán
Sziasztok,
Ehhez PC-hez milyen UPS-t ajánlanátok? Kb. 2 percet bírjon maximum teljesítményen, hogy rendesen le lehessen állítani áramszünet esetén.
ASUS TUF Gaming 750G 80 PLUS Gold 750W tápegység
AMD Ryzen 7 7700 - 90W
Radeon RX 9060 XT Pulse OC 16GB - 170W
ASUS TUF Gaming B850M-E WIFI - ~50W
32GB DDR5 RAM
2TB M2 SSD
Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2db ventilátor - 5W
5xEndorfy Stratus 120mm ventilátor -15W
Monitor ASUS VG259Q5A - 15WÖsszesen: 345W
Tápegység ~90% hatásfokával számolva: 385W.
Javítsatok ki, ha nem jó a számolás. Ehhez mekkora teljesítményű UPS kell? Egy 450-500W elég vagy nagyobb ráhagyás kell?
Ha lehet legyen az ára 75k alatt és halk, ha hálózatról megy.
Köszönöm
Helló, egy combosabb játék alatt is megáll a fogyasztás 330W körül.
Eaton 5E900UD 900VA 30,8k HUF-tól (megbízható boltból - Oázis )CyberPower VP1000ELCD 44,2k HUF-tól (igaz EMAG de az EMAG is forgalmazza ami jó hír nem valami noname román bolt, 46k HUF-ért már van magyar bolt.
A CP kicsit combosabb, a kijelzője interaktívabb. Az EATON egyik hátránya, hogy a kommunikációs USB port elől található tehát a kábelt onnan kell vezetni a PC-hez ez egyeseknek esztétikailag kevésbé tetszik, de jóval drágább is a CP)
Bármelyik mellett is döntesz, ha megvan akkor kösd össze a géppel USB kábellel (USB nyomtató kábel amit sajnos nemigen adnak mellé )
Töltsd fel - ezek nincsenek teljesen lemerítve - és aztán teszteld. Előbb sima netezés közben csapd le az áramot aztán később teszteld pl. egy combosabb játék közben bírja e.Ha valami nem tetszik élj a 14 napos elállási joggal, és küld vissza.
-
kuszkusz5
csendes tag
Sziasztok,
Ehhez PC-hez milyen UPS-t ajánlanátok? Kb. 2 percet bírjon maximum teljesítményen, hogy rendesen le lehessen állítani áramszünet esetén.
ASUS TUF Gaming 750G 80 PLUS Gold 750W tápegység
AMD Ryzen 7 7700 - 90W
Radeon RX 9060 XT Pulse OC 16GB - 170W
ASUS TUF Gaming B850M-E WIFI - ~50W
32GB DDR5 RAM
2TB M2 SSD
Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2db ventilátor - 5W
5xEndorfy Stratus 120mm ventilátor -15W
Monitor ASUS VG259Q5A - 15WÖsszesen: 345W
Tápegység ~90% hatásfokával számolva: 385W.
Javítsatok ki, ha nem jó a számolás. Ehhez mekkora teljesítményű UPS kell? Egy 450-500W elég vagy nagyobb ráhagyás kell?
Ha lehet legyen az ára 75k alatt és halk, ha hálózatról megy.
Köszönöm
-
laed
senior tag
No, ez a karakterisztika diagram a tökéletes példája annak, hogy mennyire nem egyszerű a matek és az én szorzóim még csak nem is súrolják a dolog bonyolultságát. Köszi!

Karakterisztikát én úgy szoktam számolni (de inkább becsülni)
hogy a névleges kapacitás felét tudja az akku nagyobb terhelésen. -
cinemazealot
addikt
Abszolút egyetértek, sajnos valóban kiemelendő, hogy nem lesz ideális a helyzet.

Kis UPS, kevés akku, nagy terhelés = rövid áthidalási idő. Pont. Nincsenek csodák.
az akkumulátorok sem feltétlenül bírják a papírformát
Ott lesz a kutya elásva, hogy mindenki a C20 alapján "ismeri" ezeket az akkukat, hogy 7Ah, meg 9Ah, valójában meg, ha megkapnak egy picit is komolyabb terhelést, akkor sajnos nézni kellene a gyári specifikáció másik oldalát, ami mondjuk csak 4.31Ah.
Esetleg még azt sem tudja hozni, mert olyan a minőség. Akkor borul az egész matek:
a 1,5-es szorzót, mint biztonsági ráhagyást, én inkább az 1C értéknél használnám.
Nyilván alapigazság, hogy akkuból sosem elég. Bár egy idő után jöhet az aggregátor.Az is jó a sok/nagy akkuban, hogy arányaiban kisebb terhelésen megy = jobban bírja!
Ha az a kérdés, hogy "minél tovább" bírja, akkor visszakérdeznék: minél tovább?
A hivatkozott Cibere UPS az 1 órás futásidőt konkrétan csak 50W terhelésen vállalja: ahogy írja is a kolléga, 200W-nál már csak 13 perc, ami lehet, hogy édeskevés neki... Amennyiben hosszabb idő kell, akkor jelentősen (!) meg kell növelni a kapacitásokat.
Esetleg kapásból technológiát váltani, mivel egy lifepo4 nagyjából (bár nem teljesen) terhelésfüggetlenül le tudja adni a névleges kapacitását, s a feszültsége is stabilabb. (Azonos méretben meg eleve nagyobb kapacitásról indul, szóval nekem a 2 db "9Ah" helyett, az FSP-be bepasszíroztam 24V x 12Ah-t... Egyszer majd kimérem, mit tud, de háromszoros időt várnék, azért, mert 24V x 4.3Ah = 103Wh, 25.6V x 12Ah = 307 Wh.)Szerk: ha 9Ah-val számolnék, nem lenne ilyen drasztikus, de a C20 ide nem releváns:
pl. az az 500W 1 perc elég sokkoló... talán egy shutdown belefér, bár az is neccesen. (Anno Crysis közbeni áramszünet: gondoltam a checkpointig elmegyek! Nem nyert.)No, ez a karakterisztika diagram a tökéletes példája annak, hogy mennyire nem egyszerű a matek és az én szorzóim még csak nem is súrolják a dolog bonyolultságát. Köszi!

-
DigitXT
félisten
Akkor viszont javaslom a legpraktikusabb nulladik lépést: vegyél egy teljesítménymérőt (konnektoros fogyasztásmérőt), mérd meg a szünetmentesíteni kívánt eszközök jellemző teljesítmény felvételét és kezdd el kimatekozni, hogy hány darab és mekkora akkukkal lehet őket szünetmentesíteni. Számold hozzá azt is, hogy
1. magának a szünetmentesnek is van saját fogyasztása (mérettől függően 1...50 W),
2. egyes fogyasztóknak a wattos (hatásos) fogyasztásnál nagyobb a ténylegesen felvett (látszólagos) teljesítményfelvétele (ez jellemzően egy 1,2...1,5-ös szorzó),
3. az akkumulátorok sem feltétlenül bírják a papírformát, főleg nem nagy áramfelvétel esetén, változatos hőmérsékleti viszonyok között vagy néhány évvel a futószalagról legurulás után (itt is érdemes egy 1,5-es szorzóval számolni).Tehát 200 W 1 órás energiafelvételét én az alábbiak szerint méretezném:
=> 250 Wh (a UPS saját fogyasztásával növelt hatásos teljesítményfelvétellel)
=> 300+ VAh (látszólagos teljesítményfelvétellel)
=> 400+ VAh (akku energiamennyiséggel).Ez 12 V-os 9 Ah-s aksikból 4 db-bal hozható ki ideális esetben. És akkor ennek alapján lehet UPS-t keresni. Nem lesz olcsó, főleg ha újat keresel. Egyébként lehet kapni felújított (refurbished) darabokat is, garanciával, de az újnál olcsóbban. Esetleg nézz körül ezen a téren is.
Abszolút egyetértek, sajnos valóban kiemelendő, hogy nem lesz ideális a helyzet.

Kis UPS, kevés akku, nagy terhelés = rövid áthidalási idő. Pont. Nincsenek csodák.
az akkumulátorok sem feltétlenül bírják a papírformát
Ott lesz a kutya elásva, hogy mindenki a C20 alapján "ismeri" ezeket az akkukat, hogy 7Ah, meg 9Ah, valójában meg, ha megkapnak egy picit is komolyabb terhelést, akkor sajnos nézni kellene a gyári specifikáció másik oldalát, ami mondjuk csak 4.31Ah.
Esetleg még azt sem tudja hozni, mert olyan a minőség. Akkor borul az egész matek:
a 1,5-es szorzót, mint biztonsági ráhagyást, én inkább az 1C értéknél használnám.
Nyilván alapigazság, hogy akkuból sosem elég. Bár egy idő után jöhet az aggregátor.Az is jó a sok/nagy akkuban, hogy arányaiban kisebb terhelésen megy = jobban bírja!
Ha az a kérdés, hogy "minél tovább" bírja, akkor visszakérdeznék: minél tovább?
A hivatkozott Cibere UPS az 1 órás futásidőt konkrétan csak 50W terhelésen vállalja: ahogy írja is a kolléga, 200W-nál már csak 13 perc, ami lehet, hogy édeskevés neki... Amennyiben hosszabb idő kell, akkor jelentősen (!) meg kell növelni a kapacitásokat.
Esetleg kapásból technológiát váltani, mivel egy lifepo4 nagyjából (bár nem teljesen) terhelésfüggetlenül le tudja adni a névleges kapacitását, s a feszültsége is stabilabb. (Azonos méretben meg eleve nagyobb kapacitásról indul, szóval nekem a 2 db "9Ah" helyett, az FSP-be bepasszíroztam 24V x 12Ah-t... Egyszer majd kimérem, mit tud, de háromszoros időt várnék, azért, mert 24V x 4.3Ah = 103Wh, 25.6V x 12Ah = 307 Wh.)Szerk: ha 9Ah-val számolnék, nem lenne ilyen drasztikus, de a C20 ide nem releváns:
pl. az az 500W 1 perc elég sokkoló... talán egy shutdown belefér, bár az is neccesen. (Anno Crysis közbeni áramszünet: gondoltam a checkpointig elmegyek! Nem nyert.) -
cinemazealot
addikt
Akkor viszont javaslom a legpraktikusabb nulladik lépést: vegyél egy teljesítménymérőt (konnektoros fogyasztásmérőt), mérd meg a szünetmentesíteni kívánt eszközök jellemző teljesítmény felvételét és kezdd el kimatekozni, hogy hány darab és mekkora akkukkal lehet őket szünetmentesíteni. Számold hozzá azt is, hogy
1. magának a szünetmentesnek is van saját fogyasztása (mérettől függően 1...50 W),
2. egyes fogyasztóknak a wattos (hatásos) fogyasztásnál nagyobb a ténylegesen felvett (látszólagos) teljesítményfelvétele (ez jellemzően egy 1,2...1,5-ös szorzó),
3. az akkumulátorok sem feltétlenül bírják a papírformát, főleg nem nagy áramfelvétel esetén, változatos hőmérsékleti viszonyok között vagy néhány évvel a futószalagról legurulás után (itt is érdemes egy 1,5-es szorzóval számolni).Tehát 200 W 1 órás energiafelvételét én az alábbiak szerint méretezném:
=> 250 Wh (a UPS saját fogyasztásával növelt hatásos teljesítményfelvétellel)
=> 300+ VAh (látszólagos teljesítményfelvétellel)
=> 400+ VAh (akku energiamennyiséggel).Ez 12 V-os 9 Ah-s aksikból 4 db-bal hozható ki ideális esetben. És akkor ennek alapján lehet UPS-t keresni. Nem lesz olcsó, főleg ha újat keresel. Egyébként lehet kapni felújított (refurbished) darabokat is, garanciával, de az újnál olcsóbban. Esetleg nézz körül ezen a téren is.
-
Edorn
senior tag
A mondandóm lényege az volt, hogy nem feltétlenül a boltok polcain kell keresni a megoldást, ha másod kézből is kapható megbízható minőség kimagasló ár-érték arányban.
De hogy még érthetőbb legyek: olcsón újat nem fogsz kapni. Főleg nem olyat, amiben kettőnél több aksi van. Márpedig ha 200 W-on a 13 perc (azaz nettó ~50 Wh, bruttó ~80-90 VAh) számodra kevés, akkor engedd is el az 1-2 akkus modelleket és nyugodtan keress Te is olyat, amibe legalább 4 db aksi kell.
Aprón most van is néhány szép darab... nyilván drágábban.
Ó, értem. Egy irodába lesz, csak új jöhet szóba... (ez az infó valóban kimaradt...)
-
cinemazealot
addikt
A mondandóm lényege az volt, hogy nem feltétlenül a boltok polcain kell keresni a megoldást, ha másod kézből is kapható megbízható minőség kimagasló ár-érték arányban.
De hogy még érthetőbb legyek: olcsón újat nem fogsz kapni. Főleg nem olyat, amiben kettőnél több aksi van. Márpedig ha 200 W-on a 13 perc (azaz nettó ~50 Wh, bruttó ~80-90 VAh) számodra kevés, akkor engedd is el az 1-2 akkus modelleket és nyugodtan keress Te is olyat, amibe legalább 4 db aksi kell.
Aprón most van is néhány szép darab... nyilván drágábban.
-
Edorn
senior tag
Én '22-ben aprón vásároltam egy rack-elhető tiszta szinuszos APC-t 900 W (1400 VA) teljesítménnyel és 4 db 9 Ah-s akksival 70 rugóért. Bőven kifutott modell volt már akkor is, de a mai napig is teszi a dolgát.
Hát ez most nem sokat segít rajtam, hogy egy már nem kapható modellt te 4 éve vettél használtan és neked még mindig jó...
-
cinemazealot
addikt
Tiszta színuszosnak talán jó lehet ez?
CyberPower CP900EPFCLCD - mondjuk 200W esetén csak 13 percig bírja... De gondolom egy fájlszerverként működő 265W-os gép a töredékét fogyasztja ideje nagy részében...Más, esetleg olcsóbb, de jó tisztaszínuszosat tudtok ajánlani?
Illetve B tervként olcsó nem tisztaszinuszosat? Például Eaton-ból melyiket lenne érdemes venni, ami hosszabb ideig bírja? Vagy más márka ajánlottabb?
Én '22-ben aprón vásároltam egy rack-elhető tiszta szinuszos APC-t 900 W (1400 VA) teljesítménnyel és 4 db 9 Ah-s akksival 70 rugóért. Bőven kifutott modell volt már akkor is, de a mai napig is teszi a dolgát.
-
Edorn
senior tag
Egy OptiPlex 990 Mini-Tower mögül is kiesett egy szünetmentes nálam a fentebb írt áramszünetkor, a település másik végén...
Mit ajánlanátok a pótlására? Fontos:
- gyakran van áramszünet, áramingadozás (és mint látható, lehet az eszközöket is hajlamos károsítani)
- az OptiPlex fájlszerverként működik éjjel-nappal
- jó lenne, ha minél tovább bírná áramszünetkorAz OptiPlex 990 Mini-Tower az adatlapja szerint: 265 W (remélem jól néztem)
A kiesett szünetmentes egy régi: Eaton 5E
Tiszta színuszosnak talán jó lehet ez?
CyberPower CP900EPFCLCD - mondjuk 200W esetén csak 13 percig bírja... De gondolom egy fájlszerverként működő 265W-os gép a töredékét fogyasztja ideje nagy részében...Más, esetleg olcsóbb, de jó tisztaszínuszosat tudtok ajánlani?
Illetve B tervként olcsó nem tisztaszinuszosat? Például Eaton-ból melyiket lenne érdemes venni, ami hosszabb ideig bírja? Vagy más márka ajánlottabb?
-
Edorn
senior tag
Egy OptiPlex 990 Mini-Tower mögül is kiesett egy szünetmentes nálam a fentebb írt áramszünetkor, a település másik végén...
Mit ajánlanátok a pótlására? Fontos:
- gyakran van áramszünet, áramingadozás (és mint látható, lehet az eszközöket is hajlamos károsítani)
- az OptiPlex fájlszerverként működik éjjel-nappal
- jó lenne, ha minél tovább bírná áramszünetkorAz OptiPlex 990 Mini-Tower az adatlapja szerint: 265 W (remélem jól néztem)
A kiesett szünetmentes egy régi: Eaton 5E
-
laed
senior tag
A fenti CYBERPOWER CP1300EPFCLCD készülék kapcsán az alábbi akku jó lehet cserére? Gyári akku: RBP0124 (illetve fentebb tekerve látható az általam befotózott)
Ezt tervezném cserének: CSB HRL 9Ah 12V UPS akkumulátor HRL1234WF2 (High-Rate + Longlife kb. 10 év)
A szélesség, hosszúság papíron stimmel, lemérve az enyém kisebbnek tűnik pár milliméterrel, de lehet rosszul mérem, vagy nem olyan pontos a mérőszallagom.
Magasságot nem tudtam mérni, de gondolom ezek szabvány mértek, ha már a szélesség-hossz stimmel, a magasságnak is csak stimmelnie kell, nem?Illetve az újnál csatlakozónak ezt írja: Faston 250 széles saru. Hát, én lemértem a szélességét az enyémnek (kiálló fémpöcök, amire a kábel rá van húzva) és a szélessége kb 6-7 milliméter... Vagy a 250, az a két saru távolsága lenne?
A régi, gyárinál a "Battery Type Sealed Lead-acid". Az újnál ezt hol látom, hogy stimmel-e? vagy más nagyon nem is lehet?
CSB-nél a 7Ah-s és a 9Ah-s egyforma külső méretű.
(Nálad a gyári volt 7Ah, az új meg 9; de jó bele.)
6.3mm lesz a saru; ezeknél ezt használják. A másik méret a faston-keskeny; azt riasztóknál használják. (Kevesebb áramot tud átvinni.)Battery Type Sealed Lead-acid = elem típusa zárt ólom-sav.
Mivel ott a Pb jelzés az újon, ezért az is stimmel. ( = az ólom vegyjele) -
Edorn
senior tag
A fenti CYBERPOWER CP1300EPFCLCD készülék kapcsán az alábbi akku jó lehet cserére? Gyári akku: RBP0124 (illetve fentebb tekerve látható az általam befotózott)
Ezt tervezném cserének: CSB HRL 9Ah 12V UPS akkumulátor HRL1234WF2 (High-Rate + Longlife kb. 10 év)
A szélesség, hosszúság papíron stimmel, lemérve az enyém kisebbnek tűnik pár milliméterrel, de lehet rosszul mérem, vagy nem olyan pontos a mérőszallagom.
Magasságot nem tudtam mérni, de gondolom ezek szabvány mértek, ha már a szélesség-hossz stimmel, a magasságnak is csak stimmelnie kell, nem?Illetve az újnál csatlakozónak ezt írja: Faston 250 széles saru. Hát, én lemértem a szélességét az enyémnek (kiálló fémpöcök, amire a kábel rá van húzva) és a szélessége kb 6-7 milliméter... Vagy a 250, az a két saru távolsága lenne?
A régi, gyárinál a "Battery Type Sealed Lead-acid". Az újnál ezt hol látom, hogy stimmel-e? vagy más nagyon nem is lehet?
-
laed
senior tag
Basszus, a forrást meg elfelejtetem linkelni.
(A másik HSZ-ben benne volt.) Igen, lítium. Szerintem életszerűtlen mindig ezen a tartományon használni... Lényeg, hogy amint lehet, érdemes tölteni, mert ha nagyon lemeríted, az többet árt neki, mint a gyakoribb töltés...
(De amúgy elektromos autónál eleve okosabb nálad a gyártó, és amikor azt mondja, hogy az akkudat 100%-ra töltötte, valójában nincs 100%-on, ezzel tolja ki az élettartamát...
Sőt, némileg kompenzálja is a kapacitásvesztést, mert ahogy öregszik az akku, tud picivel nagyobb tartományt használni, tehát látszólag nem csökkent semmit a hatótávolságod...)Lényeg, hogy amint lehet, érdemes tölteni, mert ha nagyon lemeríted, az többet árt neki, mint a gyakoribb töltés...
Savas kb. ugyanez. (Szulfátosodás.)
-
DigitXT
félisten
Ezt a diagramot úgy kell értelmezni, hogy úgy tartható meg az aksi élettartama (őrizhető meg a névleges kapacitása) minél tovább, ha a dinamikus kisütés (Dynamic Stress Test) lehetőség szerint mindig a töltöttség 65-75% között történik?
Ez Li-Ion aksira vonatkozik?Tehát egy elektromos autó aksiját a leginkább kímélni akarnám, akkor ezen a tartományon kellene állandóan használnom?
Basszus, a forrást meg elfelejtetem linkelni.
(A másik HSZ-ben benne volt.) Igen, lítium. Szerintem életszerűtlen mindig ezen a tartományon használni... Lényeg, hogy amint lehet, érdemes tölteni, mert ha nagyon lemeríted, az többet árt neki, mint a gyakoribb töltés...
(De amúgy elektromos autónál eleve okosabb nálad a gyártó, és amikor azt mondja, hogy az akkudat 100%-ra töltötte, valójában nincs 100%-on, ezzel tolja ki az élettartamát...
Sőt, némileg kompenzálja is a kapacitásvesztést, mert ahogy öregszik az akku, tud picivel nagyobb tartományt használni, tehát látszólag nem csökkent semmit a hatótávolságod...)
Új hozzászólás Aktív témák
-
26462 - 26401
26462 - 26401 26400 - 26301 26300 - 26201 26200 - 26101 26100 - 26001 26000 - 25901 25900 - 25801 25800 - 25701 25700 - 25601 25600 - 25501 25500 - 25401 25400 - 25301 25300 - 25201 25200 - 25101 25100 - 25001 25000 - 24901 24900 - 24801 24800 - 24701 24700 - 24601 24600 - 24501 24500 - 24401 24400 - 24301 24300 - 24201 24200 - 24101 24100 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- World of Tanks - MMO
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- GL.iNet OFF topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Eladó APC Smart-UPS C1000, új akkukkal, 0% áfás számla, 6 hó gari
- APC szünetmentes tápegység - 1500VA - akkuk nélkül
- EATON 5P850I 600W valós szinuszos szünetmentes eladó új aksikkal
- APC Smart SUA750I 750VA valódi szinuszos szünetmentesek,új akkukkal,2 év akku gari,számla
- Silvershield túlfeszültségvédő
- Lenovo Thinkpad X1 Yoga 5th Gen. i7 10th, 16GB RAM 27% ÁFÁS (0329)
- Add el nekünk!Apple iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Apple iPhone 17 256GB Black - Új, kipróbált - 100% akku, 0 ciklus
- Micron 3500 NVMe 1TB GEN4 X4 2280 M.2 SSD (7000-6900MB/s)
- BESZÁMÍTÁS! Asus Vivobook V16 FHD Gamer notebook - Ultra 7 240H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 5050 8GB WIN11
Megnézegetem.
Annyi változott benne,hogy nincs benne VGA,de nem is kell. Mivel nem játsszok már.

)

Ez Li-Ion aksira vonatkozik?
frpeter