Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tony21 #31213 üzenetére

    Az akkuban a védelem van integrálva, töltésszabályzó azon kívül van. Illetve laptopnál vannak még az egyéb szoftveres funkciók, amit az I2C buszon kommunikál, valamint EEPROM helyett ma már a mikrovezérlőbe integrált flash memóriában tárol.

    Olyat legalábbis nem tapasztaltam, hogy öregebb akkut kisebb árammal töltene. Épp azért tilt le a védelem, mert nem.

    Az elhasználódás során nő a cella belső ellenállása, emiatt a túl nagy töltőáram hatására, a leggyengébb láncszemen túl hamar felszalad a feszültség 4,25 V fölé. Az integrált védelem ekkor lekapcsolja az akkut, a soros FET-eken keresztül. A többi cella már fel sem tud töltődni, még ha akad is közöttük jobb állapotban lévő.

    Üzem közben pedig a leggyengébb paralel tagon túl hamar beesik 2,5 V alá, ezen a ponton szintén off lesz. A többi már ki sem tud sülni, még ha maradt is benne töltés. Nem elméletekről beszélek, műszerrel is lekövettem, de nyilván ezért vannak a védelmek (egyebek mellett).

    Lehet persze az elektronikának egyéb hibája is, vagy letilthat a ciklusszám elérése miatt, de azért lehet próbálkozni. A ciklusszám resetelése külön téma, rá lehet keresni.

    Az akku élesztéséről máshol írtam.

    Vannak ugyanakkor trükkösebb elektronikák, ami balanszírozni is tud, vagy töltés közben átköti a pakkot párhuzamosra, FET-kapcsolók segítségével. Így nem tud eltolódni a cellafeszültség.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák