- Mobil flották
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
addikt
Lámpástól vettem akcióban, akku árban.
Amúgy a Nitecore akksi hosszabb, mint az átlag 21700-as akkuk.
Amiket linkeltél azok helyett inkább ilyen lesz: MOLICEL INR21700-P42A LI-ION AKKUMULÁTOR 3,7V 4200MAH 30A 21700P42A, máshonnan olcsóbban. -
Masooo
aktív tag
Én ezt azért nem merném kijelenteni ennyire kategórikusan, sőt remélem, hogy lesz belőle valami.
"bár egyelőre kilátástalannak tűnhet a technológia helyzete, némi bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt 10 évben felére csökkent a cellák gyártási-, illetve a töltőállomások telepítési költsége.
2020-ban már 520 hidrogénkút fog üzemelni Európában (most is számos kút üzemel már, Ausztriában 6 ami nem sok, dánia 16 azaz kb 100km távra vannak egymástól ilyen kutak, az ország méretét figyelembe véve és a németeknél 50 jelenleg.), és nem elhanyagolható szempont, hogy a 2017ben alapított Hidrogén Tanácsban a Honda mellett olyan mamutcégek képviseltetik magukat, mint például az Audi, a BMW, a Daimler, a Hyundai vagy a Toyota."A japánok japánban pedig épp azért akarják erre kiépíteni az országot, hogy minden ehhez a meghajtáshoz köthető technológia olcsóbb legyen és terjedésnek induljon.
A jövő az a jövő, nem látunk bele, de törekvés és elszántság van, remélem sikerrel zárul a dolog, mert a mostani akku fejlettség mellett elektromost venni nem igen éri meg, legalábbis én nem fogok, kevéssé zöld az a zöld, és egy francia elektromoshoz rendelt egy barátom úk pakkot, 1,9 millió volt.
A cellás bontás szimpibb, zöldebb és hatótávban is jobb. A honda amúgy működő ilyen cellás gépe szerintem nem valami mutatós, de létező és lizingelhető autó és a toyotának is van működője.
Toyota Miraitól / Honda Clarity -
gyapo11
őstag
Azért kell protected, mert sok lámpa túlmeríti az akkut. Inkább kapcsoljon le ha elérte a határt, minthogy megmakkanjon az akku. Nem akarom méricskélni, számon tartani, hogy mennyit világított mekkora fényerővel stb., figyelje az elektronika.
A button top pótolható mágnessel, de nekem jobban tetszik a minél kevesebb kontaktus. Az ónbuci szintén nem szimpi, felülete oxidálódik, átmeneti ellenállás lesz, melegszik, nem jó.
Sok lámpám van, ezek jó része kapcsolós, tehát kikapcsolva a fogyasztás 0, de az elekronikus kapcsolósak is évek alatt merítik le. Szeretem ha nem akkor kell beletenni akkut, amikor használni akarom, esetleg másikból kivenni és áttenni, hanem mindegyikben van. Sok akkunál meg már csinos összeg tud keletkezni. Inkább lámpát veszek belőle. -
moma
őstag
Ezt a kevés lesz-t mire érted, hogy nem világít elég messzire?
Az Actik Core tetszik eléggé, de nekem már drága lenne. Ez a Skilhunt H03 vagy a Manker a 30 dollárral már a nagyon max. De a NU10 is tetszik, csak túl sokat olvastam és elkapott az optimalizálás
MEg az tetszik ezeknél, hogy ki lehet venni a fejrészből. A H03 fejrésze nekem kicsit túl soknak tűnik, de lehet jó ez a felső pánt nem tudom.
A lemerülés témához: ezeket normál powerbankokról lehet tölteni menet közben? mert az is lehetne egy megoldás, hogy kézbe veszi az ember és rádugja a kábelt.
-
ZolkoW
őstag
nem mondom, hogy láttam már olyat, de a biciklis műhelypumpák között néznék szét, hátha van, ami összehajtható. egy időben én is utaztattam a műhelypumpámat, de sosem kellett, így most nincs semmi az autóban erre, most hogy mondod, kicsit zavar is
előtte meg 12V-os minikompresszor volt bedobva hátra, de azt egyszer próbáltam, rémes hangja van, alig fúj valamit, azt hiszem, az kidobott pénz volt
de ha találok valami okos, és nem túl drága műhelypumpát, akkor lehet, hogy én is veszek. a meglévő az nekem is elég nagy. -
FBLLMAG
senior tag
Pumpa 10 € alatt kapható. Szép készleted van. Még kb 5 l vizet Jarral odacsomagolnék a biztonság kedvéért. Piszkos se legyen a kezed a javítás után. 😉
Csak bővíteni akartam a lámpák felhasználási lehetőségét. Hogy egy kis probléma végett nem kell mindjárt pánikba esni, és az a bizonyos lámpa is mennyire fontos, jól jöhet. 😉
-
gyapo11
őstag
Az akksi addig fog kisülni amennyi a LED-nek a nyitófeszültsége
Ez akkor lenne igaz, ha a led egy ellenállással lenne az akkura kötve. De ha van több üzemmód, akkor már kell egy elektronika, ami a fényerőt változtatni, vagy a villogást vezérelni tudja, és az elektronika nem biztos, hogy csak addig fogyaszt, amíg a led világít.
Másrészt vannak lámpák, amik kikapcsolt leddel is fogyasztanak, mert nem olyan kapcsolójuk van, ami fizikailag szakítja meg az áramkört, hanem elektronika figyeli a nyomógombot. Jó esetben ez az elektronika olyan keveset fogyaszt, hogy az elhanyagolható, de van amikor jelentősebbet.Manapság már márkás cellával gyakorlatilag nem fordulhat elő nagyobb gond
Sanos manapság is fölrobban a legiparibb cella is, ha rövidzárat kap, akár helytelen tárolás, akár a táplált berendezés hibája miatt. De akár a töltő hibája miatt is. Mindezeket a védett akku megakadályozza.
Akksi védelmet nem használunk arra, hogy megelőzze a túlmerítést. Hiszen nem is előzi meg. Az csak annyira nem engedi lemerülni, ahol már elvileg felrobbanhat. De odáig még igen, ami már simán árt a cellának.
A védelemnek az az egyik célja, hogy ne engedje túlmerülni az akksit. A cella 2.5 V-ig meríthető, a védelem meg itt kapcsol le. Link.
-
gyapo11
őstag
OK, akkor nem erőltetem ezt a vonalat, maradok a fejlámpánál, van pár db.
A kerékpáros sisak+HR20 ügyben pont akartam kérni, hogy oszd meg a módszert, de látom te is ötleteket vársz. Nem tűnik túl egyszerűnek, a sisak bonyolult formájú, vékony és könnyű az anyaga, és a lámpa meg nem túl könnyű. Az enyémnek hátul tartozéka egy piros lámpa, bepattan egy erre kiképzett helyre, CR2032 hajtja, persze pille könnyű.
Szóval a befúrok két lukat és lemezcsavarral fölfogatok valami vaslemezt az nem működik. A ragasztástól félnék, hogy egy zökkenőnél leesik az egész. Nekem most a gyorskötöző vagy ahhoz hasonló bilincs ugrik be, amit átfűznék az egyik borda alatt, és fából vagy műanyagból faragnék ki valami alkalmas tartókonzolt. -
gyapo11
őstag
Várom a HR20-at, a vele együtt vett másik lámpa már megjött, kíváncsi vagyok rá. Képeken láttam, hogy elég szűk a fénye, meglátjuk a gyakorlatban mit mutat.
A pánt szorossága miatt lehet hogy nem is olyan rossz a lámpa elöl-akku hátul megoldás, mert valamennyire egyensúlyt tart, lazább pánttal sem hajlamos annyira az előrecsúszásra. Én is beállítottam az RJ02 pántját, aztán mikor dolgoztam vele, akkor kezdett előre csúszni, szorosabbra kell állítani. Majd még tesztelem, én elég keveset használok fejlámpát, de akkor semmi más nem jó helyette, mert kell a két kéz. Még esetleg a fogaimmal tarthatnám mint Winnetou a kését.
Mi a tapasztalat a csőlámpa+fejpánttal? Annak nyilván oldalt kell lennie, és így oldalra tud lefelé csúszni. Súlya nem kisebb, hacsak nem valami AA/14500-as kisebb lámpa, egyébként közelre azoknak is teljesen elég a fényük. Hogy működik azoknál a függőleges billentés? Vagy csak vízszintesen előre világít és kész? -
gyapo11
őstag
Én már dolgoztam vele, és két zavaró dolgot találtam, az egyik, hogy nehéz, vagy lecsúszik a homlokomról, vagy szorosabbra kell állítani a pántot, egyik sem az igazi megoldás. A másik, hogy a két gumikarika eléggé tapad a lámpához, ami jó az elfordulás ellen, viszont ha hirtelen állítanék rajta, az nem olyan könnyen megy, mert a gumi inkább nyúlik, mint hogy engedné a lámpát elfordulni.
-
Masooo
aktív tag
tudod, hogy ez marketing, azért az rj02 volt a példa, mert abból kijön 6. Valamint mert mondhatjuk, hogy kipróbált és dícsérték is, legalábbis nem szídták. A h03 valóban sokkal jobb, abból mondjuk akciósan sem jönne ki 2 de akkor mondhatjuk hogy veszel egy olyat és marad 5000red. Amúgy osztom a véleményed, én is ilyen szemlélettel keresem a dolgokat, de rj02est vettem, mert szerintem éjjel horgászni tökéletes lesz mikor meríteni v szerelgetni kell és az integetős kapcsolás ott előny, legalábbis nekem. Bosch fúróm sosem volt, makita sem, egy másik márkát szeretek használni, de elkerülendő a túlárazott plecsnit, ebbe most ne menjünk bele, mondjunk annyit, 5 év rá a gari.
-
Masooo
aktív tag
tesóm vadász és solymász is, erre a márkára tették a voksot szintén. Viszont én akarok nek valami kínai de jobb lámpát, hogy legyen neki is hasonlítási alapja. Még nem dőlt el pontosan mit akarok, de ha megvan, megjön, megkapja, teszteli és nem teszi polcra, akkor megkérem, hogy írjon róluk valamit. Attól is lehet, hogy okosabbak leszünk.
Ohh pár napja volt az aldis lámpás bejegyzésem, voltam közben aldiban felénk megint és készítettem képet az adatlapról (lámpa műanyag borítás hátsó része) és az alatta lévő árról is. Ma-holnap kibányászom telefonból és feldobom, ha nem feledem el. A lámpa amúgy az akkor linkelt 6000res lámpa lehet szerintem, de alatta 2990ft van és hogy leárazás. Az 1400 körüli ár bár szintén ott van a polcon elötte, de leírás szerint valami szervízlámpára vonatkozik.
-
HardSanyeee
őstag
Igazából sok mindentől függ, hogy ki milyen lámpát vesz, pl a bicó árától, a járt úttól, illetve a max sebességtől is. Akinek 50-100 ezres bicója van, az nem valószínű, hogy 25 ezres lámpát fog venni, de aki 50 km/órával száguld, vagy DH-zik, az valószínű, hogy a biztonsága érdekében megveszi ezeket a lámpákat.
Én személy szerint átlagban max 20-al megyek vízszintes terepen, oda elég az x4-es S2+. Elhiszem, hogy jó a Fenix, de egy átlag bicósnak bőven elég egy olcsóbb alternatíva is -
may15
csendes tag
Nekem volt egy Petzl Tikka XP 2 fejlámpám, amit vagy elhagytam, vagy elloptak nagy bánatomra. A tapasztalataim szerint a fejlámpa jó, kényelmes, nagyon használható darab volt. Ez még a nagy lámpás korszak előtt volt, szóval nagyon nem tudtam akkor mihez hasonlítani. Bármennyire is frankó, nem gondolom hogy kicsit is vízálló lett volna, mert ott az illesztés valahogy nem volt annyira passzentos sajnos. Mondjuk egyszer sem használtam esőben. A lényeg, hogy én szerettem. A sziklamászó barátaim ezt a márkát választják, vagy a black diamond-ot.
-
FBLLMAG
senior tag
Nekem van 90000 cd -ás Acebeam -om, 40000 cd -ás Nitecore -om, mégis a legtöbbször a vékonyka Nitecore EA21 / MT20A van velem. Ezekkel is ellátok 50+ m -t. Persze, ha messzebb megyek, jön velem a 40000 cd -ás is, de sokszor az Acebeam -ot feleslegesnek tartom. A Nitecore EA45S a 2 cm vastag testével, alig észrevehető. A feje 3,5 cm átmérőjű, ez sem vészes. 6 cm átmérőjű fejjel már nehéz hurcolni. A lámpáimat nem a táskámban hordom. Zsebből, tokból, hamarabb előkaphatók.
Más:
Már országon belül van az Armytek. Csütörtökre megkapom.
A másik, Nov. 23. -ai rendelés, még nincs a láthatáron, valószínűleg a Proxima Kentauri felé kerül.
-
ZozzV6
senior tag
Andúril kb ugyanezt tudja csak vannak plusz extra villogós módok. Lockolva momentary szerűen működik a lámpa de csak moon fénnyel. Abban lehet fokozatosra is váltani és te mondod meg hogy a minimum és maximum közötti tartomány összesen hány fokozat legyen és kb egyenlően elosztja közte neked csak darabszámot kell megadni. Valamint megadhatod a ramping legalját és legtetejét is ha nem akarsz túl halvány módot vagy azt akarod hogy a ramping teteje akkora legyen amit a lámpa tartósan bír melegedés nélkül.
-
ZozzV6
senior tag
Nekem most van úton egy D1S mikor vettem 15 db régi fajta XP-G2 S4 2B ledet amik többet tudnak a mostaniaknál fényerőben és ha már az intl-outdooron voltam és épp visszajött az Astrolux MF02 lemondásának az ára akkor muszály volt betenni a kosárba. Most remeg a kezem a D4 felett...
-
HollyBoni
veterán
Sisakra én is gondoltam már, nem rossz megoldás. De szerintem maradok egy jó ideig az M1 + C8 kapcsolgatós kombónál. Vagy kéne egy fényérzékelő ami automatikusan lekapcsolja a C8-at.
Nekem egy jól betekert országúti kormányom van, épphogy felfér a két lámpatartó, már így is feszíti a bowdenházakat...
Kicsit hiányolom a kütyüket amivel mindenféle külön helyre lehetne rakni lámpákat. Kevés féle van, illetve vagy iszonyat gagyi vagy valamilyen kis gyártó csinálja aranyáron...
Ez pl. szerintem tök jó ötlet Paul Components-től:
9-10 ezer európában + szállítás.
Ez még tök jó lenne (ha van rá hely a bringádon), vettem is egyet:
Remeg mintállat, használhatatlan...
-
gs20
tag
Szerintem még a HG2 is ide vehető. Nekem a VTC6 és a 30Q mellett még HG2-k vannak, nekem bejövős cuccok.GB-n vettem tavaly hatot igen jól leárazva.
Más: bontott laptop akksikat mibe érdemes elhasználni? Borjú, meg powerbank szépen elkóricál velük, de pl s2-be már gyengék (kapacitás 2000 felett, de már nagy a belső ellenállás /180-300 mOhm között/, így nagyobb áramnál beesik a feszültség, meg melegszenek is). Amúgy sem nagy áramú akksik. a specifikációkat elnézegetve leginkább 2500mAh körül tudtak újkorukban, és 1C-s tehelhetőségűek.
Elajándékozott olcsó kínai 3xAAA/26650-ról működő lámpákba is raktam ilyeneket átalakító csővel, de még mindig van kb 8-10 darab amit nem használok. Milyen értelmes célra lehetne felhasználni?
Pl van a műhelyben egy fm transmitterrel etetett régi cd+kazettás, elég méretes, de marha jó hangú rádió, ami 220V mellett akár 6db góliát elemmel is működne, gondoltam ahhoz felhasználni párat,és hordozhatóbbá tenni, és akkuról meghajtani, a böszme nagy elemtartóban simán elfér a pár 18650+az elektronika.
De egyéb hasznos ötlet is jöhet, ti mire használjátok fel az ilyen akksikat? -
Masooo
aktív tag
biztosan így lesz mert már kinéztem azt és anno arról is jött egy ajánlás, de szerencsére nem csak én horgászom a családban igy simán tovább tudok adni bármit amit esetleg nem tartok megfelelőnek, v megfelelő de mégis berendelnék egy másikat. Ezért vettem meg. Nomeg lehet horgász tervezte mert pontosan tudták hogy éjjeli kapásnál nincs idő kapcsolgatni a fejemen a lámpát, de elsuhintani elötte hogy felkapcsoljon az pont ideális, ez is tetszett.
-
Gargouille
őstag
Osztom a véleményedet, viszont a többieknek tökéletesen igazuk van abba, hogy az alapvető és általános emberi butaság/nemtörődömség mindig túlsúlyban van az értelmes/felelős hozzáállással szemben, így amikor biztonságról van szó, akkor mindig az előző csoportra kell alapozni vagyis abból kell kiindulni, hogy lesz olyan barom aki mégis a kulccsomó mellé rakja az akkut, még akkor is ha mindent elkövetsz, hogy felhívd rá a figyelmet.
Olyan ez mint a közutakon sok sofőr. Hiába verték bele a fejébe a tanfolyamon, hiába vizsgázott belőle, hiába mondja be folyton minden média, hogy mondjuk ködben, jégen óvatosan vezess, ő juszt azért is nyomja neki, mert vagy annyira ostoba vagy olyan kivagyi. És akkor sem érti meg amikor az árokból vakarják össze...
Bár minket, normális/hozzáértő kisebbséget ez rosszul érint, de szerintem inkább biztosítsák túl azt a repülőt minthogy egy marha miatt keletkezzen tűz.
-
Sz4bolcs
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
Kár, hogy nem láttad azt az 1 órás filmet a Nat. Geon. Egy raklapnyi Li-Ion akkumulátort szállítottak feltöltve, pár megsérült rakodás közben. A gépen olyan tűz keletkezett, hogy lezuhant.
Mondjuk, ha a feltöltött TRONIC megsérül, az is tud tüzet okozni. A TRONIC pedig NiMh akkumulátor.
Utazásra a Zebralight SC5w MKII lesz majd a legjobb (már megrendeltem). Svájcot én is úgy jártam körül, mint Te Kínát, csak autóval. Minden nap máshol aludtam. A Nitecore MT20A, Olight S2A, Zebralight SC5 OP, Nitecore TIP SS, Klarus XT11GT, LL M7 volt velem. Szobán sötétben a MT20A villogása és a S2A világító markolata (minnél hosszabb ideig van fény nélkül, annál halványabb) vált be, mélygarázsból kitalálni, betalálni meg zsebből kikapva a SC5 OP és a S2A vált be, és térképolvasásra is ezek voltak jók. A TIP -nek a gyűrűjét sikerült széthúznom, nem tudtam láncon hordani, pedig így lehetett volna állandóan kéz közelben.
A Zebralight SC5w MKII már elég univerzális, kis darab, cserélhető akkumulátorral. Képes 5 mp -ként 0,1 lm fényárammal is villantani, hogy éjjel megtalálható legyen, és aktív helyzetben is elégséges.
Akinek nagyobb fényáram kell, még 2 nap és kijön a ZL SC600 MKIV.
Autóban való használatra az olcsóbb Lumintop TOOL AA lámpán gondolkodom. Remélem használható lesz. Ezt már csak jövőre, januárban gondoltam megrendelni.
-
FBLLMAG
senior tag
Ezek szerint nem figyeltél amikor szóltam, hogy utasszállító repülőgép zuhant le a Li-Ion akkumulátorok végett (kigyulladt). National Geographic TV műsorában volt 1 órás bemutató róla. Az autó nyáron szintén fel tud melegedni annyira, hogy a Li-Ion már veszélyes lehet. A víz sem tesz jót a sérült Li-Ion akkumulátornak.
A kirándulásra ezért AA -s lámpákat hordok, amúgy sem kell a nagy fényáram, de az egyéb tulajdonságaik viszont jól jönnek.
Egyébként ki kellett dobnod a Li-Ion akkumulátorokat?
Többen jeleztük, hogy a "világ végén", ha természetbe megyünk, az utolsó újságosbódéban már nem lehet kapni CR123 elemeket, míg AA elemeket igen, és az akkumulátorok feltöltése sem mindig megoldható.
Néha, a munkámból kifolyólag, ki kell mennem az ügyfelekhez (nem tudom tervezni, mennyi ideig, milyen fényerőn fogom a lámpát használni, pláne ha ez az első alkalom), a benzinkúton a legtöbb esetben csak AA / AAA elemek kaphatók.
Abban igazatok van, hogy a Li-Ion akkumulátorok nagyobb kapacitásúak, ezt az akkumulátort használó lámpák erősebbek, hosszabb üzemidőre képesek azonos fényáramon.
Ezért írtam, hogy vannak helyzetek, amikor jó ha van az embernek AA -s lámpája is.
És vannak helyzetek, amikor a FIX tükrös lámpák nem használhatók, ekkor meg ott van a LL.
-
verybigboy
senior tag
Mondjuk mi a fenét akarunk egy 10 USD-s multimétertől (ingyenes Kínából házig történő szállítással)? Ha belegondolunk, szerintem nem is reális az az elvárás hogy ez még ezt is tudja. Speciális feladatok ellátásához kell venni tényleg azt a szintet megütő mérőműszert, ez meg arra tökéletesen megfelel, hogy a kocsiakkut, elemeket, ilyen átlag háztartásban előforduló mérendő feladatokat megtudjunk vele relatíve pontosan ugrani. Ezt arra kell használni. Aki ilyennel akar elkezdeni nagyfeszültségű kábeleken méréseket végezni, az meg is érdemli amit kap. Tényleg reálisan kell az embernek néznie a dolgokat, kevesebb mint 3000 HUF-ért nem szabad, nem reális ezt elvárnunk.
-
Ra3
őstag
Hát nagy reményeket ehhez ne fűzz, Convoy lámpával boltban ott sem fogsz találkozni, ugyanaz a kínálat mint itthon egy kínai üzletben, ezer ledes gyenge fényű nagy műanyag szarok hidegkék ledekkel. Ez ott is csak egy réteghobbi. Mikor mutattam az S2+-t mindenki el volt hűlve hogy mit tud meg milyen minőség, csak azon csodálkoztak még jobban hogy ott gyártják a szomszéd városban, meg hogy nálunk milyen népszerű.
-
benfolds
őstag
várjuk a beszámolót! a "nagyboltok" kínálatáról is.
közben arra jutottam, hogy jók lennének ajándéknak ezek az sk68-ak is. igaz, hogy a fekete most fele annyiba kerül kuponnal, mint az arany és az ezüst, de a topik szellemével ellentétesen
most inkább az alapján döntök, hogy szerintem melyik tetszene jobban az unokaöccsnek és az unokahúgnak. már csak az a kérdés, hogy vajon élőben is olyan szépek-e ezek a színek, mint képen. valaki?
amúgy unokaöccs most egy ilyennel nyomul: -
blash
tag
Ma este kipróbáltam kormányra erősítve a Skilhunt H03-at, de csak földúton és városon kívüli országúton, erdőbe nem mentem. A Convoy S2+-nál kicsit jobban tetszett a képe, mert szélesebb szögű, meg nem olyan éles a szélén az árnyékba az átmenet, de a 6x7135-ös S2+ meg fényesebb, meg a hidegebb színhőmérséklete miatt is annak láttam. Persze mindkettőben zörgött az akku, elfelejtettem kitömni belső darabbal.
-
G@ben
addikt
Valóban nem egyszerű a dolog, még agyalok rajta.
Azt nem tudjátok, hogy ha egy 3XAAA-s lámpába tölthető akksit teszek (pl Ladda), akkor kisebb lesz-e a fénye? Ha igen, kb mennyivel? Csak mert az akksi 1,2V-os, az elem 1,5V-os, bár az akksi is 1,45V környékére tölt, ha jól emlékszem, de mintha rémlene ilyen, hogy kicsit gyengébb az akksival. Vagy abszolút rosszul emlékszem?
-
blash
tag
"A H03 tökéletes munkafényt ad a TIR lencsének köszönhetően, és erőből még némi távolságot is legyőz. De kerékpározni vagy túrázni pl. (szerintem) már nem ideális. Oda inkább az Imalent HR20-at viszem (ami viszont semmi másra nem jó - még olvasni is szar vele)."
Miért nem ideális a Skilhunt H03 bringázni? Mármint hol? Milyen körülmények közt?
Idén nyáron végre már többször tekertem este erdőben. Ehhez is kerestem lámpát, ami nagy(obb) fényerőn, széles szögben világít és nem hideg színhőmérsékletű. Hamar rá kellett jönnöm, hogy kell a kormányra is és a sisakra is egy-egy lámpa. Először csak egy lámpával mentem, a kormányra szerelt Nitefighter BT40S-sel, ami először nagyon fényesnek tűnt. De keveseltem amilyen szögben világít, például mező melletti két nyomos úton nem láttam rendesen mindkét nyomott. Adtak hozzá másik lencsét, azzal szélesebb szögben szórja fényt, de nem annyira távolra. Ezt hagytam benne. Szerencsére egyáltalán nincs villogó módja. Ja, az mbtr forumán van jó nagy topikja, innen ve(he)ttem a tippet.
Majd valamiért vettem egy Convoy S2+-t, mert talán volt egy pár felesleges 18650-s akkum. Tépőzáras csíkokkal rögzítettem a sisakon: így. Az S2+ kissé szűk szögben vetít, főleg a tir lencsés BT40S-hez képest, de a fejemen ez nem volt gond. A különböző színhőmérséklet viszont, annál jobban zavart. De két lámpával már sokkal jobb volt a fák között, nem voltak annyira élesek az árnyékok, biztosabban lehet köves lefeléken is száguldozni. Meg sokkal jobb, hogy amerre nézek, arra is világít valami, például le lehet pillantani, hogy épp melyik fokozaton van a lánc, vagy meglátni körülöttünk a vadakat. Terepen egy lámpával nem annyira nagy élvezet tekerni, lehet kormányon vagy fejen, sajnos kevés. Akivel ketten mentünk, ő is egy BT40S-sel jött, csak a sisakra rögzítve, de a jól ismert ösvényeken is kevés volt neki egy lámpa. Jobban látott, ha elöl ment, míg én mögötte világítottam elé is.
Most este összehasonlítottam az S2+-t és a H03-at, és jó lesz sisakra a H03 az S2+ helyett. Szélesebb szögben világít, de nagyjából ugyanolyan messzire. Csak 2,1 amperes az S2+-om, A tir lencsés BT40S meg még jobban elterítve, de nem olyan messzire. Legjobb lett volna bringán kipróbálni, de ahhoz meg sár van és hideg. De a H03-at egyszerűbben és jobban sikerült a sisakra rögzitenem, egyre jobban tetszik ez az oldalt lévő led.
-
G@ben
addikt
Nem kell mozgásérzékelő, de mindenképp a szekrényajtóra menne, mert polcos és mindkét polcot meg kéne világítania.
Még kipróbálok egy otthoni kis lámpát, de lehet, hogy a Lumintop HL AAA-hoz hasonló kéne, ha abból a kis távból is eléggé szétteríti a fényt. Persze olcsóbban. -
cuccos19
tag
18650 aksiból még a Samsung 30Q mellett az LG HG2 és a Sony VTC6 is elég jók. Én mondjuk e-cigihez vettem, de ha ott "kiszolgált", átkerülnek majd a lámpába (Nitecore SRT-5, ami jelenleg laptopaksiból kukázott cellákkal megy már évek óta). Töltőt WestBam ajánlott még nekem egy másik fórumon, eddig kiválóan muzsikál, bár még elég friss az ismeretség. Egy viszonylag komolyabb tudású darab, az OPUS BT-C3100. Többféle aksit (Li-ion, NiMH) is tud tölteni, regenerálni, stb. Négyágyas töltő, mehetnek bele vegyesen is az aksik (Li-ion és NiMH egyszerre).
-
FBLLMAG
senior tag
Ez mondjuk igaz.
Viszont a magasabb fényáram rövidebb üzemidővel párosul, a legtöbb esetben.
Meg aztán nemrég bírták az 500 lm és a 1000 lm között alig észrevehető a különbség szemmel.
A Zebralight SC5W MKII 550 lm szemben a Klarus Mi7 700 lm -jával. Félre ne érts, kedvelem a Klarus termékeit is, van is. Viszont ha ezekbe a típusokba pl. a Klarus, AA elemet / akkumulátort rakok, mindjárt a fele, harmada csak a fényáram. Pl a Fenix E25 UE 1000 lm / 10000 cd, AA -val már csak 350 lm / 3500 cd. Az optika ugyanis nem változik.
Előbb taglaltam a Zebralight SC5W MKII lámpát. MAX -on a Klarus Mi7 magasabb fényáram, de fényerőben gyengébb. LOW esetében a fényáram a Mi7 -ből 90 lm és 3h 47p, a SC5W esetében 92 lm -hez 4,9 óra társul. És más tulajdonságai végett is inkább a ZL mellett tettem le a voksot.
De már írtam, hogy elég érdekesen gondolkodnak az egyes gyártók.
A Zebralight SC600 MKIII még nem kapta meg az új UI kezelést. Talán jövőre.
Nitecore MH2A (LI-Ion megy bele és tölthető) - kihagyták a holdfényt, és csak 4500 cd fényerővel bír 600 lm mellet. 2AA üzemmódban biztos, hogy alacsonyabb fényerőt / fényáramot bír.
Nitecore EA21 vs EC21, MT20A vs MT20C
Az Olight csupán a S2A markolatára rakott világító szilikont.
A Fenix FD20 (35 p) fényesebb a szórt fénye mint a FD41, FD45, hosszabb MAX üzemidővel bír mint a FD30, FD40, FD41 (3 - 5 p).
Szóval nem véletlen vettem meg ezeket. Ezek után már az azonos akkumulátor használat is szóba jött nálam.
Ettől független használok Li-Ion -os lámpákat is, mint már írtam. Nekem nincsenek apróbb Li-Ion -os lámpáim csak apróbb AA -sok (főleg az átmérőre értve).
Psion 5mx nekem is van.
-
BBéci
legenda
Soha többé nem akarok látni sem NiMH akkumulátort, sem olyannal működő eszközt, készüléket. Sajnos a két éve vásárolt Oral B fogkefémben az van és egy perc után csökken a rezgésszáma. Egy 12 éveset cseréltem erre, hiba volt. Szakállvágóból is fémhibridesről váltottam lítiumosra pár hete.
Alkáli elemekkel ugyanez a helyzet, drágák és gyorsan lemerülnek. -
Gargouille
őstag
Jól összefoglaltad. A műszaki dolgok terén nálam ott kezdődik a komolyan vehető kategória, hogy valami roncsolás nélkül bontható. Nem csak lámpában, de szerszámgépben vagy bármi másban. De, hogy az F1-nél maradjak nem tudom például ha megreped az üveg (ami azért nem olyan lehetetlen dolog) akkor kidobom miatta a lámpát mert se pótalkatrész senem bontható?
-
-
Gargouille
őstag
"Lakóépületben egy Nitecore TIP is elég, odakint - még beépített területen is - ezek a fényáramok a legtöbb esetben nagyon kevés dologra jók."
Csak egy gondolat ehhez. Nagyon eltérő ám, hogy mi mire jó. Például egy lakótelepen ha nem akarom éjjel felkelteni a fél háztömböt, akkor jobb egy gyengébb, szűk kis fénnyaláb ha csak az a cél, hogy ne essek hasra, viszont ugyanitt ha mondjuk a zsebemből kipottyant kulcs csomót keresem a fűben, akkor meg olyan lámpa kell amivel bevilágítok egy nagyobb területet.
FBLLMAG írásai ott mennek félre szerintem, hogy sok esetben a satut hasonlítja a kombinált fogóhoz. Mindkettővel lehet "szorítani" de mégis teljesen másra használandók, még akkor is ha vannak olyan feladatok amiket mindkettővel meg lehet oldani. Összehasonlítani őket mondjuk pusztán a kifejthető szorító erő (vagy bármely más kiragadott paraméter) alapján sok értelme nincs. Van amire a satu alkalmas és van amire a kombinált fogó. Ettől egyik sem "jobb" vagy "rosszabb" a másiknál, egyszerűen másra valók.
A lámpáknál is ugyanez a helyzet, hogy önmagában az égvilágon semmi értelme számolgatni a cd-ket, mert egészen másra való egy thrower meg egy flood lámpa és a kettő nagyon eltérő cd értékeket mutat és attól nem lesz "jobb" mondjuk egy thrower, hogy egy bizonyos pontban magasabb cd értéket mutat mint a másik lámpa, mert a vetítési képe dönti el, hogy alkalmas e az adott feladatra.
-
FBLLMAG
senior tag
Nagyon szépen köszönöm, hogy nem nekem kellet magyarázkodnom.
Mint írtam a lámpa egészében, akku + meghajtó + LED gondolkodtam, tehát helyes az elgondolásod.
Tényleg az optikák közötti különbséget akartam volna megmutatni, különböző helyzetekben. Remélem sikerült. Osztott tükrös, hibrid TIR rendszerű lámpából csak AA -s volt, tehát SMO és OP tükrös lámpából is ilyet választottam. A teljesítményt is próbáltam 1 szintre választani. Választhattam volna a tükrös lámpáknál jóval erősebbet is, de az túlzás lett volna. Írtam is, hogy az AA -s lámpák többeteknek fogja bökni a ... .
Sima nagyítólencsés SK68, OP, SMO refivel már találkoztatok, osztott tükrös SMO rendszerrel, hibrid TIR lencsével, szerintem 99 % -otok még nem futott össze. A gyertya rendszer is a Mag Lite esetében más mint a farokra állított többi lámpa, a Mag megoldását kinti viszonyok között is lehet használni, nem kell hozzá plafon, mennyezet.Remélem így már világos mit szerettem volna megmutatni. Ettől független, nem biztos, hogy mindenki értette, megértette, viszont akit érdekelt a dolog, annak szerintem tudtam segíteni.
Végén már az is bele lett keverve, hogy mit mire használni érdemes, felhasználhatósága. Magam részéről, hibát még ott követtem el, amikor az általatok használt lámpával próbáltam még összevetni. Többeket sikerült ezzel is felhergelni. A cél csupán az volt, hogy tudjátok mihez viszonyítani.
Aki lakótelepen lakik annak tényleg elég a TIP is. Nem a saját megnyugtatásomra készültek a képek.
"odakint - még beépített területen is - ezek a fényáramok a legtöbb esetben nagyon kevés dologra jók"
A Fenix FD20 - beltérre, lakáson belüli használatra lett megvéve. Magatok is láthattátok működés közben.
Az Olight S2A 550 Lm -os fénye elég 30 m -ig, de legtöbbször, 120, 260 lm -on használom lakot területen, parkban. (Zebralight - szintén erre jó, de EDC méretben)
A Nitecore EA21 / MT20A (360 lm) lámpát használom akár beépített lakott területen is, parkban is, de erdei kiruccanásoknál is. Ez akár 9000 cd, mért fényerőre is képes, ami matt környezetben is használható, képes akár hosszabban is bevilágítani az ösvényt.A Led Lenser sorozatát, hosszú téli éjjeleken a kert megvilágítására, a mindennapokban a munkámhoz, és a hosszabb nomád túrákra használom. Beltérben, a szórt fényük esetén, 280 lm -ból 400 cd, 400 lm -ból 800 cd, 600 lm -ból 1600 cd fényerőre képesek. Kinti környezetben, fókuszálva használom őket, szinte az egész fényáramot előre nyomják, kevés szórt fénnyel, viszont a szélesebb, messzebb világító fénycsóvával. (280 lm / 16000 cd, 400 lm / 31000 cd, 600 lm / 26000 cd) A 100 m távon, a tisztán, jól látható 20 - 30 m átmérőjű fénykör, számomra elég használható. A kis lm kis energiafelvétellel jár, tehát hosszabban bírja a lámpa. A 3, 5, 8 órás üzemidő MAX fokozaton, nekem megfelel. Természetesen a többnapos nomád túrákon a MIN fényáram (25 - 40 lm) ami dominál. Mindezt 2,5 - 3,5 cm testátmérőből, 12 - 14 cm hosszból hozták ki. Lehet, hogy más embernek ez a márka sz@r, nálam, amire használom, bevált.
Természetesen használok erősebb lámpákat is. A Klarus XT11GT 2000 lm / 25000 cd, a Nitecore EA45S 1000 lm / 40000 cd, az Acebeam EC60 2000 lm / 90000 cd. Viszont a legtöbb esetben, elegek, a jóval kissebb 2AA -sok.
Elég nehezemre esett nem beszólni az írásod végett, de szerintem, ha megnézted a fényképeimet, igazat adhatsz, hogy néha az a pár lm is elég tud lenni. (A faltól a kapu 90 m, a szemközti ház fala amit megvilágít, +20 m , tehát 110 m. A kert végében a füves rész kb 40 m hosszú. Ezt a TIP biztosan nem világítja be.) Egy db lámpám sem forrósodik annyira, hogy le keljen kapcsolnom alacsonyabb fokozatra.
Mértékegységek:
Elektro: feszültség - V, áram - A, teljesítmény - W, munka - Wh
Idő: óra - h, perc - p ('), másodperc - mp (s) (")
Hossz: méter - m, centiméter - cm, milliméter - mm
Fénytan: fényerő - Cd, fényáram - Lm, LUX
szög - ° (fok); hőmérséklet - °C / °F; tömeg - g; dg; kgKb. 25 éve, nem Magyarországon, így tanították felénk a mértékegységek írását. Külföldön, más helyeken is ezt láttam. Nem tudtam Magyarországon, hogy tanítják. Ezek után igyekszek átvenni az általad leírtakat. És itt is köszönöm a kiigazítást.
U.I.
Éjjel nem dolgozom. Más okból vagyok fent többször.
-
BBéci
legenda
Amikor csavarok rajta és/vagy megfeszítem a fejét, akkor egy ideig működik, világít.
Azért nem stimmel, amit írtál, mert a mid 290 és a high 590 lumenje között tisztán és egyértelműen látni a nem kis különbséget. Ugyanez érvényes a Fenix P3D high 120 lumenje és a turbo 215 lumenje között.
De a high 590 és a flare 1240 lumenje között éppen csak valami eltérés észlelhető.Itt a topikban ajánlották a KeepPower akkumulátort, amit más fórumokon is jónak tartanak. Azt hitványnak nevezni erős túlzás. Ha a high valóban 590, akkor a flare saccra nem lehet több 800-850-nél.
-
G@ben
addikt
-
WestBam
Topikgazda
A CRI TIP-re anno kértem/kaptam kupont, mások is rá voltak gerjedve, illetve az s2uv-ra is kértem, mert az is érdekelt sokakat. Az is ki lett téve a blogra. Néha érdemes ránézni
pont most nem, mert most nem tudom frissíteni, de 5 helyről szedem a kuponokat 1-2 napi frissítéssel ha épp nem a halógödröm ásom
-
FBLLMAG
senior tag
Erről írtam.
Ami a tokot illeti, ha csináltatod, akkor olyat kapsz amilyent szeretnél. Persze kicsit tovább tart.
Olvasom a topikot, tudom, hogy BRAND lámpákat is használsz.
Magam nevében meg bevallom, hogy nagyobb keresőlámpám nem hiszem, hogy lesz, pedig a fényük nagyon tetszik.
Inkább a kevesebb energiából, hosszabb üzemidő, ésszerű fényerő híve vagyok. Az akkumulátor fajtája nem nagyon érdekel. Inkább az hogy a mindennapokban tudjam használni.
Ettől független figyelni fogom ZozzV6 mikor rukkol elő a 20000+ Lm lámpájával.
-
ZozzV6
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
Szia!
5000 Ft? Több mint 16 €?
Most meg már 5999 Ft, majdnem 20 €?
Olcsóbb lámpákat vásárolgattok, erre meg kiadtok ennyi pénzt? Nálunk vannak cipő javítók akik szíjat, oldaltáskát, nekem ő csinálja a késtokokat 5 - 10 €, kisebbet 3 € -ért csinált. A 10 € -óst már úgy kidíszítette, hogy csak na. Lámpa tokot is már csinált Olight lámpára nekem 5 -ösért. Biztos van a környezetetekben cipész.
Mindenkinek: Holdfény.
Ez is fontos lehet. Én főleg a betegségem végett használom. Viszont másnak is jól jöhet.
Nitecore, Acebeam EC60 1 Lm; EC35 0,6 Lm; Olight 0,6 Lm; Zebralight SC5 OP 0,1; 0,3; 1; 3 Lm
A Klarus, Fenix, Led Lenser, Mag Lite holdfénnyel nem rendelkezik. A 6, 8, 10 Lm számomra nem holdfény. Tudtommal a Convoy sem használ, legalábbis nem használt holdfényt.
0,1 Lm - arra jó, hogy éjjel megtaláljuk a lámpánkat.
1 Lm - Tévé nézése közben ki kell menni hűtőhöz, WC -re
0,3 - 0,6 Lm - Ember mikor felkel éjjel, ekkora fényáram nem szedi ki a szemét, de azért látni a láb elé, viszont mást nem zavarunk. Kiránduláskor, idegen helyeken is jól jön.
Piros fény - Ha valakinek van a házban kutyája, macskája, ez a fény az állatokat sem zavarja. Meghálálják, ők sem fognak zavarni benneteket. Nálunk a macska is már szinte kutyaként viselkedik, pedig nem volt ütve, verve.
-
Gargouille
őstag
Én nem "értem" a lámpákat csak használom őket. Miért ne lehetne kritizálni, vagy leírni ha valami nem tetszik benne? Pont az a lényeg, hogy sokan sokféle szemmel nézzük és ebből végül egy jobb kép kerekedik ki. Van ami neked nem gáz, nekem meg igen és fordítva. De ez jó mert ettől színes a világ.
-
Ra3
őstag
Valószínű hogy igazad van, először arra gondoltam hogy a nyákon a kapcsoló forrasztással van valami gáz, de akkor nem kapcsolna le ha elengedem a gombot, ugye normál állapotában se kell benyomva lennie hogy világítson.
Ha a nyakánál nem lett ráhúzva rendesen ott ahol a PCB is rögzítve van akkor picit mozog a nyák, ha nyomva tartom a gombot akkor nekiér a cső tetejének és zárja az áramkört.
Ez annyiból tényleg szívás hogy egyezkedhetek a Gb-vel hogy mi legyen, tegnap nem volt rá időm, de ma nekifutok. -
bwoay
nagyúr
én egyelőre nagyon bízom benne, hogy ennél tovább nem is jut a dolog
bár ma reggel jött egy email a Banggoodtól, hogy az egy hónapja akciósan rendelt XTAR VC4-et még mindig nem tudják szállítani, és azt sem tudják, mikor lesz belőle készleten, lemondom-e. nem mondtam le.
néztem már videokat, marha precíz egy eszköz az mc3000, és tetszik, hogy ennyire testreszabható, de fel is kell nőni a tudásához, ha ki akarja használni az ember, ahogy írod is. én eddig csak Ni-MH akksikat töltöttem, de azt egy Voltcraft IPC-1L-lel, tehát valamennyire hozzászoktam, hogy egy kicsit belelátok az akkumulátorokba
a banggood levele után ismét átfutottam a kínálatot, és az XTAR-okon kívül nem nagyon találtam minőségi töltőt, ami D cellákkal is elboldogul, viszont az XTAR töltők (a Dragont leszámítva) inkább azoknak kedveznek, akik a szinte teljesen automatizált megoldásokat kedvelik.
-
drinker
tag
Igen, meg ha nincs akkor +akksi +töltő!
Nem értem miért ezt az ajánlott mindenhez? A leírt dolgokhoz szerintem teljesen felesleges funkciókat tartalmaz "vadnyúzás, autóban pakolászás"
(Strobe; Beacon 1; Beacon 2)Én inkább egy igénytelenebb, de közel sem gagyi lámpát mondanék.
Ezt olvasgasd inkább -
ZozzV6
senior tag
Köszi a tippeket!
A P12-mhöz úgysincs tok és az első pont annak a gyárija. A Zanflare F1 meg szinte pont megegyezik a P12 méretével ahhoz is jó lesz. Az F1 tokot meg megkapja valami kisebb lámpa ami jobban belefér.
A hama tokot le tudnád fotózni benne a Q8-al? Köszi!Lencsevédő kupakok:
Sajnos autóm is elromlott így most a hétvége azzal ment el de megpróbálok valamikor nekiülni a 3D nyomtatott lencsevédő kupak rajzolásnak. Mindenáron feliratosat szeretnék csak valahogy szerencsétlenkedek a felirattalFelirat nélkül már rég meglenne. Úgy akarom, hogy minden lámpa neve rajta legyen a saját kupakján.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- sziku69: Szólánc.
- Eredeti játékok OFF topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Energiaital topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Mobil flották
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest