- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz
fattyu #12658 üzenetére
1/2000 karcsú? Nagyok az igényeid
Praktica MTL-5B -m van, ugyanígy csak a fénymérő elektronyos, minden más teljesen mechanikus; és sajna csak 1/1000-ig megy. De a Zenitek meg csak 1/500-ig... ha jól emlékszem. Tévedhetek.
Vannak más, '80-as évekbeli vázak, amik tudnak 1/4000-et vagy 1/8000-et, és megfizethetőek voltak az átlagember részére is? -
j.bravo
addikt
válasz
fattyu #12635 üzenetére
Próbáltad már a Fotológust? Említik a honlapjukon mindkét módszert, gondolom választható. Egy próbát megér. A Blahán vannak az Emke épület Astoria felé eső sarkán az árkádok alatt.
Épp most adtam be egy tekercset, holnap/azután derül ki milyen. Segítőkészek voltak. Zolkka78 fórumtársnak jól hívtak, azt mondta.A lab4art-ban így kaptam vissza, csíkokban, kb A4 méretű tasakban. Még az is lehet hogy lefűzhető, hirtelen nem emlékszem. Ők az Oktogonnál vannak az Aradi utca elején. Ők is segítőkészek voltak.
-
csakb
őstag
válasz
fattyu #12378 üzenetére
Igen, ilyen szabályos diffrakciós tüskék a lamellák miatt alakulnak ki, és az is igaz, hogy az indexes fordítás rémesen dilettáns.
Rájár a rúd szegény Nokiára, de az ő bajuk, ha egy telefont hiperszuper fényképezőgépként próbálnak eladni. No meg annak a problémája, aki el is hiszi a marketing bullshitet.
A Nokia Magyarország "cáfolatára" kíváncsi lennék. Gondolom, nem cáfolatot kapott az index, hanem tagadást, de a médiaszakmunkások a magyar nyelvhez sem értenek.
-
Lacika25
tag
-
kiskornel
addikt
válasz
fattyu #11685 üzenetére
Most erősen elgondolkodtam, hogy lecserélem a 7D-t egy ilyenre. Tényleg, az ekv. 640mm-t, meg a 960mm gyútávot helyettesítem egy távirányításos csónakkal, vagy egy bottal (ami 20-40m-ig állítható, teleszkópos).
(#11681) DemonDani: Jók a Schneider optikák, de a fizikát becsapni nem lehet! Az embereket sajnos igen.
-
BennyRay
tag
válasz
fattyu #11447 üzenetére
A 32-es kártya elsődlegesnek megvan, csak klónoznám az adatokat. Melóhelyen is vagyok olyan barom, hogy hetente mentem a munkakönyvtáram, mert ismerem az informatikusainkat :-)
A felhő irányába is szükség lenne valamire, hogy feltöltsem az SD-kártya tartalmát.
ui.: Ma elmegyek a belvárosba fotózni, hogy letisztázzam magamban a 12 vs 20 kérdést :-)
-
csakb
őstag
válasz
fattyu #11400 üzenetére
Kezdőként szerintem kevesen tudnak azonnal ráérezni a RAW-ban rejlő lehetőségekre, de elhiszem, hogy vannak zsenik is.
Igaz, rég láttam már a DPP-t, amióta ritkán használok Canont, de emlékeim szerint kissé egyszerűbb volt az interfésze, mint egy komolyabb proginak. Ezért bátorkodtam. :]
Szerk.: a korábbi hsz.-em valóban kicsit magas lóról előadottnak tűnik. Bocsánat az érintettől, nem ez volt a célom. Talán lehagytam pár szmájlit.
-
drnet
aktív tag
válasz
fattyu #11253 üzenetére
Szia!
Én is bridge kategóriában nézegettem először, de meggyőztek, hogy inkább jó minőségű hagyományos kompaktot vegyek. Néhányan azonban egy alap DSLR irányába indítottak.
Azonban most egy kicsit elbizonytalanítasz:"Ahogy azt sem hogy, hogy hiheti bárki hogy saccper 100 pénzért kapsz egy használható szenzort vázat szolgáltatásokat ÉS ahogy írtad aránylag jó lencsét, amikor egy nem kifejezetten nagy tartományt átfedő közepes minőségű zoom obi külön is ennek a két-háromszorosába kerül."
115-ért gyanúsan olcsó a Canon EOS 1100D Kit EF-S 18-55mm IS II ?
Szerinted, szerintetek megéri az árát?
Gondolom csak jobb képminőségű, mint az ebben az árkategóriában kapható bridge ill. kompakt gépek. -
Schanyee
senior tag
válasz
fattyu #11253 üzenetére
Ezt a kérdésem most vegyétek úgy, hogy totál nem értek a témához, de itt van két kép:XZ1 ISO1600 és FZ150 ISO1600 addig oké, hogy a cérnákon jobb az olympus, de pl a pénzérménél nekem jobban tetszik a pana, szóval ha jól látom a dolgokat, akkor annyira nem hatalmas a különbség mint ti mondjátok. A másik két említett bridge-et nem annyira ismerem.
-
copass
veterán
válasz
fattyu #11237 üzenetére
kezdem azzal hogy minek hasonlítunk össze egy bridge-t dslr-el? semmi értelme.
a bridge-k tudnak raw-ot. eleve nagyobb az üveg méret, most nehogy már egy nyomorult kompakt negyedakkora üveggel jobb képet csináljon?ugyanmár.
nekem panasonic fz45-öm volt, előtte egy szintén panasonic dmc-ls80 kompaktom,
tudom mi a különbség, amit te minőségnek hívsz kompakton, az mind szoftveresen feljavított dolog. -
fattyu
veterán
válasz
fattyu #11231 üzenetére
rossznak nem rossz
de bejön hogy az oly jpgje egész használható. A canoné meg kuka ahogy van. Ez sajna mint tudjuk mindenre igaz nemcsak a kompaktokra. Az 5dII jpgjeitől hányok kicsit...Plusz nagyobb a szenzor ( bár nem jelentős a különbség ) és gyorsabb az üveg rajta ( ámbár picivel nagyobb maga a gép ).
Mai szemmel simán az olyt venném az árkülönbség ellenére. Akkor még (ennyire sem) nem voltam képben.
-
hopehu
tag
-
-
Mp3Pintyo
aktív tag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fattyu #11065 üzenetére
Én most ismertem csak meg. Miért fogok leszokni róla később?
Csináltam egy egész pofás beltéri HDR képet, és közelebb van a szemem látta világhoz Photomatix után, mint bármi más "egylövetű" kép.
Vagy ezeket hogy örökíted meg jobban?
- az erősen ellenfényes napfelkelte, naplemente
- verőfényes nappal a finom felhős ég és az árnyékos előtér alkotta kompozíció
- belső térben az ablak előtt álló családtagunkEgyetlen raw-ból nem lehet előhozni ennyi részletet.
Hétvégén pont ilyen helyzetben voltam, nappal szemben (de nem direkt szemből) és az ég kiégett, az árnyékos részek bebuktak. És ez már előhívás után. Ennyit lehetett megmenteni belőle.
Ugyanez HDR eljárással sztem sokkal jobb lenne.
Terveim szerint elég csak egy-egy képet készíteni majd a háttérről HDR-ben, majd utána rárakni a multi expókat.Egyébként hemzsegnek a hibák a képen, de nézzétek el nekem, életem második multi expója, ami ráadásul még panoráma is.
-
soldierboy
tag
válasz
fattyu #10676 üzenetére
Szia!
Mint mondtam iskolai projekt keretében csinálom a portré/divat fotózást. Már így is kaptam leveleket privátban, még egy régebbi fórumos megjelenésemnél, hogy küldjek képeket, mert szeretnének retusálni.
Mivel iskolai projekt, nem kapok érte pénzt és nem, nem április tréfa.
-
-
Peetry
senior tag
válasz
fattyu #10577 üzenetére
én nem használtam fordított obit, de amennyire tudom az alapból elég nagy leképezést produkál minimális dof-fal, amit nem egyszerű kezelni kezdésnek. Épp elég azzal megbarátkozni, nemhogy tetézze az ember. De persze ha valaki hozzászokott akkor tény hogy lehet növelni a kihuzatot a nagyobb nagyításhoz.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fattyu #10509 üzenetére
Hogy egy vissza nem térő pillanatot megörökíts az életedből, arra mindkét kép megfelelő. Szvsz.
Épp csak ilyen van kéznél, hát ez van. Jobb egy szar kép, mint a semmilyen. Azt hiszem ez fotós alapelv.Kitalálom, a fényképezőgép a dslr-nél kézdődik, vagy az analóg megfelelőjénél...
Akkor nagyon kevés embernek van ezekszerint fényképezőgépe.
Gondolom egy autó is a rally-tól indul.Amúgy a két képnek nem sok köze van egymáshoz, de a beállításaiknak se. Amúgy sem a vaku kérdéses, hanem az obi és az érzékelő. Még mindig nem láttam ilyen kísérletet, ahol minden egyéb változó rögzítve van, csak objektívben és érzékelő(méret)ben van különbség. Tehát ugyanaz az expó, ugyanaz a WB, stb.
szerk: jah meg semmilyen profi gép nem tud azzal versenyezni, h a kompaktot fogom és zsebre rakom.
Nem egyszer gondoltam már rá, h fenének kell nyamvadt bridge, hurcolhatom kézben mindig, meg tokban tarthatom, meg útban van, meg vigyázni kell rá. Egy kompakt sokkal praktikusabb bármilyen outdoor tevékenységnél. Persze ha nem a fényképezés maga a tevékenység...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fattyu #10506 üzenetére
Mobilarénát is szoktam nézegetni, meg az ott lévő tesztképeket. Azt kell mondjam, eléggé jók (persze a mobilos fényképezők krémjére gondolok). Sztem ennél egy 20-40k-s kompakt sem csinál jobb képet - vagyis az átlagos ember átlagos fényképezőgépe.
szerk: kültéri képekre gondolok elsősorban. Beltérieknél meg ugye a vaku hiánya miatt használhatatlanok.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
fattyu #10503 üzenetére
Én alig, vagy nem is tudok különbséget tenni egy ilyen bolhapöcsnyi szenzor és egy profi között azonos felbontáson, ha mondjuk a szenzor utáni paraméterek megegyeznek, és a készítő is ugyanaz a személy. Vagy csak nem láttam még jó összehasonlító képeket.
De sztem az átlag emberek, illetve az emberek 98%-a szintén nem fogja látni avatatlan szemekkel.
Tulajdonképpen elméletben is csak sejtem a különbségeket: talán profi gépen nincs zaj, több színe van (és nagyobb dinamika tartomány), kevesebb torzítás, és asszem kb ennyi.
-
Epiph
tag
válasz
fattyu #10306 üzenetére
Köszönöm a gyors választ, bár kezdőként annyira nem értem ezeket a menetátalakítókat.... ezt lehet kapni kittbe esetleg? Sokan írták itt-ott, hogy van amikor a körtepumpa is elég csak nemmind1 milyen, van aki meg a körtefecskendőre (orvosi) ra esküszik.
(#10307) qnadam Köszönök minden információt! Mivel nics 1 hónapja, hogy megvettem első dslr met minden jó tanács érdekel.
Láttam már, hogy a szenzortisztításos kérdés itt a forumon már lerágott csont, de folyamatosan vannak új tisztító eszközök és ezért sok kezdő kérdezi meg újra és újra szerintem. pl.: olvstam az eclips ről hogy nagyon jó... csak nem lehet a közelben kapni... mivel a gépem még garos ezért gondoltama kötefecsire addig nem szeretnék belenyúlni.
-
G3kko
tag
-
G3kko
tag
válasz
fattyu #10225 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!
Akkor első körben, nem ugranék mély vízbe; lehet beszerzek egy közgyűrűsort, az 50-eshez (EF 50mm f/1.8 II), aztán hagy szóljon
Mekkora nagyítással érdemes kezdeni, ha veszek egy 50mm-nek megfelelő közgyűrűt/közgyűrűket, tehát kijövök 1:1-re, akkor azzal már lehet játszani aps-cn?vagy a másik alternatíva a 70-200 f4-re egy makró előtétlencse (pl egy raynox dcr-250), ezzel több fénnyel tudnék gazdálkodni, kérdéses a minősége...
Mi a véleményed, melyik megoldást találod jobbnak?
előre is köszönöm, már eddig is sokat segítettél! -
válasz
fattyu #10194 üzenetére
ha néha fordul elő, akkor jó (bár nagy blendével is látszik pl a kék égen), de azért nem árt, ha az ember legalább nagyjából tisztán tartja az érzékelőt, óvatosan cserél objektívet stb, különben úgy járhat, mint én pár napja. két stúdióvaku ernyőkkel, fél teljesítmény alá letekerve, aztán még így is f18 adódott, az összes kétatomnyi kosz ott volt minden képen
az meg a másik, hogy keresőbe belenézve folyton megláttam hogy a rekeszérték 1,8. qnadam nyilván megörül, aztán orrbaveri a felismerés, hogy persze, jó volna egy ilyen fényerejű teleobjektív :Đ
-
-
flash-
veterán
-
copass
veterán
válasz
fattyu #10037 üzenetére
nekem pl : fontos volt hogy azért legyen min egy HD 720 videó(1080p ezen a szinten még komolytalan), még ha monó is.
a manuálüvegekbe meg véletlen futottam bele és csak nézek hogy hejj milyen jók is azok.
jövő héten jön M42 adapter, már találtam egy jó kis lelőhelyet, kipróbálok pár fémdögöt! -
zolka78
senior tag
válasz
fattyu #10034 üzenetére
Talán a Pentax és az Oly jobban indul mint a Canon a manuális üvegek terén. Nem csak fénymérés és AF visszajelzés van, de van stabi is. Ráadásul a Pentaxnak van egy rahedli régi, saját manuális obija. Nem ismerem a Pentaxot, de úgy tudom, hogy nagyon rég óta nem váltottak bajonettet.
-
A Zéé
addikt
-
tabu3x
tag
Hát, ha próbáltad volna (igen, az MF=manuál fókusz) a manuál fókuszt a nexen, akkor nem csodálkoznál azon, ha tutira szeretnék menni, és nem kidobni egy nagy rakás pénzt vmire, ami aztán nem működik, vagy más szóval nem hozza azt, amit várok tőle:-)
LV-ben fotózni szeretnék, de nemcsak ebben: ha körülmények olyanok, jöhet a nézőke is, nincs vele bajom. Pont a választás szabadságát szeretném megtartani, és/vagy a körülményekhez legmegfelelőbb módot választani.
-
A Zéé
addikt
arról nem is beszélve, hogy iszonyat kényelmetlen a dslr-t kompaktként eltartani magadtól, ha az élőképet akarod használni. Öcsém pl nem akarta a keresőt használni az én kis d3100-amon, de 3 kép után rájött, hogy használhatatlan így a gép pedig az egy kicsi és könnyű váz, nem egy D7000...
-
tabu3x
tag
Ok, köszi.
MFT rendszeren most nem gondolkozom, mert a gyors fókusz mellett jó képminénőséget is jó lenne elérni magasabb ISO szinteken, és tán a NEX után ez visszalépés lenne, már ami a képminőséget illeti...
Elsődleges gépnek egy kompromisszumoktól mentes megoldást szeretnék, amit aztán lehet fejleszteni is...
Ha kevés a fény, szívesen belenéznék a keresőbe és használnám az MF-et, ha nem körülményes. Pont ez az egyik bajon most, miszerint a NEX-en az MF gyakorlatilag statikus témáknál használható csak... -
Epiph
tag
akkor amikor megfujta a fát a szél lehet kihatott az állványra is vagy nemtom
jó gondolom ezek hülye kérdések...észrevételek mivel kb 1-2 hete álltam neki, hogy ismerkedjek a beállításokkal (ne automatikus beállításokkal használjam) ezért elég kezdő vagyok e téren. Köszi amúgy mindenkinek a sok segítséget
-
Peetry
senior tag
magyarul fix 2.8-as obitól rosszabbal ne vegyen inkább gépet? szerintem ez a butaság.
Nem kell mindenkinek az a minőség ami neked. Nagyon sokan elvannak (akár igény, akár pénz miatt) kitobival. és elárulom neked hogy énis úgy vettem meg a gépet hogy tudtam mi az hogy 2.8 meg 3.5. tudod van aki utánaolvas, nem kell egyből lenézni mert kezdő.az 50 1.8 meg pont hogy rossz példa. mivel árkategóriájában a legjobb rajzú kb. jóhogy nem azt mondod hogy egy kezdő egy fix 50essel induljon, mert csak az üti meg a minőséget.
Nem vitatkozunk, de ez egy fórum, ahol mindenki elmondhatja a véleményét mint ahogy te is tetted. És nem árt ha a kezdő nem csak a tiedet látja miszerint ha gépet akar venni, akkor számoljon kezdésnek 100-ezres (normális) obikkal.
-
zolka78
senior tag
Vagy éppenséggel tudja, hogy mennyit ér a kitobi csak nincs pénze gyorsan jobbra, vagy nem is kell neki jobb mert nem használná ki azokat az előnyöket. Ezer ok szól a kitobi mellett. Az, hogy neked nem jön be és megtehetted a váltást jobbra az nem jelenti a kitobi szarságát. Azért láttunk már eget verően jó képeket itt a fórumon a kitobiktól. Nagyon sokan nem akarják lecserélni a kitobit egy drágább jószágra mert bőven megfelelő a képminősége. Sőt, láttunk itt már olyat aki munkára használta a kitobit, és nem volt kivetni való a képeiben.
-
zolka78
senior tag
Hát ezt nem én írtam, de igazad van. Ott rosszul van számolva, nem egy FE-t vett alapul. De különben amúgy is csak példa az egész, a lényeg az expozíció elmélete. Ezeket a párosításokat szerintem amúgy se veszi figyelembe senki, mert egy adott helyzet adott fényviszonyaihoz állítod be a blendét és a záridőt is.
-
rii
nagyúr
.... és a szóban forgó Olympus E-P1-es szenzora az általad linkelt képen hol helyezkedik el?
Új hozzászólás Aktív témák
- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Star Trek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8250U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Satechi 200w USB-C 6-port PD GAN - UK / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest