- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
-
flash-
veterán
válasz
zsoltzsolt #36331 üzenetére
Vision, ők Hoya vagy Essilor termékekkel dolgoznak.
-
flash-
veterán
Bocsi előre is, szemuveges lesz a kérdés, csak megis itt kérdezem mert lehet optikai teren itt jobban értenek hozzá.
Eddig üveg lencsés szemüvegem volt,nagyon szerettem, most csinaltattam műanyag lencséset.
Szakmailag jobb minőségű az üveg optika?
Ezzel a műanyaggal mintha mosottak lennének a dolgok, mint amikor kicsit zsíros a szemüveg.
Továbbá aszférikus megmunkálás:ha oldalra nézek a szememmel akkor nagyon "domborodva torzul a lencse" (mint amikor a vastag talpú pohár alján nézel át) ezt üvegnél nem eszleltem.
Vagy csak a megmunkálás lett "szar?"
Tehát szakmai szemmel elvileg lenne ilyen nagy különbség? Vagy nincs? -
flash-
veterán
kerlek ajánljatok szuper,inkább nemzetközi fotósokat akik nem ezt a túlszaturált, jól megphotoshoppolt stílust viszik hanem a "klasszikus" (de digitális ) de nem elvont vonalat, ha értitek mire gondolok..
ami muveszi de nem az a stílus amikor azt se tudom mit van a képen.. -
flash-
veterán
úgyértem hogy pl elmegyek fotózgatni egy családi alkalomnál, és ha mondjuk leteszem a gépet 5 percre, akkor is érdemes kikapcsolni a vakkut, vagy nem? (YN565EX)
egyébként mostanában szarakszik hogy zölden világit, és hiába várok 1 percet, nem kezd világitani a piros lámpa amikor használható a vaku. ezt tudja valaki miért van?
oké kb 7-8 éve rendeltem ezt a vakkut,de nagyon keveset volt használva.
az elemeket akkor vettem, de azokat gondozgatom időközönként ipc1l akksival (az akkus elemek benne eneloop, fehér az ajánlott)
vagy ez valószinű elem gond? -
flash-
veterán
YN565EX vakkut ha nem kaocsolom ki hanem készenléti módban tartom úgy mennyire meríti az elemet?
-
flash-
veterán
ksözi közben rájöttem hogy lehet a google fotókról teljes méretben letölteni a képeket.
nem a kép megnyitása után a képen kattintok jobb klikk - kép mentése más néven, hanem a jobb felső sarok további opciók(három egymás alatti pontocska)-kép letöltése akkor így már teljes méretben tölti le(vagy shift+D)
-
flash-
veterán
8-10 megapixeles fotókat hova érdemes feltenni? valami ingyenes tárhely ahonnan albumszerüen le lehet tölteni a kivánt képeket?
eddig a google ha jól emlékszem nem szedte le a méretet, most pedig feltöltés után letöltve nézem hogy a 6 megapixelest is 1349x899-re ez semmi -
flash-
veterán
van egy Nikon d3100 egy Nikon 35mm 1.8G AF-S objektívvel, azt vettem észre hogy egyre ritkábban van ott 100% ban a fókusz ahol kellene, idővel használattal nyilván elmehet?
Hol kinél tudnám ezt a legolcsóbban beállítttatni? és mit kell az obit vagy a gépet? -
flash-
veterán
sziasztok
lightroom-hoz mely youtube csatornát-tutorialt ajánlanátok ami a legjobb eredményt hozza?
kinek a tanácsait érdemes nézni?(élesítés, portré,stb..) -
flash-
veterán
Udv!
Hol erdemes eskuvoi fotóalbumot csinaltatni ami hozza az eskuvoi fotós profi kepeinek minoseget?
Es esetleg karacsonyig még kész is lenne?
Tippeket várom -
flash-
veterán
sziasztok
olyan fotó feltöltő oldalt keresek, ahova 6gb képet fel lehet tölteni ingyen,online meg lehet nézni,letölteni, és az oldal érintetlenül hagyja a képeket(nem méretezi,nem ront a minőségen)
-
flash-
veterán
tudtok olyan magyar fb oldalakat,fotósokat ahol tájképek vannak?
(ilyen rizsavi stílusban, de lehet még jobb is)
-
flash-
veterán
sziasztok
érdeklődnék hogy Jaksa Tímea esküvői fotós megközelítőleg milyen árral dolgozik?
privátban is irhattok
köszi -
flash-
veterán
fotológus vagy digilabor?
d3100 +35 1.8g; 18-105)-al készült képeket (lightroom cc 2017+kalibrált dell u2311h)szeretném előhivatni természetesen jó minőségben, jó ár érték arányért
-
flash-
veterán
üdv
az lenne a kérdésem hogy egy jobb dinamikával rendelkező fényképezővel készített képnél(most nikon d3100van) pl a picit kiégett fehér részeket jobban le lehet venni ha a highlight-s értéket leveszem?
-
flash-
veterán
tudtok segíteni?
azt az oldalt keresem ahol budapesti járókelők voltak lefotózva, és volt velük rövid interjú..
mindenféle érdekes emberkék voltak... -
flash-
veterán
-
flash-
veterán
ő egy profi fotós akit sokan szeretnek..
hát csak én látom hogy elég sok képe rosszul komponált, ötlettelen, ahogy a gépből kijön, úgy publikált?
az élesség sokszor hiányzik, és még folytathatnám...még a műtermi képei tűrhetőek, de a többi..
véleményetek?
-
flash-
veterán
ti a fotóitokat milyen képaránnyal készítitek?(exportáljátok)
4:3 vagy pedig a "gyári" 3:2-aránnyal?
azt vettem észre, hogy ha portrézok, a 3:2 valahogy soha nem "adja"..
inkább a 4:3..
ti ezzel hogy vagytok?
-
flash-
veterán
válasz
Real_Necro #21625 üzenetére
-
flash-
veterán
ki lehet számolni egy helyen készített kép adataiból hogy ott akkor mennyi lux fényerő volt?
pl. fókusztáv, iso rekesz záridő négyesből? -
flash-
veterán
tud valaki olyan fotós könvyet(digitális változatban) adni amelyben vakkus tippek, vakku-s témák vannak?
-
flash-
veterán
törölt fotók visszaállítására szerintetek melyik a legjobb program?
formázott fotókat is vissza lehet állítani?
és mi a helyzet ha törölték egy eszközröl a képeket, majd fotóztak vele, akkor a törölteket már csak kis eséllyel lehet visszahozni? -
flash-
veterán
sziasztok
van a páromnak egy nagyon olcsó samsung komakt fényképezőgépe.
az a gond hogy nem kapcsol be.
(elem cserélve lett,érintkezők is rendben)érdemes vele foglalkozni?ha igen van olyan aki ért ilyenekhez-szerel kompakt gépeket?
vagy kuka? -
flash-
veterán
Valaki írja már meg priviben légyszi hogy a Budapest parkban lévő zenei koncertekre be lehet e vinni DSLR-gépet?
(mondjuk ha táskában viszem átnézik e a táskát,és beengednek e egy ilyen géppel,stb..)köszi előre is
-
flash-
veterán
melyik is az a facebook oldal ahol 1 vagy két srác képei vannak budapestről lenyűgöző helyekről?(felmásznak minden szokatlan helyre,stb...)
-
flash-
veterán
tudtok olyan képfeltöltős oldalt ajánlani ahonnan évek mulva sem törlik a képet?
-
flash-
veterán
olyan kérdésem lenne hogy mivel milyen módon kicsinyítsek le egy 14 megapixeles képet olyan méretre hogy kb 5x10cm es nyomtatott méreten ne legyen minőségvesztés?
Az a baj hogy ha egy képet elküldök szerkesztőknek én nem tudom mit csinálnak de olyan pixeles lesz a kép az újságba hogy sírva fakad az ember.
ezt én hogy tudnám kivédeni?
-
flash-
veterán
lehet hogy nagyon hülye kérdés de hogy lesz valakiből jó esküvői fotós?
ugyebár kell tapasztalat,ahhoz meg az kell hogy az ember menjen fotozzón esküvőket.
de akkor az elején fennáll hogy nem lesz olyan minőségű.márpedig mindenki jó képeket akar.a kezdő esküvői fotósok ezt hogy oldják meg?
-
flash-
veterán
azért hogy tárolásnál ne gombásodjon az obi valóban nem érdemes rátenni az objektívsapkát?(DSLR gépről van szó)
és érdemes kattogatni hetente párat akkor is ha nem fotózok hogy az AF ne álljon el?
-
flash-
veterán
Akkor leírom újra.
olyan magyar fotósok képeire lettem volna kíváncsi akik nagyok keresettek külföldön..
-
-
flash-
veterán
Tudnátok olyan magyar fotósokat felsorolni akik jelenleg is tevékenykednek és világhírűek,az elitben vannak benne?
-
flash-
veterán
egy kérdés:
a nők szerintetek jobb fotósok mint a férfiak?
sok fotográfus oldalát képeit láttam már és azt kell hogy mondjam a női fotográfusok képei jobban átjönnek,átjön valami plusz,nemcsak a hüdecsiliszuperéles jólbeállitott kép oszt hadd szóljon..
elkapják a pillanatot,látszik a képeken hogy szól valamiről,látszik hogy történik valami,érzelemmel telitett képek
nem akarok általánosítani mert férfi fotósok közt is akad ilyen de női fotósok körül mintha több ilyen lenneez tényleg így van vagy elgurult a gyógyszerem?
-
-
flash-
veterán
egy obi (legjobb)fényereje valóban nem azon múlik hogy a rekeesz lamellák mennyire nyílnak ki?
tehát úgy értem vegyünk egy olyan obit aminek 3.5 től indul a blendéje.
gondolom nem azért nem lehet állitani a lamellákat jobban szét(hogy 3.5nél kisebbet kapjunk)mert olyan drága az a megvalósítás hogy jobban szét nyíljon hanem a lencsén is múlik vagyis pont azért van meghatározva 3.5 nél a minimál rekesz nyílás mert ha jobban szét nyilna(tágabbra)nem lenne értelme mert a lencse nem tudná azt az állást kirajzolni-lekövetni?ezt kérdezem,mert a gondolatmenet onnan indult hogy nem hiszem hogy egy obi fényereje tényleg azon múlna hogy a blendék mennyire nyilnak ki,kell itt lennie valami komolyabb magyarázatnak is...
szeretném erre a választ megkapni
-
flash-
veterán
van olyan program ami exif nélkül megmondja egy képről hogy milyen objektivvel legalább azt hogy hány mmen készült?
mert hát egy kép másképp torzít 50mm en és másképp 18on bár ez objektívenként elétrő,szóval tuti hogy ilyen nem létezik,de azért megkérdezem.. -
flash-
veterán
válasz
*Ropi* #14878 üzenetére
na idáig tudtam eljutni én is.de ennél tovább nem
értem hogy akkor éles a kép ha a felső és az alsó része a körnek egy képet alkot(a felső az egyik prizmát az alsó a másikat?),de mért van külön?ha egyszer egy pontra "néz" a gép akkor hogy nem ugyanúgy van beállva eleve a két félkőr?vagy a két élesség prizma a gépben egy síkban helyezkedik el? -
flash-
veterán
én az autófókusz működéséről érdeklődnék,olvastam már erről sok helyen mindenütt ezt irják hogy
Ha a fókusz nem pontos akkor a prizmapár által mutatott két képrészlet egymáshoz képest eltolódik.
de ebből én nem értem megalaphelyzetbe hogy áll ez a prizmapár?és ebből még nem értem hogy mért van egymástól eltolótva?alapból nem egy távolságra van beállitva hanem két különbözőre,és igy hangolódik össze?
-
flash-
veterán
válasz
*Ropi* #14570 üzenetére
én alapvetően kérdeztem hogy illik-nem illik..
hát ez azért vicces...
még egy profitol aki albumokat,könyveket ad ki gondolom senki nem kérdezi hogy születtek a képei,hanem mindenki ámul-bámul,és egy Scott Kelbynek sem fogja szerintem egy kiadó sem feltételül szabni hogy nem használhat utómunkát, egy amatőrnek be kell tartania minden ilyen szabályt
bár ez az élsportban is így van.kezdő ne doppingoljon mert úgyis kiderül,még a profik csinálhatják nyugodtan mert olyan csapat van mögöttük akik úgyis fedezik a dolgot,sőt ha nem szedik a cuccot,kereshetnek más csapatot...
-
flash-
veterán
érdekelne hogy fotós berkekben "tiltott" dolog egy képet tükrözni h pl az alany a képen bal oldal helyett jobb oldalt legyen?
stb,stb... -
flash-
veterán
sziasztok
rallyveseny fotózásra elég a 18-105 ös obi?
-
flash-
veterán
portréfotónál szabad a portréalany fejének felső részéből kivágni?vagy kötelező hogy az egész fej benne legyen egy portréfotóban?
-
flash-
veterán
14 megapixeles fotót mekkora méretben lehet előhivatni ami jó minőségű,közelebbről is?
-
flash-
veterán
d3100 al 35mm 1.8 as obival 2es és 2.8 as blendével kb milyen isoval lehet csinálni normális 1/60 záridő körüli képeket sötét,vagy nem valami világos templomban,esteleg szobában világitásnál vaku nélkül?
-
flash-
veterán
azt hiszem rosszul fejeztem ki magam.
a lényeg az lenne hogy ha egy obival 35 mmen 1600as isoval 4.5 blendével mondjuk tudok csinálni 1/15 záridejű képet,akkor úgyanúgy 35 mmen,1.8 blendével 800as isoval milyet? valami ilyen kalkulátor kéne.
lényeg hogy azért vennék 35mmes obit hogy egy templomban tudjak olyan fotót csinálni vaku nélkül max 1600isoval,de inkább 800al ami nem mozdul be. lehetséges?tudni illik a templomok nem túl világosak. -
flash-
veterán
sziasztok
szeretném kikalkulálni hogy ha lecserélném az obimat akkor tudnék e ugyanolyan záridő mellett egy iso lépéssel kisebbel csinálni képet?
itt a példa:
egy helyen 18-105 ös obival 35 mmen iso 1600 kell 1/30as záridőhöz,akkor 35 miliméteres 1.8as obival az 1/30 hoz elég a 800as iso?vagy a 400as talán?
-
flash-
veterán
válasz
jaffa 2843 #12744 üzenetére
majd kuldok teljes képet amugy nincs uv szurom az obi nikon 18-105
-
flash-
veterán
sziasztok!
az ismerősöm fotózott egy kórust és több képen zöld pontok vannak,két sorban.
(nem kosz hanem mintha zöld kis halogén lámpácskákkal világitottak volna rájuk.ez persze kizárt.ez nem attól lehetett váletletn hogy közbe valaki kamerázta a kórust és a videókamera által kibocsáltott szemmel láthatatlan fény a kórusra jelent meg a fotókon?vagy az a látható segédfény amit a videókamera világít?
vagy az volt a baj hogy live view módban lettek csinálva a képek,és a kamera lámpája segédfénye vagy mije belevilágitotta afényképezőbe (amit amúgy kézben tartva csinált az ismi)
vagy ötlet? -
flash-
veterán
majdnem tök sötét szobában mért van az hogy max isoval (nikon d3100)a livewiev képnél sokkal sötétebb képet mutat mint amilyen lesz igazából a kép?
-
flash-
veterán
szoktátok nézni a nemzetisport oldalát?
mért olyan ott minden fénykép,mint a raw fotók amiket elfelejtenek utómunkázni? -
flash-
veterán
válasz
schawo #11946 üzenetére
szia
arra lettem volna kíváncsi hogy ha a gép 3.5blendén 1/2.5 ös záridőt számol(aperture blendeprioritásos módban),akkor 2.8 blendén mennyit számolna?
nem tudom kiszámolni mert több fajta záridő sorozat van és nem tudom emiatt hogy a gépem melyik sorozatot venné figyelembe,sőt blende sorozatból is több van,valamelyikben amelyikben a 2.8 benne van abból hiányzik a 3.5 úgyhogy teljes a káosz bennem és hogy a fent írt kivánságomat hogy számítsam ki.
és igen van 1/2.5 ös záridő,legalábbis az én Nikon d3100 am ismer ilyet.
le is írom a sorozatát hátha érdekel valakit:
BULB, 30" 25" 20" 15" 13" 10" 8" 6" 5" 4" 3" 2.5" 2" 1.6" 1.3" 1" 1/1.3 1/1.6 1/2 1/2.5 1/3 1/4 1/5 1/6 1/8 1/10 1/13 1/15 1/20 1/25 1/30 1/40 1/50 1/60 1/80 1/100 1/125 1/160 1/200 1/250 1/320 1/400 1/500 1/640 1/800 1/1000 1/1250 1/1600 1/2000 1/2500 1/3200 1/4000 -
flash-
veterán
sziasztok
ki tudná nekem valaki azt számolni,hogy ha sotet szobamban iso 400on 4.5 blendén 1/2.5 ös záridőt számít a gép,hogy akkor 2.8 as blendén milyen záridőt számítana ki a gép? -
flash-
veterán
válasz
spanyoll #11772 üzenetére
ok köszi
észervettem egy furcsaságot amúgy:
ha a vaku ki van nyitva hiába állitom a záridőt hosszúra 1/5 vagy kisebb,ha pl a forgó ventilátort fotózom akkor az a képen kimerevedik.mi az oka?
mármint hogy akkor ha 1/5 akkor mért merevedik ki a mozgás?1/5nél el kellene mosódnia -
flash-
veterán
azt kérdezném hogy a lightroom beleszól a képekbe?mert megnyitok egy raw képet lightroommal és azt látom hogy ha nem is csinálok módositást mégis más picit a szinezet már alapból mintha mondjuk camera rawwal látnám
-
flash-
veterán
hú elképesztő mennyit javultak a fotók amiket készítek beltérben emberekről.
pedig csak annyit csináltam hogy a fénymérést mátrixról spotra állítottam. -
flash-
veterán
Na teszteltem az ips monitoromon az adobe és az alapértelmezett színtért
a különbség hogy az adobe színtérrel készült képekben több a sárga,még az alapértelmezettben több a kékez valóban igy van?
-
flash-
veterán
válasz
copass #11657 üzenetére
köszi szépen.
lenne egy kérdésem lehet baromság de a fényképezőgépáltal mért eredményeket nem lehet luxba valahogy visszaváltani?
pl beállitom a gépem iso 100 nál 5ös blendével egy fix pontra 50 miliméteren,és erre 1/3at mér a gép hogy akkor ezek az adatok alapján ki lehet e számolni hogy akkor milyen lehet a szobában a fény?(tehát milyen luxos a fény)
vagy van erre valami kalkulátor?
A gép nyilván tudja csak nem közli velünk.. -
flash-
veterán
melyik progival lehet a legjobb minőségben végezni zajszűrést,modositást akkor ha az ember Nikon géppel készítette a képeit?
Camera raw,lightroom vagy Nikonnak a szoftvere?
-
flash-
veterán
válasz
Szabikaa20 #11606 üzenetére
sztem kamu az kizárt hogy ilyen olcsó legyen...vagy hamisitvány vagy valami még rájön az árra?
-
flash-
veterán
nekem lcd tisztitó gélem van,ezzel lehet obit tisztítani?
alkoholmentes,
tartalmaz sodium lauryl sulfat,desztilált vizet, és anionic tensid-et.
vagy akkor úgy kérdezem hogy mit ne tartalmazzon az a szer amivel szeretnék objektív lencsét tisztitani?(itt most sprékre gondolok)
-
flash-
veterán
tudtok akkor ajánlani konkrétan lencse tisztításhoz ajánlott folyadékot?
-
flash-
veterán
szokott lenni olyan valami az obin,(kosz vagy én nem tudom mi)amit nem visz le a lenspen.
ilyenkor az ujjammal szoktam ledörzsölni kínomban...
szemüvegtisztító gondolom mehet a lencsére ilyen esetben -
flash-
veterán
sziasztok
nekem olyan kérdésem lenne hogy a fotós táskába akkor is érdemes szilika gél tasakot rakni ha az objektíven objektiívsapka rajta van?mert hát ilyenkor elvileg mindegy lenne nem?
még egy kérdés:
van lenspenem,ennek ellenére érdemes objektív tisztitó folyadékot is beszerezni és néha azzal is áttörölni a lencsét?? -
flash-
veterán
nekem is fotókidolgozzással kapcsolatos kérdésem lenne.
van egy dell u2311h monitorom ami - tegyük fel - jól van kalibrálva.
én egy általam választott képet photoshoppal megdolgozok.ezután azt kérdezném hogy mi a legjobb megoldás abban az esetben ha a képet szeretném egy fotókidolgozó céghez viszem?
úgyértem a képet rawban vigyem el vagy jpegben?
és érdemes a színteret átállítani adobe rgbre?ezzel kapcsolatban mit- hogyan tegyek?
(és ha adobe rgbre kell átállítani azt hogy?)
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI H110M i7 7700 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 6GB Zalman N4 Cooler Master 400W
- 24 GB-os RTX 4090 - HP OEM - garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest