- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- MIUI / HyperOS topik
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz
Pékmester #35897 üzenetére
Sógor androidos samsungja alapszinten ugyanúgy tud keresni tartalom alapján a galériában mint pl. az almafonok. Ha a telefonkönyvedben van a számhoz fotó is, akkor névre is tud keresni. Lehet hogy nem hibátlan, de azért a semminél sokkal jobban működik. Egy próbát megér illetve a korlátait megismerve valamennyire használható.
Windowson nem próbáltam még, de mivel a M$ is megy az éjáj fícsörökre, meg lennék lepve ha nem lenne valamijük (ha nem most akkor hamarosan). -
j.bravo
addikt
válasz
mefistofeles #13691 üzenetére
Gimp-et nem tudom, nagyon rég volt fent; de XnView, Irfan View és társaiban a bicubic elvileg nem rossz, ahogy írod is; a Lánczos Kornél matematikusról elnevezett algoritmus is szép eredményt ad (én spec ezt használom legtöbbet). Utána ha kell, még egy kicsi élesítés rámehet.
Ha jól értem, Ropi a pixelarányt egy lépéssel tovább, illetve máshogy gondolta (azaz hogy 100x150-esből nem annyira lesz szép a 55x83-as, mint az 50x75-ös)
Szerintem ha egy 6-7-8-csillió megapixeles képből csinálsz 1280x1024-eset, akkor ez nem okoz majd azért olyan nagy különbséget. -
j.bravo
addikt
válasz
mefistofeles #13685 üzenetére
Nagy csodák nincsenek, 300 kB csak kis felbontásban lesz jó, azaz max. monitornyiban.
Jpeg quality-t én spec. 95-re szoktam állítani az XnView-ban. -
j.bravo
addikt
Ha elég nagy a fényerőkülönbség (=> kontraszt), akkor tökmindegy melyikre mérsz fényt, a másik ki fog égni/bebukni.
Az érzékelő egyszerűen nem fog át ekkora dinamikatartományt.
Ilyenkor kell deríteni a sötétebb részt, pl. derítőlappal, vagy vakuval (ergo csökkenteni kontrasztot)Lehet persze hdr-ezni is, de azért másfajta képet eredményez, meg nem is megy minden témával.
Ha kint már nem olyan erős a fény, bent pedig erős lámpa van, akkor persze a villany felkapcsolása sokat segít, és akkor az az érdekes helyzet áll elő, hogy ha a benti meleg fényre állítasz fehéregyensúlyt, akkor az ablak szép kékes lesz
szerk.: persze eldöntheted, hogy számít-e, hogy az ablak kiég, ha a lényeg bent van és azt jól exponálod; illetve fordítva.
Legegyszerűbb persze megvakuzni a benti témát. -
-
-
j.bravo
addikt
válasz
Balinov #13466 üzenetére
Nem annyira szabály (ld. vannak sebészek is akik hosszabb záridőt is fixen kitartanak; meg olyanok is akik rövidebbet se), inkább megfigyelt tendencia (még tapasztalati ténynek is csak jóindulattal nevezhető) hogy általában x mm gyutávon készített képet (Leica ekvivalens, azaz a d5000-rel 18mm=>27mm stb) Átlagh János EU-polgár 1/x másodperc, vagy ennél rövidebb záridővel tud látható bemozdulás nélkül elkészíteni, a vázat kézben tartva, VR/IS nélkül.
Azaz (még mindig aps-c géppel) egy 50 mm-es obival 1/75 s (=> 1/80 állás, mert az a sztenderd érték), 200mm-essel pedig 1/300s (legközelebbi sztenderd érték 1/320s)szerk.: túl szabatos próbáltam lenni, lassú voltam
-
j.bravo
addikt
válasz
Santiagain #13426 üzenetére
Szerintem is inkább kiállításszervező cégeknél találsz ilyesmit...
-
j.bravo
addikt
válasz
Mr.Csizmás #13254 üzenetére
Digilabor.net, fotomarket.hu pár éve oké volt, azóta nem próbáltam.
Pálvölgyiék nem olcsók és vásárolni nem a kedvenceim, de a papírképet jól csinálták.
Fotológus is ha jól sejtem ugyanazzal a cuccal készíti a papírképet, egy próbát megérnek. -
-
j.bravo
addikt
válasz
Santiagain #12968 üzenetére
Az AF-C-t nem tudom, szinte sose használok olyat. A helyszíni iso emelés avagy lr-ben felhúzás kérdésére, szerintem kb. mindegy; amikor LR-ben felhúzod, kvázi éppen iso-t emelsz. De okosabbak lehet hogy kijavítanak
-
j.bravo
addikt
válasz
maxika2004 #12823 üzenetére
-
j.bravo
addikt
válasz
maxika2004 #12821 üzenetére
Hívd fel őket, ne add fel ha nem veszik fel elsőre
Biztos meg tudják mondani legalább nagyjából, hogy mekkora tételre lehet számítani. És telefonon nehezen hajtanak be rajtad bármilyen pénzt
-
j.bravo
addikt
válasz
maxika2004 #12813 üzenetére
Hacsak nem vagy nagyon távol (azaz csak postával tudnád tudnád eljuttatni); akkor vidd be a szervizbe és kérj árajánlatot. Mondd hogy mielőtt bármi olyat tesznek ami pénzbe kerül, szeretnéd tudni hogy mibe kerülne, mennyire esélyes, mikorra lenne kész stb.
Ha nagyon messze vagy, akkor is megér egy próbát felhívni a szervizt (ami a garijegyen meg van adva), hátha ők tudnak közelebbit mondani. -
j.bravo
addikt
válasz
HollyBoni #12809 üzenetére
Hmmm, a d50-ben vagy nincs, vagy sose néztem
a monopod(ok)ról: jó, hasznos tud lenni, de nyilván csak arra amire való, azaz egy tripodot nem minden tekintetben vált ki. Nehéz obihoz, hogy ne legyen olyan fárasztó sokáig tartogatni, vagy a "már éppen nem tudom szabad kézzel kitartani" záridőkhöz király (VR nélküli obihoz pl.) Nagyon hosszú záridőhöz nyilván nem, illetve nem tudod letenni rá a gépet és ott hagyni majd távirányítóval/időzítővel elsütni
)
-
j.bravo
addikt
válasz
andrade #12772 üzenetére
Fordítva: a csöves tévé, ahol a képcső ugye fluoreszkál, elvileg nem polarizált fényt ad - amiben épp hogy nem egy-, hanem minden irányban (illetve síkban) rezgő hullámok jelen vannak.
Az LCD kijelző előtt, mivel ott van előtte a polárszűrő, vannak (túlnyomórészt) egy síkban/irányban rezgő hullámok.
Zozzant: ha nem jó méret, akkor végülis mindegy... de az az 1000db nagyon drága lenne egyébként?
-
j.bravo
addikt
válasz
Sk8erPeter #12767 üzenetére
Épp kérdezni is akartam mi lett
Jól választottál szerintem is, reméljük tényleg beválik! -
j.bravo
addikt
válasz
Sk8erPeter #12761 üzenetére
Nehéz kép alapján megítélni, menj el, nézd meg, mennyire kelt minőségi avagy gagyi hatást.
Az 580 EXII elég erős vaku, ha a mai rendszervakuk közül (a kotnyeleseknek írom, hogy a régi nyeles Metz-eket meg a Quantum-ot nem sorolom most ide) az nem villantja ki akkor kb semmi, szerintem.
De ez a 60cm a maximum kb.
Kíváncsi lennék mit mond cOxeR, hogy inkább ez vagy a 40-es...Mivel nincs lámpaállványa, kérdezz majd rá hogy sima fotóállványra (az gondolom van nővérednek) hogyan tudja rögzíteni, benne van-e minden ami kell, vagy még egy 1-2 ezres kiegészítő közdarab kell.
Ha közelebbről megnézve nem tetszik a cucc, még mindig lehet hogy tudnak adni valami utalványt amit a nővéred saját maga beválthat olyan termékre ami tetszik neki (a többi, első kérdésedben linkelt fényformáló közül, vagy lámpaállványra, vagy derítőlapra, vagy bármire).
A varrónői segítséggel arra gondoltam hogy visszaverő ernyőhöz egy rátétet lehetne varratni, amit tépőzárral lehetne rögzíteni, azaz ha akarja csupasz ernyő, ha akarja ernyőbox. De ez akkor majd karácsonyra
-
j.bravo
addikt
válasz
Sk8erPeter #12759 üzenetére
cOxeR megjegyzését is megfontolva, én a kettő közötti méretet vennék, 40-50-60 cm-eset.
Illetve, talán még ernyőbox vagy brolly box néven néznék, azok olyan formájúak mint a firefly (ill. fordítva), photoking, mcgoat, mikrosat, nika, vagy más bolt - van pár csak nem tudom fejből. Annyi, hogy ha nem eleve rendszervakuhoz valót veszel, akkor kell még egy rendszervaku-tartó, amire felül a vakut teszed, alul pedig az ernyő(box) szárát. Mobilon írok most, később asztaliról tudok linkelni ha nem találsz.Megjegyzendő mondjuk hogy ezek is nagyobbak...
Mennyi idő van a szülinapig? Belefér-e külföldi rendelés, vagy némi varrónői segítség?Ja igen, lámpaállvány van? Ha nincs, akkor McGoat a sztenderd
-
j.bravo
addikt
válasz
Sk8erPeter #12754 üzenetére
Először is, nekem nincs a tulajdonomban egyik se, ernyők+sufnituning van nekem
meg Villanj körtéhez való kiciócókínai szoftboz.
cOxeR tényleg rendszeresen használja, ő többet tudhat mondani. De mintha Karima fórumtársnak lenne a lentihez hasonló négyszögletes szoftboxa, talán nem lesz morcos ha kérdezel rólaLétezik ilyen 60x60-asban is, de az ára alapján ez ebayes cucc, csak épp kapható a mikrosatnál is.
Ettől még persze lehet jó. Ha ki tudsz menni a mikrosathoz, nézd meg mennyire gagyi, avagy van egyben.
Hasonló kategóriát képviselnek ezek is gondolom.Ezekből az eredeti változatot ők forgalmazzák. Nem olcsó, tény.
Portréhoz a Firefly vsz. jobb, pont mivel mivel kerekhez közelít a formája - de ízlés dolga (a szemekben ragyogóan tükröződnek ezek is, a szögletes szoftbox tükörképét nem mindenki szereti.) Előnye még hogy az variálható, ha akarod ernyő, ha akarod szoftbox.
Szerintem ha teheted, nézd meg ezeket a cuccokat személyesen, a gagyit azért ki lehet szűrni szemre is, általában van korreláció a kivitelezési minőség (ezt biztosan meg tudod ítélni) és a használatban megmutatkozó minőség között.
(vélhetően egyébként ha a kevésbé jó ergonómiával meg tud barátkozni, akkor egy ilyesmi szoftbox azért már használható lehet, a fény formálásának minőségében kisebb a különbség mint az árban).
-
j.bravo
addikt
válasz
Sk8erPeter #12751 üzenetére
Ebayről rendelve, nem márkás változatban meg lehet úszni olcsóbban, és a fényt ugyanúgy vagy majdnem ugyanúgy lágyítják, de az ergonómia, használati kényelem gyengébb lehet.
Lastolite Ezybox-ot és utángyártott változatát tesztelte vki, erre jutott... -
j.bravo
addikt
válasz
Balinov #12706 üzenetére
Nem vagyok dobálózós
A csóka kihangsúlyozza hogy csak M módban működik. Az a skála, amit mondasz, igen.
Tájképre csak látom értelmét ha van valami tárgy amit mindenképp szeretnél helyesen exponálni, akár a többi képelem kárára is. Ekkor az felel meg a modell arcának.
Kiválasztod az óhajtott blendét, és addig tekered a záridőt amíg nullára nem áll a mutató.
Komponálsz, exponálsz.Legalábbis én ezt értettem ki a videóból.
-
j.bravo
addikt
válasz
Balinov #12700 üzenetére
Hát itt a csóka annyit csinál, hogy a modell arca legyen jól exponálva (ne vigye el a fénymérést a háttér, ruha, akármi). Odamegy (avagy zúmol), hogy az arc kitöltse a képet, és így használja a keresőben levő fénymérő skálát annak meghatározására hogy milyen záridőt használjon (eldöntötte korábban hogy milyen blendét akar). Ha olyan záridő jön ki amit nem tudna kitartani, feljebb tekeri az iso-t.
De ezeket mind érted te is, ebben biztos vagyok - a lényeg hogy ő itt lebeszél a spotmérésről, azt mondja használj mátrix mérést csak menj közel (a végeredmény egyébként józan parasztival gondolkodva hasonló, csak ez talán jobban "error-proof".
Hogy más jutyúb-előadók hogy értik már videókon, nem tudom
-
j.bravo
addikt
válasz
Buster17 #12682 üzenetére
Ha erővel nem feszegetsz semmit, akkor tönkretenni nem tudod - próbálgasd a különbözó módokat. Azt hiszem a haszutmafor is elég sok mindent leír (P, A, S, M mire való). De ha gondolod, keress rá Scott Kelby vagy a National Geographic alap-fotós könyveire.
De kezdetnek talán ezek is jók: Egyik illetve másik - ezeket is linkelték itt a topikban.
szerk.: OFF-ba tettem, A Zéé gyorsabb volt
és el is felejtettem hogy
házonfórumon belül is van gyorstalpaló. -
j.bravo
addikt
válasz
fattyu #12658 üzenetére
1/2000 karcsú? Nagyok az igényeid
Praktica MTL-5B -m van, ugyanígy csak a fénymérő elektronyos, minden más teljesen mechanikus; és sajna csak 1/1000-ig megy. De a Zenitek meg csak 1/500-ig... ha jól emlékszem. Tévedhetek.
Vannak más, '80-as évekbeli vázak, amik tudnak 1/4000-et vagy 1/8000-et, és megfizethetőek voltak az átlagember részére is? -
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz
fattyu #12635 üzenetére
Próbáltad már a Fotológust? Említik a honlapjukon mindkét módszert, gondolom választható. Egy próbát megér. A Blahán vannak az Emke épület Astoria felé eső sarkán az árkádok alatt.
Épp most adtam be egy tekercset, holnap/azután derül ki milyen. Segítőkészek voltak. Zolkka78 fórumtársnak jól hívtak, azt mondta.A lab4art-ban így kaptam vissza, csíkokban, kb A4 méretű tasakban. Még az is lehet hogy lefűzhető, hirtelen nem emlékszem. Ők az Oktogonnál vannak az Aradi utca elején. Ők is segítőkészek voltak.
-
j.bravo
addikt
válasz
#74459392 #12606 üzenetére
Én úgy csinálnám, mintha a már beállított, bevilágított témát fotóznám, csak ugye az obira rátenném az expodiscet. Custom WB, és elvileg kell egyet exponálni olyankor, akkor tárolja el a gép.
Mondjuk, most megnéztem a pixinfós cikket, és ott azt írják, hogy ahogy a téma látná a fotóst... fura, bár van benne ráció (igaz, színhőmérséklet-mérést ír...)
Eddig - igaz, nem eredeti expodisc-kel, hanem másik WB-obisapkával - mindig a fenti módon csináltam, és eddig úgy érzékeltem, hogy működik... -
j.bravo
addikt
válasz
HollyBoni #12593 üzenetére
Előre jelzem hogy a gépet nem ismerem
A nagyobb alatt azt érted, hogy "mélyebb", vagy hogy "sekélyebb" (szűkebb tartomány éles)?Nagyobb gyújtótávolságnál elvileg sekélyebb lesz (legalábbis az érzet; a háttér jobban elmosódik)
A rekeszt azért veszi vissza - szűkíti - mert valószínűleg az objektív a nagyobb gyújtótávolságoknál már nem tud akkora fényerőt (akkora rekeszt nyitni) mint a rövidebb gyutávoknál. (közben megnéztem az adatlapját, az elején f2.8, a végén, nagy gyutávnál f5.2 a legnagyobb fényerő)
Ha nagyon "bezúmolsz" akkor simán lehet hogy az elvileg szűkebb rekesz mélységélesség "mélytő" hatásánál a nagyobb gyutáv "sekélyítő" hatása erősebb.
-
j.bravo
addikt
válasz
#74459392 #12575 üzenetére
Ne légy mimóza, azt én szoktam
Semmilyen lekezelő szándék nem volt részemről, sajnálom ha úgy értetted.
Ha az említett mérnöktanoncok boltjának spéci neve van, azt tényleg nem tudom. Illetve én is jártam már úgy hogy a harmadik ápiszban volt csak amit kerestem. Peace, bro.Santiagain: én is kösz, ez jó helynek tűnik mindenféle színes háttér begyűjtéséhez.
-
j.bravo
addikt
válasz
Deadpapa #12532 üzenetére
Hááát, olvass vissza a topikban, sokat
Ki van vesézve az aksikérdés. Ajánlott a Sanyo Eneloop-ja.
Ha fontos az aksi hosszú élettartama akkor rendes, "intelligens" töltő kell; a legtöbb sajnos nem ilyen. Ugyanakkor van aki inkább aksit cserél ha már nem dolgozik úgy mint újabb korában. -
j.bravo
addikt
válasz
Deadpapa #12528 üzenetére
Igen, ahogy fórumtárs is mondja, ha új gép akkor - hacsak nem direkt szeretsz szenvedni
- ne szívj normál elemekkel, vegyél két szett aksit (egyet tartalékba ugye hogy legyen mire kicserélni ha lemerül); 99% hogy sokkal jobb lesz. Ha mégse, akkor a géppel irány a bolt/szerviz.
-
j.bravo
addikt
válasz
kiskornel #12509 üzenetére
Elvben gondolom igen, de azért amíg az volt "a" gépem, nem akartam volna webcamként amortizálni (bár vsz nem számít jelentősen a ccd élettartama szempontjából).
Egy rendes tápegységnél nem sokkal drágább egy normál webcam, ami azért kényelmesebb, nem kell kábeleket dugdosni, stb.
Esetleg ha van egy táp elfekvőben, akkor esetleg érdemes foglalkozni vele, de amúgy vennék egy webkamerát. -
j.bravo
addikt
válasz
kiskornel #12504 üzenetére
Én anno kipróbáltam az s5500-at webcamként, igaz nem használtam tartósan. Működött. A menüben valahol be kellett állítani az usb kapcsolat módját (képek lementéséhez mass storage módban persze vissza kellett állítani).
A macera miatt én is inkább vennék egy olcsó webkamerát.
-
j.bravo
addikt
válasz
kiskornel #12464 üzenetére
Én nem akartam viccelődni. Volt s5500–am (minolta a1-re cseréltem, azt meg ccd halál után a d50-re).
A napellenzős témát már általánosságban írtam, nem az s5500-zal kapcsolatban, mindenkitől bocs ha félreérthető volt.
Mondjuk napellenző sose árt, bár nem emlékszem hogy a frontlencse mennyire jött előre, azaz hogy a tubus funkcionált-e egyúttal napellenzőként is. -
-
j.bravo
addikt
A minőségét nem tudom, de passzolni fog, ne aggódj. Az asztalon fekvő része a menetes.
UV: a jó minőségűek 1-2%-ot vesznek le a látható fényből, nem számottevő, ha 5%-ot, még az se. Ezzel együtt, védelemnek felesleges, az objektíven valószínűleg jobb bevonat van.
Nem kívánt becsillanást okozhat. A frontlencse mechanikai védelmére egy napellenző jobb; és annak egyéb pozitív hatásai is vannak.Polár: tényleg csak akkor tekerd fel amikor használni akarod. Bő egy fényértéket levesz, azaz a bejövő fénynek kevesebb mint fele jut át rajta.
-
j.bravo
addikt
Lehet hogy a netes fotón nem látszik, de hacsak nem valami irtó speckó polárt néztél ki, hanem oda van írva hogy 55mm thread, akkor jó lesz.
Két gyűrűből áll ugye, az "alsón" van a menet, a külső pedig forgatható.
Linkeld amit kinéztél!
Ha rendes boltban veszed, nem neten, akkor vidd a gépet, segítenek ha kéred, rápróbálhatod. -
j.bravo
addikt
válasz
killerjohn #12388 üzenetére
Nem enelooppal (azokkal még nem volt gondom, koppkoppkopp), de nekem is csinálta az IPC-1L (ami ugye ugyanaz más felirattal); végül kuka szelektív elemgyűjtő lett a sorsa az aksinak; engem is érdekelne, hátha valaki tud valamit, mitől lehet, lehet-e ellene tenni valamit, stb.
-
j.bravo
addikt
válasz
Santiagain #12211 üzenetére
Változó; néha még tök jó marad a lencsés átalakítóval is. De ha nem kifejezett szenvedélyed a régi objektívek gyűjtése és a velük való fotózás, akkor az egy darab FD 50/1.8-hoz valószínűleg nem érdemes egy fd/nikon átalakítóért annyit adnod. Tény hogy egy rendes Nikon F bajonettes 50/1.8 nem drága, 20k-ért szerintem lehet találni. Egy AF-es 50/1.8D se sokkal drágább használtan. és az azért kényelmesebb... a manuálissal nem lenne fénymérés sem, én úgy tudom. Bár digin azért lehet élni fénymérés nélkül ha van idő visszanézni a képet, hisztogramot is korrigálni ha kell.
-
j.bravo
addikt
válasz
BenJoe80 #12168 üzenetére
Az alkáli elemet felejtsd el. Általában túl nagy nekik az az áramfelvétel amit a fényképezőgép kér, és hamar megadják magukat. Ni-MH aksival sokkal tovább bírják.
Általánosságban a Li-Ion azért mégiscsak fejlettebb technológiájú aksi, és ha kifejezetten az adott géphez készült, akkor azért jobb lehet mint egy általános megoldás. Mindemellett jó minőségű AA NiMH aksikkal is jól el lehet fotózgatni sokáig.Szerintem ez a szempont ne befolyásoljon.
Ha saját Li-ion aksis gépet választanál és félsz hogy lemerül és messze a töltő+konnektor; vegyél egy olcsó utángyártottat a gyári mellé tartaléknak amit magaddal hordasz. Lehet hogy kétharmad annyi ideig bírja mint a gyári de ha épp "terepen" merül le, akkor is jó sansszal kihúzod vele estig. -
j.bravo
addikt
válasz
Santiagain #12107 üzenetére
próbáld ki közepes vagy gyenge beltéri fénynél.
Nem kizárt, de nem tartom valószínűnek hogy romlana a slave érzékenysége, inkább vagy működik vagy megdöglik szerintem. -
j.bravo
addikt
válasz
andrade #12104 üzenetére
Ha te mondod
nem értek a lovakhoz.
Mindenesetre a villanj körténél (meg általában a sima slave vakuknál) egyetlen nagy impulzusról van szó - nevezetesen hogy amikor egy másik vaku villan, akkor a hirtelen/pillanatnyi fényerő-növekedést veszi észre az érzékelője (fotodióda, -ellenállás, -tranzisztor, nem tudom); és a tűző naphoz képest a vakuvillanás ugye kisebb impulzust jelent mint a beltéri szobafényerőhöz képest. Ezért erős fényben a legtöbb ilyen érzékelő "megvakul". -
j.bravo
addikt
válasz
BenJoe80 #12056 üzenetére
jaja, de abban a 8-ban valószínűleg több képi információ van mint a kompakt 12-jében
olyan picik az érzékelők a kompaktokban hogy az objektívjeik egyszerűen nem tudják kirajzolni (azaz az objektívjük felbontása kisebb mint az érzékelőé; de mivel az érzékelő az objektív által rajzolt képet rögzíti...)
Használt dslr, főleg ha ven még gari, megfontolandó alternatíva. Már ha érdekel a fotózás és beleásnád magad. Ha nem érdekel, és szereted ha a gép oldja meg a képet helyetted (félre ne értsd, nem ciki. Nem ismerlek, ezért térek ki erre az eshetőségre is), akkor lehet hogy felesleges - bár teljes automata módban is jobb minőségű kép fog kiesni belőle mint a kompaktból vagy bridge-ből. -
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz
spanyoll #11730 üzenetére
A Soósnál tapasztalataim szerint segítőkészek, lehet hogy nem a legolcsóbb, de nincs vele baj szerintem. A Bazilika melletti helyen még nem vásároltam, a Kálvint téri nekem sok évvel ezelőttről drágácskának rémlik de emlékezhetek rosszul.
Íbéjről simán rendelhetsz egy Yongnuo vakut, pozitív tapasztalatok vannak a paypal+ebay kombóval. Gari nehézkes ill. a posta miatt nem olcsó, de egy fórumtárs bevállalta és segítettek neki.
Persze ha nem kell TTL, akkor egy saját fénymérős ún. automata vakuval jól el lehet lenni, 10k körül vettem anno a Soósnál egy korrekt Metz-et, dönthető, forgatható, zoomolható fejjel, 5féle beállítható blendével. -
j.bravo
addikt
válasz
Freddy76 #11608 üzenetére
Igen, a képre emlékszem, kislányod tündéri! Annyira hogy észre se vettem hogy a ruháján az avatarom van
)
Jut eszembe, rég fotóztam már unokaöcsémet (most 2,6 éves, a linkelt képeken ugye kevesebb). Mondjuk amikor kisebb volt, könnyebb volt, azóta annyira felgyorsult hogy vagy a d50-et kell valami hipiszupi villámgyors követőfókuszos csodára cserélnem, vagy számító módon megrendezni a történéseket amikor exponálni kell... -
j.bravo
addikt
válasz
Freddy76 #11600 üzenetére
Részint ezért, részint (nagyrészt) kényelmi okokból (jóval puhább, nem vág) cseréltem én is és t_a_m_a_s is arra a szép egyszerű piros/fekete neoprén nyakpántra
Oké, valahol ez is reklámnak nevezhető, de mégse gyártóé: ismeritek ezt a blogot? Elég vicces képregényecskék, a főhős egy fotós kacsa. Most a pólóról jutott eszembe, mert összeállt egy céggel aki csinál pólót meg egyebeket a képregényekből. Egy példa.
-
j.bravo
addikt
válasz
kemalboy01 #11589 üzenetére
-
j.bravo
addikt
szerk.: természetesen feltételezem hogy tbs-nek ezzel nem mondok újat; csak rossz helyre klikkeltem, szóval alapvetően BennyRay-nek szólnak a lenti sorok.
tbs mester, azért kiegészítheted ha gondolodRégebben voltak ilyesmik. Van benne egy mobil winchester, és egy kártyaolvasó. Kártya betesz, gomb megnyom, lementi. Régebbi modellek elég lassacskán, az újabbak gyorsabban; illetve az újabbakban van kis kijelző is, meg tudod nézni a képet (régieken csak alfanumerikus kijelző).
"Terepen" is működik ha az aksija fel van töltve.Canon, Epson is gyártott ilyesmit pár éve, nem tudom most gyártanak-e.
Kisebb mint egy netbook; talán olcsóbb is, de ezt a részét már nem tudom. Nyilván ha netbookot amúgy is vinnél akkor az a legegyszerűbb, legfeljebb ha félsz hogy azt lenyúlják, viszel még egy külső hdd-t amire dettó lemented a képeket minden nap a netbookról/kártyákról. -
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz
Balinov #11312 üzenetére
LR-ról valahol azt olvastam hogy a nyers erő mellett leginkább annyira fontos hogy ügyesen állítsa be az ember hogy mit hova irkáljon fájlba; elég sokat irkál, kb. 3 helyre, nagyjából egyidőben, és ha ezek fizikailag külön meghajtókon vannak, az többet számít, mint hogy a rendszermeghajtó vinyó vagy SSD. Hirtelen nem jut eszembe, kuglizni meg most lusta vagyok de LR guruk hátha megszánnak és megírják
-
j.bravo
addikt
válasz
kiskornel #11200 üzenetére
Köszi!
Ha jól értem, akkor megint elbeszéltünk egymás mellett - a lent leírt módszer szerint amikre én gondoltam (ecsetes melók), azokat nagyban csinálodA zajszűrés és élesítés az adott méretben teljesen világos (más kérdés hogy mivel nem értek hozzá, zajszűrni nemigen szoktam). Továbbá az utómunkában való járatlanságomat példázza, hogy valamiért nem gondoltam rá hogy leméretezéskor a maszkok is méreteződnek. Ez a módszer így tényleg jól hangzik.
-
j.bravo
addikt
válasz
kiskornel #11197 üzenetére
Ezt mind értem, és (majdnem mindenben) abszolút egyetértünk.
Tényleg minden tiszteletem a tiéd a képeid és a digitális fényképeim topikban mutatott példamutató, konstruktív hozzállásod és hozzászólásaid miatt (szoktam olvasni)....csak akkor sem értem miért jobb az ide a fórumba szánt képet (legyen pl. 800x600) leméretezni és aztán azon nekiállni dolgozni kb. bármelyik szűrővel/ecsettel, mint eredeti méretben kidolgozni, aztán leméretezni, végül (mérethez passzolóan) élesíteni?
Ha ugyanazt ki kellene dolgozni 800x600-ban is és 4000x3000-ben is, bármely ecsetes meló esetén hogyan biztosítod hogy a két kép (mérettől eltekintve) ugyanolyan legyen?Oké, azt vágom hogy a leméretező algoritmusok is módosítják/torzítják a kép tartalmát, ezért is nem ugyanúgy néznek ki a bilinear, bicubic, Lanczos, Bspline, Hanning szűrővel leméretezett, azonos eredetiből készült képek - de megfelelően megválasztva gondolnám hogy ezzel kevesebbet veszítünk, mint amennyire a kézi meló szórása miatt különböznének az eltérő felbontásban külön-külön utómunkázott képek.
Nem akarok veled vitatkozni, nyilvánvalóan többet tudsz a témáról mint én (rám a műkedvelő és a pancser egyaránt igaz lehet, ez utóbbi remélem csak kis mértékben és/vagy ritkán, de nem ringatom magam illúziókban), de ezt az egyet akkor sem értem, amellett hogy a többivel maximálisan egyetértek...
Mindegy, ha tévedek, hát tévedek, tévedtem már nagyobbat is...
Lehet hogy ezért/ezekért nem lesz belőlem sem pro, sem művész. Az elsőre egyébként nem vágyom, vsz. nem is menne, a második pedig biztos nem menne. De ez már végképp nem tartozik ide -
j.bravo
addikt
válasz
kiskornel #11191 üzenetére
Nna, elbeszélünk egymás mellett, vagy félreértjük egymást. Bár az első gondolatom az volt, hogy szándékosa forgatod ki amit írtam, ezt elhessegetem, remélem jól teszem
- igazad van, de még ha félreérthető is voltam, azért nagyon erősen sarkítasz
Te is tudod szerintem hogy kb arra gondoltam hogy ha kifejezetten a webre is szán valaki egy képet, érdemesebb a raw-t azonos pixelszámra konvertálni és azon utómunkázni és a végén leméretezni; mintsem eleve 1024x768-ra kicsinyíteni és azt utómunkázni.Amellett, hogy az a királyság ha már exponáláskor tudatosan azért a célért dolgozol, nyilván nonszensz az 1024x768-at nekiállni gyúrni PSben, hisz mi van ha később kell egy 1920 pixeles is? Na meg ha kell liquify vagy hasonló, akkor ugye végképp kell a felbontás...
szerk.: és mi van ha a posztereid.webáruházban árulod? Vagy stockfotózol?
Mindegy, értjük egymást, szerintem. Mea culpa ha elsőre nem voltam totálisan egyértelmű. -
j.bravo
addikt
válasz
Novics #11186 üzenetére
Nekem nonszensznek tűnik előbb méretezni... Ugyanazon utómunkán átesett képre szükséged lehet poszterként (=> sok-sok MP) és a weben is (képernyőnyi felbontás), nem?
A logikus megoldás - szerintem - teljes méretben feldolgozni, azon végezni minden utómunkát. A leméretezésre ráérsz a legvégén; az eredetit megtartva mindig akkorát méretezhetsz amekkora épp kell. -
j.bravo
addikt
válasz
kuntics #11103 üzenetére
pixinfón a "tesztben" ugyenakker ezt írják: Sajnos a Canon PowerShot SX110 IS-re nem csatlakoztathatók külön megvásárolt optikai kiegészítők, pedig ez a PowerShot A-sorozat komolyabb típusainál is lehetséges.
Ha az objektívtubus körüli fényes gyűrű belseje nem menetes vagy ilyesmi, akkor passz... a linkelt videón sajnos nem sok minden látszik, de úgy látom hogy a srác alapvetően nem arra való tubus tesz fel, hanem valami másikat, ami véletlen kis tűréssel épp passzol rá kívülről, és azt egy kis csavarral odafeszíti. Azon a helyen, ahol a srác csavaroz, van csavarmenetes furat a gépeden? Ha nincs, akkor egyértelmű sufni-tuning.
-
j.bravo
addikt
válasz
Teasüti #11089 üzenetére
Ha "elismerten" szériahibás érzékelő, akkor szinte biztos cserélik ingyér', ahogy tbs is írja. Volt pár ilyen
Egy próbát megér.
Ha nem ilyen, akkor a gyártó hozzáállásán múlik. Egy próbát akkor is megér
A szoruló mechanika már nehezebb ügy.tbs: nem tudom, írtam-e, anno a FF negát végül a lab4art-ba vittem, mert 5-renem értem oda sehova, és csak ők voltak nyitva 6-ig. Összehasonlítási alapom nincs mondjuk, de nem rossz szerintem. Ők csak kocekánként szkennelnek nemolcsóér', de teljes tekercs szkenre elvitték ide. Abszolút nézhető az eredmény.
Új hozzászólás Aktív témák
- DOOM - The Dark Ages
- Parfüm topik
- Vác és környéke adok-veszek beszélgetek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új MSI 17 Raider GE78 QHD 240Hz i9-13980HX 24mag 32GB 2TB SSD Nvidia RTX 4090 16GB 175W W11 Garancia