- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi 9 - sok bába közt elvész a gyerek
- Milyen GPS-t vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Unlimited Power! Megnyitotta a Honor a 8000 mAh-s mobilok sorát
- Google Pixel topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Mobil flották
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dew28
aktív tag
-
-
dew28
aktív tag
Nekem pl ezt irja 2 kulonbozo PI-n valo futtatasnal fuggetlenul attol, hogy kb 1T szabad hely van a halozati meghajton.
rsync: write failed on "/media/mntDRV/DST_PART2/var/log/messages.1": No space left on device (28)
rsync error: error in file IO (code 11) at receiver.c(393) [receiver=3.1.2]
ez mitol lehet? -
balazs1022
őstag
Le tudnad nekem irni a pontos lepeseket? Nem igazan tudom elkepzelni h a telefon h fogja felismerni. De az otlet tetszik
(#28570) zsopu: Papamnak csinalom, Ő meg nem igazan ert az egerekhez. Lesz egy sima tökegyszeru tavoranyito, amin kb 5 gomb lesz. Csak a legszuksegesebbek (bekapcs gomb, navigacios nyilak, meg play/pause gomb)
-
Ezkijez
csendes tag
Másik lakásban van, ott is a TV mögött, wifiről üzemel. Ez felhőnek nem lenne optimális, másrészt már szépen be van oda lőve, nem szeretnék vele mókolni.
Elgondolkodtató ez a mini PC-s megoldás is, szerinted van más előnye ilyet használni headless serverként a SATA-n és az USB3-on kívül? Teljes Linux, Windows ilyen felhasználás mellett szerintem nem indokolt.
-
melan
senior tag
A libreleec oldaláról letöltöttem az img fájlt, majd a libreelec.usb creatorral kicsomiztam az sd kártyára. Berakva a pi3-ba el is indult szépen. Utána gyakorlatilag egyből mentem a beállítások-interface-skin menübe, ahol a more skint választva akartam telepíteni többet is próbálva, de nem ment. Kiírja, hogy a csomag nem telepíthető (olyan, mintha elindulna, de az 1/3 rész után hibaüzenet). A mediatartalmat kitallózva, megadva a magyar nyelvet, hogy film típus stb, leszedve az infokat, tehát azzal nincs probléma... nem tudom, a skin mirt nem ment. Zipet felrakva, vagy repoval nem próbálkoztam, mert a gyereknek lesz kariajándék, és csak elő akartam telepíteni, de macerás lopva barkácsolni vele, sajna kevés az idő, ezért nem tudok többet...
Bocs, ha időrabló a kérdés, mjad odaadás után több energiát fektetek rá én is, csak azért bátorkodtam kérdezni, hátha valami ismert probléma esetleg, vagy én bénáztam el valamit... -
-
zzotto
csendes tag
Köszi a választ. Időközben megkerestem a tápot a szekrényből és hát rosszul emlékeztem 5,2v 4 A.
A feszültség komoly műszerrel mérve atom stabil. Egy nem sajnált usb kábelt vágtam el hogy micro usb véghez jussak, de sajnos az eredmény ugyanaz sőt a piros led is villog rajta. Szerintem a micro usb kábel nagyon gagyi......mert egy gyári lg g4 telefon töltővel+kábellel ami 5v 1,6A rövidebb ideig mutatja a villám jelet. Most már csak azt nem tudom hogy honnan tudok garantáltan jó kábelt beszerezni, illetve milyen márkájút ? -
kmisi99
addikt
Tápellátás hibátlan, általam épített táp, műszerekkel hitelesítve és belőve, akár 3A terhelést rá rántok se megy be 4,9V alá. De annyira áramellátási gondnak tűnik, szerintem az Rpi nek nem tetszik ennyi fogyasztó. A HDD-t fogom most külön usb vel táplálni, hátha az leveszi róla a terhet. A HDD hibátlan, a naplózás pedig jó ötlet rá fogok nézni.
-
-
Carvus
senior tag
Persze SSH megy gépről és telóról is, torrentet is elérem telóról egyedül ezt fránya SMB-t nem...
/var/log/samba/log.smbd
[2017/09/23 15:42:39.487665, 2] ../source3/param/loadparm.c:2610(lp_do_section)
Processing section "[automount template]"
[2017/09/23 15:42:39.488334, 2] ../source3/param/loadparm.c:2272(lp_include)
Can't find include file /etc/samba/smb-shares.conf
[2017/09/23 15:42:39.488418, 2] ../source3/param/loadparm.c:2610(lp_do_section)
Processing section "[JetFlash]"
[2017/09/23 15:42:39.488987, 3] ../source3/param/loadparm.c:1490(lp_add_ipc)
adding IPC serviceezeket hívja csak be elvileg:
[automount template]
browseable = yes
-valid = no
valid users = osmc
path = %P
hide files = /$RECYCLE.BIN/System Volume Information/desktop.ini/thumbs.db/include = /etc/samba/smb-shares.conf
[JetFlash]
path=/media/JetFlash
browseable=Yes
writeable=Yes
only guest=no
create mask=0775 -
Na jó, de ssd-t nem akkor vesz az ember, ha csendes gépet akar. Arra jó egy nagyobb pendrive is, usb2-n keresztül pont ugyanannyi lesz a sebessége és spóroltam vele kb 40E forintot...
A dobozzal nem tudok vitatkozni, bár én kartonból hajtogattam neki dobozt, nem is lett ilyen szép... De ilyen drága sem. -
-
Daywalkerke
aktív tag
Köszönöm szépen a részletes választ, mely alapján akkor a pi 3-ast veszem majd meg.
német amazon oldalon egész jó árban (35€, cca. 10800Ft) megtaláltam, de fogalmam sincs, hogy ez "hivatalos" verzió-e, szerintetek igen? Egyáltalán van a Raspberry pi-kből hamisítvány is? Ha igen ezeket miről lehet felismerni?Az biztos, hogy közvetlen a német amazon árulja és mivel ez Németországból jön, ami talán garancia lehet, hogy eredeti + elvileg nem kell tartani, hogy megvámolják mint pl. ha az ebay-ről rendelném, de egyébként ebay-en is rákerestem és ott is nagyon hasonló árban van, szinte majdnem Ft-ra ugyanannyi, de ugye német amazon-nál nem kell heteket várni míg megkapja az ember + vámtól sem kell félni, már csak az a kérdés, hogy ez a 35€-s amit fent linkeltem jó-e.
Ezen kívül német amazon-on akku-t is találtam, ezt:iTrunk Raspberry Pi 3 Netzteil Ladegerät 5V 2.5A mit extra langem Mikro-USB-Kabel 200cm
Szerintetek ez jó lesz hozzá? vagy akksi-ból lehet ebay-ről is rendelni olcsó noname-t, az mindegy, hogy milyen?
Tartó tokból milyet ajánlanátok ami jól megvédi? Mert amazon-on láttam már 5€-ért, de van 15-20€-ért is, de fogalmam sincs melyik lehet a jó, de ahogy elnéztem ezt inkább ebay-ről érdemes rendelni, mert ott pár száz Ft-ért ingyenes szállítással egész jó tokok vannak.
-
golya87
őstag
Hello
Szinte biztos, hogy én csinálok valamit rosszul, de mit?
root@xyz:/tmp# wget https://www.hdsentinel.com/hdslin/hdsentinel-017.gz
--2017-09-03 23:24:06-- https://www.hdsentinel.com/hdslin/hdsentinel-017.gz
Resolving www.hdsentinel.com (www.hdsentinel.com)... 87.229.73.241
Connecting to www.hdsentinel.com (www.hdsentinel.com)|87.229.73.241|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 1303569 (1.2M) [application/x-gzip]
Saving to: ‘hdsentinel-017.gz’hdsentinel-017.gz 100%[======================================================================================================================>] 1.24M --.-KB/s in 0.1s
2017-09-03 23:24:07 (8.43 MB/s) - ‘hdsentinel-017.gz’ saved [1303569/1303569]
root@xyz:/tmp# gunzip hdsentinel-017.gz
root@xyz:/tmp# chmod +x hdsentinel-017
root@xyz:/tmp# ./hdsentinel-017
-bash: ./hdsentinel-017: No such file or directoryElőre is köszönöm a segítséget!
-
Gabesz87
veterán
A Kodi is jó, nincs vele bajom, hálózaton eddig is azt használtam, simán a Videó/Fájlok opcióval. Csak médiatárat felépíteni elég macerás, úgy láttam. Olvasgattam itt logouton erről egy hosszas, részletes leírást. De igazából, amíg nincs NAS-om, mindegy, elvagyok vele. Azért nincs a gépen több száz film/sorozat.
-
Hát én nem tudom, egy lassú cl2-es sd-ről futtatva a libreelec-et az online video addonok kb háromszor annyi idő alatt töltik be a stream-eket, mint mikor egy gyorsabb cl10-esen van a telepítés. Sőt, állítom, hogy még a szövegbevitel is lassabb, jobban akadozik, pedig az szinte biztosan nem használja az sd-t.
-
kmisi99
addikt
Ez az usbit nem igazán úgy dolgozik ahogy szerettem volna. Na most a 32GB os memória kártyát egy az egyben lebackupolta, azaz 32GB os mentést hozott létre, de abból 31,5GB totál üres terület, de ő lementette. Így persze túl nagy a fájl, és azt nem engedi feltölteni a 4GB-os kártyára.
-
kmisi99
addikt
Csak a libreelec fut rajta, meg egy transmission bővítmény, illetve fájl szerver. De magán a kártyán semmi nincs. Külön külső HDD-n van az adattárolás. Ilyen borítóképes dolgokat nem használok, bár érdekelne, mert a több tucat filmem, sorozatom, csak gagyi listaként jelenik meg.
Lenne egy 4GB os kártyám. Sebesség tesztet futtattam 10-10MB/s írás olvasási sebessége van. Akkor ez nagyjából jó lesz arra amit felsoroltam?
-
pvt.peter
őstag
Köszi a választ és neked is @golya87.
Értelemszerűen nem akarom nagyon terhelni a micro SD kártyát, tervezem, hogy beszerzek egy külső háttértárolót a torrentek le, illetve visszatöltésére.
Igyekszem átnyálazni a fórumot illetve bújom a Milyen merevlemezt vegyek? topikot.Aki torrent letöltésre/seedelésre használja a Pi -t, az milyen külső HDD -t használ?
Egyelőre azt sem tudom eldönteni, hogy 2,5" vagy 3" -os legyen. -
Asztee
aktív tag
Nálam az volt ott hogy Host='localhost' ,de ezelőtt ezzel is működött. Most átírtam az ip címre ,de azzal sem lett jó.
Legfrissebb megfigyeléseim :
- Újraindítás után az van a kijelzőn amit utoljára indítottam(!). (tehát nem az ami utoljára szólt)
- Kiadtam egy top-ot. Ott volt egy 353... python2. Kiadtam egy kill 353-t és a kijelző elkezdett normálisan működni.Újra top , ott volt egy 770... python2.
Lehet hogy túl korán indul el automatán !? Tegyek bele egy sleep-et !? -
-
tvamos
nagyúr
Amugy is szeretnek egy e-papir kijelzos konyvolvasot, de akkor ratalalatam arra, hogy a Raspberry-met is vezerelhetnem rola. Igy a konyvolvasohoz is tudnek rendelni extra funkciokat. (A telefonom + RPi sem rosz, de az azert az 5" pici, jo lenne a nagyob kijelzo.) Egyebkent is akartam volna egy 7" koruli kijelzot a RPi-hez. Ez ilyen 3-in-1 megoldas lenne. (Lehetne egy tablet is.)
-
-
Archttila
veterán
A smb.conf tartalma mind a kettő PI-n megegyezik a blogban leírtakkal sőt, lényegében mindent annak a segítségével konfiguráltam be oldalról oldalra. (transmission-ig bezárólag)
Annyira nem egyedi eset ez de a lényeg, hogy működik!szerk.: annyira nem értek hozzá de szerintem azóta valamelyik config más default beállítást kapott, és a frissebb képfájlok már azzal érkeznek...
-
Archttila
veterán
cigam korábban (én is) jeleztem, hogy a leírásodban szereplő Transmission szekciót érdemes lenne kiegészíteni azzal, hogy a json fájlban található umask 18-as (alapértelmezett) értékkel "kisajátítja"
magának a jogot a letöltött fájlokhoz, amik ezután nem írhatóak/törölhetőek etc. (csak a klienssel) így ezen érték nullára változtatása, vagy a nekem is javasolt fusson a debian-transmission pi-ként megoldja a problémát.
Mi erről a véleményed? -
-
vargalex
félisten
Én nem várnék az új python verzióra. Curl-al megoldanám inkább az authentikációt. Én anno hasonlót csináltam (azóta is megy folyamatosan), csak Cisco EPC3925-re (illetve egy topictársnak megcsináltam Ubee-re) és MySQL alapokon.
Szerk.: most nézem, hogy anno beszélgettünk is róla. A linkelt topicban meg több kép található. -
azbest
félisten
jessy raspbianon / debianon python 3.4 verzió van, azért lehet
szerk:
itt egy komment szerint létezik raspbian stretch teszt verzió is már, ami majd azzal jön eleve:So the easiest way was to upgrade my system to Stretch (at the moment under test):
sudo echo 'deb http://mirrordirector.raspbian.org/raspbian/ testing main contrib non-free rpi' > /etc/apt/sources.list.d/stretch.list
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get autoremoveVagy esetleg, ha nem raspbiant használsz, hanem más támogatott rendszert, az is segíthet. A manuális buildhez gcc-t és mást is frissíteni kéne ahogy írják.
-
azbest
félisten
" hanem tartaléknak, használni, és este lementeni róluk minden adatot, hogy másnap üres kártyával indulj neki az élményeknek."
ha jól veszem ki ez a célja, csak nem akar laptopot vinni hozzá. Mobil winyója meg már van, telefonja van, így esetleg az y kábel olcsó kompromisszum.
Vagy esetleg, ha kábel nélkül, múltkorában betettem ide, hogy oldottam meg a karácsonyi hazalátogatáskor a nas/tv/net elosztást pi-k mellé
nexx 12 dolcsis mini router, rajta az usb keretes winyó, samba megosztáson wifin kiajánlja a rákapcsolódó eszköznek. Ez is lehet egy opció, hogy sambán wifin át másoljon. Valsz valamivel lassabb a kábelhez képest.
-
Én korlátlan mobilnetet használok -- nem tudom, hogy ez mennyire lesz ingyenes a csoda új világban (meg azt sem tudom, hogy a kolléga mikor utazna). Mindenesetre akár egy hónapra is igénybe vehető nem egész 5000 forintért, és nem kell vele napi több órát foglalkozni, elketyeg a háttérben, és a mobilnet ára az Asus 45e Ft-os eszközével sem lesz alacsonyabb.
A 45e forintos eszközárat a sima 1 TB-os HDD-hez képest tartom soknak, mivel így kb. 25e Ft az ára csak a rádiós modulnak -- ha jól látom. Ez pedig elvben már benne van a mobiltelefonban is, csak pár száz forint kábel kérdése. Tehát ha van egy 1 TB-os HDD-m és egy mobiltelefonom, akkor ugyanazt ki tudom hozni belőlük -- szerintem.
De lehet, hogy egyszerűen nem veszek észre valami fontos szolgáltatást az Asus kütyüjénél.
MaCS
-
Én nem bízok fontos adatot flash alapú tárolóra (állítólag még mindig a mágneses adattárolás a legmegbízhatóbb), ezért - szerintem - egynél több sd kártya archiválás céljából: pénzkidobás.
Nekem két külső winchesteren vannak tükrözve a régi képek, videók, fontos adatok, felhőbe nem mentek, valahogy abban még kevésbé bízok, mint az sd kártyákban. -
Ez az eszköz szerintem is irreálisan drága. Két 1 TB-os külső HDD is bőven kijön az árából, a netes tárhelyre mentés pedig (különösen a roaming olcsósítása után) nem lehet probléma. Pár száz TB on-line helyet ingyen sem nehéz összegyűjteni, de 1 TB 2100 forintért simán megvan, ráadásul stabil helyen.
MaCS
-
Celtis
veterán
Te áramtalanítasz-e minden fogyasztót vagy csak dumálsz? Mert szerintem ez kivitelezhetetlen/paranoia. Ha nekem nincs otthon 20 standby készülék, akkor egy sem.
Említettem volt, hogy a Pi+Hifiberry Amp+ notebook töltőről jár. Ebből viszont márkás, minőségi darabot vettem, de nem a tűzveszély, hanem a stabil üresjárati feszültség, így a meghibásodás elkerülése miatt.
Amúgy nem a kínai töltők miatti tüzekkel szokott tele lenni a sajtó.
-
Sándor -P20-
senior tag
Naszóval megjött az USB teszter.
A Blackview táp 5,2 - 5,22 V között tolja. (Műszerrel ezt nem mértem meg, tudom szégyen...)
Az áramfelvétel jellemzően 670mA, írásnál sem megy átlagban 800mA fölé, igaz néhányszor bevillant, hogy 1A felett is kért áramot...
Teht szívfájdalom nélkül én is meg fogom kínálni 5,2V -al, és majd meglátjuk... -
Sándor -P20-
senior tag
Ugyanennyit.
A kábel már home made. 0.75-ös sodrott rézvezetékből forrasztottam.... Vadi új dugó. A telóm több mit 2 A-al tölt róla... Modecom Free PC-t simán viszi. A Pi is megy, csak a nyíl zavarja a lelki világomat...
A műszerrel eddig nem volt gondom.
Ezért gondoltam arra, hogy nem-e valami olyasmi gond van amit nem érzékel a műszer...
Ezért gondoltam arra is, hogy megkondizom a tápot. és hadd szóljon... (tudom, hogy kapcsolóüzemű cuccot nem illik, de... Láttam és csináltam is már furcsaságokat...
Ezért kérdeztem, mennyi a max tápfesz amit még ráküldhetek a kicsikére.
Most a telefonom tápjával megy, azzal nincs gond. (Blackview BV6000 táp.)
Egyenlőre várom az USB tesztert amit rendeltem, vajon az mit mutat.
Utána vagy tápfesz emelés, vagy kondi... -
st3v3np3t3r
nagyúr
Még nem is lendültem be
anno mikor terveztem a váltást sokat olvastam utána, napi szintű használatra nem javasolták sehol asztali gép kiváltására...
Az hogy a debian disztrót sűrűn frissítgetik az jót eleve nem jelent, ha ilyen sűrűn kap frissítést az azt jelenti hogy sok a hiba van benne amit korrigálnak...
Elsőként amit kipróbáltam, ubuntu mate 14.04, ami nem mai disztro...
Mellesleg a raspib3nak nincs gigabites lanja csak 10/100as...max 1gb sdram ramja van,nincs belső tárhelyes verzió...meg drága...
Orange pi-ből van olyan ami gigabites lannal,2gb gddr3 rammal,16gb emmc belsővel szerelt 33%-al magasabb cpu órajellel használható cpu változata is van, ami nem sokkal drágább mint a raspi3b... Tehát akkor hardveresen miben is gyengébb egy orange pi?Azbest: azért számold bele azt is hogy itt nagyon senki nem segített senki...senki...érdemben...ez majdnem olyan volt nekem mint ha azt mondták volna egy analfabétának hogy olvassa el a bibliát és mondja el fejből betűről betűre...az armbian fórumál sokkal segítőkészek voltak a userek mint itt..
azért na...ha az ember segítséget kér segíteni kéne,nem lehurrogni ahogy most te engem
én mint kezdő nagyon úgy nézel rám mint aki profi lenne,pedig nem... Valóban voltak gondjaim,de nem az elindításával
ennyire ne ferdítsd a dolgot...ejnye bejnye... Csúnya fiú
Amúgy nincs okom panaszra, nem bántam meg, merem ajánlani bárkinek,ne legyetek negatívak és ne alapozzatok egy múltbéli negatív élménynek...az okostelefonoktól is féltek anno az emberek, ma meg már meg se tudnak lenni nélküle...
-
Npeter25
tag
Mapolás nem segített:
A VLC nem ismerte fel a bemenet formátumát:
A(z) „file:///Y:/Films/Films_3/Bone.Tomahawk.2015.BDRiP.x264.HuN-HyperX/bonetomahawk-sd-hyperx.mkv” formátuma nem ismerhető fel. A részletekért nézze meg a naplót.
Windows media player megnyitja,de tekerni nem lehet.Ha megpróbálom kifagy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- MSI Infinite X - Brand Gamer PC - RTX 3070 - i7-11700KF - 512GB / 16GB - Intel Z590 ~ 2 év gar
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged