- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Magisk
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én foldersync + openvpn-el oldottam meg.
HA új file kerül a dcim mappába a telón akkor azt feltölti vpn-en keresztül a pi megadott mappájába (sync). Próbáltam a nextcloud-ot is de nekem feleslegesen túltolt (komplex).
A telón be van tallózva a pi egyik megosztott mappája ahol vannak még dolgok (doc-ok pl), azt is elérem. Meg az egész pi-t ha akarom, de nem ez lényeg -
Keem1
veterán
Miért nem egy Android TV-s box? Ha csak ilyen célokra kell, sokkal jobb választás. Mindent megeszik, van DRM kulcs mindenhez (4K Netflix, HBO Go), kibontod és működik. Távirányító is van. Megeszik minden formátumot, azt is, amit a Pi nem. Van 4K is.
Én megfontolnám, nálam mindkettő van itthon, de a tévére csak a box van rákötve, a Pi headless szerverként funkcionál.Persze csak ha tényleg kizárólag médialejátszóként használnád... Nem megtéríteni akarlak, csupán arra rávilágítani, hogy cipőt a cipőboltból...
-
Két RPi4 fut nálam, az egyik (játszós) egy sima JoyIt bordával, a pihole-os meg egy 4cm-es ventivel (ilyesmi forma). Egy RPi4 4GB fut pihole+unbound kombóval, valamint van ott egy metasploit. Mivel ez látja el a HTPC-funkciót is, ezen volt a Kodi is egy darabig, de most már csak VLC megy rajta. Sose volt gond a hömérséklettel.
Ha Kodi-t akarsz használni, akkor számíts rá, hogy az új Raspberry OS-en lassú lehet a GUI, de van rá megldás: [link]
add
usbhid.mousepoll=0
to /boot/cmdline.txtSzerintem ha nem zárod be egy kis helyen és egy normális borda van rajta, nem lesz gond passzívan sem vele!
szerk.: VLC akart lenni, nem VNC...
-
mgergo76
tag
Nekem ez a leírás segített, miután szívatott 2 napig: [LibreElec Youtube API key]
Egyébként a .kodi mappát a következő elérésen sikerült fellelnem: /storage/.kodi
WinSPC-t használtam, a rejtett fájlok/mappák láthatósága legyen bekapcsolva! -
Valószínűleg nálad is az lesz, amit én is tapasztaltam: [link] Generálni kell saját API kulcsokat az addonhoz, elég macerás, de van hozzá leírás linkelve a kommentek közt (mondjuk nekem úgy rémlik, hogy nem 100%-ig úgy nézett ki a dolog, mint ott a képeken, de rá lehet jönni).
-
duffbeer
őstag
1080p H264 hardveresen megy, CPU-t nem használhatna, illetve elenyésző. Nem H265 videót próbálsz lehátszani? Az megmagyarázná a túlmelegedést, magas CPU használatot és fesz esést.
A feszültség esik le, akkor hisztizik villám ikonnal, nem az amper a lényeg. Egy ampert sem eszik közel sem, hacsak nincs egy kupac fogyasztó. Mik vannak a Pi-re dugdosva? -
-
A /storage/.kodi/userdata/ mappa tartalmát átmásolod az új rendszerre. Létezik hozzá Backup add-on, ami lementi/visszatölti a beállításokat.
Elméletileg tudja magát frissíteni újratelepítés nélkül, nem? Ha ugyanarra a kártyára tolnád rá az új rendszert, előtte készíts róla egy lemezképet (pl. usbit-el). -
Mindenképpen húzd le, feleslegesen ne terhelje a rendszert.
Yoshaki
Mindkettő megoldható. Egyrész van rajta HDMI kimenet, és rengeteg formátumot ismer a kodi, másrészt dlna szerverként is felkonfigurálható (a kodi-nak is van ilyen funkciója, de a raspbian alatt is könnyen beállítható). -
-
-
-
-
Az úgy renden is van. Általában ketté partícionálják az SD kártyát. Az első egy kicsi FAT partíció, erről indul a Pi,de a nagyobbik partíción van a rendszer ami ext fájlrendszer használ, és alapból a Windows nem ismeri.
Biztos hogy üzen valamit a skin cserekor/betöltésekor.Fura, hogy neked nem működik, igaz kodi-n most töltöttem le a listából egy AppleTV skin-t.
A (komponens specifikus)naplózás be van kapcsolva? -
melan
senior tag
Megnéztem a lemezkezelőben win10 alatt, és szerintem nem azt látom, amit kellene. Az SD kártya egy 32Gb-os kingston, ás van rajta egy D meghajtó ami eltávolítható 0 Mb (a gépemben egy ssd van, ami a C), egy E meghajtó, ami 512 Mb FAT és emellett egy 28,32Gb-os partíció, ami kifogástalan, elsődleges.
SZóval olyan, mintha két lemeznek látná az SD karit... -
Nem kevés időbe telt míg rájöttem, hogy a totcom az nálad a total commander...
Windows alól csak külső program telepítése után látod azt az ext fájlrendszert, amit a Linux(ill. a libreelec) használ. Az a kis FAT partíció amit látsz, az a rendszerindító. A libreelec és adatai már a másik, ext fájlrendszert használó partíción van. Nem ajánlott belepiszkálni olyan programmal ami nem ismeri az ext fájlrendszert.
Valami más hiba lesz nálad. Írd le lépésről lépésre hogy mit csinálsz. Honnan, mit töltesz le, hova másolod, a libreelec melyik menüjében mire kattintasz.
-
Én itt annyit látok, hogy "Na és még valami: érdemes hűteni a chipeket!"
Aktív hűtésre utaló jelen nem találok, de szerintem eleve nagyon ritka a ventilátoros megoldás.
A passzív hűtés annyira filléres dolog, hogy tulajdonképpen miért ne, de a tapasztalatok szerint túlhajtás nélkül inkább csak lélektanilag hasznos.MaCS
-
-
Egy-két
tag
Na kis off:
Mi a hallható különbség a dolby 5.1 és dts 5.1 között ?
Én nem rendelkezem high-end 5.1el, de szerintem ilyen körülmények között nem jön ki hallható különbség, nem ?Tényleg, s más dolog, hogy miért nem elég ha a hangprojektorra hdmi-n megy át a hang és kép, s utána onnan egy másik hdmi-n a kép még eljut a tv-dhez is
?
Vagy van 5.1 házimozi is; ami csak optikai bemenettel rendelkezik ? -
envagyok
veterán
Nekem is speciális neve van.
Windowsból filekezelővel megnyitod a pi IP címét (persze engedni kell a sambát a pin) majd a config nevű filet kell szerkeszteni notepad++-al. Most nem vagyok otthon hogy pontosan megnézzem, de keress rá ebben a fórumban vagy a neten...Edited:
/storage/.config/samba.conf.sampleEzt a filet kell szerkeszteni, és mentéskor lehagyni a sample kiterjesztést.
-
azbest
félisten
Ha a workgroupot átírtad, akkor elvileg jónak kellene lennie. Újraindítás volt?
Az még gondot okozhat, ha két azonos nevű eszköz van. Samba alól a netbios name paraméterrel lehet adni neki nevet (alapból a hostname értékét venné fel).
Például nekem két pi ment azonos névvel és a másodikat így nem listázta ki (ip alapján persze akkor is elérhető volt). De miután átneveztem a hostnevet a másodikon, úgy már megjelent.
Mondjuk a azt nem is néztem a win milyen csoportban van. De az biztos, hogy a hálózatfelderítés beállítása is befolyásolja, hogy más gépeket kilistáz -e. -
-
-
Uraim!
Jobb topikot nem találtam, bocsi.
Van jelenleg a Pi2 árában (~20k-ra jönne ki házastól mindenestől magyarhonban) erősebb SBC? mondjuk lehet kicsit drágább ha van rajta gbit ethernet meg 2GB ramA Win10 futtatás nem lényeg, linuxnak és esetleg androidnak kellene rajta futni.
Köszi!
Üdv. core2
-
melan
senior tag
Sikerült belőni a kütyüt
Mostmár hangprojin megy a DTS, Dolby, TV-n is a hang ahogy kell. Az induláskori csippanás megmaradt, ha a hangfolyam továbbítás be van kapcsolva, de ezt csak akkor engedélyezem, ha bekapcsolom a hangprojit adott filmeknél, egyébként a gyereknek nemigen kell a mesékhez
-
-
-
Celtis
veterán
Próbáld ki az Eminence skint.
Nekem van rendes htpc-m is és ehhez képest nagyon érezhető a Pi lassúsága a GUI-n. Például az Aeon NOX skin elég darabos, főleg a médiatár vagy élő TV-n a csatornák lapozása. Viszont ez az említett skin nagyon erőforrás barát. Ráadásul egyszerű, jól áttekinthető és elegáns is. Pi-re ideális. -
melan
senior tag
Felraktam újra. Tabletről most is elérem a Kodi-t, a gépről ip alapján látom a tartalmat, de a hálózatokon belül nem. De most ez lassan nem is fontos, azon kívül, hogy bosszant, nem érdekes.
Ellenben a CCM Helix skint szeretném használni, ami nem érhető el a kodiból. Hogyan tudnám felrakni alá? Vagy inkább válasszak mást, mert nem biztos, hogy kompatibilis vele? Awin alatt azt lőttem be és megtetszett, meg meg is tanultam beállítgatni...
-
-
-
Celtis
veterán
Ha a winfos hálózati tallózójában nem jelennek meg a megosztások, akkor az mondhatni normális.
A teendő annyi, hogy a fájlböngésző címsorába beírod a Pi IP címét ebben a formában:
\\192.168.x.y\Ha így sem megy, akkor mindenféle alkönyvtárakkal szoktam próbálkozni, aztán egyszer csak beugrik, és onnantól kezdve minden megosztás látható.
\\192.168.x.y\Backup\
\\192.168.x.y\Downloads\
\\192.168.x.y\Userdata\stb.
-
-
-
nfer
tag
Ugyan rajtad lehet hogy nem segít, de azt a kínai tápot cseréld le. Három félét vettem de feladtam, vagy hangos volt vagy melegedett és max. 1,2 ampert tudott.
Nem tudok linkelni, ezért pcx.hu keresőbe írd 228334.
1411 forint 5 volt 2,5 amper és tudja amit ráírtak sőt többet.
Neked valószínű át kell forrasztani a tápcsatlakozót.
Üdv -
Celtis
veterán
A konfig backupot szintén az Openelec configuration-ban lehet csinálni. Az készít egy zip fájlt a backup mappába, amiben minden (addonok, beállítások, médiatár, stb) benne van. Ebből a backupból teljesen vissza lehet később állítani a rendszert.
Amit írtál, az szerintem csak a médiatárat exportálja egy megadott folderbe.
A leírásod alapján valamilyen alapvető gond van nálad.
Milyen Openelec-et használsz, hogyan telepítetted? -
-
Celtis
veterán
Windows alól simán el kéne érned a Pi-n megosztott mappákat. Rendszeresen ezt használom.
Ja igen, meg is van. A Programok/Openelec configuration-ben a samba megosztásnál állíts be samba autentikációt és adjál meg usernév/jelszót, mondjuk openelec/openelec.Utána be fog engedni a windows-ról.
Ezt az addon telepítés probléma dolgot nem értem. Mennie kell gond nélkül. Semmilyen addont nem tudsz telepíteni a standard repo-kból? Skin-t se?
-
-
-
-
-
kutga
félisten
Az IP címet kell beírni a böngésző címsorába. Hasonlóképpen az okostelefonos alkalmazásnak is azt kell megadni. Pcről is tudod vezérelni.
Én amúgy csomagban vettem, házzal, táppal együtt. A tvmen nincs is usb. Első bekapcsolásnál mondjuk jól jön egy egér meg billentyűzet.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux Mint
- Robogó, kismotor
- Apple MacBook
- Steam topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Tőzsde és gazdaság
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest