- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
footy
addikt
Rajottem 2 dologra:
1. a fenti problema csak a Pi zero W-mmel all fent, egy regi Pi1 B+-szal mukodik a szenzor
2. A zeron szarul forrasztottam, ezert nem megy minden GPIOTalaltam mukodo GPIO-kat a zeron, de most pedig hamis adatokat kapok.
A szenzor egy fix pozicioban van, ahol a Pi1 145cm-t mer, a zero pedig ilyeneket dob ki:
18:44:17 SR04: Initialized18:44:17 Event: System#Boot18:44:17 Webserver starting at http://192.168.5.10:8018:44:17 Event: Clock#Time=Sun,18:4418:44:17 Event: Network#Connected18:44:29 Event: watertank_level#mm=30.004:44:17 Event: watertank_level#mm=30.004:45:00 Event: Clock#Time=Mon,04:4504:45:19 Event: watertank_level#mm=32.004:46:00 Event: Clock#Time=Mon,04:4604:46:19 Event: watertank_level#mm=31.004:47:00 Event: Clock#Time=Mon,04:4704:47:36 Event: watertank_level#mm=31.004:48:00 Event: Clock#Time=Mon,04:4804:48:36 Event: watertank_level#mm=105.004:49:00 Event: Clock#Time=Mon,04:4904:50:00 Event: Clock#Time=Mon,04:5004:50:03 Event: watertank_level#mm=32.0Valakinek van otlete hogy miert?
Mi mas a PI1en mint a zeron azonos konfiguracio mellett? -
rosejbli
senior tag
Hdmi kijelző szerintem mind plug n play működnek, Kínából biztos találsz megfelelőt.
Erre a célra libreelec/openelec közül valamelyiket telepíteném.
Legjobban talán akkor jársz, ha veszel egy régebbi modellt használtan, azok is tudnak mindent, ami ehhez kell és azok egyrészt kevesebbet is fogyasztanak, másrészt pedig nem tudom, hogy elköltenél-e kb. 20-25000 Ft-ot egy képeket váltó kütyüre. -
-
BB9360
aktív tag
bocs, de ez nekem semmit nem mond, átfogalmaznád egy laikusnak?
egyébként nem elég a confic-txt-ben átírni az eredetileg 10 db 0-t a kapott kulcsra?(L:/dl/upc/2017-07/05/449673_qtamzonjgeh4qkwj_putty.jpg)
(L:/dl/upc/2017-07/05/449673_vnurzfoxbbe8ixyk_img_20170705_143837.jpg)
(/L)
-
azbest
félisten
Lehet, akkor a hifiberry-vel van a baj.
Gondolom a config.txt-ben kellett engedélyezni dtoverlay-ből azt, ami a tiedhez való, hogy be legyen kapcsolva a támogatása. Nekem sima lassú régi pi-vel, minden extra nélkül működik.
Libreelecből a 7.0.3 a legfrissebb 7-es, de van már 8-as is, az 8.0.1, ha jó látom.
Gondolom ezt nézted hozzá, itt a 7.0.3-as van a leírásban [link]Esetleg nézd át, hogy nincs -e rajta sérülés. Vagy por miatt zárlat. Esetleg tégy egy próbált úgy, hogy leveszed róla és kiveszed a konfigból a támogatását vagy tiszta rendszerrel, tiszta lappal. És ha az alapgép jól működik, akkor rátenni a hifyberry-t, beállítani és újra próbálni.
-
Zozzer888
addikt
Nekem is összevissza játszotta, nem játszotta (inkább nem), az itt kapott javaslat viszont egyelőre úgy tűnik, hogy segített és azóta indít mindent azonnal.
-
azbest
félisten
alapbeállításokkal próbáltad? Vagy esetleg van olyan hangrendszered, ami miatt a hangkimeneten állítani kellett valamit, hogy átadja a streamet?
Melyik libreelec volt? Frissítésként tetted fel vagy tisztán?Mit jelent, hogy nem játszik le? Kiír valami hibát? Vagy csak hang nincs?
(#26230) Zozzer888
open és libreelec alatt alapból a videojátszáshoz van optimalizálva a memória méret beállítása. Hacsak valaki nem csökkentette le, egyébként jónak kéne lennie.Szerk:
a harmadik sample videót kipróbáltam a 256MB össz ramos pi1-esemen, még a régebbi libre 7.0.3-massal, mert az volt az sd kártyán. Volt kép és hang, nem láttam semmi problémát. Egy fhd monitorra volt kötve, annak a beépített hangszoróján szólt a hang. Csak a teszt kedvéért. -
BeriJan
csendes tag
Én ist a Volumio-val kezdtem, de amikor kipróbáltam a piCorePlayer-t, ennél maradtam, mert egy 7" érintős kijelzővel használva szimpatikusabb (vebrádiók logóját, az éppen játszott számok lemezborítóját, adatait kivezérlésmérő, spektrumanalizátor megjelenítése ... ).
Ha jól emlékszem memóriából fut, nem érzékeny a táp megszűnésére. Naponta így áramtalanítom. -
Celtis
veterán
Miért melegedne a táp "egy idő után"? Terhelés nélkül a rendszer áramfelvétele minimális. Alig melegszik a táp. Ez huszadrangú szempont kell legyen.
Én is inkább egy nyomógombot tennék oda, ami GPIO-n keresztül kapcsolná ki/be a hangot. Meggondolandó még a hangerő, esetleg csatornaváltásra is fizikai gomb, mert tök jó, hogy be tudod kapcsolni telefon nélkül, de ha túl hangos, akkor meg rohanhatsz keresni a telefonodat.
Az én konyhai netrádióm. -
Az ofmodemsandmennel úgy fél éve egy teljes napig próbálkoztam, de alulmaradtam. Nem feltétlenül a szoftver hibájából...
Nagyon jó kis projekt, de nekem egy kissé kínai volt benne az OWRT-s beállítás -- konkrétan az, hogy a NAT-olást hogyan tudnám kiiktatni. Routerként emlékeim szerint be tudtam állítani...MaCS
-
-
footy
addikt
-
Celtis
veterán
-
vargalex
félisten
Szia!
Sajnos vannak ilyen adapterek (gyakorlatilag 10 Mbps-re képesek). Nem hiába van ajánlva az asix chipset-es példány.
Nekem hétfőn jött meg a Pi zero-m. Van elfekvőben egy ASIX AX88772B USB LAN adapterem. Azon keresztül hozza a 94-95 Mbps sebességet (iperf-el mérve). Illetve van szintén elfekvőben egy TP-Link TL-WN821N USB wifi adapterem. Azzal 50-60 Mbps a sebesség szintén iperf-el mérve. Igaz, én a zero-t más feladatokra szánom, így nekem nem lenne fontos a nagy átviteli sebesség. -
Terminálban add ki ezt a parancsot:
wget -O /dev/null http://speedtest.wdc01.softlayer.com/downloads/test10.zip
Ez mutatja a letöltés sebességét. Igaz az internetét, de a belső hálózat mérése sem bonyolultabb, csak kell egy pici http szerver, és egy nagyobbacska fájl.(Biztos nem jártál volna jobban egy Pi2-vel?!)
-
-
azbest
félisten
-
Celtis
veterán
Nem, valami hulladék kártyát raktam bele, talán class 4, de ezért nem magyarázat. Van egy jobb kártyám majd azzal is kipróbálom.
Ma átírtam a config.txt-t.
arm_freq=1000
gpu_freq=300
core_freq=400
sdram_freq=450
over_voltage=6Egy fórumban találtam. Egyszerűen nem találok hivatalos ajánlást ezekre az értékekre.
Ettől 1GHZ-en megy. Érezhetően gyorsabb lett. Már csak kb. 50%-ra ugrál a CPU load HD csatorna nézés közben, viszont pár csatorna iszonyatos darabos lett, de lehet, hogy az külső hiba. Még ellenőriznem kell.Még egy darabig el fogok játszani vele, de nekem más célra kell a PI. Raspi1-hez nem tudom hasonlítani, soha nem láttam olyat. A Pi2-nél akadozóbb, de azt USB kulccsal használtam, ami azért gyorsított. Mondjuk nekem a Pi2 is túl darabos.
-
footy
addikt
Megpróbáltam a wvdial-t, de valami nem passzol:
pi@raspberrypi:~ $ wvdial tmusb
--> WvDial: Internet dialer version 1.61
--> Cannot set information for serial port.
--> Initializing modem.
--> Sending: ATZ
OK
--> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0
OK
--> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","internet.t-mobile.at"
AT+CGDCONT=1,"IP","internet.t-mobile.at"
OK
--> Modem initialized.
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.
ATDT*99#
CONNECT
--> Carrier detected. Waiting for prompt.
--> Connected, but carrier signal lost! Retrying...
--> Sending: ATDT*99#
--> Waiting for carrier.Valakinek ötlet?
-
azbest
félisten
Se a farnellnél se az rs componentsnél nem listázzák a zero-t. Ez a két nagyker árulja a piket. (Ők gyártatják le a bérgyártókkal általában, hacsak nem az alapítvány közvetlenük.)
Megy a gyártás wellsben, de nem tudják megmondani mikor lesz kapható megint.
-
janos666
nagyúr
Melyik kivitelre lenne szükségem, illetve elég-e egyáltalán bármelyik, ha durván 32Mbps (4MB/s) sebességgel szeretnék írni (tartósan, stabilan) egy Raspberry-n mount-olt Samba (kényszerből esetleg NFS) hálózati mappába, ahol a bemenet szintén a hálózatról jön (de csak minimális módosítással megy tovább)?
Ahogy keresgéltem, inkább a másik irányba láttam méréseket és általában az volt a konklúzió, hogy file-ok mozgatásakor sokat számít a Raspberry-n használt filerendszer is, ami itt irreleváns lenne, lényegében hálózatról hálózatra másolnék. Kicsit konkrétabban RTSP-n H264 videó stream-et fogadna és újrakódolás nélkül pakolná bele *.ts file-ba, mert ez valamiért nem akaródzik működni wireless bridge-en keresztül, hiába lenne meg a szintetikus mérések szerint a szükséges sávszélesség többszöröse is és mindhiába játszogatok már a beállításokkal napok óta.
-
golya87
őstag
-
Celtis
veterán
A config.txt módosításon kívül a Kodi beállításokban (System -> Settings -> System -> Input Devices -> Peripherals -> CEC adapter) vedd ki a pipát a "Switch source to this device" mellől és állítsd a "Devices to power on during startup" pontot nothing-ra.
Ha szerencséd van így jó lesz. Többet nem tudsz csinálni.
-
-
Bélaaaa
őstag
-
footy
addikt
Sziasztok!
Még mindig ugyanaz a problémám mint egy hónappal ezelőtt, tehát a könyvtárváltás nagyon sokáig tart.
SMB share-t használok és már próbáltam a NAS neve helyett IP-t használni, de nem segített. A könyvtárváltás ugyancsak lassú, hogyha a számítógépen osztok meg mappát és abban váltok.
Ma rászántam magam és logoltam egy kicsit:20:58:17 T:1969500160 DEBUG: OnKey: 11 (0x0b) pressed, action is Select
20:58:17 T:1969500160 DEBUG: CGUIMediaWindow::GetDirectory (smb://NAS/downloads/)
20:58:17 T:1969500160 DEBUG: ParentPath = [sources://video/]
20:58:17 T:1969500160 DEBUG: Loading items: 152, directory: smb://NAS/downloads/ sort method: 0, ascending: true
20:58:18 T:1873802304 DEBUG: PushCecKeypress - received key b duration 329
20:58:25 T:1969500160 DEBUG: RunQuery took 1 ms for 0 items query: SELECT files.strFilename, files.playCount, bookmark.timeInSeconds, bookmark.totalTimeInSeconds FROM files LEFT JOIN bookmark ON files.idFile = bookmark.idFile AND bookmark.type = 1 WHERE files.idPath=1
20:58:25 T:1821484096 NOTICE: Thread BackgroundLoader start, auto delete: false
20:58:46 T:1821484096 DEBUG: Thread BackgroundLoader 1821484096 terminating
20:58:55 T:1703396416 DEBUG: Thread JobWorker 1703396416 terminating (autodelete)
20:59:18 T:1949299776 DEBUG: CAESinkPi:Drain delay:99ms now:0ms
20:59:28 T:1949299776 DEBUG: CAESinkPi:Deinitialize
21:01:28 T:1969500160 DEBUG: OnKey: 11 (0x0b) pressed, action is Select
21:01:28 T:1969500160 DEBUG: CGUIMediaWindow::GetDirectory (smb://NAS/downloads/)
21:01:28 T:1969500160 DEBUG: ParentPath = [sources://video/]
21:01:28 T:1969500160 DEBUG: Loading items: 152, directory: smb://NAS/downloads/ sort method: 0, ascending: true
21:01:29 T:1873802304 DEBUG: PushCecKeypress - received key b duration 350
21:01:40 T:1969500160 DEBUG: RunQuery took 2 ms for 0 items query: SELECT files.strFilename, files.playCount, bookmark.timeInSeconds, bookmark.totalTimeInSeconds FROM files LEFT JOIN bookmark ON files.idFile = bookmark.idFile AND bookmark.type = 1 WHERE files.idPath=1
21:01:40 T:1821484096 NOTICE: Thread BackgroundLoader start, auto delete: falseMindkét esetben kb12 másodpercig tartott az aktuális könyvtárból való kilépés.
Valaki találkozott már ilyesmivel? A logok alapján nekem nem egyértelmű hogy mi lehet, valakinek ötlet?köszi
-
-
vzoltan
aktív tag
-
-
vzoltan
aktív tag
nalam samban at jonnek a filmek sorozatok nasrol (720 1080 bdiso, barmi es 5.1 dts), es se inditasnal se megallitasnal nincs varakozas, azonnal indul es azonnal leall. RPI2-t hasznalok, most xbiannal, korabban osmcvel. egyiknel sem tapasztaltam azt amit te. esetleg probald ki ezt a ket disztrot is.
-
wassermann
Topikgazda
Az NFS tényleg gyorsabb, mint a Samba, de ebben az esetben szerintem nem ez az ok: hanem a "puffer" kiürítése és feltöltése a vacak lassú USB-buszon át illetve az egész belső mobilokéhoz hasonló architektúra. Ilyenkor jön elő, hogy ez sajnos nem egy x86-os PC
Nekem hasonlóan lassú a csatornaváltás a rádugott DVB-T stickkel
-
vargalex
félisten
-
azbest
félisten
ja, hogy van egy folyamatosan futó openwrt router is? Hát ezt eddig nem mondtad.
Na akkor arra ha lehet kötni usb-t, akkor elvileg az usb-re megoldható valamilyen elektronikával relé vezérlése, ami kapcsolgathatja a raspi tápját kívülről
Félig viccesen, félig komolyan mondom.
-
sonar
addikt
Én a TV USB-jét használnám relé meghuzatásra, így viszont a TV és az RPi csak egyszerre üzemelhetne.
Egy egyszerű bekötés:[link]
De 5V-os reléből nem igazán van olyan amivel 230VAC-t kapcsolsz. Szóval bonyolult elektronikával meg tudnád oldani, de az meg többe lenne, mint a RPi éves fogyasztása.Ami esetleg még szóba jöhet a kapcsolható dugóalj. Somogyi-nak van ilyen cucca. Pár ezer forintból 4-5 konnektort lehet vezérelni távirányítóval.
Conrad-nál találtam [link] -
azbest
félisten
szoftveresen nincs ki-be kapcsolgatásra támogatás. A kikapcsolást esetleg relét vezérelve meg lehetne oldani, de akkor is maga alatt vágná ki futás közben a tápot. Wol sem támogatott. Esetleg egy filléres arduinoval talán megoldható lenne a táp kapcsolgatása, de akkor meg az fut folyamatosan
-
golya87
őstag
Gazdaságosabb C10-es kártyára költözni. Pendrive-nál csak a drágábbakkal tudsz előrelépést elérni.
Tv-vel bekapcsolással az a gond, hogy kikapcsolás is egyszerre menne, és nem mindig jut az embernek eszébe kikapcsolni a pi-t és csak utána a tv-t, így sérülhet a fájlrendszer. Plusz a megfelelő táphoz három usb portra lenne szükséged. 1A még mindig kevés neki.
Nekem külön tápról megy és nem pörög a villanyóra jobban. -
footy
addikt
Erre valaki?
Az openelec bootolasat szeretném felgyorsítani. Most class4-es kárytán van a rendszer, érezhető változás lenne egy class10-es kártyát venni? Vagy érdemesebb pendrive-ra tenni a rendszert?
Hogy tudnam megoldani hogy a tv-vel egyutt kapcsoljon be a raspberry? A TV usb-je csak 500ma-t ad az sajnos keves.
-
Hyperion
senior tag
XBMC beállításaiban keresgéld, most nincs előttem de kb a playback környékén volt.. Ha gotham-et használsz bal alul állítsd át expert módra nézetet!
[Google]Overclock pl.:
arm_freq=950
core_freq=450
gpu_freq=253
isp_freq=450
sdram_freq=450
over_voltage=6Bordát mindenképpen javaslok. Nem egy nagy összeg, és stabilabb működést kapsz húzva.
eBay leginkább, de ha nem tudsz várni. rpibolt, malnapc stb... -
vzoltan
aktív tag
Ws2081 ledstrip a ledek kulon cimezhetoek, es eleg neki 3 gpio
Igy: http://boblight.googlecode.com/svn/wiki/diagram.pngEz egy otlet/tip
Szoftveres hatteret nem tudom hogyan lehet megvalositani, de ezek a ledek tuti alkalmasak lennenek erre is
(En video nezeshez hasznalom oket ugyan boblight korabban most mar hyperion)(Amugy a pebble oramon pont van ilyen watchface
http://pbbl.me/j7jc4 )
-
Peter789
senior tag
Jópofa cucc...
Ha jól számolom, akkor ez az "IT IS"-el együtt 22 világító egység, az RPi-nek pedig mindennel együt van 21 GPIO lába... Ha az "IT IS"-t permanensre kötöd, akkor éppen elég
Ennyi LED-et semmiképpen sem szabad közvetlenül meghajtani, de csatornánként egy olcsó MOSFET meghajtás megoldja a kérdést, csak kicsit forrasztgatni is kell hozzá...
Ha pedig az LCD-s megoldásnak mennél neki, akkor 4.3" composite bemeneteset már kapsz 20$ alatt (ettől minőséget ne várj), de a 7" HDMI bemenetes ára is elég barátságos, alig többért már érintőpaneles szett is van, a 10"-osak pedig valamivel 100$ felett kezdődnek
-
Hyperion
senior tag
Meg lehet oldani. Kell egy GPIO expander, mivel az alap IO port szám kevés ennyi ledhez.
Egy 7" -os LCD kb 10-12k 10" még drágább, szóval szerintem "csak" egy órába ennyi pénzt beleszórni túlzás.Ha multimédiára is szeretnéd használni az más tészta, ugyanis XBMC-ben van ilyen képernyővédő.
-
wassermann
Topikgazda
A RaspBMC baromi sokféle fájlmegosztást tud lejátszani. Az egyetlen dolog, hogy azonos hálózaton legyen a tablettel és az valamelyik féle fájlmegosztást tudja. Ezek valahol az XBMC-ben a Video - Fájlok - Hozzáadás kattintással előbukkanó menüben vannak (lefelé scroll-osható).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged