- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Extra erő egy gombnyomásra - Engwe EP-2 Boost
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Flowtation #46138 üzenetére
Nálam is volt egy olyan állapot, amikor a Z2M és a Mosquitto egy RPI-n fotott egy Kodival -- igaz, a Kodi esetemben kizárólag DLNA-szerverként funkcionált. Kaptam is érte hideget-meleget, mert ez szentségsértés, nem keverjük a funkciókat. Mert instabil lesz.
És ezt én azért nem értettem, mert más vonalon meg pont azt olvasom lassan harminc éve, hogy a programok összeakadása a Windows kiváltsága, Linux alatt nem gond, ha sok különböző funkció és program fut.
Ez a lap egyébként nagyon tetszik. Vajon mennyi lesz az ára?
MaCS
-
0519
senior tag
válasz
Flowtation #46138 üzenetére
Alternatíva, készleten: [link]
-
válasz
Flowtation #46117 üzenetére
-
0519
senior tag
válasz
Flowtation #46117 üzenetére
Hello!
Igen, bírja a gép. A HA nem dobja meg jelentősen a hely igényt, azon az SSD-n amin eddig elfértél, valószínűleg ezután is elfogsz.
A leírás alapos és használhatónak tűnik, azonban régi. Ha vmi változott azóta, annak megoldásában segít a google. Abban úgy is jó vagy -
T-master
tag
válasz
Flowtation #45082 üzenetére
Szia,
Egyszerűbb wifi jelszóval próbáltad? Nálam egyszer volt ilyen gond.
-
válasz
Flowtation #45078 üzenetére
Én mindenképpen egy microSD kártyát javasolnék, a LibreELEC-nek tökéletes.
Persze használhatod a külső SSD-t vele ezután is ha kell.
Az a Philips TV melyik modell, milyen évjárat? Nekem egy 10+ évessel is ment rendesen. -
:AMF:
senior tag
válasz
Flowtation #35014 üzenetére
A KODI és nas funkciókat ugyanazon Pi-n nem szokták javasolni. A Pi3-on OSMC alatt már állítottam be samba+nfs+transmission-t Cigam fórumtárs raspbian-os leírása alapján. A lejátszás/megosztás remekül működött, de egy idő után a transmission összekuszálódott és inkább visszatértem a két board-os felálláshoz. Azóta szent a béke.
Ha mégis egy Pi-vel próbálkoznál, szerintem akkor sem szükséges a 4gb._q: Attól függ, hogy mik az igények. Én is elgondolkodtam rajta, amikor megjelent. Aztán írtam egy listát, hogy mit tud a Pi4, amit a meglévő Pi3 nem és esetleg szükségem is lehet rá... üres maradt a lista.
(Ha még nem lenne itthon és most venném az elsőt, akkor nyilván a Pi4-et venném én is.)
-
:AMF:
senior tag
válasz
Flowtation #34982 üzenetére
Szvsz a 4gb-os Pi4 "ágyúval verébre" kategória, ha csak KODI lenne a cél.
Nálam a HEVC-t 1080p-ig simán viszi a Pi3 is (buster lite + 18.4 Kodi@osmc skin) egy OPi PC2 (armbian + OMV) alapú nas-ról. Szoftveres kódolással a processzormagok 30-60% közötti terheléssel mennek, 25-28%-os memóriahasználat mellett. A proci közben 64-65 fokos úgy, hogy csak egy pici borda van rajta és 3-4 mm-rel felette egy teljes felületet takaró I2S DAC csücsül (tehát kb semmi légmozgás nem éri).
Csak KODI-ra szerintem bőven elég a 2gb-os Pi4, a különbségből meg majdnem kijön a tápegység. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34988 üzenetére
Semmi gond eszmecsere folyik
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Hát ha találsz oyan alternatívát ami szignifikánsan jobb a pi4-nél ilyen htpc használatra akkor mutasd meg
A Ram méretét meg jól mondod (nem künnyű utólag bővíteni) , 4 kHuf a különbség. Ha Kodit-használsz akkor minimum 320 Mbyte-ot át kell adni a video-nak, de javallott az 512MB.
Ezt a Kodi valószínűleg pufferelésre használja.
Ha előkerül ez a memória-méret mindig van aki pánikrohamot kap a 4GB-tól, pedig nem fáj
-
PistiSan
addikt
válasz
Én most keresem azt, hogy mire lehet használni a 4GB memóriát, mert nem igazán tudom 10% felé vinni a használatát.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34974 üzenetére
Akkor 1 kis info a hezitáláshoz:
pi4:
4 procc akár 4GB Ram (ajánlott)
Kitűnően fejlesztett oprendszer hozzá.
Tűrhető grafikus felület
Élvezhető sebességű internetezés
Megoldott az oprendszer áttétele usb3-as meghajtóra
Torrent,nas,média szerver funkciók.
Az új Kodi-val megoldott a filmnézés (akár 4K), youtube(1080p) h264/h265 hardweres dekódolása.
meg még kismilló más alkalmazás... -
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34971 üzenetére
Ha visszaolvasol kiderül hogy ez az egybeborda a legjobb megoldás... (venti nélkül)
-
Latitude
aktív tag
válasz
Flowtation #34971 üzenetére
Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy ezüst színű kétoldalú ragasztó...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Flowtation #34969 üzenetére
A paszta a láthatatlan felületi különbségek kiegyenlítésére szolgál. fogsz egy intel procot és hozzáilleszted a hűtőbora felületéhez. látszólag nincs rés, mégis van.. oda kell a hővezető paszta. Hővezető pasztával nem hidalsz át 1 mm-t.
A hővezető ragacs egy ilyen ilyen lapka ami létezik 0,5-2 mm vastagságokban.
Nézz körül a "vizesben" , ott lehet venni, jó drága.
A kitárgyalt pi4-hez való egybebordához 1 mm vastag ragacs-négyzeteket adtak, sajnos spóroltak vele.nincs pót, ha elrontod....
Ez ilyen gyurmaszerű anyag, mindkét oldalán fólia amit le kell venni, az egyik oldala ragad, azt kell a proccra tenni. -
Murdock1981
tag
válasz
Flowtation #34625 üzenetére
Nem, raspbiant használok
-
Murdock1981
tag
válasz
Flowtation #34618 üzenetére
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2Fulk%2Fitm%2F291536200164
Ilyet rendeltem. Simán bedugtam a jack-be, usb--ről megháláltam. A rádió részét Úgy oldottam meg végül is, hogy a beállítások/main menu editorban létrehoztam egy radio elemet, ahova parancsnak megadtam a "vlc http://stream.radio1.hu/high.mp3" sort.
Utánna a /home/pi/.local/share/applications/radio elemet átmásoltam a /home/pi/.config/autostart-ba és mûködik is.Ez rádió 1-re vonatkozik
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #32486 üzenetére
Megoldottam. Az msrepo felrakása után a mediakliik kieggel megy szépen 720p-ben, wifin is.
Köszi mindenkinek!
-
válasz
Flowtation #32483 üzenetére
Kodihoz tuti van addon, amivel elérhetőek a közszolgálati adók.
-
golya87
őstag
válasz
Flowtation #32483 üzenetére
-
Noxy
veterán
válasz
Flowtation #31852 üzenetére
Én is Pi1-t használok a megjelenés évétől. Régóta 2 káryam van hozzá. Kutya bajuk, de 2 táp már elkopott.
-
válasz
Flowtation #31733 üzenetére
Nekem az pont nem, mert így jó lapos lett az egész, a nyák is kisebb. Szerintem valami kiugrott Samsung tervező csinálta, azok szoktak mindenből egy kisebbet kiadni, lefelezett rammal és teljesítménnyel. Kár, hogy két magot nem tiltottak még le mellé.
-
havri1
félisten
válasz
Flowtation #31690 üzenetére
Így van. Ez is linux rendszer, csak nem a kodi van integrálva, hanem a plex. Igen, xml file, csak már rég csináltam ilyesmit, tényleg nem emlékszem
-
havri1
félisten
válasz
Flowtation #31688 üzenetére
Az lesz az igen! Viszont ezen a rendszeren nincs kodi, meg egyéb addon beszerzés, mint openelecen volt. Nem tudom, hogyan kellene telepíteni az editort. Rég volt, elfelejtettem.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #31389 üzenetére
A képet hagynám az európai 31-en (ez az 1080p / 50Hz), mert ha 60-ra teszed, minden 5.képkockát beszúrja mégegyszer 6.nak így készítve belőle 60-at... a hangot nem tudom én sem
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #31383 üzenetére
Talán a native jelöli azt a felbontást amelyik a panelhez leginkább való, a frissítési frekvencia lehet alacsonyabb, tehát 60 helyett 50
-
válasz
Flowtation #31374 üzenetére
Igen! Régebbi Samsung tv volt, amivel meggyűlt a bajom, azon nem volt semmi jelölés hátul, a használati utasításban írta egyedül, hogy csak a mittomén hányas HDMI port való pc kapcsolatra, mert a többinél nem lesz jó a kép.
-
válasz
Flowtation #31369 üzenetére
Olvastad, amit a tv HDMI portokról írtam?
-
válasz
Flowtation #31366 üzenetére
Ja hogy a kodin belül.... Szerintem ez átveszi annak a grafikus felületnek a felbontását, amiről indítva lett. De ugye ez raspbian lite alatt nem értelmezhető.
Most nincs a közelben kodi, de ha eltekered advanced vagy űber hacker módú (a fokozatok nevére sem emléxem)beállításokra, akkor nem lesz több opció ahol finomhangolni lehet ezt?
-
válasz
Flowtation #31364 üzenetére
Amit a konfigba írsz, azzal a felbontással inícializálja a hdmi kimenetet. De miután elindult a rendszer, a kodielteker(het)i olyanra, amit a kodinak beállítottál. A kettőnek nincs köze egymáshoz.
a felbontás desktop lesz He?
-
válasz
Flowtation #31350 üzenetére
Elképzelhető, hogy a felbontásváltás hozza zavarba, vagy nem tud mit kezdeni a nem HD jellel. Egy próbát ez is megér.
Számít. Az 50p az 1 másodperc alatt 50 teljes képkocka, míg az 50i az másodpercenként 50 félkép, ebből ál össze a 25p. [link]
Ugyanakkor ez gyakran csak a kodi felületére érvényes, mert úgy is be lehet állítani, hogy a kimenet leköveti az éppen játszott videó felbontását, fram rate-jét.
A config.txt-ben is célszerű olyan felbontást fps-t válastani amit a kodiban is beállítottal. az 1080p 50Hz:
hdmi_group=1
hdmi_mode=31 -
válasz
Flowtation #31296 üzenetére
Vedd ki az összes módosítást a config.txt -ből, és úgy dugd közvetlen a TV-re. Ugy is villog? A TV másik HDMI bemenetére dugva változik valami?
-
sztanozs
veterán
válasz
Flowtation #31293 üzenetére
Próbáld meg másik kábellel, hátha.
-
dew28
aktív tag
válasz
Flowtation #31286 üzenetére
a masodik az csak hogy a hdmi-n tolja a hangot is defaultba
be van allitva? nincs elotte # jel igaz?
-
dew28
aktív tag
válasz
Flowtation #31283 üzenetére
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2inkabb ez lesz ami segit neked..
-
válasz
Flowtation #31281 üzenetére
Időnként? Esetleg kapcsold ki a kodi "képernyővédőt", ill. a config.txt-ben beírhatod, hogy
config_hdmi_boost=7Ez megemeli kimenet jelszíntjét, hátha éppen határeset, és ezért nem érzékeli az erősítő.
-
kovbandi82
őstag
válasz
Flowtation #31242 üzenetére
Sandisk Ultrát használok. Tökéletes. HA-n van egy úriember, aki egy webshopon keresztül árulja nagyon jó áron. Éppen nemrég rendeltem 2 db.-ot, 16 gigásak, adapterrel. Szállítással összesen alig volt több 5000 Ft-nál.
Mondjuk egyik Rpi-ben Kingston Class10-es van az is jól szuperál. -
Keef_Lee
senior tag
válasz
Flowtation #31242 üzenetére
Szerintem a legideálisabb a Sandisk 8 Giga.
-
válasz
Flowtation #31238 üzenetére
Milyen rendszeren, hogyan?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #28995 üzenetére
Nincs ezzel semmi baj! Most nem vagyok Pi-közelben, fejből írom: van a Youtube beállításaiban valahol egy tanusítvány vagy kulcs vagy mi.... Ebból ne az 1.-t válaszd, hanem mondjuk a 3.-at. Mivel idáig nem jut el a felhasználók 99%-a, rendben lesz!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28995 üzenetére
Ez azért van, mert a YouTube addon egy a fejlesztő által előre beállított API kulccsal lett üzembe helyezve és mivel minden friss telepítés ezzel indul el (sok millió egyéb felhasználó gépén), a YT szerveroldalról úgy tekinti, hogy ez egyetlen azonosított kliens számára túl sok filmnézés napi szinten. A megoldás az, hogy létrehozz egy saját API kulcsot, amivel így kizárólag a Te filmnézéseidet fogod azonosítani a YT felé.
Saját YouTube API kulcs (API key) létrehozásához itt van egy tutorial.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Flowtation #28818 üzenetére
Nem láttam ilyen beállítást, de ha belegondolok, nem is igazán megoldható.
-
válasz
Flowtation #28784 üzenetére
Használj közös adatbázist.
-
drogery
tag
válasz
Flowtation #28594 üzenetére
[link] hasznalhatsz ilyen ledeket is.
kicsit nehezebb felapplikalni, cserebe te szabalyzod milyen iranyba vilagitson. -
válasz
Flowtation #28592 üzenetére
Kicsit sokat képzeltek bele. Akinek meg túl közel a fal, az úgy rögzítse, hogy ne hátra, hanem (kicsit) oldalra világítson.
-
drogery
tag
válasz
Flowtation #28588 üzenetére
3 pines ledsor is cimezheto, ws2812b.
hyperiont szerintem elbirja a pi1 is, eleg kicsi a cpu hasznalat.
nekem kb 30 centire van a faltol a led, szerintem meg 20centit is elbirna, nyilvan akkor nem lesz olyan szeles a megvilagitott terulet. -
AcCEsS
senior tag
válasz
Flowtation #28588 üzenetére
Az optimális TV <-> fal távolság engem is érdekelne, mert a TV egy szekrény tetején a fal előtt áll, kb. 30-35 centire a faltól, és attól tartok a LEDsor túlságosan szórt fényt fog adni. Habár kicsit közelebb tudom tolni...
-
drogery
tag
válasz
Flowtation #28586 üzenetére
Viszont arduinoval sima szalagot használnak
szerintem ezt rosszul lattad, vagy az nem ambilight, csak sima hatter vilagitas.hyperion appot fel kell rakni a pi-re, es minden ami a pirol megy kep, arra tud rakni ambilight-ot.
a ledeket lehet kozvetlenul a pi-re kotni vagy a pi es a ledek koze be lehet rakni egy arduinot, h az vezerelje a ledeket.
szerintem az arduino felesleges. csak akkor kell ha pl van egy dac a pi gpio-in.
Reszletes leiras. -
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28268 üzenetére
Affene, de figyelmetlen vagyok. Bocs.
És köszi szépen. Ebből sajnos nekem nem nagyon derül ki, hogy sokcsatornás hangot képes-e így lejátszani és kitolni a 6 analóg vonali jelet. Erre esetleg volna lehetőséged kipróbálni? Tehát hogy ráakasztod ezt a hangkártyát a Pi-re, lejátszol LibreELEC-kel egy DD/DTS filmet, és sorban végigfüleled a kimeneteit, hogy függetlenül szólnak-e (tehát hogy nem azonos jelet kever-e rájuk)? Windows annyira nem érdekel, azzal ne fáradj.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28234 üzenetére
Sikerült esetleg megnézni, hogy az LE felismeri-e és ha igen, milyen kimeneti választékkal azt az USB hangkártyát?
Esetleg képernyőképet is tudnál küldeni?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28234 üzenetére
Nem, egyáltalán nem sürgős. És nagyon köszi!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28232 üzenetére
Hű, tényleg, pedig régebben mintha ezt is néztem volna, kösz! Ennél a DD/DTS hangokat a Pi dekódolná, ugye?
-
mimey
tag
válasz
Flowtation #28068 üzenetére
Szia!
Szerintem erre gondolsz. Ezúton is köszönöm, aki linkelte. Pont tegnap rendeltem meg én is. A két PI2 mellé "kellett" egy PI3 is, ha már megadta magát a PI1 B.
-
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #28068 üzenetére
Íme: aluház drágán és aluház kevésbé drágán
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #27766 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy egyszer valaki is Desktop jelzővel emleget egy ilyen hobby "cuccot", mint amilyen a PI... szerintem felejtős, ennyiért "Desktop"-nak egy használt PC, notebook sokkal nyerőbb
-
azbest
félisten
válasz
omg... azt írják, hogy 05e3:0718 Genesys Logic, Inc. IDE/SATA Adapter van rajta.
Ez a GL830 chip, amit szidnak mert állítólag bugos és hajlamos bad sectorokat okozni meg lassú.
Van egy satás addon board is ilyennel kínából [link]. Nem dícsérik a kommentekben.Ugyanilyen chip van sok hasonló boardon, ahol satát akarnak tenni arra nem képes SoC mellé.
Tehettek volna rá JMS567 chipsetet, ami tud UASP-ot (usb attached scsi [link]) és 20-30 MB/s helyett 40 körül is tud (usb 2 -vel) és megbízható támogatás van rá már régóta. Kíváncsiságból nemrég rendeltem egy ilyen chipsetes keretet [link].
Lehet kapni szintén olcsó és hasonló képességű JMS578 chipsetest is, csak a régebbi kernelek azt még nem ismerik és ezért csak sima mass storageként használják uasp helyett.Egyébként usb3 eszközöknél sem hátrány [link]
-
válasz
Szerintem jópofa, csak drága. 20k a ház, egy 240-es msata SSD is 20-30k között indul, szóval ez így 50k ha van már egy Pi-d. Asztali gépnek használni pedig erősen egyén függő, hogy beválik-e.
-
Egy-két
tag
válasz
Flowtation #27696 üzenetére
Szerintem az sdtv mode és egyebekre gondoltál
Arra itt találsz kód segítséget
[link] -
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #26664 üzenetére
Van úgy, hogy be kell állítani neki egy ntp szervert. Van úgy, hogy ki kell törölni, ha be van állítva. Ne kérdezd miért.
A Libreelec settingsben találod.
-
Noxy
veterán
válasz
Flowtation #26638 üzenetére
Jó ötlet a részedről.
Évekkel ezelőtt én is voltam, de rájöttem, hogy nem a skin miatt használom a Kodit. Azóta egyszer sem fájt a fejem a Kodi miatt. -
azbest
félisten
válasz
Flowtation #26627 üzenetére
alapvetően jó a beépített backup, viszont, ha nem pont ugyanazt a verziót használod visszaállításkor, ha valami hiba lenne benne, akkor nem biztos, hogy minden ugyanolyan lesz. Elvileg a kodi beállításait, addonjait elmenti. De például ha a config.txt változtatva lett, vagy bármi más trükkösebb dolog is van, akkor lehet azt kihagyja.
A kártya mentés előnye, hogy az az utolsó bitig pontosan az eredeti állapotot tartalmazza. Szóval így a legkisebb a lutri, ez csak akkor lehet rossz, ha eleve rossz a kártya és nem lehet lementeni róla jól.
-
vadkörte
addikt
válasz
Igen jó.
(#26626) Keef_Lee:
Automatán LE sem frissült. Jelezte, hogy van elérhető frissítés és kb. ennyi...(#26628) Keef_Lee:
Ilyent szokott csinálni nálam is, de mihelyst rájön, hogy van net, lefrissül. A YahooWeather nálam még egy nyomorult 5 napos előrejelzést sem akart produkálni.
A legpontsabb, még mindig EZ az add-on, bár Pi-re kicsit nehézkes installálni. A helytelen telepítés komoly károsodást okozhat a board-ban. -
Celtis
veterán
válasz
Az a legjobb.
-
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #26619 üzenetére
Elméletileg probléma nélkül átállhatsz. Ennek ellenére én azt javaslom, hogy csinálj egy biztonsági mentést és ezen kívül a beállításokat is mentsd le.
A LibreElec beállításaiban az Update-et állítsd át manualra, a Chanel-nél választd ki a 8.0.2-t. Letölti a frissítési állományt, némi molyolás után a LE újraindul, majd telepíti, ha végez bejelentkezel (ha van személyi profilod) és használatra kész.Időjárás add-on-nak nálam az OpenWeather vált be. Elég pontos és részletes, bár a radarképekhez ID-t kér. Elég volt megadni a település nevét. (ékezet nélkül is felismerte)
-
doberman
senior tag
válasz
Flowtation #26619 üzenetére
az időjárás menüponthoz: több féle addon van hozzá, ki kell próbálni, hogy kinek melyik jön be. a lényege, hogy először az addont be kell állítani: a tartózkodási hely az lényeges mert az előrejelzéseket ennek függvényében tölti le. Van amelyik egyszerűen város nevet kér de van amelyik WMO város kódot kér (5 jegyű szám- gugli a barátod). Van olyan is amelyik friss műhold - radar képet is tölt le. van amelyik egészen rövidtávú 6-12-24 órás előrejelzést ad de van amelyik 30 napost. ( néha jó móka, hogy pl a kínai addon mit mutat itthonra. Nyilván az benn a pláne, hogy a kiindulási adatsor ugyanaz a wmo -n keresztül, viszont az előrejelzési modellek már különböznek.. )
-
Noxy
veterán
válasz
Flowtation #26177 üzenetére
Akkor neked Banana M3 kellene. Azon ott van a SATA port + GB LAN.
-
sesshou
senior tag
válasz
Flowtation #25587 üzenetére
Most OSMC-van rajta és stabilnak tűnik de gondolkodom egy clean install ban mert annor sokat hekkelgettem addonokkal és lehet van rajta szemét bőven.
-
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #25425 üzenetére
"Milyen sebességbeli (másolás) és egyéb, pl. usb használat általi problémák lehetnek?"
A táp problémákat most hagyjuk egyelőre. Tegyük fel rádugsz a Pi-re valahogy 4 db 2,5"-ös HDD-t, meg a Pi-t felcsatolod a belső hálózatodba RJ45-tel.
Nos. A Pi-nél az RJ45 és az USB-k egy buszon osztoznak. Ha egyszerre akar kommunikálni a lemezek felé az USB portokon, meg két irányba az RJ45-ön - mert filmet stream-elnél róla meg töltene lefelé - hááát, finoman szólva nem lesz kapkodó idegbeteg.
Több HDD-s DIY NAS-t én inkább egy ultraalacsony fogyasztású integrált CPU-s mini ITX lapra alapoznék (fogok). De ez csak az én véleményem.(#25429) Flowtation:
Normális táppal egy lemezt még simán meghajt a Pi is. Tapasztalatból mondom. Megérkezett a 2,5A-es tápom így az aktív HUB nélkül is kezeli az USB-s 2,5"-ös lemezem, előtte, amíg egy 2A-es mobiltöltővel hajtottam, csak akítv HUB-val volt hajlandó. -
Sándor -P20-
senior tag
válasz
Flowtation #25425 üzenetére
Nekem a 2,5-ös 500G-s külső tároló simán rá van dugva a pi-re.
A vinyó nem kattog, szépen tezi a dolgát. A TV nem bírta, ott egy hub-ból kapta a tápot.
Én a több 3,5 ös vinyót egy sima PC tápról próbálnám etetni, az illesztést meg usb/sata adapterekkel próbálnám megoldani. USB 2-es illesztőt 3 - 4 dodóért már lehet lőni alin. -
Imco
őstag
válasz
Flowtation #24299 üzenetére
Köszi mindkettőtötknek /#Celtis/ a türelmet!
Ez a copys módszer müködhetne, de nem megy. / Közben megtaláltam hozzá a hülyegyerek videót is. Simán érthető csak keresnem kellett volna.Itt látható!/
Valószinűleg itt az alfája és omegája a bajaimnak.
Elinditom a copyt, majd szól a win, hogy kéne még 17 MB hely.
Azaz ~114MB hely van -mert 131 MB a fájl- és azt addig meg is írja szépen.
Innen adódnak az újabb kérdések.
A látható mappákat átnézve egy dolog biztos:
Továbbra is tök buta vagyok a linuxhoz!
A 2-3 mappa amiben törölhettem volna root, user data, névre hallgat.
Ez még wines aggyal is átjött, hogy nem ajánlott vaktában felszabadítani a helyet.Mit és hol törölhetek? A log folyanatosan törlődik, a backup az update, a download üres.
Másik kérdés: Hogy lehet, és érdemes-e particiót átméretezni?
16-os kártya van bent. Csak a kodi és egy "üres" raspbian van rajta.A tegnapi pi-s ámokfutásom során megvilágosodtam, hogy egy 1GB elsődleges partició mellett 4-5 logikai is található amelyek mérete szimpatikusabb az 1 GB-nál. Ezen szívesen változtatnék, lehetőség szerint!
Köszi!
-
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #24295 üzenetére
Igen. Pont így jártam vele én is. Egy sima újraindítás megoldotta az update-et.
Köszönök minden segítséget és ajánlást, sikerült a multi ill. dual boot létrehozása. Erősen gondolkodtam, hogy egy Raspbian LITE is elég lenne de végül is a teljes Raspbian, mellé meg a LibreElec lett telepítve egy 16GB-os SD mSD-re. A kártyán kényelmesen elfér mindenki, még két kis - ~2x5GB - adatpartíciónak is maradt hely. A telepítésekre és a belakásokra ráment fél napom, de megérte. Ha nincsenek nagy elvárásaim, a Pi-vel még szolid szörfölgetés, képnézegetés, esetleg nagyon szolid irodai munka, is belefér. A médialejátszás a LE-kel meg sem kottyan neki.
Bár van egy probléma, amire továbbra sem találok érdemi megoldást. A Pi-t a TV-vel a HDMI1 porton van összekötve. Azonban csak akkor látja/kezeli a TV - 43" LG - ha a HDMI2-be csatlakoztatott satbox HDMI kábele ki van húzva a TV-ből. Ha nincs, vagy fel sem ismeri, vagy ha mégis, nem kezeli. (WiFi-n elméletileg ekkor is van kommunikáció)
Illetve, volt, hogy a Pi - LE - megosztott mappáit, az asztali gépem nem látta, pedig a SMB engedélyezve volt.(tudom, hogy ezek igazából nem is jelentős problémák, előbb utóbb úgyis megoldom őket)
Táegységnek 2,5-3A körüli megfelelő lesz, ha külső HDD-t is akarok a gépre kötni?
-
Imco
őstag
válasz
Flowtation #24295 üzenetére
Raspberryn nem találom az update mappát. / Ettől még lehet!
/
Most megint nyomtam egy frissitést.
Lemegy végig 100%. Ablak bezáródik. Gondolkozik 1 sec. majd kiirja, hogy dolgozom. Ezután 5-10 sec belül reboot és 7.0.2 marad. -
válasz
Flowtation #24272 üzenetére
Az LE megosztása alatt szó szerint az LE megosztása értendő -- azaz annak a lehetővé tétele, hogy a PI-hez csatolt / benne levő tárhelyet hálózati eszközök is láthassák, azaz pl. a PI legyen a fájlszerver egy hálózaton lógó TV vagy médialejátszó számára.
MaCS
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #24270 üzenetére
Nem. Én is arra gondoltam, hogy ha egy wines megosztást akarsz elérni, ahhoz nem kell a samba szolgáltatás bekapcsolása. Az ahhoz kell, ha az LE megosztását akarod elérni másik gépről.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #24263 üzenetére
A Samba szolgáltatást nem kell engedélyezni ahhoz, hogy egy külső megosztást elérj. Az csak ahhoz kell, ha a saját mappákat akarod távoli gépről samba-n elérni.
-
Gabesz87
veterán
válasz
Flowtation #24263 üzenetére
Ok, köszönöm. Felraktam online telepítéssel a LE-t. Ez maga a KODI!? Vagy legalább is magában foglalja elvileg, ha nem tévedek!? Néztem a nyelvi beállításokat a Settings-ben, de csak angol van ott. De majd megnézem este még egyszer, hátha csak elsiklottam felette. Meg a megosztást is kipróbálom így, köszönöm.
-
Imco
őstag
válasz
Flowtation #24261 üzenetére
Ez nálam is így van. Bekapcsolom, jelzi, hogy van frissités. 7.0.2 a pillanatnyi verzióm.
Megcsináltatom a 7.0.3-ra frisiitést vele. A végén újraindul és 7.0.2 marad.*****
Nem lehet, hogy valami írásvédelem van rajta, amit aktiváltam valahogy?
A kodi topicban épp azon szenvedek, hogy nem tudok mentést csinálni "nincs elég hely" üzenettel sehova.
Saját 16-os SD, 32-es pendrive, és 2 TB HDD-re sem! Az új mappa opció szűrke, pedig hely az van! -
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #24256 üzenetére
A 7.0.3-ra tudsz frissíteni a Libreelec settings-szel a Kodiból.
Ha az LE8 alfákra akarsz upgrade-elni, akkor igen, le kell töltened a fájlt és bemásolni az update mappába. A jó hír, hogy az LE8-ban már Kodiból tudsz választani a az LE7 és LE8 track-ek között, így Kodiból egy picit kényelmesebb a frisítés.
Az SSH-s kérdést nem értem. Leírod, hogy hogyan lehet csinálni majd a következő félmondatban megkérdezed, hogy van-e SSH-n keresztüli módszer. apt-get nincs Libreelecben. A teljes rendszert kell frissíteni, nem lehet a Kodi-t külön.
-
golya87
őstag
válasz
Flowtation #24256 üzenetére
Hello
Nekem - igaz RPi3-mal - be van kapcsolva az auto update, így magától letöltötte a megfelelő tar file-t az update mappába. Ezután jelzett, hogy van frissítés, indítsam újra. Ez megtörtént és hibátlanul frissült a rendszer.
-
válasz
Flowtation #23998 üzenetére
Hát igen, (legalábbis számomra) kicsit kaotikusan indult az első széria típusfejlődése, számozása...
Aztán rendeződtek a sorok.MaCS
-
válasz
Flowtation #23987 üzenetére
Valamit benézel. Amint Azbest fotóján is látszik, a B+ már mSD-s.
De az is lehet, hogy én csinálom rosszul, hogy mSD-kártyával használom az enyémet, és csak illúzió, hogy működik.
MaCS
-
azbest
félisten
válasz
Flowtation #23987 üzenetére
-
válasz
Flowtation #23890 üzenetére
Én is ilyen rendszert építek, és a területtel hivatásosan foglalkozó barátom ajánlása alapján a BME280 - NodeMCU páros mint optimális megoldás mellett döntöttem. Ennek a felállásnak nagyon jó tulajdonsága az, hogy wifin működik, baromi rugalmas és sokat tud.
A PI-oldalon egy sima 1-es B+ van, rajta egy TheThingBox-rendszerrel, ami egy gyerekek számára is lazán kezelhető és fejleszthető NodeRed-felületet biztosít.
MaCS
-
stopperos
senior tag
válasz
Flowtation #23890 üzenetére
Javaslom a saját logout írásom kiindulási alapként.
-
toth_janika
őstag
válasz
Flowtation #23497 üzenetére
és @lord.lakli:
Köszönöm a választ. Egy "hozzáértő" mondta ezért ,és ráadásul az Rpi bolt oldalán is találtam ilyet, ezért zavart meg.
A CEC-et tudja a TV-m (Sony 40W705K), úgyhogy szerintem azzal nem lesz baj, meg úgyis egy tabletről akarom a médiacentert irányítani -
válasz
Flowtation #23395 üzenetére
Nagyon köszönöm!
A konyha ugyan nem az én terepem, de ezt szerintem sikerült felfognom!
Köszönettel: MaCS
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #23183 üzenetére
Nem okoz gondot. Fő release váltás így is csak kézzel megy. A Kodi a Libreelec szerves része, csak együtt frissül.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #22672 üzenetére
Inkább valami szoftver öszeakadás vagy egy háttérben futó feladat annyira leterhelte, hogy a CEC "time out"-ra futott...
-
lazac_
tag
válasz
Flowtation #22604 üzenetére
Hi. Olcsó, gyárilag hibásan krimpelt kábellel nekem sem ment a Pi, míg a Dell laptop hibátlanul. Újrakrimpelve a megfelelő vezetéksorrendben javult meg nálam is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #22604 üzenetére
Iben, PC-knél simán előfordul, hogy egy darab rossz ér esetén is megy a hálózat tovább. Valószínűleg a Pi ilyen "varázslatra" nem képes.
-
azbest
félisten
válasz
Flowtation #22602 üzenetére
Hát. ha a szoftver fut rajta és nem pusztult el, akkor jó hálózati kábellel kell kapnia címet és persze lehet neki a dhcp felől fixet osztani. Egyébként tudtommal a pi ethernetje is tudja az autmatikus egyenes/kereszt kábel kezelést. De csak a szabványos bekötést, nem össze vissza
Ha gyenge minőségű az újra dugózás, az is okozhat bajt. Egyébként olyan, mint egy pécé.
-
válasz
Flowtation #22554 üzenetére
Ketté kel választani a dolgot:
1. Magán a merevlemezen a fájloknak/mappáknak van egy jogosultsága. Ki írhatja, olvashatja, stb...
2. A megosztáskor is kiadhatsz jogosultságokat, ki(k), és hogyan férhetnek hozzá.Egyik sem ok okozati összefüggés, és a kettőnek kell egy közös többszörös, hogy problémamentesen hozzáférj a hálózat más gépeiről.
Tehát ha fájl szinten csak a felhasználók férhetnek hozzá, hiába osztod meg mindenkinek. Mivel "mindenki" fájlszinten nem fér hozzá, csak a gépen létrehozott felhasználók.Ha jelszó (azonosítás) nélkül akarsz megosztani mappát, akkor ahoz fájl szinten is hozzáférést kell biztosítani. A biztonság fülön hozzá kell adni a "mindenki"-t a mappához, úgy hogy azok módosíthassák is a tartalmat. Méghozzá rekurzívan, hisz a mappában szereplő fájlokhoz "mindenki" hozzá akar férni, írni olvasni, törölni akarja majd.
Remélem érthetően írtam le!
-
válasz
Flowtation #22550 üzenetére
Kis olvasni való.
+ a belső hálózaton sem ördögtől való a jelszavas védelem. -
Spuri2000
senior tag
válasz
Flowtation #22547 üzenetére
Próbáld meg azt hogy a pc-n a munkacsoport tartományt frissíted. Belemész újra lemented. Nekem már volt olyan hogy előtte én is mindent kipróbáltam de semmi és ez lett a megoldás!
-
bala6120
senior tag
válasz
Flowtation #22242 üzenetére
Jó.
-
zichie
senior tag
válasz
Flowtation #22198 üzenetére
A műholdas "T" esetében a settopboxhoz van párosítva a kártya, az csak ott működik. Még nem hivatalosan sem lehet megoldani a vételt saját tunerrel. Ha veszel dvb-s2 tunert a raspberry-hez, akkor az Amos műholdakon lévő szabadon fogható és nyít kódú adásokat tudod vele nézni, amiket a "T"-s settopbox segítségével nem. Ezek többnyire ukrán adók, van köztük több hd is. A hd adások h264-ben tömörítettek, így ezekhez nem kell kodeket venni, az sd adások mpeg2-esek, azokhoz viszont kell.
A műholdas "T" csatorái (sd és hd), mind h264 tömörítéssel mennek, így nem kellene külön mpeg2 kodek megvétele, de a kártyakorlátozás miatt nem nézhetők. -
válasz
Flowtation #22198 üzenetére
Az előfizetői kártyát nem a set-top-boxba kell tenni?
-
válasz
Flowtation #21956 üzenetére
Szörnyű, hogy a rendezők ilyen ostobák, és egy segédkeret nélkül azt sem tudják, mit vesznek fel.
Az operatőr, a látványtervező meg csak dísznek van ott. És mindnek az kéne legyen a legfontosabb, hogy a filmjük letorrentezve is olyan jól mutasson a tv-den, mint a mozivásznon.Egyedül vagy ilyen naiv, vagy segít valaki?
-
Beni2360
félisten
válasz
Flowtation #21956 üzenetére
Idézett a cikből:
A fentiekből világosan látszik, hogy a filmek és sorozatok nagy részét nem úgy forgatják, hogy 4:3-as kép esetén a rendező által megálmodott kép jelenjen meg. Ez, valamint a 16:9-es tévék terjedése indokolja tehát a váltást (sőt, már évekkel ezelőtt indokolta volna). A továbbiakban kevésbé kell arra számítanunk majd, hogy a képből lényeges információk hiányoznak (de azért a 2,35:1-es filmekből készített 16:9-es verziók esetében lesz még ilyen). és itt vastagon a lényeg. Ha te a 2,35:1 képet kinagyítod, hogy eltűnjön alul-felül a fekete csík akkor oldalából veszítesz információt ha csak nem széthúzod hosszába de akkor torz képet kapsz. Mint anno a 4:3 adásoknál csinálták ha már 2,35:1 széles képernyőjű tv van. -
Beni2360
félisten
válasz
Flowtation #21946 üzenetére
És igen, az új mad max-et "rendes" 16:9ben néztem meg, akkor biztos levágtak belőle, de ez nem von le semmit a komfortérzetből. - már hogyne vonna le. Képzeld el, hogy a kép két oldalán középen egy asztal és beszélgetnek, látszik minkét szereplő teljes alakja. Most levágva mindkét szereplő félbe vágva látod. Nem véletlen a panoráma felvétel. Volt olyan 4:3 film aminél egyes jeleneteket meghagytak 16:9- be mert nem maradhatott rajta minkét szereplő. Pl MÁTRIX trilógia panoráma film, adta a viast3 levágva hát akkorák voltak a fejek, hogy vissza hőköltem. Maga a filmfelvétel kamera távolság is erre a panoráma szélles képre van tervezve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen routert?
- Path of Exile (ARPG)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hobby elektronika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Spórolós topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Házi hangfal építés
- További aktív témák...
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest