- Magisk
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Yettel topik
- Mobil flották
- Második bétánál jár a One UI 8
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
vargalex #31186 üzenetére
Használni egy helyen én is kénytelen vagyok, de nem tudom megszokni, hogy nem képes a névelők figyelembe vétele nélkül listázni a tételeket, a "The Beatles"-t tehát a T-betűhöz teszi, nem a B-hez.
em igazán értem a dolgot, mert médiás vonalon az ötvenes években ősidők óta ökölszabály, hogy nevek és címek esetén a névelő mindig figyelmen kívül marad, ami mondjuk logikus is. A miniDLNA-s listámban pedig a T-betűs szakasz tele van több száz "The" kezdetű számmal, alőadóval, albummal...
Ezért szeretném a Kodit, mert az jól kezeli a tételeket.
Köszönettel: MaCS
-
-
Csicsóka
őstag
válasz
vargalex #30626 üzenetére
Egyet értek. Jó dolog a systemd-ben hogy kezeli a függőségeket, és hogy mikor mi induljon.
Az LE transmissoin daemon egy példa arra hogy néha ez is kevés. Itt is benne van az Unit szekcióban, hogy a hálózat felépülése után induljon csak el, de mégsem elég ez neki, mert az automount lassú, így nem talál seedelni valót és hibára fut.[Unit]
Description=transmission
After=multi-user.target network-online.target
Requires=multi-user.target network-online.target
[Service]
Type=forking
ExecStartPre=/bin/sleep 20
ExecStart=/bin/sh /storage/.kodi/addons/service.transmission/bin/transmission.start
Restart=on-failure
[Install]
WantedBy=kodi.targetEzért módosítottam anno a TR addon-t Kapott 20 sec gondolkodási időt.
-
Alyens
aktív tag
válasz
vargalex #30222 üzenetére
Köszönöm, a tippet, ez vezetett el a megoldáshoz. Leírom hátha más is találkozik a problémával;
A kiválasztott aktív HDMI inputon a TV beállításaiban a kép beállítások között átváltottam "TV"-ről "Számítógép"-re és megszűnt a szemcsés zajos kép. Egy Philips TV-ről van szó. -
-
válasz
vargalex #29035 üzenetére
win:
C:\Users\weiss>nslookup raspy
Kiszolgßlˇ: hu-bud02a-dns03.chello.hu
Address: 213.46.246.53*** hu-bud02a-dns03.chello.hu - raspy nem található: Non-existent domain
linuxon nincs ilyen, helyette mondjuk host:
pi@raspy:~ $ host raspy
Host raspy not found: 3(NXDOMAIN)Vicces, hogy saját magát sem ismeri.
-
-
-
-
-
Csicsóka
őstag
válasz
vargalex #27434 üzenetére
Igen, e szerint is van egy második ext4 partíció az SD-n, rajta a rootfs. A letöltött lemezképben csak egy 256 megás FAT partíció van. Biztosan az első bootolás alatt csinálja meg a többi lemezterületre az ext4 partíciót, és oda bontja ki a filesystem.tar.xz-t.
Ezen írás szerint is kell lennie valódi rootfs-nek, és mutat is példát arra hogy lehet systemd szolgáltatást készíteni. E szerint is a /lib/systemd/system alatt kell lennie a service fájloknak, pont mind bármelyik más Debian rendszer alatt.Sajna nekem nem bootol egyáltalán be a zero w, sem dd-vel kiírva, sem a hivatalos installerrel elkészítve az SD-t.
-
Csicsóka
őstag
válasz
vargalex #27424 üzenetére
Én még nem is használtam OSMC-t, a zérómon moOde palyer fut. Bele néztem az OSMC image-ba, a cmdline.txt-ből vettem az infót, hogy ramdiskből fut.
dwc_otg.fiq_fix_enable=1 sdhci-bcm2708.sync_after_dma=0 dwc_otg.lpm_enable=0 console=tty1 root=/dev/ram0 quiet init=/init loglevel=2 osmcdev=rbp2
Maga a rendszer, egy tar.xz archívumban van. Ha pedig ez így van, akkor biztos hogy csinál magának az SD-n egy másik, valszeg ext4 partíciót, és oda fog majd írni mindent ami a működéshez még kell. Hasonlóan mint az LE /storage. Gondolom, ha valamit telepítünk rá apt-al, akkor azok is oda kerülnek. Ezért ott kell lennie a később rátelepített minidlna-nak és a hozzá járó systemd service fájlnak is.
Dobok egy zero-ra való OSMC-t egy SD re és megsasolom, jól gondolom e.
-
s3toraph
senior tag
válasz
vargalex #27042 üzenetére
Értem.
Mindenkihez:
Úgy használom a pi2-t, hogy monitor, egér, bill. rádugva, de VNC viewer progival jelentkezek be windowsról (rasbianon tightvncserver telepitve). Így kényelmesebb, valamint így van magyar bill. kiosztásom. Tegnap újra kellet raknom, de vnc-vel még nem foglalkoztam. Ebben a jessie-ben elvileg már alapból fel van rakva a vnc. Hogyan tudom megnézni, hogy tényleg fel van-e telepítve, ill. a futó vnc szerverek státuszát lekérni? Beírom hogy vncserver :1 és ha fut akkor azt írja ki hogy már fut? Ez nem annyira jó, mert ha nem fut, akkor meg elindítja. Ha van több vnc "szál" is, például :1, :2, akkor hogy tudom őket listázni mik futnak éppen? Erre nem találok parancsot. A ps parancson kívül kellene valami más, ami csak a vnc szervereket mutatja.
Más téma, mountolás:
A windowsos gépemen win 8.1 x64 van. A pi2-n meg ugye a legfrisseb fullos rapbian jessie.
Mindkettőn fent van a netbeans 8.2, python 3 pluginnal.
Azt szeretném megoldani, hogy egy windows-os mappát meg tudjak osztani, amibe tud írni a jessie.
Sőt, ezt a megosztott mappát teljes hozzáféréssel használná a jessie.
Ide menteném le a rasbianon megírt programot, így egyúttal meg van a progiról a backup is és nem kell másolgatni pendriveon ( plusz bármikor ránézhetek a kódra, vagy akármódosíthatom akár windowson, egy mentést nyomva meg vnc-ben átváltva a pi-re már egyböl futtathatnám a pi-n).
Találtam több leírást, itt a topicban is, de nem tudok eligazodni rajtuk, egyik sem elejétöl a végéig írja le mit kell tennem windows és raspbian oldalon. Valaki le tudná írni egy példával?
Mondjuk legyen a megosztandó mappa ez: d:/python_projectValamint, készítenék időnként backup-ot a teljes microsd kártyáról. Itt nem tudom mik a lehetőségek, van e raspbianra olyan megoldás mint windows-on pl. a paragon recovery. Ha nincs, nekem az is megfelelne ha a microsd-t beteszem a kártyaolvasóba és a windowsos gépen készítek róla mondjuk egy képfájlt, amiböl felülírással visszaállítható a lementéskori állapot. Olvastam valahol hogy elvileg tud ilyet a win32dikimager is, de nincs benne ilyen opció.
Milyen programot tudtok javasolni backup-ra? -
s3toraph
senior tag
válasz
vargalex #26861 üzenetére
Írtad ezt a parancsot, ami nálam működött is (sudo-val):
ln -sf /usr/bin/python3 /usr/bin/python
Kicsit utána olvastam azóta. Ugyebár ez egy szimbolikus link. Szimbolikus linkhez a -s kapcsoló kell. Eddig értem. Viszont arra nem találtam semmit mi az az -sf kapcsoló? Ez miben másabb? Csak hogy értsem mit is csinált.
-
s3toraph
senior tag
válasz
vargalex #26861 üzenetére
Szia!
Óh, bakker!
Valóban, én tettem space-eket.
A linkek az MC-ben nem azok amik @-al kezdődnek? Tehát a @python? Mert arra nyomtam rá.
Nagyon köszönöm, a parancssori megoldást kipróbáltam, sikerült. Végre.
Tegnap óta ezzel szívok, hogy átállítsam valahogy 3-asra, aztán ilyen apróság az egész, de persze nem találtam meg googlival...
-
-
envagyok
veterán
válasz
vargalex #26254 üzenetére
Ezt tegnap én is megtaláltam, azt lenne jó tudni, hogy mennyire nehéz az USB hangkártyán konfigurálni a leíráshoz képest.
Nekem most ilyen van elfekvőben:
https://www.aliexpress.com/item/USB-2-0-Sound-Card-6-Channel-5-1-Optical-External-Audio-Card-SPDIF-Controller-CM6206/32583352130.html?spm=2114.13010608.0.0.fz2ELp -
-
Csicsóka
őstag
válasz
vargalex #26251 üzenetére
Mennyi mindent megold nálad... és a DAC is az USB miatt több erőforrást eszek mint az i2s DAC.
Jobban ránéztem a dologra, és meg lett a hiba.
192 KHz-es formátumot vitte ugyan, de ettől izzadt az egész. A 6 Channels, 48,0 kHz, 1536 kbps DTS-t csak szakadozva játszotta. Ha nem kényszerítem a 192 KHz 24 bit-et, minden tökéletes. Mp3 10% alatti, a DTS 20% körüli terhelésen megy.Az mpd.conf ide vágó része:
audio_output {
<------>type "alsa"
<------>name "JustBoom"
<------>device "sysdefault:CARD=sndrpijustboomd"
#<----->device "equal"
<------>mixer_type "hardware"
<------>mixer_device "hw:0"
<------>mixer_control "Digital"
#<----->format "192000:24:2"
}Köszi a segítséget!
-
st3v3np3t3r
nagyúr
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
vargalex #26151 üzenetére
de adatátvitel igényes, a sávszélesség is egy erőforrás
ha egyszerre torrentez és DLNA-n streamel, akkor a DLNA fog akadozni, hacsak nem állítbe minimális sebességkorlátot a torrentben...
azért egy 3D-s filmnek nem kis adatátvitel kell, egy jobb minőségű 1080p-s FullHD3D-s filmhez AVC audió kódolással minimum kell 16-20Mbit/s sebesség számítógépen, ezt hálózaton streamelve bufferrelve kb 30-60Mbit sebességgel lehet
kipróbáltam nyugi
gigabites hálózaton 100as net mellett lehet stabilan streamelni...100as nettel 100as hálózaton kizárt egyszerre a DLNA és torrent...
itt egy jó minőségű FullHD 3D-s film NFO-ja...
ennek a filmek legalább 17Mbit kell helyi gépen...14.4GB a fájl mérete... transzkódolást azt helyben végzi...de nem nem bufferel fel annyi adatot egy mediaboz vagy 3d-s smart tv...nekem egy LG 42lb650v 3d smart led tv-m van...az 2másodpercet bufferel magának egy ilyen 3d-s filmből, sima fullhd-ből 5másodpercet...helyben direkt külső hdd-ről...akkor számold ki hogy a streamelve 17Mbites tömörítéssel+2 másodperc belső bufferrel folyamatos akadásmentes lejátszáshoz mekkora sávszélességet használ el belső hálózaton...plusz ezt lassítja egy torrent által használt merevlemezhasználat...de mint írta usb-hubon keresztül 3 vinyót használna, azaz a max 480mbites usb sebesség harmadolódik, de ez a 480mbit is csak elméleti, egy minőség külső usb is 20-27Mbájt/s sebességel tud dolgozni 1 usb-n...neki 3in1 azaz 8-10Mbájtra esne vissza, ami a 17Mbites kódolású filmnek streamelve édes kevés.... -
wassermann
Topikgazda
válasz
vargalex #26005 üzenetére
Jó tudni, mert én is ilyen Nokia tápot használok sok éve már. igaz, nemrég ki lett egészítve egy döglött Sony-mobil kockatápjával, ami az USB-s TV-vevő felől egy Y-kábellel hátulról segít. Így összeállt egy redundáns rendszer. Ha kihúzom az egyiket, simán megy tovább a Pi3, Bár a túl sok rádugott dolog miatt ilyenkor már megjelenik az alacsony feszültségre utaló szimbóleum : )
-
bear_
aktív tag
válasz
vargalex #25793 üzenetére
2.498550] usb 1-1.4: Product: USB to ATA/ATAPI Bridge
[ 2.498566] usb 1-1.4: Manufacturer: ARCTIC
[ 2.498582] usb 1-1.4: SerialNumber: 00A123456789
[ 2.500045] usb 1-1.4: The driver for the USB controller dwc_otg_hcd does not support scatter-gather which is
[ 2.500068] usb 1-1.4: required by the UAS driver. Please try an other USB co ntroller if you wish to use UAS. -
azbest
félisten
válasz
vargalex #25780 üzenetére
Sőt, más probléma lehet, ami nem a táppal kapcsolatos:
a kamera által szükséges adatátviteli sebesség lehet több, mint amit egy usb-n keresztül lehet kezelni.
Windows alatt ez például abban jelentkezik, hogy meg is tagadja a működést. Alapból lehet linux alatt is ez történik és csak valami kókány paraméterezéssel lehet felülbírálni. A kamera reportálja, hogy mi a sávszélesség igénye (mégha valójában annak csak töredékét használja is csak) és ha együttesen több a sávszélesség igény, akkor megtagadja a működést.
Ha több usb kamerát is rá kell kötni egy eszközre, akkor független usb vezérlőkre kell tenni. Talán 2 még elmegy, de lehet max 1. Mivel a pi-nek csak 1 usb vezérlője van, így nem érdemes több usb kamerát rákötni.
(#25779) rento
szóval 4 kamera nem fog menni 1 pivel, max 1-2 kamerától függően. Ezen usb hub sem segít, mert a hub ugyanazt a vezérlőt osztja szét, tehát a sávszélesség közös.Gondolkodj el esetleg minden kamera mellé pi tevésén vagy ha wifi is lehet pi zero w.
-
rento
őstag
válasz
vargalex #25778 üzenetére
Igen én is arra gondoltam első sorban. Köszi a linket, kipróbálom a nap folyamán aztán majd beszámolok.
Még egy kérdés, mint említettem 4 ilyen kamera menne a pi-re, gondolom nem ártana ha vennék egy aktív usb hubot és arra dugnám a kamerákat, vagy csak simán a pi-re? Ahogy olvastam 500mA-t tud ugye az usbje, viszont azt nem tudom, hogy összesen, vagy /db usb?
-
-
toth_janika
őstag
válasz
vargalex #24472 üzenetére
Megcsináltam a megosztást, és igazad lett. Tökéletesen működik.
DE! Jött egy új feature...
Ha van egy sorozatom, két hangsávval (angol/magyar) és két felirattal (angol/magyar), akkor a KODI mindig magyar hanggal és magyar felirattal játssza a részeket. Egyesével ki kell kapcsolgatnom őket... Ez miért lehet? Hol tudom átállítani. A filmek és a felíratok is egy mappában vannak xx.mp4 és xx_hun.srt és xx_eng.srt formában. -
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #24271 üzenetére
Tehát, ha megosztok egy mappát winen, azt simán be tudom tallózni forrásnak anélkül, hogy engedélyezném a sambat a kodin? Ezt nem tudtam. AZ LE megosztása alatt egyébként mit kell érteni? Ezek a szokásos update meg backup és társai mappák? Meg amit még megosztunk ott? Vagy mondjuk egy pire dugott usbs vinyot is meg lehet igy osztani, aztán tudok rá másolni wines gépről? Jól értem?
-
-
válasz
vargalex #23771 üzenetére
Na jó, de ha így sincs használva, akkor hova növeljem? Sima raspbian, nincs kodi.
/dev/mmcblk0p2 on / type ext4 (rw,noatime,data=ordered)
devtmpfs on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=469708k,nr_inodes=117427,mode=755)
sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,mode=755)
tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (ro,nosuid,nodev,noexec,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=22,pgrp=1,timeout=300,minproto=5,maxproto=5,direct)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
configfs on /sys/kernel/config type configfs (rw,relatime)
/dev/mmcblk0p1 on /boot type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=437,iocharset=ascii,shortname=mixed,errors=remount-ro)
/dev/sda1 on /media/vinyo type ext4 (rw,relatime,data=ordered) -
-
-
fuwiradis
aktív tag
válasz
vargalex #23173 üzenetére
Igen, valójában én sem a Pi-t féltem, hanem a többi gépet, ami ugyanezt a hálózatot használja. Azt már olvastam valahol, hogy SSH-t 22-es portról áttenni másikra és SSH-t nem jelszóval, hanem RSA kulcsokkal használni. Az is biztos, hogy a default user-jelszó páros sem maradhat.
Esetleg valami olvasmányt tudsz kapcsolódóan ajánlani, amit érdemes megfogadni?
-
-
.Farkas.
tag
válasz
vargalex #22889 üzenetére
/etc/init.d/cron status
● cron.service - Regular background program processing daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/cron.service; enabled)
Active: active (running) since Mon 2016-10-10 07:22:22 EEST; 2h 24min ago
Docs: man:cron(8)
Main PID: 440 (cron)
CGroup: /system.slice/cron.service
└─440 /usr/sbin/cron -f -
petya220
senior tag
válasz
vargalex #22292 üzenetére
Ez egy igen hosszú, és nehéz szülés volt, de SIKERÜÜLT
<html>
<body>
<h1>
<table>
<tr>
<td>
<?php
$file = '/sys/bus/w1/devices/28-03165323d2ff/w1_slave';
$lines = file($file);
$temp = explode('=', $lines[1]);
$temp = number_format($temp[1] / 1000, 1, ',', '');
echo $temp . " °C";
?>
</td>
</tr>
</table>
</h1>
</body>
</html>Így végre működik >< Köszönöm a segítségeket
-
petya220
senior tag
válasz
vargalex #22279 üzenetére
<?php
$file = '/sys/bus/w1/devices/28-03165323d2ff/w1_slave';
$lines = file($file);
$temp = explode('=', $lines[1]);
$temp = number_format($temp[1] / 1000, 1, ',', '');
echo $temp . " °C";
?>Nem html a vége
Azt a programot is próbáltam, de nem tudok részt kiválasztani az oldalból.
-
Xray-1
tag
válasz
vargalex #22088 üzenetére
Köszi a linkeket. Már meg is rendeltem.
Azt hittem ez a régi fm rádió project egy kiegészítője. De már latom teljesen más.Amúgy is készülőben a kocsiba egy rendszer, ez jó kiegészítője lehet. Legalább jobban el lehet pakolni, ne legyen szem előtt, nehezebb lesz a megtalálás. (inditasgatlast akarom rabizni+ riaszto, tavjelzo funkció, menet kozben meg kamera elore+hatra.
-
futizoli
tag
válasz
vargalex #21586 üzenetére
Bevallom eszembe sem jutott most a pendrive helyettesítés egy nagyobb microsd-vel...
Picit kapkodom, mert most zavartalanul rendelhető a pi zero, és szeretnék egy költséghatékony megoldást zenehallgatásra. Valamint köszönet a tapasztalati úton adott wifi adapter javaslatért. Megfontolom. Azt a tizenpár ezret sem sajnálnám az említett kitre, viszont a zerot nem ismerem... Vajon a zero-val is működnek zavartalanul az audiora kihegyezett programok, volumio, runeaudio? -
bambano
titán
válasz
vargalex #21541 üzenetére
egyre rosszabb
eszerint a lényeges rész:
now = datetime.datetime.now()
ebből ilyen ifeket kell írni:if now.hour < 14: GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)
if now.hour > 21: GPIO.output(pin, GPIO.HIGH)
if now.hour>14 && now.hour<21: GPIO.output(pin, GPIO.LOW)a körítés egyszerű, az olvasóra bízzuk
szerk:
"Illetve az egész else az teljesen felesleges, hiszen még az if előtt úgyis magasra húzod azt a GPIO lábat.": szép kis tüskéket rakni egy vezérlés lábára különdíjas ötlet
ha már nem akarod babrálni, akkor:
state=GPIO.LOW
if now.hour < 14: state=GPIO.HIGH;
if now.hour < 21: state=GPIO.HIGH;
GPIO.output(pin,state)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- PlayStation 5
- E-roller topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Melyik tápegységet vegyem?
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest