- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Apple Watch
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Primary92
senior tag
válasz
wassermann #28179 üzenetére
Tényleg CD minőségű? Egyébként akad itthon I2S DAC, gondoltam felhasználom.
-
-
Primary92
senior tag
Hogyan lehet megoldani, hogy földi halandók (tehát nem az itteni fórumtagok jelentős része) is meg tudják adni, hogy melyik hálózathoz szeretné csatlakoztatni a Pi-t?
Olyat csinált már valaki, hogy mondjuk egy gomb megnyomásával átváltott webszerverre a Pi, és hozzá csatlakozva wifi-n keresztül megadható annak a hálózatnak az adatai, amihez csatlakozni kellene a Pi-nek? Ezen az egyszerű weboldalon akár be lehetne állítani a rádió adókat is. Csak sajnos ilyen téren nincs tapasztalatom, meg ha már valaki megoldotta, akkor minek találjam fel a spanyolviaszt. -
Primary92
senior tag
válasz
drbubo0017 #28172 üzenetére
Ha elküldenéd, azt nagyon megköszönném. Van nekem is 3-as, de az szerintem is ágyúval verébre, meg annak más célja lesz.
-
Primary92
senior tag
Szeretnék építeni egy wifi kapcsolattal rendelkező web rádiót. Hangilag mindenképpen az I2S kimenetet használnám. Idős embernek szánom, szóval mindenképpen gombbal kellene váltani a rádiók között, és jó lenne valamilyen formában megjeleníteni, hogy éppen melyik szól. Ide mondjuk egy 7 szegmenses kijelző jó lenne, de ha nem kell sokat mókolni, akkor jobb lenne talán egy karakteres kijelző.
Szerintem egy RPi Nano W-nek elégnek kell lennie a feladatra.
Van valakinek működőképes megoldása, vagy legalább olyan, amin viszonylag keveset kell módosítani?
A wifi csatlakozást hogyan lehet megoldani? -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Első kiadású B-re milyen rendszer tennétek fel, ha nem rsync célpont lenne az összes feladata, legalább 2 lemezzel.
-
Primary92
senior tag
Van valami gyűjtő topicja ezeknek az ARM-os boardoknak?
Olyat keresek, amin van LVDS port, és egyszerűen meg tudok hajtani vele egy TFT kijelzőt. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Volumio alá most a B+ lehet a legjobb választás? Honnan lehet legolcsóbban beszerezni? Nem kell mellé semmi extra, tehát sem kártya, sem adapter nem kell.
rs-online-ról lehet magánemberként rendelni (adószámot kér)? Mennyire reális, hogy a szimpla B+-t tényleg nem lehet kapni nyárig, csak úgy, hogy van hozzá minden sallang, vagy 150 darabos kiszerelésben van?
-
Primary92
senior tag
válasz
Peter789 #7256 üzenetére
Ha belefer az, hogy az eszkozon levo filmet nezem helyi halozaton, VPN-en kulon letoltogetes nelkul zenet hallgathatok (flac), illetve par userre megszabni az irasi, olvasasi jogokat, akkor jo lehet.
FTP backuphoz lenne jo, hogy ne kelljen VPN a mento/szinkronizalo programnak. -
Primary92
senior tag
válasz
golya87 #7246 üzenetére
torrentre nekem megfelel ha eldöcög a háttérben, de HD tartalmat sem néznék róla sokat. FLAC-oknak megfelelő adatátvitel azért szerintem ki tud magából csikarni.
VPN-nél 30/5 Mbit a max sebesség ami előfordulhat.Gondolkoztam valami ITX lapon is, ami sok szempontból könnyebb lenne, de ott a fogyasztás minimum a tízszerese.
Tudom mindenki ezt szeretné, de kevés pénzből, kis fogyasztással szeretnék egy szervert. De azért csodákat nem várok.
-
Primary92
senior tag
Addig oké, hogy a PI elbír egyszerre egy torrent klienssel, és egy fájl szerverrel, akár egy HD stream valahova helyi hálón.
Egy apache szerver elfér mellette ha jól sejtem? Egy egyszerűoldalróloldalacskáról van szó.Van fájl szerverre olyan kész megoldás, ahol tudok kezelni felhasználókat, hogy milyen könyvtárakhoz férhetnek hozzá. 2-3 userről van szó.
Igazából amire ténylegesen szükségem van:
- torrent kliens (transmisson jó, ahhoz van windowsra ilyen távirányú kliens)
- helyi hálózaton NAS funkció, néhány felhasználóval, szabályozva az írási, olvasási jogokat
- egyszerű VPN, csak a NAS-on lévő dolgokat szeretném elérni
(- esetleg egy FTP szerver, biztonsági mentéshez)A szolgáltatások jó lenne ha mindig futnának, de ténylegesen használva egyidejűleg nem lennének. A család 2-3 tagja használná. Torrent futna éjjel-nappal. Helyi hálón média elérés (főleg zene, ritkábban film), illetve ha szükséges távolról fájl elérés, fájlok szinkronban tartása miatt.
Ha ezeket meg lehet valósítani egy PI-vel, akkor rohanok vásárolni.
-
Primary92
senior tag
válasz
bencsikgab #7114 üzenetére
Nincsenek nagy elvárások.
A cél az a következő:
- Torrent szépen lassan
- fájl megosztás LAN-on
- némi webszerverség
- VPN (nem biztos, hogy ez kell nekem, de a LAN-on megosztott fájlokat szeretném elérni
(- esetleg valami egyszerű vezérlést megoldani gpio-n, mondjuk két pin állapotát állítani távolról)A rpin filmezés csak hab a tortán.
A fentiekhez milyen operációs rendszer ajánlanátok? Nektek gondolom nagyobb rálátásotok van, hasonló célra nektek mi vált be?
-
Primary92
senior tag
Mennyire van esely HD tartalmat elerni a rpi-rol mikozben, torrent fut, esetleg filmnezes folyik kozben az rpi-n?
Ez utobbi nem lenyeges annyira, abszolut tudok nelkule elni.
Erdemes foglalkozni azzal, hogy CRT tvhez kompozit kimenettel medialejatszokent is hasznaljam az elsoglegesen fajlszerverkent, torrent klienskent, neha webszerverkent hasznalt gepet?
Ha ez mukodokepes, akkor tuti veszek egyet. -
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Egy B Rpi-vel USB-n 100mbitps-os ethernet hálózaton mekkora adatátviteli sebességet lehet elérni? Mennyiben befolyásolja ezt egy párhuzamosan futó webszerver és torrent kliens?
Tápnak elég neki egy stabilizált szűrt 5V?
-
-
Primary92
senior tag
válasz
lord.lakli #4515 üzenetére
A TV távirányítót nem lehet megoldani valami infrás dologgal (gondoltam, hogy nem lehet a TV sajátjával)? Valami univerzálissal jó lenne.
FTP szerver csak saját használatra kell, jól jön néha, amikor nem vagyok otthon és kéne valami.
Arra kellene a cucc alapvetően, hogy tudjak filmet nézni a TV-n, torrenten letöltsek valamit, amit aztán a Pi-vel vagy másik gépről megtudjak nézni. Meg naponta backup, de ez nem nagy adatforgalom, csak esetenként lenne nagyobb. Még azon gondolkodom, ha elbírná, akkor a zenegyűjteményemet is rábíznám.
-
Primary92
senior tag
Még azt akartam kérdezni, hogy 2 TB-s USB merevlemezt magabiztosan tud kezelni?
Fájlszervernél (mondjuk samba), etherneten milyen sebességre lehet számítani?
Az mennyire fér bele a teljesítményébe, hogy lejátszik egy SD anyagot, és közben egy HD videót néznék az USB lemezről egy másik gépen? Esetleg mind a kettő lehet HD? -
Primary92
senior tag
Új vagyok a témában, nem merek fejest ugrani ebbe a világba.
Olvasgattam mindenfele, és az jött le nekem, hogy a következők megoldhatók:
- Raspbmc egy Tv távirányítóval
- torrent ("távoli" vezérléssel)
- fájlszerver, esetleg FTP
Ezeket egy géppel szeretném megoldani. Jól gondolom?Analóg TV-n mennyire olvashatóak jól a betűk (média lejátszás szempontjából)?
DynDNS jellegű dolog létezik-e rá?
A Raspbmc lenne a legnyerőbb rendszer ezekhez a feladatokhoz?
Mennyire kell ehhez mókolni, megoldható különösebb linux szakértelem nélkül (Ubuntut ismerem felhasználói szinten)? -
Primary92
senior tag
Tervezek venni egy RPi-t, szerintem megfelelne a céljaimnak, csak egy dologban vagyok bizonytalan. iTunes szervert lehet rajta futtatni?
Alapvetően fájlmegosztás belső hálózaton, torrent, ftp, itunes szerver, esetleg apache szerver. Ezeket elvileg kibírja?
Nem vagyok nagy linux guru, egy ubuntu van, amit használunk, de a tanulmányaim miatt úgy is előbb utóbb közelről meg kell vele ismerkedni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Airsoft
- Melyik tápegységet vegyem?
- Anime filmek és sorozatok
- Autós kamerák
- Bittorrent topik
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest