- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Magyarított Android alkalmazások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
havri1 #47258 üzenetére
Az id állítgatásnál az nem stimmelt - ahogy írod is - kétszer nyomtál 1-et és ENTER-t. Az id-t 1-esre írtad át, és amikor újra várja a parancsot, parancs helyett 83-at írtál neki.
A mountnál pedig az volt a gond, hogy egy olyan könyvtárat hoznál létre, ami már létezik. Ill. ahogy írod is, az sdb1-et csatolnád fel.
Viszont ez nem statikus, egy újraindítás után már nem lesz felcsatolva a külső meghajtó (/dev/sda1). Hogy ez maradandó legyen, módosítanod kell az fstab fájlt. Olvasd el ezt.
Talán segítség lehet magyarra állítani a rendszert, ekkor a hibaüzenetek (egyrésze) is magyarul fog megjelenni, ami könnyebben értelmezhető. Ehhez a sudo raspi-config parancs-al belépsz egy rendszerbeállító progragramba. Itt meg kell keresni az localisation menüpontot, és azon belül eltekerni(hozzáadni) a magyar UTF-8 támogatást, és a hu_HU-UTF8-at alapértelmezetté tenni. Nem tudom pontosan hol van, mert bár írtam róla folyamatosan variálják a menük sorrendjét, elnevezését
. A hivatalos leírásban is megemlítik, hogy ez eltérhet a valóságtól(The menu shown may differ slightly).
-
válasz
havri1 #47255 üzenetére
Ez megint olyan állatorvosi lónak tűnik.
Te partícionáltad? Mivel? A 7-es id azt jelenti, hogy a partíció létrehozásakor még exFAT-nak szántad. Most meg leformáztad ext4-re. Az fdisk -l csak a partíció "id"-ját olvassa, ki, ettől a valós fájlrendszer eltérhet.Ezt módosíthatod pl. az fdisk-el.
sudo fdisk /dev/sda
Ezzel belépsz egy interaktív, szöveges menüs "felületre"
t
Menüpontot választva (t aztán lenyomod az ENTER-t) a partíció id módosítását választod.
1
Az 1. partíció id-ját szeretnéd módosítani (vagyis 1 +ENTER)
83
A 83-as id jelenti a "linux fájlrendszert" (vagyis 83 +ENTER)
w
A w parancsal kilépsz, és kiírod a módosításokat (vagyis w +ENTER)Jól figyelj melyik lemezt/partíciót adod meg neki. Elméletileg az adatoknak(fájlrendszernek)nem esik baja.
-
válasz
havri1 #47246 üzenetére
Azért nem megy, mert a formázáshoz emelt szintű jogosultság kell, vagyis a parancs helyesen: sudo mkfs.ext4 /dev/sda1
Az sda-t és az sda1-et nem szabad keverni, mert az sda magát a lemezt jelenti, az sda1 pedig a rajta létrehozott 1. partíciót. Neked pedig a a partícióra kell fájlrendszert létrehozni. Tudom "lefomázom a lemezt" pongyola megfogalmazás terjedt el, de nagyon nem mindegy. Windows(DOS) alatt is a lemez egyik particóján hozol létre fájlrendszert (format c: )
Ha az OMV se menne, esetlenézz rá erre.
-
kutga
félisten
válasz
havri1 #47250 üzenetére
Szia!
OMV telepítéséhez itt van a leírás.
Ebben alapból van smb, a dlna is pár kattintás. Ha megvagy a telepítéssel, nézz át az OMV topikba, az összefoglaló alapján el tudod végezni az alapbeállításokat.
Docker, plex témában én dbtech videóiból tanultam sokat, itt találod őket. Van ami még 5-ös verzióhoz készült, de 6-os esetében is használható.
-
válasz
havri1 #47243 üzenetére
Hát .... Miért akarod forrásból lefordítani?
Mert a Norbi mondta? Persze hogy nem sikerül, ha ilyen felesleges kitérőket teszel. Miért nem jó neked ami a repóban van?!
Miért telepíted a GUI és a terminál verziókat?!
Persze hogy nem megy...Bőven elég a sudo apt install qbittorrent-nox.
Készítesz belőle szervízt, vagy csak berakod valamelyik autostartba, beállítod a konfig fájlt(mit hova töltsen, legyen-e WEB interface,...), és készen vagy.Persze az is megoldás hogy a GUI verziót üzemeled be, és azt rakod be az autostartba, és azonon kapcsolod be a WEB-es felületet.
Melyiket szeretnéd?
-
válasz
havri1 #47240 üzenetére
Mert csapongsz a leírások között, és nem a problémára koncetrálsz, + türelmetlen vagy.
Ahelyett, hogy ide blogolsz, részletekbe menő pontossággal (mit csináltál eddig, hol akadtál el, fényképek, parancsok és arra adott válaszok, hibaüzenezek,...) leírhatnád a problémát. -
havri1
félisten
válasz
havri1 #47237 üzenetére
Feltettem egy os lite-ot, 64bitest. SSH-n nem érem el..
vagyi elérem, de kidob, valami host megváltozott..Ez mi?!
Kezdem tényleg feladniSzerk.: Megoldva töröltem a régi azünosítót a fileban..mindegy..
Amúgy e szerint próbálnám, számomra érthető, mert végre magyarul van -
válasz
havri1 #47235 üzenetére
Sanszos, hogy jogosultsági probléma. Pl. gipsz kajab nevében fut a plex, akinek nincs jog bizonyos mappákhoz, vagy kiadni a csatolás parancsot (mount).
Mountolni az fstab-ban kell nem a plex-ben. A plex-nek elég megmutatnod, mi hova van felcsatolva.
Helyi, vagy távoli meghajtót akarsz felcsatolni?A videódat csak addig néztem, míg elkezdi - tök feleslegesen - tuningolni a rendszert.
-
Flowtation
őstag
válasz
havri1 #31689 üzenetére
No én ezt a rasplexet nem ismerem. Ha olyasmi mint a kodi (linux alatt fut) akkor gondolom ssh-n, konzolból lehet telepíteni ezt a keymap editort is. Bár ha nincs gui, vagy nem olyan, akkor ezzel nem leszel előrébb. Feltételezem, hogy a keymap egy xml (vagy valamilyen) fájl lehet, azt is tudod szerkeszteni, viszont, hogy a távirányítón melyik gombnak mi az azonosítója, azt már nem tudom hogyan lehet kideríteni.
-
válasz
havri1 #28092 üzenetére
Nekem egy F és egy H szériás Samsung tv-m van, mindkettőt gyönyörűen kiszolgálja egy asus router, egy rádugott usb vinyóval, dlna szerver és torrentkliens magán a routeren fut. Esetleg ebbe az irányba (router vagy NAS) is elmehetnél. Energiatakarékosság és zaj szempontjából biztosan veri a win7-es pc-t.
-
cinemazealot
addikt
válasz
havri1 #24926 üzenetére
Én a minap kaptam kézhez egy 5 V, 6 A (30 W) tápegységet (6 × 3,5 × 8,5 cm), aminek van egy kis potmétere, azon lehet belőni, hogy az az 5 V DC kimenet 4,5 és 5,5 V között pontosan mennyi legyen. Úgy gondoltam, hogy belövöm 5,2-re, aztán ráakasztok egy házi szerverként üzemelő RPi-t, egy webkamerát, meg az ezeket kiszolgáló kis hálózati switchet, így megspórolok néhány 5 V-os tápot (meg a nem 100%-os hatásfokukat).
-
LógaGéza
veterán
válasz
havri1 #24926 üzenetére
Ez sztem kevés. A hivatalos RPi táp 5,1 vagy 5,2V-os amúgy is, direkt azért, hogy ha terhelés esetén csökken a feszültség akkor is 5V alá ne nagyon essen.
Szerk.: Viszont a feszültség 5V-hoz jóval közelebb van. Ez a lényeg.
Amúgy most nézem, egy ugyanilyen Samu tápot nekem olyan 1 év alatt kinyírt a Pi. Ugyanarra volt használva 7/24-ben, egész évben, az elején jó volt, majd egyre többet szakadt le hálózatról másoláskor, fagyott ki ha USB-t dugtam rá. Cseréltem tápot, és jó lett. -
zodes
aktív tag
válasz
havri1 #23701 üzenetére
Pedig azzal mennie kéne szerintem. Nekem 6200-as van. Eddig nem nagyon volt időm ezzel foglalkozni behatóbban, de most azzal kezdem, hogy veszek egy másik HDMI kábelt (amúgy is kell). Illetve van egy kínai TV Boxom is és minden lehetséges verziót kipróbálok.
Este referálok sikerült-e valamit eszkábálni.
Lehet felhívom a Samsungot is végső esetben.Egyébként tényleg érdekes, mert van egy Sony TV-m is és ott tökéletes.
-
havri1
félisten
válasz
havri1 #23687 üzenetére
Senki nem ismeri? Az szép
Mi a különbség a Chinese version között? AZ némivel olcsóbb..Raspberry Pi Model 3 B Motherboard - CHINESE VERSION GREEN
(#23691) zodes: Nálam Rpi2 + Samsung 6400 között egyáltalán nem működik a CEC.
-
cinemazealot
addikt
-
Headless
őstag
válasz
havri1 #20868 üzenetére
Vagy ne legyen rpc whitelist cserébe legyen jelszó, mert gondolom a végcél az lenne, hogy wan felől is elérd.
Szerkeszteni nano-val ssh-n vagy mintha azt írta itt korábban valaki, hogy a settings.json megvan osztva a hálózati meghajtón. Allítsd le a tm-et szerkeszd majd indítsd a tm-et.
Tudtommal már szerkesztgetted a settings.json fájlt korábban, szóval tudod, hogy hol van.
"Jelszó sem kell" ,remélem routeren port továbbítás is megvan, akkor már csak az ip-d kell és elkezdenek megjelenni furcsa torrentek a letöltési listádban...
-
azbest
félisten
válasz
havri1 #20848 üzenetére
Az kodi webes felület valószínűleg nincs bekapcsolva a beállításoknál.
Szerintem, nekem az lenne a legegyszerűbb megoldás, hogy az ssh-t bekapcsolnám, majd belépnék root / openelec felhasználóval, mondjuk putty segítségével és
nano ~/.kodi/addons/service.downloadmanager.transmission/bin/transmission.start
oda beírni a sleep 30-at és utána menteni a ctrl+o kombinációval majd kilépni a ctrl+x gombokkal.
Azt pedig, hogy fut -e
ps aux | grep "transmission-daemon"
paranccsal lehet kiíratni. a ps aux magában kiírja az összeset.
-
Celtis
veterán
-
hpeti2
aktív tag
válasz
havri1 #20829 üzenetére
A win32-es megoldás több helyet foglal, ellenben kezdőként praktikusabb, mert csak kiírod az image-et, beteszed a pi-be és készen is vagy. Míg a másik megoldásnál először fel kell tenned az openelecet, vissza kell raknod a backup fájlt, majd a menüből restore-t kell nyomni. Sokkal több idő, macera, de kevesebb tárhely szükséges hozzá.
Ui.: A win32-es megoldáshoz a kártya méretével azonos tárhelyre lesz szükséged.
-
Celtis
veterán
válasz
havri1 #20820 üzenetére
A transmission miatt nem kell OSMC.
Egyszerűen hagyd ki a parancsból a "sudo" -t. Openelecben nincs és nem kell. Ennyi.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy tökéletesen felesleges SSH-val kínozni egy kezdőt.
Az Openelec kiegésztők menüjében leállítható az addon. Fájlmegosztáson keresztül pedig direktben szerkeszthető a konfig. -
Balerik
aktív tag
válasz
havri1 #20820 üzenetére
Itt van egy jó leírás, én is ezen keresztül állítottam be:
Raspberry Pi mint médiabox -
Noxy
veterán
válasz
havri1 #20809 üzenetére
Én pld 2db 2GB-s SD kártyára raktam fel.
Ha valamelyik besz..ik, ott a másik.
Amúgy meg szed le a a BackUp programok kiegeszítőt.
Ezzel kimented egy Pendrive, vagy USB-s vinyóra a beállítasokat. Ujrarakás után 1 perc alatt visszarak mindent. (Ne a Kodi saját backupját használd.) -
Kicsirics77
veterán
válasz
havri1 #20809 üzenetére
mert nem állítod le a transmission-daemon futását,ezért nem menti el.
sudo service transmission-daemon stop
indítani meg így tudod
sudo service transmission-daemon start
ezzel meg tudod ellenőrizni,hogy fut-e vagy sem
sudo service transmission-daemon statusna elmentem ebédelni addig próbálkozz
-
Kicsirics77
veterán
-
Kicsirics77
veterán
-
-
azbest
félisten
válasz
havri1 #19854 üzenetére
a pi2-nek 900 az alapórajele. A legtisztább, ha egyszerűen a config.txt-ből kikommentezed a tuningos paramétereket, ha vannak.
más ötlet, hogy van INIT_EMMC_CLOCK paraméter a config.txt-ben, azzal esetleg visszább lehet venni a kártya sebességét, de nem tudok tuti értéket mondani, ami biztos jó lesz.
-
-
Celtis
veterán
válasz
havri1 #19804 üzenetére
Openelec esetén felesleges image-eket menteni.
A Programok/Openelec_settings-ben van egy backup funkció. Ezzel bármikor lehet egy teljes mentést végezni.
Mivel a jelek szerint esélye, hogy az SD kártya fossa össze magát, ezért érdemes az elkészült backup fájlt valahova lementeni. Hálózati megosztáson keresztül a /Backup folderben lesznek a mentések.Ha megint előfordul a hiba, akkor
- újra ki kell írni a gyári Openelec képfájlt az SD kártyára
- a licensz kulcsokat be kell írni az SD kártya gyökerében található config.txt fájlba (érdemes ezt a fájlt lementeni, és a kép kiírása után egyből felmásolni, így az egyéb konfig beállítások is helyreállnak.)
- elindítani a rendszert, hálózaton bemásolni a legutolsó backup fájlt a /Backup mappába és ugyanúgy az Openelec settingsben egy visszaállítást csinálni.Ennek a módszernek az előnye, hogy a backup fájl jóval kisebb, mint egy kártya image. A folyamat gyorsabb és nem kell az SD kártyát sem kihúzogatni a Pi-ból a mentésekhez.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
havri1 #19793 üzenetére
A beállított, jól működő pillanatnyi image-t is le tudod menteni a Windowsos progival és akkor nem kell az újrahúzás után semmit beállítgatnod újra. Csak csinálj notepaddel előtte egy üres, pl. "mentes.img" nevü file-t, mert csak megmutatni hagyja, mit írjon felül (mentés másként nincs).
Nekem régen akkor omladozott, amikor vacak kártya volt benne
-
ht42
senior tag
válasz
havri1 #19793 üzenetére
Az okos töltő, okostelefonhoz. Nem való a pihez. Ha be sem bootol akkor és 3 dologra tudok gondolni
1. Táp (ki kell próbálni buta töltővel)
2. Kártya (ezt úgy próbálhatod ki, hogy a win32diskimagerrel megpróbálod beolvastatni a kártyát egy image-be, ha hibát dob, annyi)
3. Kártyacsatlakozó -
ht42
senior tag
válasz
havri1 #19789 üzenetére
Milyen oprencer?
Mit jelent az összeomlás? Lefagy? Tönkremegy a file-rendszer? Vagy mi?
Asus töltő okos, vagy buta töltő?
Havonta egyszer újrahúzni image-ből nem túl jó, a filmadatbázist frissítgetni kell ha a kártyán van, nem tudod, hol tartottál a sorozatokban, stb.
Ki kell deríteni, mi a gubanc. Sok-sok embernek csont nélkül megy. -
azbest
félisten
válasz
havri1 #19397 üzenetére
wakeonlan alatt a megfelelő linuxos util használatával értettem, azzal valószínűleg fel lehet ébreszteni mac address alapján a pécét, ha egy hálózatban vannak. etherwake és wakeonlan utilok vannak [link]
Hogy ezt lehet-e valahogy kodi alá vagy más alá integrálni, azt nem próbáltam.
-
sirarcheer
senior tag
válasz
havri1 #19385 üzenetére
Szia!
A torrenthez annyit hogy én nem a sebességét korlátoztam le, hanem ha filmet nézek akkor minden torrentet pause-ra állít az OSMC-n lévő transmission plugin, és film végén elindítja mindet.
Így napközben mehet full sebességgel a torrent.Én eszerint csináltam.
0. Szerzünk egy külső vinyót és Ext4-re formázzukAdunk neki LABEL-t is, hogy könnyebben megismerjük
1. Transmission letöltése:
Kód: sudo apt-get install transmission-daemon2. Transmission beállítása:
2.a. A Transmission leállítása:
Kód: sudo /etc/init.d/transmission-daemon stop2.b. A beállítások szerkesztése:
Kód: sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json2.c. A következő sorokat szerkesszük meg:
"download-dir": "/ahova/le/akarsz/tolteni",
"incomplete-dir": "/ahova/a/felkesz/fajlok/mennek",
"incomplete-dir-enabled": true,
"rpc_username": "amivel_be_akarsz_lepni_bongeszobol",
"rpc_password": "amivel_be_akarsz_lepni_bongeszobol",
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"umask": 2,3. Létrehozzuk a könyvtárat, ahova fel akarjuk majd csatolni a külső vinyót:
Kód: sudo mkdir /ahova/akarod4. vinyó csatlakoztatása a Raspberry Pi-hez
5. Megtudjuk a vinyó adatait:
Kód: ls -l /dev/disk/by-uuidinnen meglesz az uuid
Kód: ls -l /dev/disk/by-label
itt a labellel lehet ellenőrizni, hogy melyi uuid kell6. Megszerkesztjük a /etc/fstab fájlt, hogy tudja mit és hova kell felcsatolni minden indításkor:
Kód: sudo nano /etc/fstab6.a. Itt a fájl végére beírjuk a következőt:
Kód: UUID=valami /ahova/akarod ext4 defaults 0 07. Jogok beállítgatása a könyvtárakra:
sudo chown -R root /ahova/akarod/Download
sudo chgrp -R root /ahova/akarod/Download8. Megszerkesztjük a transmission-daemon fájlt:
Kód: sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon8.a. Az USER=debian-transmission értéket átírjuk erre:
Kód: USER=root9. Transmission elindítása:
Kód: sudo /etc/init.d/transmission-daemon startTransmission elérése böngészőből:
http://raspberrypi_ip_cime:9091/ -
dugesz77
őstag
-
dugesz77
őstag
válasz
havri1 #18303 üzenetére
A menüben való lépkedést nálam érezhetően simábbá tette ,hogy a A képfrissítési frekvencia igazítása filmekhez menünél az indításkor/leállításkor választottam. Pattogósabb a menü 60Hz-n. Plusz nálam elég nagy a különbség sebesség érzetre a dedikált távirányító és a tv HDMI-CEC között. Tv irányítójával érezhetően lassabb az egész. Hosszabb listákat is sokkal gyorsabban scroll-oz a végére.
Érdemes openelec-nél a saját menüjében egy rendszer mentést csinálni az meg szokta oldani a nyelv elfelejtést meg az egyéb dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Gurulunk, WAZE?!
- Horizon Forbidden West
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fujifilm X
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged