- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android szakmai topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- VoLTE/VoWiFi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Geripapa #28605 üzenetére
Az álmos könyvek szerint a CUPS parancssorból is rávehető különböző fájlok kinyomtatására: lpr -P printername file.pdf
Fogalmam nincs, hogy alapból milyen formátumokat támogat, de kiindulási pontnak szerintem jó. -
válasz
Geripapa #28595 üzenetére
Mondjuk belemásolsz egy office dokumentumot, és azt kinyomtatja? Vagy csak mezei szöveg(napló) fájlt kell kinyomtatni?
Inotify-tools csomagot telepítve, egy kis script fájl:
inotifywait -r -m -e modify /var/log |
while read path _ file; do
echo $path$file modified
done -
-
-
válasz
Geripapa #21431 üzenetére
Ha nem gépeltél el semmit, akkor már csak jogosultsági probléma lehet. Próbáld meg átteni a /bin könyvtárba, és úgy beállítani a jogosultságait, hogy mindenki futtathassa.
csipuka
Amit eltekertél igazítás, az az analóg kimenet képét tekeri jobbra-balra. Mivel az analóg jelet kicsit másképpen kezeli a TV, pláne ha képcsöves. Mindég van egy kis biztonsági ráhagyás("belenagyítás", ezért minden irányba kicsit kilóg a kép), hogy minden esetben kitöltse a teljes képernyőt. Ezért van ez az opció, hogy a készülékredre tudd szabni. -
-
válasz
Geripapa #21412 üzenetére
A leg1xübb, ha a scriptel csatolod fel, és akkor tudni fogod az elérési utját.
vagy beírod még ezt:ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", SYMLINK+="usbdisk%n"
ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/mkdir -p /media/usb"
ACTION=="add", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/mount /dev/%k /media/usb"
ACTION=="remove", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/umount /media/usb"
ACTION=="remove", KERNEL=="sd[a-d][0-9]", RUN+="/bin/rmdir /media/usb"
Hűűű... berosálok ezen a kód kiemelésenEz mindég ugyanoda mountolja/unmountolja a rádugott/lehúzott háttértárat.
-
robi1979
aktív tag
válasz
Geripapa #21412 üzenetére
Nekem egy ilyen tápom van:
Szerintetek teljesen normális hogy az egyik PI3-amon nem tud elvinni 2 db külső vinyót, sőt, még egyet sem mert aktív HUB-on keresztül megy, a másik Pi3-on pedig egy külső tápos HDMI-VGA átalakító van, ami még egy pendrive-ot sem tud meghajtani. Ha a második Pi3-ból kihúzom a pendriveot, akkor kiírja hogy "leválasztva" de a file kezelőben nem jeleníti meg. Még úgy sem hogy rebootolok. Iagzából tényleg nem értem hogy minek rá 4db USB ha egy sem működik normálisan?! Pedig csak egy wireless távirányító stickje van rádugva és mindkettőn OpenElec fut.
A config file buherálása ezen tud javítani vajon? A config filet miben mentsem el és hogyan?
-
-
-
Kékkutya
csendes tag
válasz
Geripapa #20748 üzenetére
Szia,
próbád ki ezt:
http://www.binaryemotions.com/digital-signage/raspberry-digital-signage/ -
dugesz77
őstag
válasz
Geripapa #18608 üzenetére
Openelec RPI Config-nál egyszerűen menüből kiválasztható vagy config.txt szerkesztéssel:
hdmi_pixel_encoding=0 default (limited for CEA, full for DMT)
hdmi_pixel_encoding=1 RGB limited (16-235)
hdmi_pixel_encoding=2 RGB full ( 0-255)
hdmi_pixel_encoding=3 YCbCr limited (16-235)
hdmi_pixel_encoding=4 YCbCr full ( 0-255) -
dugesz77
őstag
válasz
Geripapa #18581 üzenetére
Nekem is nagyon rendbe rakta a cache növelés és a mpg2 kód vétele a Zerot. Menüben egy kicsit gondolkodik de filmek alatt majdhogy nem tökéletes lett. Simán tv mögé eldugva csak egy kiálló wifi antenna árulkodik ,hogy ott van. A butább 1080p (10 Gb körüliek ) wifin keresztül nincs gondja.
-
Beni2360
félisten
válasz
Geripapa #18579 üzenetére
hát nekem nincs még pi2 de lejátszottam a K1 plus gépemmel KODIval, amin a droidban 24ps-revan állítva a frissítés. Ott simán lejátszotta de az egyik proci 78% ment.Át állítottam 50ps-re mert a film ugye ilyen és ott is simán vitte de 20-25% között volt kettő proci. Semmi akadást nem észleltem.
Ez valami 4k mobil felvétel? A média info alapján? -
szasanyi
félisten
válasz
Geripapa #16501 üzenetére
Én nem akarok kísérletezni, akárhány ezt-azt telepíteni majd kipróbálni mert nem is érdekel és nem is ez a célom (annyira nem, hogy ezt leginkább kerülni szeretném nem kipróbálni). Nekem csupán egy jól működő, és széleskörűen használható médialejátszóra van szükségem (semmi másra) jó áron és ezt többen is favorizálták, ezért elgondolkodtam (főként az ára miatt). Viszont a tapasztalat alapján egyértelmű és jól megfogalmazott válaszod után ezennel be is fejeztem a téma (eszköz) utáni érdeklődést.
-
caris1
tag
-
s_e_n_k_i
tag
válasz
Geripapa #14693 üzenetére
Szia!
Ahogy mások is írták, viszonylag egyszerű. Kell egy az OS által is ismert USBs DVB-T tuner, én ilyet vettem. Ez amúgy azért jó, mert DVB-C-t is támogat, a Raspberry Pi felismeri (mind Raspbian, mind Openelec alatt működik) és eléggé olcsó.
Aztán kell egy tvheadend server-t telepíteni (ebben nem tudok segíteni, nekem OpenElec alatt simén összejött, de fogalmam sem volt, hogy mit csinálok. Netes leírások alapján próbáltam beállítani, aztán egyszercsak működött).
Utánna csak meg kellett nyitni a portot a routerben, hogy kívülről is lássam. Nekem eleve van DynDNS-em beállítva, így nem kellett IP cimekkel szorakozni. Aztán tetszőleges klienssel lehet is nézni.
Viszont DVB-T-vel van egy kisebb gond. Ha nem csak az ingyenes csatornákat akarod nézni, akkor kell egy SmartCard olvasó is, amibe be kell tenni az előfizetői kártyát. Ezt nem tudom, hogy PPi-n hogy lehet a legegyszerűbben megcsinálni. -
-
válasz
Geripapa #14391 üzenetére
Szia!
Sajnos openelec esetében nemnagyon létezik remote desktop, mivel ahogy a többiek is mondták eléggé le van egyszerűsítve. Még az apt is kimaradt...
Azt tudom, h Raspbianra van xrdp, de az sajnos oe-n nem megy.
Esetleg a gépes(PC-s) kodin beállíthatnád a dolgokat, majd backupból rá a málnára. Ilyet még nem csináltam, de úgy gondolom kivitelezhető. (De ha nem majd kijavítanak
)
-
Celtis
veterán
válasz
Geripapa #14391 üzenetére
Vártam, hogy erre fogsz kilyukadni. A távoli asztal hiánya nekem is komoly fejfájást okozott. Nézegettem a fórumokat, de nem találtam megoldást, Valami X11 VNC ment, de csak fekete képernyőt mutatott. Nemrég aztán a padlásara telepítettem egy Openelec-es kütyüt szervernek, így égetővé vált a távoli elérés. Már-már nekiálltam egy primitív parancsküldő-screenshot készítő alkalmazásnak, hogy ha nyögvenyelősen is, de elérjem a Kodi-t.
Aztán megtaláltam ezt az addont: AML-VNC
Ennek is vannak limitációi, de remekül működik.
Azt nem tudom, hogy Pi-n működik-e. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Geripapa #14393 üzenetére
Ahogy feljebb írta valaki, az Openelec egy minimalizált csomag. Talán többre mész az OSMC-vel vagy egy komplett Raspbian operációs rendszerre telepített Kodi-val. Van egyébként erre is megoldás: ITT
A másik, hogy ez az olcsó "herkentyű" nem egy Windows-os PC, tehát nem szabad Windows-os elvárásokat támasztani vele szemben.
-
Celtis
veterán
válasz
Geripapa #14389 üzenetére
Még mindig nem világos. A Kodi saját felületén mit nem tudsz beállítani? Mihez kell a windowsos gép?
Egyébként az Openeleces gépen be kell kapcsolni a samba megosztást és akkor a hálózaton keresztül egy halom foldert elérsz. Ezekben szépen strukturáltan vannak meg a beállítások, médiafájlok, logok, stb, Viszont fájl szinten ritkán kell belenyúlni a konfigba. -
válasz
Geripapa #14340 üzenetére
Szia!
Úgy rémlik, ezt már dióhéjban leírtam püben.
Amúgy ha openelecet szeretnél, szedd le az img(képfájlt) majd a win32diskimagerrel írd ki sdre. Ezután vársz a folyamat végéig, majd eltávolítod, berakod a pibe és voilá!
Egyszerű, mint a facsipesz!
OnlineWolf:
Megy és müködik. (Python alapból van, sql-t telepíteni kell) Pythonban ssh-n keresztül is tudsz programozni képernyő nélkül, bár én inkább az xrdp-t szeretem. (X remote desktop)
-
dugesz77
őstag
válasz
Geripapa #14340 üzenetére
Én így kezdésnek egy Osmc ajánlanék. A letöltött instaler megcsinál szinte mindent. A kártya formázásához lehet elsőre kelleni fog az SDFormatter is. Azt csak rendszergazdaként kell indítani és ok nyomni.
SD Kártya a pibe majd települ az osmc. Mondjuk nálam első körben átállítom az alapértelmezett skint Confluence-re. Az sokkal átláthatóbb. -
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Geripapa #14148 üzenetére
Rászántam pár percet, a keresgélésre. Nekem az jött le, hogy OpenELEC vagy RaspBMC amit fel lehetne tenni egy RPI-re. Ezekben van XBMC nevű média center, ami ugyanúgy, mint a plex, vagy hasonlók tartalmaz egy DLNA szervert, amin keresztül a TV kapja a video stream-et. A vezérlésnél a legjobb, ha tud a TV-d CEC-et, mert akkor csak rákötöd a HDMI-vel az RPI-re, aztán távirányítóval tudod kezelni róla az XBMC-t.
Itt találtam egy tutorial-t, hogy mik a lehetőségeid: [link] olvasgassad vagy fordíttasd le, ha nem megy az angol.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Geripapa #14148 üzenetére
Elvileg az openelec olyan Linux distro, amin minden fent van ami neked kell, keress rá annak a rendszerigényére, és olyat vegyél, ami teljesíti. Azt olvastam, hogy néhány MB/s elég video stream-elésre, úgyhogy a 100Mbit (12MB/s)-es ethernet sem gond, ami a PI-n van. Egyébként meg várd meg a többieket, mert ők jóval hasznosabb tanácsokat tudnak adni, mint én. Szerintem lehet kapni ilyen célú kütyüket már készen, amik nem PI-k, és nem kell plusz munkát rászánnod, hanem működik out of the box. Én legalábbis láttam egy rakással amazonon, amikor NAS-nak kerestem valami alap hardvert. Csak azért nem ajánlom egyiket sem, mert nem tudom, hogy melyik a jó, és nincs rá pár napom, hogy utána nyomozzak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Geripapa #14140 üzenetére
Ez ugyanaz lehet, mint ez [link], ami használtan 30$, de úgy nézem, hogy B model-ből is vannak korábbiak: [link] mert itt 256MB memóriát írnak rá, szóval elképzelhető, hogy még olcsóbb model. Szerintem jobban jársz, ha inkább veszel valami olyat, aminél jobban utána tudsz nézni, hogy micsoda. Ha meg konkrét célra kell, nem úgy általánosan játszadozni vele, akkor elképzelhető, hogy vannak a célnak jobban megfelelő kütyük. Pl NAS-nak RPI nem jó, mert csak USB2-t és 100Mbites ethernet-et tud, ami lassú belső hálón történő nagy fájlok másolására (legalább 6 perc vele egy 4GB-os fájl átmásolása). Elméletileg video stream-elésre még elég. Robotnak, vezérlőnek stb... is teljesen jó, de ott meg érdemes az arduino-t is megfontolni, ha az RPI túl erős lenne, és számít az ár. Nekem legalábbis ez jött le, de nincs akkora tapasztalatom a témában.
-
azbest
félisten
válasz
Geripapa #14096 üzenetére
A második problémás. Mivel ez egy arm gép, ezért a linuxos skype nem fog futni rajta. Létezik olyan kereskedelmi emulátor, ami képes lehet futtatni skype-ot ratja, de abban nem sok köszönet lenne, mert ez komoly sebesség vesztéssel jár.
Mivel a raspberry-re android sincsen, így az androidos skype is felejtős.
Mivel windowsból sem teljes értékű van rá, így a csempés skype is fejeltős.
Szerintem neked skype-hoz inkább egy intel alapú windowsos tablet vagy stick kellhet. Ha viszont az androiddal is ki vagy békülve, akkor androidos sticket már 35 dolcsi körül kapni.
Van más fajta board, amire van android is, bár a stabilitásuk változó. Ezen a vonalon a szomszéd topic tud segíteni [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Mikrotik routerek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Nintendo Switch 2
- Tőzsde és gazdaság
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest