- Yettel topik
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Magyarított Android alkalmazások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balerik
aktív tag
válasz
Patice #45178 üzenetére
Köszi!
Ott már ,,néztem" és eléggé sok ,,opció" van ott és nem tudom melyiket kell kijelölni?
Ha holnap készítek egy képet róla akkor segítesz, hogy melyik kell?Még valami eszembe jutott.
Biztonsági mentés a rendszerről? Sikerült most jól beállítani, de szeretnék meg egy dologgal kísérletezni.
-
válasz
Patice #36707 üzenetére
Pont az volt a probléma, hogy nem engedte sem hálózati meghajtónak, sem hálózati helynek csatolni, mert nem fogadta el a jelszót, ugyanakkor fel sem ajánlotta jelszó megadását.
A problémát a következő úton sikerült megoldanom, ami nyilván nem korrekt megoldás, és nem is értem.
Alapból tehát mindegyik fajta csatlakozási lehetőséget arra hivatkozva utasította el, hogy nem megfelelő a hitelesítés, de nem dobott fel jelszóablakot.
Engedélyeztem a Windowsban a SMB1 szolgáltatást, aminek következtében következő próbálkozásra feldobta a jelszópanelt.
SSH-n adtam egy jelszót a Samba-felhasználónak, és ezt beadva a windowsos jelszópanelbe, Windowsból be tudtam lépni a megosztásba, tehát innentől már akár hálózati meghajtóként, akár hálózati helyként is rögzíteni tudom (de nem akarom).
Innentől lesz viszont érdekes a történet, ugyanis ezután kikapcsoltam a SMB1-et, és mégis működik tovább az elérés.
Tehát olybá tűnik, mintha magához a megosztás eléréséhez nem kellene neki a SMB1 (még szép...), ahhoz viszont, hogy megadhassam neki az elérési jelszót, valamiért mégis kell a SMB1.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
MaCS
-
atiska007
senior tag
válasz
Patice #34513 üzenetére
Szóval akkor nem egyszerű megoldani...
"Publikus IP-t kell kérned" - Fix IP-re gondolsz, ugye? Csak mert azért nem fizetnék plusz pénzt, hogy fix ip-t kapjak.
Telekom a router, és az a baj, hogy nem tudom kiiktatni a saját routerüket (passthrough), mert akkor meg az iptv-vel kellene sz@rakodni, hogy működjön -
Archttila
veterán
válasz
Patice #33733 üzenetére
Gondolom az elozo kiadas eredeti tapjara ez nem vonatkozik, mert nagyon orulnek neki ha a tegnap rendelt csomaghoz nem kellene vennem meg tapot is.
Foleg h ketto is van...
Mas
Szerintetek mikent tudnam atvinni a jelenlegi Raspbian Lite 9-et az uj masinara? Jo lenne ha nem kellene ujrakonfigolni mindent mert eleg sok melomba volt -
válasz
Patice #32371 üzenetére
Az a baj hogy a kodi LibreElec/OSMC felületén nem jelenik meg az elérhető Wifi hálózat ha csak a belső Wifi van.
Ha rádugok egy külső Wifi sticket egyből megjelenik a a Wlan hálózat. Érdekes módon LibreElec esetén kis idő múlva ha már a külső csatlakoztatva van, felismeri, hogy van belső Wifi kártya is, kihúzom a külsőt, gyenge teljesítménnyel megy is a belső, de pi újra indítása után megint nincs belső wifiOSMC esetén nem jelenik meg a belső Wifi stick esetén sem
2 Pi zero W-m is van, mindkettő ezt csinálja, és mindkettő működik raspbiannal .
Akkor sem lát hálót ha egy Wifi repeatert teszek 50cm-re mellé.Nem kell megadni valami konfig fájlban hogy a pi zero W dtb-t kell használni?
-
válasz
Patice #32279 üzenetére
A zenék tagelésére kínosan ügyelek, de egyébként megjavult! Gondolom, most ért végig a teljes állományon.
Tegnap reggel adtam meg neki a szabályt, ma reggel még rossz volt, most ránézve már jó!
Egyébként látom, hogy van is ezzel kapcsolatos, viszonylag új fejlesztés -- ezek szerint nem csak nekem volt vele gondom.
Az örök probléma a névelők figyelmen kívül hagyása, amit sem a Twonky, sem a miniDLNA nem csinál meg.
MaCS
-
válasz
Patice #32271 üzenetére
A Minimnek átlag fél évente adok egy esélyt, de még mindig elszúrja a név szerinti rendezést, pedig a leírása szerint instruálom.
A Serviio jónak tűnik, de csak PC-n teszteltem, a Kodi szervere viszont bevált -- de csak Kodiban ismerem.
Persze az lenne az igazi, ha mindez a NAS-on menne, amire a tervezett Synology-vásárlás mondjuk megoldást fog jelenteni.
A Raspbian mondjuk adott -- jelenleg éppen Thingbox-részként és OSMC-részként. Ebből a kt PI-ből lenne jó egyet csinálni.
A tiszta megoldás persze valóban az lenne, hogy felteszem a Raspbiant, és saját kezűleg telepítgetem a programokat. Csak a Thingbox állítólag annyira jól össze van rakva, hogy sokkal jobban járok vele, mintha külön tenném fel a NodeREDet, a Mosquittot és a többieket.
Csakhogy upgrade-elni komplett cserével lehet, tehát az utólag telepített programok elveszítésével.Most megnézem, hogy mi történik, ha a Kodi mellé felteszem a NodeREDet meg a Mosquittot, meg a többieket. Egy próbát megér.
A headless DLNA-szervert meg hanyagolom. Alapvetően hibás koncepció volt részemről. Kényszeresen akarok egyszerűsíteni, akkor is, ha bonyolultabb lesz tőle az egész...
Köszönettel: MaCS
-
kovbandi82
őstag
válasz
Patice #32181 üzenetére
Nem akarom mindig a TV-t is bekapcsolni, a KODI egyből HDMI-n a TV-re küldi ki a hangot, a nappaliban működik is szépen a Volumio erre, de a gyerekszobába is megakarom valósítani, viszont ott csak 1 rpi van jelenleg, gondoltam hátha..De akkor lehet veszek egy zerot vagy egy sima 1-et, arra is rámegy a Volumio
-
-
válasz
Patice #30800 üzenetére
Nem mindegy mert a Raspbian-ra fel lehet-e rakni az OMV-t, kérdésre a válasz az hogy nem. Hacsak valaki nem veszi a fáradtságot, és az armbian-ból ki nem műti. De miért tenné, ha letöltheti a készítőjétől a bekonfigolt (garantáltan mást nem tartalmazó
) működő rendszer?
Aki pedig n+1 féle dolgot csinálna vele, miért tamagocsizna egy célrendszer foltozgatásával, hogy még ezt is tudja meg azt is, és a végén (jó esetben) ott van ahova a rasbiannal jutott volna, kicsit gördülékenyebb módon. -
válasz
Patice #30797 üzenetére
Hát ezt mondom én is. A konkrét kérdés pedig nem debian, ra vonatkozott, hanem erre:
Cubox-i-re is van Armbian, arra is simán felmegy az OMV. Tapasztalat.Meg is van a "megoldás". Az Armbian konfigurációs(?) programjából lehet telepíteni. Tippem szerint ez csak a szétboncolt - az eredeti omv image-ből táplálkozó - fájlokat másolja ki, nem csak egy mezei csomag telepítő. Ezért írtam, hogy fából vaskarika.
-
válasz
Patice #30791 üzenetére
Feltelepítetted mint egy programot, vagy a Cubox-hoz fordított OMV rendszert tetted fel? Mivel egy debian alapú, de önálló disztribúció, továbbra is tartom, hogy nem lehet bármelyik rendszerre "csak úgy" feltelepíteni. Pl. a készítőitől is csak komplett lemezképeket lehet letölteni. Nem pedig önálló telepíthető csomagokat(.rpm, .deb,...). A telepítés leírása mutat egy megoldást, hogy hogyan telepítsd fel debian-ra mint egy szervízt, de nem tudom mennyire működhet ez a megoldás más disztribúcióknál.
-
válasz
Patice #30789 üzenetére
Mert az OMV is egy célszerszámnak van összefaragva. Nem egy önálló program, mint a Firefox, vagy a transmission, hogy külön telepíthető bármelyik rendszerre.
Ha a kodi a dlna-is, mi(miért) tallózná be hálózaton? Oké lehet másik lejátszóval is használni, de elég ritkán használom(pláne egyszerre a kettőt)ezért nem tapasztaltam még ilyen lassulást. De mondhatjuk azt is, hogy valamit valamiért. Nem mellesleg ezzel meg pont a LibreElec ellen hoztál fel példát
-
-
válasz
Patice #30438 üzenetére
Igazabol valami nem RPi board-ra gondoltam, hanem banana-pi, orange-pi, stb.
Tudom, hogy ez kisse OFF, de sajnos nincs DEV-board kereso topik.
Neztem inteles cuccokat, de egyik sem lenne nagy elorelepes e teren.
Haveromnak az altalad linkelt utobbi van, es az is be tud kajalni kozel annyit, mint a Jaguar, es nem sokkal gyorsabb.
(megjegyzendo, hogy ilyen kis szerveres feladatokban - sajat tesztjeim szerint - altalaban nem a windows-os asztali bencsmarkok eredmenyei koszonnek vissza)A Cortex A72/73/75-tol nagyobb hatekonysag ugrast remelek.
-
vottokar
senior tag
válasz
Patice #30206 üzenetére
Ma reggeli állapot. Furcsamód a win10 egyből felismerte a külső lemezt, és NTFS-re van formázva, ahogy emlékeztem. Akkor megpróbálom ext3-ra formázni a merevlemezt és úgy nekiugrani mégegyszer.
Csicsóka: Sajnos semmi sem biztos. De úgy emlékszem, hogy oda. (valamelyik hivatalosnak tűnő raspberry oldalon olvastam) De azért még utánanézek és kipróbálom amit írtál.
De most mennem kell dolgozni, mert munkaidőben vagyok....
-
vottokar
senior tag
válasz
Patice #30204 üzenetére
És azt hogy a fittyfenébe tudom megtenni csupa win-es gépes környezetben?
Vagy remélhetőleg megy magáról az osmc alól is putty-val? A winyó tartalma nem számít, repülhet minden.
Sajnos, mint írtam sík hü*ye vagyok a linuxhoz.
Esetleg van valami olyan oldal, ahol ez irányban okosodhatnék? -
rii
nagyúr
válasz
Patice #30055 üzenetére
tiszteletem!
bevallom, ez felét sem értem annak amit írtál, a raspí egy totál ismeretlen terület a számomra.
első lépésként akkor csak a felől had érdeklődjek, hogy egy raspí rendszerrel lehet -e olyan jelet küldeni az erősítő RCA bemenetére, ami minimum van olyan jó, mint egy PC-s, 10-15.000 Ft-os hangkártyával? (mert e kettő közt vacilálok ... ( mini-ITX PC vagy raspy )eddig laptopról ment a lossless 3,5-es jack-en át az erősítőbe, és a lánc ezen eleménél szeretnék javulást elérni, hogy az erősítő jbb forrásból kapja a jelet.
ehhez gondoltam volna a raspí rendszerre ...
( A DAC az a Digitial-Audio_converter? A jelet át kell konvertálni analógba, ha a RCA-n akarja kiküldeni az erősítőbe? )
-
Gdi
senior tag
válasz
Patice #29917 üzenetére
Hmm..
B+nál is? ~480Mbiten küzdenek az (USB hubra fűzött) eszközök, szóval ha levonjuk az overheadet, akkor elméletileg kb 200Mbps sávszél is rendelkezésére állhat "irányonként".
Torrenttel lehet más, de azzal nehéz számolni, hacsak nem tesz fix max limitet rá.Más.. akkor esetleg egy Odroid?
-
.wantííd
tag
válasz
Patice #29123 üzenetére
Igazság szerint az alap ötlet az lenne, hogy fater tudja használni a házimozit, úgy hogy a Music Fm-et fogja (sajnos a sima rádió valamiért nem tudja) tehát erre kéne valamilyen megoldás. Plusz ha már van ilyen akkor a spotify-t is jó lenne ha támogatná.
Bármilyen megoldás érdekel (dlna,bt)
A lehető legjobb és user friendly megoldást keresem. -
Kos 7
tag
válasz
Patice #28913 üzenetére
A kérdésem az lenne, hogy milyen minőséget tud produkálni ? Rengeteg high-res zeném van már, külső hdd-n, nem full high end rendszeren hajtanám, de azért fontos lenne a jó minőség. A sima BOSS DAC-ot néztem egyébként hozzá, de egyelőre kitudnám próbálni a gyári 3.5 kimeneten egy kölcsön pi3-on.
Vannak még ilyen kezdeményezések mint a volumio, moode audio, hogy nem dlna-t csinál, hanem remote playbacket ? -
toth_janika
őstag
válasz
Patice #28710 üzenetére
Természetesen. Az "nfs-common" csomagokat az összes kliensre felraktam. Nem tudom, kell-e még rajtuk kívül valami. Valamint egy láma kérdés: Ha berakok egy mappát a /etc/exports fájlba és azt fstab-ban fel is csatolom, akkor a könyvtár tartalmát kellene látnom a klienseken ugye?
-
-
z123456789
addikt
válasz
Patice #28263 üzenetére
Ezt értem, de akkor ahogy fentebb írta a kolléga, nem kell még egy Linux a Volumio mellé, igaz?
A flashelés kész is, csak tegnap este már nagyon késő volt.
Viszont berakom az SD-t, áram alá helyezem, és magától betölti a programot? Mert amíg nincs rajta program, addig nem ad IP-t, viszont amíg nem ad IP-t nem férek hozzá.
Ez a nem tiszta lényegében, hogy ez akkor egy automatikus telepítés lesz, amit a Pi elvégez úgy, hogy kiírtam az SD-re a programot, beleraktam a PI-be, áram alá helyeztem, és kész?
Eztán meg már lesz IP?Aha, most olvastam el a leírást, lényegében, akkor IGEN.
Na, legyen már vége a melónak.
-
z123456789
addikt
válasz
Patice #28261 üzenetére
Valószínű azért nem találtam IP címet, mert semmilyen rendszer nem volt még a PI-n igaz?
Mert úgy próbáltam, hogy áram alá helyeztem, és rádugtam LAN-ra. De mivel még csupasz, és nincs rajta semmi, gondolom IP címet sem lát a router, ugye? (Bocs, de rohadt ködös nekem ez.)
-
Archttila
veterán
válasz
Patice #28041 üzenetére
A pppoe-WAN IP azonos az oldal által mutatott IP-vel.
-
rin33
senior tag
válasz
Patice #28026 üzenetére
Akkor erre bármilyen Linuxot, Wint fel tudok rakni mint normál pc-re? Ugyanúgy boot menüben USB-ről bootolok? (A wifi és bt az Ubuntu Mate-nél működik amúgy de az .img formátumú, gondolom azt kell kiírni a micro sd-jére)
Asztali használathoz megfelel? (Böngészés, office stb. Játék nem) -
Csicsóka
őstag
válasz
Patice #27942 üzenetére
Probléma még a Volumio 2-vel, hogy az MPD, és a web ui közé beraktak még egy vezérlő réteget, amit csak ők használnak. Ezért a hagyományos mpc vezérlő utasításokat sem hajtja végre. Volt egy, már régóta használt, lirc.conf-om, amit eddig mindig hurcoltam az összes eddig próbált mpd variációra, és hát itt még az sem működött.
Van még egy másik célja is a squahfs használatának. Ezzel tették bolond biztossá a rendszerüket. Így nem lehet totál működés képtelenné tenni. Egy alap állapot bármikor visszaállítható, ha valami nagyon el lett baltázva, elég csak a kártya 3. ext4 partíciójáról mindent törölni, és már indul is alapon. Hasonlóan a LibreElec-hez. Ott is a /storage alatt van minden user data, mivel csak az írható.
A moOde squahfs maga a web ui, ezt én kicsomagoltam, és fixen bemásoltam a /var/www alá, a mountolását az fstab-ban pedig megszüntettem. Jobban szeretem így, bár ettől zérón nem lett gyorsabb a kezelő felület.
-
pvt.peter
őstag
válasz
Patice #27625 üzenetére
Előző szolgáltatómnál minden OK volt, miután az adott routeren kinyitottam a portot, kapásból opent is jelzett a transmission utána.
A jelenlegi szolgáltató routerén már nincs több teendőm sztem, ugyanis a portot kinyitottam.
Mellesleg egy Cisco EPC3925 -ről lenne szó... -
-
-
gonorrea
senior tag
válasz
Patice #27188 üzenetére
Ez így nem sokat mond
még gugli sem a barátom ebben
(#27187) DBob: a HAT oké is lenne, és ha pl szeretnék hozzá egy kijelzőt, hogy az mondjuk ne hdmi-vel kapcsolódjon, akkor gpio-n kettőt össze tudom kötni a pi-vel forrasztgatás nélkül? (kerestem videókat róla, de csak vagy display vagy más periféria volt a terítéken, mást nem találtam)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest