- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-09-03 13:31 Téma összefoglaló
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Kodiban exportálhatod a beállításokat.
Pi3-ra felrakod a rá való OSMC-t, majd betöltöd az előbb lementett konfig fájlt. -
Patice
nagyúr
LibreELEC ugyanúgy használható terminálon keresztül, mint a Raspbian?
Amire eddig használtam az utóbbit:
- Kodi
- rtorrent + rutorrent
- samba fájlmegosztás
- scriptek futtatásaEzeket mind meg lehet oldani (ugyanúgy) LE alatt is? Azért tetszene ez a rendszer, mert a Kodi 19.4 alapból fel van rá telepítve és működik is, nem úgy mint a most frissített bullseye alatt
+1 az OSMC-re.
-
Patice
nagyúr
Nekem nemrég feldobta az eMag app, hogy van nekik raktáron Zotac Zbox Edge CI 341-es barebone most 44-ért.
N4100-as Intel Atom proci, passzív ház a 6W TDP mellé.
Igaz kell bele még RAM meg SSD, de ezzel el lehet lenni desktop felhasználással.
Az IGP-je sok mindent visz, a médialejátszás megy neki hardveresen gyorsítva.
Korábbi generációs J5005-ös procival szerelt Intel NUC-ot használok már vagy 4 éve netezős, mindenes gépnek. Teljesen használható a mai napig is és Win11 is megy rá.
Szerintem. -
Patice
nagyúr
Intel NUC, Gigabyte BRIX, Asus miniPC-k, esetleg Asrock Beebox-ok.
Kb. egy laptop hardver van mindegyikben, akksi, monitor, perifériák nélkül. -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Most kezdem az ismerkedést a Raspberry-vel, egy 4B képében, csináltam belőle egy AdGuard Home klienst. Nagyon megtetszett a dolog, és igazából az érdekelne, hogy ki mire használja. Tudom, a lehetőségek száma szinte végtelen. Van valami jó kis összefoglaló anyag, nem bánnám, ha magyarul lenne, amiből okosodni lehetne, és esetleg projektötleteket is tartalmaz?
Amire gondoltam az AdGuard-on kívül, az egy egyszerű otthoni fájlszerver, illetve egy komolyabban felszerelt (Volumio + külső DAC) audio streamer, de még várnék ötleteket, hogy ki mire használja a hétköznapokban sikerrel!
Előre is köszi!
Nálam egy Pi 3B a konyhában teljesít szolgálatot OSMC-vel filmekre és Roon Bridge-el audio végpont is egyben.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok! Évek óta használom a kis gépet, melyet cigam Logout leírása alapján telepítettem. (többször is) Egy vinyó van fixen hozzá csatlakoztatva és a Transmission fut rajta hibátlanul. Nemrégiben vettünk egy szép nagy okos tévét és úgy gondoltam, elérkezett az idő, hogy DLNA szerverként is üzemeljen a kicsike. A leírás szerint elvégeztem a telepítést és a beállításokat, a számítógépen a "latogato" és a Transmission mappái mellett megjelent a "MiniDLNA" mappa is, benne a "log" mappával. Viszont "Media" mappa nincs, azt sehogy nem tudom elővarázsolni, pedig mindent a leírtak szerint csináltam. A tévé látja a mappát, a számítógépem viszont nem. Kérem, hogy segítsetek, mit ronthattam el?
Szerintem nem rontottál el semmit, csak még meg kell adni a MiniDLNA configjában a megosztani kívánt mappákat.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy ideje gyötör a probléma.
Az a jelenség, hogyha hozzáadok egy .torrentet a qBittorrent klienshez, hiába van feltöltő, nem kezdi el azonnal letölteni, de ha hagyom éjszakára, reggelre letölti, illetve ha ujraindítom az egész Pi-t, akkor kliens indulásnál felmegy a letöltési sebesség, aztán visszaesik 0-ra ismét. Bármit csinálok, nem jövök rá, hol lehet a gond.
Nem tudom, van-e összefüggés, ha kilépek a kliensből, a tálcáról eltűnik, de a Feladatkezelőben ott marad és csak kényszerített leállítással sikerül kilépni.Köszi előre is a segítséget!

Szerintem hash-el a Pi csak ezt meg kell várni. Nem egy erőgép. Talán 5-10 percet is eltölthet vele, aztán kezdi csak a letöltést. Normál működés, türelem.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Pi4 pedig van bőven, ahogy nézem itthon is, csak Pi3 (és B+) nincsen. Mintha direkt nem rendelnének belőle, hogy mindenki a (drágább) Pi4-et vegye most már, holott az előző verziókat is ugyan úgy gyártják eredetileg. Legalábbis így gondolom, hogy ez nem egy gyártói készlethiány.
Chiphiány miatti gyártáskapacitás átszervezés?
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy használ-e valaki Raspberry-t házimozi rendszerként? Én egy Pi4-et használok erre a célra, LibreElec opreációs rendszerrel, de mostanában nagyon nem vagyok vele megelégedve. Nagyon sokszor lefagy, nem csatlakozik a hálózathoz, ha manuálisan akarom hozzá csatlakoztatni akkor újraindul, stb... Egy NAS-t ér el wifi-n keresztül, azon vannak tárolva a filmek. A Pi3-asom sokkal stabilabbnak tűnt. Van esetleg ennél jobb OS ilyen célre? Vagy ti mit tennétek a helyemben?
Köszönöm a segítséget!Nem tudnád bekábelezni?
Szvsz. a folyamatos viszonylag magas wifi forgalom nem biztos, hogy tetszik az integrált chipnek. Lehet azért fagy, mert túlmelegszik a wifi chip.
Van rajta hűtőborda? -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Raspberry pi2 használok itthon media centernek.
Libreelec(kodi 18.9) fut rajtaHogyan tudok létrehozni több Usert? (már ha lehet.)
Samba megosztás miatt szeretném jogosultságok kiosztása miatt.
Van akinek csak olvasási jogot szeretnék adni és van akinek írási és olvasási jogot.Van erre mód?
Ha engedélyezed az SSH-t, akkor lehet az LE alatt mókolni, csak előtte át kell állítani, mert Read Only alapól a fájlrendszere. Van hozzá hivatalos leírás.
-
Patice
nagyúr
Ha adnak hozzá tápegységet is, akkor szerintem OK, ha hibátlan a vas.
Ha microSD kártyával sikeresen bebootol, akkor igen, böngészőből GUI-n (ha van), vagy inkább SSH-n be lehet lépni konzolos felületen és konfigurálni igény szerint. SSH kapcsolat létrehozásához pl. PUTTy alkalmas Windows-os gépről.
Az, hogy mi lett a málna IP címe, azt pl. a routered kezelőfelületén is meg tudod nézni. Ha már ott vagy, akkor ott be is tudsz állítani egy fenntartott IP címet, amin mindig el fogod érni. -
Patice
nagyúr
Igazad van!
Emlékezetből írtam és rosszul emlékeztem.
Bocsánat!
-
Patice
nagyúr
Most a Kodi 19.1 alapú OSMC-ről beszéltek?
Raspberry Pi 2/3 már nem támogatott, ezekre a 18.9-es Kodi marad legacy-ként az utolsó felrakható OSMC. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Összeraktam egy kis torrent/smb/dlna szervert RPI3+ lap köré. Az lenne a kérdésem, hogy 'virágbolti' 4k anyagokhoz elég lehet-e ez a konfig? Az RPI csak a forrást adja, a lejátszást a tv beépített lejátszójára bízom.
Van itthon egy amlogic box is, azon van usb3 meg gigabit lan, gondolom azért jobb lenne, bár jelenleg az RPI alatt sem akadnak a filmek.
Szerintem elég lesz.
Az a ritkább eset, amikor az anyagbitrátája átlépi a 100 Mbitet. -
Patice
nagyúr
@ Patice: Megnéztem nem vagyok NAT-olva, ugyan az a külső IP-m mint amit a router mutat.
@ Keem1: Igen a DMZ egy jó lehetőség lenne kiszűrni a hibát. Sajnos ez a Digis router nagyon buta és nincs benne ilyen lehetőség, sőt, UPNP beállítást sem találtam ami ugyancsak megoldaná ezt a problémát.
A forwading így néz ki nálam:
Router restart volt?
-
Patice
nagyúr
Sziasztok,
Kis segítséget szeretnék kérni. A napokban összedobtam egy kis házi mindenest RPI4-ből.
pihole, minidlna, transmission stb.
Amit nagyon nem tudok megoldani az az, hogy a transmission nyitottnak lássa a 51413-as portot, holott be van forwardolva a routerről a PI-re.
Bár nagyon béna a DIGI router GUI-ja a 9091-el is kipróbáltam és tuti jól csinálom a portforwardot.
Az hogy be vagy ki van kapcsolva a "Use portforwarding" látszólag nem változtat semmin.
szerintetek mi lehet itt gond?NAT-olva vagy...
Csekkold mit mutat a digis eszköz meg a What is my IP oldal.
Ha egyezik a kettő, akkor nem vagy NAT-olva és más hiba van.
Ha nem egyezik, akkor igen és ez a probléma. -
Patice
nagyúr
Adott időintervallumban mennyi kérést engedsz...
Ezt adod meg azzal a számmal. Azt én sem tudom, hogy mekkora az időköz, de elég logikus, hogy bármilyen korlát belassítja. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
DAC HAT-tel zenelejátszó, Volumio, Moode Audio, stb. segítségével.
Vagy digi HAT is lehet. -
Patice
nagyúr
Debianra épül, van önálló install is, ami tartalmazza a lecsupaszított Debian-t + OMV-t, vagy egy Debian minimal szerverre is felrakható csomagként.
Előbbi esetben csinálsz egy telepítő pendrive-ot, vagy flash-elsz egy mikroSD kártyát, aztán a többit webes GUI-ban megcsinálod. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
A raspbian buster lite-ot kezdtem el tesztelgetni kodival és lenne pár kérdésem. (Korábban libreelecet használtam, de az valamiért a mostani update után crashel). A kodit autostartal állítottam be.
1. Van e olyan lehetőség amivel normálisan be lehet állítani a kijelzőt, hogy ne legyen túllógás vagy fekete csíkok? Az overscan bottom, top stb parancsokkal ha negatív értékeket adok neki akkor javul a dolog, csak minden próba után újra kell indítani. Van olyan parancs/opció amivel egyből beáll normálisan?
2. Samba megosztást megcsináltam, gigabites sávszélesség van a gép és a pi között. Libreeleccel 60-70MB/s volt a másolás, most raspbiannal 30-40MB/s csak. (Ugyanazzal a fájlal teszteltem) A hdd ntfs-re van formázva, ez okozhat ekkora különbséget két rendszernél?1. Ezt a kijelzőn kell először jól beállítani. Gyártónként más elnevezése van
-
Patice
nagyúr
Nagyon alapkérdésem lenne:
Egy Raspbianon Sambával megosztott mappát Windows alól hogyan érek el?
Maga a megosztás megjelenik, ha IP-címre böngészek, de nem enged be jogosultság hiányára hivatkozással. Jelszókérdező ablakot viszont nem dob fel, és ha a Windows hitelesítőkezelőjébe írom be \\ip\megosztás címre, az sem segít.
Tehát hogyan tudom megadni neki az elérési hitelesítő adataimat?
Köszönettel: MaCS
Win-ben csatold föl hálózatos mappának a megosztásodat, vagy a megosztásokat több betűjellel.
A hálózati helyet ne tallózd, hanem írde be az IP-címet\megosztott mappa nevét.
Kérni fogja a Win a felhasználó + jelszó párost. Akár meg is jegyeztetheted vele a jelszót. -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy router és egy raspberry pi4.
A pi4 kint van a műhelyben, míg a router bent van a házban, utp-vel összekötve.
(Most openvpn fut rajta+octoprint.)
Szeretnék lentre wifi hálózatot. Úgy gondoltam, hogy a raspberry wifijét használnám erre, úgy hogy a router adjon ki rá ip címet. Így nem lenne alhálózaton a csatlakozott eszköz. El tudom érni közvetlenül a fenti gépet is. Hogy tudnám megcsinálni? Köszi
Én inkább beraknék egy egyszerű kis wifi routert a pi elé és beállítanám AP-nak, hogy a fő router adja az IP címet.
-
Patice
nagyúr
Régebbi Pi-k a h.265 kódolású anyagokat csak szoftveresen tudják dekódolni, már ha lenne bennük annyi erő. Ne próbálkozz ezzel, inkább csak arra figyelj, hogy az anyagok, amiket le akarsz a Pi-vel játszani h.264 kódolásúak legyenek, mert erre van hardveres gyorsítás, így ezeket szemrebbenés nélkül fogja vinni egy régebbi Pi is.
Pi4 egy új állatfaj, elméletileg tudja a hardveres h.265-öt is, de azt még nem tudom, hogy hol áll a fejlesztés erre, mert ez már elég erős a szoftveres dekódhoz is, az igazi hardveres gyorsítás még tudtommal várat magára.
OSMC fórumon olvastam, hogy ez várhatóan csak 2021-ben lesz meg az ottani fejlesztők szerint. -
Patice
nagyúr
A minimum tényleg egy Pi0 lenne, de azon nincs kábeles lehetőség, így akár egy Pi1 is kiszolgálna, de az már annyira régi, hogy nem foglalkoznék vele.
Pi2 nem tudom mennyiért megy a használt piacon, az már kiszolgálna.
Pi3 meg röhögve. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Nem néztél el semmit, túl új és még ki kell fejleszteni rá az igazi hardveres 4K dekódolást. Jelenleg csak félmegoldások, zsákutcák vannak. 2020 végére saccolták ennek teljesítését.
-
Patice
nagyúr
nahát kb erre kellene, +youtube/full hd filmek/zene
esetleg torrent is ezen futhatnaviszont ez a legújabb 4gb-os házzal táppal már kb 26-27k lenne.
itt hardveraprón egy mac mini late 2009-es 40kegyáltalán nem ugyanaz a kettő, tudom
én egy olyan megoldást keresek, ami olcsó (nem akarok pc mellé venni bármi mást igazából, de zavar a nagy pc ház és a búgó ventillátorok), és kis helyen, vagy inkább még kisebb helyen
elférne a nappaliban.
Raspberry mellett szólna, hogy kb bárhova elrejtem, olyan kicsi, és szinte nem fogyaszt semmit.
Mac mini előnye, hogy ha már nem kicsi, de viszonylag jól néz ki, ez simán elférne a polcon, erősebb, viszont sokat fogyaszt ez is (mint a pc)
Na majd megvitatom magammal
mindenesetre köszönöm az infót! Hasznos volt!Intel NUC.
Lehet, hogy drágább, de mindent kiváltanál vele. A nagy PC is mehetne eladásra. -
Patice
nagyúr
Sziasztok,
Tudna valaki linkelni egy leírást, hogy windows alatt hogyan tudom megtalálni a nfs-el illetve sambával megosztott mappákat. A megosztást a rpi4 végzi a hozzá kapcsolt usb-s hdd-ről Cigam leírása alapján. Tudom, hogy noob a kérdés, de valamiért csak a telefonom látja a mappákat notebook-ok nem. Köszönöm a segítséget. (a leírás szerint létrehoztam egy felhasználót és egy jelszót, hogy csak ennek ismeretében lehessen a mappákat elérni)Win10-ben a SMB 1 le lett nemrég tiltva, ill. tallózással sem igazán lehet megtalálni az otthoni szervereket.
A megoldás egyszerű, a szerver IP címét kell megadni a hálózati mappa fölcsatolásakor.
Ha a Pi-nek még nem lenne fix IP címe, akkor szerintem a legproblémamentesebb a routerben adni neki egyet. -
Patice
nagyúr
SD kártya a jobbik fajtából elég + van flash memory plugin, amivel csökkenthető az írások száma.
CloneZilla-val pedig készíthető teljes mentés a rendszerről. -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Nálatok milyen sebességet produkál a pi4 samba másolásnál?
5400rpm-es 2.5"-os hdd van az usb 3 rackban.
Ext4-el kb 20-30mb-al írt, 50 körül olvasott.
XFS-el kb 31-el ír, 100-110-el olvas.
4GB-os ISO fájlokkal teszteltem,
Nekem egy régi SMB config fájlom lett vissza állítva, lehet az lehet a gond, van valami extra beállítás esetleg samba alatt amivel lehet javítani a sebességen? Ki milyen fájlrendszert használ? az XFS-t láttam ajánlottként amikor ilyen teszteket olvastam.SMB conf-ban nincs egy sor a jumbo frame-ekről?
-
Patice
nagyúr
Proci felületét hogyan tudnám megtisztitani a zsirtól?
Fültisztító pálcika + magas (min 80%) alkohol (patika). Bemárt, lecsepegtet, és óvatosan megdörzsölgeted a fémtokot, vigyázva hogy máshoz ne érj. Utána nem összefogdosni
Az ilyen kontakt/tisztító sprékkel is lehet de vigyázz, mert lehet hogy van bennük kenőanyag ami visszamarad, és még roszabb lesz, és nem telibefújni , csak a fültisztítóra..![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ha jó borda kell, keress vissza, belinkeltem aliexpresstőlPatikában már csak 70%-os alkoholt fogtok kapni.
96%-ost lehetett régen, de most már nem.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Esetleg van valakinek valami jó stepbystep leírása, hogy hogyan tudnék beállítani file sharinget a raspberry-n local network-ön kívül, ha még dupla nat is sújtja szerencsétlent (telekom!saját router) ?

Nincs benne tapasztalatom, csak tapogatózok, de pl. VPN-nel meg lehet oldani?
Vagy valami más megoldás kell?Ha NAT-olva vagy a szolgáltató által, akkor ezt csak a szolgáltató tudja megszüntetni.
Publikus IP-t kell kérned és akkor össze lehet hozni a távoli mappa csatolást pl. WebDAV-val. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Gondolom az elozo kiadas eredeti tapjara ez nem vonatkozik, mert nagyon orulnek neki ha a tegnap rendelt csomaghoz nem kellene vennem meg tapot is.
Foleg h ketto is van...
Mas
Szerintetek mikent tudnam atvinni a jelenlegi Raspbian Lite 9-et az uj masinara? Jo lenne ha nem kellene ujrakonfigolni mindent mert eleg sok melomba volt
Ma kikerült erről a hír a PH-ra is.
-
Patice
nagyúr
MoOde tudtommal először hotspot móddal indul, rá kell csatlakozni egy telefonnal, aztán a telefonon meg lehet kerestetni vele a helyi wifit, amihez megadod a jelszót és restart előtt kikapcsolod a hotspot-ot.
-
Patice
nagyúr
Egy érdekesség a Pi 4-ről: rosszul implementált USB Type-C csatlakozó, ami miatt bizonyos kábelekkel nem fog elindulni a Pi 4. Állítólag lesz új lap revízió.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Valszeg a TV hang dekódere nem alkalmaz dialógus normalizálást sztereóra keveréskor.
Javítani max. külön lejátszó eszközzel tudnál. -
Patice
nagyúr
Odroid C2
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
A Minimnek átlag fél évente adok egy esélyt, de még mindig elszúrja a név szerinti rendezést, pedig a leírása szerint instruálom.
A Serviio jónak tűnik, de csak PC-n teszteltem, a Kodi szervere viszont bevált -- de csak Kodiban ismerem.
Persze az lenne az igazi, ha mindez a NAS-on menne, amire a tervezett Synology-vásárlás mondjuk megoldást fog jelenteni.
A Raspbian mondjuk adott -- jelenleg éppen Thingbox-részként és OSMC-részként. Ebből a kt PI-ből lenne jó egyet csinálni.
A tiszta megoldás persze valóban az lenne, hogy felteszem a Raspbiant, és saját kezűleg telepítgetem a programokat. Csak a Thingbox állítólag annyira jól össze van rakva, hogy sokkal jobban járok vele, mintha külön tenném fel a NodeREDet, a Mosquittot és a többieket.
Csakhogy upgrade-elni komplett cserével lehet, tehát az utólag telepített programok elveszítésével.Most megnézem, hogy mi történik, ha a Kodi mellé felteszem a NodeREDet meg a Mosquittot, meg a többieket. Egy próbát megér.
A headless DLNA-szervert meg hanyagolom. Alapvetően hibás koncepció volt részemről. Kényszeresen akarok egyszerűsíteni, akkor is, ha bonyolultabb lesz tőle az egész...
Ha a név szerinti rendezést elszúrja, akkor a zenék TAG-elésvel is lehet probléma...
-
Patice
nagyúr
Ha már szóba került a Raspbian-alapú rendszerek kérdése:
Van annak bármi akadálya, hogy egy OSMC mellé telepítsek NodeREDet, Mosquittot és egyéb okosotthonos okosságokat?
Az OSMC csak annyit csinálna, hogy a Kodi rajta DLNA-kiszolgálóként működjön zenének, tehát abszolúte headless eszköz lenne.
Már elnézést, de mi a fenének egy egész OSMC a Kodival együtt, ha csak zene megosztáshoz kell????
Rakj föl egy alap Raspbian-t, aztán erre rakj föl szolgáltatásokat.
Pl. én zenére ajánlanám rá a MinimServer-t. Kicsi, nem eszik sok CPU-t és zenére találták ki. -
Patice
nagyúr
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, van-e olyan netrádiós csomag, amit Raspbian Strecht/Kodi/Apache webszerver mellé lehetne telepíteni. Volumio van egy Rpin, de ugye az külön imageként telepíthető, a Moode is átalakítja a rendszert rendesen. A célom, hogy a jelenleg bekonfigurált rendszer mellé kerüljön, ne akadályozza annak működését. Airplay kompatibilitás csak hab lenne a tortán

Kodira nem lehet rakni netrádiós plugint?
-
Patice
nagyúr
Sziasztok.
Pár éve megy már a Pi1-es Librelec, Samba megosztással néztem rajta a filmeket videókat.
Most volt 1809-es frissítés Windows10-re azóta egyszerűen Pi-vel nem érem el a megosztott tartalmat. Másik PC-k látják gond nélkül még telefon is de Pi egyszerűen nem.
Egy rakás beállítást végig próbáltam már. Manuálisan hozzá adtam a forrást úgy meg azt a hiba üzenetet adja, hogy Connection refused.
SMB1 próbáltam engedélyezni, Pi frissítve. Nincs több ötletem már sajnos. Már ott tartok áttérek FTP megosztásra inkább sambától hajam hullik W10-óta, W7-en semmi gond nem volt -.-Járta valaki hasonlóan így esetleg ötlet? Előre is köszönöm

Ötlet1:
Vedd fel a W10 gépet IP cím alapján a megosztásoknál.
Ötlet2:
Használj felhasználónevet és jelszót a kapcsolódáshoz.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok.
Tudom, kereshetnék, de rengeteg találtat van. Nincs esetleg valakinek egy linkje leírással ahonnan meg tudnám valósítani egy Raspberryn hogy torrentel letöltöm a filmet egy külső hdd-re ami usb-vel csatlakozik a Raspberryre és le tudom játszani, akár Kodival akár más módszerre is vevő vagyok?
Jelenleg Libreeleccel fut egy Kodi a PI-men.
Köszönöm előre is!Ha már van rajta Libreelec, akkor töltsd le hozzá a Transmission plugint és állítsd be.
-
Patice
nagyúr
Kodiban nincs bekapcsolva a 'sync playback to display' ? ekkor a Kodi a megjelenítő frissítési frekvenciájához igazítja a hangot, hogy szinkronban maradjanak. Bár egy oktávnyit azért nem kéne mélyülnie....
-
Patice
nagyúr
Sziasztok,
létezik hasonló eszköz, mint a raspberry pi, csak erősebb?
Nas, és média lejátszó funkció miatt érdekelne hasonló gép. Hálózaton tudjuk 50-60MB-al másolni, linux, kodi támogatás. Hdmi kimenet, usb aljzat. Giga lan, és sata interfész előny. Létezik ilyen? Ami kicsi, és nem eszik sokat? -
Patice
nagyúr
Sziasztok,
Pi3 B+ OSMC rendszerről akarnék bluetoothon keresztül zenét hallgatni (egy JBL Charge 2+-on).
Bekapcsoltam GUI-n a bluetooth-ot aztán inkább átmentem putty-ra. Szóval scanneltem, megtalálta a JBL-t. Párosítottam, trustoltam. GUI-n mutatta is hogy párosítva.
Viszont kodiban nem találok olyan output-ot ami bluetooth-ra utalna.
csak a szokásosokat mutatja:
PI:HDMI
PI:Analóg
PI:HDMI és Analóg
ALSA defaultKipróbáltam azért az ALSA-t de nem küldte a hangot a JBL-re.
Valakinek ötlet?
Az alsa helyett szerintem Pulseaudio kellene ehhez.
-
Patice
nagyúr
Az biztos.
Viszont most eszembe jutott egy érv mellette: ez lehet egy alternatíva azoknak, akiknek a Zero/ZeroW régi CPU-ja nem OK, hanem újabbra van szükségük a támogatottság miatt.
Pl. nekem a ZeroW azért nem volt jó, mert amit akartam, hogy menjen rajta, ahhoz minimum ARMv7 architektúra kellett volna, de a Zero/ZeroW meg még ARMv6.
Konkrétabban egy vezeték nélküli audio végpontot lehet így belőle csinálni, amivel "felokosítható" bármilyen aktív (buta) hangfal. Vagy akár kisebb passzív hangszórók is.

-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Segítséget szeretnék kérni. Újra kellett telepítenem a Volumio-t a PI3-ra, mert leállt és nem reagált semmire.
DE nem tudom hogyan kell pontosan beállítani a Nas-on lévő zene könyvtár címét. A meghajtó hozzáadásánál megtalálja program a NAS-t, ami egy D-Link DNS-323, de az utvonalnál már problémája van. A "Volume_1" nem működik. Anno egyszer már megoldottam, nem nem emlékszem rá hogyan pontosan. Valahogy máshogy kell az útvonalat megadni, de a linux-os útvonal sem jó mnt/HD_a2.
Használ valaki DNS nas-t Volumio-val?
A NAS-ban nézd meg a megosztások tulajdonságai között az elérési utat.
-
Patice
nagyúr
SSH-n ha kiadom boot után a sudo mount -a parancsot akkor felcsatolja. Max crontabba megadnám, hogy boot után legyen egy sudo mount -a, és megoldaná a problémát, de ezzel max akkor foglalkozok, ha a Raspbian alatt a boot utáni felbontást nem tudom beállítani.
Jelenleg a Kodi settingsben adtam meg a felbontásokat mindkét TV-n, ugye az egyiken 1920x1080 a másikon az 1280x720-t, csináltam pár restartot, idáig visszaálltak a felbontások.
A Képfrissítési gyakoriság jelenleg 59.94-en van az egyiken, a másikon 60-on, akkor azokat érdemes lenne 50-re állítani?Akkor a gyerekszobai TV-n
hdmi_group=1 hdmi_mode=19-re kell állítani a config.txt-ben a felbontást ha gond lenne? Ez lenne a 720p50Hz?A felcsatolásra lehet megoldás, ha configban 'wait for network'-ot használsz.
-
Patice
nagyúr
1. Manuális módszer: a torrentek hozzáadásánál kézzel magadod a megfelelő mappa elérési útját. A TM-nek megfelelő jogosultság kell minden mappához. Kodiban ezek a mappák legyenek fölcsatolva, és a megfelelő tratalmi beállítás mellett legyen bekapcsolva induláskor az adatbázis frissítés.
2. Automata módszer: nem ismerem, de CouchPotato, SickBread (inkább már Sickrage) alkalmas még erre.
-
Patice
nagyúr
Pi2-höz kell egy mini USB-s wifi adapter olyan chippel, amit írtál. Bármelyik jó.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Sziasztok,
Leginkább UPC -s RPI userekre lenne szükségem akik Transmission -t (is) használnak.
Új helyre költöztem és ebből kifolyólag más lett az internetszolgáltató is (Telekom -> UPC).
A probléma adott: nem megy a feltöltés, illetve azt írja ki, hogy zárva vannak a portok.
A kérdésem az lenne, hogy hol tudnám ezen a hiper-szuper UPC -s admin felületen beállítani a szükséges átirányításokat?
Az alábbi verzióval rendelkezem:
Általános kompatibilitási leírás: DOCSIS 3.0
Hardver verzió: 5.01
Szoftver verzió: CH7465LG-NCIP-6.12.18.24-5p4-NOSHOlyan mintha kizárólag csak IPv6 -tal tudnék csak machinálni.
"IP és portszűrés" -nél csak az "IPv6 port szűrés" van megjelenítve.
Jól sejtem, hogy kérnem kell, hogy átrakjanak IPv4 -re?
Jár ez vmilyen hátránnyal a hálózat szempontjából?Köszönöm a segítséget.
Szerintem NAT-olva is vagy.
-
Patice
nagyúr
Hát ezt mondom én is. A konkrét kérdés pedig nem debian, ra vonatkozott, hanem erre:
Cubox-i-re is van Armbian, arra is simán felmegy az OMV. Tapasztalat.Meg is van a "megoldás". Az Armbian konfigurációs(?) programjából lehet telepíteni. Tippem szerint ez csak a szétboncolt - az eredeti omv image-ből táplálkozó - fájlokat másolja ki, nem csak egy mezei csomag telepítő. Ezért írtam, hogy fából vaskarika.
Ha működik, akkor nem mindegy? És nekem inkább ez a lényeg.
-
Patice
nagyúr
Feltelepítetted mint egy programot, vagy a Cubox-hoz fordított OMV rendszert tetted fel? Mivel egy debian alapú, de önálló disztribúció, továbbra is tartom, hogy nem lehet bármelyik rendszerre "csak úgy" feltelepíteni. Pl. a készítőitől is csak komplett lemezképeket lehet letölteni. Nem pedig önálló telepíthető csomagokat(.rpm, .deb,...). A telepítés leírása mutat egy megoldást, hogy hogyan telepítsd fel debian-ra mint egy szervízt, de nem tudom mennyire működhet ez a megoldás más disztribúcióknál.
Feltettem mint egy programot.
Nem lehet bármelyik rendszerre, Debian kell alá. Más disztro-hoz nincs.Itt a leírás: link.
-
Patice
nagyúr
Mert az OMV is egy célszerszámnak van összefaragva. Nem egy önálló program, mint a Firefox, vagy a transmission, hogy külön telepíthető bármelyik rendszerre.
Ha a kodi a dlna-is, mi(miért) tallózná be hálózaton? Oké lehet másik lejátszóval is használni, de elég ritkán használom(pláne egyszerre a kettőt)ezért nem tapasztaltam még ilyen lassulást. De mondhatjuk azt is, hogy valamit valamiért. Nem mellesleg ezzel meg pont a LibreElec ellen hoztál fel példát

Sima Debian-ra is telepíthető az OMV, akkor szerintem Raspbian-on is mennie kell.
Cubox-i-re is van Armbian, arra is simán felmegy az OMV. Tapasztalat.
LE alá nem próbáltam méh, de szerintem plugin-ként létezik más DLNA szerver rá. Erre gondoltam.
-
Patice
nagyúr
"Raspbianra OMV-t telepíteni? Ez a fából vaskarika tipikus esete."
Miért?
Kodinál az adatbázisban vannak képek is (már ha létrehozta a médiatárat) és ezeket DLNA esetén meg is osztja a kliensekkel, és amikor a kliens elkezdi olvasni az adatbázist, elkezdi a képeket is letölteni. Persze közben lehet navigálni, csak lassú lesz.
MiniDLNA annyira minimál, hogy igen, gyorsabb tud lenni, mint a Kodi saját megoldása, mert nem tol(na) át annyi adatot. -
Patice
nagyúr
Köszi a választ!
Most kipróbáltam egy LibreElec - Kodi párost, ha csak a buta tv lenne a cél, még elég is lehetne, viszont már a dlna sem megy igazán, a távoli elérés meg használhatatlan kb. Úgyhogy maradok a Raspbian-nál, eddig elég sokat google-ztam, lehet, hogy inkább egy-két kérdéssel ide jövök majd

Én megnézném (kipróbálnám), hogy a Raspbian-ra fel lehet-e rakni az OMV-t (Open Media Vault). Ezzel a hálózati megosztás (fájlszerver), MiniDLNA-val a médiaszerver és Trasmission/Deluge-val a torrent is megoldható. Távoli asztalt is tud, telepít adott gépre egy Xfce felületet és rdp-vel elérhető + ugye kell hozzá routerben port forward, meg DDNS.
Mindehhez a Kodi-t berakni szvsz. problémás. OMV-vel - olvasataim alapján - nem jó barátok.
Vagy a másik út, hogy LibreELEC és pluginekkel bővíted. A Kodi saját adatbázisát ugyan meg tudja osztani DLNA-n, de itt a Raspberry microSD kártyájának olvasási sebessége + LAN (WiFi?) átviteli sebessége lesz korlátozó tényező. LE alá szerintem nagyon sok plugin elérhető, amikkel fel tudod okosítani olyan szintre, ami neked kell.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok, mivel máshol nem találok a témához kapcsolódó írásokat, itt tenném fel a kérdést.
Az istenért nem jövök rá, hogy mit hova kellene írni. Már párszor pedig beálllítottam a Volumio-t a PI-n, de most véletlenül sem találom el, hogy mit kéne bepötyögnöm.
Ha valaki tudna segíteni akár privátban, nagyon hálás lennék. Már 2 napja ezzel nyűglődök.
Csak egy sima Spotit akarok hallgatni, meg a NAS-ról a FLAC//WAV zenéimet. :/Zyxel Nas + Raspberry pi
Köszi előre is.
SZERK.: ha egyszer végre lesz kis időm jobbanbeleásom magamat, mert amúgy SPOTInál nem jönnek be a mentett listáim, és rohadt idegesítő.

Szerintem a zenelejátszós topikban is kapnál választ.

A bekarikázott rész az a NAS DLNA megosztása. Felveheted a zenéket tartalmazó mappát úgy is, ez esetben a többit nem kell kitölteni.
Álnév: ahogy az (egyéb módon) felcsatolt mappát hívni szeretnéd.
NAS IP cím: (bármíly meglepő) ide a NAS IP címét kell beírnod. Pl. 192.168.X.X. Remélem a routeredben adtál fix IP-t a NAS-odnak.
Útvonal: a zenéket tartalmazó mappa elérési útvonala. Más lesz SMB és NFS megosztás esetén.
Alül a Haladó beállítások gombra kattintva tudod állítani, hogy SMB, vagy NFS legyen.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Sziasztok! Most kezdek ismerkedni a Raspberry-vel (illetve, magával a debiannal is). A következőben szeretném a segítségeteket kérni, mert elakadtam. Adott egy Linksys AC1200-as router, amire rákötöttem egy 1TB-os külső HDD-t USB porton keresztül (fut rajta egy miniDLNA, így TV-ről, bármiről elérem a filmjeimet hálózaton keresztül). Hálózaton van még egy Raspberry Pi 2 (model B + Raspbian 9) amit kizárólag arra szeretnék használni, hogy egy torrent kliens fusson rajta és a hálózatra kötött HDD-re mentse a letöltendő filmeket. Odáig eljutottam, hogy megtalálom IP alapján az FTP szervert, fel is tudom mountolni minden működik rendesen, viszont újraindítás után ezt újra el kell végezni, mivel magától nem csinálja meg. Ez az egyik problémám, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy automatikusan felcsatolja. Jelenleg ezt a következő paranccsal oldottam meg:
curlftpfs myuser:mypassword@myftpip/ /mnt/HDD
Ezután az etc/init.d mappában létrehoztam egy saját kis scriptet, ami automatikusan futtatja a fenti parancsot és mountolja a HDD-t (vagy unmountolja, ha a stop parancsot adom ki neki) Több helyen is próbálkoztam és a logokból azt látom, hogy próbálja felcsatolni rendszerinduláskor a HDD-t, viszont hamarabb, mint ahogy maga a hálózati szolgáltatás elindul, így hibára fut.Van ötletetek, hogy hogyan lehetne ezt megoldani? Továbbá ami még probléma, hogy hiába van felcsatolva, a torrent kliensek nem tudnak a hálózatra kötött HDD-re menteni. Hiába adom meg az elérési utat (/mnt/HDD) hibára fut. Fájlkezelőből, Terminálból simán tudom szerkeszteni a vinyó tartalmát. Ez jogosultság probléma?
Van esetleg valakinek ötlete, hogy hogyan tudnám ezt megoldani? Elég kezdő vagyok ezen a területen szóval nem baj, ha szájbarágósan írjátok le az ötleteiteket. Előre is köszönöm a segítséget!

Az állandó mount-ot az /etc/fstab szerkesztésével tudod megoldani. De vigyázz a meglévő tartalomra, abba ne akarj beleszerkeszteni semmit.
Új sorokba tudod hozzáadni a csatolást helyét, módját.A másik problémádra nem tudom létezik-e megoldás. Max. az, hogy nem a routerre kötöd a HDD-t, hanem a Pi-re és a Pi legyen inkább a DLNA-s médiaszerver.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
HiFiBerry Amp2-ről van valakinek saját tapasztalata?
Jelenleg Raspi 3B-n fut Kodi, és a hang az analóg jacken van rákötve egy régi hifi-re (sztereó erősítőnek használva), amin 2db Pioneer SP-240 (8Ω, 20W) hangfal lóg.
A hifinek elromlott a távirányítója és amúgy sem használjuk a többi funkcióját, így szeretném kiváltani. Alkalmas lehet rá az Amp2? Ha jól értelmeztem a leírását, "papíron" tudja amit kell, de azért van némi kételyem, a méretéből / súlyából / alkatrésszámából ítélve.
Saját tapasztalatom nincs, de nekem szimpatikusabb az allo megoldása. És ugye ehhez kell egy laptoptáp is.
Ahhoz a hangfalhoz szvsz. elégnek kell lennie.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Remélem nem nagyon OFF a kérdésem.
DEV board-ot szeretnék venni a jelenlegi AMD Jaguar itx lap helyére.
Az említett kütyü erejét kezdem kimaxolni szép lassan.
Ez fut rajta jelenleg: 4db 720p kamerával mozgás rögzítés + telefon / voip szerver + nodejs + php szerver + torrent.
Ezzel kb állandósítom a 25-30W körüli fogyasztását mindenestül.Legalább ugyanezt a teljesítményt szeretném kevesebb fogyiból megoldabi, de méginkább nagyobb kakaó lenne jó kisebb fogyival.
Feltételezem, hogy van már 14nm-es Cortex-A7x DEV board is, de a kérdés hogu melyiket érdemes megvenni.
Ami kell rá: 1db sata (powerrel együtt) és legyen az OS számára kártyaolvasó, vagy fedélzeti háttértár és elöny lenne LAN csati is.Kössz!
Nekem fura, hogy x86 után váltanál Raspberry-re a nagyobb teljesítmény reményében????

Ha már az AMD Jaguar (~ Kabini) kevés, akkor a Raspberry szvsz. visszalépés lenne.
Inkább Intel vonalon nézz körül, ITX méretben vannak 10W TDP-s Atom procijaik (J3455, J4105), amik kb. a régi Pentium 4-ek számítási teljesítményét tudják, csak nem 90W TDP-vel.

-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Sziasztok,
A helyzet a következő:
Van egy routerem ami lan kábellel össze van kötve egy RPI -vel, amire pedig rávan kötve egy HDD, amin windowsos megosztás is van. (Erről szoktam filmezni laptopon vagy telón keresztül is.)
Megoldható vmilyen módon az, hogy egy LG 42LF652V típusú TV elérje ezt a bizonyos HDD -t wifi-n keresztül?Open Media Vault jó lehet MiniDLNA-val.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
És azt hogy a fittyfenébe tudom megtenni csupa win-es gépes környezetben?
Vagy remélhetőleg megy magáról az osmc alól is putty-val? A winyó tartalma nem számít, repülhet minden.
Sajnos, mint írtam sík hü*ye vagyok a linuxhoz.
Esetleg van valami olyan oldal, ahol ez irányban okosodhatnék?Win alól is lehet simán Ext4-re formázni. Ehhez csak egy megfelelő partíció kezelő program kell. Én pl. A MiniTool Partition Wizard-ját szoktam használni. Otthoni használatra ingyenes. Így nem kell Linux alatt ezt megcsinálni.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok! Elég sokat olvasgattam itt a témában, de most már úgy lassan egy heti szenvedés után inkább kérdeznék.
Adott egy friss OSMC-vel telepített Rpi 3B. Médiacenternek kellene, de mellette jó lenne, ha kiváltaná az én nem power user torrentező gépemet. (Ezért is választottam az OSMC-t) Neten, az osmc oldalán talált leírás alapján fel is telepítettem. Felraktam a SAMBA-t és a Transmissiont is. Működött is rendben a rendszer, letöltött, megosztott, csak hát ugye az SD kártya "/home/osmc/Downloads" könyvtárába, ami azért nem egészséges a kártyának, meg az adott tárhely sem valami hatalmas. Szintén neten olvasottak alapján végrehajtottam a:
-transmission leállítását. "sudo systemctl stop transmission"
-setting.json szerkesztését "sudo nano /home/osmc/.config/transmission-daemon/settings.json"
-transmission elindítását. "sudo systemctl start transmission"
A setting.json-ban a módosítások ezek lettek:
"download-dir": "/home/media/DATA80",
"incomplete-dir": "/home/media/DATA80",
A Rpi-re dugott hdd neve természetesen DATA80 rajta a file szerkezet szerintem ntfs, de most, hogy rádugtam az usb-n a notimra már nem is látom (a gépen win10 home van) (fejvakarós szmájli), de visszadugva a pi-re hálózaton meg látom és tudok is róla írni-olvasni.. (mégjobban fejvakarós szmájli)
Előfordulhat, hogy valamiképp átkonvertálta az ntfs-t valami linuxos formátumra az OSMC? Nekem elméletileg teljesen mindegy, Ezt a kicsi hdd-t nem akarom másra használni, jó ez nekem akár linuxos üzemmódban is.
De hogy visszatérjek az alapgondomra. Az átírt setting.json-al a torrent elindul a letöltés, de pár száz kB után leáll „permission denied” hibával. Sok olvasás után arra gondolok, hogy:
-vagy rosszul adtam meg annak a nyűves HDD-nek a nevét és elérési útját a setting-ben.
-vagy valamiért nincs jogosultságom ezekre a dolgokra a hdd-n.
Mivel az irományomból kiderült, hogy teljesen hü*ye vagyok a linuxhoz, szívesen fogadnák egy kis segítséget, hogy mit is tudnák tenni, hogy első körben legalább a transmission beinduljon a hdd-vel kombinálva.
ui. rmatyi mester írását elolvastam, de van egy sanda gyanúm, hogy az elmúlt 3 évben túl sok minden változott, mert az egy az egyben másolás követés nem működött…
Nekem jogosultság problémának tűnik.
NTFS fájlrendszerű vinyóra ne akarj Linux jogosultságokat rákényszeríteni....

A megoldás az, hogy Ext3/4-re formázod a vinyót.
-
Patice
nagyúr
Igen, az ár elég meghatározó.
Vagy az, hogy digitális kimenet legyen rajta, mert van külön DAC-od, vagy analóg kimenet.
Analóg kimenet esetén van preferenciád, hogy milyen DAC-chip legyen rajta?
Lehessen külön tápolni a DAC kártyát? -
Patice
nagyúr
PWM mode 2-t érdemes lehet beállítani a jobb analóg hangminőség érdekében.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Hmm..
B+nál is? ~480Mbiten küzdenek az (USB hubra fűzött) eszközök, szóval ha levonjuk az overheadet, akkor elméletileg kb 200Mbps sávszél is rendelkezésére állhat "irányonként".
Torrenttel lehet más, de azzal nehéz számolni, hacsak nem tesz fix max limitet rá.Más.. akkor esetleg egy Odroid?
B+ tényleg jobb lehet ebből a szempontból, kérdés, hogy tart-e már ott a szoftveres része, hogy tényleg 100 fölé tudjon menni.
Pár hsz.-el korábban volt is itt erről szó. Szóval lutri, hogy a Pi 3B+ mennyire lesz jó a célra.
Kompromisszumokkal, lassú netkapcsolathoz jó a Pi, de egyes 4K tartalmakhoz szvsz. erősen határeset.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
Én nem értem ezt a kérdést...

A Kodi egy frontend, ami a DLNA szervereket (backend) éri el és ezekből tud magának adatbázist építeni, filmekből, zenékből, képekből.
Ha kész az adatbázis, akkor lehet benne keresni, bizonyos szempontok szerint megjeleníteni pl. a filmekhez leszedett borítóképeket.
A Kodi beállításaiban van az a kapcsoló, amivel a "the" kikerülhető. Ez nem a DLNA szervertől függ. -
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Egy nyomtató szervert szeretnék összerakni, de semmi plusz funkcióra nincs szükség ezen kívül.
Otthon már jól teljesít egy Raspberry Pi 3, de azon több további szolgáltatás is fut, csak nyomtatásra drága lenne és felesleges.
Amit kinéztem: NanoPi NEO2
Van rajta egy USB és egy gigabites LAN port 18$-ért.
A teljesítménye ennek is sok, de ennél egyszerűbb és olcsóbb eszközt nem találtam.
Van esetleg bármi ami ennél jobb lenne erre a feladatra??
Akár Wifi-vel is megfelelő lenne, nem muszáj vezetékes hálózati kapcsolat.RPi Zero W?
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Van egy régi 40"-os Samsung HD tv-nk, amit szeretnék lecserélni, de nem akarnám eladni, hanem a lakásban lenne egy nagy falfelület, ahová el tudnám képzelni digitális képkeret gyanánt.
Mivel elég régi a TV, képnézegető funkciók nem nagyon vannak benne, ezért a képlejátszást mindenképp külső forrásból kellene megoldanom.
Aktuális lenne egy NAS vásárlás is, úgyhogy az én fejemben valami ilyesmi állna össze a képek visszajátszására:
NAS -> Raspberry Pi -> TV
Azért is lenne jó valami miniPC, mint a Raspberry, mert akkor lehet még valami igényes keretbe is belefoglalnám az LCD-t a Raspberryvel.
Mivel sosem volt sem NAS-om, sem Raspberry-m, segítséget szeretnék kérni, hogy ez így a gyakorlatban kivitelezhető-e, esetleg van-e egyszerűbb/olcsóbb módja (NAS-t mindenképp vennék). A Chromecast-es backdrop nem érdekel, ha lehet szeretnék egy Windows alapú, kifejezetten erre a célra dedikált progit használni.
Erre a funkcióra akár egy Raspberry Pi Zero is elég.
És NAS-nak valami combosabb hardvert beszerezni.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Raspberry pi3 - Volumio2. Korábban már volt problémám a Volumio2 Spotify kombóval, ezért tegnap újrahúztam az SD-re a Volumiot, hátha. Viszont most is ezt írja ki, mikor telepíteni szeretném a Spotifyt.

Tudom, hogy ez nem Volumio topic, de talán itt van olyan, aki tud nekem segíteni.
Mi lehet a probléma? -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
A kérdésem az lenne, hogy milyen minőséget tud produkálni ? Rengeteg high-res zeném van már, külső hdd-n, nem full high end rendszeren hajtanám, de azért fontos lenne a jó minőség. A sima BOSS DAC-ot néztem egyébként hozzá, de egyelőre kitudnám próbálni a gyári 3.5 kimeneten egy kölcsön pi3-on.
Vannak még ilyen kezdeményezések mint a volumio, moode audio, hogy nem dlna-t csinál, hanem remote playbacket ?Egy ilyen paneldac-kal szerintem általában jó hangot tud produkálni, de azért nem high-endet.
A high-end hanghoz digitális futóműnek lehet jó. De már ebben a kategóriában is van vetélytársa az RPi-nek. -
Patice
nagyúr
#2. Igen, jelenleg egy RPiZW van a konyhában Allo mini Boss DAC-kal és MoOde-val.
Mire vagy kíváncsi?
-
Patice
nagyúr
Köszi. Akkor belevágok

LibreELEC-et ajánlom figyelmedbe + Androidra a Yatse-t.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Mivel gyorsan kellene döntenem, sajnos nincs időm elolvasni az összes hozzászólást. A következő feladatra alkalmas a pi?
Adott egy noname gyártmányú tv, ami nem képes normálisan lejátszani a pendriveon levő filmeket. Gyors mozgásnál kockásodik és akad a kép. HDMI adott, ezért arra gondoltam, hogy egy pi-vel összekötöma tv-t és a pi-n keresztül játszom le a filmeket pendriveról. Erre a feladatra alkalmassá lehet tenni? Mennyire lesz kényelmes a használata. Vezérelhető androidos telefonról, vagy kelleni fog hozzá egér vagy billentyűzet?Ha esetleg már ezerszer le volt írva, akkor elnézést... Tényleg gyorsan kellene találnom megoldást...
Igen.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- OLED TV topic
- Nem elégszik meg egy panellel a Philips világelső monitora
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Le Mans Ultimate
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóhifi
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Visszatérés az aranykorba: Heroes of Might and Magic: Olden Era Early Access
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: i5-12400F/13400F/14400F +RTX 5060 +16GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Mac Pro 6,1 2013 Late
- GAMER PC! i7-14700 / RTX 5080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- White AM4 félkonfig! ASUS ROG B550-A + Ryzen 9 5950X BOX + 32GB DDR4 3600Mhz CL17
- www.olcsogamerpc.hu - ÚJ GamerPC 55 - Intel i5-14400F - RTX 5060 - 16GB DDR4 - 1TB NVMe - GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest

elférne a nappaliban.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Foleg h ketto is van...

?