- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
Nezegettetek mar a Pi 5 specifikaciojat? Jol ertem, hogy 2 kamera modult lehet hozza csatlakoztatni?
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van egy headless Raspberry-m, amin kulonbozo kis programokat (python, besh) futtatok. De hogy ne kelljen manualisan inditanom oket, csatlakoztatnek a GPIO portra nehany billeno kapcsolot, es akkor a kulonbozo scriptek elindulnanak anelkul, hogy en manualisan inditanam SSH-n keresztul. (Van olyan koztuk, amit root-kent kell inditani, termeszetesen nem szeretnem manualisan beirni a jelszot.) Hogy oldanatok meg ezt a problemat? -
tvamos
nagyúr
válasz
DasBoot #46350 üzenetére
Masik szalagkabel kell a zerohoz, de van van hoszabbito szalagkabel is. Nagyon hosszut nem tennek. (Nem ismerem ezeket a boltokat, csak google talalat.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #45749 üzenetére
Nem lett gyorsabb a Pi 4-en sem. Ez valami nagyon fura dolog.
Az egesz ciklus, ami fut a Raspberry-n, az enny:
while True:
for j in range(LED_COUNT-1):
strip.setPixelColor(j, Color(4, 4, 4))
strip.setPixelColor(j+1, Color(255, 0, 0))
strip.show()Ennek max. 100ms alatt le kellene futni, vagy inkabb 20ms alatt. De meg ez sem tud lefutni max. 2x masodpercenkent.
(AmugyLED_COUNT = 512
az mar nem is 3 ezer...) -
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz
ReFleXx #45675 üzenetére
Egy ilyen bonyolult "snake" kodot csinaltam:
# The number of NeoPixels
num_pixels = 1024+1024+512
while True:
for j in range(num_pixels):
for i in range(num_pixels):
if (i==j):
pixels[i] = (255, 0, 0)
elif (i==j-1):
pixels[i] = (128, 1, 1)
elif (i==j-2):
pixels[i] = (64, 2, 2)
elif (i==j-3):
pixels[i] = (32, 2, 2)
elif (i==j-3):
pixels[i] = (16, 3, 3)
elif (i==j-3):
pixels[i] = (8, 3, 3)
else:
pixels[i] = (4, 4, 4)
pixels.show()
Szerintem ennek masodpercenkent lepni kene vagy 10-et, de egyet se lep.(#45676) Aryes
No ezert vagyok tanacstalan.RTOS vs Raspbian lehet a kulonbseg? A python miatt lehet esetleg?
-
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #45672 üzenetére
Ez az 1 magos. Nem az az alap gond, hogy lassu, hanem, hogy lassabb lett, mint az ESP-vel. Azt hittem, alapban gyorsabb lesz, es onnan kezdhetek gondolkodni, hogy esetleg ketto, vagy 4 sztringbe bontva gyorsabb lehet.
(#45673) Aryes
Az a baj, otletem sincs, hogy induljak el, azert tettem fel itt a kerdest, esetleg valaki mar belefutott a problemaba.
Az ESP-vel olyan 2-3 fps volt, memoriabol, es gondoltam Raspberry-vel lesz mondjuk 5. Ha azt felgyorsitom 10-20-ra, akkor az egy nem nagyon szaggatos atmenet lehetne ket kep kozott.Persze az is lehet, hogy rosszul emlekszem.
1 bit atvitele 1.25us, ami 800kHz. Nekem van 50 ezer bitem, akkor annak at kene menni 70ms alatt. Szoval egy olyan 10 fps nem kene, hogy irrealis legyen. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van itt egy home prodzsekt, WS2812 LED-eken jelenit meg "kepet". Eddig ESP32 volt, de azzal nagyon lassu, meg maceras volt a dolog, gondoltam egy Raspberry PI zero W majd franko gyorsan csinalja, de ezzel meg sokkal lassabb lett a dolog. Olyan 1 fps koruli a sebesseg, ha csak a memoriabol frissitem, ha kepet is kell olvasni az SD-rol, akkor meg ennel is sokkal lassabb, es most itt nem 100MPix-rol van szo, hanem 64x32-rol. Raspbian van a Raspberry-n, most raktam ra a hetvegen, + Python3, meg Adafruit NeoPixel Library. Nincs valami otletetek, hogy tudnam felgyorsitani? -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Ezt a "Direct USB Connection (Pi Zero / Zero W Only)"-t hogy kell csinalni linuxos gepen? Hasznalja ezt valaki? -
tvamos
nagyúr
válasz
UberMutant #45033 üzenetére
Persze, hogy nem adja el, nem kap erte annyit, hogy erdemes legyen elmenni a postara, hogy feladja.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Sidorovich #45022 üzenetére
Ha en ezeket akarnam probalgatni, akkor az asztali gepemen / laptopomon csinalnam, egy virtualis gepben. Az mondjuk ingyen van...
-
tvamos
nagyúr
válasz
Sidorovich #45014 üzenetére
Ha ezeket a dolgokat egyszerre akarod, akkor lehet, hogy elegedetlen leszel, mint ez a kollega. (Nick alapjan akar java fejleszto is lehet...) Az meg nem lenne jo! Lehet, hogy valami komolyabb cucc kene neked, mint a Raspberry Pi.
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Koszi! Igy nem jelzett semmit. Csinaltam egy uj telepitest, es igy jo lett. (Csak igy meg ujra kell telepiteni az opencv-t, azt meg nem akartam, mert nem 5 perc.)
Mondjuk jo lenne tudni, mit reszeltem el, hogy beakadt ez az alacsony fesz. hiba. Eleg idegesito.
(#45001) cigam
Melohelyen mertem, 34461A-val. Persze rarakhattam volna ra egy oscilloscope-ot, de valahogy nem jutott eszembe. -
tvamos
nagyúr
5" HDMI display van csak, meg a soros porton ssh-val.
Az áramkorlát 20A. (Mondjuk ennek semmi értelme.)
A kis pucukára megy az 5.2V, meg 2 pucukára a GND. (Header.)
Megmértem a panelon, ott is van az 5.2V.
Raspbian megy rajta.
Egy kamera volt rajta, de az nélkül is csinálja.
Ha lehúzom a kijelzőt, akkor mondjuk nem látom, hogy reklamál...Az lehet, hogy az Aliexpress-es buck konverter rontotta el?
-
tvamos
nagyúr
Az normális jelenség, hogy a Pi3 folyton azt jelzi, hogy nincs elék kraft a tápban? Már 20A-es labortápról megy, de így is hisztizik.
-
tvamos
nagyúr
válasz
BestofJAVA #44977 üzenetére
No, erre a fogyasztovedelmes dologra kivancsi vagyok, hogy mire jutsz, ugyhogy kelek, oszd majd meg! Es ezt szarkazmus nelkul irom.
-
tvamos
nagyúr
válasz
AiRLAC #44969 üzenetére
Van mar 2 kontrollerem, de keves rajtuk a gomb, es vannak funkciok, amiket nem lehet beprogramoni rendesen, es igy hasznalhatatlan az egesz. Valami olyan kene, hogy eger, meg billentyuzet nelkul tudja kezelni a gyerek. Olyar szeretnek, amit valaki jo szivvel tud ajanlani, hogy ezt hasznalom, tuti jo lesz! Marmint ha van ilyen.
-
tvamos
nagyúr
Tudtok nekem olyan kontrollert ajanlani, ami franko retropi-hoz?
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Van nekem egy RPi3B, amiben eleg sokat cserelgettem az SD kartyat. Sajnos a foglalt az idok soran elengedte magat. Valaki nem tudja, honnan kaphatok masik foglalatot, hogy kicserelhessem? -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Tudtok arra megoldast, hogy egy Raspberry Pi segitsegevel halozatos kijelzot csinaljak a laptopomhoz a monitorombel? -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Tudok Magyarorszagon olyan USB veot venni, amivel tudok XBox 360 kontrollert hasznalni Retropie-hoz? -
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #35245 üzenetére
Ezzel a modszerrel sikerult a problemat megoldanom, ha esetleg erdekel valakit: Enable UART Raspberry PI headless
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Vettem egy RPi4-et, de nem talalok olyan "regi fajta" Raspbiant ahol rogton be van kapcsolva a serial port SSH debug mode. Nagyon jo lenne nekem egy olyan, mert szeretnem kiprobalni, de nincs mini HDMI Display port atalakitom. (Meg Linuxos gepem sem, ezert a RPi.) Tudnatok segiteni? -
tvamos
nagyúr
válasz
vadkörte #27180 üzenetére
Nincs határozott cél. Szeretnék egy könyvolvasót, könyvet olvasni. Láttam ezt a projektet, a könyvolvasóval, meg a pivel. Ha ez lehetséges, akkor már én is olyan készüléket szeretnék, amivel tudom a pit vezérelni, beállításokat megváltoztatni, új wifi hálózathoz csatlakozni, esetleg saját python scriptet futtatni, vagy írni, esetleg fényképeket archiválni sd-ről mobil hdd-re. Ilyesmi.
Megy ez a telefonomon is, de ez nagyobb lenne. -
tvamos
nagyúr
válasz
toth_janika #27178 üzenetére
De, igazad van.
-
tvamos
nagyúr
Amugy is szeretnek egy e-papir kijelzos konyvolvasot, de akkor ratalalatam arra, hogy a Raspberry-met is vezerelhetnem rola. Igy a konyvolvasohoz is tudnek rendelni extra funkciokat. (A telefonom + RPi sem rosz, de az azert az 5" pici, jo lenne a nagyob kijelzo.) Egyebkent is akartam volna egy 7" koruli kijelzot a RPi-hez. Ez ilyen 3-in-1 megoldas lenne. (Lehetne egy tablet is.)
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Probalta mar itt valaki a KINDLEBERRY PI-t?
Ezt a Kindle-t gondoltam megvenni hozza: [link] -
tvamos
nagyúr
válasz
azbest #25668 üzenetére
Ez nekem nem sikerul. De mindegy is, mert nem szallit Europaba az elado, mashol meg nem latom ezt a bigyot. 50 USD az e-bay-en, annyit nem er.
(#25670) azbest válasza tvamos (#25669) üzenetére
Hat, ez szerintem jo lesz. Nem tul nagy a valasztek, meg a hatteranyag. Azt remeletem, azert a egyszerubb lesz. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Tudok nekem olcsó 5GHz-es USB WIFI modult ajánlani? Amit lehet is kapni. Az elinux.org-os lista nem túl jó. -
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #21682 üzenetére
Ezt a DVB- valamit nem ertettem, de ott a masik topicban jol leirtad, igy mar ertem. Koszonom!
(Persze, oke, a kereso megvan...) -
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #21680 üzenetére
Olyan a TV, nem kodoltak a csatornak. Szerintem...
-
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #21673 üzenetére
Ez jo digitalis kabeltv-vel is, vagy teljesen rossz uton jarok?
-
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #21673 üzenetére
Nagyon szep munkassag!
-
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #21667 üzenetére
TV-műsort a Raspberry Pi-vel és a hálózatnak köszönhetően tabletről, mobilról is elérem
Tudnal nekem linkelni egy jo leirast, hogy tudnam ezt en is megoldani magamnak? -
tvamos
nagyúr
No, megrendeltem en is: Essential Raspberry Pi Zero Kit
Eleg fura volt a PIHUT, mert irtam, hogy PayPal, megis kerte a kartyaszamom, utana meg nem kellett belepni a PayPalomba... majd kiderul, hogy lesz. -
tvamos
nagyúr
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Feralheart #19849 üzenetére
Nem kell kijelző hozzá egyáltalán, később sem. Ethernet-en rákötöd a routerre, és usgyi. Úgy guglizz, hogy Raspberry Pi headless.
-
tvamos
nagyúr
Kene nekem kis progi, amit parancssorbol ha elinditok, rovid hangokat, mp3-at, ilyesmit lejatszik, es a hatterben fut.
-
tvamos
nagyúr
-
-
tvamos
nagyúr
Nem tud valaki olcsó, bevált, nem soros portos (SPI/I2C) CAN controllert PI-hez?
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Nem tudnatok javasolni egy DE-t, ami turhetoen nez ki, es hasznalhato 320x240 2.8" touch LCD-n? (Raspbianon lenne futtatva.) -
tvamos
nagyúr
Ilyen van valakinek?
[link]
Tetszik... -
tvamos
nagyúr
Én ezt az üzit kaptam: Raspberry Pi Zero is now available to order from ThePiHut.
-
tvamos
nagyúr
válasz
RoundRobin #16057 üzenetére
Nekem meg mindig jobban tetszene a C.H.I.P. De mindegy is, mert semelyiket nem tudom megvenni. Az meg, hogy majd Januarban lesz, vagy Februarban, az nem van. Kar, hogy a Broadcom bedugta a banant a Hardkernelnek, az volt a legjobb, meg akkutolto is volt rajta.
-
tvamos
nagyúr
válasz
RoundRobin #15627 üzenetére
Betyár!
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #14893 üzenetére
Bocs! Ez a Raspberry-s.
-
tvamos
nagyúr
Sima ügy.. Kinézed, hova vannak kötve a gombok, az nem lehet gond. Az LCD meg valami HD driveres LCD lehet, az sem NASA technológia.
-
tvamos
nagyúr
válasz
golya87 #14706 üzenetére
En forraszthato USB dugot vettem az eBay-en, azzal megy a LED sor (24 db) + Power LED (4 x 1W) + Arduino + Pi2 egy 40W-os USB taprol. (Alkalom adtan toltom rola a telefonjaimat is...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gyúrósok ide!
- Nintendo Switch 2
- Energiaital topic
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- SzoftverPremium.hu
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest