- Mobil flották
- MuziX blog: Kipróbáltuk a GGMM multiroom rendszerét
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjött a Honor szuperakkumulátoros mobilja
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bandigno #49721 üzenetére
nincs olyan objektív, ami neked kellene, ezt megerősítem én is neked!
Ezért is bátorkodtam előjönni a 24-120 f4-gyel... DX-re nincs (és már nem is lesz) natív obi, ami mindent (átfogás, stabi, viszonylag nagy fényerő) tudna, ami neki kell.
(Mellesleg halkan megjegyzem, hogy régen a vérprofi full frame zoom is az ekvivalens 35mm-en kezdődött, meg a legtöbb kompaktban is 35mm f2.8 körüli lencsék voltak. Az azért még mindig viszonylag nagylátónak számít - simán beltéri csoportoztunk azon a gyutávon. (A fényerő difi akár többszörösét is ma meg már lazán kigurítjuk ISO-ból - egy D7000 a szokásos 10x15 méretben 3200-on lazán veri egy "gyors" 400-as film zaját.)
Vagy meg mehet az eredetileg felhozott Sigma 17-70 "C" ... mindenes lencsének nem annyira haszontalan az.
+ nagyságrendekkel jobban össze van rakva, mint a 18-105
+ ha valaki akár csak hébe-hóba is "kvázi-makrózik", a 18-105höz képest majdnem kétszeres nagyítást tud (1:2.8 vs 1:5 , az nagyon nem mindegy ám)
+ ha gyutávval gyorsan is romlik a fényereje, azért nagylátónál sötétben a 2.8 és 3.5 kezdő néha már lehet a difi aközött, hogy fel kell-e csapni a vakut / tekerni ISO-n vagy sem- azt tartani fog megszokni az első pár hétben, hogy a gyűrűk ellenirányban ("Canonosan") forognak, ami zoomolásnál eleinte meg tud tréfálni... de ez Sigma sajátosság, gondolom a 10-20 után neked már nem lesz túl nagy meglepi
- kompatibilitás... passz, hogy live view AF-ben mit csinál (nem szoktam használni), de pl. D7100-on van egy olyan bug, hogy képek belenagyított visszanézésénél a scrollozás nem folyamatos, hanem nyomogatni kell a gombokat. (Nagy kaland, legalább kevesebbet csimpelek)
Én az első 18-55 VR-ról váltottam rá - úgy számomra egyértelműen nagy előrelépés volt, de hogy neked a 18-105ről annyi pluszt adna-e, mint amennyibe a csere kerülne... passz. Ha megtartod mellé a 70-300 VC-t amikor tényleg nem tudsz eleget kroppolni a témához, és az említett plusszokat tudod a gyakorlatban értékelni, akkor simán tudom ajánlani.
És persze van abban is valami, amit bandigno mond alattam... azért a D7000 tényleg nem mai gyerek, és ha akár mondjuk 2 éven belül tervezel új vázat - ami urambocsá' nem feltétlenül kroppos Nikon DSLR lesz - akkor azt is érdemes figyelembe venni. 1-2 éve sokkal bátrabban ajánlottam volna, hogy jó lesz az a Sigma... de most ez is faktor lehet.
(Szerk: bakker, így fogok legközelebb multitaszkolva esszét írni
)
(Szerk2: bandignora reagáltam, de nyilván Lex-nek szólt)
-
Lex Icon
senior tag
válasz
bandigno #49721 üzenetére
nincs olyan objektív, ami neked kellene, ezt megerősítem én is neked!
Ami az összes kritériumomnak megfelel az természetesen nincs. Tudom.
A kérdés nem az, hogy van-e, hanem hogy mire kössek kompromisszumot a sok kritérium közül.
Valamint, plusz információkat próbálok beszerezni a felsorolt obikról, mert kevés a használható teszt, összehasonlítás a neten.
A 18-105 képminőségét elfogadom az adott zoom tartomány miatt. Ahogy írtam, 2 dolog zavar: az egyik a gyenge VR, a másik a gyenge fényerő. Ahogy látom, utóbbit nem tudom megoldani számomra elfogadható zoomtartománnyal (ahogy írtátok, max. 1 FÉ-kel nem vagyok előrébb), így lehet csak a jobb VR irányába kell döntsek, de lehetőleg képminőség romlás nélkül (CA, torzítás, élesség). -
Throme
veterán
válasz
bandigno #45594 üzenetére
Az a helyzet, hogy ezekre az állításokra mindig lehet cáfolatot találni.
Pl: d7200 vs d610
Igaz ez nem d7k, hanem a kicsivel jobb 7200, de akkor most mi van?!
Nem ismerem a video készítőjét, ez volt az első YT találat.
Ebben az összehasonlításban a 7200 jobb -
updog
őstag
válasz
bandigno #44791 üzenetére
Holnap a céges vacsi fotózására bérlek egy D750-net, megnézem mennyire áll kézre... ha nagyon jó kedvem lesz, viszem a D7200-t is aztán felváltva próbálok fotózni azonos körülmények között.
Igazából meggyőztem magam, hogy a D7200 is 3.5 éves technika, és imádom, akkor a D750 se lehet sokkal rosszabb, most azért mert pár hónappal régebbi modell... ezen ne múljon
Csak nehogy az legyen, hogy megveszem a D750-t és megtartom mellé a D7200-at, mert szívem szerint nyilván ezt csinálnám.
-
i-sti
senior tag
válasz
bandigno #44640 üzenetére
Azt nem tudom eldönteni, hogy valóban létszükséglet az eddig fotózásaimat figyelembe véve egy "mindenes" zoom obi, vagy nem.
Ismerősök, menyasszony győzködnek, hogy már pedig zoom kell.
Ezért készítettem el a diagramot, amit HA jól értelmezek, számok szerint eddig is a 85 volt az első számú támadó alakulatom, és most hogy a 35 is kalibrálva lett szerintem azzal is többet fogok fotózni.A kérdés az, hogyan kell értelmezni a mellékelt diagramot. Helyes e az én állításom vagy sem.
-
Roachy
senior tag
válasz
bandigno #44342 üzenetére
Dx-re croppolva pont olyan lesz mint egy DX géppel.
FX teljes méretben, nyilvánvalóan a szélek sötétek lesznek és egy kört fog kirajzolni.
Meike optikát semmiképpen nem vennék, az nagyon gagyi lehet, kb mint ehy Yongnuo. A Samyang nagyobb név és egész jó optikákat ad ár/érték arányban.
A szóban forgó 8 milis sem rossz, csak le kell rekeszelni, 5,6 és 8 között működik igazán. -
Roachy
senior tag
válasz
bandigno #44013 üzenetére
Igen tényleg a 600 volt. Én hülyeséget írtam, de ettől függetlenül igaz hogy ingyen javítják a visszahívásokat.
Viszont szolgáltatásokban, ergonómiában a 750 mindenképpen jobb választás ha egy jó darabig nem akar fejleszteni és amúgy a pénztárca engedi. Mindenben nagyot ugrik, szenzorban és szolgáltatásokban is.
Ha viszont D610-et vesz, akkor sem ússza meg olcsón, mert optikákat muszáj lesz venni ahhoz is.
Én ezért gondolom úgy, hogy vagy komolyabb beruházással egy időt állóbb rendszer, vagy minimalizálva a kiadást egy kisebb előre lépés a 7200-hoz.
A 610 jelen esetben nem tűnik költség hatékonynak. Onnan még van hova fejlődni, a 750-ről viszont már csak profiként, vagy gazdag amatőrként van értelme tovább lépni. -
-
-
Aaron14
őstag
válasz
bandigno #43789 üzenetére
Imádom az újításokat az IT és tech összes területén, de valahogy 2-3 éve azt érzem, hogy nincs szükségem semmi újra. Mintha kicsit megálltak volna a rohamos léptékű fejlődésben.
Egyébként amire használom (beauty) szerintem még mindig szuper gép. Nem hinném, hogy egy újabb géptől jobbak lennének a képeim, így szerintem maradni fog, amíg szét nem esik.
A megmaradt pénzt pedig inkább költeném retus és világítástechnika továbbképzésekre, de őszintén, az itthoni workshoppok nem nyújtanak többet, mint amit tudok, cserébe elég drágák. Pedig nem vagyok profi, de úgy látszik itthon nincs igény ilyen jellegű, a profiknak szóló továbbképzésekre.
-
Viperator
őstag
-
Kiskopika
senior tag
válasz
bandigno #42381 üzenetére
Utolsó postom a témában, mielőtt unalmassá válik
Azért lőttem ennyivel, mert úgy vettem észre ezen az értéken adja a legélesebb képet (vagyis volt szitu, amikor ez vált be)
Kinyomtattam ma egy teszt skálát itt az eredmény. Referenciának egy fix 35mm elsőnek (talán). Értem én, hogy nem kell ezt a minőséget várni, de én nem látok egy igazán éles pontot se, és ezt nem érzem normálisnak. Talán egy leheletnyit backes a gép, de ezt se merném így kijelenteni.
A képek állványról iso100 és rekesz prioritással a legtágabb rekeszen készültek minden esetbe.
Köszönöm a tippet a tamronra, gondolkozom rajta, de Dxo-on annak még rosszabb az eredménye, mint ennek lenne papíron.
-
Kiskopika
senior tag
válasz
bandigno #42371 üzenetére
a szem ugyan ezzel az obival készült és ezt elfogadhatónak érzem. Fix 50 és 35mm el nincs ilyen jellegű problémám.
Itt egy másik kacsa, másik nap 1/500 f11 200mm kb 4 méter iso itt is 800, kicsit fátyolosabb nap. Ezt nem vágtam. Ezt egy picit jobbnak találom, de ez se tökéletes
vagy ha tovább pörgetsz a sirály és a hattyú is ezzel készült de ott már belenyúltam, azok a jobban sikerült kategória, 100-ból 10 kb
-
Roachy
senior tag
-
marcitp
őstag
válasz
bandigno #41503 üzenetére
Én meg erre reagálnék még
Én pl azért vettem anno a 105/2.5PC-t, mert nem volt pénzem normális portréobira.nem az érdekelt, hogy hú, ez most "manuál"
. Normális háttérmosást szerettrm volna korrekt rajzolattal, oszt ennyi.
tökmindegy volt, hogy most motor tekeri vagy én, a kép érdekelt. Érdekesen elkanyarodott a beszélgetés.
-
Zotyatv
tag
válasz
bandigno #41423 üzenetére
Szia! 75-ért szerettem volna de annyiért nem adja. 80-t kér érte. Valamiért esni kezdett a használtak ára. 95-ért az edigital árulja. Ha nem jön össze lehet gondolkodom ezen: http://mlzphoto.hu/2015/08/06/megjelent-a-tamron-18-200-mm-f3-5-6-3-di-ii-vc-b018-utazozoom/
18-105 néha rövid. Lehet nem sokkal hosszabb a 18-200? -
Roachy
senior tag
válasz
bandigno #41286 üzenetére
Nem egy bonyolult dolog, itt egy leírás. De megvannak a korlátai, amik miatt jobban megéri, egy Yongnuo, vagy Godox vezérlő + vaku párost venni. Az egyik hogy a Nikon vakuk drágák. A másik, hogy a Nikonnál optikai úton közvetíti a TTL infót, ami tulajdonképpen csak fedett helységben, teljes rálátással, nem túl nagy távolságról működik biztonságosan.
-
rekid
addikt
válasz
bandigno #41260 üzenetére
Pop up-os vezérlésnél a fényképeződ beépített vakujának villanására villan a külső vaku. (Nyilván a külső vaku ilyenkor nincs a gépen.
)
Ez a legegyszerűbb távoli vezérlés. Olcsó, nem kell hozzá kb semmi. Ez a hátránya is. Nagyján rálátás kell a vakura, korlátozott a táv, nincs távoli beállítási lehetőség, nem tudsz vakucsoportokat csinálni más más setupot több vaku esetén.
Vezérlővel megnyílnak ezek a lehetőségek is. Neked kell tudnod kell-e vagy sem.HSS-t tud a "vázad", nikonéknál ezt FP, Auto-FP módnak hívják így keresd a használtaidban.
-
marcitp
őstag
válasz
bandigno #40806 üzenetére
Lehet vele fotòzgatni, nem rossz obi az AT-X 100. Nyitva hajlamos a CA-ra, viszont elég jòl bírja a rekeszelést, f/22-ig én nem láttam difrakciòt. Olyan f/8-tòl élesedik nagyobb leképezésnél komolyabban. Szerethető, jò kis obi, sztem a bokeh is rendben, erősen rekeszelve is hozza a kör bubikat. Sigma 105-öm sosem volt, az elterjedtebb azért, lehet, nyitva élesebb is, nem tudom.
Pár kép vele kézből (elnézést a linkelésért, telòròl csak így tudom)https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/albums/72157682140147103
-
mikrofon
veterán
válasz
bandigno #40242 üzenetére
Nekem a Tamron SP 90/2.8 Macro obinál semmit nem kellett állítanom. Még makró módban is, ahol ugye a választható legnagyobb nyílás F/5.6. Is jó helyen van a fókusz, pedig itt aztán vékony az élességi sík....
De a Tamron SP 24-70/2.8 G2- nél meg azzal szembesültem, hogy az 5-10m közötti tartományban F2.8-on néha olyan volt, mintha frontfókuszos lenne, az esetek többségében meg teljesen jó.....Viszont érdekes ez amit (#40241) *Ropi* írt a Nikon CDAF "open loop" technológiájáról... Lehet, hogy ez az a kommunikációs szint, ahol ezek a 3rd obik elbuknak.... De itt engem még mindig az is foglalkoztat, hogy a Sigma esetében miért rosszabb a helyzet, mint a Tamron obik esetén. Lehet, hogy a hiba mégis csak a Sigma lencsetechnológiájában rejlik?
-
Throme
veterán
válasz
bandigno #36568 üzenetére
Ha pl ebay-ről rendelsz, akkor egy nagyon megbízható eladót válassz ki és nézd meg, hogy akik ilyen akksit vettek milyen visszajelzést adtak.
Ha sz@rt árul tuti nem lesz 99% fölötti a reputációja és az akksi vásárlók erős 'fakkolásba' mennek át.Jah ezeket a frissítéseket érdemes megnézni, hogy konkrétan mit is variálnak. Ha nem használt funkciót, akkor - szerintem - felesleges. Valamint fórumokat is érdemes böngészni frissítés előtt.
Működő rendszert módosítani nem biztos, hogy szükséges...szvsz
-
Tomdriver
őstag
válasz
bandigno #36125 üzenetére
...ááááá, de kár!
Azért köszi a választ és a tanácsokatMost már végleg elbizonytalanodtam dx és fx között, addig tuti nem lépek míg ki nem próbálom mind a kettőt, nincs mese áldozni kell rá időt és nem fejest ugrani. Nálam viszonylag hamar megy a döntés ha jól körbejárom a témát, de fotómasina választásnál fotózni kell előtte és nem csak teszteket olvasni.
Köszönöm mindenkinek, ritka segítőkész topiklakók vagytok!
-
szacsa82
tag
válasz
bandigno #35668 üzenetére
Én nemrég vettem egy 80-200 f2.8-at 125k-ért: a régebbi pushpull változatot (90-es évek). Ez egy olcsóbb megoldás, súlya mint a tank, sokan nem annyira szeretik a tolózúmot, meg az AF-je sem olyan gyors, mint a használtan is félmilliós újaké, de árértékben nagyon ott van, a képminősége fenomenális. Összehasonlítani nem tudom, mert még csak képen láttam újabbakat, de a review-k szerint képben nincs hátránya. Amatőr vagyok, szóval sokat tipródtam, hogy indokolt lehet-e egy 100+-os kiadás egy obira, de végül azért döntöttem így, mert ez a széria baromi jól tartja az árát, ha nem sérül meg, bármikor el is tudom adni ugyanannyi pénzért.
-
tibcsiworld
aktív tag
válasz
bandigno #35269 üzenetére
Lehet ez lesz!
Megveszem egy 18-55-el, és később egy használt valamit majd mellé!
RexMaximus
néztem, az 180-nál indul! Jelenleg a 3300 18-55-el a szlovák edigital oldalon stabil 400 euro! Ez sem kis összeg, de már a 18-105-el is 515eur.
Portrézásra nem 50-es fixet használnak? d80-as korszakomban még úgy volt!Pulsar
igen, csak az ára!
Köszi mindenkinek a tanácsot, de most nincs több rá.
A kérdés, hogy az obi milyen legyen?
AF-P 18-55mm VR
AF-P 18-55mm
AF-s dx 18-55mm VRIIAz edigitalon af-p vr-es obival adják, a képen meg af-s vr2 van!?!?!?!?!?!!? Mivel az utóbbit hivatalosan a nikon nem árulja, a honlapjukon sem tudom összehasonítani!
A problémám ebben áll!
Lehet majd a későbbiekben egy tamron 70-300-at beszerzek, de jelenleg nem lesz rá szükségem szerintem!
Anno a d80 is 18-55-el volt, és 2 évig jól elvoltam vele!
szerk.:
tvamos
köszi. az a fix mire lenne jó plusszban?
-
hotkar
senior tag
válasz
bandigno #34039 üzenetére
Lehet, hogy félreérthető voltam: a kézi élességállításnál nem a zaj a baj (micsoda belső alliteráció
), hanem az áttételezés miatti durva fókuszállítási lehetőség. Ezt küszöbölik ki az MF objektívek, hiszen azoknak az áttételezése is a kézi állíthatóságra van kitalálva (jóval hosszabb úton jár a fókuszgyűrű).
AF obik esetében a behallatszó zaj szempontjából kb. mindegy, hol a motor, mert a zajt nem csak a motor, hanem az egymáson elmozduló - többnyire műanyag - alkatrészek is okozzák.
-
válasz
bandigno #33167 üzenetére
Arra mondjuk én is kíváncsi voltam, hogy a vakukompenzáció meg a vakupóóóóver állítgatás között pontosan mi is a különbség...?
Nekem kicsit redundánsnak tűnt a két funkció... és úgy látszik, valóban - tehát iTTL kompatibilis vakuknál én nem szaroznék kézi power level állítgatással. Vázból megmondod, hogy mit akarsz, aztán csá. (Biztosan vannak mindenféle spéci hackek, amire jó a manuális állítgatás - ezt majd kifejti valaki okosabb -, de én első körben ezt a faktort hanyagolnám.)
-
-
#Morcosmedve
veterán
válasz
bandigno #33076 üzenetére
52mm-es obihoz pl. ez a gyári.
"Nikon Reverse (Adapter) Ring" név alatt fut. Van pár dolcsis "kínai" fém adapter is, ami nem gyári, lényeg, hogy az obid szűrőmérete legyen az adapter, így tudod majd feltekerni.
-----------
(#33075) aleister és (#33073) hpeter10:
Köszi. Nagyon hosszú obit mennyire érdemes lógatni? 35-ös nem nagy és prime, egy zoom-os/hosszabb prime hogy viseli a macrofordítást?Előzőre vélemény?
-
törölt tag
-
8nemesis8
veterán
válasz
bandigno #32875 üzenetére
Köszi szépen és neked is szab13!
Egyenlőre csak egy este tudtam kipróbálni, amikor ezeket még nem tudtam, fény alig volt, sok ISO kellett, nem volt vakum vagy valami olyan megoldás amiből kellő fény jött volna és kínlódtam
Majd ma talán megint fel tudom tekerni és megnézniBár akkor is láttam, hogy f5.6-on nagyon vékony az élességi sík!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Olympus pl5, Panasonic 20 1.7
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest