- Netfone
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Apple Watch
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
mikrofon #40349 üzenetére
Ahogy a Sony használhatóságát is meg tudják erősíteni.
Félre ne érts, én nem ekézem azt a vázat, én csak azt írtam hogy nekem nem kéne, a fent felsorolt okok miatt, amiket szintén tulajdonosok/teszterek írtak vagy mondtak el YouTube-on, én se a kisujjamból rántottam ki.Szép fényeket
-
Ed Parker
nagyúr
válasz
mikrofon #40339 üzenetére
Mivel nekem nem volt Sony a7RII, csak D500, így arról csak a tesztekben leírtakra tudok hagyatkozni.
A cipa teszt szerint a D500 1240 kép egy töltéssel a Sony meg 290.
Ha reálisan nézzük és 500-ra lehúzod a D500 teljesítményét a Sony-t is bátran le lehet húzni kb 150-re 300 helyett. De még így is egy akksival tovább húzza mint a Sony kettővel.Ez a töltés része biztosan kényelmes munka vagy kirándulás közben hogy egy powerbank-kal mászkálsz.
Ami a méretet illeti, fel raksz rá egy 24-70/2.8-at, még mindig kényelmes a fogása?
Tényleg üvegek már vannak hozzá? Jók, ja és mennyiért?
Mert ugye Nikon oldalon azért van budget választék és pro készlet is.A többivel nem akarok vitatkozni, meg amúgy sem, én akartam ilyen vázat venni, nagyon is, de annyi negatív kritika jött rá, olyan gyerekbetegségekkel, akksi, lefagy, idióta menü, apró gombok, melegedés stb
Hogy teljesen elment a kedvem tőle.
Üvegek sem nagyon vannak hozzá az olcsóbb kategóriában, adapterezni meg nem akartam.Akksirol még annyit nekem a D850-hez 1850 képet ír a cipa teszt, de markolattal és D5 akksival akár 5000.
És tapasztalatom alapján ritkán kell tölteni. -
*Ropi*
félisten
válasz
mikrofon #40231 üzenetére
Gondoltam adok egy esélyt neki, de én sem szeretném feleslegesen szívatni magam, mert az megART.
A viccet félretéve: megvannak az üvegek beállítási értékei mert beállítottam őket, de inkább ezt az egyet cseréltesse: jobban jár - egy másik üveg +5-öt kér, így összesen 39 egység átfogása van az egésznek - a tekergetéssel is koppra a határán lenne az AF rendszer.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
-
*Ropi*
félisten
válasz
mikrofon #40056 üzenetére
Sigma 20 ART @ 1.4 (FF vázon - váz jpeg rawból kicsomagolva, csak leméretezve). A fényellenző beépített, szűrőzni még nem próbáltam. Valóban jó nehéz: 990 gramm.
-
rekid
addikt
válasz
mikrofon #40162 üzenetére
Pont a nikon "nagy előnyét" nem használod ki. A bebukott részekből jóval több infot vissza tudsz húzni viszont ha az eged beégett azt cseszheted.
Nem véletlenül exponál mindenki kb. -0,5-el alá. Én spec 0,7-el ha verőfényes napsütés van.. (persze a fénymérés sem mindegy..) -
marcitp
őstag
válasz
mikrofon #40127 üzenetére
Szerintem ez egy kicsit többrétűbb dolog.
Nekem pl fontosabb volt az, hogy legyen pontos/gyors fókusz egy jobb vázzal (és annak többi poz. tulajdonságával) és gyengébb obikkal,
mint egy pro objektív gyengébb vázon ami huntingol az af miatt az én fotózási lehetőségem és körülményeim között (gyerek, beltér)
Az af rontott - életlen képet, ha elkészül egyáltalán (a pillanat) nem igazán lehet javítani, míg egy gyengébb rajzolatú éles képből símán lehet jót faragni. Nekem pl ez szempont volt.
Persze ha lenne péz lóvéra, akkor jó obik - jó vázon.oszt kész.
Nem vagyok képmutató, ha megtehetném megvenném én is a nagyon jó objektíveket, mondjuk akkor is kérdés lenne: a minek? -
hotkar
senior tag
válasz
mikrofon #40112 üzenetére
Ha megnézed az FX/DX oldalarányt, magad is látod, hogy az 1,5. A hosszú oldalak aránya is ennyi, és a rövid oldalak aránya is ennyi. A területek aránya tehát 1,5 a négyzeten, azaz 2,25.
Mivel a pixelek nem egyetlen vonal mentén helyezkednek el, ezért azonos pixelsűrűség mellett a területek arányának megfelelő arányszám mutatja az FX és a DX lapkán elhelyezkedő pixelek számát.
(Akinek van FX gépe, az fél perc alatt ellenőrizheti, ha DX módba állítja a gépet. Az így keletkező kép pl. az FX 24 Mpixeléhez képest cca. 10.5 Mpixeles lesz, ami alátámasztja a 2,25-ös szorzót.)
Így aztán nem kell új matekot kitalálni, szerencsére
-
marcitp
őstag
válasz
mikrofon #40096 üzenetére
Ezt sosem értettem - ezt a "kiszolgál ekkora meg akkora szenzort". (nem kifejezetten a Te hozzászólásodhoz)
Ugyanazokat a - nem csúcs - obikat használom 12-őn, illetve 24MP-en. Oszt jó.
Vagy fullméretben kellene plakátnak beadnom a képeimet?Mennyire életszerű ez egy átlag usernek?
Hová készülnek a képek? Leméretezve a gyengébb obi is éleset hoz.
Vagy tényleg mindenki 36MP-en, full felbontásban kukkol?
A másik kedvencem, "a minek a 24MP, vagy több"? Crop-ban nagyon sok előnye van, 12 vs 24 akár.
Én a nagyobb felbontásnak csak előnyét láttam eddig ugyanazzal az obiparkkal (D300 vs D7200) kivéve egy dolog: tényleg könnyebb berázni, de tudni kell kezelni, és kész. -
szacsa82
tag
válasz
mikrofon #40092 üzenetére
Ha viszont a perceptual megapixelek szemszögéből nézed, akkor komoly veszteséget jelenthet FX lencsét DX vázon alkalmazni. Tudom, lesz, aki lehurrog emiatt, de nem én találtam ki ezt az elméletet...
Northrupék mindenesetre hisznek benne:
https://www.youtube.com/watch?v=YDbUIfB5YUc -
válasz
mikrofon #40082 üzenetére
Na én most jól megmondom a magamét... mert volt DX, FX, Sony és most Fuji van
Canon/Nikon kompakt, Fuji bridge, Nikon D5000, D7100, D800, Sony A7RII, Fuji X-T2 a sorrend.
A komapktok és a bridge utána a DX megváltás volt és nagyon sok lehetőség rejlik a rendszerben. Utána az FX még egy lépés volt, dinamika, érzékenység a D800 megjelenésekor nagyon jó volt, pláne a milcekhez képest.
Elég jó obikat vettem a géphez és azért több helyen kijött az FX előnye a DX-hez képest... teljesen FX buzi lettem, az alatt nem volt élet. Mára ezt nem így látom. Az APS-C szenzorok is bitang jókA méret miatt akartam váltani és váltottam is Sonyra, de az egy igen negatív kaland volt. Végül most az X-T2-m van, ami nem FX és nem nagyon látom azt, hogy de nekem FX kell mindenképp. A crop az egyedüli gond, meg biztosan nem olyan szép a bokeh mint egy FX-en, de esetemben ez nem is lényeges. Az én fotózási szokásaimnak megfelel.
Szóval, szerintem azt kellene nézni kinek mi a kényelmes, mit akar fotózni, kezelhetőség is szempont és utána gépet választani. DX vs FX, ha dSLR ha milc, lehet jó gépeket kapni csak a pénztárca kell hozzá.
-
m3ss
veterán
válasz
mikrofon #40082 üzenetére
vegyel akkor 20 1.4-et. jo kis alapobi dx-re, rengetegen hasznaljak, kicsi, konnyu, jo a bokeh, frontlencse kialakitas, szurozhetoseg, ar/ertek.
mi koze a melysegelessegnek ahhoz, h milc v nem milc? attol meg pontatlan lesz a dslred hogy rekeszelsz, kitobizol csak kevesbe veszed eszre. btw rekeszeles es akkor jo lesz a dslr mottora...nekem a canon 85-om annyit shiftelt, hogy 1.8-ra kalibralva elesebb szemeket lottem nyitva, mint f5.6-on. rekeszelve annyival hatrebb tolodott a fokuszsik.
tudom itt mindenkinek baromi pontos a d90 minden obival, annyira szeretnem latni egy fokuszteszten ezeket a gepeket. egyszeruen nem ertem h miert kellett nekem minden egyes objektivet kalibralni/kalibraltatni. osszes canikon vazon osszes objektivetvaloban, egyertelmuen jobb a tukros gepek fogasa, mint pl a sony kamerake. ha valasztani kellene en akkor is inkabb a kisebb meretet, rosszabb fogast valasztanam. ha sokat log rajtam a kamera akkor azert, de ha csak neha vinnem kirandulni akkor is. tegyuk hozza nem hasznalok oriasi zoomobikat..
"Az objektív, hogy a DSLR küzd a back és front fókusszal. De ez nemsokára változik. Már a d500-tól úgy működik az automata AF finomhangolás, hogy a Liveview fókuszhoz igazítja az AF szenzoros fókuszt. Most már csak idő kérdése, míg ez folyamatos és állandó része lesz a tükrös rendszernek."
naja, epp most keszulsz sigma artot venni, amihez tul sok segitseget nem fog nyujtani a finomhangolas. de amugy tenyleg jo dolog. csak mire alap lesz minden vazban, addigra mar a nikon is a mirrorless vonalat fogja eroltetni sztem"Ráadásul sok témánál kifejezetten előnyös a DX kivágás az FX obikból..... Ez viszont nem szubjektív, hanem objektív állítás."
milyen objektiveknel elonyos? mert nincs dedikalt uveg? nem ertem h lehet elonyos egy nagyobb szenzorra tervezett uveg. esetleg ar/ertekben, mert sok eve piacon van..."Csoport és esemény fotózásnál meg kifejezetten számít, hogy mekkora a mélység élesség."
valoban, meg is jegyeztem vmelyik topicban, h pont idealis legtobb redezvenyfotos mufajhoz az apsc szenzormeret. plane ha vannak hozza dedikalt, jo latoszogu objektivek, normalis kereso, af... -
m3ss
veterán
válasz
mikrofon #40058 üzenetére
szerintem az nem lesz annyira jo, hiaba allitod be vmi fix targytavra a nikon automata korrekciojaval mondjuk 3m-re, ha 60cm-nel total el lesz csuszva...nekem az a tapasztalatom 3 fix art utan, hogy nem fogod meguszni a dokkolozast.
nem tudom hogy mukodik a nikon automata kalibracioja, de lehet arra hasznalhato, hogy a dokkoloban meghatarozott fix targytavon raeengeded es megnezed o mit mond merre mennyit van elcsuszva. utana mar csak ra kell jonni hogy mennyire van szinkronban a nikon meg a sigma skala. -
marcitp
őstag
válasz
mikrofon #40051 üzenetére
Gyerekek esetén meg kifejezetten rossz, fájdalmas... Ráadásul egy jó vaku vagy vakurendszer sem olcsó, aztán még mindig ott az aksi is hozzá...
annyira nem gáz az...
Nemrég máshol pont azt tárgyaltuk, YN560IV manu vaku 2db, + hozzá egy rádióskioldó, amit rátéve a vázra tudod állítani a vakuk fényerejét kijön cca 45e-ből. De többet is tud vezérelni. (ebay) Előre lepakolod őket egy helységben, és elég jó eredményt lehet elérni.
A gyerekek meg megszokják, nyílván nem kell arcbavillantani, szóval szerintem ez annyira nem gáz, meg iszonyat drága dolog. De én ezt csak a "családi" kategóriában mondom.akkuk: IK.A-ban kapható ladda akkuk állítólag jók, és olcsók, de eneloop pro-t fekete (2550mAh) jp-ból most jött 8e huf-ért a 8-as pakk. Az sem annyira egetverő összeg.
-
m3ss
veterán
válasz
mikrofon #40056 üzenetére
ja hogy apscre...en arra nem vennek ilyen obit. egy nagy monstrum. draga es a bokehtol sem fogsz hanyatt esni. en mar miota ezt emlegetem, hogy miert nem adnak ki nikonek egy ekv. 35mm-nek megfelelo obit apscre...letojjak ezt a vonalat. imadtam a palacsinta 22 f2-ot eosmen. nem 18-35-ot akartal venni? az okosabb valasztas lenne apscre rendezvenyfotozni. bar az se kicsi, es szorakoztato lesz bedokkolni.
nem kotozkodni akarok, de ha pontatlan fokusztol felsz, miert nem vettel milcet?
fujit kell venni ha apsc, sonyt ha fullframe. ilyen egyszeru
xt-2 utan ha vkinek nem megy el a kedve egy eletre a canikon apsc kameraktol akkor vele vannak a bajok. multkor utomunkaztam fujis kepeket, ugy kellett keresgelni hogy talaljak par felrefokuszaltat es nem rekeszelt, idealis fenyviszonyokrol van szo.. -
m3ss
veterán
válasz
mikrofon #40041 üzenetére
erdemes kiprobalni vazon mennyire megbizhato, nekem pl tukroson gyakori volt, hogy a hatterre fokuszalt a tema helyett 24 art. 20 artrol is hallottam hasonlokat kollegaktol. amugy jo kis obi, 24 artnal elesebb is, siman hasznalhato nyitva. f2-on sztem elesebb mint egy 1740 rekeszelve
torzitasa is meglepoen jo.
-
válasz
mikrofon #40041 üzenetére
Nálam volt egy ideig kölcsönben... a napellenzőt nem lehet levenni, de ettől lehet filterezni, csak kell filtertartó. Mondjuk a tartó kb. 100 euró... plus a filterek
Mint obi nagyon pöpec, nyitva is jó. Kalibrálót azért veheted rögtön mellé, mert az esetek 90%-ban nincs (jól)kalibrálva.
-
marcitp
őstag
válasz
mikrofon #39933 üzenetére
+1
Throme: nem a fikázás, szeretem a termékeiket, de ez az itt elveszünk - ott adunk, csepegtetünk patikamérlegen jó drágán... szóval egy újabb váz ne legyen már kevesebb, mint az előd(ök). Tényleg egy kcisit elvi is a dolog, egyetértek mikrofon-nal.
Pl az ai gyűrű... érted, a Nikon azért nagy mellénnyel szokta írni, mekkora kompatibiltás... kicsinyes húzás volt azt is lehagyni. -
-
szacsa82
tag
válasz
mikrofon #39917 üzenetére
Na igen, várom én is, hogy teljenek az évek, és a D850-t ki lehessen fogni olcsón használtban... Ahogy figyelem a review-kat és a kritikusok első benyomásait, teljesen elájultak ettől a géptől, többen a valaha volt legjobb DSLR-nek tartják. Ennyit arról, hogy a Nikon haldoklik, ezzel a géppel most egyértelműen felmosták a konkurenciát.
-
HUNgabus
senior tag
válasz
mikrofon #39821 üzenetére
Üdv,
köszönöm, nézegettem már azt is, tényleg nagyon jó kis gép, nagyon sokan dicsérik, csak ahogy nézem a teszteket, flickr képeket, amire én is szeretném használni arra talán jobb lene egy nagyobb érzékelő, bár az is igaz hogy nem sok D500 képet láttam még, keresgélek, hátha...
-
Kameleon5
csendes tag
válasz
mikrofon #39816 üzenetére
Igen, az utómunka rengeteg időt elvisz. Munka mellett csinálom, így elég sokáig húzódik, de ezt előre egyeztetem is a párral. Emiatt havonta egy esküvő fér csak bele. De nem is akarom másképp, addig míg hobbi marad, azt és annyit vállalok amihez és amennyihez kedvem van. Persze főállásban is biztosan meg van a varázsa és az előnyei is.
-
Kameleon5
csendes tag
válasz
mikrofon #39812 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy jelenleg valahol a kettő közt vagyok, kicsit talán az utóbbi. De sokat kell még tanulnom, fejlődnöm, ezzel is tisztában vagyok, ezért minden hasznos tanácsot megfogadok és köszönök szépen. Viszont a dilemma továbbra is fent áll. Milyen váz legyen. Ha dx lesz a másik váz is, akkor a sigma 17-50et szeretném 18-35 1.8ra cserélni, amitől félek picit, hogy esetleg nem lenne pontos az af. Ha fx, akkor eleinte fix obikkal oldanám meg a fotózást, és maradna a 17-50 sigma a d3200al... (hülyeség?)
-
válasz
mikrofon #39793 üzenetére
Pont ugyanezt néztem ki én is "élet" objektívnak, amit egyszer veszek meg, többet nem. 5 év gari elég kecsegtető, mondjuk én 2018 novembere felé fogom tudni megvenni, addig rendszeres félrerakás van. Mondjuk dizájnra a G1-es jobban néz ki azzal az aranygyűrűvel meg TAMRON felirattal. Csak az a baj, hogy a G2 minden szempontból jobb mint a G1 az árat leszámítva, 130 rongy a difi újonnan. G1-et használtan patika állapotban garival viszont lehet jobb vétel, mint a G2 ha az ára is olyan persze.
-
-
entoni1989
tag
válasz
mikrofon #39736 üzenetére
Bocsi, hogy kicsit eltérek a témától, de olyan jó fejek voltatok, hogy kerestetek is nekem amit köszönök, azt had kérjem meg, hogy megnézed nekem, hogy ezek szerinted biztonságosan lehetnek rendelésileg?
Soha nem rendeltem még innen. Szóval van ez vagy ez vagy ez vagy még ez .
Az mit takar, hogy paypal véd, ez hogy működik? Pl ha nem kapom meg a csomagot, vagy nem azt kapom meg vagy nem is az van benne stb..
Nagyon köszönöm! -
-
Byk01
őstag
válasz
mikrofon #39615 üzenetére
Nem hiszem, hogy megérné a dupla árat a Sigma 17-70-hez képest. És a többi DX fényerős objektívjük is erősen túlárazottnak tűnik a Sigma/Tamron/Tokina trió objektívjeihez képest. De igazából (erősen szerintem) akik a DX vonalon profi vázat (D500-at jellemzően) használnak, azok inkább a telés témákhoz (sport, vadállatok) használják, és profi DX teléje sosem volt a Nikonnak.
-
marcitp
őstag
válasz
mikrofon #39605 üzenetére
Tokina is hasonló; nem veszem le a napellenzőt.
Miatta cseréltem le a hátizsákomat másikra. ez nagyon bejött, és elférek benne. Felülről meg egy mozdulat (a középső rész külön nyitható) és kint van a gép. Jó, tömegközlekedésnél nem annyira előnyös. De cca 20éve nem tömegközlekedtem. -
-
Viperator
őstag
-
Byk01
őstag
válasz
mikrofon #39536 üzenetére
Nem véletlenül nem tesznek általában stabit a portré üvegekbe, ugyanis azok egy plusz optikai elemet jelentenek, amik rontják az objektív rajzát. Szóval, amit megnyersz azon a néhány alkalmon, amikor olyan rövid záridőt kell használnod, hogy esetleg nem tudnád megtartani (bár ott sokszor az alany is bemozdul), azt elbukod minden képnél a képminőségen.
-
marcitp
őstag
válasz
mikrofon #39529 üzenetére
csak nem tudom milyen az af meg minek van dx vazam, ha fx obikat veszek rá...
De az miért "baj", ha fx obit nézel dx-re pl nikonból?
Ha jól tudom, 50mm feletti fixeik mind kirajzolják az fx kört.
Meg mivel képközépen a legjobbak általában, a dx lapkáról le is esik az esetleges gyengébb szél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Netfone
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- BestBuy topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Samsung Galaxy S23 Ultra , 8/256 GB , Kártyafüggetlen
- Fotó állvány eladó
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest