- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkezett a Realme 12+ 5G
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fishor
senior tag
Nincs távirányítóm és az a baj, hogy eddig csak a távval találtam 2mp-es késleltetést, ahogy meg én használnám, hogy állványra rá és beállít és az expo gombot lenyomva hogy ne rázkódjon ne lője el egyből a képet, csak 2 mp után amikor már nyugiba van a gép, azt nem találtam még. Ezt más nem így csinálja, hogy nem érti senki?
-
fireman123
őstag
igen, a memória kártyák is jó áron vannak, kijelzővédő fólia, objektív kupak, közgyűrű, objektív menetes átalakító, videózáshoz viewfinder ...stb. valamint ezt az akkut szintén 2 éve használom, annyit tud mint a gyári Nikon, csak éppen töredék áron, YN vakut angol ebay-en...stb.
-
updog
őstag
Ahhoz képest a használt csoportokban még mindig 70-75 környékén árulják az újszerűeket is. Ugye ez van amikor a megszokás dominál a piacon
Külön vicces amikor írják hogy 5 év gari regisztrálva. És? Első tulaj nevére szól, nem átruházható.
Az első 70-300-am használtan vettem, majd elkezdett rakoncátlankodni, felhívtam a C. Kft-t hogy akkor mondanám a serialt, nézzük már meg, hogy nem-e volt ez az objektív náluk javítva, jött a kérdés, hogy én vettem? Nem, de itt a számla. Akkor sem mondhatják meg.
Aztán kis googleval kiderítettem (ugye, milyen hasznos hogy normálisabb helyeken kérik a serialt a hirdetésbe?) hogy valóban hirdették már hibásként ezt az obit, szerencsére (miután rápirítottam....) korrekt volt az eladó, visszaadta az árát. Ezután határoztam el hogy újonnan veszem meg, az akkori áron ezek szerint megérte, most a 130-ért már elgondolkoznék.
-
updog
őstag
-
Throme
veterán
Ha kiszámolod, hogy otthoni printerrel mennyibe fájna, akkor lehet olcsónak fogod mondani
.
Én már nagyon rég nem nyomtatok ki/hívatok elő papírképet, csak azt a pár darabot amit családban szétosztok. Ez annyira kicsi mennyiség, hogy ilyen előhivatásnál mindig a legmagasabb tarifával lehet számolni.
Aztán várni kell, szállíttatni kel, vagy érte kell menni.... szóval otthoni printeren megoldom. -
Byk01
őstag
Ha mindent együtt nézünk, akkor biztos eleget, hogy megérje nekik. Egyszerűbb a palást szerszáma, egyszerűbb a belső szerkezet (nem kell helyet hagyni a kapcsolónak), kimaradnak a kapcsoló beszerelésének munkafolyamatai, és megszűnt a kapcsoló fizikai meghibásodásának lehetősége (bár gyanítom, ez eleve nem volt túl valószínű).
Ja, és azokat, akiket ez zavar, a drágább verzió megvásárlása felé tereli (vagy a külső objektívgyártók felé) -
Byk01
őstag
A kapcsolós dolog mindössze annyi, hogy olcsóbb a Nikonnak egy plusz menüpontot beletenni a gépbe, mint egy kapcsolót az objektívre, és valamivel meg kellett ideologizálni azt, amit nem lehet. Az, hogy így védve van a véletlen átkapcsolástól valóban előny, de a hátránya sokkal nagyobb a kapcsoló hiányának.
-
Byk01
őstag
A képen nem az van, ami a megnevezésben. Ha megnézed, a képen lévőnek 6.3 a fényereje a végén.
Szóval a drágábbik FX üveg, plusz időjárásálló és elektromágneses a rekeszvezérlése, ami pontosabb a mechanikusnál. És rajta hagyták a kapcsolókat is, amiket a DX-ről levettek, mondván egyszerűbb az objektív vezérlése (mert egy fizikai kapcsoló átállítása helyett a menüben keresgélni mennyivel egyszerűbb)
-
itouchfan
senior tag
Első ránézésre fényerősebb a vége. Nem 6,3, hanem f5,6.
Mondjuk az a fél FÉ nem hiszem hogy ér ennyit, gondolom több lencsetagból, jobb üvegből van, asszem az az E betű is valami hasonlót jelent. Az elsőben 1 ED lencsetag van (alacsony szímszóras, csökkenti a CA-t, stb), a másodikban kettő.
Ilyen apróságok... -
Én inkább hajlanék a Tami felé.
Ugye eleve a 18-105 és az 55-200 között túl nagy a felesleges átfedés. Másrészt pedig az 55-200 VR2 talán kicsit gyorsabban fókuszál, mint a nagyon lusta korábbi verzió... de szerintem az a Tami így eléggé adja. Vannak hibái annak is, hogyne - pl. az AF/MF meg a VR kapcsolók nagyon lazán járnak -, de nekem bejött.
-
Throme
veterán
Ha tárhely szempontjából kevés a 16 Gb, akkor elég ha veszel még egy olyat.
Gyors kalkulációval, 1 aksi feltöltéssel tudsz telelőni egy 16Gb- kártyát. Ha videózol, akkor mégjobban csökken az akku időd.
Ha sok képet készítesz egyhuzamban, akkor tuti kell tartalék akksi. Emellé még egy tartalék memkari már nem olyan nagy dolog..
Ráadásul nő az adatbiztonságod.szvsz
-
helixP
nagyúr
Pl. voltam Tokyoban az év elején, ahol 1 napom volt végigrohanni a városon. 3-4 parkot néztem meg, és egyszerűbb elhelyeznem, hogy melyik-melyik, ha van GPS koordináta is, pláne egyszerűbb lesz 10 év múlva
Vagy ha fotózok valami érdekeset, túra során, és esetleg vissza akarok menni más fényviszonyok között "újralőni", egészen pontosan megtalálom, hogy hol készült.
Online fotóalbumok tudnak szűrni helyszín szerint is.
Nem mondom, hogy nem tudnék nélküle élni, vagy nem cserélném le egy Touchscreenre, de szeretem, hogy van.
-
Aryon87
félisten
Van 5300, de az mar meghaladja a keretet az a baj (170k). Mar a 3400 is
Duna plazavan 1db 3300 van, ga neg megvan, az 130k es kereten belul van.
Viszon a 3400 az most szettben van (taska + memoria) 155k aron...Most egy alap kellene amivel megtanulhatom a hasznalatot, de ugyanakor jo kepek is legyenek, aztan valamikor vennek egy jobb obit is..
-
-
-
jeffreybboy
tag
Relatíve költséges lesz viszont jövőt illetően nem.
Jelenleg 24-70 f4 zeiss meg egy 50mm 1.8 van.24-70 cserélném egy 24-105 re
Sony 24-105 1.149 font
Nikon 24-120 469 font (ezek ebayes új árak)Kellene egy 85 mm is
Sony 449 font
Nikon 310 font ( mondjuk itt nem akkora a különbség )
De hogy legyen egy fix sor és ember egy 35 mm-el gondolatával is eljátszik .
Sonyra jelenleg
Samyang 35 mm 2.8 239 font
Zeiss 35 mm 2.8 419 font
zeiss 35 mm 1.4 950 font ( itt 1.4 miatt horror az ár tudom. Nikonba is ennyi az 1.4 )
Nikon 1.8g 378 font.
Tudom Sony tényleg nagyon jó . De tényleg zsebbe kell nyúlni aki szeretne e kőré rendszert építeni.
-
atish15
aktív tag
-
PuMbA
titán
D5300 back-button focus
Csak akkor fókuszál a géped, ha nyomod az AE/AF-L gombot. Ezzel még azt is meg tudod spórolni, például sportnál, hogy váltani kelljen egyszeri AF és folyamatos AF között, mert ha nyomva tartod a gombot, akkor az folyamatos AF lesz, ha egyszer nyomod meg, akkor egyszer AF. Legalábbis Canonokon így működik.
-
Throme
veterán
A medve/farkas ketrecekre gondolsz?
A többi nagyvadnál a kerítéshez közel tudsz menni.
A Madarakat, kis állatokat - szerintem - a sűrű rácson keresztül teljesen felesleges fotózni.A medvéknél meg viszonylag nagy rács van (mikor még nagyjából együtt voltak a farkasokkal), csak ugye nehezítésként kb 1m-re van egy korlát, hogy a rácshoz ne menjen senki közel. Én a rács-húrok között ügyeskedtem ki a fotókat. 200-300mm körül már a rácsok nem, vagy kevéssé láthatók, illetve vágni is lehet a képből.
Persze nekem is előfordult hogy ment a fókusz csiki-csuki, kellett is rugózni, hogy melyik rácslyukat válasszam.
Bár most már a medvéket jól elkülönítették, és így nagy szívás. Rács, rács hátán. A farkasoknál végre csináltak ablakot a rácsra, viszont nem takarítják.
Én N70-300 VR obit használtam. Egyes képeken ki lehet szúrni, hogy van ott valami még.
A manual eszembe se jutott. Követni az állatot, kiválasztani egy megfelelő rácsközt, és még tekergetni a fókuszgyűrűt... öreg vagyok én már ehhez
Igaz, bizonyos távolság után minden éles.Mozgásban lévő állathoz ezt a manual fókuszt hogyan alkalmaztad?
-
fireman123
őstag
szia, ...én 2,5 éve használom D5300-hoz ezt az Insten EN-EL14-et (nem ettől az eladótól, de ugyanezt), teljesen jó, kb. annyit tud mint a gyári Nikon, ....USA-ból 2 hét alatt megjött.
Vétel előtt lecsekkoltam a Nikon ügyfélszolinál, hogy jó-e a D5300-hoz az EN-EL14a helyett, és azt írták hogy jó, csak kisebb a kapacitása....semmi gondom nem volt vele.
-
fireman123
őstag
nekem is D5300, N18-105, N35mm, Tamron 70-300VC, és egy Helios 44M-4, ..az igényeimnek és tudásomnak teljesen megfelel (egyenlőre
),
Vajon mi lehet az oka, hogy a D5300-at még mindig lehet kapni újonnan, viszont a későbbi D5500-t már nem látom, (pedig annak jobb volt a fogása és asszem tapikijelzős is?) -
tvamos
nagyúr
ViewNX-i & Capture NX-D
A software fulre kell kattintani.Gondolom, neked nem Nikon 1 van, de a te geped is tuti benne van a download centerben.
Itt a srac kedvesen makog rola: [link]
(#41744) mazsi70 válasza Viperator (#41736) üzenetére
Hat, elcserelnem a D850-re a N1J5-ot... de csak, hogy eladjam, es vehessek helyette egy Sony A7-et. -
Throme
veterán
Nem hajazó kell (pl pana G6), hanem a d7x00 vázba milc rendszer, persze megtartva az aps-c szenzorméretet.
hit vita, de én csak raw-ban lövök, mert nem vagyok jó fotós (itt a fotós = fényképezőt használó turista). jpg-t használjon az aki pöpecre be tudja állítani a gépét, és azt kapja amit várt
-
Throme
veterán
Mondjuk nekem sikerült sötét képet lőni milc-cel, miközben az LCD-n (nincs EVF-em) szép világosnak látszódott. Persze tudom, az okát, az ISO maximálva van 3200-ban, és ha magasabb kell, akkor alexpós lesz a kép...
Milchez sokkal bátrabban merek obit rendelni. Ha nincs decenter, akkor jó.
Szóval pakoljanak bele milcet a tükrös vázakba ...
úgy, hogy a meglévő obikat használni lehessen...
-
itouchfan
senior tag
értem, valamennyire jogos is. én is hasonló cipőben járok valamennyire (ágyúval verébre), de a PS-t se két nap megtanulni, kitapasztalni, én azért használom már most is azt, hogy ahogy a képeim minősége javul, vele párhuzamosan az utómunkám is finomodjon.
mazsi70: Másik topikba írta, ha jól emlékszem D750 + 24-120
-
randras_83
addikt
Elvben a Nikon 1 évet vállal, a Mo-i Nikon adja a vázakhoz a plusz 2 évet. Szóval az én értelmezésemben ha EU-n belül veszek bármit akkor 1 évnek járni kéne, de ez ugye az álom, a valóság meg, hogy elhajtnak, de bele kell állni. Most pl Írországból vettem vázat és obit, kíváncsi vagyok mit mondanak rá.
Nem mintha gond lenne vele, de egy kérdést megér.
-
KFORboy
senior tag
Annak nincs értelme, telefon szenzorral...
A használható APS-C -sek meg méretben és árban sem indokoltak egy MILC, kisebb tükrössel szemben.
Rendesen megerősödött az APS-C front mostanában...Ellenben most saját példaval élve, két kedvenc gépem van (na jó 3, de a D750-t váltotta) D850 és a régi D50
Most vegyük azt, hogy nem totál kezdő, D50 fujj fujj.
D7000 ára nevetségesen bezuhant
D600
És megannyi lehetőség... de nem is ez a lényeg,
Totál nem érdekel.Az a baj, hogy nagyon basic vakus alap a falról reflektálás, plafonról derítés... és kérdésképp, hogy 14MM-re elég-e... meg milyen rendszervakut erre... : /
Meg csak sokat se kell keresni, utána olvasni.És ez nagyon szarul fest ha az ember kezében egy erős közép kat. FF váz van.
Kb mint ha 18-55mm-t akarna rátekerni...De abbahagytam az offolást ok
-
Throme
veterán
Tény és való, hogy kurva bosszantó is lehet egy f-b fókusz probléma.
Ha belegondolsz pont azokat súlyt a legjobban, akik hajlandók belépni a DSLR világába. Legtöbben belépőkkel kezdik, mert mivel is kezdenék?! A köcsög canikontax képtelen a belépőkbe berakni az AF tuningot, ami ráadásul nem is a szent gráll, csak enyhíti a "fájdalmat".
Kezdők hamar eljutnak arra a szintre, hogy olcsóbb fix-eket is kipróbálják. Míg egy "sötét" kitobival nem annyira jön elő egy enyhe fókuszhiba, egy f1.8-as lencsénél már szembetűnőbb.
Ez egy olyan gond, ami talán a legzavaróbb, és a milcesek egyből ezt az adut húzzák elő.Lehet ellene tenni, mert szerviz korrigálja, vásárlásnál ki lehet próbálni, vagy 14 napon belül visszaküldeni, csak hogy ez mind a vásárló nyűgje marad. Ezt az egész hercehurcát nem kell végigjárnia egy milcesnek.
A cserélhető obis fórum is megér egy misét. Mindenki mindenkivel harcban áll. Régebben milc vs tükrös (milc előtt meg canon-nikon fight ment), aztán az utóbbi tulajok otthagyták a picsába, néha néha írnak 1-2 hsz-t, meg átalakultak milcessé.
Mikor eltűnt az "ellenség" találtak maguknak újat, de már a saját köreikből, és lett milc vs sony, és hasonlók.
Szoktam olvasni, és jót mosolygok....Vannak további vesszőparipái a milceseknek, és egyik a szoftver, meg az af pont lefedettség.
Én használok milcet is és tök jó volt, hogy nem kell af pontok közt keresgélni, hogy éppen hol van a gyerek feje. Vagy a panoráma, hogy végighúzom és done. Nem kell illeszteni, meg szoftvereket vadászni hozzá. Lehet újabb tükrösök már ilyenek, de az enyém nem, és nem is fogok emiatt újat venni...Aztán az is igaz, hogy olykor az igazukat bicskanyitogató stílusban próbálják érvényre juttatni. ....
Erre is van megoldás, nem kell felvenni a kesztyűt.
Nem az ottani hangadók fogják megmondani hogyan alakul a piac.há' ez van
-
Throme
veterán
Külön nagyon irreális a 18-140 ára. Még most is 150k - 200k között mozog.
Ennyit nem ér. Ha olyan 70k a reális ára a 18-105-nek, akkor kb 90-95k körül kéne lenni a 18-140-nek.
Nem véletlen a kitobi kategóriában a tamron 18-200 VC népszerű.
Ráadásul a 18-140-hez nem jár szütyő, meg napellenző gyárilag, ami még viccesebbé teszi az egész árképzést. Ja, és 1év a nagy nikon gari...pff(#41611) wms: Előfordul, hogy egy új váz megjelenésével elő-előjönnek kompatibilitási problémák régebbi 3rd party obiknál, de ezt szokták orvosolni.
A tamron 18-200 VCviszonylag friss obi, azért ott már kisebb az esélye.
Amúgy a LightRoom 6.2 verziótól már támogatja is, tehát a vele készült képeknél a szoftver felismeri a konkrét típust, nem pedig egy régebbi 18-200-nak tudja be.Talán ezekkel a budget obikkal azért nincs gond a nikon vázakon, mert nem tartják ellenfélnek, vagy nem számít annyira, mivel kitobisan veszik főleg a belépőket, és kitobi mindig nikkor, értelem szerűen....
szvsz
-
Viperator
őstag
-
t_a_m_a_s
addikt
A Throme féle GF7 van nekem is (ő utánaolvasott, én meg hiszek neki, vakon berendeltem). A gyári akksi horror, de valami 5-6 K az utángyártott Patona akksi, nálam jól teljesít, jobban mint a gyári. Két akkuval azért már ki lehet húzni egy napot átlagos felhasználás mellett. Mivel itt majdnem állandóan megy a kijelző (és fizikailag is kb harmada akkora az akksi mint a DSLR-é), a több nap nehezen kivitelezhető. Másodgépnek viszont tényleg kiváló, nyakpánt nélkül tényleg szinte zsebben hordható.
-
Throme
veterán
Pont ilyen kattintós gép. Nincs semmi "sallang" (kereső, vakupapucs). Van benne arcfelismerés, panoráma kép összefűzés. Nincs f-b fókusz nyűglődés.
Nincs benne stabi. Zsebrevágós kis gép, főleg a 12-32 obival (és a 19-es fix-el). Jobb mint egy teló, vagy kompakt.
Érintőkijelző, amin exponálni is lehet a kiválasztott fókuszponton, szóval a szokásos milc szoftveres, hardveres szintet hozza.Bár nem tudom, hogy még kapható, mert egy ideje van utód, valami túlárazott G800, vagy ilyesmi.
Akksija nem sokáig bírja a sok lcd használat miatt (nicns kereső), ebből tuti kell tartalék, még 2 db-bal se tudod behozni a dslr akksi töltés/képszám arányát...Én másodgépnek használom, gyerek mellett ha cuccolás van nem bohóckodok a tükrössel.
Viszont minden más esetben a nikont szeretem használni.Vannak még ilyen ekv 24-70mm körüli nem cserélhető zoomos aps-c kompaktok, csak szerintem azok drágábbak, és ha véletlen kéne más átfogás, akkor le kell róla mondani, cserébe kapsz fényerős zoom obit, ami milc-re se olcsó.
-
-
fireman123
őstag
No ez engem is érdekelt és kipróbáltam D5300-al a fókuszálást (AF-S, egy fókuszpont):
- kevés fénynél (szobában): piros+hangjelzés+pötty a bal alsó sarokban
- sok fénynél (szabadban, hóesés): fekete+hangjelzés+pötty a bal alsó sarokbanTehát úgy tűnik, hogy kevés fénynél "pirosodik" be amikor fókuszt talál, sok fénynél fekete marad......
És ugyanez a helyzet AF-C több fókuszpontnál is, ....csak kevés fénynél piros. -
updog
őstag
+1
(#41410) Helyette semmi
Tamron 17-55mm 2.8 lefedi a 35-öt, de konkrétan a 35mm (DX) amúgy sem az én világom.
Mondjuk az, hogy egy obi nem kell, pont egy olyan dolog, amire csak úgy jön rá az ember, ha legalábbis kipróbálja, ami legtöbbször abból áll, hogy megveszi
Ez van.
Én még aznap megvettem a 35/1.8-at amikor beszereztem 2014-ben a D3200-at (mert mindenhol azt írták, hogy "alap hogy legyen 35/1.8-am"), múlt héten adtam el, három éve kihasználatlan újszerűként... kb. elő se vettem. Ismerni kell a saját igényeket, vagy elkezdeni 1-2 univerzális (kompromisszumos) objektívvel, aztán szépen rájönni.
Persze ez megint csak saját vélemény, hogy hogyan kellett volna nekem
-
marcitp
őstag
Ja, persze! Egyetértek.
Viszont ha meg azt nézed, hogy van aki nem akar "profi" fotós lenni, csak hobbiból fotózgat,
anyagilag megteheti: miért ne venné meg azt az eszközt, amivel saját magának könnyebben készít elfogadható képeket? Sztem több embernek van pl meg a Nikon legendás hármas sora obiból is mint gondolnánk, és nem "posztol", nem agyalgat, csak fotózik a saját örömére jó minőségben - oszt boldog.
kicsit elkanyarodtunk, de érted...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest