- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- BlitzWolf termékek topicja
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RpPRO
őstag
válasz
Tomdriver #49122 üzenetére
1/4000-es záridő egy tájképhez? Emiatt magas az ISO-d. Tájkép fotózásnál érdemes a legalacsonyabb ISO-t belőni, ott a legnagyobb a szenzor dinamikatartománya. APS-C váz ISO 1000-t már megérzi. Az erdő nem szalad el, ha nincs szél, akár több mp-es expót is csinálhatsz, de kézből 1/100-dal is éles lesz.
Egyik képed 14-es blendével készült, itt már a diffrakció (fényelhajlás) is belejátszhat és lágyabb képeket eredményez (10-es blende alatt egyre inkább).
Utómunkával a színhőmérsékletet eltolod meleg irányba, kis dehaze és máris elégedettebb leszel.
-
válasz
Tomdriver #49130 üzenetére
Üdv a klubban, én is a tanuló fázisban járok most. Próbáld meg úgy, hogy először rekesz prióval fotózol, és nézd meg, nagyjából milyen értéket pakol a gép. Persze, rendes fotósok ezért a kijelentésért is arcon csapnának, jogosan, de ha kevés az idő, az jó kiindulópont, hogy szokja a szemed az értékeket. Én nemrég fotózok full manualban, és én úgy szoktam kiindulni, hogy alapból állítok egy ISO200-at fixen kültéren, bent meg 400-at, a rekeszt a téma adja meg, és lássuk! Ha túl sötét, akkor első körben a záridő hosszát növelem, lehetőleg 1/200 alá ne menj, mert azt már nem biztos, hogy ki tudod tartani kézből, VR ide, vagy oda. Ha ezt elétve is sötét az eredmény, akkor emelek egy picit az ISO-n, esetleg EV-t használok. Ha van fent CPL, akkor eleve úgy kalkulálok, hogy kicsit több fény kell majd. A módszer hátránya, hogy rohadtul időigényes, néha több képet is lőni kell, aztán néha még így se az igazi. Persze, azért van a kis képernyő, hogy a kiégéseket lásd real time, az segíthet, de nálam real time nincs ilyen a D3500 - on, így azért nehezebb minden eltalálni. Az expozíciót mutató csúszkát picit mindig pozitívban próbálom tartani, inkább legyen egy picit fényesebb a kép.
-
kovsol
titán
válasz
Nem ártana kicsit átgondolni a beállításokat is amiket használtál.
f14 1/1000 ISO1000
f10 1/4000 ISO2000
f10 1/800 ISO1000
Úgy szar ahogy van.
Fákat látok rajta, nem pedig fecskét röptében, hogy ilyen záridők indokoltak lennének.Unalmas táj, szar fények, még egy felhő se dobja fel. A szar beállítások miatt magas ISO is ront a minőségen. Out of camera nem várnék csodát így.
-
Roachy
senior tag
válasz
Nem igazán értem mi bajod a képekkel.
Ezeket utómunkával simán tökéletesre lehet csinálni.
Pont leírtad a nyers képek jellemzőit: Fakók a színek, némelyik túl kontrasztos, hiányzik belőlük valami, "olyan" rossz ránézni" kategória.
Tehetnél föl az 5600-al készült nyers képet is amit hasonló körülmények között csináltál, hogy mitől tartod azt szebbnek, mert ezekkel tényleg nincs semmi gond.
A 0615 azért lett ennyire sötét, mert az automatika az égre állított fényt (egyébként jól tette), hogy az ne égjen ki. Ha a növényzetre lett volna állítva, akkor az ég világítana. De ezt is utómunkával 1 perc alatt lehet korrigálni. -
válasz
Tomdriver #47897 üzenetére
Camera kft? De kétlem, hogy olyan árban hozzányúlnak, amiből ne futná ki egy fél-kétharmad bigma a használtpiacról. A szervizárak nemigen csökkennek az obi korával...
-
válasz
Tomdriver #47887 üzenetére
Ezt bizony szét kell kapni mielőbb és ecettel levakarni róla a gombát. Nem tudom, mennyi cash-ért vállalja szerviz.
-
válasz
Tomdriver #47883 üzenetére
Emag?
Újracsomagolt termék =/= új termék. Kivéve, ha ezt az árban is "jelezték".
23 expó pont annyi, hogy kipróbálta az AF-t, megnézte a saját szempontjai szerint mire képes a szenzor stb.
Ezért rettentően rossz a 14 napos bármi okból elállás lehetősége, mert jó magyarisztáni hozzáállással visszaélnek vele. Vagy nem csak úgy megy? -
A Zéé
addikt
válasz
Tomdriver #47880 üzenetére
Egy kérdést mindenképp megér a bolt felé, de az is lehet, hogy kipróbálták, mielőtt kiadták. Annó én személyesen vettem át a D3100-am egy fotós boltban, és ott előttem összerakták a vázat az obival, és kattintottak vele párat, hogy leellenőrizzék.
Amúgy meg próbálgasd. 23 expó alatt másnak is csak komoly hiba tud kibukni, ha valami nyűgje van, előjön neked is hamar. -
törölt tag
válasz
Tomdriver #37339 üzenetére
Mert ugye a felbontás az egyetlen paraméter, ami számít. Csak az mutathat fejlődést. Ezek szerint akkor a D5 is fejletlenebb a D7200-nál, de még a D3300-nál is. elvégre annak is csak 20,8 Mpx-es szenzora van.
Canon-nál sincs igazán érdemi fejlesztés generációk között mostanában. Volt egy 3-4 éves lemaradásuk szenzorok terén, abból a legújabb generációval lefaragtak sokat. Most pár évig megint nem fognak ezen semmit sem fejleszteni.
-
nikkor
aktív tag
válasz
Tomdriver #37220 üzenetére
Az okostelefonok doboza le van ragasztva, a függetlenül 40.000 Ft-os is.
Lehetséges, hogy az obi gyártók ezzel a zárjegy-nélküliséggel ki akarják szolgálni az internetes áruházakat? (Sigma 17-70-en sincs zárjegy.) Gondolom, nem csak Magyarországon van a fogyasztók számára elállási lehetőség. Így a kereskedők a visszaküldött darabokat ismét újként el tudják adni. Csak ezzel a tisztességes vásárlók rosszul jár(hat)nak. -
Throme
veterán
válasz
Tomdriver #37026 üzenetére
Várjuk meg a hivatalos speckókat.
Ha akkor is ennyi lesz a változás, az tényleg elmaradás a C 800d/77D mellett.Ezeket csak meg kéne lépnie a d7300-nak:
24,2 megapixeles felbontású APS-C CMOS
Dual Pixel CMOS AF (szenzorra integrált fázis-különbség érzékelő pixelek, gyors élességállítás LiveView módban)
ISO100-25600 érzékenység, 1/3 Fé lépésekben (ISO51200-ra kiterjeszthető)
45 keresztszenzorból álló AF rendszer
7560 pixeles RGB+IR fénymérő szenzor (63 zónás mérés)
±5 Fé expozíció korrekcióa MP annyira nem is érdekes, a 45 AF pontnál több az 51, de kérdés hogyan vannak elrendezve.
Canonnál szét szokták szórni, nikon tömbökben gondolkodik.
És az is kérdés, hogy a nikon 51 AF pont-ból mennyi kereszt szenzoros??!! A db-szám nem minden!A N D500 már asszem tudja a ±5 Fé-t, hogyha ezt megkapja a 7300, az szép lenne, mert a 7200 is " csak" ±3 Fé. A konkurencia miatt viszont kötelező elvárás.
Az hogy a 7300 vélhetően hozza a 4k videót , az nem tudom kinek dobogtatja meg a szívét, és a canon "csak" FHD-ja mellett ez lenne igazából csak az előrelépés.... pfff
Jó lenne az AF tuningon is fejlesztenének már végre.
Kényelmesebb, gyorsabb megoldás kéne, és a belépőktől kezdve!
A milces világ még mindig ezen köszörüli a nyelvét, hogy ott nincs b/f fókusz....
Nem baj lesz 4k videó helyette b+, az kell.... -
-
Throme
veterán
válasz
Tomdriver #36839 üzenetére
Én meg már azt szeretném látni, hogy a két nagy gyártó (de elég ha a nikon
) meglépné végre azt, hogy a live view-nak lenne egy AF tuning funkciója is, belépőktől kezdve, hogy szoftveresen, automatikusan csinálna egy AF "kalibrálást" és elmentené a memóriába, hogy ezzel az amúgy elég nagy hátránnyal ne kelljen már foglalkozni!
(Talán - az általam mindig kihagyott D500 már tud ilyet, vagy hasonlót)
Zoom obiknál is megtehetné mondjuk 3 helyen.
Nem vagyok hozzáértő, de feltételezem szoftver kérdése igazán.A kihjatható lcd csak a jéghegy csúcsa. Az af pontok száma, keresztszálas (érzékenyebb) kivitele, elhelyezkedése, korrekció még fontosabb lenne.
Mind1, majd esetleg az 5700/7300... -
Throme
veterán
válasz
Tomdriver #36833 üzenetére
Bocs, lehet félreérthető volt.
Maga a gép nem rossz, sőt jó, csak a fejlesztés mértéke, összehasonlítva a most bejelentett versenytárs speckóival nekem szegényesebbnek tűnik.
Így értettem.Pl expo korrekció, a d7200 is "csak" +-3. Én ennek is örülnék, mert az enyém meg +-2 (mai szintén nem rossz), de a másik oldalon már +- 5-nél járnak.
Tudom a kanyon 800d 2017-es, a 7200 meg kb 2 évvel korábbi, és az 5600 is kb 1 éves.
Szóval kicsit csaló az összevetésem, viszont az 5600 és a 800D csak egy kategória. -
marcitp
őstag
válasz
Tomdriver #36639 üzenetére
Nem hinném... Máshol is olvastam, nem ajánlott a Kingston.
Másoknak meg tökéletes.
Talán az is lehet a háttérben, hogy ebay-on nagyon sok ajánlat van, elég eltérő árakon....
Nekem a megdöglött Kingston CF ajándékba kapott volt pl, olyan rokonomtól, aki ebay-ezik, nem tudom a forrását. A Sandisk-em az jó helyről jött. Én már feladtam, hogy kategorikus vélemény alapján döntsek akár magam részére.
Ha nem Kingston jönne most (kihagyhatatlan ajánlat volt) akkor Lexar-t vettem volna.
Meg lehet, veszek is, tuti ami fix, vagy mi alapon.sosem árt, ha van.
-
marcitp
őstag
válasz
Tomdriver #36637 üzenetére
Nincs erre nagyon szabály, bár a Lexar, meg a Sandisk jónak mondott, és a manual szerint ajánlott.
Most halódik egy Sandisk-em (SD) éppen. Van 1GB-s Kingston CF-em még D70 korból, tökéletes. van egy 16GB Kingston CF, ami elhalálozott. Van 16GB Transcend CF-em, teljesen jó. Lexar CF szintén jó, de a Sandisk CF is.
Most éppen 2db 16GB-s Kingston elég gyors kártya jön (kedvező áron), bízok benne, jó lesz...és sztem jó is lesz, Nikonos kollégáé a pár, használta vagy 3 típusban, (D40, D750, D7200), gyorsak,. jónak tűnik típus.
Ha igazán átlagot vonnék - amiben nem találtam hibát, az a Lexar volt eddig. Na meg a "gagyi" Transcend. -
fireman123
őstag
válasz
Tomdriver #36609 üzenetére
itt egy teszt az AF-P 70-300-ról, aki jó angolos összefoglalhatná a lényegét
-
Throme
veterán
válasz
Tomdriver #36487 üzenetére
Frissítésekkel is vigyázni kel.
Egyrészt amit már írtak neked, az elég fontos, másrészt érdemes elolvasni mit is frissítenek valójában.
Volt már itt olyan váz ahol arra panaszkodtak, hogy frissítés után nem tudták használni az utángyártott akksit. Ami azért nem mindegy, mert kb negyed/harmad áron van, mint az eredeti.szvsz
-
-
Snoop-y
veterán
válasz
Tomdriver #36422 üzenetére
A Lightroom fo erossege az hogy egyben foto katalogizalo es kivalo post process eszkoz is.
Pl nem kell nyitogatni egyesevel a fileokat hanem import es mar mehetsz rajtuk vegig illetve az editalas maskent mukodik az eredeti fileon nem tortenik valtozas mig Photoshopban ez kicsit maskent van.
90% -ban a Lightroom kb eleg egy kocafotosnak de profi retusra Photoshop (rengeteg plugin van hozza de ez megint egy kalap penz sajnos). Erdemesebb a Lightroommal kezdeni es utana melle johet a Photoshop
-
rekid
addikt
válasz
Tomdriver #36253 üzenetére
Használd egészséggel, szép fényeket!
Jó dolog a túrázás de, hogy oda DSLR-t cipeljen magával az ember ahhoz állatság kell. (Legalább is én rendszerint próbálom minimalizálni a súlyt.)Nem olyan rég volt alkalmam megcsodálni élőben ezt. Csak 262m magasság és 500 méter táv egy irányban. Ellenben másfél órám volt oda vissza és 80% páratartalom. Lefelé találkoztam egy kínaival nyakában valami FX + középtele irgalmatlansággal úgy, hogy a gép épp a hátán volt ült és a szíj fojtogatta valamint ömlött róla a víz. (Persze rólam is.)
Finoman -széles vigyorral- megkérdeztem, hogy nehéz? Azt az arcot amit vágott soha nem felejtem el..
Vagy túra vagy fotózás a kettő együtt necces dslr-el. Vagy edzeni kell. -
rekid
addikt
válasz
Tomdriver #36222 üzenetére
Nem értem.. ide oda ugrálsz. Az 5xxx széria más kategória mint a d750 -és nem csak annyival, hogy az egyik fx a másik meg dx.
Ha tisztán fx-et meg dx-et akarsz összehasonlítani akkor egy d7100-7200 -et sokkal jobban lehetne a 750-hez mérni...
Értelmét sem látom annak, hogy előbb dx-et veszel aztán meg fx-et. Ha dx vázhoz dx üveget veszel akkor fx váltásnál már cserélheted is. Ha meg megveszed az FX üveget a DX vázra és nem váltasz az is kidobott pénz lehet még hanem is olyan rossz eset mint az előző megoldás.
A majd az asszonnyal együtt fotózunk téma meg hát.. (kívánom legyen úgy!) de eléggé sántítós.. hogy ne menjek messzire akitől vettem a táskámat pont így járt vettek két full ugyan olyan szettet mindennel együtt és el is adták mindennel együtt.. nekem meglett egy jó tatyóm bagóért..Szerintem ülj le a fenekedre olvasd rommá magad döntsd el mire van szükséged közben tapogass és utána vedd meg ami kell.
-
Snoop-y
veterán
válasz
Tomdriver #36222 üzenetére
Mondjuk kutya legyek ha ertem a logikadat de a te penzed
Eppen hogy kijonne a keretbol egy hasznalt fx valami jofajta fenyeros obival erre az obira szant penzt beleolod egy DX gepbe
(+ugye ahhoz is kartya potakku etc)
Sokan elfelejtik, hogy a gep es az objektiv az meg egy dolog aztan veheted a millio mas kiegeszitot.
Mondjuk ha olyan DX-et veszel aminek ugyanolyan az akkuja mint a D750-nek (EN-L15) akkor mondjuk ez pipa.
-
El águila
csendes tag
válasz
Tomdriver #36211 üzenetére
A válaszom, igen. Nekem több mint fél éve van meg. 18/55 kitobjektívvel vettem meg (melynek a teljesítményét méltatlanul alábecsülik sokan
). Egy Fuji HS-20 EXR-t használtam előtte (még megvan
).
Azért váltottam, mert nem volt olyannyira "variálható", egyébként finom kis gép az is. Amikor elkezdtem nézelődni, a Canon vs. Nikon "párbajból" azért is a Nikon lett a nyerő, mert számomra fontos volt az akkumulátor kapacitása, ami így utólag, igaznak bizonyult (a Canon fel annyi időt bír ki átlagos használat mellett). Igaz, viszont a hozzávaló objektívek árszintje sokszor magasabb. Másrészt amikor döntés előtt álltam megkérdeztem egy fényképész műteremben dolgozó barátomat (dolgozott mindenféle márkájú és formátumú géppel), hogy mit válasszak, és ő egyértelműen a Nikon megvételére buzdított. Személyes tapasztalatom így tizenvalahányezer expo után, hogy szeretem ezt a gépet. Mind kezelhetősége, mind a beleépített feautre-ok (bocsánat) miatt. Nagyjából azt kaptam, amit vártam.
Az objektíveim hozzá a következők: AF-S Nikon DX 18-55 VRII
AF-S Nikon DX 55-300 VR
AF-S Nikon DX 35
Bower 500 8.0
Sigma DC macro 70-300 (de mivel kellett a stabilizátor tartalékba tettem)Anno a kit kb. 230e volt (kb. most is annyi). Az 55-300-as kijött 85e-ből (ebay), a 35-ös 40e (hazai használt), az 500-as úgy 40e- be került (szintén ebay), és az utolsó obi volt a legolcsóbb a maga 30e árával. Tehát ez így körülbelül 400e Ft-ból jön ki.
-
marcitp
őstag
válasz
Tomdriver #36166 üzenetére
Ha van még raktáron, a KT-R102 sztem nem rossz vétel 30e-ért. Ezt szánja a Manfrotto az utódjának. De nyílván ez nem a kis oldaltáska modell, hanem a "mindenes". Ha járnék fotózni rendesen, már venném is meg, must have érzésem van.
Itt egy teszt róla. Na abbahagytam. -
bandigno
senior tag
válasz
Tomdriver #36106 üzenetére
na megírtam egy két oldalas hsz-t, erre a sötétben melléütöttem és kitöröltem :/
a lényeg h HA megteheted, akkor szerintem fx! ha belefér a 750, akkor simán! én 610-et használok és ezt is szinte minden igényt kielégítőnek tartom! keress két ismerőst (dx, fx), menjetek el egy kicsit fotózni - táj, portré, madarászás - és 1-1 óra után látni fogod a számodra fontosabb előnyöket! de ha nyitsz a vadfotózás után másfelé is (már pedig erre elég nagy az esély, portré, város, épület, táj), akkor tuti lépsz fx-re, a "fény" felé! Ha elég a belépő fx, egy 610 750 helyett, akkor marad is $ egy "karcos" zoomra vagy fixre! -
Roachy
senior tag
válasz
Tomdriver #36099 üzenetére
Én azt gondolom vegyél fx-et. A természet-, a vad-, és a makrófotózás mindegyik olyan téma ami kívánja a full frame gépet. Ha dx-et veszel és közben ismét rákattansz a fotózásra, amint teheted fx-re akarsz majd váltani. Ahogyan subidu is írja a 24-120 remek lehet kezdésnek. Vagy esetleg vehetsz fixeket, nagylátót, alapot és mellé makrózáshoz közgyűrűt, fordítógyűrűt, majd később nagytelét vadfotózáshoz. A természetfotózáshoz jobb is ha nem zoom-ot használsz. És ehhez a témához, ha komolyan akarod venni erősen ajánlott a fényerős objektív, ami szintén a fixek mellett szól.
Ja és én is gondolkodnék helyedben használt cuccok vásárlásában. Nem kell attól annyira félni, lehet venni még bőven garis kevés expós gépeket is, jóval olcsóbban az új árnál. Az optikáknál meg ha vigyáznak rá, nem igazán számít a kor. -
Snoop-y
veterán
válasz
Tomdriver #36099 üzenetére
Hosszutavon a lencsere eri meg kolteni es itt jon a kerdes hogy kesobb valtasz e fx-re?
A vazat 5 vagy akarmennyi even belul ugyis csereled es nem mindegy hogy vazcserenel el kell adnod/cserelned majd a fel gyujtemenyedet.
Amit linkeltel az azert annyi mert nem fenyeros valoszinuleg konvertert se tudsz hozza hasznalni vagy ha igen akkor limitalt lesz a hasznalhatosaga.
En egy hasznalt fx vazat is meggondolnek a helyedben es a penz nagyobbik reszet vmi fasza lencsere koltenem -
subidu
tag
válasz
Tomdriver #36095 üzenetére
D750 550.000.- nikon pénzvisszatérítéssel.(30K visszajár)
D750 + Nikon 24-120 F4 820.000 és ebből is visszaadnak 30.000.- forintot. Kezdő készletnek ideális.
Utána, ha érdekel, nézhetsz makró obit, sőt telét is.Az Fx az fx, de a 7200 is ideális mindenre, szerintem. Talán ha raw(nef)-be lősz , akkor több tartalék van a full framben, én azt vettem észre. Mondjuk nekem ég és föld volt a d90 után.
-
Byk01
őstag
válasz
A D7100-zal a maximális keretedből ki tud jönni, ami kell a vázolt témákhoz (bár egy komoly teherbírású állvány már párezer forintos emelést igényel).
A D7100 egy 18-140 VR-rel kb. 330 ezer, makróra egy Sigma 105/2.8 OS 145 ezer, vadra pedig egy Sigma 150-600 OS (C) 300 ezer. -
gergo5991
őstag
válasz
nem bántásból kérdezem, de ahogy irtad 50 felett nem lenne nehéz hurcolászni egy DSLR gépet? mert ahogy írtad a nikon d7100 meg a d750 is dslr, és gondolom egy kihajtható kijelző is jó lenne főleg makrónál hogy ne kelljen össze-vissza fetrengeni hogy az ember lássa a kijelzőt, ebben az esetben ha a d7x00 jön be neked jobban, érdemesebb lenne egy d7200at venni amiben már van wifi és akkor össze lehetne kötni a gépet a telefonnal / tablettal mint külső kijelző, akár egy nikon d5400-5500 is jó választás lehet, ha megfelel a követelményeidnek, de jó pénzért már lehet kapni milcet is, ami kicsi, könnyü.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Trollok komolyan
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- HP notebook topic
- Bittorrent topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- További aktív témák...
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest