Hirdetés
- Yettel topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Mobil flották
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
válasz
carl18
üzenetére
Az önéletrajz nem volt elegendő? Fura,hogy elsőre már fotóznak ott helyben interjú nélkül?
Személyit sem kell, sem lehet fotózni ilyen célra. Hiszen még fel sem vettek hivatalósan. Adószámot esetleg kérhetik de személyiszámot,személyiigazolvány számot szerintem senki sem kérhet,kivéve ha a szolgáltatónál kötsz szerződést vagy hitelt veszel fel. -
carl18
addikt
Még első nap írtam a cégnek hogy elopták a adataim és meg ilyenek, de lekoptattak.
Elsőnek azt írták 1-2 nap a válasz.
Sajnos "Change Email van" De nincs jelszó vissza állítás. 
Már napok óta ezzel szenvedek, beírom a email címem az email címre kapok egy vissza izagolást de utána jelszót kér és én nem jutok tovább. Jelszó vissza állítás nincs,Mert melyikkel járok jobban ha hozzá férek a fiókhoz a nevemen? és láttom miket műveltek ezen talán? vagy ha törlik a fiókot a cégnél.

Persze a hirdetésről készült képernyőfotó.
Itt a Hirdetés egy városombeli ember csaptak be és ő adta fel nevükbe a hirdetést. (Naív volt) és Elhitte az állásadónak, így mindenki ezen keresztül a személyen lett értesitve.
Ilyenkor kíváncsi vagyok ha a városombeli ember tudatán kívül is toborzot, ő ebbe a esetbe ugyan úgy áldozat?
A Hirdetés úgy kezdődött (Direkt cenzurázom) Mondjuk Városbeliek (Ide képzeljétek a város nevét amibe laktok).
-
asdf_
veterán
válasz
carl18
üzenetére
(Az email címemen láttam egy egy Brighty App regisztráció volt.)
Akkor ide belépsz az elfelejtettem a jelszavam módszerrel, és megváltoztatod azt egy kb. >.2I^]9w4dYCpJk1 kaliberűre, de többet ne csinálj, ha rendőrségig megy a dolog, maradjon meg a fiók. Bár fene tudja, lehet, hogy ezzel nyulat ugratsz a bokorból. De valamit tenni kell, mert ennek nagyon gyanúsan az lesz a vége, hogy csalással szerzett lóvét rajtad keresztül mosnak tisztára/hintáztatnak meg/vesznek fel/költenek el. Vagy esetleg lehet olyan, bár ezt nem hiszem, mert annyira kicsi a nyeremény, meg ki is lógna az egyszerre reg, hogy körbemeghívózzák egymást a bepalizottak accountjával ezek meg begyűjtik az érte kapott rewardot.
-
biker
nagyúr
De...
"A bűncselekmény passzív alanya az a személy lesz, akit megtévesztenek. Fontos, hogy e személy nem szükségszerűen azonos a sértettel, akinél a kár keletkezik; előfordul, hogy a kettő elválik egymástól."
nem feltétlenül kell carl18-nak kárt okozni, de az ő adataival visszaélve nyitottak egy kriptotárcát, ezzel harmadik félnek okoz(hat)tak kárt, vagy terveznek más bűncselekményt elkövetni, és carl18-ra terhelni"A csalás elkövetési magatartása
A cselekmény elkövetési magatartása a tévedésbe ejtés vagy tévedésben tartás. A tévedés lényege, hogy a passzív alany tudatában nem az objektív valóság tükröződik vissza, vagy a valóság nem teljesen tükröződik vissza.
A két elkövetési magatartás közötti leglényegesebb különbség:
- a tévedésbe ejtés egy aktív magatartás; ebben az esetben az elkövető hozza létre a valóságnak nem megfelelő képzeteket a passzív alany tudatában;
- a tévedésben tartás esetén az elkövető magatartásától teljesen függetlenül már kialakultak a téves elképzelések, amelyeket az elkövető felismer, azonban valótlanságukról a passzív alanyt nem világosítja fel."Szerintem ez elég jól magyarázza: [link]
-
carl18
addikt
Üdv! Prohardveren nincs feljelentés topik így ide tudok csak írni ami a témába vág.
Szóval van a kisvárosom ahova lejött 4 személy hogy "Munkát adnak cegléden".
Egy Ceglédi KFT nevébe hirdették a munkát.
Napi 18.000 forint volt a ígéret és felveszik a adatokat, az ember azt mondta azért veszik fel ezeket mert ez a belépő kártyához kell......
40-50 ember volt ott szóval, érdekes volt elsőnek személyi igazolványt kértek azt lefotózták aztán a telefonszámot kértek amire jött egy SMS aminek elkérték a kódját majd a email cím is meg lett erősítve amiről szintén kérték a kódot aztán arcképes megerősítés kellet.
(Itt bele kellet nézni a kamerába hogy "hítelesités miatt)Szóval itt simán él a adatokkal való vissza élés/Adatlopás rajtam kívül még 20-30 emberrel csinálták meg ezt. Volt annyi eszem hogy a auto rendszámát fotóztam.

(Az email címemen láttam egy egy Brighty App regisztráció volt.) Kripto pénztárca...
Innen éreztem gyanusnak az egészet hogy "Mi ez" Miért regisztráltak?Ilyen esetbe mit kell csinálni, tudom egy rendőrségi feljelentés ami kell.
De minden károsult (Egyenként kéne hogy feljelentést tegyen)?Elég egy fel jelentés és a többiek "Tanunak mennek be" Vagy ha mások is megteszik annál jobb?

Jövőhéten lesz nyítva a rendőrség, úgy olvastam feljelentés kell tenni. Kérni egy igazolást és utána tudok a kormányablakba új személyi igazolványt kérni?
-
biker
nagyúr
Szerintem meg teljes havi bér jár neki, mivel a "legolgozott napok száma" a bérszámfejtésben csak arra szolgál, hogy ha szabadnap, betegszabadság vagy más miatt kevesebb napot dolgozik, akkor az adott havi fix bérből mennyi a napi alapbér és mennyi a bérpótlék, hiszen csak az alapbérből számolják ezeket.
Ha a logikád igaz lenne, akkor februárban 18 munkanapra kevesebb bér járna, holott ha ledolgozod akkor ugyanannyi jár, ellenben ha szabin vagy, akkor a havi bért 18-al osztják nem 21-el és annyi lesz a napi alapbér arra a hónapra
-
asdf_
veterán
válasz
qltsar
üzenetére
Teljesen józan paraszti ész, de szerintem a havibér azért havibér, mert egy havi munkáért kapod. Ha valaki 5-én kezd, akkor 27/31-ed havibért kap, indifferens, hogy ebből mennyi volt a munkanapok száma, ugyananyit kap, ha van benne 3 extra munkaszüneti nap és akkor is, ha 0. Én legalábbis még nem kaptam decemberben kevesebb bért sosem mint novemberben, amiatt, mert decemberben karácsony van.
-
k-dani
csendes tag
Üdv! A január 2-ai pénteki nap munkaszüneti nap lesz, amit majd 10-én szombaton kell ledolgozni. Aki mondjuk 5-én lép munkába, annak is kell dolgoznia 10-én?
-
asdf_
veterán
Aztán ha olyan ügyviteli rendszerem van, hogy előre időzített számlát magától kiállit?
-
biker
nagyúr
válasz
s7evcsenko
üzenetére
én csak jeleztem, hogy a google nem mérvadó, és nem ilyen fekete fehér a dolog. mert van olyan számla amit kiállíthatsz, és nem a számla kiállítás a teljesítés ideje, és nem mindegy a bevételszerzés fogalom szerint sem, hogy pénzforgalmi szemléletű e a könyvelés, vagy számviteli szemléletű.
-
"Ergo én még nem vagyok beteg, kiállítok egy számlát, majd lebetegszek, táppénzen vagyok, és jön egy fizetés, akkor én bevételt szereztem, vagyis nem vagyok jogosult táppénzre?"
Ez pont nincs összhangban a google-s idézettel, hisz ott pont azt írja, hogy nem állíthatsz ki számlát téppénz alatt, nem azt, hogy nem kaphatsz pénzt táppénz alatt.
Az hogy neked valaki utal pénzt, az részedről nem munkavégzés, ellenben a számla kiállítás már az.
Ám nem vagyok vállalkozó, fingom sincs, csak gondoltam megvédem a google-t.
-
biker
nagyúr
válasz
s7evcsenko
üzenetére
egyszer erről beszélgettem én is a könyvelőmmel, mivel a jogszabály szerint "bevétel szerzés" szerepel. Igenám, de átalányadó esetén pénzforgalmi szemlélet van, (én a kft-mben is pénzforgalmi áfás vagyok, kapja be aki késve fizet, én nem előlegezek áfát), és pénzforgalmi szemlélet esetén a bevétel szerzés ideje az utalás vagy készpénzes fizetés ideje!
Ergo én még nem vagyok beteg, kiállítok egy számlát, majd lebetegszek, táppénzen vagyok, és jön egy fizetés, akkor én bevételt szereztem, vagyis nem vagyok jogosult táppénzre?Hát nem így van, ehhez vannak a teljesítés igazolások és munkalapok, amik igazolják a munkavégzés idejét, az automatikus számlázás nem kell leállításra kerüljön a táppénz miatt, és a bevétel szerzés idejét sem én befolyásolom. akkor ugye érted, mi a hiba a fenti logikában?
A legfontosabb, semmilyen munkavégzés nem történhet, vagyis ne legyen olyan munkalap, vagy teljesítés igazolás ami a táppénzes időszak alatt keletkezik, a többi meg könyvelői kérdés. -
biker
nagyúr
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Rossz forras, automatikus folyamat eseten mehet ki szamla.
-
Đusty
addikt
válasz
s7evcsenko
üzenetére
-
-
Đusty
addikt
válasz
s7evcsenko
üzenetére
Erről eszembe jutott: És pl. egyéni vállalkozóként? Online számlarendszer pl. figyeli ezt?
Mondjuk a logikus az lenne, hogy ilyenkor pihi mindenképp. -
-
Ha van két munkahelye valakinek, és az egyiken táppénzre megy, attól még a másikban dolgozhat?
-
válasz
jerry311
üzenetére
Elnézést, azt gondoltam nem kell hozzátennem, hogy természetesen 100 kg-ot meghaladó súlyokat nem szó szerint értve kézzel mozgatunk, hanem pl kézi békával, de alapvetően ez mindegy ebben az esetben, mert pl igen, borulásveszély vagy véletlen magunkra tolás esete jelentkezhet és olyankor, ha földön fekszünk, órákon át hiába kiabálunk (ha mondjuk a telefont sem érjük el vagy az is megsérül).
-
Sziasztok!
Jól gondolom, hogy egy raktári munkakörben történő, éjszakai műszakban történő tevékenység nem igazán szabályos a munkáltató részéről, ha olykor 100 kg-ot meghaladó súlyokat kell mozgatni (kézileg, nem targoncával) és mindeközben a raktáros kb 4 órán át egyedül tartózkodik a helyen?
-
biker
nagyúr
válasz
Shalee
üzenetére
ott van a bejegyzés, 2022-ben volt
Végrehajtási jog
4.102.141.-Ft fõkövetelés és 13.993.576.-Ft járulékai erejéig. Nagy Zoltán végrehajtó vh.:
Azóta lehet még emelkedett, de ez 18.1mFt, a te 3misid még a főkövetelésre sem elégaz senkit nem érdekel hogy a végrehajtó megszűnt-e, majd másik végrehajtó átveszi az ügyet
Jogosult:
név: BHP-9 PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÓ ZRT. törzsszám: 11810982
cím : 2119 PÉCEL Kovács utca 2 -
Shalee
tag
Józsefné-nek már tettem szóbeli ajánlatot, amit el is fogadott (3 millió, ami tekintettel az állapotokra mindkettőnk szerint reális érte). Nem is értem, hogy lehet ezen az ingatlanon közel 20 millió végrehajtás. Ráadásul a végrehajtó N. Zoltán irodája úgy látom, felszámolás alatt van. Kicsit elakadtam, merre is kellene tovább menni.
-
asdf_
veterán
válasz
Shalee
üzenetére
Az összes nem áthúzott sorszámú tulajdonos.
tehát az 5, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 15-ös sorokban felsorolt, ha jól számolom összesen 3 ember. Címkeresésben az utolsó kettőnél kezdeném, mert az pár éves bejegyzés csak. Azonos vezetéknév miatt meg nyilván ismerik egymást, mert rokonok. A Józsefnénak meg kéne tudnia a Józsefről, aki a testvére. -
Shalee
tag
Sziasztok!
Ingatlan tulajdoni lap értelmezésében tud valaki segíteni?
Történet röviden: A szomszéd telket szeretném megvenni, amivel évtizedek óta nem foglalkozik senki (kegyetlen gaz + bontásra ítélt épület). Lekértem a tulajdoni lapot, de nem nagyon sikerült megállapítani, hogy kinek mennyi része van benne, illetve hogy az a végrehajtás mi lenne, és melyik tulaj tartozik. Akikről én gondolom, hogy tulajdonrésszel rendelkeznek, egyik sem a bejelentett címén lakik, a nekik küldött levelek mind visszajöttek. Egyedül K. Józsefné-vel sikerült felvennem a kapcsolatot, de ő egy nagyon idős hölgy, aki nem tud senkiről és semmiről semmit, nem jutottam vele előrébb...
-
jerry311
nagyúr
válasz
Karnes
üzenetére
Az elővásárlási jog alapvetően azt jelenti, hogy az ilyen joggal rendelkező egyén a vásárló helyébe léphet. Tehát csak a vásárló adatai változnak, minden más feltétel, ár, kötelezettség, stb. ugyanaz marad a szerződésben.
A társasházi lakásra nincs elővásárlási jogod, mert az nem osztatlan közös tulajdon. Ennél fogva, elővásárlási joggal csak a parkolóra élhetsz. Viszont az előbb említettek miatt csak egyben arra a tulajdoni hányadra, és annyiért, amennyi a szerződésben van.
Ez az én értelmezésem erre a helyzetre. -
Karnes
újonc
Sziasztok!
Kérlek segítsetek egy ingatlanjogi (adásvétel) kérdésben.
Adott egy lakóparkban lévő lakás, ami rendesen albetétesítve van. Példaként legyen a helyrajzi száma 1111/1 A lakóparkhoz tartoznak parkolók, amik már külön helyrajzi számon vannak. Például 2222.
Új építésű lakóparkként épültek a lakások és a parkolók is. Az első tulaj a lakást és parkolóját egyszerre vásárolta a kivitelezőtől. A lakásra és a parkolóra is lett írva külön adás-vételi szerződés.
A parkoló osztatlan közös tulajdon. Példaként a tulajdonosnak van három parkolója, ami a tulajdonlapon úgy jelenik meg, hogy 6/100 tulajdoni hányaddal rendelkezik.
Tegyük fel, hogy én is tulajdonos vagyok itt. Van lakásom is és egy parkolóm is, azaz 2/100 tulajdoni hányadom van a 2222-es helyrajzi számon.Telt-múlt az idő és az első tulajdonosok kezdik eladogatni a lakásaikat és parkolóikat. Mivel a parkoló osztatlan közös tulajdon, kapok olyan leveleket, hogy "XY eladja a lakását YZ millióért és a hozzá tartozó parkolót ZQ millióért és mivel elővásárlási jogom van, ha nem kívánok élni vele, töltsek ki nyilatkozatot bla bla bla".
A kérdéseim a következők lennének, amiben a segítségeteket kérném:
1. A levelek általában úgy vannak szövegezve, hogy azt sugalják, hogy ha élni kívánnék a parkolóra vonatkozó elővásárlási jogommal, akkor a lakást is meg kellene vennem, mert ők azt a lakással együtt adják el a leendő vevőnek. Ez valóban így van? Nekem a parkolóra van elővásárlási jogom, mi közöm lenne a lakáshoz? Az én logikám szerint a parkoló nem tartozik a lakáshoz. Más helyrajzi szám, a társasház alapító okiratában értelemszerűen nem is esik szó parkolóról. Gyakorlatilag csak a jelenlegi tulajdonosuk közös, egyébként meg annyi közük van csak egymáshoz, hogy egymás mellett vannak.2. Ha a fenti példában a tulajdonos a lakást és mindhárom parkolóhelyét eladja egy vevőnek, akkor nekem, mint elővásárlási joggal rendelkezőnek van lehetőségem azt mondani, hogy élni szeretnék az elővásárlási jogommal, de a három parkolóból én csak egyre tartok igényt? Azaz hiába venné meg az ő vevője a 6/100-nyi tulajdonrészt, én megvehetek-e előbb 2/100-at, majd marad a vevőjének 4/100?
Köszi szépen!
-
AxBattler
félisten
És még azt mondják, hogy németből, amazon.de-ről ne rendeljek, mert csak 1 év a gari... hát broáff.
-
asdf_
veterán
Persze ez így van (de ha csak simán csődbe megy és nem adja el a márkanevet, ezek a sor végén állók akkor sem lettek volna egy centivel sem előrébb). De vannak azért meglepetések is. Mi pl. ragadtunk már be (másfél évtizede, de lehet, hogy inkább kettő) valahol millió körül/alatt egy cégnél, és bőven voltak társaink. Felszámolós tárgyaláson az állam/apeh azt mondta, hogy látja, hogy sok kisvállalkozás van azok között, amelyeknek követelése van, a javukra ő lemond az állami követelésről, így megkaptuk a lóvénk egy részét/egészét. Gondolom, volt pillázás rendesen. Mostanában, amikor nullára ürítették (majdnem mást írtam) a kasszát, nyilván már nem ilyen nagyvonalúak.
-
asdf_
veterán
Itt szerintem (nem vagyok jogász) a kommunikáció alapján jogutódlásos átvétel történt, csak utólag rájöttek, egyszerűbb lenne lenyúlni ezt a pénzt is.
Nem inkább csak annyi történt, hogy az Aqua brandet megvette A kft-től egy új B kft? És akkor ez magyarázná, hogy az új miért nem áll jót bármi korábbiért. Amennyiben pedig a brand (esetleg telephely, maradék raktárkészlet) értékesítése piacilag igazolható áron történt, akkor nincs itt semmi látnivaló, a befolyt lóvé mehet követeléskiegyenlítésre, egyszerűbb a végrehajtó dolga? Mindenki akinek meg beragadt dolga van, az jelentkezhet a felszámolónál.
-
biker
nagyúr
válasz
AxBattler
üzenetére
"Vállalkozás megvétele jogutódlás nélkül azt jelenti, hogy egy új tulajdonos (vagy cég) nem veszi át a régi cég kötelezettségeit és jogosultságait, hanem a régi jogi entitás megszűnik (pl. végelszámolás, felszámolás, vagy egyszerűen megszüntetik), és az új tulajdonos új alapítású vagy létező cégen keresztül vásárolja meg az eszközöket (ingatlan, gépek, márka, vevők) és a működést, de nem a korábbi jogi személyt – ez a klasszikus vagyonátruházás/üzletág-átvétel, nem pedig cégátvétel (ahol a jogi személy és a kötelezettségek is átmennek). "
ez egy gusztustalan dolog, esetleg csődbűntett feljelentéssel meg lehet próbálkozni csoportos per esetén
Itt szerintem (nem vagyok jogász) a kommunikáció alapján jogutódlásos átvétel történt, csak utólag rájöttek, egyszerűbb lenne lenyúlni ezt a pénzt is.
Kérdés, hogy megtörtént e a cég megszűntetése, vagy sem, mert ha igen, akkor annak a szokásos 3-6 hónapos átfutása (felszámolási eljárás) miatt ezek szerint az utolsó hónapokban törvénytelenül üzemeltek -
AxBattler
félisten
Pórul jártak az Aqua.hu régi vásárlói, senki nem cseréli, javítja a megvásárolt termékeket
Szinte bármilyen aljasságot el tudnék hinni az Aqua-ról, de ezt még én sem gondoltam volna. Mégis mi a f@xt csináltak a könyvvizsgálók az átalakulás alatt?
-
gaben22
senior tag
Sziasztok, nem tudom belefér-e ide, elnézést ha nem. Nem jogi tanácsot kérek csak csupán joghoz értő emberek véleményét a dologban hogy mégis hogy lehet ez így ebben a formában legális. Adott a magyar posta (így kisbetűvel, mint Nemecseknek). EU-n kívülről érkező csomagok esetén, ha nincs IOSS kód rajta és ők a belföldi szállítói a csomagnak, akkor náluk (vagy NAV-val karöltve velük együtt) fut ki import vámkezelésre a dolog. Semmi panasz eddig (leszámítva a nevetséges kezelési költségüket a semmiért). Rengeteg könyvet rendelek EU-n kívülről, ha nem fizettem ki előre, akkor ÁFA-t kell fizetnem természetesen. A probléma, hogy könyvre az ÁFA 5%, nem 27%. Ha DHL/FedEx/... intézi az importot, ők tudják is ezt maguktól. De ha posta, akkor 100%, hogy szó nélkül rávágják a 27%-ot (+ kezelési ktsg.). Pár éve tettem panaszt (azóta is nyitott az ügy egyébként). Később felhívtam őket és lekezelő stílusban "felvilágosítottak", hogy ilyenkor különeljárással kell kérni az 5%-ot, ami kb. 7500 forint volt anno.
Na most, én mint egyszerű állampolgár azt feltételezném, és nézzétek el, hogy olyan szavakkal dobálózok, ami valószínűleg nem állja meg a helyét, a vámtörvény az vámtörvény, rám ugyanúgy vonatkozik mint a magyar postára/NAV-ra is. Hogy engedhetik meg maguknak, hogy ne kövessék ezt? Megfordítva, megint nézzétek el nekem amit mondok, ha nekem kéne fizetni valami plusz költséget a posta felé és megmondanám nekik 1000 HUF helyett 500 HUF-t fizetek ezért, ha nem tetszik külön eljárási díj fejében megvizsgálom a kéréseteket és megkapjátok a maradék 500 forintotokat, szerintetek mennyire röhögnének ki vagy akár lenne jogi következménye a tettemnek? -
Sziasztok! Unionnál kötöttem kgfb-t az új kocsimra, amire a régi eladása után átvittem a B10 bónuszomat (10.09). Megjött az automata elszámoló számla, túlfizetésem lett ezáltal náluk és lezárták az ügyet (10.20). Normális biztosító ilyenkor fogja a pénzt és visszautalja vagy küldi postán pár napon belül. De úgy néz ki, hogy nem az Union...
Két hétre rá írtam nekik (11.04), hogy akkor mi lesz, hogy lesz, rá se bagóztak. Megint egy héttel később üfszolgálat, hogy most akkor mi van (11.12). Jaa, azt csak akkor utalják vissza, ha én azt visszakérem(!), írásban. Ilyet se láttam még, de mondom és erről hogyan kellett volna tudomást szerezem? "Hát válaszoltunk volna." (Igen? Mikor?)
De a telefon letétele után megírtam az e-mailt, kötvényszám és hova kérem az utalást. Ennek megint két hete és az automata válaszon kívül semmi.
Panasztételen kívül milyen jogi lehetőségeim vannak, amit be tudok nekik lengetni, hogy meglépek, ha sürgősen nem kapom vissza a - szerintem semmiféle jogon általuk már rég nem kezelhető és visszatartható - pénzem? Mert ez most már kezd kiakasztó lenni. -
-
Padisah
tag
válasz
flash-
üzenetére
7:60. § [Házastárs öröklése szülő mellett]
(1) Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat.
(2) Az (1) bekezdésben nem érintett hagyaték felét az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.
7:61. § [Házastárs egyedüli öröklése]
Ha leszármazó és szülő nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa egyedül örököl.
7:62. § [Házastárs kiesése a törvényes öröklésből]
(1) Nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.
(2) Az örökhagyó házastársának az öröklésből való kiesésére az hivatkozhat, aki a kiesés folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne. -
flash-
veterán
Udv
RészTulajdonos vagyok nővéremmel 3 ingatlanban.mind3 ingatlan örökség.A kérdésem félig meddig inkább erkölcsi.
Mivel nincsen gyerekem,így ha én meghalnék hirtelen (a nővérem meg még élne) akkor az én orokolt 3 ingatlan részem a nővéremre szállna ha már anyukám sem élne mikor meghalok.
Természetesen nagyon jóban vagyok a nővéremmel,de mivel sajat tehat olyan vagyonom nincs ami csak az enyem vagy felesegemmel kozos,igy a feleségem semmit nem örökölne.(nővéremnek van ferjevel egzisztenciája,házuk,stb)
Szóval mivel a feleségem nem örökölne,így mennyire fair végrendeletet irni arra az esetre hogy ha meghalok akkor az én 3 házából való részem a feleségemre maradjon?
Ez "csúnya dolog"vagypedig ugymond teljesen természetes es ez teljesen korrekt?
Vagy ez a jognak egy olyan resze amit most kellene megbeszelni a családdal es az alapján megirni a végre deletemet? -
Rick4
félisten
válasz
DefJamHUN
üzenetére
Nem erről volt szó, hanem arról, hogy ha a tag maga olyan, hogy se vagyont nem halmozott fel, se normális fizetése nincs, akkor nem fogod tudni tőle visszaszerezni a pénzt. De ez így működik ház, autó, vagy bármi más esetében is, ezért nem mindegy, kitől és mit vásárolunk.
Mindebbe a "megbízható HA" tagot belekeverni felesleges, mert valószínű maga a megbízható jelző is abból fakad, hogy volt már sok üzlete, és mindenki elégedett volt, vagyis bizonyíthatóan nem arra tette fel az életét, hogy otthon nézi a tévét, szívja a kristályt, majd délután telefonokat hoz ki, és ad el, meghirdeti akciósan, amire rárepülnek, és ő majd nem fizeti a részleteket.Épp ezért írtam, megnézzük, kivel üzletelünk, van akivel lehet, van akivel nem ajánlott.
-
DefJamHUN
aktív tag
válasz
Viperator
üzenetére
Akkor jól gondolom..
Nincs konkrét készülék, csak néha beesik egy egy jó áron kínált szolgáltatói készülék, akár megbízható HA tagtól, de beakartam biztosítani azt az elképzelést miszerint tök mindegy mit ír alá meg mit vállal, valójában elmehetek vele a naphoz fűtőnek, pénzem akkor sem lesz belőle.
Köszönöm mindannyiotoknak, hogy válaszoltatok.
-
Rick4
félisten
válasz
DefJamHUN
üzenetére
Ha így van, az sem változtat semmin.
Megfordítom, hogy egyszerűbb legyenb: ha neked ez ekkora összeg, hogy ennyire alaposnak kell lenni, megér a kockázat ennyit? Minden szolgáltató ad részletre mindent, csak vigyed. Ha itt gond lesz, a belerakott pénz nagy részét bukod, amit láthatóan nem akarsz.
Leírhatsz te bármit, lehet ügyvédi ellenjegyzéssel is szerződésed, de mikorra a baj bekövetkezte után abból neked pénzed lesz, már ha lesz egyáltalán valaha, megőszülsz, és kihull a maradék hajad, és az eljárás költségeit, az ügyvédi és a tárgyalásokra eljárások díjait meg kell előlegezned, ha te Nyírbátorban laksz, és Soproni az eladó, akkor az ő lakhelye szerinti bíróság fogja tárgyalni, azaz akár 3-4x is el kell menned, majd ha megítáli a bíróság a valamekkora összeget, attól az még ninc skifizetve, csak egy vágrehajtási lap lesz, tilthatják a muinkabáráből, ami mostmár 110 nettó fölötti részre vonatkozik, azaz 4 óürában bejelentve pénzhez jut, de neked abból még nem jár, lehet gyerektartás, banki tartozás, adótartozás, ami bármiféle egyéb letiltással szemben elsőbbsége télvez, de ha se bejelentet tmeló, se saját ház, se semmi, akkor mindent elkövethetsz, sose jutsz apénzedhez.
Az olcsóbb ár mindig kockázatos. Neked kell dönteni, mekkora összeg ér meg ekkora hercehurcát, mert nem a temrékkel van baj, hanem azzal, hog yismeretlentől akarsz minden bizonnyal drága dolgot venni.Egyetlen nyert helyzet létezik, ha korrekt az eladó, és nem lesz gond. Én pl eladhatok bármit, sosincs probléma, ha lenne bármim részletre véve, és az érdekem úgy kívánná, nyugodtan eladnám, és a részlet végig be lenne fizetve, de pl most tőlem egész biztos nem tudsz ugyanolyan telefofnt venni ugyanannyiért, szóval azon műlik, ki az eladó. Sőt, ugye még az se biztos, hogy személyes tlaálkozó lesz, lehet egy fféltéglát kapsz dobozban, bármi megtörténhet.
-
Rick4
félisten
válasz
DefJamHUN
üzenetére
Létező dolog maga a körtbér, de egy telefon esetébben jó nagy marhaság, pláne az, hogy a vevő jogosult bírósági eljárás nélkül, fizetési eljárás útján érvéányesíteni a követelését, hiszen ha mégis megtörténne, hogy a szolgáltató letiltja, és a vevő fizetési meghagyást ad be, akkor írsz egy 1000ft-os tértivevényes ajánlottan feladott válaszlevelet a kifzetési meghagyásra 15 napon belül, amiben annyit írsz, hogy nem ismered el a tartozást, és ellentmondással élsz, ekkor a másik fél kap egy levelet a MOKK-tól, hogy amennyiben továbbra is igényli a kért összeget, a befizetett fizetési meghagyási díj összeget egészítse ki a peres eljárás illetékére, azaz az ügy így is a bíróságra kerül, eltelik 1-2 év, mire tárgyalás lesz belőle, ott meg az is benne van, hogy simán elmeszelheik a szerződés kötbéres részét egy ilyen összegű kötbér kikötés miatt, tehát ha még az is lenne, hogy szorult helyzetedben kellett gyorsan eladnod, és emiatt írtad alá, és a letiltás miatt szerződésszegés történik, és részedről a mulasztás, pl részlet nemfizetés miatt súlyos szerződésszegő magatartás is megvalósuu, azaz a jog szerint te vagy a szterződésszegő, szerintem napi 5 ezret akkor se kérhet. Amennyiben a kötbér a bíróság megállapítrása szerint túlzott mértékű része a szerződésnek, simán bíróság által semmissé tehető, de a gyakorlat szerint inkább csökkenthető, tehát maga a kötbér, jogszerű, a mértéke vitatható, viszont az neked mindenképp pénzbe ffog kerülni, ha más nem a perköltség egy része és az ügyvédi díj mindenképp úszik, tehát egy telefon nem kerülhet annyiba, hogy megérje ezzel szórakozni, se neked, se a vevőnek.
De mondjuk egyrészt nem értem, ha a termék jó, és az ár korrekt, találsz holnap másik vevőt, ha ez az egy van csak, akor azt mondod, a használt készüléknél neki is be kell ennyit tudni vállalni kockázatként, egyébként meg vegyen újat, vegyen gsm boltból +30%- felárral, és akkor is meglesz a kockázata, itt ez egy ilyen szerződéssel nem eladó, amúgy meg ha tudod, hogy kifizeted, és nem lesz letiltva, nincs mit aggódnod a kötbér miatt.
Én ilyet biztos nem írnék alá, még akkor is, ha tudom, hogy a szolgáltató sose fogja letiltani a készüléket miattam. -
DefJamHUN
aktív tag
Sziasztok,
Nem tudom jó helyen járok e, de kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy egy ilyen szerződéssel mennyire tudom védeni/érvényesíteni magamat?
( A kötbéres rész, kicsit erős az lehet nem kerül bele vagy legalábbis nem ekkora összeggel )
-
Rick4
félisten
Az már egy másik kérdés, de maga a tény, hogy előre sosem adunk, az alap, amelyik vállalkozás nem tud 2M-s anyagköltséget megfinanszírozni, vagy szállítóra elhozni a beszállítójától, az eleve komolytalan.
Ráadásul mivel nem értek az építőiparos dolgokhoz, egy építési vállalkozó ismerőst hívok az ingatlan megtekintésre vétel előtt is, utána felújítás vagy átalakítás esetén az ő jóváhagyásával történnek a dolgok, ami neki sok, vagy nem egyélrtelmű, arra ő is azt mondja, statikus, építész, tervező, majd ha kész a feladat, akkor szintén őt hívom az átvételre, ahol szakmai szemmel veszi át.
Ja, és a hivatalos számlás vállalkozás nem csak hogy írásos szerződésben mer rögzíteni feladatokat és határidőket, de a garanciális kötelezettséget mer vállalni, és mellé még kötbérezhető, de a munka végeztével utólag kiderülő gondnál utolérhető, nyilván itt se olyat választunk, aki egy katás számlát ad, hanem egy olyan vállalkozást, akinek van olyan reputácója és múltja, hogy ha tényleg megtörténik ilyen, akkor korrekten helyt áll. -
asdf_
veterán
Amennyiben egy működő vállalkozással szerződsz, ott rendes, többoldalas szerződés van ütemtervekkel, részletes leírással, akár kötbérezési lehetőséggel,
... ütem szerinti fizetéssel.
Tehát padlózás kész, kifizeted a padlózást. Szobák kifestése kész. Kifizeted a festést. És így tovább. -
Rick4
félisten
válasz
bela-x
üzenetére
Összeszeded akiket tudsz, és elmentek egy közös feljelentést tenni, vagy együtt se kell menni, csak tudod hogy xy is ugyanígy járt, megemlíted, megadod az adatait, és majd behívják. Több eset után már a nagy értékre elkövetés, és az üzletszerűség is súlyosbító körülmény, ritkán van ilyenből egy 2 éven belüli felfüggesztett, bár ez egy binzonyos szintig hibás teljesítés, azaz papíron csak késedelembe esett, de 3-4 helyen nem lehet egyszerre késedelembe esni, ráadásul ha nincs számlája az átvett pénzből vett cuccokról, pont olynanokról, amik neked szükségesek, és nem tud elszámolni a pénzzel sem, akkor az már sikkasztás is. Majd a rendőrök előkerítik, miután belengetik neki a letöltendőt, lelkesebben fogja csinálni.
Követelni bármennyit követelhetsz, hiszen a kifizetett pénzen túl még károd is keletkezett, de azt csak fizetési meghagyásos úton, azaz tudnod kell a lakcímét, adatait, adószámát is. És ha semmi sincs a nevén, tulajdonképp ellent se kell modania a meghagyásnak, hiába válik jogerőssé, nem fog fizetni.Egyébként az ilyen esetek csak azért fordulnak elő, mert az emberek nem körültekintőek, nem óvatosak, nem ragaszkosdnak a normális szerződéshez, amiben minden rögzítve van, és nem akarnak semmit se hivatalosan csinálni. Amennyiben egy működő vállalkozással szerződsz, ott rendes, többoldalas szerződés van ütemtervekkel, részletes leírással, akár kötbérezési lehetőséggel, igaz ott nem úgy kell kezdeni, hogy "de ugye számla nmélkül olcsóbb?"
Ja, és egy rendes vállalkozásnak minden bizonnyal hitele van a beszállítói felé is, azaz nem te finanszírozod az addigi életét... A baj már itt kezdődött.
Amúgy sok olyan eset van, hogy az autószerelő, élte a kis életét boldogan, majd kiderült, hogy az asszony félreqr, elköltözött, inni kezdett, minden munkát félbehagyott, és 2-3 év kiesett a ritmusból. Ezzel nehéz mit kezdeni, de ahogy a sportban is inkább csapatsportokra fogadunk, egy teniszező megsérül, bukja a meccset, ezzel szemben egy focista megsérül, lecserélik, és nyer a csapat, azaz sosem szerződünk egyszemélyes vállalkozásokal több hónapot átölelő feladatra, mert bármi történik, elég leesnie a létráról, máris bukunk fél évet. -
bela-x
újonc
Átvert minket egy kivitelező.
Lakás felújításával bíztuk meg.
Csak szóbeli szerződés volt, illetve egy saját kézzel írt sajtpapírt adott, amin tételesen szerepel a költségek nagy része. Magánszemély, illetve nem tudom, hogy ettől függetlenül van-e vállalkozóija kiváltva.
Májusban kezdte a munkát, aztán húzta-halasztotta, sok mindent megcsinált, de azóta félbehagyta, jelenleg a lakás még lakhatatlan. Október elejétől elérhetetlen, azóta semmit sem csinált, telefonja kicsöng, sőt van amikor úgy tűnik ki is nyomja) de nem veszi fel senkinek, sok számról próbáltuk október eleje óta.
Nála van komoly összeg munkadíjként és megvásárolandó anyagok költségeként, amit nem vett meg (ez kb 2M Ft nagyságrend amivel megrövidített minket, teljes ráeső felújítás költségének nagyjából a fele, tehát saccra a munka és anyagbeszerzések felét végezte el).
Zárat most a lakáson lecseréltük, néhány elhanyagolható értékű (összesen talán 50k) szerszáma még a lakásban van.Másnak is dolgozott már korábban, amit láttunk, és nagyon szépen megcsinálta, ezért bíztuk meg. Korábban (évek óta) ott lakott a faluban két házzal arrébb, feleséggel, gyerekkel, unokával. Szeptemberben onnan elköltözött.
Már most ősszel más is van a faluban, akinek félbehagyta például a fürdőszobáját. Azóta kiderült mástól is, hogy korábban előre felvett pénzzel és félbehagyott munkával otthagyott félig kész felújítást. Közeli megyeszékhelyen műemlék templomfelújítás külső bepucolását is ő csinálta meg az emberei, tehát lehet, hogy számlaképes is (ezt hogy tudhatnánk meg, ha van jelentősége), persze ott másnak is számlázhattak.
Mit tehetünk?
Ha jól értem, mivel elkezdte a munkát, ezért a rendőrség nem illetékes, és a (szóbeli) szerződés nem megfelelő teljesítéséről van szó, ami polgárjogi ügy. Ettől függetlenül tehetünk-e feljelentést ellene? (nyilván először elhajtanak, de ettől függetlenül megtehetjük-e). Ha igen, mi legyen a feljelentés tárgya?Közjegyzőnél fizetési meghagyásra van-e esélyünk? (ehhez segítség lehet-e egy rendőrségi feljelentés?) Ennek van-e értelme?
Utána mik lehetnének a következő lépések, amivel gyakorlati szempontból visszakövetelhetnénk legalább egy részét az el nem végzett munkadíjnak és a be nem szerzett anyagköltségeknek? (ez kb 2M ft nagyságrend)
A jelenlegi állapotot fényképekkel dokumentáltuk.
Lakásban levő szerszámaival mit csináljunk? El nem adhatjuk, hiszen az az övé.
A lakás jelenleg nem lakható, befejezéséhez a részmunkákat elkezdjük másokkal megcsináltatni.
Köszönök bármilyen hasznos tanácsot.
-
Rick4
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
Amennyiben az eltartási szerződést ingatlanvagyont is érint, ott földhivatali ügyintézés is lesz, amihez ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott papír beadása kell, tehát ügyvéd nélkül nem tudod megcsinálni, de egyébként is tisztább, ha mindenki ott ül, és az ügyvéd korrekten tájékoztat.
-
Rick4
félisten
válasz
Góliát
üzenetére
Nem kell, sőt lehet szóban is kötni, mint minden szerződést (kivéve ingatlan) de amennyiben nem egyenesági rokonokról van szó, ahol ez illetékmentes lenne, akkor utalt összeg esetében nyoma lesz, de ha nem utalt, hanem kp, akkor is van 30 napon belüli bejelentési közelezettség a nav felé, plusz 18% illetékfizetési kötelezettség.
Ha "összegről" írsz, és nem értékről, akkor joggal gondolom, hogy ez pénz, elvileg nem kell szerződés, és kp, és akkor csendben maradsz, bárt ezt már a hozzászólásnál elszúrtad.

Ha nagyon sok pénz, én inkább eladnék neki egy doboz gyufát 10 millióért.

Ezzel szemben ha egyenesági forrásból van, nagyszülő, szülő, testvér, gyerek, le-fel, akkor mehet utalás, és mondjuk egy "szülői ajándék" közlemény, ez senkit se fog zavarni, ha kp- ben kapod, az se gond.
-
Góliát
őstag
Sziasztok. Nagyobb összegű ajándékozásnál kell ügyvéd, vagy közjegyző? Mi nem tudjuk kitölteni az okiratot otthon? Ajándékozás előtt kell a szerződés, vagy utánna is jó?
Köszönöm
-
envagyok
veterán
Eltartási szerződéshez kötelező ügyvédi segítség, vagy elég a 2 szerződő fél, ha az eltartott saját kezűleg írja?
-
Rick4
félisten
Én se vagyok jogász, csak mivel elmúltam 50, és van néhány olyan ügyem, magán is meg céges is, ahol nekem tartoznak, cirka 40-50 millióval, amik a saját jóhiszeműségem miatt végül jogi irányba terelődtek, ezért viszonylag sokat foglalkozom a jog azon részével, ahol értelmezzük, megértjük a problémát, majd összenézzük, hogy az ügy rendezésére milyen jogi lehetőség létezik. Nem rohangálok minden alkalommal elsőre ügyvédhez, hanem kibogozom a szálakat, és megkeresem a lehetséges megoldást, az ügyvéd a perrendtartás végigvitelére kell, de sose szerettem volna ügyvéd lenni.
-
ityam
őstag
bocsánat hogy nem válaszolok a kérdésre csak reagálok valami személyest.
Anno kacérkodtam hogy jó lenne ügyvédnek/jogásznak lenni. Az ilyen eseményleírásokat olvasva hogy mik torténnek meg a való életben, egyre inkább érzem hogy jó hogy nem indultam el a jogász vonalon tanulni.
kibicként természetesen nem tudom érdemes e küzdened, de kíváncsi vagyok mit írnak rá mások itt. -
Rick4
félisten
Csak nem a würth nevű cégnél voltál?

Amennyiben az autó nem alkalmas közlekedésre, írásban kellett volna jelezned a felettesednek, és gond nélkül megtagadhattad volna a munkába állást, amíg a rendelkezésedre bocsátott munkaeszköz meg nem felel az aktuális viszonyoknak. Ha ilyen papírod, mail, levél nincs, akkor bukó.
Ugyanezt a szöveges környezetet egy tértivevényes ajánlott levélben elküldted nekik is a fizetésre és a korrigálásrta való felszólítással? A 90 nap önmagában ugyan jogvesztő határidő, de ha az van odaírva, hogy te megfizeted, akkor itt valójában te estél késedelembe, így még késedelmi kamatot is követelhetnek rajtad. Ha nem is értesítettek direktben, hogy tartozol, attól még tudhattál erről, szóval kétesélyes, hogy ez itt mentesítene- e egyáltalán a tartozás megfizetésétől, de inkább nem, a munka törvénykönyve 179.§ alapján a jogosnak vélt tartozást levonhatikják a munkabárből, azaz nem követtek el törvénysértést. Akkor állna neked a zászló, ha a mondatn úgy néz ki, hogy a munkáltató 90 napon belül levonhatja, akkor viszont ők estek volna késedelembe, és a 90 nap jogvesztő, azaz már nem vonhatnák le a 91. napon vagy azon túl.Amennyiben nincs a felettesnek szóló levél, amiben felhívod a figyelmét a munkaeszköz állapotára, és megtagadod a munkát, gyakorlatilag esélytelen, hiszen a kresz szerint el sem indulhatsz közlekedésre alkalmatlan járművel, tehát te magad konkrétan kresz §-t sértettél, ők csak hanyagok voltak, de az autó a te kezelésedben volt, ráadásul a 80 ezer az eddigek alapján részükre jogos, azért az egy napért meg nem indítanék semmit, még egy 1000ft-os levél megírására se szánnék 10 percet sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Yettel topik
- iPad topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Nem tudom a dal címét, előadóját
- Milyen házat vegyek?
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% 6Magos AMD Ryzen 5 PRO 5 16/256 FHD
- Lenovo ThinkBook 14s Yoga 2-in-1 üzleti laptop tollal i7-1165G7 16gb ram 512ssd FHD IPS Gari
- Nothing Phone 1 (8GB/128GB, dual sim, független) + Nothing tok + Nothing bontatlan fólia
- LIAN LI Hydroshift II LCD-C 360CL - használt, garancia: iPon 2027.10.29-ig
- 2 monitor + dual kar csomagban (LG 25UM58-P ultrawide + BenQ XL2411T 144Hz) hibátlan
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3799
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Zalman T4 Plus be quiet! 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Xiaomi Redmi A5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Sajnos "Change Email van" De nincs jelszó vissza állítás. 

Itt a Hirdetés egy városombeli ember csaptak be és ő adta fel nevükbe a hirdetést. (Naív volt) és Elhitte az állásadónak, így mindenki ezen keresztül a személyen lett értesitve.