- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45996 üzenetére
Szoktam is nagyokat nézni amikor sóvárognak a nagyobb lefedettség miatt, akár szakmai cikkekben is.
Hátőő, azt várhatják, hogy függőlegesen nagyobb lefedettséget kapjunk. Senki nem gondolt még bele az általam vázoltakba, csak várják a csodát?Ugyanakkor a D5 (és társai féle) AF lefedettség igen jó FX viszonylatban, annál kijjebb már nem igazán helyezünk fő témát, vagy a fő témán nem nagyon lesz olyan rész amit ne fedne le a jelenlegi lefedettség.
D500 meg ugye croppos, és ugyan az az AF, na az meg úgy eléggé odab@szós. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45990 üzenetére
Nos, képzeld, vagy inkább nézd meg oldalról a tüköraknát. Csak egy kis geometria az egész.
Tükörakna mérete ugyan az ugye a DX és FX gépek esetén (lévén az eredei 35mm-es film után lett a croppos DX vonal)Hogyan akarod megnövelni felfelé és lefelé az AF lefedettséget, ha ahhoz máshova kell tenni a segédtükröt, és nagyobb méretű is kellene belőle?... Ami már nem fér el sehogyse, nyilván más szögben meg nem állhat...
Széltében talán még lehetne növelni a lefedettséget. Ott pár alkatrész (határoló csavar) állhat a dolog útjában.
-
marcitp
őstag
válasz
marcitp #45842 üzenetére
kieg: én itt szoktam olvasgatni / képeket nézegetni adott obiról, stabilabb dolog mint a flickr-es group-ok. Ott azért betesznek símán olyat is, ami nem is azzal az obival készült.
Van user review/sample photos. -
szacsa82
tag
válasz
marcitp #45783 üzenetére
Igen, az a helyzet, hogy minden más obival rendben van, azoknál semmiféle beszűkülés nincs a legnagyobb blendén, és korrektek az expozíciók, viszont azóta kipróbáltam egy D50-esen is, és azon is ugyanígy viselkedett a hibás obi. Nem vagyok képben, hogy egész pontosan hogyan viszi át a váz az obira a rekesz értéket, de azt gondolnám, hogy mechanikusan a pöcök állításával, ezért is érthetetlen, hogy miért nem az adott érték megy át, mivel látszólag a pöcök rendesen teszi a dolgát. A váz ugyanúgy 1.8 és 16 közt engedi állítani a rekeszt, mint mindig, szóval nem ilyen elektronikus elcsúszás van...
@Throme: nem lehet fénymérési probléma, mert a váz által beállított rekesszel pont, hogy jók lennének a fotók, csak a nyavalyás üveg nem arra ugrik.
Hát ez számomra misztikus, valszeg megfogadom randras_83 kolléga javaslatát, és majd elviszem szervízbe, ha valami civilizáció közelébe jutok.
Kész szerencse, hogy van egy 1.8D-m is tarcsiban... Azzal minden ok.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45715 üzenetére
"Mások a szempontok."
Na ez nagyon igaz. (amúgy 4 táskám van, pont mivel mások a szempontok, mikor mire van szükségem)
"Ez a hátizsák keményebb valami, erre ráeshetnek dolgok, ha kell, szinte ledobom, három gyerek mellett nekem ez inkább szempont."
Védeni meg véd mindkettő, ledobom és az AW400-at is, akkora böszme, hogy elnyeli, illetve eleve a fotós felszerelés messze is van a táska elejétől, ha esetleg arra tenném le...
Mindkettő hátizsák, és azért mindkettő elég masszív, a Kata-n van egy merevített előlap, de ott a felszerelés is elől van... Cserébe a Lowepro lopásgátlóbb. Ennyi.
Ja és még egy előnye van: nem azt a részét fogod lerakni ami utána a hátadra megy, ezért nem dzsuvázod össze a ruhád
-
Peczek
aktív tag
válasz
marcitp #45494 üzenetére
Köszi, akkor rárepülök egy normál méretű SD-re, bár abból kisebb a választék.
És most nem játszik az Ebay, mert szerdán utazom, és ahoz kéne. De majd utána rendelek online is esetleg egy nagyobbat.
(#45493) helixP
(#45495) i-sti válasza
(#45496) marcitp
(#45498) gaben22:köszi mindenkinek
-
gaben22
senior tag
válasz
marcitp #45496 üzenetére
eBayről meg hasonló helyről óvatosan mert belefuthat az ember könnyen hamisban (hamis általában azt jelenti, hogy borzasztó lassú az írás/olvasás). Nem akarok reklámozni semmit de én hosszú évekig itmedia.sk oldalról rendeltem DVD-t, BD-t, volt nekik memóriakártya is, akkoriban még megérte onnan rendelni. Német Amazon (főleg black friday) vagy Massdrop lehet még jó. Esetleg nézzétek meg őket is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
marcitp #45330 üzenetére
Leirja neki, hogy a keresoben retek van, es ez ot zavarja. Tovabbkuldi ezt a szakvelemenyt, es osszefoglalja Angolul. (Azt azert erti a Japan is...) Leirja, hogy szerinte ez nem korrekt hozzaallas, hogy csak penzert tisztitjak garanciaidon belul. (Ez azert megsem olyan dolog, hogy te mosod az autodat is, mert meg kell bontani hozza a keszuleket!)
Mindezt lehetoleg korrektul, es higgadtan. En ezt csinalnam. Rosszabb nem lehet tole!
A D600 olajosügye sem volt egy egyszerű történet, mire elismerték, és elindult a cseregépezet.
Igen, de valakik kijartak.Ha nem csinal semmit, akkor tuti nem is fog tortenni semmi!
-
válasz
marcitp #45276 üzenetére
Én ilyen maszekosba bele sem mennék. Az esetek nagy többségében kiterjesztett garanciát veszek, hogy a termék 3-4 évig gariztatható legyen és az időn belül meg úgy lesz csere, eladom.
Ha közben lenne gond, akkor meg így hivatalos szervíz fogja javítani és arról lesz papír is, ami szerintem fontos ha el akarok adni valamit. -
Throme
veterán
válasz
marcitp #45261 üzenetére
Úgy tudom jó ideig Kelet - Európában csak nálunk volt nikon szerviz, aztán valamilyen okból lett Cseheknél (a DX).
Amikor x hét után hívogattam az ittenit, hogy wtf?! annyit mondtak, hogy bocsi de sok a munka... huh mondom ilyen szar a nikon?
Aztán jöttek a szabadságolással...stb.
Garis termékeket nem szívesen javítanak. Inkább elküldenek azzal, hogy ők hibát nem tapasztaltak, pedig gondosan összehasonlították a referenciákkal...
Ahogy nem garis terméket viszel máris találnak rajta minden javítani valót....Jó lenne tudni milyen auditokat tartanak az anyacégtől, vagy leszarják az egész régiót, mondván jó ez nektek kis csírák, nem vagytok piac nekünk.
Akik németekhez küldték a cuccukat, azok kellemes tapasztalatokkal gazdagodtak.
Ott valszeg nem tehetik meg, hogy hülyének nézzék az ügyfeleket.Igyekszem vigyázni a cuccaimra. Ettől független bármikor beszarhat.
Új tükrös vázat már nem fogok venni, van tartalékban egy D5000 ami ugyanúgy jó kis gép, néhány funkcióról le kell mondanom. Nem az AF tuning fog hiányozni... az se egy nagy 'vasziszdasz'. 1 beállítási lehetőség, az is lehet kevés más-más fókusztávon.... pfffA jövőt egy aps-c nikon milc-ben látom (jelenlegi obik adapterezésével), vagy fejlesztem a pana milcemet....ha nem hoznak ki ilyen vázat nikonék. FF (FX) nem kell.
-
Throme
veterán
válasz
marcitp #45259 üzenetére
No igen. Ezzel én se foglalkoztam behatóbban, hogy matt üveg vagy kereső.
Mattüveget nem piszkáljuk
Az itt felvetett problémából kiindulva a mattüveg tisztítás után is pici kis pöttyök vannak a keresőben...szóval inkább a keresőre szavazok.A 7100-nál már nem is néztem ezt a dolgot.
A szenzor szutykolódása az jobban zavar.
Arra meg vettem nedves törlőt (sensor cleaning swab, mielőtt valaki másra gondol).
A grafit - vagy milyen - poros megoldás kicsit bizarr számomra.
Szóval ezért se viszem szervizbe... Igyekszem azokat jó messzire elkerülni.
Én már kaptam tőlük (igaz a magyaroktól még) barom szakvéleményt, nem kérek belőlük.
Lezúzni, beszántani, sóval behinteni, savval leönteni....Ha véletlen egyszer full frame rendszer kéne, akkor tuti nem tükröst veszek.
Mikor bent jártam a szervizben, ott is volt kb 2 arc aki vitte a cájgot kalibrálásra és/vagy takarításra. Lehet nem csak hobbira használták...
Hiányzik ez? -
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45137 üzenetére
Én szoktam alkalmazni az af fine tune-t a shift elkerülésre. Gyorsgombra kiraktam a menüpontot, és szabályszerűen azt követem, hogy 2.8-nál szűkebb rekeszen bekapcsolom, tágabb rekeszen kikapcsolom. (szerencsére pont jó 0-ás korrerkciós értéken 1.8-on.)
Természetesen a nagyobb dof elfedi a dolgot. Illetve a nagyobb tárgytávolság és az ebből adódó (na meg persze szűkebb rekesz adta) nagyobb dof.
Közelről már neccesebb a dolog, közelpont környékén főleg.(ha esetleg valamit közelről fényképeznél szűkebb rekeszen, és az istenért nem akar ott éles lenni a téma ahol te szeretnéd, akkor jusson eszedbe ez, és tegyél egy próbát
)
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
marcitp #45134 üzenetére
Focus shift:
Rekeszelés hatására elmászik a fókuszsík. Többnyire nagy fényerejő objektívek szenvednek ettől a hibától.
Nem a te hibád, hogy még nem hallottál róla, nem szeretik hangoztatni, csak aztán a felhasználó nehogy a fejét verje a falba, hogy miért tűnik backfocusosnak az objektív.
Lényeg:
A fázisérzékelős AF teljesen nyitva fókuszál. Majd exponáláskor berántja a gép a blendét a beállított értékre.
Ha az objektívben nincs megfelelően korrigálva a szférikus hiba, akkor bizony elmászik a fókuszsík, többnyire hátrafelé.Itt egy link: [link]
-
gaben22
senior tag
válasz
marcitp #45134 üzenetére
Sajna vannak olyan objektívek, amiknél a rekesz állása elmozdítja kicsit a fókuszt, nekem pl. a Nikkor AF-S 105mm f/1.4E ilyen itt keress rá "focus shift" szavakra
-
vrbst
tag
válasz
marcitp #45009 üzenetére
1/320-nál azért nem kéne, hogy legyen... De annó a D800E-vel 1/200-on 85mm 1.4-en nem volt garantált a berázásmentes kép. Az 1/400 már sokkal biztosabb volt.
De nem szabad összekevreni a zár illetve a fotós általi berázást...
Visszatérve a D750-hez... Nem a fókusz tévesztett?
-
marcitp
őstag
válasz
marcitp #44431 üzenetére
amúgy ha tényleg sötét szobát akarsz fotózni, tedd állványra, vagy használj vakut indirekt derítéssel. elég jó eredményt fogsz kapni. Csak ennek megint utána kell olvasni.
vagy fotózd le telóval.
Azért javaslom, próbáld ki olyan helyen is, ahol van fény.
Meg azt a nyomorult linket legalább olvasd el.
Csak azért bosszantó, mert a 7200 egy jó gép, ha valaki egy picit is próbálja megtanulni - nem csak a gépet, hanem egyáltalán a fotózás alapjait.
Ha feláll ezektől a szőr a hátadon, tényleg maradj a telónál.lehet, az lesz a jó megoldás, és nem bántás ez sem. Lehet, nem mindenkinek való a DSLR. Inkább ez a megnyomom, oszt "jó". Ez is érthető teljesen.
-
spanyoll
addikt
válasz
marcitp #44284 üzenetére
Csurgó a harmadik lépés.
Első lépés fórumos kolléga (innen is köszönet neki), akinek tesztelem a gépén az obit. Ha ott is rossz, akkor vagy az obi kenés kehés, vagy a d90ek motorja ennyire gyenge. Ha így van és neked van igazad randras_83, akkor ha olcsón meg lehet úszni akkor megy pucolásra valamelyik és mindkettő.
Második lépés amit anaqer mondott és videó az internetre, aztán az alapján talán jobban tudtok ti is segíteni.
Harmadik pedig ha mindkét másik módszer elhasal, az pedig Csurgó Úr.
Köszönöm az eddigi segítségeket, majd beírom a megoldást a köz informálása érdekében, ha kiderült, hogy mi az.
-
i-sti
senior tag
-
updog
őstag
válasz
marcitp #44286 üzenetére
Asszem nikonrumorson volt erre egy táblázat, hogy egészen pontosan tökugyanaz a szenzor a D7200-ban és a D5300-ban
Na akkor szerk: egyrészt D5200-ról volt szó
Közben a link is megvan, akkor viszont a D5200 Toshiba, a D7200 Sony. Nem mintha nem lenne kb. tökmindegy tényleg
Én a D3200-ammal is olyan éles képeket csináltam, hogy csempét lehetett vágni a pixelekkel, ja, ahhoz kellett 4 stúdióvaku (=sok fény), meg egy Nikon 105 2.8. Ettől függetlenül valóban nem a gép/szenzor a fő keresztmetszet a legtöbb esetben.
-
Throme
veterán
válasz
marcitp #44114 üzenetére
D5000-rel kezdtem és a mai napig tetszenek a vele készült képek. Ebben is ugyanaz a szenzor lapul, így képminőségben ugyanott van. Persze az újabb szenzorok jobban bírják a magasabb ISO-t, nem kell pixelkukkolni és kész
.
D90-el inkább a kezelhetőség, ami jobb a belépőknél.
Nem mondanám hogy elavult, vagy hogy öregedő.Fórumtárs haver még mindig ezzel a vázzal nyomja és simán jó képeket lő családról, kirándulásról.
Ez mindig dilemma volt, hogy új belépő, vagy használt/régebbi haladó szett.
A D7100-am is tud kásásodni. El kell találni azt a belenagyítási rátát, vagy max iso-t, amivel még normál nézetben nem látható a zaj. A 7200 és a 7500 biztos tutibb zaj terén is, de ettől nem érzem, hogy váltanom kéne.
A D90 kb 9-10 éves, a 7100 kb 5 éves vázak, na és?Akinek meg a pixelkukkolás fontos, annak FF alatt nincs élet
. Győzze zsetonnal...
szvsz
-
válasz
marcitp #44102 üzenetére
Egyébként hogy biztos legyek szenzor tekintetében az emlékeimben, LR default zajcsökkentés mellett kiexportáltam minden D90-es képemet 1440p (~3MP) 95%-os jpegbe, és átlapozgattam őket teljes képernyőn... ISO800-nál már jól látszik homogénebb részeknél a zaj, attól felfelé meg mindenhol. Magyarul - akkoriban jó volt az a szenzor a D90-ben, de még egy viszonylag korai 24MP-s szenzor is azonos méretre leszedve úgy 1,5-2 FÉ-vel később kezd el igazán hangyásodni.
Persze nappali fotóknál, vagy állványozva, vagy szuper beltéri megvilágítással (nem kell lightboxokra gondolni, csak mondjuk erősebb dönthető vaku) ez nem jön elő - de ha a fényviszonyok miatt fel kell tolni az ISO-t, az a szenzor bizony elég hamar kifullad.
(Ezt igazából csak azért tenném hozzá, mert ezek a köcsög kis telók fix témáknál eléggé feltörekszenek low-lightban is - tehát ne legyenek irreális elvárások csak azért, mert hű az APS-C szenzor milyen nagy.
)
-
válasz
marcitp #44093 üzenetére
A D90et nem a saját tapasztalatom miatt nem ajánlanám (attól még, hogy én konkrétan egy példánnyal beszoptam, legtöbben nagyon vidáman tolják vele).
A kereső az persze valamivel jobb, de képminőségben érezhetően elmarad pl. egy D3200 mögött - kezdőként a státusz LCD nem fog sokat adni az i gombhoz képest, tuti jó darabig nem fog kuplungos obikat vadászni rá, valamint meg először egy tárcsával tanuljon meg fotózni.
Szerintem kezdőgépnek nem jó - technikailag túlhaladott, elég öreg ahhoz, hogy jó állapotút nehéz legyen találni belőle, és ami extrát ad egy hármasötös géphez képest, azt egy jó darabig nem fogja még használni.
(Ha nagyon bele akarnád hajtani a málnásba, akkor minimum egy D7000...)
-
i-sti
senior tag
válasz
marcitp #44080 üzenetére
😢😢😢
Ezen a fórumon mindenki gonosz 😈 velem
Nem azt várom hogy hozza, hanem végre jöjjön és vigye el.
Hétvégén nem jött ki a futár. Remélem ma eljön érte. És akkor talán 2-3 hét múlva vissza is kapom, lehetőleg jobb állapotban mint most, remélem hogy a front focusból nem backfocust csinálnak -
marcitp
őstag
-
-
gaben22
senior tag
-
updog
őstag
válasz
marcitp #43797 üzenetére
"gépvázak (Nikon DSLR) azért valamennyire mennek lefelé. "
Őőő. Pl.? (ami nem a D3xxx D5xxx vonal)
Most így randomra a D7200-t és a D610-et néztem meg árukeresőn, az átlagár és minimum ár is konstans, de inkább magasabb mint pár éve. Kupon+Nikon visszatérítéssel mondjuk simán meg lehet csípni jó áron, de az más kérdés.
(#43799) marcitp
persze, de ez meg nyilvánvaló folyamat
Tök mindegy hogy MILC-re vált vagy analógra vagy lyukkamerára, egy D750-et most jobb áron lehet eladni, mint ugyanazt a D750-et három év múlva.
-
szacsa82
tag
válasz
marcitp #43699 üzenetére
Köszi, Marci, ez jól esett,
egyébként eszemben sincs lecserélni a D7200-at, megmarad az fotóra, az M50-et a video projetkjeimhez vettem, butaság is lenne, a DXO szerint 10 pont a különbség a Nikon szenzor javára, funkcionalitásban is messze felette áll. Kevés olyan helyzet jut eszembe, amikor jobb választás a Canon, esetleg amikor sutyiban vagy mobil vezérléssel kell fotózni vagy nagyon gyorsan kell sorozni, amikor már nem bírok 3 kilót se cipelni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Linux kezdőknek
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Autós topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fujifilm X
- Milyen monitort vegyek?
- E-roller topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest