- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A14 és A14 5G - a kisebbik rossz
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pergabb
senior tag
válasz
tvamos #51582 üzenetére
nem tudom hol vagy és azt sem kinek lested a gépét
Nekem pár évig heti 1-2 napra ki kellett ugranom fotózni, az a inkább másfél nap megfelelt az itthoni havi keresetemnek. Minden héten mentem (ergo már 4 havi kereset), közben itthon is toltam, de itt a család, gondolok most apámra, nővéremékre, a gyerekeire, képtelen lennék elmenni, viszont ez a pár év elég volt arra, hogy tavaly megvegyem az új lakásom, még év végén sikerült a régit is eladni, ergo nem voltam arra kényszerülve, hogy előbb félig eladjam, hogy legyen pénz foglalóra a köv. lakás esetén. Odakinn bizonyos területeken mint fotós, hülyére tudod magad keresni és ezerszer jobban meg is becsülnek, persze ugyan úgy igaz ott is, hogy igen is a profiknak is el kell menni évi 3-4 tovább képzésre és folyamatosan tanulni és kísérletezni. Nyáron 39 leszek, az nekem már 40meguntam a rohangálást, lassan 1 éve lesz, hogy nem megyek ki, nem is fogok már, kivétel akkor, ha rájövök itthon nem tudom kitermelni az új vázak és számítógépek árát, ami bármilyen fizetéshez viszonyítva is fájdalmas, mert ha havi 10 milliót keresek, akkor sem akarok egy laptopra több mint másfél misit költeni, pláne nem egy hülye kis telefonra közel 1 millát, teljesen beteg a világ. Van z6ii, z7ii, z9, z5 mindenesnek és 6 millió obi, rohadtul várom a z6iii-at, de tutira nem veszem majd meg, ezeknek sok-sok évig ki kell még szolgálnia és mivel már nem megyek ki vissza is estem a csóró kategóriába, ami különösebben nem érdekel, mert ha néha vannak vágyaim, akkor azokért képes vagyok tenni, amúgy nekem teljesen megfelel a hétköznapi, de stresszmentes élet, főleg utóbbin van a lényeg. Pont most néztem, hogy van pár dolog ami érdekelne a Luminar Neo progiban, rálestem az örök licenszre minden kiegészítővel, majd megállapítottam, hogy én ugyan ki nem fizetek érte 140 ezret (most akciós), meg van a sima Luminar Ai és az is borzalmasan lassú és egy bughalmaz. Spúr kis görény lettem, irreálisnak tartom az árazást egy optimalizálatlan progiért. Jobban belegondolva milcre sem kellett volna váltanom, lehet nem lennék trendi, de mindent meg tudtam oldani tükrös gépekkel és igen is volt, amiben a mai napig jobbnak tartom, még egy csúcs z9-hez viszonyítva is. Z7ii lassan megy is el, teljesen értelmetlen a léte, csak z9 után nem volt még időm megválni tőle. A nyugati mantrát meg csak azért toltam, mert itthon azt nyomják megfagynak, éheznek, közben pedig csak más az ingerküszöb, a magyarok le vannak butítva, mi 6 millió hülyeség esetén is szemet hunyunk, ott már elég 1 kis légypiszok és utcára mennek az emberek. Igazából én azt hittem ilyenkor már nálunk is utcán lesz a fél ország, tévedtem, benyeltek mindent, de nem szeretnék politizálni, nem is tudok :D Nyilván aki akar és tesz is érte az bárhol képes megélni jó körülmények között, de máshol még mindig sokkal könnyeb dolga van az embernek, én pedig igazából nem szeretnék dolgozni, csak kapni a pénzt és hódolni a szenvedélyemnek
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #51575 üzenetére
Annyira nem nagy túlzás.
Egy haverom 2 éve él Ausztriában, egy Billa üzletvezetője.
Még nyár végén keresett meg, hogy elkezdene fotózgatni mert olyan gyönyörű a táj és a fotózás is régóta érdekli, de itthon nem volt pénze belefogni. Kérte segítsek neki gépet választani, nyilván jöttem a belépő MILC-ekkel, de kifaggatott a többi kategóriáról is mit tud mennyibe kerül stb... Januárba szólt, hogy összejött a pénz egy Z6II 24-120 KIT-re és hogy menjek ki hozzá fotózni.
Kb 4-5 hónapig kellett spórolnia, hogy megvehesse és 2 gyerekes családapa, albérletben laknak a feleségével, gyerekeivel.
Mindezt a jelenlegi gazdasági helyzetben. -
pergabb
senior tag
válasz
tvamos #51506 üzenetére
Ti sosem jártok a városban nyáron?
Turizmus pörög, nézem a kezükben a legújabb, legdrágább váz.... közelebb mész.. még közelebb és próbálsz úgy kukkolni, hogy ne értse félre, hogy őt akarod felszedni, majd ... hopp, minden full automatán. Aztán jön 1 évre rá az újabb modell és leváltja. Öröm az ő gépüket megvenni utána harmad annyiértItthon is vannak annyira tehetős emberek, akik mindenből a legjobbat, illetve inkább a legdrágábbat veszik (mert tuti az a legjobb és legmenőbb mentalitással), ki sem használja, ők is automatán tolják. Okoskodhatnék, hogy emberi hülyeség, gondolkozni kellene blablaba, de semmi közöm hozzá, hogy mire költi el a saját pénzét.
Olyan mint fotósnak lenni, vki nem tudja magát beárazni, vki szándékosan túllő, mert tisztában van vele, hogy van megrendelő aki megtudja csak 600e Ft az esküvő nálad, akkor tuti nem vagy elég jó és hiába a referencia, választ egy sokkal rosszabb 1 millást.
Maximum mi sírunk amikor csórók vagyunk, hogy a harmad annyiba kerülő dolgokra sincs pénzünk és irigység az egész, vkinek van rá pénze és ettől boldog, arra költi amire akarja.
Amúgy a z9 tudását én is elviselném, de a képminőségével nem vagyok megbékélve, finnyás vagyok a zajra és annak kezelhetőségére, egy z7 jobban teljesít, dinamikában is köröket ver rá, elvagyok a z6ii kombókkal és amúgy is itthoni körülmények között használni fogom még 5-6 évig, lehet több, nincs pénzem mindig váltogatni, nyilván a nyálam majd csorog amikor a majd nem tökéletes af rendszer belekerül ebbe a sorozatba is. Amilyen irányba jelenleg haladunk, minden nap egyre kevesebbet ér a pénzem és lassan oda jutok, hogy ha csak nincs annyi, hogy befektessek egy lakásba és kiadjam, akkor el kell költenem, különben magától elfüstöl a semmibe, persze nem cicababákra és iphone telefonra, ha nem a melóba invesztálni, ami vhol felfogható befektetésként. Középosztály meg fog szűnni, lesznek a gazdagok és lesznek az olyanok mint énde nem gond, gazdagékkal sem lesz bajom amíg etikus emberek és nem rabló rohadékok, vehetnek 10db z9-et is, örülök az ő boldogságuknak is pláne, ha haverok vagyunk és hozzám vág egyet ajcsiba
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #51415 üzenetére
Én úgy értem, hogy amik a régi fényképezőkből kimaradt azok a mai mobilok jó részében megvan, hogy ne kelljen modern fényképezőt (jellemzően milc-et) venni, akit nem annyira érdekel a fotózás, mint hobbi, vagy nem akar + százezreket költeni.
Egy arc felismerést ha bekapcsolod a mobilon akkor nem kell sokat foglalkoznod a fókuszálással, hogy hova is esik.Mivel itt vagyunk a nikon dslr fórumban, ami szintén nem olyan új technológia és nagyon friss ropogós vázak se nagyon vannak, ezért kezeljük helyén a dolgokat.
Egy 10 éves nikon dslr-el lehet igen is jó képeket lőni és a legtöbb igényt kielégíti.
Arc szem felismerés nem, de témakövetés már a 9 éves d7100-ban is benne van. Lehet rá mondani, hogy nem a leg pontosabb és egy mai sony milc tuti lekörözi, de akkor is van.Szerintem aki egy 10 éves tükrös fényképezővel nem boltdogul, az az újjal se fog. Vannak olyan dolgok, amit trükkösebben, nehezebben lehet megoldani, de akkoriban is fotóztunk, mindent is.
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #51408 üzenetére
Nem kell állítgatni. Szerintem az auto mód, vagy az előre programozott szituációk is segítenek.
Ha mégis kevés, akkor egy nem csúcs mobillal is simán megoldható az ilyen igény.#51409HThomas
Ebben van valami. Ha nem is idegeneknek, de családtagnak a kezébe adva előfordulhat, hogy rossz helyre fókuszál a gép. A fókuszt próbálom úgy állítani, hogy a legnagyobb eséllyel az alanyra essen.
Ma már ez nem gond, milc tud sokmindent persze.#51410rekid
D750-ben kéne lenni 3D követésnek szerintem.
Vagy folyamatos fókusszal, félig lenyomott expo gombbal nem próbáltad?
Egyébként (ahogy #51411tvamos is írja ) nem minden milc rendelkezik minden körülmények közt működő követő fókusszal. Sony jó ebben, meg talán most már az OM1 is. -
ph_5.5
aktív tag
válasz
tvamos #51397 üzenetére
Ez kicsit olyan mint amikor évi 3x barkácsolásra a Lidl gérvágó helyett (35.000) megveszed a DeWaltot ami mondjuk 300e. Az utóbbi tényleg 90°-ot fog vágni minden esetben... de tényleg kell neked otthonra az akkora precizitás? Vagy megállsz félúton és veszel 90e-ért egy Hikokit ami kevésbé pontos, de még mindig bőven sok a tudása és 30 pozíciós állíthatósága.
A fotózás nem sokat változott az elmúlt 100 évben. Az a legjobb kép hobby szinten
- ami elkészül
- ami számodra értékes
- ami megismételhetetlen
És nem az aminél kottaéles a szem, bemozdulásmentes a baba, brutál háttérmosott a környezet, profin van világítva, tökéletes a ruházat, a haj a smink...
A jó gép sok lehetőséget ad. És segít ha valaki totál amatőr... de hátráltat is a beállítások tengere miatt. Itt most nem azt akarom mondani hogy egy profi egy fényerőtlen kitobival "jobb" képet fog készíteni mint Kamárumi Pistóka bivalytoszakában a Sony A1, Sigma 105 1.4 kombóval. De a profi feltehetően nem hagyja le a gyerek kézfejét a fotóról, míg apuka a profi cuccal akár igen... A profi tudja milyen magasságból, milyen szögből, milyen értékekkel fotózzon az adott szituációban. Melyik látószög előnyös, melyik az ami szinte kizárt. Ismeri a távolságtörvényt, tudja mi történik akkor ha a rekeszt babrálja... Hiába van pl egy Sony A7IV-en ződkocka mód, ha a fénymérés mondjuk mátrixra van beállítva ellenfényben. És jpg-ben fotózik...
Tegnap céges rendezvényen voltam. ISO20000-ig volt hogy fel kellett tekernem a vázat mert vakuzni az épület azon részén nem illett. Megnéztem a fényforrásokat- előre beállítottam a Kelvint. Majd más részen más színhőjű lámpák adtak hangulatfényt. Ott gyorsan mozgó embereket kellett megörökíteni. Amikor ISO12800 F1.4 mellett hiába van 1/500 záridőd, ha a háttár és előtér között brutál fényerő különbség van. Feltettem egy rendszervakut (telepíteni külsőt nem volt lehetséges), kapott CTO-t, megfelelő WB beállítást, és tudtam normálisn dolgozni. Ezt ha valaki hobbyból fotózik szint ebiztos hogy nem tudja megoldani. Azért mert ahogy tudjuk hogy ha lázunk van beveszünk egy lázcsillapítót... de ha az nem segít akkor orvoshoz fordulunk. A fotózásban is ha valami nem megy, bízzuk arra akinek van megfelelő felszerelése és szakértelme az adott technikához.
És most jó messze juttotunk attól hogy a kérdezőnek elromlott a D5300 vázaSzóval én nem vennék sokkal drágábbat vagy sokkal jobbat- ha nem használom ki.
(Az elejét pl úgy irtem hogy DeWalt cuccokat vettem a Lidl cuccok helyett mert elegem volt abból hoyg soka kompromisszum
)
-
ph_5.5
aktív tag
válasz
tvamos #51393 üzenetére
Ha a súly számít akkor Pana vagy Oly milc lenne a befutó. Vagy a mobiltelefon.
Cégnél használtunk D3000 szériát. Utáltam, inkább volt hogy vittem a saját otthoni szettem.
Hobbyra igazából egy 10 éves dslr is bőven jó - 2022-ben is. Sőt, egy D90-el is el lehet fotózgatni. Utána meg aki minőségre vágyik inkább befektet egy fényerős fixbe (jellemzően 50 1.8 bármely darabja) Mert az még kicsi és könnyű... A táskám tegnap is 12 kiló volt munka közben. Pedig milc. És croppra is tudsz 2.8-as telét tenni, amitől az is nehéz lesz.
Anno még 2007 magasságában 35 1.8 DX pl kicsi volt és könnyű. Cserébe oda fókuszált ahova kedve volt sok esetben. Egy olyan obi meg egy D5300 jó páros- olcsón. Kicsi súllyal.
Nincs általános jó döntés, ahogy nincs olyan hogy jó tanács- csak saját meglátás/tapasztalat. Én nem vennék csak fx vázat. És abból sem mondjuk a D600 szériát. Se croppos milcet fél milláért.
D700 995 gr + 50 1.8G 180 gr =1175
D5300 530 gr + 35 1.8G 200 gr = 730
40 deka eltérés. -
-
Lex Icon
senior tag
válasz
tvamos #51089 üzenetére
Ezekről ez a videó jut eszembe.
-
HThomas
őstag
válasz
tvamos #51034 üzenetére
Szemléletesebben inkább arról van szó, hogy nagyobb blende nyílás mellett egy-egy szenzorpixelbe nagyobb térszögből érkezik fény, vagyis a koszfolt árnyéka nagyobb területen terül szét. Kis blendénél ezeket a szélső sugarakat kizárjuk a képalkotásból, tehát a koszfolt árnyéka jól definiált, pontszerű lesz.
Szerk: itt van hozzá kép:
https://photographylife.com/why-sensor-dust-is-more-visible-at-small-apertures -
kuyarashi
őstag
válasz
tvamos #51008 üzenetére
Ez is igaz. Mondjuk tényleg írja, hogy 3.200 ISO fölött szemcsésedik. Na de mi nem?
Mondjuk nyilván a D610 közel sem annyira, mint a D7100 (nem 7200). Egyébként ki használja a 3.200 ISO-t? Mármint tényleg érdekel, hogy csak én szoktam nagyon ritkán addig tekerni, és fölé, például 6.400-ig.
Akos878-at kellene megkérdezni, hogy akkor pontosan mi a szitu, mert ha van egy D7100-asa, akkor azt eladva csak kicsit kell megtoldani egy használt D610-ért. Ha a jelenlegi optikái nem rajzolnak FF-et, akkor azokat is le kell cserélnie. Nem tudni, hogy hány objektívet szeretne és hány van most, meg hogy a 200.000 Ft az az az összeg, amivel meg tudja toldani az eladásból befolyó összeget, vagy az már benne van, a teljes keretben, stb. -
kuyarashi
őstag
válasz
tvamos #51002 üzenetére
12.800-as ISO-nál valóban nincs nagy különbség, de a D610 eleve 6.400-at tud natívban, és senki nem használ ekkora ISO-t a gyakorlatban, tehát ez az összehasonlító ábra nem mérvadó.
A D610-nek ritka jó a jel-zaj aránya. 2-3.000-ig értelmesen használható.
Kb. 3.200-as ISO értéken ad annyi zajt ebben a tesztben és (ránézésre), mint a D7100 1.600-as értéken. Szóval van különbség rendesen. De hasonlítsd össze őket 6.400-ig. Ég és föld.
Más kérdés, hogy a D610 azért lehetett ilyen relatíve olcsó a FF ellenére, mert a zárat alacsonyabb kategóriás vázaktól örökölte. Tehát egy kis', APS-C méretű mechanikának kell elbírnia azt a nagy redőnyt, ezért általában nem is bír annyit egy D610, mint mondjuk egy D7100. Ettől függetlenül én a D610-re szavatok, mert brutál jó az érzékelője. -
bayarena
aktív tag
válasz
tvamos #49614 üzenetére
Persze, de szerintem pont ennek a "kissebb" dolognak nincs ertelme, ha egy baszott nagy objektiv is kell hozza, marpedig egy fenyeros obi az nagy lesz.
Szoval szerintem foloslegesen kicsi
Mintha csinalnanak egy kis kamiont, amire aztan raakasztanank egy marha nagy rakomanyt. -
rekid
addikt
válasz
tvamos #49284 üzenetére
Mondjuk épp a múltkor néztem össze a z6-ot a d750-nel. A szenzor esetében az 1FÉ előny pont nem indokolja a cserét. Azért az elkeserítő, hogy ennyi év alatt ennyit sikerült dinamikatartományban fejlődni, úgy hogy a Nikon a szenzorát illetően élmezőnyös. (Persze a szolgáltatások, fókusz rendszer más tészta, de egy tájképfotósnál pont semmi előny.)
-
randras_83
addikt
válasz
tvamos #49196 üzenetére
Bizony tud, nagyon babák az optikák, meg a színek. Nem mondom hogy nem lesz többé másfajta rendszerem is. Az 50-140 és a 35 F2 brutál. A 10-24-et még nem nagyon nyúztam de azt is agyon dicsérték. Az hogy nem full frame csak egy dolog. Színekben meg össze sem lehet hasonlítani
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #49038 üzenetére
Szerintem meg ez pont fordítva van és egyre többen teszik el a szekrény aljára, vagy adják el a gépeiket, mert a mai mobilok tudása, nekik már megfelel.
Egyébként nem rég próbálgattam egy P40-et és az igazat megvallva eltudok képzelni olyan helyzetet, amikor inkább otthon hagynám a gépemet, vagy nem esnék kétségbe, ha éppen nincs nálam. Megdöbbentő hogy mit tudnak már kihozni egy telefonból.
A Nikon meg igazából nem a tömegek meghódítására törekszik, hanem hogy a profi szegmensben alkossanak maradandót. Ha meglehetne élni csak a csúcsgépek forgalmazásából, szerintem dx egyáltalán nem is lenne, max D500 szinten.
Szerintem amivel nagyot tudnának durrantani, ha kijönnének egy abszolút a fotózásra végletekig kihegyezett okostelefonnal. Pár éve voltak ilyen terveik, de sajna nem voltak elég tökösek hozzá, de most még mindig lenne értelme. -
válasz
tvamos #49038 üzenetére
"Szerintem meg nagyon fontos lenne" - lett volna!
Egy ideig gondolkodtam a D5x00 sorozaton, de aztán győzött a M43...
Kicsi rendszer, keresős és stabis váz, alacsony ISO-n remek képminőséggel.
A D600-at meg elő sem veszem már, csak azért van még meg, mert már "nincs ára", meg sajnálom eladásra bocsátani vele a Sigma 12-24II-t. Az ésszerűség pedig az eladást diktálná... -
Balage85
tag
válasz
tvamos #49028 üzenetére
Én a D7500-ról szívesen ugranék, de visszalépést nem szeretnék. Van DX obim, amit nem cserélnék le. Vagy veszek egy Z5/Z6-ot, de akkor vagy beérem a DX crop-al vagy lecserélem a jelenlegi obijaimat FX-re, de az eléggé zsebbenyúlós.
De szerintem olyanok is vannak, akik D3x00/D5x00 vonalról szeretnének feljebb ugrani, de már nem dslr vonalon és elvannak egy darabig az FTZ adapterrel. -
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #48776 üzenetére
Pont ha fizikai oldalról közelíted meg, akkor kéne rájönnöd, hogy ha valamiben, akkor iso-ban lesz érzékelhető különbség. DX módban kisebb felületen működik a szenzor, magyarán kénytelen kevesebb fénnyel dolgozni. Ugyanazon téma fotózásánál, ugyanolyan körülmények között, egyforma képkivágásnál és blende/zársebesség értékekkel, DX módban magasabb iso szükséges. A már feljebb említett kis ablak - nagy ablak példára gondolj.
-
80hun
addikt
válasz
tvamos #48776 üzenetére
Az iso és a dinamika nem a pikszelsűrűségtől függ csakhanem csak egy tényező benne.
A 20mp -es apsc szenzorok is pot ugyanilyen pikszelsűrűségüekA váz crop nem digit crop mint pl ha megvágnád a képet utólag
Lesz 1.5x szorzó is mert apsc szenzor lesz belöle.
De sztem hadjuk te igy gondilold én amugy -
80hun
addikt
válasz
tvamos #48749 üzenetére
De sajna gyengébb lesz Isoban
A dinamika már apsc szenzornál sem rossz de az iso telhesitményed ugrik sajnos.
De ez logikus is hiszen fizikailag lekapcsolja a szenzor több mint felét a váz crop módbanEd Parker
Sztem gondold át újraDe egy másik példa hogy ugyanebből a waferbőlvágják ki a 20Mp-es apsc szenzorokat is .
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #48718 üzenetére
Reméljük, bár most is használok sigma dn obit, csak nem itt...
A múltban jöttek páran a hülye dogmákkal, hogy a profi gépen nincs kihajtható kijelző... de ez a kvázi kompaktos fícsőr is milyen lassan terjedt el nikonéknál, aztán az érintőkijelző is űrtechnikának számított. Ebben még a canon is megelőzte...
Utóbbi hsz-ekben is felsoroltak miatt vagyok kissé szkeptikus a Z sorozattal. Figyelem a híreket. Tuti rendszer lehetne belőle, de nekem már az elején deja vu-m van...Neked volt is nikon 1 rendszered, ha jól emlékszem. Ebbe a Z sorozatba beszálltál már?
-
p_adam
addikt
válasz
tvamos #48393 üzenetére
Minden év végén ugyanígy csinálták. Csak lehet ami TCSTV-ben még elment, a DPReview-ban már nem, gondolom ezért törölték.
Ettől függetlenül az optika baromi jól korrigált, de karakterben nem a legjobb és ahhoz képest nem elég kicsi és könnyű. A 24-70/2.8 Z drága, de ahhoz képest kicsi, könnyű, és képileg is több, mint rendben van.
Egyébként a meggyőző teszteredmények ellenére Canon RF 70-200/2.8 IS képe se mindenkinek jön be (szerintem is hiányzik belőle valami karakter, a többi RF optika nem ilyen), de ha valaki le meri írni, akkor egyből szembemegy a széllel -
törölt tag
válasz
tvamos #48170 üzenetére
D200-hoz én úgy 3 hónapja ezt használom. A ráírt kapacitást nem tudja, de azt nagyjából hozza, amit a gyári, talán kicsit többet. Egyetlen bajom van vele, hogy mostanában, utóbbi néhány hétben nem mindig akar a gép bekapcsolni (a számlálót, hány kép fér még a memóriakártyára, kijelzi, de On-ra kapcsolva ilyenkor nem reagál). Akksit kiveszem, visszateszem, utána jó. Feltételezem, itt az akksi a ludas a dologban. Nem csinálja állandóan, de elő-előfordul.
Szerencsére van jó állapotú gyári akksim is hozzá, csak ezt kipróbáltam, aztán ez maradt benne. Arra azért mindig odafigyelek, hogy ne töltsem túl, nem merem magára hagyni és úgy tölteni. -
Viperator
őstag
-
.mf
veterán
válasz
tvamos #47646 üzenetére
"Mennyivel jobb lenne akkor mar, ha mondjuk M.2 menne bele..."
Semennyivel. Az XQD is egy PCIe alapú SSD, mint az m.2, csak kisebb, burkolt, könnyebben cserélhető, ellenállóbb. Egy megtelt vagy meghibásodott m.2 kártyát megnézném, hogyan cserél valaki a semmi közepén, sivatagban vagy esőben, este. Másrészt a fél markolat az m.2-re menne el, kisebb akku férne bele, pedig már ez sem valami acélos.
Nandor: "És 64 Gb egy 3 napos külföldi útra se elég tapasztalatom alapján."
Lol?
-
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #47399 üzenetére
Remelem, be tudom irati a fiam egy kinainyelv tanfolyamra!..
Nem tudom ezt komolyan gondoltad e, vagy csak vicc, de az biztos hogy ezzel egy megélhetési forrást biztosítanál neki, nem tolonganak a kínai-magyar tolmácsok. Pláne ha mellé még az angolt is megtanulja.
Miért érzek a szavaidban némi kínai elfogultságot? Csak nem valami alvó ügynök vagy?
Kína jelenleg a legpazarlóbb és legkörnyezetszennyezőbb ország a világon. Nem kicsit, hanem durván. És ahogy telik az idő ez csak nőni fog. Mert míg a világ más részein ha lassan is de próbálják ezt államilag is csökkenteni és az emberek is nyitottabbak, addig Kínában ez még nem elsődleges szempont, szemben a gazdasági fejlődéssel.
Bár valóban elkezdetek tenni ellene és ráfeküdtek a megújuló energiákra is és vannak bőven dicséretes törekvések, de még mindig építenek szénerőműveket, még ha kifelé nem is ezt kommunikálják. Ráadásul nem csak a saját országukban. A hirtelen jött kapitalizálódás, és gazdasági fejlődés miatt hatalmasra nőtt energiaigényt így lehet a legolcsóbban, leggyorsabban kielégíteni. És egy mostanában épült szénerőművet aligha kapcsolnak le a közeljövőben. Ha a szénerőműveket így kezelik, gondolod az ipar más területein nem bánnak hasonlóan "nagyvonalúan" az emberre és környezetre gyakorolt káros hatásokkal?
Kínának demokrácia kéne a változáshoz, arra azonban még nincs túl sok esély. -
-
válasz
tvamos #47399 üzenetére
5év alatt egy társadalom nem fog megváltozni. Jelenleg nemhogy javulnának, de egyre romlanak a közállapotok arrafelé - a Hong-Kong-i események kiváló indikátorok erre. Diktatórikus rezsimből nem lesz innovátor és nemzetközi szinten sem ártana vigyázni vele... Sőt, a diktatúrák általában természetüknél fogva instabilabbak a demokráciáknál, és amikor borul a politikai bili, akkor a gazdasági is szokott.
-
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #47389 üzenetére
A lényegen nem változtat, hogy eddig egyetlen kínai gyártó sem csinált forradalmat. Max hozzáfértek a tortához és kiharaptak belőle kisebb nagyobb darabokat. Ahogyan a Huawei és a Xiaomi sem teperte le a többi gyártót, úgy a Lenovo sem lett egyeduralkodó a notebook piacon, annak ellenére sem hogy az IBM hátán mászott föl. Sőt csak elrontották az addig komoly presztízsű márkát. Miért pont a fotós cégeknél sikerülne nekik?
A kínaiak tudnak jobbat, olcsóbban gyártani, de önerőből fejleszteni nem igazán. És mindemellett kétes és követhetetlen az anyaghasználat és összeszerelés minősége, a szoftverek biztonsága, a különböző egészségügyi, elektronikai normák betartása. -
válasz
tvamos #47389 üzenetére
Itt jönne a nyugat szerepe, hogy végre felébred-e, és hagyja-e, hogy kína a maradék ipart is felszipkázza a bolygóról és 20év múlva fél országrészeket kérjen cserébe 3 tranyóért.
Egyelőre örülök, hogy a vázam Sendai-ban készül és az obik sem kínaiak. A sigma 150-600S-emre pedig Made in Japan van ráírva
.
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #47376 üzenetére
Nem a Lenovo még mindig nem jó példa.
Nem azért adta el az IBM, mert szüksége volt a pénzre, vagy mert a kínaiak annyival jobbak lettek volna, hanem azért mert nem volt szükség tovább a pc termékekre, paradigmaváltás miatt. A legkevésbé sem voltak rászorulva a kínaiakra. Nekik viszont igenis kellett ez az üzlet, hogy egyáltalán labdába tudjanak rúgni a nyugati piacon. A kínai laptopok sehol sem lennének az IBM pc részlegének megvásárlása nélkül.
És ahogy te magad is írtad a mobil piacon sem tudtak csodát tenni. Amint elérték a nagyobb gyártók minőségét, tudását, az áruk is követte őket és semmilyen gyártó nem ment a levesbe miattuk. Csak bővült a paletta. És a legalsó szegmensben, a legolcsóbb telefonok között jön csak ki igazán az előnyük.
Ha valahogyan össze is kapják magukat, teszem azt az Olympus fotós részlegének megvásárlásával, akkor is csak még egy gyártó lesznek a többi mellett és nem körözik le a piacot. Saját erőből meg talán sosem érnének oda. -
válasz
tvamos #47376 üzenetére
Amikor a kínai elkezd minőséget gyártani, hirtelen kiderül, hogy nem is olcsóbb sokkal a "szabad világban" készült alternatívánál. Ha a hüjevej masszív állami/hadsereg dotáció mellett készült mobilok árát hasonlítod a nem legeslegújabb samsungéhoz, akkor sehol sincs már a régi 2-3x-os szorzó.
-
-
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #47373 üzenetére
Na ezt azért kötve hiszem hogy bármilyen kínai gyártó belátható időn belül a levesbe küldené a többieket.
Az összes jelenlegi gyártónak több évtizedes tapasztalata van képalkotó eszközök gyártásában. A kínaiaknak 0. Max amit a telefonjaikba tesznek kamerák.
Egy földből hirtelen kinőtt kínai márkának aligha fog bizalmat szavazni, főleg a profi réteg. Ahol még mindig Canon-Nikon uralom van elsősorban. Csak a Sonynak sikerült érdemben betennie a lábát. De neki sem sikerült elsőre. Ott van pl a Pana új gépe amit egyértelműen a profiknak szántak és szerintem azzal is sokat mondok hogy talán 1000-ből 1 pronak van olyan gépe. Fujit is többen használnak.
A Lenovo sem jó példa, mert nem a semmiből jött, hanem az meg az IBM pc részlegét megvásárolva tudott csak előre törni. Ráadásul az IBM technológiáját tovább víve, nem saját erőből. És az IBM kicsit sem ment a levesbe, csak már mással foglalkoznak, és igenis gyártanak hardware-t is, csak már nem a pc piacra (leginkább szerverek, mesterséges intelligencia és szuper számítógépek fejlesztésével). De még ez sem igaz, mert pl a konzolokban kivétel nélkül, részben, vagy egészben(Playstation, Xbox, Nintendo) Ibm procik dolgoznak. -
Roachy
senior tag
válasz
tvamos #47296 üzenetére
A tükrös gép erre a legrosszabb választás. Főleg ha profi, mert bár lehet tovább bírja a zárja, de heti 20k expoval számolva is átlag 3 havonta cserélheti a zárat, ami egy komoly és újabb gépnél, nem egy 2 filléres móka. Nagyon nem éri meg.
Milc-ből lehet akár komolyabbat venni, de egy lakásfotózásnál pont hogy előny a croppos szenzor, mert tágabb a mélységélesség és ugye ilyenkor az a cél, hogy minden éles legyen.
Ha nem HDR-t használ, hanem tisztán dinamikából akarja megoldani, akkor meg tényleg kardinális kérdés lesz a sötét részek zajosodása. -
válasz
tvamos #47273 üzenetére
Érthető
. De mondjuk elsőre azt a 20e db/hét expószámot kéne tisztábatenni, ha a kérdező kolléga egyáltalán visszatér még. Ha csak a nullák száma csúszott meg, akkor akár egy veterán D7100 is megteszi vmi normálisabb nagylátóval.
Azt írta, a d500 (=1500EUR) luxus neki (egyetértek), akkor a z6-a7III egyáltalán nem játszanak.
-
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #47192 üzenetére
Szerintem azt a sztereotípiát el kéne engedni, hogy a milc = kicsi (illetve baromi kicsi) gép.
Miért csináljon használhatatlanul kicsi gépet?
Szerintem elsősorban nem a mérettel voltak a gondok.
A számos előnyből az egyik csak az, hogy a tükrös részt el lehet felejteni, így mechanikailag kisebb gép előállítható. Persze ennek is van fizikai korlátja (szenzor, bajonett, valami értékelhető fogás...akármi).
Van egy GF7 milcem, na az kicsi. Nem is használom másra csak mobilteló szintű fotózásra. Azon állítgatni bármit is nem túl kényelmes. Cserébe zsebrevágható obival együtt, amit még egy belépő tükrössel se csinálsz meg (normál zsebméretet feltételezve) .
Egy rendesen kézbe vehető, könnyen állítható DX milc váz szerintem jobb megoldás, mint a nikon 1.
Csak tippelni tudok, de szerintem a mostani Z sorozatnak nagyobb jövője lesz, mint a nikon 1-nek volt, még ha csak a DX vonalat nézem csak, úgy is.
Pláne, ha Z50 alá pozícionált DX milcekkel jönnek, nyomottabb áron.
Azt a rohadt szenzorstabi igazán beleférhetett volna a Z50-be .... -
PuMbA
titán
válasz
tvamos #47185 üzenetére
"Node legalabb nem csinalt a Nikon kulon bajonetet a DX-nek, mint a Canon az M-eknek. "
Cserébe nem tudnak Canon M méretű kicsi objektíveket csinálni, mert mindkét bejelentett DX obi ugyanolyan széles, mint egy FX obi a bajonett mérete miatt. Mindkét elképzelésnek van hátránya és előnye is.
-
válasz
tvamos #46564 üzenetére
Ja, az meg hogy régi obikkal a DX... ez már a D40 óta stabil tendencia.
Tkp. már az egy hatalmas csoda, hogy a 7K vonalat kompatibilitásilag csak azután kezdték visszabutítani az ős D90 szintjére , hogy kijött a D500... mert a nagy FX push már bőven útban volt, mire kitoltak egy tényleg pro DX vázat.
-
válasz
tvamos #46564 üzenetére
Úgy tuti nem adnak ki DX MILCet, hogy csak adapterrel tudod használni.
Szerintem:
- Z mount
- launchnál egy összecsuklós 16-70/80 körüli sötét DX only kitobi
- belengetik, hogy kicsit később egy 28 vagy 35 fényerősEBB (2 / 2.5 / 2.8) DX only pancake
- aztán ha telézni, makrózni, nagylátózni akarsz, akkor tényleg vedd meg az adaptert magad.Belépő kategóriában szerintem ez a legreálisabb szcenárió.
Szerk. : ami esetleg érdekelne még , hogy vajon a DX is kap-e IBISt... nem tartom kizártnak, hogy ezt esetleg kispórolják belőle.
-
válasz
tvamos #46505 üzenetére
Nekem is tetszik a Z6/7, van mindkettő haveroknak... Nekem Fujik, elég sokaknak Sony vagy Pana, szóval kb. mindet elég jól ismerem. Néha van olyan, hogy egy egy napra rendszert cseréltünk ... Számomra a Nikon összességében az utolsó helyen áll. Mondom ez 6 évnyi Nikonozás után .
-
yanpec
senior tag
válasz
tvamos #46156 üzenetére
Ezt nem olvastam mèg köszi, elèg korrekt leírás, ès egyèrtelműen a 7200t hozza le jobbnak mí meglepő🤪. Azt írja a zaj ugyan úgy jelen van de jobban kezelhető mint az elődjènèl. Tehát mindenkèppen a 7200vel járnèk jobban. Kèrdès lesz majd, hogy megèrie-e nekem a dupla árat ez a különbsèg, mert a többit úgy sem fogom tudni kihasználni.
-
Throme
veterán
válasz
tvamos #46057 üzenetére
"Fejlesztések" sorába ez bőven beférne. Az oké, hogy a D500 AF és szenzor lejött a 7x00 sorozatba, de mellette szépen sorban vesznek is el (státuszkijelző egyszerűsítés, kártya foglalat, AF motor...).
Nem akarom elhinni, hogy erre nem gondoltak a fejlesztők még....
(lehet a marketinges elvetette, ha ellopják, akkor úgy is vesz másikat alapon, és az jót tesz az eladásoknak...) -
marcitp
őstag
válasz
tvamos #45340 üzenetére
Persze, jó ötlet, hogy nem hagyja annyiban, én csak egy szubjektív vèleményt írtam le, a kollégával vagyok, nem a Nikonnal!
Az viszont érdekes, ma is volt pár normális poszt, és ingerült válasz jött. Aztán meg persze, kicsi vagy te ahhoz hogy megbàntsál!!kicsit vicces volt ez a mai stílus pár hozzászólásban.
-
gaben22
senior tag
válasz
tvamos #45340 üzenetére
Mondjuk az hogy Japánok érteni fogják az nem garancia
. Többször jártam már ott, azért van még nekik hova fejlődni
. De én is eszerint járnék el, japánok rendes emberek, főleg ha arról van szó, hogy hogy ne okozzanak másoknak kellemetlenséget. Akkor elég messze el tudnak menni.
-
marcitp
őstag
válasz
tvamos #45326 üzenetére
De mit küld tovább a felsővezetésnek?
Korrektül leírták, ilyen a gép. Nem bontható a kereső, mégis belemegy a dzsuva.
Nem ipari környezetbe szánt gépről van szó, úgyhogy rengeteg kifogás is lehet, hogy poros/koszos helyen lett használva, blablabla. Nyílván nem így van, de kibúvó az bőven akad számukra.
A D600 olajosügye sem volt egy egyszerű történet, mire elismerték, és elindult a cseregépezet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest