Hirdetés
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ilyen kedvenceim nekem is vannak, mobilszolgáltató(!) oldalán telefon, memória: 64GB

De ezen a Pana oldalon attól is falnak megyek, hogy a cikkszám mögé beírja még egyszer a cikkszámot a terméknévbe, hadd foglalja a helyet az érdemi információ elől (már ahol egyáltalán méltóztatnak odaírni a rendes információt, mert van, ahol még ezt sem sikerült, van ahol csak annyi, hogy cikkszám és zoom optika, a mm-eket meg fejtsd vissza a cikkszámból, ha ezt nem tudod, akkor meg így jártál).
-
peppe79
senior tag
Engem annyira nem fogott meg, mert a 12-32 átfogása nekem pont elég, de ha valaki épp jóárasított 12-60-at szeretne, akkor itt az alkalom...ha még kapható:
-
Lassú Víz
addikt
válasz
yle_greg
üzenetére
Kezd
. Cimboráim sok éves vizitúrás múlttal sem tudták elkerülni a borulást. A borulás pont olyan, mint a motorosnak az esés. Előbb vagy utóbb be fog következni. És olyankor minden megy a maga útján. Ami nincs kikötve azt soha nem fogod megtalálni a meder fenekén.Barlang: ilyen sok vakus képbe biztos, hogy nem így vágnék bele. 100 m-ig jók a rádiós kioldók és egy csoportra annyi vevő figyelhet, amennyit akarsz. De egymást is indíthatják optikai slave módban a vakuk. Annyira csak nincs eldugva, hogy se a fény se a rádióhullám ne érje el. Szervezel egy csapatot pl. Godox vakusokból, aztán jöhet a "Józsikám, tegyél még 2/3 fényértéket rá!"
-
yle_greg
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Érdekes amit írsz, elgondolkodtatott, köszönöm!
Felötlött bennem egy igen merész ötlet.
Mivel a kajakkal sosem borultam be, közel sem voltam hozzá, ha feltételezem, hogy normális lesz a társaság, akkor el tudnék képzelni egy olyat, hogy egy kis állvány rögzítek a kajakra, magam elé, olyan távolra tőlem, hogy még elérjem, de ne legyen útban az evezéskor.Egy sima háromlábra gondoltam, aminek a lábait fixen a kajakra rögzítem. A hogyan még várat magára. De ezen a háromlábon elég magasan van már a gép, hogy ne érje az evezéskor illetve a szél és a hullámok által keltett szálló vízcseppek. Esetleg a gépvázat és az obit a legvége kivételével bezacskózom. Így ezen keresztül még elérem a gombokat, de a kósza cseppeket jól meg tudja fogni a vékony zacskó.
Így videózni is tudnám a haladást, ha kell előre nézve, ha kell akkor oldalra nézve, ahogy a mellettem lévő evez. Ebből később tök jó kis úti videót lehetne összevágni, ami jól vissza tudja adni a hangulatot.
A háromláb rögzítése kényes dolog, mert ugye a hajótestet nem fúrhatom meg, és összeragasztózni sem lenne szép dolog. De talán a rendes rögzítőpontjaira egy erős, rugalmas kötélből lévő "háló" már jó lehet, hogy a háromláb lábaira eszkábált lukas talpakon keresztül futva stabilan rögzítse. Legrosszabb esetben a hajó alatt is átfuthat a kötél, de ez értelemszerűen kerülendő, ha csak lehet.
Így nincs olyan, hogy kicsúszik a kezemből, egyedül boruláskor van para, esetleg a ki-be szálláskor lerúghatom, vagy az evezővel tudom megütni, más problémát hirtelen nem látok. Bár a kép biztosan billegne, ahogy a csónak ring, szóval fene tudja, hogy ez mennyire jó ötlet... Hmm... Videó esetén ha szélesebbre veszem, akkor talán van olyan program ami ezt a nem kívánt mozgást ki tudja szedni, croppolva a tartalmat. Vagy valami gimbal? Ajjaj, kezd elgurulni a gyógyszerem!
-
yle_greg
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Barlangi fotózás: Alapvetően két féle van.
Az egyik, hogy bazi erős lámpa, és hosszú záridő, ez a gyorsabb, és egy ember is képes rá.
A másik, hogy a gép állványon a tök sötétben 30 másodperces, vagy akár egy perces záridővel megy, és a különböző helyeken elbújt emberek vakuval villantgatnak. Ez több órás mutatvány per kép, mert mindig visza kell ellenőrizni, hogy hol hány darab vaku villanás kell, hogy egyenletesen be legyen világítva a barlang. De igazán szép képeket csak így lehet csinálni.Olyan gép kell ami sötétben kevésbé halamos a színzajosodásra, ez most már nem annyira gond, de 10-15 évvel ezelőtt szinte csak a FF gépek jöhettek emiatt számításba. A barlangban a páratartalom magas, és mindenhova bekúszik, ezért érdemes volt inkább plusz akksit vinni és mindig bekapcsolva hagyni a gépet, hogy konkrétan langyos meleg legyen, ne akarjon rajta kicsapódni a pára. Az ojektívre is érdemes emiatt kis védő üveg filtert tenni, és csak közvetlen az exponáláskor levenni róla. Hihetelen mocskos tud lenni a "tiszta" barlangi levegőtől. Üdődéstől meg lehet óvni, azzal nem volt gondunk. Télen veszélyes a kint lehűlt gépvázat bevinni a "párás meleg" barlangba, célszerű zacsóba tenni, hogy melegedjen át, és csak úgy kinyitni. Mondjuk, most már vannak szigetelt gépvázak és obik, ezekkel valszeg nincs ilyen gond.
Én anyagi okokból a kiskompakttal meg házibarkács lámpával dolgoztam, több emberes vakus történetet nehéz összehozni, de tény, hogy jó csapatban dolgozni, csak állati kényelmetlen begyömöszölni magad valami mögé, hogy ne lógj bele a képbe, és feküdni mozdulatlanul a hidek padlón egy-két vakuval a kezedben, főleg ha már a nyolcadik próbát tartjátok, hogy végre frankó legyen a fény eloszlás.
Ja, és mindig jobbak azok a képek ahol van valami méretarány, hogy az adott dolog mekkora, mert csak magát egy bordás cseppkő zászlót fényképezve nem fog átjönni, hogy ez 10 centis vagy 10 méteres. Kell valami, ha kicsi akkor egy fejlődő vízcsepp is tökéletes. Ha nagy, akkor egy víz (barlangi patak) fodrozódás már jó, mart azt érzi az ember, hogy cirka mekkor lehet akkor a befogott tér. Ha semmi ilyen nincs, akkor lehet egy hangulatba illő karbid lámpa, vagy kiscsákány, vagy ilyesmi. Ha semmi jobb nincs, akkor egy ember. :-)
Néhány képem a másik fórumról:
Lámpa: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141520473&t=9097047
Francia: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141520184&t=9097047
Rákóczi: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141520018&t=9097047
Béke: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141519972&t=9097047
Baradla: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141519935&t=9097047 -
válasz
yle_greg
üzenetére
A kajakozásban nem vagyok járatos, ezért is nem nagyon szóltam hozzá (párszor próbáltam a kajakot, igaz én mindig beleborultam, de jellemzően direkt csináltuk, meleg volt és felfrissülés volt a hideg víz, plusz ezek nem olyan "beülős" kajakok voltak, hanem műanyagból egybefröccsöntött, amibe nem tud belemenni a víz).
Csónakos túráról vannak tapasztalataim, majdnem 20 évig volt saját ladikunk egy tájvédelmi körzetben, és állati sokat mentem ki a vízimadarakat nézni, meg úgy egyáltalán. Hangsúlyozom, ez halászladik, amivel szándékosan is nehéz, vagy nem is lehet felborulni (beleesni igen, az sikerült is). Ennek egy hátránya volt ilyen fotós és egyéb szempontból, hogy itt sztenderd dolog volt, hogy a ladik feneke belül vizes, egyrészt mert kint volt állandóan kikötve (ha esett az eső, beleesett), másrészt meg ezt mi javítgattuk, tartottuk karban, deszkát cseréltünk benne, tömítettük, így nem volt 100%-os, egy kicsit szivárgott. Annyira, hogy itt szokás is volt egy rézsút félbevágott műanyag kannát tartani a ladikban kimerni a vizet (úgy kellett levágni, hogy a műanyag kanna füle legyen a fogantyú). Ez lehet, hogy nektek is jó lenne a befröccsenő víz miatt. Persze a "delux" ladikokba egyesek tettek lábrácsot, mi nem szerettük, mert ettől nem lehetett kimerni a vizet, és ha az ember talpa vizes lett, hát vizes lett.
Távcsövezés esetén nem igazán érdekelne a víz, mert olyan távcsöveket használok, amik vízállóak, és ott a beleejtés is könnyen meg van akadályozva a nyakpánttal. Fotózni relatíve keveset fotóztam így csónakból, valahogy nekem teljesen természetes volt ebben az időben, hogy ez a látvány bármikor elérhető és mindennapos, ezért eszembe se jutott, hogy ez valakinek érdekes lehet és meg kellene örökíteni. :/ Amikor a fotós társaság is jött, akkor úgy oldottuk meg, hogy a ladik elejébe tettük a fotós felszerelést, mert jellemzően az volt a legmagasabban, így a víz nem tudott odafolyni, amennyiben a kajaknak egy kicsit felfelé emelkedik az eleje, van benne ilyen görbület, akkor érdemes lehet ott is ezt csinálni. A fotós társak viselkedéséből kiindulva én inkább azt láttam, hogy mindenki inkább a beleejtéstől tart inkább, mint a fröccsenő vagy egyéb víztől, illetve hát mindenki normálisan, felelősségteljesen viselkedett így a borulás nem jött szóba (de hangsúlyozom, hogy azzal a típussal művészet lett volna borulni).A 2000-es évek második fele óta nincs meg a ladik, meg egyáltalán keveset járok arra sajnos, de az egyik fotós barátom 70mm-en (aps-cn, szóval legyen kb. 100mm ekv.) csinált olyan képet szürke gémről, ahol a madár nem egy kis folt volt a képen, hanem értékelhető részét töltötte ki a képnek, ennyire közel lehetett menni. Szóval szerintem tök érdemes fényképezőgépet vinni, csak óvatosan és nagyon vigyázva kell, mert ha az ember a géppel van elfoglalva, akkor másra nem figyel oda, nehogy baleset legyen. Például mikor mi mentünk ki a ladikkal, az volt a "szabály", hogy aki evez és irányít, az nem fotóz (mondjuk nem is nagyon tudott volna), viszont így született meg az a madaras kép, ahol a ladik elejében hasalva fotózott az egyik srác, közel a víz színéhez madarakat, állati jó fotói lettek. Majd visszakeresem, hogy nekem vannak-e képeim, de szerintem max úgy ha valaki csinált párat az én gépemmel is, mert mindig én eveztem, és igazából valahogy nem is éreztem akkoriban különlegesnek ezt a látványt, amit megérné lefotózni
hát igen.Kajakba én inkább úgy mernék fotós felszerelést vinni, hogy valami ilyen "másodlagos" fényképezőgépet, mint amilyen a te bridge géped, amiért nagyon idézőjelesen írva "nem kár", vagy mondjuk úgy nem akkora kár, ha víz éri, mint a "nagy" szettet. Én tárolni meg vinni ezt valami erősebb nejlonszatyorban, vagy nejlonzacskóban oldanám meg egy laza csomót kötve rá, így használat után azonnal visszatenném. Mivel ebbe még némi levegő is szorul, megkockáztatom, hogy a csomag vízbe ejtése esetén lebegne így nem veszne el. Amikor meg a kajakból fotóznék akkor megkérném a többieket akik szintén ott vannak, hogy most kicsit jobban figyeljenek hogy ne legyen borulás.
-
aginor
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
"Barlangi fotozasban van tapasztalatom" - ilyesmi engem is érdekelne, tudnál róla mondani pár szót?
"Lezarva egy jo tupper etelhordo doboz ha vizbe esik, meg akkor sem azik be azonnal. A benne levo szivacs meg megfogja a beszivargo cseppeket." - vagy kell egy szigetelt szett, az a vízbeesést kivéve minden mást kibír, néha még azt is. Tudom..
-
Oldmobil
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Pont ilyet akartam írni, én egy kisebb fajta műanyag festékes vödröt használtam erre a célra, aminek jól rápattintható a fedele. Ha szállítás közben benn tartja a festéket, akkor a vizet is kint tartja, ha baj van. Illetve ha esni kezd, akkor is nagyon jól jön. És gyárilag van rajta nyitófül vagy az újabbakon bevágás a nyitáshoz. Több fényképezőgépet is végigcígöltem így pl. Rajkától Mohácsig, bevált.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Nem vagyok gyakorlott, eddig egyszer voltam, de ott nem fotoztam, amit nagyon sajnalok.
Ezert is hoztam fel itt a temat, hogy tanulhassak masok tanacsaibol. Van egy rakat prekoncepciom, hogy mi lenne jo, es mi nem, de ezek gyenge labakon allnak.Vizhatlan zsakom van, ebben a csonak aljan biztonsagban tudhatom a dolgokat, amig nincs nagy baleset. Barlangi fotozasban van tapasztalatom, ott anno az jott be, hogy kocka tupper edeny, kibelelve vastag vileda szivacs lappal. Ez a bejuto kis nedvesseget felszivta, magaban tartotta, igy a gepbe mar nem tudott belefolyni. Es a koccanasokat is csokkentette.
Itt is erre gondolok, mert hordom nincs, es ugye akkora nyilas kell amin konnyen atfer a gep, de gyorsan lehet nyitni es zarni. Ugy tervezem, hogy hotakonnyal ragasztok a dobozra meg a fedlapra ket-ket fulet vekony zsinorbol, ez rugalmas, nem torik le, es ebbe fuzok bele egy a hajohoz kotozott zsinort, hogy ha kiesik, ne usszon el.
Lezarva egy jo tupper etelhordo doboz ha vizbe esik, meg akkor sem azik be azonnal. A benne levo szivacs meg megfogja a beszivargo cseppeket.
A gepre valszeg csukloszijat rogzitek, vagy nyakbavetot, hogy tudjak evezni is ha kell, hiszen biztosan kell, mert mig eloveszem a gepet, elforog, elsodrodik a hajo, vagyis igazitani kell mielott hasznalom.
A telefonom vizallo, de nem szep a kepe, szoval ez az utolso lehetoseg, ha semmi mas nem mukodik, vagy mert nincs hozza eleg kez, vagy mert tul veszelyesnek itelem.
Most ez a terv, de aztan majd a helyszinen tutira alakulni fog meg. :-)
-
aginor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Pana G85 (G80) volt az előző vázam. Azt megelőzően volt több Oly (ill. egy G7 is egy hónapig), illetve GX1-el léptem be anno a rendszerbe. Így láttam máz ezt is, azt is. Ettől függetlenül két év Pana után szokni kell az Oly hülyeségeit (ahogy anno a Panáét is kellett).
Jelenleg még tetszik a váz, és remélem ez így is fog maradni sokáig.
-
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Az M5mk3 nálam kiesett a béna kiegészítő markolat és a műanyag talp törések miatt, a G9 mert Pana és dög nagy, de az M1mk2 jóféle, bár közel sem hibátlan.
Szürke helyről, de a hazai használt ár alatt volt jóval, így szerintem nem volt rossz vétel. Amúgy még barátkozunk.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
yle_greg
üzenetére
Mennyire vagy gyakorlott vizitúrázó? Vízhatlanság biztosításához hordó, az is leginkább a kenuhoz kötve borulás esetére. Ami nincs kikötve az előbb-utóbb elveszik. A sportszerboltos "vízhatlan" zsákok inkább csak téged nyugtatnak meg az elején, amíg élesben nem teszteled őket.
Én is csatlakozom azokhoz, akik az élményt és az emlékképeket részesítenék előnyben akár egy nyakba akasztott vízhatlan tokban lévő mobillal. Egyébként persze mobilja válogatja, de az egyém IP68-as. Ha annál mélyebbre merül, akkor nem a beázás, hanem az elvesztés miatt kell aggódni. -
válasz
yle_greg
üzenetére
"A meglévő 45-150 -eddel az a gond, hogy túl hosszú a 45?"
Valójában igen, más gondom nincs vele, nagyon jó obi, szeretem.
"a helyedben eladnám a 45-150 -et, és hozzátéve még pénzt vennék egy 14-140 -et, mert ez tényleg egy nagyon hasznos tartomány."
Igen, ez egy jó ötlet, köszi szépen, felírom magamban a választandó opciók közé.
#98572 aginor
Igen tudom, igazad van. Kergetem az opciókat, amikor alapvetően nem vagyok váltási, választási kényszerben. Több opciót nézegetek más rendszerekben, és mindegyik kinézett lehetőséggel már előre van valami bajom. Számomra fontos, hogy a használt tárggyal nagyon meg legyek elégedve, ezért tartok attól is, hogy az előre kinézett más gépek ha már előre, amikor csak elméletben ismerem, eleve kompromisszumosak, milyenek lesznek kézbe véve. Ilyen értelemben is felesleges sietni bárhová.
Mennyiért vetted az E-M1-et? Én is nézegetem azt is, az M5-öt is, és a Pana G9-et is, ha úgy gondolom, hogy maradok hosszabb távon, viszont ezeket kitben nézegetem és akkor már messze túl vagyok a lehetőségeimen. De kétségtelen, hogy bármelyik kifogástalan lenne a tudása alapján.#98574 jaanoo89
Régi nikonos vagyok, 3 filmes nikonom van és egy csomó megmaradt F bajonettes obi. Nézegettem az új nikonokat is, de valahogy nem adták azt hogy nekem most meg kellene vennem bármelyiket is. A Z5 volt nagyon közel ehhez. Volt FF nikon dslr-em is, nagyon nem tetszett. (Méret, súly.)
Magam ellen beszélek, de a kicsi és könnyű gépek és obik jönnek be még mindig. Igazi alternatívaként a Fuji aps-c vonalát érzem a jelenlegi szettemnek, de abba is nagyon sokat kellene beletenni, hogy objektívben és vázban is meglegyen kb. az, ami most megvan (ibis-t tudó váz, obik átfogása, fényereje). Lehet, hogy a legideálisabb választás mégis a jelen rendszer polírozása. -
Allien
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Hát, nem azért, de én külön választanám a dolgokat. A nagylátószögre elég bőven egy akció kamera. Egy DJI Osmo Action, vagy ha sok lé van, akkor a legújabb gopro... A dji 11 méterig vízálló, és mind kettőhöz bőven kapni kiegészítőket. Könnyű kezelés, és nem kell rinyálni. A normál fényképezőgépre meg raknám a telét, egy vízhatlan zsákba, meg mellé egy nagylátó fix kicsi optikát. Ezt csak akkor, amikor kikötöd a ladikot, kimégy a partra, meg hasonlóak, és no para. Az akció kamerákat kevésbé kell félteni, mint egy normál gépet...

-
yle_greg
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Hát, a nyakba kötött pántot én simán sem szeretem, evezés közben meg szerintem állítkínzás lenne. Normál esetben én az oldalamon lógatom a gépet egy hevederrel ami a gép fenekébe csavart állványmenetnél fogva tartja a gépet. Ez kényelmes, és mindig kéznél van.
A csónakban szerintem egy műanyag "tupper" dobozba teszem a gépet, ennek teljesen hermetikus a fedele, de könnyen nyitható és zárható. Persze lehet rajta zsinór, hogy ki ne essen a csónakból, akár nyak, akár csuklópánt. Viszem mindkettőt, aztán majd kiderül, hogy melyik válik be.
-
aginor
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
"inkább attól tartok, hogy kicsúszik a kezemből, vagy ráfröcsköl a víz" - kíváncsi voltam, hogy mikor jut már eszetekbe a csónakos móka kapcsán.

Vigyél pántot és legyen a nyakadban, akkor csak veled együtt tud csobbanni, a fröccsenés ellen meg megfelel egy nejlonzsák is akár.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Hi!King
üzenetére
A kiskompaktom egy Fujifilm FinePix F70EXR:
https://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_finepix_f70exr_review
http://www.digitalcamerareview.com/camerareview/fujifilm-finepix-f70exr-review/Nagyon szerettem, illetve szeretem, de jelenleg a gyerek (7 éves) használja. Erről váltottam GX7 -re, mostmár nem is tudom, 5-6 éve? Szép képeket csinál, de ha kevés a fény, akkor hiába EXR, nem tud elég gyors záridőt ahhoz, hogy a kölök bele ne mozduljon. Ez volt az ok, amiért "rendes" gépre váltottam, a záridő, és a bemozdult képek.
Ha van jó erős fény (és a tó közepén remélhetőleg lesz) akkor nem lesz gond a szomszéd csónakost lefényképezni.
Igazából, beborulni még sosem sikerült, inkább attól tartok, hogy kicsúszik a kezemből, vagy ráfröcsköl a víz, ilyesmi. Szerintem elviszem amit elvileg érdemes, és az első napon a fuji lesz az ölemben, hogy meglássam mennyire veszélyes lapátolás közben fotózni, mennyire lesz idő rá, illetve mennyire van rá igény a társaságból, vagy éppen ellenkezőleg, rosszallás, mert akkor nyilván nem fotózok.
Aztán a következő napokban ettől függően vagy marad a nagy gép a zsákban/hordóban, vagy nagyon vigyázva ölembe veszem a 14-140, vagy a 100-300 -at, utóbbit nem valószínű, mert ahogy írtad, kitartani érdekes mutatvány, de ki tudja, lehet, hogy sikerülni fog. De még valószínűbb, hogy a kiskompakt marad az ölemben, és a nagy csak kikötés után, parton lesz használva, ha kevés a fény akkor játszhatok a manuál obikkal, halszemezhetem az egész csapatot, vagy a partról nézhetem a még a vizen lévőket a 100-300 -al.
Szerintem az első nap után fogom megtudni, hogy mit kellett volna még hozni, és hogy mi fog a zsák/csónak fenekében maradni egész héten, tőkesúlyként hasznosítva. :-)
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
"Viccet félretéve tényleg csak a jövőállóság kérdése a bajom a rendszerrel. "
A Nikon lehet csődbe megy, miközben ezerrel építi a Z rendszert... bármikor lehet bármi. Mondok jobbat, az Olympus elvileg csődbe ment és bezárt és a Vaio laptopokkal is mi történt, aztán tessék, jött 2 új cucc. Igen, valószínűleg ezeket még tavaly tervezték, de akkor is jött és tovább vitték a 150-400-t is, értékesítik már.
Van hír egy teljesen új 20 megapixeles Sony szenzorról és jött hír a GH6-ról, amiben új szenzor lesz. Egy ilyet tömegesével legyártatni a Sonyval nem kis pénz, főleg, hogy még csak nem is APS-C méretű, hanem tényleg csak ennek a két gyártónak gyártja ezeket. Várd ki a hivatalos bejelentést, szerintem nem lesz roló lehúzás még 2-3 évig, mert azt a sok új szenzort el kell adni. Hogy mi lesz 2-3 év múlva, azt ki tudja úgy mégis? Lehet, hogy a Nikon is csődbe megy... -
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Pont arra akartam utalni, hogy ne legyél, mert a legeslegrosszabb ami történhet, az az, hogy egyik gyártó sem ad ki semmi újat innentől a rendszerre, és az összes már legyártott darab is felszívódik. De te a már meglévő dolgaidat -amikkel nem mellesleg elégedett vagy- ekkor is használhatod tovább nyugodtan, senki nem fogja őket kivenni a kezedből (vagyis elképzelhető, de annak megvan a saját büntetőjogi aspektusa).
Tehát, ha megfelel a felszerelésed, akkor a jövővel egészen addig nem kell foglalkoznod amíg valami el nem romlik vagy nem merül fel új igényed.
Én most vettem jóárasítva egy E-M1-et, ezzel úgy 1-1,5 évre nálam el is dőlt a kérdés, és nem bántam meg.
-
-
Hi!King
őstag
válasz
yle_greg
üzenetére
Nem tudom milyen kompaktod van, de ha 1/2.3"-as szenzoros, akkor a hosszú végén rosszabbul jársz vele, mint a 14-140-el, mivel ha nehéz kitartani, akkor ISO-t fogsz emelni a rövidebb záridő miatt, ami a mft szenzorral még vállalható lesz, a kompakttal már nem biztos. Persze másik szempont, hogy mennyire félsz, hogy beborítod, és nyilván a kiskompaktot kevésbé.
Egyébként szerintem egy kajaktúrára, ha olyan a kajak, hogy a beborulás veszély elhanyagolható, akkor bridge gépet találnék ideálisnak, FZ300-at vagy FZ1000-et, de persze sokaknak kevesek lennének ezek a gépek képminőségben, főleg előbbi. De ez off, hiszen ilyened neked nincs. -
válasz
yle_greg
üzenetére
Köszi az ötletelést, a 10-25 nekem nagy és nehéz (GX80 a váz), azon kívül túl drága és tartományban ennél hosszabb végűt szeretnék. A 9-18 se elég ugyanígy, ahogy írtam olyan 28-90 körülire gondoltam. Lehet, hogy az lesz a legjobb megoldás hogy végül maradok annál ami van.
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Két hete volt a kislányom bölcsődei ballagása. Az udvaron történő videózásra egy Pana 12-32-t, beltéri videóra egy Pana 25-öst, fotózni meg kivételesen a kis Meike 35-öst vittem. Nem volt semmi hiányérzetem, sőt, a Pana 25-öst szinte alig használtam. Idén valószínűleg el is adom.
-
Studi
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Abba gondolj bele, hogy nem csak a bemozdulás ellen kell küzdened. A kajak mozgásából adódóan, csak egy pillanatod jut a komponálásra. Ha jó az egyensúlyod, és el tudsz fordulni, talán le tudod majd követni a témát; de első alkalommal, egy telével a kezedben, gyanítom, hogy ez szinte esélytelen. Épp elég nehezítés az előtted lévő evező, meg az, hogy a beülő korlátozza a mozgásodat. Egy mobiltelóval könnyebb a dolgod, mert azt rugalmasabban használhatod, és könnyebben elérhetsz vele érdekes perspektívákat. Nem jelent különösebb akadályt, ha közvetlen a víz felszínéről, vagy a fejed fölé kitartva fotózol. Vízálló tokot meg fillérekért be lehet szerezni hozzá. Első alkalommal talán érdemes kompromisszumot kötni, és nem a fényképezőgép nyújtotta képminőséget szem előtt tartani, hanem inkább az élményt megörökíteni.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Hmm. Ez esetben en ket dolgot tudok ajanlani, azokat, amiket tapasztaltam.
Az egyik a bazi nagy, kiba... draga 10-25, en nagyon szetetem. En is sokat videozok, es ezzel belteren, nem tul vilagos helyen, a gyorsan mozgo ovodas gyerekeimet is le tudom kapni elesen. Lehet jatszani is a blendevel, bar erre alig van alkalmam, mert nem megrendezettek a jelenetek, hanem probalom kovetni a kaoszt.
A masik amit ez elott nagyon szerettem, - ennek a vasarlasa miatt adtam el, - az az Oly 9-18. Kicsire csukva nagyon MFT-s, ertsd ultrahordozhato, es nagyon megeri az arat. Videozasnal elony a szeles objektiv, mert ha mozogsz akkor nem ugral a kep, konnyebb jovetni valakinek a mozgasat, szemet pihentetobb a vegeredmeny. Nameg a csaladi esemenyek gyakran tobbszereplosek, nem art ha tobbeket lehet egyszerre felvenni.
En a 14-140 -el videoztam amig meg nem lett a 9-18, es elajultam a gyonyortol amikor 14 helyett 9-re nyilt ki a ter. Csupan csak egy banatom volt vele, hogy a zoom a masik iranyba tekeredik mint a Pana objektiven, ergo gyakran rossz fele kezdtem ki illetve be zoomolni. Aki ezt igy tervezte, az... Sün. Esernyo. Vagy valami meg rosszabbat neki.
Ha ennel tavolabbi, tele obi kene akkor nem nagyon tudok mit mondani, en ilyenkor a 14-140-et hasznalom, teljesen jo. Egy sima erdei seta, ahol egymas mellett is megyunk, de neha fel is maszik a gyerek egy random korakasra, siman vegig fenykepezheto, videozhato ezzel.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Hmmm... mondasz valamit, abba bele sem gondoltam, hogy a kajakban ulve milyen lehet egy nagy telet kitartani. Ja, akkor ez a masodik ok amiert nem teszem a csonakba, az elso ugye az obicsere a kajakban. :-)
Marad az a felallas, hogy a parton hagyom, vagy legalabbis csak onnan fotozok vele.Igen, ahogy mondod, valszeg a kiskompakt lesz velem a csonakban. Mondjuk azt is ki kell tartani az ekv. 270 vegen, es a kis tomege miatt ez meg nehezebb, de bizom benne, hogy a verofenyes napsutesben allati rovid zarido fog kelleni.
Az a baj, hogy szeretek fotozni. Szeretem a kihivast, amit az jelent, hogy egy adott szituaciot hogy oldok meg. Szeretek manualozni, de azert nem vagyok a magm ellensege. A vizkartol felek, ovom az eszkozeimet, nem szivesen kockaztatnek egy csobbanast. Szerintem leszunk parton is eleget, oda viszem a nagy gepet, par obival, es a kis fujit a kajakba, mert vegul is az is szep kepet csinal.
Aztan ki tudja, 4 nap alatt majd kiderul, hogy mi az amire most ha megfeszulok sem jut az eszembe. :-)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha ez így megy tovább, esküszöm veszek egy prémium tagságit b+. Lassan visszasírom Econt.
„Trollkodás”: téma- és közösségromboló provokáció. [link]
Hi!King: Ne etesd!
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Épp a tényekkel állsz hadilábon...
-
mpierre
veterán
-
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Viszont ezt most nem értem. Ha minden ok, és elégedett vagy a rendszerrel, akkor minek akarsz váltani?!
"bizonytalannak érzem még jobban bevásárolni magam a rendszerbe" - de ez miért izgat téged, ha amúgy már szinte minden magvan ami kell? Vegyél egy lencsét videóra és röhögj a sok károgó hülyén.
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
100-300??? Gondolom, a kajaktúrán javarészt vízen leszel majd, és leginkább a tájat, meg a túratársakat szeretnéd lencsevégre kapni. Én legalábbis azt fotóznám. :) Vagy mire akarsz vadászni azzal a telezoommal? És ki is bírod majd rendesen tartani azt az obit, egy kajakban ülve? Valószínűleg, - ugyanúgy, ahogy az 'ideális' utazózoom esetében, itt is homlokegyenest ellentétes az elképzelésünk. Én egy ilyen túrára semmiképp sem telezoomot vinnék, hanem egy alapzoom-ot, amivel javarészt a rövid végén fotóznék, vagy esetleg egy fix nagylátót. Ezekkel a beülő előtti rész is szépen belefér a kompozícióba, amivel bemutathatod egy kajakban ülő perspektíváját. Ha félteném a felszerelésem, én simán felpattintanék egy Pana 12-32-t, aztán annyi. Esetleg, ha adott a kiskompakt, akkor azt.
-
válasz
yle_greg
üzenetére
[link]
Ezt bővíteném, mert újabban többet videózok mint régen. Azaz bővítek, vagy váltok. Igazából amire kell, az mft is bőven elég jelenleg. Ha váltok, nem azért váltok, mert nem elég, csak bizonytalannak érzem még jobban bevásárolni magam a rendszerbe, nem tudom mi lesz a jövője. Más bajom egyébként nincs vele (nekem személy szerint a DOF jó, a képminőség jó, az ISO teljesítmény jó stb.). -
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez komoly? Te is nagyon jól tudod, hogy nem ez a kettő volt összevetve, hanem a GX80 + 12-32 kombóra mondtad, hogy ez a Nikon kitobi szett kb. ugyanakkora, akkor meg mi értelme van előbbinek. Eléggé pofátlanul nyomod a trollkodást, hazudozást, csúsztatást.
Szerk.:
Tessék, itt a kommented (valójában GX9-et írtál, de az nem sokkal nagyobb, mint a GX80):https://prohardver.hu/tema/micro_four_thirds/hsz_97549-97549.html
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Bocs, de te voltál az, aki múltkor összevetettél egy MFT és egy Nikon FF váz+obit, hogy a kettő kb. ugyanakkora, aztán persze a paramétereket megnézve kiderült, hogy az ugyanakkora 4-szeres térfogatot és tömeget jelent. Ennyit a korrekt műszaki értékelésről...
-
hibavissza
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Valaha volt 1 jó szavad az mft-re? Idejössz egy mft fórumba és mindent leszólsz.
Én tehetek róla, hogy egy termék korrekt műszaki értékelése leszólásnak tűnik neked és személyes sértésnek veszed?
Nem vagyok sem nagykövet, sem influenszer.Várom a következő zoomjukat. 11-82 f5,6? Nyami
-
yle_greg
aktív tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
TG-6?! Új gépet azért nem veszek... :-)
Most egyre inkább az a koncepcióm, hogy viszem a kiskompaktot, az jó lesz a csónakban, valami gyorsan nyitható nagyjából vízhatlan kajás (aka tupper) dobozban, a lábamnál.
Kint a parton, meg ha sétálunk, vagy este tábortűz, akkor a nagyobb gép, néhány obival. Ott már lehet manuális is, halszem, hogy sokan beleférjünk, meg a Mitakon 25/0.95 estére, ezek mókásak, meg egy tele hogy a partról lehessen videózni ahogy valaki éppen beleborul a víz közepén. Vagy az asszonyt ahogy kijön a vízből, hozzá képest ez a csaj kezdő: https://youtu.be/gdbIINpktOs?t=4
-
Lassú Víz
addikt
válasz
yle_greg
üzenetére
Vizitúrára TG-6 vagy valami ilyesmi. Az átfogás miatt nem aggódnék. Nem kell mindent is lefotózni.
Nyilván lesz olyan madár, amihez épp a 150-400-as kellene a beépített telekonverterrel, de a hangulatot vissza fogja adni egy alapzoom is. A lényeg, hogy neked legyen jó emléked róla. David Attenborough-val úgysem tudsz versenyezni. Ha a madár tyúkszemére vagy kíváncsi, vedd meg 4k-ban tőle. -
yle_greg
aktív tag
Kicsit mokas, most, hogy agyalok a kajakturan, estembe jutott a regi kiskompakt. Megneztem, ekv. 27-270 az atfogasa, f3.3-5.6 mellett. Nohat, ez majdnem az amit a 14-140 tud. :-)
Okes, pici a szenzor, fel collos asszem, es videora nem jo (640x480 beepitett tucsokkel ami fokuszalaskor keresi a parjat), de jo fenyben allokepet szepet csinal, igaz, csak 10 MP, de attol meg jo. Fuji F70EXR, nagyon szerettem, jo gep.
Lehet, hogy ez lenne a legjobb valasztas egy viziturara?!
-
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Ha használt és szürke kizárva, akkor én a fentebb linkelt 12-45-ön gondolkodnék el, amennyiben az átfogás elegendő. Manapság 175-k szerintem jó ár egy ilyen lencséért bármilyen csillagegyüttállás mellett is. A benne lévő fókuszmotor neve "movie and still", ebből arra következtetek, hogy videóra is alkalmasnak kell lennie, ráadásul a manuál fókusz sebessége konstans, ami videónál előny.
Ezt a rendszerváltást pedig szerintem erősen túlgondolod. Összességében megfelel a rendszer az igényeidnek, elégedett vagy vele? Ha itt a válasz igen, akkor maradj, ha nem, akkor nézz valamit, ami jobban megfelel. Ennyi.

Szerintem nincs értelme folyamatosan agyalni, ami ráadásul könnyen megmérgezheti a rendszerhez fűzött viszonyodat is.
-
Köszi, igazad van megértem, nagyon jó objektív de úgy döntöttem annyit nem szánok rá. Úgy 200e-ben meghúztam a határt, végső soron az elmúlt időszakban sokat tárgyalt Olympus 12-45 pont beleférne akciósan, illetve a 14-150. Utánanézek hogy az előbbi kettő videóra mennyire alkalmas, mennyire hangos, illetve eldöntöm hogy akkor marad-e a rendszer vagy sem.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Ertem, hogy konnyebb vinni egy plisz szeleslatot, de az alapfelteves az volt, hogy csak egy obi. A "huzok egy panoramat" felig vicc, mert bar el tudom kepzelni, hogy van ahol mukodik, de biztosan nem mindenhol.
Egy turista obibal szerintem a nagy atfogas a leghasznosabb tulajdonsag, mert a tobbit a fent leirt modokon meg csak-csak ki lehet jatszani a gep gombjait nyomogatva, de az atfogas kemeny dio.
A vicc az, hohy most en is ezen dilemmazok, hogy nemsokara egy 4 napos kajakos turara mit vigyek?
Azt is szamitasba kell venni, hogy worst case, ha beborul a vizbe akkor sikitofraszt kapok.Emiatt a regi gepet fogom vinni (GX7 a GX9 helyett) es most ugy velem, hogy a 14-140 -et, de mit vigyek meg?
van egy halszem, ami manualis, meg meg ket manualis amit emiatt nem vinnek, mert gepeszkedni nem lesz ido. A 10-25 nagy es draga, azt biztosan nem viszem. Van meg egy 100-300 ami jo lehet a tisza tavon, de kajakban obi csere? Ajjaj.Szoval most le vagyok fedve jo obikkal minden gyujtotavra, de a korulmenyek miatt egy, max ketto lesz vive, a masik a 12-32 amit a merete miatt vinnek, mert azzal szinte kiskompakt lesz a GX7.
Sajnos vizallo gepem nincs, csak a telefonom, de annak a kepminosege a kanyarban sincs a rendes gephez kepest. Vizallo zsakom van, de onnan kibanyaszni a gepet idoigenyes, es ugye balasetek is lehetnek.
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
"Nem elég széles egy épületet befogni? Húzok egy panorámát, és mindenki bekaphatja! :-)"
Oké. Csak ne felejts el majd vinni magaddal egy neuralyzert, amivel megállítod közben a mozgó tárgyakat, embereket.
Meg legyen rá elég időd, bíbelődni mondjuk egy PTGui-val. Számomra egyszerűbb, és gyorsabb megoldás egy objektívcsere."Nincs elég vékony DoF egy jó portréhoz? Akkor messzebről nyomom, hogy legyen háttérelmosás..."
És ehhez hány száz méterre gondoltad "elhelyezni" a hátteret?
34mm-45mm között már f/4.5, 46-68mm között f/4.9 a legnagyobb rekeszérték.Emellett, ha csak valóban nem indokolt a nagy átfogású zoom obi használata, az inkább hátrány, sem mint előny. Legalábbis, egy kezdő fotós számára mindenképpen, számukra ettől rosszabb választást el sem tudnék képzelni. De még egy amatőr is hajlamos rá, hogy néha "beleüljön" a nagy átfogás nyújtotta, túlzott rugalmasságba.
-
csaabz
őstag
Hello!
Ha érdekel valakit, mit lehet összehozni a YI 42.5mm f1.8 kínai obival, itt találja pár képem.
[link]
22ezerért nem rossz. A "makró" módot f3.5-ön tudja. -
válasz
aginor
üzenetére
Én nem igénylek vissza semmit.
Inkább ajánlj egy jó obit. Most próbálom eldönteni hogy maradok-e a rendszerben. Ha veszek valamit videóra akkor középtávon már maradok, ha nem veszek obit akkor nyitva hagyom a kérdést de akkor szerintem idén elkezdek másik rendszert építeni. :/ -
yle_greg
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Nekem a második generációs 14-140 van, az első ha jól tudom, akkor nem Dual IS képes.
A fókuszmotor szerintem nem hallatszik bele, legalábbis eddig nem tűnt fel. A régi kiskompaktal készült videók esetében végig ott ciripel a fókuszmotor, ilyet a nagy géppel nem tapasztaltam. De ha nagyon csendes a környezet lehet, hogy belehallatszik, ha nem felejtem el, ma este megnézem, az esti csendben csináok egy rövid videót és meghallgatom.Mea culpa, nem gondoltam volna, hogy van olyan obi ahol nem működik az AF-C! Bár gondolom, hogy a 20 1.7 hírhedt lassúsága a ludas, működne az, csak tessék szíves lassan mozogni. :-)
Igazából a 20 1.7 koncepciója tetszik, kis méret, jó gyújtótáv, nagy fényerő, de bakker én is videózok, és hallottam már traktorként emlegetni, valamint hogy bazi lassú a fókusz keresése. Ez utóbbi fura, hiszen állati kis tömegű üveg tagot kell mozgatni, szóval lehetne gyors is, talán a holtjátékkal van a baj, hogy olyan kicsi elmozdulás kéne ami a holtjáték miatt nem jön össze? Nem tudom, csak ötletelek, mert egyébként minden másban tök jó obi, és a rajzolata is szép.
Tényleg el tudnék képzelni egy olyan utazós szettet, amiben a gépen van a 14-140, és "zsebben" a kis palacsinta. De így nem akarok olyanba beruházni ami behallatszik a videóba.
Nekem nincs ilyen objektívem, mennyire durva a hangja? Tényleg traktor, vagy csak azok köpködik aki mindent is köpködnek, és igazából nincs vele gond? -
trlala
aktív tag
Bocsi, csak a rendszerfikázáshoz egy hasonlat:
Suzuki Vitara fórum, még amikor a gép megjelent, jó pár éve. Elolvastam az utolsó 100 hozzászólást és ez jött le: A Vitara egy szar, mert nem néz ki olyan jól mint egy Ferrari, meg nem is olyan gyors. A csomagtartója nem olyan nagy mint egy Volvo kombié, tehát szar. Egyébként is többet fogyaszt mint 3l/100km, tehát egy kalap szart nem ér. Ja és nincs bicskakulcs hozzá, tehát egy okádék és még a műanyag is kopog.
Ja majd elfelejtettem: drágább mint egy bicikli.Itt is ezt érzem néha.... Bocsi, de kikívánkozott belőlem.
-
rizso
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Szürke nem passzol annyira a fekete vázhoz
Btw tegnap megvettem a Canon G3X-et is az Olympus mellé, adok neki 2-3 hetet, meglátjuk mennyire tudom megszokni a kompakt kategóriát, mi hiányozna a cserélhető obis rendszerből. Elsőre poén a 24-600 zoomátfogás, kérdés, hogy meddig tudok rajta nevetni

-
-
yle_greg
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Sima, kis kirándulásokra a 14-140 tökéletes. Beltérre már nem annyira, ott a 10-25 1.7 tud brillírozni, de az egy másik árkategória, csak ha van egy felesleges haramadik veséd.
Mit értesz alapzoom alatt? Általános nagy átfogást (14-140) vagy alsó részét a tartománynak, mint a 12-32 ami neked is van?
Az AF-C szerintem minden nem manuális obin működik, amit a kamera vezérelni tud, maximum a fókusz váltása, befogása tud lassabb vagy gyorsabb lenni, ha jól gondolom.
-
Videóra ajánljatok már légyszi valami alapzoomot.
A gép Pana GX80.Ami van objektívem:
- 12-32
- 20/1.7
- 45-150Ami lényeges lenne, hogy működjön az AF-C, illetve az autofókusz hangja ne hallatsszon bele a felvételbe.
Családi eseményeket felvenni, kirándulások alkalmával használni kellene. Az nem zavar, ha motoros a zoom. Több árkategóriában is adhattok tippet nyugodtan.
-
yle_greg
aktív tag
Fent már írtam, hogy nincs olyan, hogy turistazoom, de én szeretek vitázni, és ebben az sem akaszt meg, ha magammal kell ujjat húznom.
Szóval mégiscsak van tökéletes turistazoom, mégpedig a 14-140. És punktum.
Érveim a következők: Egyrészt szülinapom van, szóval automatikusan nekem van igazam. Ez ugyan szubjektív, de attól még igaz. :-)
Másrészt pedig, ha megbökne a feleségem, hogy hahó, indulunk, hozd a gépet, de nem mondja meg, hogy hova (hegyekbe? vendéglőbe? várost nézni? állatkert? barlang? opera?) megyünk, semmit nem árul el, viszont csak egy obit hozhatok, akkor ezt az obit hoznám.
Oké, a 14 nem túl széles, és a 140 nem túl hosszú, és ez már messze nem egy palacsinta obi, valamint portréra sem túl jó, de ha lövésem sincs, hogy hova megyek, akkor ezzel szinte minden megoldható.
- Nem elég széles egy épületet befogni? Húzok egy panorámát, és mindenki bekaphatja! :-)
- Nem elég messzelátó? Akkor közelebb megyek, kivéve ha egy szakadék vagy több oroszlán van útban, mert ez esetben majd croppolok. 20 MP -ből lehet vágni.
- Nincs elég vékony DoF egy jó portréhoz? Akkor messzebről nyomom, hogy legyen háttérelmosás, és elfogadom a perspektívikus torzítást. Legalább egyedi lesz, na. Úgyse én vagyok a képen, szóval nem para ha nem sikerül. :-)
- Nem elég fényerős? Egyrészt Dual IS jó dolog, másrészt feljebb lehet csavarni az EV -t, meg az ISO -t is, ha nem barlangról van szó. Bár, fene tudja, talán még ott is jó lehet.
- Nehéz és nem palacsinta? A GX9 -emet ezzel az obival sokat használtam, nem is tudom, cirka fél és egy kiló között lehet félúton. Ez a súly hátizsákban "eltűnik", de még a vállamon hordozva sem volt megerőltető. Nem maratont futok vele ahol minden gramm számít. Ennyit egy felnőtt ember el kell, hogy bírjon.
Na. Ez az optimális "mindenes" turistazoom szerintem, lévén mindenben rossz, de mivel kiegyensúlyozottan rossz, ezért egy kis törődéssel, rásegítéssel bármilyen helyzetben lehet vele készíteni értékelhető képet.
Minden más csak egy szegletét fedi le a lehetőségeknek.
A 10-25 -öt imádom, pont az a tartomány ami nekem kell, de majd egy kiló, és teleobjektívnek valami picsa szar. A súlyát már szokom, legalább erősödök, de egy ismeretlen túrára nem vinném magammal, mert nem elég hoszú.A 100-300 tök jó amikor a gyerekek rolleren/biciklin vannak, mert olyankor ritkán vannak közel, de beltérben viccnek is rossz.
A palacsinta 20 1.7 obi kicsi, könnyű, de mennyit is spórolok vele, 20-30 dekát? Cserébe nem elég széles, és nem elég hosszú. Asszem ha lenne egy ilyenem, azt zsebre vágnám, és ha kell portré vagy fényerő, akkor felcsattintom a 14-140 helyére. Oké, ez matek oldalról valóban nem csak egy objektív, de mivel olyan pici hogy csuda, szerintem ez még elfér az ingem zsebében is akár.
Szóval, a tökéletes obi a 14-140, esetleg egy gerilla 20 1.7 -el megtámogatva. Uff.
-
jaanoo89
aktív tag
"Rohadjak meg, de nem is csináltam sosem, és nem is tervezem, hogy beltérben emberekről képet csinálok (ha meg igen, akkor van egy 25/1,7 pana és egy 50-es Pentax)."
Nekem is ez jutott az eszembe. Beltéren az események megvárnak egy objektív cserét, aki ilyesmit szeretne vesz egy 25/1.7-t gombokért és kész.
A 12-45-ről volt szó, hogy akciós. Szerintem ennyit megérhet, mert jó a képe, nem nagy, csepp és porálló és elég jó az átfogás, nyaralni, túrázni tökre jó. Szobában annyira nem, de ha már mindig előjön a FF hasonlítgatás, akkor igen, az jobb, mert annak nem okoz gondot az f/4-es zoomal iso1600-on lőni a képet. Cserébe túrázáskor meg visszajön a hátránya súlyban. Ezeket azért elég sokszor leírtuk már. Szóval a 12-45 most akciós, jó áron megy.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
ThorsHUN
üzenetére
Hát, nekem így látatlanban azt, hogy ajjaj!
Ökölszabályként én úgy tudom, (de javítsatok ha hülyeséget mondok, nem vagyok szakmabéli!) hogy ha a frontlencsén van egy karc vagy pötty, az sokkal kevésbé szokott gond lenni mint egy ugyanakkora karc vagy pötty a hátsó lencsetegon.
Lévén a frontlencse jóval nagyobb területű, nagyságrendileg akár tízszeres is lehet mint a leghátsó lencsetag, így hátul akár tízszer annyi fényt takarhat ki, vagy módosíthat egy ugyanakkora hiba mint elöl.
De a valóság néha rácáfol az elméletre, szóval ha elég olcsó, és kipróbálva jó a képe, akkor akár még jó is lehet.
-
PuMbA
titán
"mert ha akkora zoomokat kéne hordoznom, ami összecsukva akkora, mint a fejem (és a súlyára még ki sem tértem), akkor inkább nem fotóznék soha többet az életemben."
Azért látszik mindkét oldalról az elvakultság
Egyrészt az f/4 f/4 MFT-n is, kivéve pár dolgot, tehát mindkettőtöknek igaza van, másrészt ma már nagyon sok kompakt és könnyű zoom FF obi van, szóval ez a kijelentésed maximum a DSLR érában állt volna meg. -
ThorsHUN
őstag
Sziasztok!
Egy hasznalt objektivnel ezt olvastam:
Sajnos a hátsó lencsetagban van egy fátyol, ennek ellenére szép éles képet ad
ez mit jelent?Köszi!
-
asdf_
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Biztos karcol. Ellenben még nappal, világos szobában sem tudsz alap ISO-n emberekről képelni vaku nélkül.
Rohadjak meg, de nem is csináltam sosem, és nem is tervezem, hogy beltérben emberekről képet csinálok (ha meg igen, akkor van egy 25/1,7 pana és egy 50-es Pentax).
Azoknak az ára vicc.
2021-re már leásott annyira a két MFT gyártó, hogy FF vonalon olcsóbban kijövök szinte minden felhasználásra.Milért, egy Porsche, egy Ferrari (hogy feljebb ne is menjek) ára nem vicc? De. Fogsz egy 7-8 misis autót és minden kívánságodat teljesíti. Azt az egyet tetszik folyamatosan elfelejteni, hogy aki MFT-m tolja, az a MÉRET miatt tolja MFT-n (másrészt mert kényelmes hobbista és mondjuk havonta veszi elő a gépet -ha egyáltalán-). Totálisan lesz*om, hogy FF-en mennyiből jönne ki a szettem, mert ha akkora zoomokat kéne hordoznom, ami összecsukva akkora, mint a fejem (és a súlyára még ki sem tértem), akkor inkább nem fotóznék soha többet az életemben.
Ha neked az az olcsóbb és jobb, meg a papírvékony DOF-ra áll a cerkád, menj isten hírével, senki nem tart vissza.
-
Hi!King
őstag
válasz
peppe79
üzenetére
Azért vetettem össze, mert a 12-45 úgy volt emlegetve, mint turista zoom, pedig az a tartomány nagyon kevés turista zoomnak. Abban egyetértek, hogy a 14 meg nem elég széles, úgyhogy valahol mindenképpen kompromisszumot kell kötni.
Igen, a tipikus turistazoomok fényereje nem a legjobb, de mint írtam, ez a legfőbb kompromisszum, hogy arányaiban nagy átfogású obit viszel nem túl nagy méretben. De ha ízlelgeted a turistazoom szót, akkor ebben benne van, hogy nem feltétlenül a legjobb minőségű képet fogod csinálni, ami adott esetben lehet hogy a magasabb ISO-ból is fakad, viszont olyan téren kisebb kompromisszumot kötsz, hogy ne tudnál valamit lefotózni.
Pont nem a szafari az, ahová feltétlenül kell a nagy gyújtótávolság, ugyanis épp az európai vadállatok azok, amelyek hamarabb megijednek, nagyobb távolságot tartanak, egy európai hegyi túra során sokkal jobban kell a zoom, mint egy terepjáróval szafariban.
Megjegyzem, amikor nálam külön volt egy 12-32 meg egy kistele, én is alig használtam a kistelét, mert cserélgetni kellett, ha nagy átfogású van nálam, sokkal többet használom a végét. Ha cserélgetés, inkább UWA obira cserélgetném, deca beszerzése még várat magára.
-
Allien
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Mondjuk, ezt a bziságot nem értem. Ja de, marketting... Ha a szenzor mérete az isten, akkor minek az FF??? Az is szar, mert ugye van azon túl is! Lásd akár Pentax 645, és még feljebb...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pedig, a valóságban ez csak egy kis része a dolgoknak. A legfontosabb, hogy MOST hol vagy? Ja, otthon/munkahely, stb, tehát, nem fotózol?
Ok, most épp nem olyanok a fényviszonyok, a körülmények, stb...
Akkor meg nem tök mindegy, milyen gép áll a sarokban, vagy a polcon? 
Én speciel nem szeretem a zoom optikákat, mert egy fix az adott mm-n sokkal jobb képet produkál, többnyire... Ok, nem minden esetben, van az a pénz, amiért egy zoom is lehet jó.
-
Throme
veterán
válasz
trlala
üzenetére
"Az f4 mft-n is f4, meg nem mft-n is f4."
Ezt engedd el, mert megint jön a hülye dof-fal meg a sok marhasággal, felesleges "alma"-"körte" összehasonlítással és az mft fikázással ...
Ja és az 'olvass utána', és amúgy se ért senki semmihez, csak ő...
#98503hibavissza
Valaha volt 1 jó szavad az mft-re
? Idejössz egy mft fórumba és mindent leszólsz.
Szerintem egy FF fórumban sokkal jobban éreznéd magad
Zéró zaj, sz@rrá mosott háttér, sarkokban kristálytiszta éles kép, mindent is alázó szenzor, nem túlárazott obik.... stb ott minden tökéletes..
-
trlala
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Respect.
Számomra az egyik legkedvesebb turista"zoom" a pana 20 1.7. Pen-F vázon álom. Kitűnő képminőség, kis méret. izgalmas gyutáv. Simán végig fotózok vele egy nyaralást. Vittem már 7-14 + 12-40 + 50-es macro + 75 1.8 kombót két vázzal és semmivel sem voltam boldogabb, de ami a lényeg: jobb képek sem születtek. -
peppe79
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
A Lumix 14-140 kategóriájában az egyik legkisebb, és legkönnyebb zoom. Ahhoz képest a 12-45 valóban nehéz. Na de biztosan van értelme a kettő összehasonlításának?
A Pana 14-140 nagyon jó obi, de tartom azt, hogy tájképeknél, vagy épületek fotózásánál sokszor necces a 14mm-es kezdő gyújtótávolság. Turistáskodnál szerintem ez nagyobb érvágás, mint a korlátozott zoomtartomány. Én pont a 14mm-es kezdő gyutáv miatt váltam meg az Oly 14-54-től. Már a 12mm-es gyutáv (FF 24mm) is jelentős előrelépés a 14mm-hez képest.
A másik dolog a fényerő. A Pana 14-140-nél már 50mm gyújtótávolságnál f/5-re csökken a legnagyobb rekeszérték. Napnyugtakor, árnyékos helyeken már hátrányban vagy vele, mint egy telezoommal kiegészített zoom obival.
Olympus 12-200? 25mm-től f/4.7, 42mm-től már f/5.4, 70mm-től f/6.1, stb. Amellett, ehhez már 455grammos súly párosul. Biztos, hogy ez lenne az ideális turista zoom? Nem jobb választás egy kisebb átfogású zoom (amivel a képek 90-95%-át készíted), kiegészítve egy könnyű telezoomal? Egy Oly 40-150-nél például 100mm-en még mindig csak f/5 a max. rekeszérték.
"Számomra a turista zoomnak a nagy átfogás a lényege."
Igen, ez is egy szempont, mondjuk ha épp kifejezetten egy szafari túrára indulsz. De ha a nagy átlagot vesszük alapul, utazózoomnak a 4-4.5x-es zoomtartomány többnyire elegendő.
Stefano Ferro, a MEL365 utazós weboldal alapítója, áttanulmányozta az elmúlt 3 évének sokezer fotóját, amit az utazásai során készített. A végeredmény az lett, hogy hiába volt nála kéznél egy 70-200-as, szinte alig használta. A fotóinak 95%-a 120mm (FF) gyújtótávolság alatt -, a legjobb tájképei pedig 18-24mm közötti tartományban készültek. A nagy többségnek a FF 24-105mm bőven elegendő, kiegészítve legfeljebb 1-2 objektívvel, ha netán a szükség úgy hozná. -
trlala
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
És aki nem akar szobában vaku nélkül embereket (sőt semmit) fotózni az szúrja t...kön magát?
"Ne üljünk már fordítva a lovon. Az f4 soha nem volt alkalmas általános felhasználásra mft-n."
Ez marhaság. Az f4 mft-n is f4, meg nem mft-n is f4. -
hibavissza
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Biztos karcol. Ellenben még nappal, világos szobában sem tudsz alap ISO-n emberekről képelni vaku nélkül. 1/80-as záridővel ISO 800-1600 körül dobál a gép f4-en.
Általános célú PRO obinak ez elég parasztvakítás kategóriájú még az akciós árán is. Persze aki a képszéli kómára, post zajszűrögetésre vagy eleve duplexre gyúr annak persze rendben van.
Ne üljünk már fordítva a lovon. Az f4 soha nem volt alkalmas általános felhasználásra mft-n. Ez egy turista kit. A 12-40, 12-35 már alkalmas általános felhasználásra. Azoknak az ára vicc.
2021-re már leásott annyira a két MFT gyártó, hogy FF vonalon olcsóbban kijövök szinte minden felhasználásra.Az MFT sírkövére biztos felvésik, hogy "a széleken jobban karcol!!!!44!"
-
aginor
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Én nem vettetem össze 12-32-vel a sajátom, lévén azom nem volt soha, de a 12-60-ból ki lehet hozni ilyet:
Amúgy mivel ezek kitobik, ráadásul Panák, így a példányok közötti szórás sem biztos, hogy elhanyagolható. Akkor lehetne érdemben megállapítást tenni, ha legalább 3-3 példányt összenéznénk. Nem mellesleg nem egymás vetélytársai, mert más a méret, kialakítás, célcsoport, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 17 White 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Samsung Galaxy Watch 6 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 12 Mini 64GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
És ha a konkurenciához képest 40-45 ezerrel olcsóbban kínál egy objektívet, felőlem akár még nagyobb blődségeket odaírhat a termékjellemzésbe.

. Cimboráim sok éves vizitúrás múlttal sem tudták elkerülni a borulást. A borulás pont olyan, mint a motorosnak az esés. Előbb vagy utóbb be fog következni. És olyankor minden megy a maga útján. Ami nincs kikötve azt soha nem fogod megtalálni a meder fenekén.