Hirdetés
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
Új hozzászólás Aktív témák
-
countrymusic
csendes tag
válasz
countrymusic
üzenetére
Még egy kérdés!
Melyik a legjobb program ami összefűzi a videoklippeket.
A sony miért tudja ezt megoldani, hogy a klippek egy fájlba kerüijenek? -
countrymusic
csendes tag
válasz
Ironizer
üzenetére
Köszi a válaszokat!
Azt nem értem, hogy a G80 at valahol videozasra is tervezték - mert tényleg AVCHD ban is jókat csinál, nem beszélve a 4 K- ról (bár lehet, hogy a levágás miatt hagyni kell a fenébe a 4K-t ), hogy miert nem tettek bele, egy motoros zoom opciót?
A manuál zoomos optika miatt nem lehet megoldani? -
vond
MODERÁTOR
válasz
countrymusic
üzenetére
Bejáratással sokat javul, de olyan sosem lesz, mint egy háromszor ilyen drága PRO objektív. Úgyhogy csak tekergesd serényen, akár olyankor is, amikor nem használod.

Az is hasznos tanács, amit Ironizer ír. Fogd meg minél nagyobb felületen a zoom gyűrűt. Már így is sokkal könnyebben lehet tekerni. De vehetsz rá akár egy focus puller-t is, ha az a cél, hogy videónál minél finomabb legyen a zoomolás. Pl.
Gratula a szetthez!
Én FZ300-ról váltottam annak idején G80-ra, először 12-60-nal, majd 14-140-nel. Azóta meg már úgy berántott az MFT MILC rendszer, mint hülyegyereket az elszabadult körhinta.

-
Ironizer
tag
válasz
countrymusic
üzenetére
Én is ezt a kit-et vettem nyáron, és nekem is ragadós kicsit a zoom, lásd ezt a hozzászólásomat akkor: [link]
Az volt kb. a konszenzus, hogy ez ilyen, meg hogy idővel majd kicsit lazul. Utóbbit egy kicsit érzem, de még most is messze van a jótól, bár még csak 1000 expo-nál járok, szóval nem mondanám, hogy rengeteget használtam volna. Kicsit segít, ha nem csak két ujjbeggyel mozgatod a zoomgyűrűt, hanem ráfogsz a két ujjaddal hosszan, hogy ne két ponton szorítsd meg a gyűrűt. De könnyen lehet, hogy videózásra így sem lesz elég laza, meg amúgy ettől függetlenül azért nem véletlen, hogy videózásban a motoros zoom terjedt el leginkább, mert kézzel még egy ultrasmooth zoom-al is nehéz szépen zoom-olni.
-
countrymusic
csendes tag
Üdv Kedves Tagok!
Nemrégen vettem egy G80 at az új 14-140 zoommal, elég kedvező volt az ára!
előtte FZ 2000 -em volt, amivel a súlya miatt volt problémám, egyébként nem volt rossz.
mielőtt megvettem volna a G80 at rengeteg teszt videot néztem meg ezzel a kittek és nagyon meggyőzött.
A rossz idő miatt nem tudtam még szabadban kipróbálni, de a lakásban megtettem.
A fürdőszobában készítettem felvételt AVCHD -ben 50 p vel , 5000 ISO-val, nagyon jó lett.
Összehasonlítva az FZ2000 -el a gyenge fénynél készült fotók és videók jóval kevésbe szemcsések! Szinte 5000 ISO nál alig észre vehető.
Az optika isteni, egy bajom van vele, hogy videozás közben lehetetlen vele finoman zoomolni.
Gyakorlatilag csak úgy használható, mint egy fix optika, egy bizonyos állásnál csinálsz egy snittet, leállítod változtatsz gy.távot és jöhet a következő felvétel!
Nem normális, 50 mm állásnál megakad, nem simán megy,
Lehet, hogy vissza viszem, szerintetek ez normáli?
Boldog Karácsonyt mindenkinek! -
Studi
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Temérdek megoldás van. :) Az Olympusnak van egy RC rendszere, ami sajnos nem Radio Control, hanem Remote Control. Ez fénnyel vezérelt, a gép kis vakuja, vagy a gépre rakott nagy vaku tudja expo előtti kis villanásokkal vezérelni a többi vakut. Lehetnek csoportok, TTL, jóság az egész. a vázon állítod be a külső vakukat, nem kell odasétálnod. Egy-két korai Pentől eltekintve ismeri az összes Olympus milc, az újabb 4/3-os Olympus tükörreflexesek, és talan GX7 óta a Panasonic milcek is. Nem kell semmi extra hozzá, és ismeri a rendszert az összes komolyabb Metz, pár Meike és egyéb is talán. Hátránya, hogy fénnyel vezérelt, a külső vakuknak valamennyire látnia kell a vázon lévő vezérlő vakut, és napfényben halott az egész.
Van pár egyéb, külső vezérlős egyéb megoldas, de egyet érdemes mindenképp megemlíteni: a Godoxot. Itt kell egy vezérlő, vagy vezérlő vaku a vázra, amin tudod irányítani a többit. De ez is full ttl rendszer, (ha Godox ttl vakukat használsz), nagyon kényelmes, rádiovezérelt, így napsütésben is tökéletesen megy. Az elérhető vakuk a nagyon pici zebvakutól az egész komoly stúdióvakukig, akkus stúdióvakukig terjed. És ami még kegyetlen nagy előnye: az összes eszközöd közül egynek, a vázra helyezettnek kell kompatibilisnak lennie csak a gépeddel, tehát eswtünkben annak kell O jelölésűnek lenni. Az összes többi lehet akármilyen, Fujis, Canonos, Nikonos, Sonys vegyesen, perfektül működnek együtt. Egy fénybeállással nyugodtan dolgozhattok többen, többféle vázzal, többféle villanás beallítással, mindig aszerint a vezérlő szerint fognak villanni, aki épp exponál!
-
philoxenia
MODERÁTOR
Még soha nem használtam külső vakut, általában se nagyon használok vakut...

Olyan külső vakuk nincsenek, amik nem kapcsolódnak fizikailag a géphez? Vagy azok túl drágák? -
totálkezdő
tag
válasz
Throme
üzenetére
Igen, látom hogy mi Olysok, Panások több helyen hátrányos helyzetűek vagyunk a többiekhez képest (ugyanez volt a helyzet Meike 320 ügyben is).
#96892 Throme. Köszönöm, a multimétert mindenképpen beszerzem. Hasznos a táblázat is, de érdekes itt a szórás. Az általad linkelt oldalon
Alex from Italy 6V-t mért a Metz 36 c-2-re, itt pedig alexander.s.farley 8.5-öt.
-
Throme
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
EM10 II vázhoz használok Godox TT350 O vakut. Nem volt egyszerű beszerezni, mert alig kapható. Persze canikon-hoz szinte mindig elérhető, de még pentaxhoz is....
Pedig az "O" verzió nem csak olymoushoz jó, hanem panához is....
Hobbi felhasználásra tökéletes ez a kis vaku. -
Warton
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Multiméterrel beméred a vakut azt csá. Egy multiméter cca. 2000 forint ráadásul az elemeket is meg tudod vele nézni, mennyire töltött, nagyon hasznos cucc.
Fogod a multimétert egyenáramra állítod, a piros "botot" neki nyomod a vaku alján középen lévő szakszóval mondva bütyöknek, a másik, fekete "botot" pedig a vaku alsó részén a nyakánál/oldalán lévő pici fém résznek. Elvakkantod a vakut, megnézed mit mutat a ketyere közben. Ha 5V fölöttit mutat akkor vaku mehet a kukába, vagy egy "Gyilkos Vakuk" feliratú ládába, ha az alattit akkor meg mehet rá a fényképezőre. Ennyi.
Én 8.4 V-ossal sem szórakoztatnám a gépet, nem ér annyit az egész mutatvány.
Ja, meg még van fordított polaritású vaku is, én azokkal sem nagyon próbálkoznék. Sajnos egybe én is belefutotttam.
De ha egyáltalán nem akarsz bohóckodni a méréssel akkor itt egy lista.
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én 5V vs 8,4V viszonylatban egyáltalán nem aggódnék. A régi vakuk, amikről beszélek, azok tényleg többszáz V nagyságrendű talpfesszel bírnak, amit átengedve a váz áramkörein teljesen logikusan megsütik azokat. A 8,4V nem fog gondot okozni...

-
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Kiegészítés, csupán a pontosság miatt:
Több helyen olvastam, hogy a Metz 36 c-2 talpfeszültsége 8.5V. A PL1 használatija (55. old.): A fényképezőgép vakupapucsán 5V-nál több feszültséget használó idejétmúlt vakuk károsíthatják a készüléket. Igaz, hozzáteszik:
Az Olympus műszaki adatainak nem megfelelő jelkapcsolatot használó vakuk károsíthatják a készüléket.
Ugyanez a szöveg megtalálható a többi Pen használatijában is, csak ott már 24 voltot emlegetnek.
A második mondatban szereplő, sajnos csak részben kielégítő információ miatt (is) kerestem másik megoldást. -
totálkezdő
tag
Ez természetesen nagyon fontos figyelmeztetés, még akkor is, ha erről már tudtam. A baj az, amit írtál is, hogy (amint egyébként régebben volt már erről szó, talán Lassú Víz is írt erről) a gyártók időnként elképesztő módon viselkednek talpfeszültségre vonatkozó információkat illetően.
Megkérdeztem az Olympus központi ügyfélszolgálatát, hogy az FL20-as használható-e a Stylus 1s kompaktjukon. Ott ülnek az adathalmazuk tetején, de nem válaszoltak, hanem a levelemet visszaküldték az itteni Mintaboltnak, hogy válaszoljanak ők. Ők szegények még nem találkoztak ilyen őrülttel mint én, nem tudták.
Na most, ha a Stylus 1s használatijában felsorolják az FL14-et, az FL36-ot stb-t (az FL20-at nem), mint használható külső vakut, az Olympus vaku kompatibilitási listában pedig a Peneknél a fentieken kívül egyebek mellett az FL20-at is, akkor az én logikám alapján az FL20-nak használhatónak kell lennie a Stylus 1s-en is. OK, nyilván nem rendszervakuként.
Ugyancsak értelmetlenségeket válaszolt Metz 36 c-2 ügyben mind a Metz, mind az Olympus ügyfélszolgálata a PL1-re és a többi PEN-re vonatkozó kérdésemet illetően. Pedig elég világosnak tűnik: a PL1-en nem használható az eltérő talpfeszültség miatt, de PL2-től felfelé igen, ezt az adatok alapján ki is mertem próbálni.
Rizso információi is azt látszanak megerősíteni, hogy az Olympus nem hajlandó világosan beszélni ezt illetően.
Nem fárasztalak Benneteket tovább. -
Studi
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Kiegészítés: a nagyon öreg vakukkal vigyázni kell, érdemes utánanézni, hogy elsüléskor mekkora a talpfeszültsége. Vannak olyanok, amik ilyenkor párszáz voltot engednek a vaku talpain át vissza a gépbe, amitől a mai modern vázak könnyen kifekszenek.
Neten általában meg lehet találni típusra vonatkozóan, ha nem is gyári adat, valaki már csak megmérte. Hot shoe voltage a keresőszó, meg a vak típusa persze.
-
válasz
totálkezdő
üzenetére
Vaku témában egy ötlet, hátha hasznos. Vannak azok a régebbi, filmes vázhoz készült vakuk, amiknek van automata módja. Azaz, nem kommunikálnak a vázzal, de van saját fénymérésük (azzal a vázzal természetesen tudtak kommunikálni amihez készültek, az automata mód sima középérintkezős vakuként működik jól).
Én egy Nikon sb-24-et szoktam használni (azt hiszem legalábbis, most épp nincs nálam mert visszakérte a gazdája), ezzel teljesen jól ment családi képek bevilágítása a gx80-nal. Ez úgy működik, hogy beállítod a vakun az ISO-t és a rekeszt, és az így a visszaverődő fényből kalkulál. Érdemes pár próbaképet csinálni, én pl plafonról vakuzásnál jellemzően rátettem +1 fényértéket.
Arra ügyelni kell hogy mivel a váz nem tudja hogy vakuzni fogsz, a záridő ne legyen több mint a maximális vakuszinkron. -
rizso
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Neten azt írják, hogy m10II-vel is gond nélkül használják, GX8-cal is működik, tesztelve.
De tény, hogy az MK320 is jó választás, nem tudom mennyire extra funkció, pl a benne lévő extra ledek is tök hasznosak, mikor sötétben makró szökevényeket keresek.
-
totálkezdő
tag
Köszönöm, figyelembe véve a gépeimet, illetve a fotózási szokásaimat (hol vagyok én attól, amit itt a többiek tudnak, illetve csinálnak), a Meike 320 megfontolandó. Az FL-LM3 felső kategóriás (FL-LM3 is packaged with the E-M1 Mark II / E-M5 Mark II / PEN-F.), nálam a csúcsgép az M10 II, ezzel nem kompatibilis.
-
rizso
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én a GX8-at egy Meike MK320-szal használom, árban 15k körül szokott lenni használtan, nagyon megéri az árát. Viszonylag kompakt, egyszerű a kezelése, jól állítható/forgatható.
Illetve most van nálam egy eladó E-M1 II, ahhoz gyárilag adnak egy kis FL-LM3 vakut. Gondolom ismered, de ha nem, én egyszerűbb használatra ezt is számításba venném, ez tényleg kompakt cucc.
-
Throme
veterán
válasz
Allien
üzenetére
Igen, igazad van, el is felejtettem, de ennek az az oka, hogy van egy GF7-em, ami nem stabis, és van egy EM10, ami nem tudja kihasználni a pana stabit.
Valóban, akinek stabis pana váza van, neki ott a dual OS.#96880MrChris
Ezzel én is így vagyok, csak a rend kedvéért megemlítettem.#96881t.imi
.. .jah el is írtam, mert f6.7 a vége az olynak, rekeszt tekintve. -
t.imi
addikt
Van még egy, de agyonütnek sem mondom meg hol láttam.

2014.01 utolsó forgalmazási dátum. Hacsak nem dobozban pihent, jó sok kilométer lehet bennük.
FL40 mennyire jó 5k-ért? [link]#96875MrChris egy 75-300 ii
Fórumos kolléga volt oly kedves és megvált tőle. Spóroltam vagy 2-3 órát a beszerzéssel, ami nagyon jól esett + némi kp-t is.Optikailag - mivel nekem hibás volt a 100-300, ez jobb. Nem kicsit.
Eza f6.3 nézőpont kérdése. A Fuji fapad 50-230 4.5- 6.7 a vége 230-on, ahhoz képest Oly bőven benne van a keretben. Tény, hogy bitang éles darab.
#96878Throme JJC gyárt hozzá ~14 usd-ért, természetesen nálunk nem kapható...
Menetbe tekerhető van illetve gumi [2990] , [1990] ezeknél a hossz lehet gond, szemre kb a fele hosszúságú. -
MrChris
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Fényerővel úgy vagyok, hogy nagyjából csak sok fényben tudom használni, ami nekem a napsütés, bátran mehetett az f8 a Panával. Még arra nem jutott alkalmam hogy a 6.3 és 8 között kitapasztaljam mennyi a különbség. Ami imkább feltűnt az a kissé furcsa mosás.
Ez a napellenzős biznisz nem túl kedves dolog.Allien: Panából a 2-es verzsönnel van csak duálstabi, talán ezért is olyan nyomott a simának az ára.
-
Throme
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Egy ligában vannak, szerintem nehéz lenne megmondani melyik a jobb.
Én R.W videója, átfogás, ár, és a méret miatt az oly mellett voksoltam. A panának a tele állása fényerősebb valamivel (6,3 vs 5,6).
Olynál viszont lespórolták a napellenzőt. További kb 11k huf a gyári új...
Ebay-en beszerezhető utángyártottról túl sok jót nem olvastam/láttam... -
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Villanócsövet az ügyes szakik tudnak cserélni, ha szerezhető bele méret, azzal nem lehet gond. Amúgy semennyire. De sajnos ez így megy, ennyi pénzért már nemigen lehet beszerezni új példányokat, legalábbis a "márkás" vonalon. Ha van türelmed manuális vakuval játszani, akkor Godox TT600-ból lehet gyűjtögetni, az is zacskó ziziért van kb.
-
-
t.imi
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Köszi, végén lemondtam, jött egy nagyon kedvező ajánlat
Indexen van 12k körül FL36 amit Studi írt. Hogy R vagy a sima azt nem néztem
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Godox TT350, de ahhoz érdemes egy vezérlőt is venni, igaz, így drágább lesz. Vagy vadássz Olympus FL-36R-re, az kicsit nagyobb, és lehet az Oly rendszerével vezeték nélkül vezérelni. Mostanában már zsák krumplit ér. (nem a négymilliós fajtából...)
-
Lassú Víz
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Van egy szomorú hírem. A fény nem tudja, hogy mekkora gép van a kezedben. Ráadásul amint elkezdesz vakuzni rögtön meglátod, hogy mennyire csúnya a direkt fény. Felmerül, hogy alakítani kellene azt a fényt, diffúzor, színező fólia. 1: nem tudod rárakni, 2: már nem lesz rá ereje a vakunak.
Nem sokkal tud többet, mint a gép mellé kapott kis vaku. Én nem költenék rá. Ha már kölséghatékony külső vaku, akkor Godox felé nézelődj.
-
totálkezdő
tag
Most megint fenn van egy javított 75-300 a Mintabolt honlapján, ha még érdekel.
Más.
Mi a véleményetek az FL300r vakuról? Nekem Penre számít a kis méret. Az Amazonon nagyon vegyes értékelések vannak. Itt valaki gyanúsan olcsón, 17 ezerért árulja ("újszerű karc mentes keveset használt" hm?), miközben igen ritka a használt piaci kínálatban. Újonnan 54 ezer körül volt, most meg már nem kapható. -
t.imi
addikt
válasz
totálkezdő
üzenetére
Webshop átalakítás alatt. A levélből megnyitva ez fogad. A német oldal ment pár perce. [kép]
Karácsonyi akciókból lesz e valami, meglátjuk. Mondjuk a 10.1% dec 31-ig él, a komolyabb leárazásokra kíváncsi vagyok. -
Mercutio_
félisten
válasz
totálkezdő
üzenetére
Szerintem korábban már leírták mit visznek és mit nem, a lentebb idézett levél pedig csak egy marketing "fecni" pont semmi jelentősége.
-
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy a teljes imaging üzletágat viszik, amibe a PEN és a kompakt is beletartozik.
-
t.imi
addikt
Mai Oly levél. Egyelőre megy a szekér tovább (?)
We need your approval pleaseYou may have heard that Olympus will spin off its imaging business into a new company: OM Digital Solutions. This move is expected to be completed by 01/01/2021. To stay with our community your approval is needed.
-
mpierre
veterán
Hamár 2:1-es makró. A Dörr mennyire gyárt jó optikákat?
-
t.imi
addikt
2*256............... minimum 6-7 évre betartana

#96855MrChris kedves tőled, de nem szeretnélek feltartani. Érdekes dolgok ezek, mindig belefutok egy X aktába.
Kezdek megbarátkozni a magasabb árral, ezek közül nézek valami itthon is kaphatót. Vagy megy, ameddig megy, utána egy UHS -II-re beruházok. Ezt még megálmodom. Ha igaz G9-el is tesztelték őket. [link]Más
[Dörr 2:1 makro] 13 lamellás csöppség. -
Mercutio_
félisten
válasz
Allien
üzenetére
Amit kitben is adnak ott ne nézd a dobozos obi listaárát mert csak a balekok veszik úgy.
Alternatíva: Pana 45-150 HD verzió (ebben már videóra optimalizáltak a lencsék) időnként ki lehet fogni újonnan akcióban, de aprón 45-50 körül gyakran van.
Előnye az Olympushoz képest a beépített stabi, valamint ha jól emlékszem megy a dual-IS (obi+vázstabí összedolgozzuk)Pana 45-200 első verziók nehezek és gyengébb a rajzolatuk, van belőle újabb időjárás álló kivitel talán az jobb, keress rá.
-
Allien
veterán
"Gyors" segítség kellene.
Olympus M.ZUIKO DIGITAL 40-150mm f4.0-5.6, ha jól sejtem, két verzió van. A régebbi mennyire problémás optikailag? Újonnan 80 felett van, de használtan 50 alatt...
Megér 45-t újonnan??? -
MrChris
nagyúr
Még azaz ötletem van, hogy kipróbálhatjuk az én gépemben a kártyád, meg az én kártyám a te gépedben. Lehet én vagyok lassú felhasználó és nem tűnik fel a lassúság.

Azért van egy olyan dolog, hogy ha fotózás után közvetlen nyomom meg a playt akkor elég gyorsan láthatom is, viszont ha bekapcsolás után, vagy csak úgy akkor már olyan 2s ahogy írod. -
t.imi
addikt
Ááá, nekem a 32 is bőven elég, max 64, mindig lementem a képeket 1-1 túra után. Max 500 kép.
#96844MrChrist köszönöm!! Érdekes történés. Manuál obi fel, illetve az volt fent. ~1 mp-ig látom a kártya ikont, még sorozat után is max 2 sec és rögtön látom a képeket.
Kipróbáltam 12-60-al, dettó. Expo után rögtön nézhető a kép.
Szóval jelenleg "kapja be" van. Egy Samsung EVO Plus rendeltem Edigitől, most lehet el sem hozom.#96845Throme
ilyen szinten nem volt piszkálva, 1 kártyahely, jpeg, max minőség. Ennyi.Létezik, hogy a kártya adott szektora hibás? GX80-al jártam úgy, kb 4-500 expo volt a kártyán és annyire lassult be, hogy 8-10mp volt egy írás a kártyán, semmilyen műveletet nem tudtam csinálni addig. Még kikapcsolni sem lehetett a vázat.
-
vond
MODERÁTOR
Inkább mit videóznék. Számtalan ilyen helyzet lehet. Ami például először eszembe jut, az egy kis helyen előadott nyitótánc egy esküvőn, vagy egy lagzi, ahol gimballal futkozok a pár, meg a násznép körül. Azért ekv. 20 mm f/2-n már van egy kis háttérmosás, ha elég közel van a téma, még MFT-n is. Ekv. 24 mm f/2.8-on is érzem.
Persze, lehet mondani, hogy ha AF-fel tolom az ilyen helyzeteket, akkor miért nem veszek olyan vázat, amiben sokkal jobb a videós autofókusz. Azért, mert azok meg másban vannak elmaradva a G9-től, vagy 3-4-szer annyiba kerülnek.
De ott van a vlogolás témaköre is. Én nem űzöm, de azért nem lenne rossz, ha nem előre kellene beállítani a fókuszsíkot mondjuk egy utcán sétálgatáshoz, hanem reagálna a távolság változásra, és élesre állítaná az arcot akkor is, ha közelebb, vagy távolabb viszed a géptől.
De előfordulhat akár fotónál is olyan helyzet, ahol egyik pillanatban a végtelennek kell élesnek lennie, a másikban meg a fél-egy méterre lévő dolgoknak, és nem engedheted meg, hogy rekeszelj mondjuk f/8-ig, f/11-ig, hogy minden éles legyen (vagy akár nem is szeretnél).
Szóval élhető ez MF-fel is, de azért AF-fel kényelmesebb, használhatóbb lenne (nekem).

-
MrChris
nagyúr
Laowa 10mm f/2 Zero-D Van benne elektronika, így a fókuszgyűrűvel aktiválható a belenagyítás, elektronikus a blendevezérlés és természetesen a gyutávot megkapja a váz, nem kell a stabihoz beállítani. Úgy tűnik ennek is nagyon éles képe van. 400$
Ilyen obikat kellene a Panának, Olynak AF-al gyártani 5-600euróért. -
MrChris
nagyúr
Na újra kipróbáltam, be volt kapcsolva a felvétel utáni rögtön megtekintés. Számomra teljesen flottul müxik, lőhetem a képeket akadás, várakozás nélkül, keresőkép is van. Sorozat módban ha abbahagytam a sorozatot és megnyomom a play-t kirakja az egyik képet (elsőt vagy utolsót nemtom) és 1-2 másodpercet várni kell aztán lapozható, de közben jelez a piros ikonnal, hogy még menti a képeket (raw). Szupergyors (30 fps?) SH2 e-zárasnál már várni kell, másképp működik.
-
vond
MODERÁTOR
Nekem általában két ilyen 256-os Sandisk van a G9-ben. Hasítanak rendesen.
Mondjuk a kettő együtt volt ennyi a Sincerity Trading-től.
-
t.imi
addikt
válasz
Allien
üzenetére
Egyszerűnek egyszerű. Én is szenvedtem alaplap/mem problémákkal.
Gond ott kezdődik, hogy másnak jó ugyanaz a kártya, ami nekem nem :)
5 év alatt ez a 6. amit használok, csak hivatalos forrásból származót, Hama garanciapapírral vásároltam. 220, tripont, edigi. Tehát ott gond nem lehet. 5 SanDisk, 1 Sony, 3 garanciába kp vissza, egyet kicsit flexxel meghúztam
jelenleg utolsó SanDisk a vázban.
Nem 6k sorozat, 5mp-ig ujjam ráragadva az expogombra van a bibi, sima egy db jpeg képnél.
Panasonic manual szerint jó a kártya, itt ugye nincs kitétel hogy pl csak Samsung chip vagy hynix a jó.
Ezt nézem én is, itthon 12 a 64-es, vagy Sony uhs-ii 299/150 18-ért, ami fájna kicsit.MrChris köszi!
Samu SD-ket nem is néztem, bár egy ~100mb sebességűnek röhögve elégnek kellene lennie szerintem. -
Allien
veterán
Pedig egyszerű. Ez számtech... Van egy alaplapod, és nem kompatibilis az adott memória csippel. Mint ahogyan, ha pc-t fejlesztesz, alaplap cserénél meg kell nézni az ajánlott modulokat! Ha esetleg a neten találsz hasonló embereket, ki lehet következtetni, milyen memória modult nem szeret a gép. Csak ugye, nehéz utána járni, hogy melyikben mi van. Próbáld eladni, és cseréld másra, akár márkán belül.

Ja, és nekem is pana+sandisk páros van jelenleg, bár, eddig keveset használtam, de nem érzem, hogy gond lenne. (G80)
SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I Memory Card 128GB V30 170MB/s U3
Speciel, én 20 ojró, plusz csomagolásért vettem még 2019-ben black friday akcióban, kettőt...
-
t.imi
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
32gb 95/90 az enyém. Kártya ikon szintén kint ~2-3mp-ig, - most mértem - addig nyomhatok amit akarok. Kép csak utána nézhető.
Ez már nem mai gond, ha jól emlékszem majd az összes Pana váznál előfordult SanDisk kártyával.
Ugyanez a kártya más típusú vázban tökéletesen működött x-t3-ban, M10 m4-ben pl.
Nem tudom/értem, miért épp a Pana vázak szivatnak :) -
MrChris
nagyúr
Hogy kell érteni, hogy lassan ír? Enyémben egy sandisk extreme pro sdxc v30 128gb 95/90 mb/s kártya van, mellette egy extreme sdxc v30 64gb 150/60 mb/s. Eddig nem tapasztaltam lassú használatot egyikkel se. A kártya ikon egy kép esetén sacc 1-1,5mp-ig van ott, sorozat esetén talán 2-2,5 de nem arányosan jelzi hosszabban. Ha fotózom és rögtön utána megnyomom a play-t szinte már a képet mutatja. Magát a fotózást nem befolyásolja a mentés, egyik képet lőhetem a másik után, nem kell várni.
-
ZephX
senior tag
Sziasztok!
Olympus E-M10 II géppel készült képen most láttam egy ilyen fura világos átlós csíkot. Már félévvel ezelőtt is láttam egyet, de akkor másik irányba állt. Csak ez az egy van rajta. Több képet is csináltam ebből a beállításból, mindegyiken rajta van. Az nap este készült többi képen nincs rajta. Mi lehet ez?
[kép] -
t.imi
addikt
Urak, régi visszatérő kérdés. Már a második G9 és 32gb SanDisk extreme pro 95mb/s SD kártyára elég lassan ír.
Tehát nem váz hiba. Ugyanez az SD Fuji, canon, Oly vázakban tökéletesen működött.
Fotó - tárolás legalább 2mp. Addig a képet sem tudom megnézni.
Milyen kártyát ajánlanátok, ami itthon beszerezhető és szépen együtt tudnának dolgozni? -
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Az is megérne egy misét, hogy miért olyan iszonyatosan nagy titok ez, hogy ennyire el kell rejteni. Egyszerűen felfoghatatlan számomra.
Én biztosan belevágnám valamelyik kulcsos vagy fogaskerekes menü aljába, aztán hadd nézegesse a tulaj. -
totálkezdő
tag
válasz
Throme
üzenetére
Pedig az Oly expó kiolvasása gyerekjáték a Panáéhoz képest: 1, gépcsoportonként kicsit más módszerrel kell csinálni, ahhoz képest, hogy az Olynál az érvényes, amit Studi írt, több mint 10 éve minden gépre ugyanaz a módszer érvényes. 2, Bizonyos műveleteknél egyszerre két ujjal kell manipulálni. Ha akarsz szörnyülködni, itt megteheted.
-
totálkezdő
tag
válasz
hotkar
üzenetére
A kérdés jogos: 1, más tevékenységnél nem vettem észre, hogy a négyirányú gombbal probléma lenne (bár ismert jelenség a Penek egy részénél). 2, amikor a folyamatban oda jutok, hogy
" Press INFO; Press OK, and a screen showing the camera designation will come up;", akkor a két említett gomb megnyomása után egyszerűen eggyel visszaugrik, tehát oda, ahol a világosság menüpont van. Ezt most már legkevesebb tízszer eljátszotta. A többi Pen meg nem.
Mindenesetre köszönöm a segítőkészséget. -
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem lehet, hogy a négyirányú gomb valamelyik érintezője bizonytalan? Amikor a fel-le-jobbra-balra műveletet kell csinálni, olyankor nincs semmilyen visszajelzés arról, hogy sikeres volt-e a nyomkodás, viszont ha valamelyik nem működött, akkor azt zokon veszi.
Csak egy ötlet.
-
Studi
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
A módszer elvileg E-P1 óta ugyanaz, nekem még sose volt vele problémám. Még a 4/3-os E-5-nél is működött.
-
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Hát, hogy a cica rúgja meg... Azt hittem, midegyik géphez jó a módszer (én E-M10-en és E-M5 II-n próbáltam, ott megy).
Akkor nem mondtam újat.
-
totálkezdő
tag
válasz
hotkar
üzenetére
Persze, hogy ez (lenne) a leglogikusabb megoldás, csakhogy van még egy sajátosság: a családban van tíz Pen gép, a P2-től a PL7-ig. Mindegyik gépnél probléma nélkül kiolvastam az expószámot, kivéve a PL3-at (ahol az LCD világosságnál meg kéne jelenjen a spéci oldal: the camera designation will come up, ez nem történik meg). Pedig elvileg itt is kéne működjön, hiszen akitől vettem, az belinkelte az expószámos LCD oldalt. Na, majd nála érdeklődöm.
-
hotkar
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nézd meg az exposzámot a gépben, kapcsold be-ki vagy 20-szor, utána nézd meg újra.
Szerk.
Azt nem tudom, beleszámolja-e, de a bekapcsolásokat külön is nyilvántartja. -
totálkezdő
tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Találtam egy magyarázatot, ami segít a hang megértésében, de mégsem igazán értem:
"One thing to be aware of is that the E-PL3 (and its sibling, the E-PM1) are the only members of the Pen family that share a characteristic you might find additionally unhelpful - they fire their shutters, without opening them, every time you turn the camera on."
Akkor ez minek számít az expószám szempontjából? Szerintetek? -
-
totálkezdő
tag
Sziasztok! Adott egy-egy Olympus PL5, PL7, PL3, mindegyik megfelelően működik. Bekapcsoláskor a PL5 szinte semmilyen hangot nem ad, exponáláskor az alig hallhatónál kicsit erősebbet. A PL7 bekapcsoláskor kicsit hallható hangot ad, exponáláskor ennél picit erősebbet. A PL3 bekapcsoláskor meglepően erős, szinte csattanásszerű hangot ad, hangosabbat, mint exponáláskor, aminek a hangja ugyancsak érzékelhetően erősebb, mint a másik kettőnél. Mint írtam, semmilyen funkcióbeli problémát nem érzékeltem, a használatit böngészve nem vettem észre erre utaló információt.
Mitől lehet ennyivel erősebb hangja a PL3-nak?
Előre is köszönöm a választ. -
Throme
veterán
Szerintem a teszt kedvéért kipróbálhatnád az auto módot és raw-ot. Nem kell szerkeszteni. Fel is töltheted valahova a raw-ot. Itt meg tudnánk azt is nézni.
Azt megkérdezhetem hol 140k huf?
Arra figyelj, hogy ebből az obiból van I. és II. .
Én csak ár-összehasonlító oldalt nézek, és ott 169k huf alatt nincs. -
t.imi
addikt
Szerintem sem jó, legalább meg lettem erősítve benne. Két éve try buy alatt hoztam el egy 100-300II-őt, az igen b+ volt, vártam is az akciót.
December környékén vettem meg, hasonló napos időjárás mint most vagy két hétig.
Sajnos mire kisütött a nap, már csak a garancia maradt. Amit nem használtam ki. Eladtam egy évvel később.Most 208 a Pana, 140 lenne egy új 75-300.
1000ft/mm max 7-14-ig mennék el, még EKV-ben összeadva is kifizetném a fenti árat
-
Használtam rég azt az obit, rövid ideig, kölcsönben volt nálam (családban van). Ennyire nem vészes az, szerintem te kifogtál egy igen silány/sérült/hibás darabot. Nem azt mondom, hogy 300mm-en meglátni vele egy hangya pöcsét, de a linkelt képeknél sokkal jobb.
Ne arra az egy hibás darabra alapozd a döntésed! És más se
.
Ha az árát is melléteszed, ár/értékben nem rossz az. Ha meg nem elég jó, hát fel kell köhögni miliméterenként 1000 Ft-ot.
-
t.imi
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Voltak hibás darabok, "szellemképesek" ha jól emlékszem. GX80, GX9, G9 ugyanazt hozta.
#96811Lassú Víz nézek valami megosztási lehetőséget holnap/ma napközben.
Addig is 2K, 32" teljes képernyőn és méretben csináltam néhány mentést.
Fán támasztva, padon, kézből fán, padon alátámasztva, egy pontos, végén már tűpontos AF-et is próbáltam.
[kép] [kép] [kép] [kép] -
Throme
veterán
A link-elt képnél jobbat lehet a 75-300 obival készíteni, de szerintem az a kép nem teljesen jó valamiért. A pana lencséről is jókat lehet olvasni/látni.
Az olyval kapcsolatban javaslom Robin Wong videóját.
Én se használtam ki a tedd próbára akciót.
Bevállaltam és nem bántam meg. Gyakorolni kell azért a használatát.itt a videó:
[link] -
t.imi
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
az nekem túl gyors.100-400 teddpróbára-t lemondtam, fájna most 380-at felköhögni.
Pana 100-300 volt, nekem nem jött be, vagy valami baja volt.
[kép]
Oly 75-300-a a rosszabb fényerőtől eltekintve korrekt üveg, jól sejtem? -
aginor
veterán
Érdemesnek érdemes lehet, de ez függ a felhasználástól (vagy céltól, ha úgy jobban tetszik).
Saját tapasztalat E-M10mk2 vázon noname adapterrel: szép rajzolat, kitolva kicsit elmászik az egyensúly, lassú és ad-hoc pontatlan fókusz, DE kézzel állítva az élességet perfekt, remek fényerős objektív, baba rajzzal elfogadható áron. -
t.imi
addikt
Urak, oly 4/3 50-200 swd-vel érdemes foglalkozni, adapterezni pana G9-re? Pana, oly, viltrox adapterek között nagy az eltérés AF sebesség szempontjából?
-
aginor
veterán
válasz
Allien
üzenetére
Néz meg azt is, amit én írtam..

Adapterezni vagy 4/3-os verziókat, vagy Canont éri meg, azokkal van blendevezérlés, exif és falamiféle af is. Ha nagyon olcsón akarsz makróhoz jutni és már van adaptered, akkor a múltkor láttam 4/3-os Oly 35-öst valami 30k környékén. Kezdésnek ez is megfelelhet, az élességet úgyis kézzel fogod tekergetni.
100-300: a titok az, hogy nem újonnan kell megvenni. Használtan az első verziót láttam már 70-ért is, de 80-90k körül több is szokott mozogni. Ha nem kell a Pana logó, akkor esetleg Oly 75-300? Most 130 alatt megvan újonnan.lugosi: a képstab csodákra képes a megfelelő technikával (meg esetleg egy monopoddal).

Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Jövedelem
- Projektor topic
- BestBuy topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gyúrósok ide!
- VGA kibeszélő offtopik
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- További aktív témák...
- Keresünk Galaxy S24/24+/S24 Ultra/S24 FE
- Akciós! Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Intel i7-10875H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX 3000 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R3 3100 8GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN N4 RGB 450W
- Motorola Razr 50 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Én FZ300-ról váltottam annak idején G80-ra, először 12-60-nal, majd 14-140-nel. Azóta meg már úgy berántott az MFT MILC rendszer, mint hülyegyereket az elszabadult körhinta.

Samu SD-ket nem is néztem, bár egy ~100mb sebességűnek röhögve elégnek kellene lennie szerintem.