Hirdetés
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"Ez is érdekes, hogy egy zsír új obi nem ér 100k-hu-ot" - nincs ebben semmi érdekes, ennyi a használt piaci ára, ahogy az Oly 14-42 is csak 20k, a 40-150 is csak 35k körül megy el, és nézd meg az új áraikat. A kit objektívek mindíg jó vételnek számítottak használtan (ide sorolhatjuk akár a 12-40-et is).
-
rizso
addikt
válasz
Monya78
üzenetére
3 hete vittek tőlem M10II-t 85-ért (oké, ennél olcsóbban is szoktak menni), Pana 12-60 szerintem most 60-70-ért elmegy, de hallottam 100k árat is rá "használtan".
Én is M10II-ről váltottam GX9-re, de 100k körüli felárat én sem fizetnék ki utóbbira, annyival azért nem jobb, főleg ha a videós rész nem is számít.
-
Monya78
veterán
Köszönöm a válaszokat!
Számolgatás után a lehetséges használt árakból (oly em-10 mark II 60-65k, pana 12-60 60-65k) kiindulva...kb. 110-120eFt felár nem éri meg a 2év garit és az 1/3 fényérték előnyt...
-
Throme
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ez is érdekes, hogy egy zsír új obi nem ér 100k-hu-ot, miközben olyan 150-160k külön újonnan és nem is lehet nagyon kapni (legalább is ahonnan nyugodt szívvel vásárolnék...).
Ha ebből az irányból nézem 100k az legalább 50k megtakarítás.A kitből kieső obi azért nem használt olyan értelemben, mint egy tényleg használt obi. Most azt a 10-100 képet elkattintva is jobb állapotban van, mint egy 5k expos, x éves .
Értem a piac így árazta be, csak furi.Én simán adtam volna érte 80k-t is , de már elfoglalta a helyét a 12-45 üveg.
-
peppe79
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Jóárasított GX9 + 12-60
-
MrChris
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
Nekem volt 14/2.5II szép kis darab, kb kitobi szintű az élessége (középen éles, sarkok kicsit kennek), avatott szemnek nyitva kicsit lágy, vagyis optikailag semmi kiugrót nem tud, max ennek is rövid a közelpontja, látványos hátterű közeliket lehet vele csinálni. 40-45e az ára.
-
peppe79
senior tag
-
peppe79
senior tag
válasz
ThorsHUN
üzenetére
lugosi már leírta a lényeget.
A 25mm-es Pana ugyanolyan éles tud lenni, mint a 20mm-es. A focus shift miatt viszont célszerű inkább manual módban használni.
Nálam a 25-ös beltéren némileg kompromisszumos, nincsenek túl tágas tereink a lakásban. De ha lenne, akkor sem fotóznék bent túl sokat, inkább csak ünnepekkor szoktam készíteni néhány fotót. -
válasz
theporcupine
üzenetére
De-de, igazad van, elírtam.
-
válasz
ThorsHUN
üzenetére
A 20-as legnagyobb előnyét abban mondanám, hogy nagyon kicsi objektív, alig emelkedik ki a gépváz elejéből. Nekem van 20/1.7-esem, ha belegondolok, hogy milyen objektíveket használtam azóta, mióta fotózok, ha így fejből nem is merem kijelenteni hogy a valaha volt legjobb objektívem, de az első 3-ban óvatosan fogalmazva is benne van. (Fotóra értve, videóra nem annyira jó, mert lassú a fókusz és zajos is a fókuszmotor.)
Azt akarom csak ezzel mondani, hogy ha a 25 és 20-as obik között gondolkozol, én a 20-asra beszélnélek rá. Szerintem az m43-as objektívek között élességet tekintve a felső 10%-ban lehet. Én szoktam vele beltéri családi képeket csinálni, egy átlag méretű szobában használható teljesen. A 25 már lehet hogy pont túl lenne a határon, bár hangsúlyozom, hogy komolyan vehető összehasonlítást a két obi között nem tudok mondani, mert 25-ösöm nincs.
Amit még szeretek a 20-asban, az a viszonylag jó közelpont, pl. szeretek jellemzően nem túl nagy méretű gombákat fotózni, nem makró objektív, de az ilyesmire teljesen jó a közelpontja.
Amit itt írtak még 14/2.5-öst arról is nagyon jókat olvastam, sajnos kipróbálni eddig még nem volt lehetőségem, de előre látatlanban is az a véleményem, hogy nekem nagyon beválna, mert szintén egy kis pancake objektív és elég élesnek is mondják.
Szóval az árat is figyelembe véve szerintem jó helyen nézelődsz, hogy 20 vagy 25, a kicsit szélesebb látószög és a kompaktabb felépítés miatt én a 20-ast venném.
Ha az anyagiak nem lennének behatárolók, akkor én panásként is az olympus 17/1.8-at választanám /-tottam volna, de azt olyan 150 körül látom újonnan és a 20-ast ehhez képest pofátlanul olcsón, 64-ért vettem, ennyiért nem volt kérdés. Ha a pénz nem lenne befolyásoló faktor akkor a pana 15 vagy az olympus 17 közül választanék, de ha árkategóriában ezt az 50 körülit nézzük használtan, akkor a 20/1.7-est venném.
Illetve, a 25-ösnek van még egy fajta fókuszproblémája, ami miatt sokan kerülik. -
Sokat fotózok mostanában fényképezőgéppel (GX80, jpg beállítás: neutral, fehéregyensúly: automata, vagy napfény - nyilván napfényben) és telefonnal (iphone xr) ugyanott és ugyanakkor, és ami eddig nem tűnt fel, de egymás mellé téve a képeket szembetűnik, hogy a telefonnak zavaróan sárgásak a színei, azaz egy egyértelmű eltolódás van a meleg színárnyalatok felé fehéregyensúlyban.
De kontrasztban is, a gép neutral beállítása esetén a képek kb. a valóságot tükrözik, telefonnal nagyon nincs így. Pedig a szifon általában jó képeket készít, és ha csak azt használom, akkor elégedett is vagyok vele, de már egy alap fényképezőgép is mennyivel jobb. Ha pedig fel akarom húzni a színeket és a kontrasztot (nem szoktam), akkor a neutral-lal készült jpg is alkalmas erre.Egyébként amikor új volt a gép (GX80) akkor a neutral nem tetszett, a standard és annak egyéni változata (kontrasztosabbra véve) volt használatban, de egyre inkább látom, minél többet használom, hogy mind videóra, mind fotóra a neutral az ami nekem a legjobban tetszik (+1 rátéve a szaturációra, de a kontraszt vagy 0 vagy -1).
-
yle_greg
aktív tag
-
yle_greg
aktív tag
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ez, hogy "mindenki csak a hanyszoros zoomban gondolkodik" nagyon igaz. Probakeppen megkerdeztem a felesegemet, hogy milyen mm es milyen f mit jelent, es teljes termeszetesseggel valaszolta, hogy fogalma sincs. A zoomot tekergeti, de egyebkent automata modban hasznalja a gepemet. Pont ahogyan a telefonjat.
Szerintem ez pont olyan, mint a csavarokon az 5.6, 8.8, 10.9 jelzes, nem hiszem, hogy az atlagember akar csak elgondolkozott volna rajta, hogy az meg mi a szosz. -
ThorsHUN
őstag
Sziasztok!
Segitsegeteket szeretnem kerni:
Van egy m10-es gepem hozza a kit obival es egy 45/1.8-al.
Belterre szeretnek egy a kitobinal fenyerosebb fix obit, penzem viszont nem sok, tehat ezert ebben a kategoriaban nezelodom:
pana 25mm 1.7
vagy
sigma 18mm 2.8
Ezeket lehet olyan 40-45 korul megkapni amiket belterben lehet hasznalni emberek fenykepezesere.
Melyik alkalmasabb a feladatra?Koszonom a valaszokat

-
yle_greg
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Nem azt irtam, hogy az objektiven szerepeljen mas.
Az volt a fura nekem, hogy meg csak meg sem emlitettek, hogy MFT eseten hogyan fog viselkedni az obkektiv. FF szenzorrol irtak, hogy vignettal egy kicsit, de hogy MFT eseteben erosebb lesz a crop, az egy betut sem erdemelt.Ertem, hogy ezt tudni kell, nekem fel is tunt a dolog, de kedves dolog lett volna, ha irnak egy-egy mondatot arrol, hogy a kulonbozo foglalatok esetben mire szamitson a vasarlo. Egyszeruen csak jofejsegbol. Ezt hianyoltam. Ennyi.
-
peppe79
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
??? Olvass egy picit vissza. Részemről biztosan nem lett senki sem lehurrogva, vagy leoltva. A feltett kérdésre normális hangnemben, és tényszerűen válaszoltam.
Az általad kifogásolt válaszom arra a véleménynyilvánításra (nem pedig kérdésre) irányult, miszerint nem korrekt, ha egy adott objektívnél - amit többféle foglalattal gyártanak -, nem tüntetik fel az mft rendszernek megfelelő "ekvivalens gyújtótávolságot". Erre írtam azt, amit..
-
Throme
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Szerintem el kell fogadni, hogy nincs mindenki egy tudás, vagy ismeret szinten. Az is előfordul, hogy buta dolgot kérdez valaki.
Hol kéne meghúzni a határt, hogy valaki egyáltalán meg merjen "szólalni"?Biztos Te se örültél volna, ha egy kérdésedre ezt kapod, hogy nézz utána, vagy ezt már jó lenne ha tudnád, hiszen x éve él a rendszer.
Régen olyan közösség alakult ki a fotós fórumokon, hogy még személyes fotós találkozókat is szerveztek, amiken nem egyszer 20-30 fórumozó is megjelent, meg voltak kisebb létszámúak is persze.
Ment a "kütyüzés", a cucc csere kipróbálásra. -
ROBOTER
addikt
Emberök!
A kompakt géppel és mobiltelefonnal fényképező emberek döntő többségének saját bevallásuk szerint halvány fingja nincs a gyújtótávolság fogalmáról. Semmi információt hordoz számukra a "24-70" felirat. Mindenki csak "hányszoros zoom"-ban gondolkodik, és jól is van ez így.
A saját bevallásuk szerint a gyújtótávolság fogalmát értők 80%-ának szintén nincs halvány fingja az egészről.
Mi a francnak kell egyáltalán ráírni bármit egy kompakt gépre, de legfőképpen egy mobilra?
-
peppe79
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
Nem az volt a célom, hogy vitát generáljak. Ha visszaolvasol, egyébként nem is konkrét segítségkérésről volt szó, hanem egyéni véleménynyilvánításokról.
Szerintem az alap dolog, hogy ha valaki egy adott rendszert választ, akkor tisztában legyen vele, hogy xy gyújtótávolságú objektívvel milyen látószöget fog kapni. És ebben nincs semmi lenézés, vagy fellengzősködés, csak ugyanolyan alapösszefüggésnek tartom, mint például az expozíciós háromszöget. -
Throme
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Szerintem hagyjuk már el ezt "a neten kb. 3 mp alatt utána lehet járni." dumákat.
Ha terhes segíteni, válaszolni, akkor inkább maradj csendben, hidd el túl fogjuk élni ha nem írsz semmit....Az itt "elhangzó" dolgok kb 95%-ának utána lehetne nézni a neten és erre a fórumra (de kb az egész ph-ra) zéró szükség van így....
zárható a fórum
köszi....
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Egy új rendszer bevezetésekor én is azt mondom, hogy az a legkorrektebb az, ha már az elején tisztázzuk az esetleges félreértéseket. Pláne olyan időszakban, amikor még nem volt teljesen természetes, hogy minden háztartásban elérhető az internet.
Azóta viszont sok víz lefolyt már a Dunán. A 4/3 rendszer 18 éves, a m4/3 pedig 13. Ennyi idő alatt már fejből kellene fújnia minden fotózás iránt érdeklődő usernek, hogy az APS-C crop factor 1.5-1.6x, a m4/3 pedig 2x. De ha mégsem, a neten kb. 3 mp alatt utána lehet járni. -
MrChris
nagyúr
Ha beépített lencserendszere (fix vagy zoom) van a gépnek (kompakt, bridge, mobil, akciókamera, webkamera...) akkor van némi értelme ekvivalenst írni, úgy se lesz letekerve róla, de ezt illene azért jelezni is. Viszont egy objektívre mindenképp a valódi tulajdonságot kell feltüntetni, mert a többiből csak káosz lenne. Nevetséges és félrevezető lenne, ha azt a 60-as obit fujira 90-esként, pan/olyhoz meg 120mm-esként specifikálnák.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
pilóta
üzenetére
Elnezeseteket kerem, en irtam hulyeseget!
Ilyen kiskompaktom van, pont ezzel a matricaval: http://www.digicamreview.com/fujifilm_finepix_f70exr/f70exr_off.jpg
Emlekezetbol irtam, hogy az ekv. ertek van rairva, de nem, tevedtem, az csak egy matrica. Az objektiv kore az objektiv valodi erteke van irva.
Ezt beneztem, meg egyszer bocsanat.
Cserebe mindenkit meghivok egy korso sor emotikonra:
LP
( Ha ures, akkor valaki kiitta mire odaert. Bocsi. )
-
-
-
Studi
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nehéz kérdés, mert ott már tényleg nehéz értelmezni a szenzorméretet. Főleg, hogy az megint más formátum, az szélesebb képet ad.
Amúgy egyre többször érzem hátránynak a 4:3 oldalarányt mft-n, akármilyen mai megjelenítési módra készítem a képet, nagyon sok esik le a széléből. Kivéve persze az Instagram...
-
-
-
aginor
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
"nem erzem korrektnek" - pedig pont, hogy így az. Amúgy a terméken a termék paramétereit kell megadni, a fizikai gyújtótávolság pedig az (ellenben az ekvivalens gyújtótávval, ami bajonettenként változhat). Azért a cserélhető objektíves rendszerek annyira nem konzumerek, és joggal várható el a felhasználótól, hogy legalább az alapokkal tisztában legyen, vagy ha nincs, akkor bízza magát a szakemberre, ahogy azt az autószerelővel is tesszük.

-
yle_greg
aktív tag
válasz
ROBOTER
üzenetére
A kiskompaktoknal is az ekv. ertekeket irjak ra. Szerintem ez jol van igy, mert ezek nagyon konzumer cuccok, es ahany fele eszkoz annyi fele erzekelo, nem lehetne "erezni" a hovatartozast, hogy akkor mennyire szeles, mennyire tele, ha nem az ekv. ertek kerulne ra.
Nameg ezek nem cserelheto ovjektivesek, szoval igazabol tokmindegy, hogy mi a valosagos erteke.Az F ertek az viszont mar erdekesebb, mert ahogy az MFT 25/2.8 nem egyezik a FF 50/2.8 -al, hiszen a zarido ugyanaz, de a melysegelesseg mas, ugy a telefonra vagy kiskompaktra irt F ertek is kulonbozik az ekv. ertek F erteketol a melysegelesseg/elmosas szempontjabol. De ezt a dilemmat nem tudom, hogy hogyan lehetne feloldani.
-
yle_greg
aktív tag
Akkor jol sejtettem. :-)
Egy kicsit nem erzem korrektnek, hogy "siman" hirdetnek egy objektivet FF, APS-C, es MFT bajonett vegekkel, ugy, hogy azt megemlitik, hogy FF geppel mas lesz a kep, mig arrol nincs szo, hogy MFT -re tekerve mi a helyzet.
Irhattak volna, hogy az adott rendszerre vonatkoztatva ez milyen tavu lencsenek felel meg. Oke, persze, ezt a vevonek "tudnia kell", de szerintem a sok marketing blabla mellett elfert volna harom sorban, hogy melyik veggel milyen gyujtotavolsagu objektivnek felel meg az adott rendszer szerint.
-
Studi
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
igen.
Az objektíveknél megadott gyújtótávolság az fizikai gyújtótávolság. Ez a elncserendszernek egy mérhető tulajdonsága, független attól, hogy mekkora szenzoron rögzíted majd az alkotott képét.
Az, amit mi ekvivalens gyújtótávolságként emlegetünk, és a "szorzóval" számolunk, már egész más téma. Ez az objektív ekv 90mm APS-C szenzoron, tehát a képkivágás olyan lesz, mintha full frame érzékelőn vagy kisfilmen egy 90mm-es objektívet használnál. És ekv. 120mm-es MFT szenzoron, tehát a képkivágás (nagyjából! mert itt eltérnek az oldalarányok) olyan lesz, mintha egy 120mm-es objektívet használnál full frame vázon.
-
MrChris
nagyúr
-
B-Clone
aktív tag
Miket szoktál fotózni vele, ha nem vagyok indiszkrét?
-
-
aginor
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Nálam ritkán merültek le teljesen korábban, így azzal mentem haza amivel indultam, aztán egyből raktam töltőre, hogy a köv. alkalommal is használjam.
Én mondjuk úgy szoktam őket használni, hogy a gyári a tartalék, amit csak akkor veszek elő, ha az elsődlegesként használt utángyártott lemerült, mivel ennek kisebb azértéke és eladásnál is jobban szeretik, ha egy jó gyári akkut adsz, mintha két középszart.
lugosi: igen, ez lényegében nagyít. A 2:1-es leképzést 5cm-es munkatávolsággal tudja, ami szerintem határozottan jónak számít. Azt nem tudom, hogy ez az érték mennyi 1:1 esetén.
Ja, nem felejtettem el az M1 összefoglalót sem (lényegében készen van már egy ideje, csak igazítom az újabb tapasztalatoknak megfelelően), de még a múlt szombati képeket is meg kellene néznem hozzá, remélem szombaton tudok majd velük foglalkozni kicsit.
peppe79: én a 40-150-ből indulok ki, ami egy markolatos géppel még gond nélkül használható. Nálam sokkal érdekesebb kérdés, hogy a gyűrűk hogyan járnak. Én azt szeretem, ha lazán, egy újjal is tudom tekergetni, mert akkor biztos, hogy egy egész napos fotózás alatt is komfortos lesz.
-
B-Clone
aktív tag
Sziasztok!
Van esetleg tapasztalata valakinek a Panasonic 100-300mm II és a Pana Leica - 100-400mm obikkal ? Kicsit megzaklatnám, hátha tudnám racionalizálni, hogy miért akarnék 2,5x annyit költeni a 400-asra
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
"Viszont egy masik, nativ m4/3 obival osszehasonlitva mas lesz a kep tartomanya, hiszen az APS-C 60 mm az FF 90 mm, vagyis MFT 45 mm gyujtotavolsagu obival ad egyezo kepkivagast."
Neeeem! A gyújtótávolság és a leképezés szenzortól független tulajdonság, ez változatlanul az objektív fizikai jellemzője (mint ahogy korábban a FF obiknál is kiveséztük).
"APS-C 60 mm az FF 90 mm" ...igen, de APS-C vázon!!!
Ha viszont az alapból APS-C szenzorméretre tervezett, de mft bajonettes, 60mm-es obit teszel m4/3-os vázra, akkor az "ekvivalens" kisfilmes gyújtótávolság 120mm lesz. -
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Használatkor nem hagyom teljesen lemerülni, inkább cserélgetem az akkukat, hazaérve pedig feltöltöm őket. Mivel a gyári Pana akkumulátorom már gyengélkedik, a Patona és a noname (Durapro) akkumulátoraim értéke pedig igen alacsony, ezért nem szoktam szertartás-szerűen figyelni a töltőt, hogy az ideális tartományon belül maradjak.
Drága, gyári akkumulátorral más lenne a helyzet, ott biztosan jobban odafigyelnék rá. -
peppe79
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Egy 100%-os kapacitású akkumulátor, becsült visszanyerhető kapacitása, egy év alatt, szobahőmérsékleten tárolva:
40%-ra töltött akku esetén 96%
100%-ra töltött akku esetén 80%Ezért nem ajánlják, hogy maximumra legyen töltve az akku, ha hosszabb ideig tárolja azt az ember.
A mellékelt ábra pedig azt mutatja, hogy állandó túltöltés esetén, mennyire meredeken esik az akku ciklusszáma/kapacitása. -
TunerJoe
senior tag
-
yle_greg
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Hat, a GX9 nekem alapbol zabalja az akksit, legalabbis az elodjevel (GX7) osszehasonlitva. En egy pot akksit mindig zsebre vagok, anelkul nem indulok el vele sehova. Ha nagyob, vagy esemenyesebb turara szamitok, akkor tobb pot akksit viszek. Mondjuk ritkan cserelek ketszer is akksit, de azert elofordult mar.
Nekem eszembe sem jutna felig toltott akksit vinni magammal pot akksinak. 90-95% -ra tolteni nem eleg? Vagy mar az is olyan szinten roncsolo, hatasu, hogy nem eri meg? Igazabol egy akksi sulya annyira nem szamit, hogy nem verne foldhoz ha mostantol ket-harom lenne az alap, bar az abkenyelem megfizethetetlen, hogy fogok egyet, es konkretan zsebre teszem. Harom mar zavarna a zsebemben.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
A latoszog alatt a szogtartomanyra gondolsz ugye? Vagyis ez az APS-C obi MFT bajonettel szerelve nagyobb kort rajzol ki mint a szenzor, ezert a crop hatasa miatt nem lesz rajta a kepen a teljes 60 mm -esnek megfelelo kep, hanem csak a kozepe, igaz?
Vagyis hiaba az MFT bajonett, kene oda egy plusz lencse, pont ugy mint ahogy a FF obik ele a speedbooster adapter, hogy megkapja az ember az objektiv teljes latomezejet, es ne csak a kozepet. Jol gondolom? Mert ha igen, akkor ez egy kicsit a vasarlo megtevesztese, hogy ugyanaz az obi kaphato APS-C es MFT gepre valo csatlakozassal, hiszen mas kep fog vetulni a szenzorra. Szerintem.
-
válasz
Throme
üzenetére
Alapból a tartalék aksim kb. 60-70%-os töltöttséggel hordom magammal.
A gyári a tartalék, hogy a tartalék, az tényleg tudja, amit tudnia kell.
Ennyiből jó a GX9, hogy át lehet kapcsolni Eco EVF üzemmódra.(#98820) asdf_ : melóhelyen az IT rész tele van döglött DELL aksikkal...
-
jaanoo89
aktív tag
Régóta várok erre. Hátha.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Kicsit megzavarodtam, ez most hogyan 60 mm?
Azt irja rola a gyarto, hogy APS-C -re keszult, de aruljak m43 bajonettel is. Viszont az APS-C es a Micro 4/3 szenzor meret eltero, az utobbi kisebb, ezert croppol.
Most akkor a crop miatt ez a gyujtotavolsag nem valtozik meg?Marmint oke, az objektiv magasrol tesz ra, hogy ki van a seggeben, egy szabocentivel lemerve o 60 mm -el arrebbra teszi a fenykup csucsat, ha jol sejtem. Viszont egy masik, nativ m4/3 obival osszehasonlitva mas lesz a kep tartomanya, hiszen az APS-C 60 mm az FF 90 mm, vagyis MFT 45 mm gyujtotavolsagu obival ad egyezo kepkivagast. Jol sejtem, vagy valamit totalisan felreertek?
-
aginor
veterán
Új makró csoda 229dodós áron:

Pergear 60mm f/2.8 Ultra-Macro 2xitt egy másik videó/teszt róla.
-
asdf_
veterán
válasz
Hi!King
üzenetére
Így van olyan telefonom, ami 2013-as, akkor használtam 1 évig, és ezzel a módszerrel máig szinte 100%-os az aksija (nemrég elővettem, feltöltöttem, mert kellett valamihez).
Ezzel nincs gond, nem teszi tönkre az akksit a maxira töltés és azon hagyás. Átfogalmazom: minél többet és hosszabban van egy akkumulátor a két szélső érték közelében, annál hamarabb következik be az, hogy elkezded érezni, hogy kevesebb a kapacitása.
Tehát mondjuk (has számok) ha egy akksit folyamatosan úgy használsz, hogy 3,8V-nál töltőre rakod, 4,05V-nál leszeded, akkor mondjuk 800 töltési ciklus után kezd el érezhetően romlani, ha 3,75V és 4,15V között töltöd és használod akkor 650 ciklus után kezd el gyengébb lenni, ha meg mondjuk 3,55V és 4,25V között megy a használat, akkor meg mondjuk már 400 ciklus után kezd elfeküdni. A cilusszámok valamennyire stimellnek, így azért az látszik egyértelműen, hogy nem a hobbifotós lesz az, akinek az életét ez bármilyen módon is befolyásolja, hanem aki napi szinten fotóz profiként és naponta le is merül egy akksija (neki viszont mivel dolgozik vele, fogyóeszköz, nem kiméligeti, hanem leszarja és vesz másikat). Átlagember életében ez a csutkára merítem, maxira töltöm, az a telefon, tablet, notebook (és a folymatosan 230V-on lógó notebook) esetében fog észrevehető gondot okozni, szóval azért aki télre egy fullra töltött fotósakksit rakott el és tavasztól őszig kb. 10-szer kell akksit töltenie, mert annyit fotózik csak, az ne kapjon a szívéhez, hogy úristen, mit tettem, mert valószínűleg túl nagy kárt nem okozott (de azért legközelebb inkább 60%-on rakja el
és egyszer mérjen rá félidőben) -
Lassú Víz
addikt
válasz
yle_greg
üzenetére
20-80% közti használat a legjobb neki. A 80% elérését jelzi is az EM-1 MkII akku töltője. Nyilván jobb lenne, ha lenne rajta egy átkapcsoló, hogy 80%-nál álljon le a töltés, de lássuk be, ez nem érdeke a gyártónak. Elektromos autókat - vagy közülük némelyiket - be lehet állítani arra, hogy 80% fölé ne töltse az akkut.
-
yle_greg
aktív tag
Azt mondjuk el tudom kepzelni, hogy a gyartok megprobaljak maximalizalni a kapacitast, az elettartam rovasara. Elvegre ez kemia, vagyis analog. Amire mi 100% -ot mondunk, azt egy elektronika hatarozza meg, hogy az mit jelent. Ha csak teszem azt 80% -ig engedne tolteni, akkor az kevesbe terhelne az anyagot, de cserebe lemaradna a versenytarsaktol. Ha meg 120% -ra engedne bele az energiat, akkor meg mar az anyag tultoltese miatt lenne gond, gyulladas, vagy a molekula szerkezet valtozasa miatt a toltes tarolasi kepeseg serulne. Pont, mint a li-ion akkuk melymerulese soran, ami esetebn lukas vodorre valnak.
Igy en el tudom kepzelni, hogy ha az ember nem 100%, hanem csak 95-98% -ra tolti az akksit, akkor tobbet nyer az elettartalmon mint amit veszit a kapacitasbol. Nem szivesen hagynam az akksijaimat 50% -on, mert olyankor felig uresek, de ha csak par szazalek hianyzik beloluk, az szerintem nem gond. Valoszinunek tartom, hogy a vege fele minden szazalek egyre nagyobb es nagyobb terhet ro az akksi anyagara, vagyis nem linearis a feltoltesi szinttel jaro anyagfaradas.
De ez csak egy eszmefuttatas, nem vagyok szakerto. De a szint mero tolto gondolata jo otlet.
-
aginor
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Ok, és hogyan használod őket?
1. lemerült az akksi mondjuk 40-60%-ra, akkor ezt használod legközelebb is amíg le nem merül, és akkor megy be az új, vagy
2. a félig lemerült akkura rátöltesz, legalább nagyobb fotózások előtt, hogy a lehető legtöbb üzemidővel indulj neki? -
Hi!King
őstag
válasz
peppe79
üzenetére
Úgy érted, hogy egy 60-70%-ra töltött aksi tárolva lassabban jut el 0% közelébe, mint egy 100%-ra töltött? Ez furan hangzik, olyan mint ha más lenne a 100%-ról önkisüléssel 60-70%-ra merült aksi, mint az eleve 60-70%-ra töltött.
Az ábra egyébként nem mond semmit a témában, hiszen egyetlen töltésről, majd hosszú ideigtartó tárolásról beszélünk.
-
peppe79
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Tároláskor a 100%-ra töltött akkumulátor töltöttségi szintje mindig nagyobb mértékben esik, mint a részlegesen töltött akkumulátoré. És ami rosszabb hír, hogy a ciklusszám/kapacitás is meredeken rövidül:
Érdemes utánaolvasni:
https://www.mpoweruk.com/life.htm
https://www.mpoweruk.com/lithium_failures.htm -
Hi!King
őstag
Én azt maxra töltöm, amit csak eltettem, és tudom hogy akár lehet hogy csak évek múlva nézek újra rá, mert tudom hogy van önkisülése, a nulla közelébe merülés meg kinyírja, felpúposodik. Így van olyan telefonom, ami 2013-as, akkor használtam 1 évig, és ezzel a módszerrel máig szinte 100%-os az aksija (nemrég elővettem, feltöltöttem, mert kellett valamihez).
-
asdf_
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Egy lítium akksit két módon lehet a leghamarabb kinyírni
- maxi töltésen sokáig tárolni (mobiltelefonnál ez egyenlő azzal, hogy éjszakára felrakod tölteni (olyan készüléknél, amik nem olyan okosak, hogy tudják, hogy reggel 7-kor kelsz fel, és így fél 6-kor kezdenek el tölteni))
- alacsony töltöttségen sokáig tárolni (itt mélymerülésbe is mehet és onnantól egyenes a kampec)
mindezek mellett szorzó még a nagyon alacsony vagy magas hőmérséklet.
Maxira csak intenzív használat előtt töltöm, tárolni 50-60%-on illik, ha hosszabb idejű a töltés nélküli állapota, akkor úgy 3 havonta rámérni egy multiméterrel. -
Throme
veterán
Azon meglepődtem, hogy R.W. nem kapott 8-25 oly obit....
Aztán vett magának egyet...
Jimmy-nek is járt volna időben...Northrup elég arcosnak tűnik nekem, nem kedvelem.
Jared videóit néztem mikor még csak nikonom volt.
Fura figura, de nem voltak rosszak a videói, bár akkor még az APS-C dslr-ek is népszerűségnek örvendtek.A Digitalrev tv csatornán Kai videói voltak jók.
Foglakozott ő mindenféle fényképezővel, nem csak a nagyokkal.
Most már mintha külön, saját nevén csinál videókat.#98805forceberg
Nálam mindig van feltöltött akksi. Így volt ez nikonos időszakban és így van ez az mft vázamnál is.
Előbbinél 1 utángyártottat kellett lecserélnem, mert egyszer csak a max feltöltés ellenére kb a második képnél már lemerült. Ugyancsak utángyártottra cseréltem, és azzal minden rendben van. Haladó nikon vázhoz is utángyártottat vettem tartaléknak. Ahogy írtam ezek megszólalásig ugyanolyanok, mint az eredeti. Itt oly váz esetében ilyet még nem láttam.
A jupio-t és az eredetit ugyanúgy kezeltem.Ha hazaérsz egy fotózásról és nem használtad a tartalék akksid, ami valszeg fel van töltve, hiszem mi értelme lenne egy lemerült tartaléknak.... akkor azt otthon elkezded merítgetni a következő fotózásig, amikor újratöltötd?
Vagy hogy néz ki ez a gyakorlatban? -
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Minél alacsonyabb a kisütési mélység, annál hosszabb az akku élettartama. És igen: ha nem csúcsfeszültségre töltesz, azzal is növelheted a ciklusszámot. Csak ugye, kontroll nélkül ez nehezen kivitelezhető.
Teljes kisütéssel anno a Ni-Cd akkuk idejében foglalkoztak, a mostani Li-ion akkunak csak ártasz vele. Az Oly gépemen pont azt szeret(t)em, hogy be lehet állítani, hány százaléknál jelezze a merülést. Ez nekem magasabb értékre volt beállítva.
A Pana vázon sajnos nincs ilyen opció. Néha rápillantok, hogy milyen szinten áll az akku, és ennél sem várom meg, hogy teljesen lemerüljön. Amíg van kéznél 3 pótakku, addig gyakrabban cserélgetem. -
asdf_
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Emily (MFN) az iphotography.com-on van elfoglalva (online fotókurzus-oldal), nem tudom mióta, esetleg csak akkor ment oda, amikor beütött a vírus, mert ugye esküvöt fotózni azt nyilván nem tudott, valamiből meg élni kell. Esetleg még az is lehet, hogy amíg ott van, nem rakhat fel sajátot, fene tudja.
Én a DPReview-s srácaok (ex CameraStore TV) videóit nézem főleg, legyen annak akár semmi köze MFT-hez akkor is, ők mindig minőségi cuccot csinálnak szerintem, az upload schedule-ük is teljesen fekszik nekem, vasárnap délben pont jöhet egy ilyen, mert ráérek.
A kicsit talán nyers, de legelfogulatlanabb és jó videókat szerintem mindig is David Thopre szállította, én nagyon bírtam az öreget, de ő sajnos nemrég meghalt.
Red35-ot csak néha, és ha 15 perc alatt van, vannak jó videói de nem mindig, a mostani büdzsébe meg nem fér bele, hogy miodellel csinálja a videókat, pedig azok jók voltak. Az meg tiszta lol, hogy Olympus izéként kijön a 8-25 és neki nem jutott még, és valamikor 2 hét múlva mindenki után csinált videót róla (RW-gal egyetemben).
Northrup meg Jared Polin csak nagyon nagyon néha, ha nagyon unatkozom, de náluk az MFT ugye nem is létezik lényegében. -
yle_greg
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Hogymivan?!
Ne legyen fullra feltoltve?
En mindig igy tarolom oket.Ami a gepben van azt nem veszem ki belole mindig, csak ha mar elegge lemerult, es olyankor nem azt teszem vissza, hanem egy masik, fullra toltott aksit, hogy egyforman terheljem az akksikat.
Nekem ugy alakult, hogy a gephez kaptam egy akksit, aztan eleg hamar vettem 3 darab gagyi noname kinait, ami fillerekert volt, es tulajdonkeppen jok, csak ha a kijelzon megjelenik, hogy felig lemerultek, akkor valojaban mar csak max 20% maradt bennuk. Ezutan vettem ket szinten kinait, Gepro markajut, ezek tok jok, hajszallal az eredeti alatt vannak. Aztan amikor az uj gepet vettem akkor ahhoz volt ket gyari akksi. (Ugyanaz a tipus kell bele.)
Igy most van 8 akksim, amibol 3 gyari, 2 jo, es 3 ami gyenge. Ezeket sorban hasznalom, es kozben teljesen feltoltve tarolom azt amelyik eppen nincsen a gepben. Vagy 5 eve, hogy megvan (az elozo) gep, szoval egy akksi cirka 5 eves, de meg mindig teljesen jo.
Biztos, hogy ez nem jo gyakorlat?No offense, nem azt mondom, hogy ez hulyeseg, de szeretnek vilagosan latni a temaban, elvegre nekem is hasznos, ha jobban kezelem a cuccaimat.
Amugy nekem is GX9 -em van, szoval plane erdekel a dolog. :-) -
válasz
Throme
üzenetére
Az aksikkal akkor tudtok kitolni legjobban, ha teljesen feltöltve tároljátok őket.
Gyakran volt ilyen nálad? Ettől lehetnek az általad írt jelenségek.Épp most akarom átalakítani a GX9-hez kapott töltőt, hogy tudjam állítani, hogy a max. helyett nem 100%-ra is tudjam tölteni az aksikat.
-
válasz
Throme
üzenetére
Tényleg, Red35. Sok videóját nem nézem meg, mert túl hosszúak (1-2 óra), és sokszor a jelentős része teljesen felesleges locsogás. Őt én abba a kategóriába tettem, hogy M43 témában néha vannak nézhető videói, de a nagy részüket átugrom.
Volt még egy angol hölgy, Micro Four Nerds, szerintem nagyon jó videókat csinált, és a lelkesedése is jó volt, de hosszú ideje nem rakott fel videót sajnos.
-
MrChris
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
G9-hez már nem is vettem külsős gyártó akksiját, nálam az utángyártottak mindig jelentősen merültek állás közben. Pár hónap után hiába jelezte fullosra a gx80 mégis hamar lemerült. 12 éves e510-hez még mindig müxik az eredeti, utángyártottak rég kifingottak.
Ilyen pontosan nem tudtam mérni, de jellemzően markáns, meglepő különbség volt, hogy máris cserélni kell a prémium patonákat. -
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
P.F. még próbál oly fronton maradni. Lehet szeretné visszakapni a régi címét, míg M.S. láthatóan élvezi, hogy nem csak pana cuccokról kell videót készítenie.
Kvázi rendszert is váltott (más próbálgat).Most lesz valami közös workshop projektjük.
Ha ingyenes videókat csinálnak belenézek.Múltkor jártam oly oldalon, ahol fel voltak sorolva a visionary, ambasador, meg még egy kategória tagjai.
Egyszer rájuk keresek yt-on....Még a RED35 ázsiai srác videóit szoktam nézni (aki asszem Angliában él). Néha uncsi, de vannak nézhetők.
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 Pro Max Natural Titanium Titán dizájn, Pro kamera,100% akku,2026. 02. 11
- Xiaomi 15 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest