Hirdetés
- Google Pixel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: 4. generációs szemkímélő kijelzővel debütált a TCL NXTPaper 70 Pro
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Throme
üzenetére
Az AI funkciókat néztétek? Maga a hardware tökéletesen érdektelen nekem. De amit a képekkel csinál a csajszi, hogy pl. változtasd őszire a lombozatot, vagy virágozzanak a cseresznyefák, vagy színezd át ezt vagy azt, az nagyon durva. Főleg, hogy így már "fényképezőgéppel" jár a szolgáltatás.
-
válasz
yle_greg
üzenetére
Nekem is mindig megfelelt a 20-as AF-je, de tény hogy lassú. Fotónál nálam, arra amire használtam, nem okozott problémát. Videóra viszont nem jó, lassú és hangos, belehallatszik nagyon a felvételbe, plusz videóban az AF-C se működik vele. Mondjuk nem is videózok, úgyhogy ez se zavart.
-
válasz
xhege
üzenetére
A pana telét vedd inkább tényleg mert abban van ois.
Táskában nekem van egy pgytech és egy k&f concept, amik fotós övtáska-szerű sling táskák, kis géphez ideálisak. Mindkét gyártó kínálatában vannak ilyenek, egy olyat nézz ki ami árban és méretben megfelel.
A 20/1.7-et ne hagyd ki, zseniális obi. -
-
-
válasz
aginor
üzenetére
Jó nagyokat mosolygok a kijövő OM-3 teszteken. Ha ez a gép egy átlag om vázba került volna, senkit se érdekelne. De mivel jól néz ki, sorba jönnek ki vele a tesztek hogy hú milyen jó gép. Az OM-nél felfedezték végre a kanálban a mélyedést, hogy az átlagfelhasználó részére a mai gépek tudása kb azonos, tökmindegy melyiket veszik, a vásárlás érzelmi alapon történik. Vajon a Fuji x100 szériát azért vették, mert az embereknek szüksége volt egy 35mm ekvivalens fix objektíves gépre? Van arra szüksége egyáltalán valakinek?! Nem azért vették, hanem mert trendi a megjelenése. A gyártó nem tud belőle eleget gyártani. De minden youtuber jól megmagyarázta, hogy ez miért kellett neki. Ez az OM gép hiába drága, rengeteget el fognak adni belőle mert a külső eladja majd.
Figyeljétek meg, hamarosan jönni fognak a miért váltottam erre típusú videók. És a youtuberek majd megmagyarázzák. Holott egy 3 mp-es videó tök elég lenne. Mert tetszik ahogy kinéz. -
válasz
aginor
üzenetére
Első benyomás alapján nem láttam jónak a kezelhetőségét, a bemutató videók alapján tetszik. Van mode 1, mode 2 választó gomb, két különböző setupot tudsz beállítani, és még ez a kapcsoló is testreszabható (olyan kapcsolók is, amikre más platformon nincs lehetőség, nem is gondoltam volna). Tetszik hogy a custom beállítások egyesével a tárcsán vannak (nekem a panámon csak egy C állás van, és menüben lehet 3 közül a képernyőn választani, így tárcsán sokkal jobb).
Nekem szimpatikus az előlapon lévő stílusválasztó tárcsa, ha ilyen lenne a vázamon tuti hogy használnám.
A hátsó kezelőszervek ránézésre rendben vannak, az összeszerelés minőségét mindegyik bemutató kiemelte, fém az alja és a teteje is. A fogása, mivel nincs semmilyen markolat-jellegű kitüremkedés, nem lesz erős pontja, de ahogy mondták ezt inkább egyfajta hipszter-"streetfotós" gépnek (fordítás: divatcikknek) szánták, viszont ez megy most a piacon és ezzel lehet piaci részesedést szerezni.
A pár kép amit a videókban mutattak, nekem tónusokat, színeket tekintve rendben volt, olyan szokásosan szemnek kellemes olympusos. -
Nagyon megdrágult a belépés, és a márkaváltás a fotózásnál. Ezt pár éve az alkatrészhiányra fogták, azóta szerintem ez nem áll meg, csak a gyártók szép csendben hagyták a megemelt árakat, mert így is kifizetik az emberek. Ha ma akarnék váltani, meggondolnám és inkább nem váltanék el m43-ról, olyanok az árak. Igaz nem is "váltottam" csak lett egy másik rendszer is, valójában feleslegesen.
-
válasz
schumy1
üzenetére
Szia!
Szerintem egy tök jó kis méretű gépet vettél, nekem az eggyel nagyobb van, a GX80. Rengeteget használom én is bicajozáskor. Pont nekem is ez a két obi van a géphez (plusz egy 20mm 1.7, ezt szerintem gondold meg később, hogy veszel-e egy ilyet, egy nagyon jó obi), én soha nem kapcsoltam ki a stabit, és mindig AF-S-t használok. ISO-nál simán mindig auto iso-n van a gép.
Amiket - szerintem - érdemes kikapcsolni, az az i-akármi funkciók a menüben, mert hatással vannak a (jpg) képminőségre. (i.dynamic, i.resolution és társai.) -
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
Szerintem tök jó választás a GX80, nekem is az van, nagyon szeretem. Sok egyéb hasznos cucca mellett így karácsony környékén nagyon hasznos, hogy a felugró kisvakuját kézzel vissza tudod dönteni a plafon felé vakuzva. De összességében egy nagyon jól összerakott gép, én megtartottam akkor is amikor megvettem a fujit. A mai napig használom, egyetlen dolog amin időnként sóhajtozok, hogy még micro usb (a töltés miatt), de azért ez nem olyan nagy gond.
-
válasz
aginor
üzenetére
Nézd meg, a ttartisan, 7artisan, meike és egyéb ilyen kínai gyártók tök jó kis obikat gyártanak elég olcsón. Amit pont most nézegetek, az egy 50/1.2 (igaz fujira, nem tudom van-e belőle mft), mindez 45e bruttó itthoni boltból, raktárról. De van 35 és 50/0.95 is ezeknél a gyártóknál.
-
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Akkor valamikor nem mondanak igazat, mert a kínai gyártás bevezetésekor pont áh ellenkezője volt a kommunikáció.
-
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Tán már a gyártást is kitelepítették Kínába emiatt. Nem hiszem hogy ha x db gép eladása helyett eladhatnának x*y vázat, akkor azt mondanák, hogy bibibí de nem.
-
-
válasz
aginor
üzenetére
Szerintem egy GX80(szintű-szerű, tehát nem kimondottan csak a típus) sokmindenben leköröz egy mobiltelefont és a telefonnal való fotózást. Egyrészt a fizikai visszajelzés a lenyomott gombon, az elfordított tárcsán, a beállítási lehetőségek, a cserélhető objektív, a fizikai blende (nem szoftveres szimuláció), a rendes optikai zoom lehetősége zoom objektív esetén, a kihajtható kijelző.
Kritikus képminőségre nálam nem nagyon szokott szükség lenni (amatőr vagyok). Amiket mostanában csinálok fotókat (családi képek, elkapott képek csak eltenni, bejárt helyek, emlékek, de néha hangulatok és érzések átadása, megörökítése) ott a 6400 iso fölé talán az esetek 4-5%-ában ment az automatika, és a felbontás is elég volt 16 és 26 megapixelen is (bár, nekem annak idején a 6 és a 8 is elég volt).
Egy baráti társasággal, amikor még megvolt a fotós társaság, volt egy kiállításunk, ott A/4-ben és A/3-ban állítottak ki és akkoriban volt a csúcs azt hiszem a 8 mp, nekem 6-os gépem volt, teljesen rendben volt. Nem sok képem volt kint, maximum 3-4 talán, azok közül volt amelyik akkor 25-30 éves objektívvel készült (mivel ez közel 20 éve volt, gondolhatod). Ezek Nikkor AI-S obik voltak, és akkor sem a csúcskategóriát jelentették (2-es maximális fényerő). Éles, kontrasztos, A/3-ig bőven jól nagyítható képek készültek vele (nagyobbra akkor nem volt lehetőségünk, de evidens - amatőrök - mindenki a legnagyobb méretben nagyíttatott volna úgyis, ami elérhető).
Ezeket az obikat a mai átlag kitobik is hozzák szerintem minőségben (fényerőben jellemzően nem). De nézz meg átlag m43 kitobit, élességre, feloldóképességre, kontrasztra is teljesen rendben van. Vagy szinte bármilyen kitobit az elmúlt évekből (azért szinte, mert ott van pl. a "legendás" sony 16-50 ami azért tényleg gyenge).Ha eltekintünk attól, aki nagyon ritkán kiállít pár képet mint amatőr, akkor az összes képünk kb. maximum monitoron, vagy telefon kijelzőjén végzi. Nem igazán van meg az a felhasználás, amire kellenének a nagyon minőségi obik. Nagyon minőségi alatt azt értem, ami az átlagtól észrevehetően jobb, azzal, hogy szerintem ami ma átlag, az 20-30 évvel ezelőtt a top kategória lett volna képminőségben.
Én egy kis kihagyás után tavaly is elég sok képet csináltam, csak nagyon beszűkült a "mit" kérdése, és emiatt nagyon beszűkült a szükséges obigarnitúra is.
"amikor verseny van, akkor nyilván egy IS számíthat a döntésben, tehát haladni kell a korral" Egyértelmű, a fejlesztések piaci értelemben valóban szükségesek, én úgy közelítettem meg a kérdést, hogy (az én szintemen és szemszögemből) technikailag feleslegesek.
Plusz még, ha kilépünk egy fotóamatőr közösségből, ahol valaki felfigyel arra, hogy ó, micsoda bokeh van a képen, akkor az egyre jobb obik hajszolása teljesen felesleges. -
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Sőt, van ahol 0% az áfa, de olyan 7-11 körül van tudomásom szerint. A hazainál illetve az átlag európainál valóban egyértelműen kevesebb.
-
válasz
aginor
üzenetére
Egyébként régen nagyon nézegettem az újdonságokat (rendszerfüggetlenül), ma is valamennyire, de sokkal kevésbé. Olyan érdekesség szinten érdekelnek (mint azokat az embereket, akiket érdekelnek az autók, és nézik ezeket az autós műsorokat).
"Rájöttem", azaz felismertem, hogy sokkal több fotós cuccom van, mint amit használok. Tavaly nagyon rá voltam gyógyulva hogy venni kéne egy telét a Fujihoz, aztán elhúzódott, nem jött meg, végül rájöttem, hogy minek. Nem fotózok telével, nem fotózok ultra nagy látószöggel se, alig pár fókusztávolságot használok. Ha ma vennék új felszerelést, szerintem 2-3 obinál nem lenne több.
Ami viszont egy jó vétel volt mostanában, hogy vettem egy konvertert az itthon megbújó régi M42-es menetes obikhoz a fujihoz, és annyira bevált, hogy veszek szerintem az M43-hoz is, mert pont azt a gyújtótávolságot segített lefedni, ami kellett volna (80mm körül) és nem volt rá obim, és 200-250 ezer Ft-ot viszont nem ért volna meg amennyit használnám, de ezt a 10 ezer Ft körüli összeget bőven megérte.Szerintem az utóbbi időkben a vázak nem fejlődtek már annyit, mint a milc forradadalom első éveiben. Az egyik példa erre a GX80-am, amikor megvettem, már akkor se volt újdonság, ma meg már bőven régi (a XXI. sz-i műszaki cikk terminológia szerint egy 8 éves technológia már szinte muzeális), mégsem fejlődött annyit körülötte a számomra hasznos funkcióbázis, hogy elavult volna és a cseréje lenne szükséges (4k-ban már tud felvenni, 4k tv-m még mindig nincs).
Személy szerint örülök ennek a belassulásnak, sokkal tovább használhatók a felszerelések, mint régen. (Azért pl. a 6-8 megapixelről 16-20-ra váltás elég nagy lépés volt, hozzáteszem a 6 mp-es vázról is vígan vannak A/3-as nagyításaim).Az objektíveknél már régebben bekövetkezett ez én úgy látom. Szokták őket összehasonlítani, hogy élesebb mint az előző, nagyobb a feloldóképessége, de a valóságban szerintem már olyan javulásokat látunk, amik a valós felhasználást nem befolyásolják. Sokkal inkább kapom fel a fejem objektíveknél olyan fejlesztésekre, mint belső élességállítás, belső zoom, szigeteltség, amik nem jelennek meg a képminőségben.
Ebből a megvilágításból szerintem nem rossz ez az "új" váz sem. A szenzora valószínű eddig is elég volt, a szoftveres részt updatelték. Az obiknál is amit fejlesztettek, így nálam beleesik abba a részbe, amit valós fejlesztésnek látok (nyilván a nagyobb gyújtótávolság eleve az, de amit te írtál pl. hogy talán szigetelt lesz, szintén olyan feature, amit értelmes fejlesztésnek látok, azzal szemben, ha az új mondjuk az eddigi 200%-os nagyítás helyett már 250%-os nagyításban is éles lenne).
Van még pár gondolatom, de most befejezem mert már így is wall of text lett

-
válasz
aginor
üzenetére
Legalább jön ki újdonság. Én személy szerint ezt sem feltételeztem róluk annak idején mikor átvették.
Viszont vicces, hogy a cikkíró szerint a 2400 euro egy kicsivel több csak, mint a 2000 dollár. Mivel a 2400 euro olyan 2600+ USD, azért mondhatjuk a 30%-ra hogy jóval drágább.
-
válasz
Throme
üzenetére
Brutál drága a váltás igazad van, minden ilyen jellegű váltás.
Nem építettem le az mft rendszert, megvan mindenem. Sőt használom is, igaz kevesebbet. Videóra a gx80+12-32, szerintem nagyon jó. A gx80+20/1.7 pedig egy baromi jó kompakt gép fotóra. Nagyon szeretem benne hogy a beépített kisvaku felfelé billenthető a plafonra vakuzáshoz (igaz úgy kell tartani közben de legalább lehet).Én megéltem pár váltást, régi rollfilmes, M42 filmes, Nikon filmes, Nikon dslr, Olympus dslr (E-330), mft, Fuji.
Sajnos a legrosszabb fajta váltó vagyok, ezek még mind megvannak. Igaz a Nikon dslr-t családon belül elajándékoztam, és a rollfilmes gép elveszett valamelyik költözéskor. Két fotós cuccomat adtam el az évek során, egy Nikon filmes vázat és egy Nikon dslr-t, bár ez utóbbi nem pontos mert elálltam a vásárlástól (vettem egy full frame gépet csak rájöttem hogy nincs rá szükségem).Most jut eszembe, egy rövid ideig volt Canon dslr-em is a Nikon mellett, azt is eladtam (váz volt csak, obim kölcsön volt hozzá). Az inkább kipróbálás volt.
Az mft és a Fuji van most használatban, utóbbi többet nyilván mert új. Az E330 szettet épp mostanában akarom feltölteni meg kártyát tenni bele mert neki szeretném adni családon belül valakinek, inkább használja egy gyerek minthogy ott álljon a szekrényben. De eladni nem szeretem a cuccaimat. Így a legdrágább váltani :/ -
válasz
Throme
üzenetére
“Az xt5 közel 700k, ami a 2x-ese az oly em5 mk3 vázamnak.”
De nem is azzal egy kategória, mert az egy csúcs váz.
“időjárásállóságot viszont nem látok, lehet van”
Van.
“24-600 mm lefedni drága.”Az valószínű, de szerintem máshol se olcsó. Nekem mondjuk ez a teljes tartomány nincs is lefedve, így ebben annyira nem vagyok otthon.
“de egy 70-300 már a duplája az oly 75-300-amnak, nekem az megállt 156k-ban”
Hát most nem áll meg, most 240. Lehet hogy létezett az az időpillanat amikor olcsóbb volt de most ennyi. És 6.7 a kezdő fényerő a végén? A fujinak szerintem nincs ezzel összehasonlítható objektíve, 5.6-os fényerővel van 320-ért. Jobb fényerő de ekvivalens tele tartományban kisebb. Erre nincs ebben az árban ekvivalens obi Fujiban szerintem. Telében jobb az mft.
“A 12-45 f4 obit keresem fujiban. Van hasonló de nem 175 rugóért.”
És mft-re sincs, mivel most 280. -
válasz
Throme
üzenetére
"Ráadásul ránézve a fuji aps-c szenzoros vázainak árazására (és obikra)... hát nem lett szimpi a rendszer"
Akkor lehet, hogy rosszul nézted.
A Pana G9 II-vel (mint frissen megjelent csúcs géppel) egy árban van az XH2, ami pl felbontásban nyilvánvalóan megveri a panát, és egyebekben is azért egy ligában vannak. Vagy az OM-1 880-ért jobb? Nem gondolnám. Azzal egy árban az XH2s van. Ha más stílusú váz kell, ott van a Fuji X-T5 mint szintén csúcs gép, csak olcsóbban mind a pana, mind az oly csúcs vázánál.
Van a Panának középkategóriás váza mostanában? Nem figyeltem, lehet hogy van, de nézd hozzá a Fuji X-S20-at 470-ért. Olympus OM-5 vázat 530-ért látok.
Obik? Talán a kitobik közül a legjobb a Fujié (2.8-4 fényerő, stabilizátor, és nagyon jó rajz). A kevés olyan kitobi egyike, amit nem kell instant cserélni.
Kell egy penge rajzú pancake fix? 27/2.8 160-ért elég jó választás. Van egy 2-es fényerejű fix soruk, ami olyan jó, hogy az új 40 megapixeles vázakat is kiszolgálják, és szigeteltek. Ha ezek nem elegendőek, akkor van 1.4-es sor is nyilván drágábban. Most jöttek ki egy megfizethető 30-as belső élességállítású makróval, aminek olyan gyors az AF-je, hogy streetfotóra használják a legtöbbet, kb mint "mindenes" obi.
Kell egy fényerős alap obi? Ott a Fujinon 35/1.4, egy legendának számít a rendszerben, 250 bruttó. Ami minőségben a párja lehetne a Pana Leica 25/1.4, ami pont ugyanennyibe kerül, cserébe a DOF-ban nem fogod tudni ugyanazt hozni vele (tudom-tudom, a DOF nem számít ha mft-nk van, persze). DOF-ban nem, de képminőségben valószínűleg hozza ugyanezt az Oly 25/1.2, 560-ért csak több mint 2x annyiba kerül és súlyban is biztos nehezebb annyival. (Az Oly 25/1.8-cal se képminőségen, se DOF-ban nem hasonlítanám össze 160-ért mert nem egy liga, azt még a Fuji 35/2 is megveri ami árban ugyanott van mint az oly 25/1.8.) -
válasz
Lefty
üzenetére
Fujit használok, de meghagytam minden m43 cuccomat is. Néha az is használatba kerül, a kedvenc felállásom a rendszeren belül a gx80+20/1.7. Igazából fujiban is hasonló a kedvencem, XT-30+27/2.8. Kicsi, könnyű és éles a rajza. Az ideális gép a kettő együtt lenne, a gx80 házában az xt30 belseje.
-
-
válasz
Lefty
üzenetére
Szigorúan magánvélemény: a II-re nincs értelme lecserélni, annak idején mikor én vettem (nekem az újabb van, mert akkor már a másik csak használtan volt elérhető) a tesztek azt mondták, hogy optikailag kb. ugyanaz (=nagyon jó).
A 15-ös Leica-n én is gondolkoztam, de azt szűrtem le az olvasottakból, hogy nem annyival jobb, mint amennyivel drágább, illetve a látószögét a 20-asnak én nagyon megszerettem. A 15-ösnek azért viszont megvan az az előnye, hogy fizikai rekeszgyűrű van rajta. -
Csak halkan udvariasan kérdezem, hogy nem lehetne ezt a monitorok felbontása szálat off-ban csinálni? (Vagy máshol?
) -
válasz
aginor
üzenetére
"G9mk2-ő a kutyát sem érdekli"
Nem tudom, máshol hogy sikerült az árazás, nálunk csak a sima, vagy a leica zommal látom kitben. Az olcsóbbik verzió 840 ezer Ft.
Sajnálom őket, de ennél olcsóbban jobb ajánlatokat látok, ezt nem kell magyarázni."ez a rendszer mostantól egy elit, sznob valami"
Ha ezt így gondolták, akkor nagyon elmérték.
"Sajnos el kell fogadni, hogy a teléket kivéve az m43 méret/súly előnye az elmúlt pár évben lényegében elolvadt."
Most nem kerestem vissza, de mikor ezt én hoztam fel korábban, akkor napokig gyűjtöttétek a fát a máglyához.
-
válasz
MrChris
üzenetére
Hangsúlyozottan magánvélemény, de nem a két obi közötti - feltehetően nem jelentős - élességkülönbség alapján választanék közöttük, mivel mindkét objektív azért elmondható, hogy kielégítően éles, a valós felhasználást tekintve. Én inkább a dual is felől közelíteném meg a dolgot, tehát azonos márkájút választanék, mint a váz, annak szerintem több haszna lesz, mint annak, hogy minimális élességkülönbségek lehetnek.
-
válasz
aginor
üzenetére
Én ezt most simán megvenném még úgy is, hogy közben van másik rendszer, ha nem lenne meg a pana 20/1.7. Régen nagyon ácsingóztam erre az obira, eközött és a pana 15-ös között vacilláltam, aztán jött egy ultra jó leárazás a 20/1.7-re (bruttó 80 talán?), és annak nem tudtam ellenállni, de örülök neki hogy azt választottam.
-
válasz
gyapo11
üzenetére
Ilyesmiket olvastam én is. De túlzottan nem nem kedvetlenít el, részint azért mert ezek az obik már megvannak (egy ideje
), és néha fotózok filmre, szóval használom őket, kellenek. De most nem hiszem, hogy vennék már AI-S obit. Amíg nálam lesz a váz majd próbálgatom őket, régen amíg még megvolt a D70-em addig használtam őket, igaz 6 mp, de tetszett a teljesítményük. Sokáig használtam őket konverterrel 4/3 vázon (Olympus E-330), a 35/2 és a 85/2 volt amit nagyon szerettem, de ezek valahogy eleve nagyon jól sikerült objektívek az árukhoz képest.
Valami visszaverődés, bevonat kérdés van, amit fel szoktak vetni, de összességében attól még jó lesz a kép, ha jó lesz a kép. -
válasz
aginor
üzenetére
Értem, ez így teljesen korrekt vélemény, sokmindenben egyet is értek veled.
Végső soron, amit írtam korábban, hogy FF 4-5.6, az m43-on mélységélesség szempontjából akkor 2-2.8, nem? Tkp én az 1.7-es is rekeszelem 2-re vagy 2.8-ra (20-asról van szó), mondjuk az az obi 1.7-en is használható (portréra is).
APS-C-n jártam úgy mostanában, hogy erőltetni próbáltam az 1.4-2 közötti tartományt és nem jött be (mélységélesség szempontjából). Hozzá tartozik a képhez, hogy az adott váz (szerintem) nem erős ami az AF-et illeti. És a szűkebb rekesz egy kicsit jól jött, míg kitapasztaltam az AF beállításokat.
Az elképzeléseim szerint a közeljövőben lesz nálam egy FF váz ideiglenesen, és azzal kipróbálom majd a régi manuális objektíveimet (nikon). Igaz azok között mind F/2, annál fényerősebb optikám nem volt, meg hát a filmes manuális korszakban készült obik voltak, így szerintem nem fognak hasítani egy FF vázon, de egy próbát megér majd. Majd ott megnézek pár portrét hogy mennyire jók az emlékeim a 4-5.6-ról és akkor megírom.
-
válasz
aginor
üzenetére
"az nem abban merül ki, hogy a frontlencsétől kezdve minden éles"
Ez portrénál nem szokott cél lenni, és ilyet én sem írtam.
"Ha te valóban szeretsz 11-en (ekv 22-őn) portrézni szabadban"
Nem szoktam, de ilyet sem írtam. De előfordulni lehet, hogy előfordult már, főleg tájképpel kombinált "környezeti" portrénál.
(Megjegyzem, szépen lett az F/4-5.6-ból amit írtam, először ekv. 11, aztán ekv. 22 ahogy folytattad azt, hogy szerinted én mit hogyan szoktam, szerintem még két válasz és eljutunk a lyukkameráig.)""Szerintem nem attól lesz jó egy portré, hogy az orra hegyétől a tarkójáig éles a modell"
Szerintem se attól." - pedig pont ezt csinálod 11-es rekeszen."Nem attól lesz jó, de attól függetlenül lehet jó. Azt hittem érteni fogod. Nem ez dönti el, hogy jó lesz vagy nem.
"én szeretem az ízlésesen mosott, izgalmas hátteret, de f11-en még nem láttam olyan sokat. Bár de, magam is csináltam ilyet, és valóban jól mutatott a képen mind a hat szeme az alanynak"
Kár infantilis irányba elmenni.
Nyilván az arc távolsága, a háttér távolsága, a gyújtótávolság mind számítanak ilyenkor."elég ha körbekérdezel akár ismerősi körben is"
Miért kérdezzem körbe? Mondják meg az ismerőseim, hogy én hogy látom amit le akarok fényképezni? De te így fotózol? Megszavaztatod az ismerősöket, hogy hogy legyen?
"mondjuk szerintem ez nem rossz divat, ellenben sok mással. Ahogy mondtam, én szeretem az ízléses hátteret"
Ezzel az a baj, hogy rásütöd, hogy ízléses, holott szerinted az, megint mások szerint pedig unalmas, klisé, közhelyes, tizenkettő egy tucat. Nem tartom jónak ennyire öncélúan, csak az aktuális trendeket lekövetve csinálni valamit.
Mi van veled amúgy? Csalódtam benned, nem szoktál ilyen lenni. Infantiliskodsz, ferdítesz, szándékosan értetlenkedsz. De szólj, ha arról van szó, hogy csak kötözködni akarsz, mert akkor befejezem, ennyire azért nem érek rá. Sértő volt amit írtam, hogy nem úgy gondolom ahogy te, és ezt támadásnak vetted? Vagy mi történt?
-
válasz
aginor
üzenetére
Annak idején mikor megtanultam a fotózás alapjait, akkor olyan nagyjából 15-16 évig egy objektívem volt, egy
50-esszerk.: a fenét, 58-as, jó öreg Helios. Azzal 4-5.6-on szerettem a legjobban a portrékat (amatőr fotós voltam akkor is és maradtam is). Most aps-c-n az 1.4-es obi még nagyobb mélységélességet hoz, mint ugyanez ff-en, de kényelmetlennek, zavarónak tartom a képet 1.4-en. És egy nagyon kis fókuszhibát is azonnal megtorol egy ilyen rekesz, ha egy kicsit rekeszel az ember, akkor kis félrefókuszálás még belefér."Szerintem nem attól lesz jó egy portré, hogy az orra hegyétől a tarkójáig éles a modell"
Szerintem se attól.
"Nekem stúdión kívül eszembe sem jutna ekv. 11-en portrézni"
Nekem igen.
"egy esetleges megrendelő sem örülne neki"
Hiszek neked, nincsenek megrendelőim.

"(és mondjuk manapság nem is divatos)"
Igen, manapság az epebeteg sárgás árnyalatú, nulladofos fotók a divatosak, de majd ez is elmúlik (és jön helyette valami új divat). Mivel nem az aktuális divatirányzatokat követem ebben, ezért ezek a dolgok nem mozgatnak meg túlságosan.
-
válasz
aginor
üzenetére
Én még annak idején FF-en (
de jól hangzik, szóval a 80-as években filmen) úgy tanultam, hogy portrénál minimum az F/4, de inkább az 5.6, és szerintem van is benne valami. Persze én is mikor megvettem az 1.4-es obikat (aps-c-n), akkor oda voltam érte, meg hogy "azért veszünk 1.4-es obit hogy 1.4-en használjuk" de a praktikus használhatósága hamar mederbe terelte ezeket a gondolatokat. Néha kísérletezésnek vagy valami különlegességre jó, de nem ilyesmi rekesszel fog az ember nagy általánosságban fotózni, hanem 4-5.6 és felfelé (m43-on is). -
válasz
HollyBoni
üzenetére
Kültéri viszonyok közé (séta, túra meg ilyesmi), szerintem kb. nem kell nagyon fényerős zoom, majdnem hogy felesleges. Súly, méret, ár, és nem fog kelleni a fényerő, úgyis rekeszelsz a mélységélesség miatt. Akkor meg miért fizesd ki? Minden másra, amikor kell a fényerő, akkor ott vannak a fixeid, és olyankor az általad leírtak alapján úgyis a képminőséghez ragaszkodsz jobban, mint ahhoz, hogy ne kelljen obit cserélni. Szóval szerintem a 42.5 jobban beleillik az elképzeléseidbe (az itt olvasottak alapján) mint egy fényerős pro zoom. Én egy 42.5/45-szerűséget vennék inkább a helyedben, és egy olcsóbb, kisebb zoomot.
-
válasz
HollyBoni
üzenetére
"Viszont képminőségben nem nagyon szeretnék visszalépni. Jelenleg Laowa 7.5mm, Pana 20mm 1.7 van"
A laowa-t nem ismerem, de a 20/1.7-hez képest képminőségben mindegyik zoom valamekkora visszalépés lesz. Sőt a rendszeren belül az obik kb. 90%-a. Ha nem több. Egyszerűen rossz viszonyítási pontot választottál, az egy nagyon jó obi.
-
Hát, szerintem nem olyan varázslatosak az einfinity árai. Igaz nem olympusokat nézegettem most hanem Fujit, egy X-T5 most náluk 1700 eur, az legyen 636e Ft. Itthon most árukereső szerint komolyan vehető helyen 728e bruttó, az nettó 573e és hazai garancia van.
Ha olympusnál is ez az árkülönbség van csak, akkor szerintem nem éri meg. -
-
-
válasz
jaanoo89
üzenetére
Többször leírtam már a fórumon, bocs ha ismétlem. Egy fotós barátomnak volt egy Canon 70-200-a, aminek a frontlencséjéből lepattant egy körömnyi szilánk, ezért nagyon olcsón vette. Teljesen rendben lévő képeket lehetett vele csinálni. Nem azt mondom, hogy ne vigyázzunk a cuccunkra, de amióta ezt a saját szememmel láttam, sokkal kevésbé stresszel porszemeken és karcokon.
-
-
válasz
HollyBoni
üzenetére
Ezt nem tudom, viszont van még a régi DSLR korszakból erre egy érdekes tapasztalatom. Volt nálam egy Sigma zoom (70-200 2.8 talán), ami eltérően produkált front- illetve backfókuszt attól függően, hogy közelre vagy távolra és 70 vagy 200mm-en fókuszáltál, a 2-2 változó függvényében változott. Igaz ez akkor volt amikor az a mondás járta, hogy a sigma fixet tud csinálni, zoomot nem. Azóta én már mindent el tudok képzelni ezen a téren.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- World of Tanks - MMO
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Gaming notebook topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Jogász topik
- Jeff Bezoshoz igazolt az űripar rocksztárja
- Google Pixel topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- 160 - 177 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)