Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Igen. Azért vettem, hogy javarészt manuális objektívvel portrékat készítsek majd, de azért a videó funkciónak is működnie kellene ettől függetlenül.
Pedig mikor átvettem, készítettünk pár képet is, de eszembe nem jutott volna, hogy ha képet készít, akkor videót esetlegesen nem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Ha sehogy se megy akkor nincs más lehetőség, bárhogy szépítjük, ez hiba
-
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Nem tudja, hogy videózott-e vele?
-
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Az előző tulaj mit mond? Nála ment? Vagy nem tudja, sose videózott?
-
MrChris
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Ok, nálam angol a menü a jobb érthetőség kevéért.
Nincs em5-öm.
Akkor sikerült visszaállítani, de továbbra se működik? A videó adatsebességével nem lehet gond az nagyon kicsi. Vázban formáztad a kártyát? -
ROBOTER
addikt
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Milyen memóriakártya van benne? Próbáld már meg egy másikkal.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
A reset/myset-ben a Resetre nem lehet rámenni és nem engedi OKézni?
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Próbálnám visszaállítani a gyári beállításokra, hátha szoftveres a probléma, de nem engedi, nem tudok arra a menüpontra lépni... nem értem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde
üzenetére
Fotót készít rendesen? Ha a dedikált piros gombot megnyomod úgy se? A programtárcsát a kamera ikonra kell tekerni és az exponáló gombbal lehet indítani a felvételt. Bár ezek elég egyértelműek.
Közepes videóminőséget ne várj tőle, abban elég gyenge. -
Fr@nkieWilde
senior tag
Sziasztok!
Két napja beszereztem innen a hardverapróról egy ilyen gépet és objektívet:
Olympus OM-D E-M5 + Lumix G Vario 1:3.5-5.6/14-42 ASPH MEGA O.I.S.A baj az, hogy ma vettem észre, hogy videót egyetlen üzemmódban sem rögzít. Néztem több memóriakártyával is, de semmi, meg sem mukkan.
Valakinek van ötlete? -
vond
MODERÁTOR
Én FZ300-ról váltottam annak idején G80-ra (először 12-60-nal, majd 14-140-nel). Ég és föld a különbség mind fotó, mind videó minőségben a MILC javára. A 100-300 is egy elég jó obi, főleg az áráért. A II-es verziót nézd belőle.
Viszont ha nem kell kifejezetten valami a G90-ből, akkor jó lehet akár a G80 is. Mondjuk nem tudom, most milyen áron mennek. Esetleg G9, GX9, az újabb, picit jobb szenzorral. Vagy valami használt, nagyobb szenzoros váz, meg valami használt tele.
-
Throme
veterán
Szerintem árnyékban mozgó vadra ne MFT rendszerrel menj.
Pláne nem "sötét" telével az árnyékban...
Szép napsütésben még akár repcsiket is lehet fotózni, de ahogy gyengül a fényviszony mft-n is megy fel az iso és jön a zaj.Erdős, árnyékos helyekre, mozgó célpontra szerintem kell a fényerő és a nagy szenzor.
-
zarán
friss újonc
válasz
ROBOTER
üzenetére
Igen,kb ez a problémám a bridgével.Hiába a jó fényerő,a kis szenzor miatt sokszor kéne gyorsabb záridő,az árnyékban mozgó vadakhoz.Ha meg iso-t emelek akkor vége a dalnak,a keresőben még jónak kinéző kép otthon a monitoron gatya minőségű,zajos szemcsés.Zajszűrés után meg a részletek mennek a levesbe.Szóval ebben várnék valami előrelépést a g90-től.
-
Hi!King
őstag
válasz
yle_greg
üzenetére
Az az f/2.8 arra a kis szenzorra kb. mft-n f/8-al ekvivalens. Szóval valójában nincs előnyben, a 100-300 esetén lehet, hogy valamivel magasabb ISO kell, de még ott is kisebb lesz a zaj, így zajszűrés után részletesebb a kép.
Emellett meg ugye az objektív minőségétől is függ a részletesség, feltehetőleg egy bridge gép mindent lefedő obija kevésbé lesz éles a hosszú végén, mint egy kimondottan teleobjektív.
Más kérdés, hogy az a g90 + 100-300 jóval méretesebb, nehezebb egy jószág, eleve nem egy kategória a kettő. Az FZ300 obija kicsivel több mint 100 mm gyújtótávolságú fizikailag a hosszú végén.
-
yle_greg
aktív tag
Az en képeim nem ilyen jók. :-)
Néhány olyan képem azért született amit érdemes RAW -ban megmókolni, hogy jobb legyen, és lehet belőle egy poszter a fiam ágya felett, hogy ezt a gépet látta repülni, de hogy mikor lesz erre érkezésem, azt még nem tudom.
De azért volt néhány mázlis kattintás, ezek a JPG kimenetek 50% méretcsökkenéssel, hogy felférjen ide:
Hoppá, bableves
Kötelék
Szeretjük Besenyeit
Volt egy kis zaj... :-)
-
ROBOTER
addikt
Bár alapvetően a hangulat miatt mentem ki Kecskemétre (és találkozni a fotós barátokkal), lőttem pár képet. Csak telekonverterrel, 420mm-en és 600mm-en (840 és 1200 eq.). Legtöbbször szörnyű fények voltak.
Sokat kell még tapasztalnom ezzel a kombinációval. A követő AF sokkal jobb, mint amire számítottam, de nagyon érzékeny arra, hogy hány mezőt használok Legtöbbször a kis méretű, egymezős AF volt a pontos, csak azt meg baromi nehéz a célon tartani. Ami nem működött jól, az auto IS svenkelésnél. Ilyenkor a vízszintes irányt ki kellene kapcsolnia, de ezt nem tudja megtenni.
1. 420mm ISO1600 (a szembemozgás kimerevítése miatt) - crop
2. 420mm ISO500
3. 600mm ISO800 - crop -
yle_greg
aktív tag
Tegnap kint voltunk Kecskemeten, nagyon tetszett. Eloszor voltam ilyenen, az elejerol es a vegerol lemaradunk, es apukakent nem csak fotozni mentem, de azert kellett egy elem csere. :-)
A Pana 100-300 tokeletes volt, amikot kotelekben mentek, volt, hogy vissza kellett tekernem, hogy beleferjenek a gepek. A GX9 -el a Dual IS is nagy talalmany, ha elkapta a fokuszt nem volt gondom a zaridovel.
A fokusz viszont nem sikerult mindig jol elkapnom, pixelkukkolva mar latszik, hogy nem tueles a repcsi.
Egy regi jatekszeremet viszont mindenkinek melegen tudok ajanlani aki gyorsan mozgo izeket fenykepez: Oly Dot Sight EE-1.Aki nem ismeri, annak elmondom, hogy ez egy vakupapucsba illesztheto lezeres celzo. Egy kis celkereszt van a kozepen, amit felrogzites utan ket kis tekerovel (fel-le, jobbra-balra) szinkronba kell hozni a 300-ra kitolt teleobjektiv kozepevel. Ezutan atnezve rajta latjuk a gep kornyezetet is, es rajta tartva a celkeresztet pont ravezetjuk a teleobjektivet.
Ez azert jo, mert csak a keresoben kovetve egy gepet, ha az egy pillanatra elmosodik, mert pulzal a fokusz, akkor lesheted, hogy ujra befogod 300-on, mert azt sem tudod, hogy merre keresd az egen. Ezen keresztulnezve viszont sosem veszted el, hanem szepen le lehet vele kovetni.
Ha nem ismered, nezz rola nehany youtube videot, es egybol racsorog majd a nyalad, mert nem csak eszmeletlenul hasznos, de a kinezete is allati meno, tisztara sci-fi. -
yle_greg
aktív tag
Nehez erre valaszolni, mert a "jobb kep" nem egy egzakt fogalom.
A kerdesedben eltero szenzor meret es eltero F ertek szerepel. A szenzor meret ha eddig eleg volt jel/zaj arany szempontjabol, akkor ebbol a szempontbol onmagaban nem mervado. A diffralcio kerdeset most hagyjuk.
A nagyobb szenzor keskenyebb melyegelesseget tud okozni azonos F erteken, ettol "jobb kep" tud lenni a vele keszitett, mert jobban levalasztja az alanyt a hatterrol. Ha ez a cel, peldaul erdoben madarat fenykepezni akkor jo, de tajkepre mar tokmindegy.
De mint mondtam, azonos F erteken. A mostani geped ekv. 600-on is F2.8 -at tud, ami elkepeszto ertek, ilyen obi az MFT vilagban nincs. A Pana 100-300 a tele vegen F5.6, a ketto eg es fold ha a zaridot nezzuk.
(A nagyobb szenzor miatt a DoF nem tudom, hogy hogy aranylik egymashoz.)
A Dual IS valamennyi F erteket visszahoz, szoval nem olyan rossz a helyzet, de nem tudom, hogy az adott gepvazzal ez mennyit jelent F ertekben kifejezve.Nem hinnem, hogy katartikus kulonbseg lenne a ket obi kozott, mert lehet, hogy pont annyit nyersz a nagyobb szenzoron es a Dual IS -en, mint amennyit elvesztesz a nativ fenyerobol.
Mi a gond a mostani kepeiddel? Tul sotet? Gyakran bemozdul? Vagy szeretned jobban levalasztani az alanyt?
-
zarán
friss újonc
Sziasztok,egy olyan kérdésem lenne,hogy egy pana bridgéhez képest(fz 300,ami kis szenzoros,de fényerős)egy pana g90 milc+a 100-300 de rosszabb fényerejű obi mennyivel csinálna jobb képeket?Legtöbbször erdei,fényszegény környezetben használnám,de csak saját szórakozásra,vagyis nem cél a profi minőség de azért ne legyen szar sem.Azért maradnák a panánál,mert a bridge akksija meg a milcé ugyanaz,így kettő lenne,meg a gép menüje is ismerős lenne.
-
peppe79
senior tag
Érdekes, hogy mindenkinél más az eredmény, vagy épp más megoldást használ. Ha lesz rá időm, összevetem majd a szürkekártyával mért értékekkel, és csinálok újra pár összehasonlító fotót a kis Pen light gépemmel is.
Egyelőre az AWB+ A:4 G:4, vagy A:3 G:3 tűnik az optimális beállításnak, de majd kiderül. -
válasz
peppe79
üzenetére
Fura, én éppen az elmúlt hetekben jegyeztem meg, hogy mennyire meg vagyok elégedve az automata fehéregyensúlyával a gépnek (GX80). Bár sokszor kézzel állítom (a beépítettek közül választok), de az automatán is teljesen jó, éppen az tűnt fel, hogy a telefon (iphone) ehhez képest mennyire természetellenesen meleg színeket produkál.
-
Hi!King
őstag
válasz
peppe79
üzenetére
Nem tudom a GX800 eltér-e a GX80-tól, de nekem az a tapasztalatom, hogy télen és nyáron viszonylag oké az AWB, ősszel túlzottan a kékbe húz, és tavasszal is kicsit. Ősstel amúgy a Silkypix automatikus (natural) áll szerintem közelebb a valósaghoz és az ízlésemhez, de nyáron túltolja melegbe.
-
peppe79
senior tag
Szintén Panásoknak - főleg GX80 tulajoknak - szóló kérdés: nálatok is legtöbbször kék irányba húz az AWB? Az Olympus gépem fotóihoz képest látványosan hideg színeket produkál. Különösebben nem gond, mert amúgy a gépen rá tudok korrigálni, csak kíváncsi voltam, hogy más is tapasztalta-e, vagy csak nálam van így.
Nálam automata fehéregyensúly mellett, kb. az AWB+ A:4 G:4 adja a valós színeket. -
peppe79
senior tag
válasz
Ironizer
üzenetére
Lehet, hogy félreérthető voltam. Természetesen nálam is addig nyomva kell tartani, amíg fókuszt nem talál. De ez a másodperc töredéke alatt megvan, úgyhogy elég annyi, hogy épp csak egy picit lomhábban nyomom le a gombot.
Nekem az igazi érdekesség a témakövetéses AFF, illetve AFC, back button focus-szal. Ha az élességállítás után elengedem a gombot, akkor kvázi olyan, mint ha AF-S-t használnék, ha meg folyamatosan nyomva tartom, akkor megszakítás nélkül fókuszál. Ez tök jól jön a gyerkőcnél, vagy kutyánál, amikor kiszámíthatatlanul szaladgál, majd egy rövid időre megáll. De ha megkapom a kölcsön teleobit, mást is kipróbálnék vele.
-
ROBOTER
addikt
válasz
forceberg
üzenetére
Egy mai cukiság ezzel a pici szenzorral.
300mm + 1.4x TC (420mm / 840mm eq.)
-
peppe79
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
Az alábbi kínlódásom abszolút az én hülyeségem, nem a gép hibája.
A GX80-on van a tárcsán Custom mode is; úgyhogy ebből a szempontból el vagyok kényeztetve. Igaz, mindössze 3 egyéni beállítás menthető el.
Én a cinelike hack-et mentettem el oda, illetve egy egyéni rekeszautomata üzemmódot, a leggyakoribb fotózáshoz. Az objektíveim nagy része manuális, így adott, hogy elsősorban kézi élességállítást használok. Autófókuszt legfeljebb csak a megmaradt Pana 12-32-vel, illetve Oly 45-tel. A backfocus már régebb óta be van nálam állítva, de eddig lényegében csak S-AF-el használtam. Most viszont egy olyan fotózáshoz kellett volna, amit legfeljebb csak AFF-el, vagy AFC-vel tudnék megoldani. Az szem/arcfelismerés elég pontatlannak tűnik, de a követőfókusz, AFF-el, egész használható. Sokkal rosszabbra számítottam. -
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Nem tudom mennyire nevetség tárgya a 100-300, mert simán használható obi.
Az oly "tesójával" elboldogultam ma a budaörsi "érsón", még 300mm alá is mennem kellett, hogy a képen belül legyen Veres Zoltán gépe, pedig az nem olyan nagy repcsi.
Iso 1600-on felment durva 250-re az ISO (f6.7 sötétség mellett)
.
Nem mondom, hogy nem tévesztett, vagy nem keresett párszor fókuszt az obi 300mm-en.
Sokkal komfortosabban éreztem magam, mint pár dslr-es az ágyújával, ami nem is biztos, hogy mind tudta az ekv. 600mm-t.
Családdal voltam, így nem is maradtunk a végéig. Viszont így is sok képet lőttem (köszönhetően a sorozat beállításnak
). A földi járművekre, és földön pihenő repcsikre, helikopterekre a 12-45 teljesített szolgálatot.Szóval, csak semmi kishitűség

#98957peppe79: ezért is örülök, hogy már belépő omd gépen megtalálható a programozható gomb, és van olyan opció, hogy elmentett setup-ot 1 gombnyomásra előhívhatok.
Ha nem vagyok biztos abban, hogy minden beállítás a helyén van, akkor 1 gombnyomás megold mindent. Sajnos nekem is előfordult már, hogy nem értettem miért nem azt csinálja a váz, amit én gondoltam, hogy be van állítva...
Mondjuk a módválasztó tárcsás user, vagy custom megoldás jobban tetszene, mert akkor készenlétből visszakapcsolt esetben is maradna a beállítás, de így se rossz. -
peppe79
senior tag
válasz
peppe79
üzenetére
Ohh, b@ssza +!
Hát, ha épp mozgáskövetésre, vagy arc/szem követésre állítom, persze, hogy megy az AF is valamilyen szinten. különben elvesztené a kiválasztott célt.
Én, lúzer...
A többi AF módnál minden úgy működik, ahogy azt eredetileg szerettem volna.
Jót elbeszélgettem magammal...
-
peppe79
senior tag
válasz
peppe79
üzenetére
Tegnap egész este ezzel sz@rakodtam, ma reggel meg hibátlanul működik.
A fene se érti ezt. Igaz, váloztattam néhány dolgot a beállításoknál, úgyhogy valószínűleg az is befolyásolta. Gyakran szivat a Pana a menürendszerével, még mindig nem sikerült hozzászoknom.
Ami nagyon zavar még, hogy hiába teszem a stabi elérést a gyorsbeállítások közé, vagy az érintőfülre, a gyújtótáv beállítást csak a normál menüből tudom változtatni. -
peppe79
senior tag
Sziasztok!
Panásoktól kérdezném, hátha ti tudtok rá valami okosságot: GX80-on megolható-e az, hogy a a back focus folyamatos nyomva tartásával aktiváljon a C-AF, egyszeri lenyomásra pedig fixen (S-AF) rögzítse a fókuszt?
-
-
yle_greg
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Nem kizart, hogy en is megyek, meg tart a szervezkedes. Meg nem voltam ilyenen, ez mennyire hangos? Azert kerdezem, mert a 7 eves fiam is jonne, de o utalja a nagyon hangos dolgokat. A hungaroring is ezert volt neki felemas elmeny. Ahhoz kepest ez mennyivel hangosabb, halkabb?
Amugy en is Pana 100-300 -al fogom nyomni, de kiegeszitve egy hiperfuturisztikus Oly dot sight EE-1 -el.
-
-
Valaki M43-as próbált spotter regelni a repülőnapra?
ROBOTERen kívül, ő gondolom az első sorban lesz majd
-
yle_greg
aktív tag
Ezt az arculcsapast! :-)
https://www.kenrockwell.com/tech/7h.htm
-
Throme
veterán
válasz
LiquidStep
üzenetére
Most, hogy írod erre az "S-IS1" és "S-IS2 beállítás dereng, hogy van EM10-ben....
Rákeresek. Kösz!szerk:
benne a manual-ban
S-IS1-3, auto, ki
Mindent tud ez a váz! Akkor feleslegesen drágítanák az obikat ezzel és ezért nem találkozom vele. -
WebM
csendes tag
Ahogy ígértem, jelentkezek pár képpel az E-M10 IV + 8-25mm kombóval. Néhány képnél volt fent CPL (Hoya Fusion Antistatic), de nem tűnt fel, hogy számottevően levenne a képminőségből.
Kb. 8 éve használtam E-PL5-öt 90%-ban 9-18-cal, amit nagyon szerettem. A vázcsere már nagyon érett, igazából az E-P7 árazása miatt lett E-M10, az EVF-et nem nagyon használom, de végülis nem zavar. :) Kezelésben, szolgáltatásokban nagy előrelépés még az ósdi (5 éves) szenzorral együtt is, és alig nagyobb, mint a PEN.
A 8-25 nagyon jó obi, tetszik a nagy átfogása, a prémium felépítése, a jobb képminősége (a 9-18 a széleken sokkal jobban taknyolt, és elég nagy volt a CA is, amit az E-PL5 még nem korrigált). Igazából csak a mérete az, ami a 9-18 után megszokást igényel. Alapvetően megszerettem, valószínűleg meg is tartom, bár egy kicsit motoszkál bennem, hogy arra amire használom ill. az én fotós képességeimhez mérten elég a 9-18 is, fölösleges egy pro cuccot cipelnem magammal, de végülis ennyi még belefér, a többi obit meg biztosan nem fogom pro szériásra cserélni. Az alapzoomot ki is hajítottam a táskából, 17-es fix meg 40-150 maradt mellette, ezek csak ritktán vannak fent.
-
LiquidStep
csendes tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
yle_greg
üzenetére
Tavaly az első megrendezett F1 hétvége edzéséről volt egy nagy adag hivatásosok által készített kép. Rengeteg volt köztük a bemozdult, vagy fókuszhibás, rossz kompó, no meg ők is nagyon nagy sorozattal dolgoznak. A 'sajtóba' kb csak az esszenciája kerül, ez megtévesztő.
-
Throme
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
sokkal könnyebb dolguk volt.... lassabbak voltak a versenyautók ...
Nem tudom MFT-n van-e olyan obi, aminek a stabilizátorát 2-nél több állásba is lehet kapcsolni, így pl csak a függőleges irányú stabilizálás mellett az oldalirányút kikapcsolni.
Ez is segít a svenkelésben.
Habár nekem így is küzdelem volt versenyautót (nem F1) fotózni (nem MFT-vel)
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg
üzenetére
Egy kutyuliról, kellő kreativitás híján is lehet egészen jópofa, mozgás közben elcsípett fotókat készíteni. De a Forma-1, ebből a megközelítésből, szerintem egészen más.
Akármilyen nagy technikai bravúr (vagy épp marha nagy szerencse) is egy futam alatt tűéles képet lőni egy száguldó versenyautóról, akit nem érdekelnek az autósportok, annak az csak egy dokumentált kép egy tárgyról. Engem például soha nem vonzott a Forma-1, mégis, szívesen elmerülök mondjuk Darren Heath vagy Jamey Price fotóiban. Szerintem többet nyom a latban a fotós sajátos aspektusa, kreativitása, mint az, hogy tisztán kivehető legyen az autó teljes egésze, vagy hogy tűélesen olvashatóak legyenek rajta a szponzori matricák. És ezt a szemléletet tökéletesen tükrözik az említett fotósok munkái, akik gyakran játszanak a közönség vagy a pálya adta színekkel, és tartalommal töltik meg a képeket. Price ráadásul gyakran alkalmaz hosszabb (akár 1/60, 1/20) záridőt.Hogy anno hány tekercs filmmel dolgoztak a futamokon, azt nem tudom, de Darren Heath még a filmes érából jött, és ő a saját bevallása szerint, még mindig ennek a filozófiájában fotózik. Én jóindulattal is csak hobby fotósnak mondanám magam, de szerencsére én is megéltem a filmes korszakot, úgyhogy inkább leülök gondolkodni pár percre, sem minthogy spontán ellőjek egy hétvégi programon, koncerten több száz, vagy ezer képet.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Tegnap a Hungaroringen megprobaltam lekovetni egy-egy autot. Muhaha. Eselytelen voltam oldalrol. Olyan kepet szerettem volna, ahol az auto tueles, a hatter meg elmosodik a svenkeles sebessegetol. Egy se sikerult. :-)
De az allo helyre szogezett mod bevalt, amikor sejtettem hogy mindjart odaer, akkor indult a sorozat. Volt amin csak a csore, vagy csak a segge latszott a verdanak, nameg egy csomo ures aszfaltos kep is keletkezett, de azert itt mar legalabb volt sikerelmeny is.
Regen manual obin is csinaltam ilyet, amikor a rohano/ugralo gyerekrol nem tudtam, hogy pontosan mikor er bele a fokuszba, a sorozat ott is bevalt. Csak sajnalom szegeny SD kartyat, hogy teleirom tobb szaz MB adattal, hogy aztan torolhessem. :-)
Aki azt hiszi, hogy fenykepezni minden hulye tud* (en nem tudok) az gondolkodjon el rajta, hogy meg elnek olyan emberek, akik naprol-napra ugy neztek bele a keresobe, hogy tudtak, csak 24 vagy 36 lovesuk van...
* No offense, termeszetesen nem rolatok beszelek, hogy ilyet allitanatok!
-
TayRol
nagyúr
Köszi az infót, tanácsot mindenkinek. Studi, neked főleg.
Oly Mintaboltban van még törzskártyás akciós lehetőség?
-
válasz
TayRol
üzenetére
Nekem Panasonic GX80-am van, újabban nagyon sokat fényképezek vele kutyát. A kitobival is szoktam és a 20/1.7-essel is. Utóbbival a fókusz nagyon lassú, ez eléggé akadályozó, így az AF sebességre szerintem érdemes odafigyelni gép és obi választásakor. Beltérben az ISO 6400-ig szerintem el lehet menni, a 3200 nyilván jobb de a 6400 sem használhatatlan. Az általad is írt E-M5 Mk III újabb generáció mint az enyém, magas ISO-ban valószínűleg jobb, tehát azzal szerintem pláne nem lesz probléma. Én sokszor manuális fókuszt használok, részben kényszerűségből (lassú AF), részben mert bevált (nagyon ritkán 2.8-on, jellemzőbben 4-en és megint csak kis részben 5.6-on készülnek a képek és egy adott zónára beállított élességgel fotózok focus peaking-gel).
A 40mm-nél hosszabbra szerintem a kutya esetében nincs szükség, eleinte én is vittem magammal a 45-150-est de nem passzolt hozzá, a 45 is túl sok volt. Ha a kitobit használtam (nekem a 12-32 van) akkor néha elmentem 32-ig, szóval szerintem erre a célre a 12-40 mint tartomány teljesen jó választás (az AF-je nem tudom milyen annak az obinak de az olvasottak alapján nem gagyi kategória).
Én a kutyát úgy kísérleteztem ki fotózni, hogy M mód, 1/125 vagy 1/250 (nagyon sok fény esetén 1/500) vagy bármi közötte, F/4 legtöbb esetben, és auto ISO, a záridő napszaktól függ. F/5.6 ritkán. A kutya fényképezéséhez nagyon jól jön a dönthető / kihajtható LCD de M43 milc tuti nincs nélküle így ezt csak megjegyzésként írom.
Ami irányba szerintem előbb-utóbb úgyis el fogsz menni az a videó, én is úgy voltam vele régebben, hogy na ez az a része ami egyáltalán nem érdekel de aztán úgy alakult hogy sokkal jobb a videókat visszanézni mint a képeket, magam se gondoltam volna, mindig az az állóképes típus voltam. Ezt a részét még csak most próbálgatom, de itt különösen igaz hogy olyan obit válassz ahol jól támogatott a kézi fókusz, a 12-40 szerintem pont ilyen, az én kitobim nem, viszont a 20/1.7 jó ebből a szempontból.
Nem tudom, hogy az olympus vázakon hogy van, a Pana vázakon van egy ilyen "auto manuál fókusz", azaz hogy MF-re van állítva a váz, de beállítom az AEL/AF-L gombra, hogy az AF-On gomb legyen, és így nyomok MF módban egy AF-On-t, és akkor beáll az élesség a kiválasztott helyre, és kézzel utánaállítok a beállított helyről, ha akarom, ez így mind fotónál, mind videónál nekem bevált. Gondolom Olympuson is van valami hasonló, az Olympus vázak vázstabija állítólag jobb a panáéknál, nekem ezzel sincs gondom, de ha még jobb akkor szerintem szuper videókat lehet majd velük csinálni. -
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"Hobbi szinten feljebb lépni szerintem felesleges (ha csak nem a "pénz nem számít")" - az M1mk2 és azM5mk3 között nincs nagy difi árban. Az M5-nek kicsivel jobb az AF rendszere, van kézből hi-res, ill. várhatóan jobban fog frissítéseket kapni, ellenben az M1-nek jobb a markolata, gyorsabb, nagyobb a puffer (ebben nem vagyok teljesen biztos), több gombja van és két kártyafoglalata. Igazából egyéni preferencia dönt, de a 12-40-et szerintem jobb egy rendes markolattal tartani, de persze van, aki a kisebb méretre esküszik.
-
TayRol
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Em1mk1-esem és Em5mk1-esem volt, mindkettőt szerettem. Üvegből kb mindenem volt. Nagyon megszerettem a rendszert, azt, hogy jpeg-ben kiesett a kép a vázból és készen volt, a sebességét, méretét, stb.
Együtt tudtam élni azzal, hogy iso3200 felett már kompromisszumosak voltak a képek.Nagy kedvencem az Olympus. És mivel van otthon egy ilyen hátizsákom (valamikor sok-sok éve adták ajándékba - ha jól emlékszem) megint meg kellene tölteni a belevalóval.

-
Throme
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
Én az előbbit venném. Jobb, mint az előd, AF-ben is, szenzorban is.
Ha nekem lesz valaha is váz cserém, akkor EM5 mk3 lesz, de addigra lehet lesz mk4 is, sony szenzorral és mégjobb AF-el (ha nem zár be a JIP).
Hobbi szinten feljebb lépni szerintem felesleges (ha csak nem a "pénz nem számít").
EM5, és ettől felfele időjárásálló a váz.A 12-40 obihoz is minimum az EM5 kategória lehet kényelemes.
Szerintem nézz meg pár bemutató videót, menürendszerről, kezelésről.
Neked -ha nem tévedek - volt már jópár géped, hogy hogy m43?
-
TayRol
nagyúr
Szevasztok!

Nagyon jó emlékeim vannak a m43-as rendszerről (évek óta nincs semmim) és most, hogy lesz a családban kutya, lehet megpróbálkoznék újra (nem Fuji, nem dslr, nem egyéb) valamivel.
Esélyes a mostani vázakkal, vagy felejtsem el?
-
ROBOTER
addikt
válasz
santaclaus
üzenetére
Lehet még az én képemen javítani. Kézből (támasztva) készült, és még nem ismerem a kombinációt, hogy esetleg a további rekeszelés javít-e ennyit, amennyit a diffrakció ront.
-
ROBOTER
addikt
Kipróbáltam az MC-20 telekonvertert fényszennyezés nélkül (Primostentől 3km-re).
-
peppe79
senior tag
válasz
peppe79
üzenetére
...és egy jóárasított GX9 + 12-32
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Apple iPhone 11 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku:84%
- 160 - 177 - 178 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060 (ELKELT)
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nincs em5-öm.

![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/65535/51393769099_56ed246c57_n.jpg)
Legalább nyaraláson sem néznek fotósnak
.
Hát, ha épp mozgáskövetésre, vagy arc/szem követésre állítom, persze, hogy megy az AF is valamilyen szinten. különben elvesztené a kiválasztott célt.
Én, lúzer...
A fene se érti ezt. Igaz, váloztattam néhány dolgot a beállításoknál, úgyhogy valószínűleg az is befolyásolta. Gyakran szivat a Pana a menürendszerével, még mindig nem sikerült hozzászoknom.