Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• lugosi

MODERÁTOR

válasz yle_greg #98590 üzenetére

A kajakozásban nem vagyok járatos, ezért is nem nagyon szóltam hozzá (párszor próbáltam a kajakot, igaz én mindig beleborultam, de jellemzően direkt csináltuk, meleg volt és felfrissülés volt a hideg víz, plusz ezek nem olyan "beülős" kajakok voltak, hanem műanyagból egybefröccsöntött, amibe nem tud belemenni a víz).

Csónakos túráról vannak tapasztalataim, majdnem 20 évig volt saját ladikunk egy tájvédelmi körzetben, és állati sokat mentem ki a vízimadarakat nézni, meg úgy egyáltalán. Hangsúlyozom, ez halászladik, amivel szándékosan is nehéz, vagy nem is lehet felborulni (beleesni igen, az sikerült is). Ennek egy hátránya volt ilyen fotós és egyéb szempontból, hogy itt sztenderd dolog volt, hogy a ladik feneke belül vizes, egyrészt mert kint volt állandóan kikötve (ha esett az eső, beleesett), másrészt meg ezt mi javítgattuk, tartottuk karban, deszkát cseréltünk benne, tömítettük, így nem volt 100%-os, egy kicsit szivárgott. Annyira, hogy itt szokás is volt egy rézsút félbevágott műanyag kannát tartani a ladikban kimerni a vizet (úgy kellett levágni, hogy a műanyag kanna füle legyen a fogantyú). Ez lehet, hogy nektek is jó lenne a befröccsenő víz miatt. Persze a "delux" ladikokba egyesek tettek lábrácsot, mi nem szerettük, mert ettől nem lehetett kimerni a vizet, és ha az ember talpa vizes lett, hát vizes lett.
    Távcsövezés esetén nem igazán érdekelne a víz, mert olyan távcsöveket használok, amik vízállóak, és ott a beleejtés is könnyen meg van akadályozva a nyakpánttal. Fotózni relatíve keveset fotóztam így csónakból, valahogy nekem teljesen természetes volt ebben az időben, hogy ez a látvány bármikor elérhető és mindennapos, ezért eszembe se jutott, hogy ez valakinek érdekes lehet és meg kellene örökíteni. :/ Amikor a fotós társaság is jött, akkor úgy oldottuk meg, hogy a ladik elejébe tettük a fotós felszerelést, mert jellemzően az volt a legmagasabban, így a víz nem tudott odafolyni, amennyiben a kajaknak egy kicsit felfelé emelkedik az eleje, van benne ilyen görbület, akkor érdemes lehet ott is ezt csinálni. A fotós társak viselkedéséből kiindulva én inkább azt láttam, hogy mindenki inkább a beleejtéstől tart inkább, mint a fröccsenő vagy egyéb víztől, illetve hát mindenki normálisan, felelősségteljesen viselkedett így a borulás nem jött szóba (de hangsúlyozom, hogy azzal a típussal művészet lett volna borulni).

A 2000-es évek második fele óta nincs meg a ladik, meg egyáltalán keveset járok arra sajnos, de az egyik fotós barátom 70mm-en (aps-cn, szóval legyen kb. 100mm ekv.) csinált olyan képet szürke gémről, ahol a madár nem egy kis folt volt a képen, hanem értékelhető részét töltötte ki a képnek, ennyire közel lehetett menni. Szóval szerintem tök érdemes fényképezőgépet vinni, csak óvatosan és nagyon vigyázva kell, mert ha az ember a géppel van elfoglalva, akkor másra nem figyel oda, nehogy baleset legyen. Például mikor mi mentünk ki a ladikkal, az volt a "szabály", hogy aki evez és irányít, az nem fotóz (mondjuk nem is nagyon tudott volna), viszont így született meg az a madaras kép, ahol a ladik elejében hasalva fotózott az egyik srác, közel a víz színéhez madarakat, állati jó fotói lettek. Majd visszakeresem, hogy nekem vannak-e képeim, de szerintem max úgy ha valaki csinált párat az én gépemmel is, mert mindig én eveztem, és igazából valahogy nem is éreztem akkoriban különlegesnek ezt a látványt, amit megérné lefotózni :W hát igen.

Kajakba én inkább úgy mernék fotós felszerelést vinni, hogy valami ilyen "másodlagos" fényképezőgépet, mint amilyen a te bridge géped, amiért nagyon idézőjelesen írva "nem kár", vagy mondjuk úgy nem akkora kár, ha víz éri, mint a "nagy" szettet. Én tárolni meg vinni ezt valami erősebb nejlonszatyorban, vagy nejlonzacskóban oldanám meg egy laza csomót kötve rá, így használat után azonnal visszatenném. Mivel ebbe még némi levegő is szorul, megkockáztatom, hogy a csomag vízbe ejtése esetén lebegne így nem veszne el. Amikor meg a kajakból fotóznék akkor megkérném a többieket akik szintén ott vannak, hogy most kicsit jobban figyeljenek hogy ne legyen borulás.

Új hozzászólás Aktív témák