Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Markolatos váz, a régi zárral, képstab nélkül, de már 4k videóval és sorozattal. Nem időjárás álló, kissé műanyag hatású, és -ha csak nem változott az elmúlt két évben- a színei kissé furák. Videóra gimballal jó választás lehet, mert elég korrekt áron mennek mostanában használtan.
A GX9 ezzel szemben egy zsebváz formára, de már az új szenzorral, képstabbal és elektromágneses zárral, markolat nélkül.
Itt van hozzájuk egy kis segítség. -
A G7-et hová lehet elhelyezni egy GX9-cel szemben?
A 16 vs. 20-as szenzort leszámítva. -
MrChris
nagyúr
Bocs fiúk, de most túlgondoltátok

I.S. Status Scope, jöhetne G9-re is. -
válasz
MrChris
üzenetére
Arra, hogy a stabi brutál gyors mozgásokra képes, a kijelző meg kb. 30/60FPS-sel frissít, + a kijelző késleltetése. Mire a kijelző frissül, a stabi már ment 3 kört ide-oda

+ hiába látod, lenyomod az expógombot, elmozdul a gép és az expógomb után is van késleltetés a kép elkészültéig, megint mozdul a gép. -
MrChris
nagyúr
-
-
ROBOTER
addikt
válasz
Allien
üzenetére
Akkor ugyanezt képzeld el úgy, hogy nagytelével svenkelsz egy íven mozgó tárgyat, ami 250km/h-val megy éppen és 1/60-at ki kell tartanod, mert az adja a képi hatást, amit el szeretnél érni.
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Erre vannak jó technikák is... Már persze, a legtutibb az állvány.
De, ha nincs ló, jó a szamár, és ennek minden változata is. Anno, jártam légpuska lövészetre, ott kezdő szinten megtapasztaltam a (NEM)légzés fontosságát!
A puska helyes tartását, és ezeken felül a kreativitás is sokat segíthet.
Rossz fényviszonyok mellett, nagylátó is be-bemozdulhat. Példul, temlomban. Ott, akár a földre is le lehet rakni a kamerát, leülni, könyökök letámasztva, és sorolhatnám. De, ez sokatoknak evidens, gondolom. A nagytele már más kérdés. Az már állvány nélkül kb mint egy snipa fegyverrel célzás. Már, nem a COD-bam, természetesen. Habár, anno a Battlefield-ben is jól le volt modellezve, ahogyan a célkereszt egy fektetett nyolcasban kóricált. Ugyan ez a nagytelénél is megvan.. Ergo, össze kombinálva a dolgokat, plusz a dual stabi azért lehet eredményes...

-
Allien
veterán
válasz
Hi!King
üzenetére
Amúgy, ha nem is érti az ember, meg lehet tapasztalni, elvileg. Már, ha van a két véglet obid.
Mondjuk, nekem a Pana G80 mellé a 12-60-s van. De, az előző vázam is hasonló volt, Pentax K5-nél is. Verőfényes napsüti, nézel bele a keresőbe, és mintha minden stabil lenne (ekv. 28mm és alatta tutira), nem látsz mozgást. Aztán, obi csere, és bele nézel egy erős telébe. Ugyan az a fényerő, süt ezerrel a napocska, mégis, erős (akár erős is lehet) mozgást tapasztalhatsz. Van szerencsém bírtokolni egy 100-300mm-st, és biza ekv 600mm-nél van ám mozgás rendesen. Pedig, tudom, hogy tartsam stabilan a gépm.
Hiszen, én nem boxolni jártam, hanem lövészetre.
-
MrChris
nagyúr
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ezért lenne jó, ha a keresőben lenne egy IBIS helyzetjelző pontocska, ami mindig az optikai közepet mutatná, így némi ügyességgel, mint a golyós labirintus játék középen lehetne tartani a szenzort, vagy segíteni. Mert miközben a keresőbe bámul a szemem nem annyira jól tudom kontrollálni a saját elmozdulásom, hisz a képen mindent jónak látok aztán egyszer csak visszamozog. Főképp telézésnél, meg videózásnál lenne hasznos, hasonlóan a műhorizonthoz.
-
Hi!King
őstag
"Emiatt minél nagyobb a gyújtótávolság, annál inkább az obistabi a hatásosabb a szenzorstabi ellenében, mert az nem a szenzoron, hanem még az obiból kilépő fény előtt nyúl bele, ahol még sokkal könnyebb korrigálni (már csak azért is, mert (frontlencse-szenzor távolságilag) nem a legvégén, hanem a közepén, harmadán nyúl bele, ahol logikusan könnyeb korrigálni)."
Na, épp erre voltam kíváncsi, akkor ezek szerint jól értelmeztem. Tehát gyakorlatilag az ois hatékonysága függ az elfordulás fokától, míg a szenzorstabijé elsősorban a vetített kép elmozdulásától függ (nyilván ez leegyszerűsítés).
-
Hi!King
őstag
válasz
ROBOTER
üzenetére
"25m gyurtáv, 1 fok elfordulás, X mm mozgási kényszer a szenzoron, hogy stabil maradjon a kép
250mm gyutáv, 1 fok -> 10X mm"
Igen, ezt elsőre is felfogtam.
"X mm-t el tudunk tolni a szenzoron."
Ezt is. Nem ez volt a kérdés, hanem hogy ha már nem tudjuk eltolni a szenzoron, akkor dual IS esetében segít-e az ois.
Ezért vetettem fel, hogy akkor miért van az, hogy ugyanazon Y mm eltolás esetében, ahol a záridőt változtatjuk 250 mm, illetve 25 mm esetében, tehát a fok fog eltérni, az Y marad, akkor mi a különbség az ois és az ibis működése között, miért tud az egyik esetben ha már nem elég a szenzor eltolás, segíteni az ois, a másik esetben meg nem? A hülyének nézés nem segít, mert amit most megismételtél, azokat elsőre is értettem, de épp a lényeget nem válaszoltad meg, hogy miért segít az ois hosszú gyújtótávolság esetében, ott miért nem számít, hogy már nem tud a szenzor stabi annyit eltolni adott esetben?
-
asdf_
veterán
válasz
Hi!King
üzenetére
Vegyél egy random alapobit, meg egy hozzá 10x-es nagyításút. Ha elmozdul a kezed fél mm-t, akkor egy alapobival minimálisat kell korrigálni, simán kimozogja a szenzorstabi. Ugyanekkora elmozdulás egy teleobinál akár azt is jelentheti, hogy a látott kép harmada kimozdult a keretből. Tehát sokkal gyorsabban, és sokkal precízebben kell a szenzorstabinak dolgoznia, és ennek nyilván fizikai határai vannak, ennek van egy felbontóképessége , egy pontossága és egy sebessége, amit nem lehet megugorni, no meg persze a vetített képnek sem kéne lemozdulnia a szenzorról, ennek is van egy határa. Emiatt minél nagyobb a gyújtótávolság, annál inkább az obistabi a hatásosabb a szenzorstabi ellenében, mert az nem a szenzoron, hanem még az obiból kilépő fény előtt nyúl bele, ahol még sokkal könnyebb korrigálni (már csak azért is, mert (frontlencse-szenzor távolságilag) nem a legvégén, hanem a közepén, harmadán nyúl bele, ahol logikusan könnyeb korrigálni).
-
ROBOTER
addikt
válasz
Hi!King
üzenetére
Nem, könyörgöm.
Az elmozdulás maximális mértéke a korlátozó tényező.
25m gyurtáv, 1 fok elfordulás, X mm mozgási kényszer a szenzoron, hogy stabil maradjon a kép
250mm gyutáv, 1 fok -> 10X mm
X mm-t el tudunk tolni a szenzoron.
10X mm-t nem tudunk tolni a szenzoron, mert lehetetlen, ki kellene jönni a kamera oldalán a szenzornak
De a 25mm vicc. A mai IBIS megoldja. Amit már nem tud megoldani, ott az érzékelés/mozgatás pontossága amúgy is szétcseszi a képet.
vagy: Biztosan érted, hogy néz ki egy objektívben a fény útja?
-
Hi!King
őstag
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ez alapján továbbra sem világos. Az nem világos, hogy mi magyarázza, hogy a szenzor stabi működése, vetített mm függő, míg az ois működése kamera elfordulás függő? Mert amit írsz, az alapján csak erre tudok következtetni, hiszen azt állítod, hogy ugyanannyi mm szenzoron mért elmozdulás esetében tele tartományban hozzátesz az ois, széles látószögön meg nem, mert ugye az előbbihez nagyobb kamera elfordulás tartozik, mint az utóbbihoz. Ha ez az összefüggés, akkor viszont tele tartományban meg az ibisnek kellene értelmetlennek lennie.
-
ROBOTER
addikt
válasz
Hi!King
üzenetére
Szögben gondolkodj. Amikor a kezed remeg, a témához képest nem csak oldalirányban mozdul el, hanem elfordul. Az oldalirányú elmozdulás hatása jelentéktelen normál esetben, mert ott a lineáris nagyítás pici. Egy tájképnél 1:1000 vagy 1:10000. Ha kezed elmozdul oldalirányban 1cm-t, az a tárgysíkban 1 század, vagy 1 ezred mm. Pont ez választja el egymástól a makrót és a normál (kis lineáris nagyítású) helyzeteket, annak idején ezért volt nagy szám a Canon 100 IS, ami oldalirányban is stabilizált. Ilyesmi az Olympus 5 tengelyes IBIS.
De még egy fejportré is 1:30 körül van a rendszerünkben.
Az elfordulásnak van igazán hatása. Minél nagyobb a képszög, annál kevésbé mozdul el a vetített kép azonos kamera-elfordulásnál. Ami 1mm elmozdulás 25-ös obinál, az 12mm a 300-asnál. Nyilván a szenzor szélességének 2/3-át nem lehet eltolni. Lehet, csak kicsit "érdekes" felfüggesztés kellene hozzá. De az 1..2mm-t gyönyörűen megoldották.
A lencsét nem lehet sem gyorsabban, sem "jobban érzékelve" elmozdítani, mint a szenzort. Ha az érzékelés pontossága a kor színvonalán adott, az nem fog jobb lenni az objektívben, mint a vázban.
És lehet velem van a gond, de 20 megapixeles vázat 4K monitorral nem azért veszek, hogy 3x3 pixelt összevonva elfogadhatóan nézzen ki egy kép.
-
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nem hozzáértőként azért csodálkozok ezeken (az utóbbi kettőn), mert pl. a Pana 12-32 is stabis, és egy kicsi, könnyű objektív, és az se tűnt fel hogy nagyon megdrágította volna a dolgokat, kitobiként nem volt jelentős felára.
Az igaz hogy a megjelenésekor a GM1-ben tényleg nem volt IBIS. -
ROBOTER
addikt
válasz
Hi!King
üzenetére
Az optikai tengely nem kívánt mozgásának nem csak sebessége van, és nem csak az ehhez tartozó érzékelési és beavatkozási sebességet kell értékelni, hanem amplitúdója is van.
Ha 50mm-eq-n akkorát mozdul a tengely (és olyan hosszú az idő), hogy kimegy az IBIS oldalirányú mozgásteréből (mm nagyságrend), abból pixelre éles kép nem lesz semmivel. Maximum egy menthető művészfotó. Több mm-t képes elmozdulni a szenzor, 2mm esetén azt jelenti, hogy 5 fok körül eltekeredik a tengely. Ahhoz nem remegő kéz kell, hanem el kell dobni a kamerát.
Az objektív IS és a hibrid ott segít, ahol az oldalirányú elmozdulás a szóba jöhető záridő alatt kimehet az IBIS mozgásteréből.
-
Hi!King
őstag
válasz
ROBOTER
üzenetére
Engem érdekelne miben segít, eddig azt gondoltam, hogy 25 mm-en is igaz, hogy dual is-el hosszabb záridővel lehet megtartani ugyanazt, mint ha csak vázstabi van. Mennyire jelentéktelen az a jelentéktelen? Ami pedig a méretnövekedést, illetve a drágítást illeti, ezt összevetve egy esetleges nagyobb rekesszel, mint alternatívával, is igaz, hogy a stabi durván növeli az árat és a méretet? (Nyilván tudom, hogy a nagyobb rekesz mozgó témánál is segít.)
-
-
asdf_
veterán
8-25-re halál fölösleges az obistabi, el nem tudom képzelni, hogy raknának bele. Minek???
-
aginor
veterán
A 15-ös sem lenne rossz, de az csak 1.7 és közben alig olcsóbb csak mint a fenti két típus.
ROBOTER: 25mm-en F4 rekesz mellett van értelme, 8mm-en valóban kevesebb, de ugyanakkor ha már nagy és nem is túl olcsó, akkor legalább legyen benne fícsőr.

Egyelőre nincs közmegegyezés a fórumokban arról, hogy lesz-e benne képstab, vagy nem. Mondjuk a VCM inkább fókuszmotorra utal, ami viszont a te álláspontodat támasztja alá. Igazából mindegy is, mert szerdán elvileg kiderül, addig meg már csak kibírjuk vhogy a biztos tudat nélkül is.
-
válasz
hibavissza
üzenetére
Pont van fent egy 15-ös 99-ért a melléfogáson.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
ThorsHUN
üzenetére
Direkt ezért vennél obit? Akkor én inkább egy fényerős zoom-ot néznék, pl. 12-35mm f/2.8 (akár kölcsönbe). Sokat nem tudunk a szituról, de szerintem dobna a fotók változatosságán, ha nem csak egy gyújtótávon készülnének. Azzal sincs baj, ha kicsit bevillantod a helyet vakuval. Finoman, odafigyelve használva, géptől távolabb elsütve (esetleg fóliákkal színezve) szerintem még hozzá is tenne a képekhez. Egy Godox TT350 bőven elég lenne ide. Ha van led fényed, azokat is elrejtheted okosan ide-oda.
hibavissza, aginor: Esetleg még Leica 15mm f/1.7. Bár ez is sokkal drágább, mint a 14-es, meg a 25-ös Lumix.
-
hibavissza
veterán
válasz
ThorsHUN
üzenetére
Van olyan, hogy 14 f2,5. 40 ezer körül megy hasznàltban. Ezzel sok mindent meg lehet oldani. Autófókusszal nem nagyon van olcsóbb megoldàs. Méltatlanul mellőzött obi. Valójàban picit nagyobb làtószöget ad mint a kitobik és az f2,5 ISO 1600-on még értelmezhető zàridőket ad belérben. Esetleg 20 f1,7 vagy Oly 18 f1,8 a következő lépcső. Az ekv. 40 mm szerintem szűk egy kocsmàba. Sigmànak is van 2,8-as AF obija 20 mm körül. Szerintem az màr sem làtószögben, sem fényerőben nem elég jó. Sigma szinte mindig gyebgébb T értékkel bír. Egy próbàt megér, mert nem dràga a Sigma sem.
-
aginor
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
Ezt írja a cikk: "Lens IS Mechanism VCM (voice coil motor)".
Mondjuk pont van értelme az obiban is stabinak, pláne most, amikor a Canon 8 fényértéket prognosztizál az R3-ba. Bár az tény, hogy nem a 8-25 a legérintettebb gyújtótáv, én se ebbe tenném ha választhatnák (hanem mondjuk a 100-as makróba, vagy egy 40-150 Pro mk2-be). -
ThorsHUN
őstag
Sziasztok! Nagyon amator kerdest tennek fel. Esti ejszakai kocsmai belteri fotok keszitesere (tehat nem nagy hely, rossz fenyviszonyok) milyen gyutavot javasoltok, vagy kis penzbol felejtsem el az egeszet mert sokkal jobbat ugysem tudok kihozni, mint a kitobi (oly)?
Pana 25mm 1.7 vagy inkabb egy sigma 18mm 2.8?
Vaku nelkul menne ez egyaltalan?
Koszi! -
aginor
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
A poszt és a képek alapján pár tipp tőlem: fókuszmód váltáshoz a szokásos PRO mechanika itt is jelen van (tologatós gyűrű), a leírás szerint van benne IS, ami gondolom a képstab lenne, méretre hasonló a 8-18-hoz, csak kicsit kövérebb és nehezebb. Amúgy az 1100dodo már jobban hangzik (hát még akkor milyen jó lenne, ha 1:1-ben lenne forintra váltva).
-
p_adam
addikt
A photorumors oldal szerint 1099$ az Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8-25mm f/4 PRO objektív ára, ez már reálisabb.
-
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Kérdés, hogy milyen árcédulával jönnek ki majd az új objektívek a konkurenciánál (?).
Nem tudom, hogy az optikákat mennyire érinti a nyersanyaghiány, de pl. az építőiparban iszonyatos mértékű áremelkedés történt. És ez nem csak a lakásfelújítási támogatásnak, vagy a szakemberhiánynak köszönhető, hanem a nyersanyaghiánynak is. Ott volt pl. a BASF gyár tűzesete, ami többek közt az építőipari segédanyagok (csemperagasztók stb) árát is megdobta vagy 20-40%-kal, vagy mondjuk az a tény, hogy a fakitermelés nagy része Kínai exportra kerül, a fatelepekre már alig jut normális faáru.
A 14mm vastag lambériát tavaly még 1500 Ft-os négyzetméter áron adtuk, idén év elején felugrott az ára 2800 Ft-ra, most a hét elején pedig - nem elírás - 8000 Ft-ra!!! És senki nem garantálja, hogy nem lesz ettől még drágább. Ha árajánlatot kell adnom, az eddig megszokott 30 nap helyett, 3-5 napos árgaranciát adok. -
aginor
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Az nem zoom, és full manuál, nem egy liga, bár mintha a Laowának is lenne 10mm-es fixe is.
vond: egyet értünk. Ilyen árazás mellet már tényleg komoly alternatíva egy ff rendszer. Ezek után kíváncsi leszek, hogy az új vázaikat hogyan fogják pozíciónálni..
nozs23: először én is ezt gondoltam, aztán megnéztem a 12-100 aktuális árát és mindjárt nem tűnik olyan lehetetlennek sajnos. Mondjuk az a magánvéleményem, hogy aki egy F4-es lencséért ennyit fizet, az meg is érdemli. Ehhez képest a Pana 10-17 best buy..
-
válasz
peppe79
üzenetére
Szerintem (hangsúlyozom hogy ez személyes vélemény) a manuális fókusz utoljára a régi manuális filmes vázakkal volt használható, azóta folyamatosan mozog valahol “kompromisszumosan nyűgös”, a borzasztó és a használhatatlan között. Ahhoz azért kell egy kereső is, ami erre van kitalálva.
-
aginor
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Ezt a részét megértem. Mondjuk az Oly Pro objektíveknél (kivéve 12-45) inkább elektro-machanikus a gyűrű, mint szimplán elektromos. Érdemes lenne megnézned egyszer egy ilyet is, ill. a Pana újdonsága akkor neked szól.

Mondjuk szerintem pont makrónál jó ez a megoldás, mivel gyakran van az ember hülye pozícióban, amikor viszont nagy könnyebbség, hogy egy újjal is precízen lehet állítani, ha kell és nem kell fogást váltani hozzá, de ízlések és pofonok, ugye.
-
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Hozzászoktam már a manuális objektívekhez, ahol függetlenül attól, hogy gyorsan vagy lassan fókuszálok, az egyenletes marad, nem pedig exponenciálisan változik. Így aztán a végállás két pontja sem változik, és a fizikailag is érezhető, hiszen nem fordul tovább a fókuszgyűrű.
A focus by wire ugye ennek pont az ellentettje. Lehet, hogy valakinek előnyös, de én nem tudtam hozzászokni...kiváltképp nem makrónál, rossz fényviszonyok között, vagy videózáskor. -
peppe79
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
A 25mm-es Pana újonnan 60-ért elérhető, itthonról is, 2 év garival. Annyit talán még megér, de többet szerintem nem.Használtan meg jó esetben ér úgy 40-45-öt.
Nekem is van egy, de már nem használom, a szekrényben lapul. Képtelen voltam megszokni a focus by wire-t. A gyerek ballagásakor talán még felteszem utoljára a vázra, aztán eladom. A 45mm-es Olyval is nagyon rég fotóztam már, a fenti okokból kifolyólag. AF-et ritkán használok, a kézifókusz pedig számomra használhatatlan ezekkel az objektívekkel (elfogadva azt a tényt, hogy nem erre tervezték őket). -
Hi!King
őstag
válasz
panoly
üzenetére
Nem tudom, de logikusnak tűnik, hogy működnie kell helyesen a vázstabinak, ha az ois ki van kapcsolva, mivel a váz tudja a gyújtótávolságot, a vázstabinak meg más információ nem kell. Ha oly obikkal is megy a pana vázstabi, illetve fordítva, akkor ennek is mennie kell. Elektronikus kapcsolat nélküli obiknál van, hogy be kell állítani a vázon a gyújtótávolságot, így azoknál nem lenne nyerő, ha zoomosak lennének.
(Viszont ha nem kell dual is, de van vázstabid, akkor az Olympus és Tamron nagyátfogású obik is alternatívák, ha esetleg épp van használtan.)Szerk.:
Ja, látom, index fórumon hirdette, a 45 nagyon alacsony, nem csoda, hogy pillanatok alatt elment. Múltkor 25-ért hirdetett valaki esztétikai hibás Pana 25 mm f/1.7-et, pár órával hogy kitette, ráírtam, azt írta, már negyedik vagyok, aki vinné. Én nem sokszor használnám, de ilyen áron megvettem volna, unokaöcséim, unokahúgaim fotózására jó lenne, de 65-70-et sajnálok érte, mert nagyrészt csak porosodna. Meg volt múltkor Hardveraprón 9-18, azt viszont használnám is, de az is hamar elkelt. -
-
Hi!King
őstag
válasz
panoly
üzenetére
Mielőtt a filterre térnénk, a 14-140-et tisztáznám, ha esetleg nem teljesen tiszta neked, mert abból 3 féle Panasonic van. Van a régi, a 14-140 f/4-5.8, van a 14-140mm F3.5-5.6, illetve utóbbinak van a felújított, II-es változata, ami időjárás álló. Nyilván most I alatt nem a másodikat érted, hanem az f/4-5.8-ast. Én tavasszal vettem egy ilyet használtan. Azon kívül, hogy valamivel nagyobb és jóval nehezebb, azt kell még róla tudni, hogy dual IS-t nem tud, az én vázam nem IS-es, így nekem nem számít.
Biztosat nem mondhatok, de simán lehet, hogy belelóg, abból gondolom, hogy szerintem az obi rövid vége ki van centizve, homogén égen nekem fel szokott tűnni, hogy széleslátószögön kicsit vignettál (nem lóg bele semmi, csak kicsit sötétebb), míg ugyanez nekem nem tűnik fel 12-32-nél. Én csak napellenzővel vagy csak 58 mm-es polárszűrővel használom.
-
panoly
tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy variable ND filtert, előre kilegózva, hogy milyen objektíveket szeretnék esetleg a palettára, és emiatt az 58mm-es mellett döntöttem.Igazából az utolsó objektív amit valószínűleg vennék az a 14-140, annak is a kettes verzióját néztem, 58mm-es szűrő átmérővel. Viszont szembejött most egy jó 14-140 i, annak viszont most láttam csak, hogy 62mm a szűrőátmérője. A kérdés, hogy szerintetek u-rig + 62-to 58mm stepdown ringgel jó lehet az 58-as szűrő? Van egy aránylag vaskos pereme a 14-140-nek, ettől persze "széles" látón simán belelóghat a széle
. -
ROBOTER
addikt
Hú gyerekek, az a 8-25 PRO nagyon kellene. Néztétek a képeket?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Hi!King
üzenetére
A gimp fő problémája, hogy destruktív, míg a PS és Affinity korrekciós rétegei nem azok. Biztos vannak olyan guruk, akik tudják, hogy egy új réteget hogyan kell keverni, hogy megegyező vagy hasonló hatást érjünk el, de legtöbben csak szerkeszteni szeretnénk a képeket nem matekozni.
-
ROBOTER
addikt
válasz
peppe79
üzenetére
Össze lehet kombinálni a kettőt, de nekem sokkal kényelmesebb elővenni a TIFF fájlt újra, amikor egy jól sikerült képből az ötödik verziót vágom, mert miután már legyártottam belőle 3 háttérképet és kiraktam az ismerősöknek, ki is akarom nyomtatni.
A RawTherapee magyar fejlesztésként indult, de mára egy nemzetközi csapat van mögötte. Az ergonómiája pocsék, de engem mindenért kárpótol a tudása és az ingyenessége.
-
Hi!King
őstag
Gimp az jó program, nagyon sokat tud, egy időben használtam munkában is apróbb dolgokra, nem vagyok grafikus, hanem fejlesztő, szóval csak az én nagyon alap szintemen. Viszont durvább a tanulási görbéje, mint PS-nak vagy az Affinity-nek, mivel kevésbé felhasználóbarát a felülete, elsőre nehezebb megtalálni ami kell. Sok más ismerősöm használja amúgy apróbb feladatokra, csak ilyenekért kevesen fizetnek elő PS-ra, vagy vesznek meg más fizetős szoftvert.
Rawtherapee-val rossz volt a kezdeti tapasztalatom, az akkori gépemen nagyon lassú volt, emellett az akkori kompakt fényképezőgépemhez nem volt meg benne a lens correction profil. A mostani asztali gépemen valószínűleg nem lenne gond használni, illetve viszonylag régi modell és népszerű obijaim vannak, de már jó ideje megszoktam a Silkypix Pro-t (Pana only változatot vettem meg jó áron).
-
peppe79
senior tag
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
Én amatőr vagyok, a családot, a kutyát és a számomra érdekes helyeket / dolgokat szoktam fotózni, szóval én teljesen alkalmi vagyok. A Mac OS Fotók alkalmazását használom mindenre, de kipróbálnék egy rawkonvertert, mostanában gondolkoztam azon hogy a régi raw fileokkal vajon mit tudna kezdeni egy modernebb konverter (régen a dslr korszak elején mindent rawban fényképeztem).
-
-
ROBOTER
addikt
válasz
peppe79
üzenetére
A RawTherapee elsősorban egy előhívó szoftver.
A vágást és a JPG minőségét viszont jobban tudom kontrollálni a GIMP-ben.
A kettő közé pedig kell egy veszteségmentes formátum, amivel átadom az egyikből a másiknak az adatot. Sokszor 1 TIFF-ből 2..3 JPG verziót is előállítok. Nagy felbontású képet, mobil vagy PC háttérképet, üzenet vagy bejegyzéshez más méretet, egyszer védjeggyel, máskor nélküle, eltérő oldalarányokkal.
Ennyi. -
aginor
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Remélem nem várnak addig.
Alapvetően két lehetőségük van, vagy az új szenzorokkal kiadnak teljesen új vázakat (amivel vagy megvárják a mostani generáció normál életciklusát, vagy rekord rövid idő alatt lecserélik őket), vagy kiadják a jelenlegi -elé fiatal- generáció frissített változatait, amik csak a szenzorban és az esetlegesen hozzájuk kapcsolódó fícsőrökben különböznek.
Mivel szerintem most elég fontos lenne a rendszer revitalizálása, én az utóbbit látom -legalább részben- megoldásnak, hogy a kedélyek kicsit megnyugodjanak, és kissé pozitívabb irányba vigyék a rendszer használóinak jövőképét.
-
Lassú Víz
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Spórolós topik
- BestBuy topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4240
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hó garanciával
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Zalman T4Plus CoolerMaster 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

El lehetne kerülni a rántásokat. Egyre másra nézegetem az L mount lineupot...annyira jó lenne az a rendszer, ha csinálnának valamit a követő fókusszal (és csatlakozna a Samyang
)

![[link] [link]](https://live.staticflickr.com/4100/4902311512_ae1b738f86_w.jpg)
Gyakorolni, hogy amikor eljön életed egyik legjobb pillanata, sikerüljön is az a kép.

.