Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
yle_greg
aktív tag
Hajonaplo, masodik nap, pentek.
Haromlab felkendacsolva, GX9 + 14-140 felrakva. Egyesz jol muzsikalt a szet, a magassaga miatt alig kapott par csepp vizet. Visszafele lecsereltem a halszemre, a szuk nadasokban azzal szinte szurrealis videot lehetett kesziteni. Allokep keves keszult, inkabb videoztam az elottem, mellettem, srehen mogottem lapatolo embert.
Hazafele elkapott a vihar, ugyhogy zsakot huztam a fejere, teljesen jol megvedte a felszerelest.
Megprobalok felrakni nehany kepet rola.
Bejegyzes vege. -
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Egy E-M1 szintű gépnél még meg is érteném, hogy ilyen amatőröknek (én), meg mobiltelósoknak való "játékot" kivesznek.
Mégis csak profibbaknak van ez a kategórai - gondolom én - de alatta simán elfért volna.Véletlen láttam régebben Peter Forsgard egyik videóját, amiben a helyes panoráma kép készítéshez bemutatta a megfelelő gépmozgatást.
Ki fogom próbálni. Én is rosszul kezeltem a panoráma képeket.
Ezért örültem, hogy egy GF7 mégis tudott készíteni panorámát kvázi helyettem.
Egy OMD vázzal szinte vakon készítek panorámát, mert nem látom a végeredményt, hogy összefűzhető, vagy kuka az egész sorozat...Szóval biztonság kedvéért a szinte tuti 12mm-es fókusszal lőtt kép mellé bepróbálkozom a panorámával.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Annyira, hogy az E-M1 után a mark II-ből száműzték. Nem mintha a mark I panorámájától hanyatt lehetne esni, még arra sem voltak képesek, hogy a kirajzolt keretbe odategyék az előző kép szélét az illesztés megkönnyítéséhez. Összefűzni pedig csak gépen kívül. A hülye vázspecifikus korlátozásokkal még azt is elérték, hogy a workspace semmilyen E-M1 Mk II-vel készült képből nem csinál panorámát. Gratulálok. Szerencsére az említett programok nem ennyire finnyásak.
A helyedben nem mondanék le a panoráma képről emiatt. Pár expóval több, kidobni ráérsz akkor is, amikor elégedett leszel azzal a bizonyos 12-essel kapott képpel.
-
peppe79
senior tag
válasz
nozs23
üzenetére
"Ha az jott volna ki, amit irsz akkor meg azt kerdezne valaki, hogy miert nem rovidebb f/1.7-el.
"Akkor rögtön jelezném is: 17-50 még jobb lett volna, mint street-portré mindenes.
De persze a 25-50 sem rossz, kapásból lefedné a fényerős, 25-ös, 35-ös, 50-es objektíveimet. Ami a nagy kérdés, hogy mekkora súlya lesz, meg hogy milyen vele a kézi élességállítás (?). Amit pedig nem értek, hogy miért került a "frontlencse oldalára" a rekeszállító gyűrű? A Speedmasteren is gyakran szívok vele, nem könnyű hozzászokni.
-
Allien
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Pedig rohadt egyszerű. Ráadásul, raw-ban is lehet nyomatni. Van 1-2 trükk, amit amúgy a gép csinál most helyetted, de, amúgy tök egyszerű. A legfontosabb, hogy kb 30% átfedéssel komponálj. Ezt hamar be lehet gyakorolni, de, akár állványról egy jobb fejjel, egyszerűbb is lehet, nem feltétlenül eleve panoráma fejjel. Én amúgy úgy szoktam, hogy eldöntöm, hogy az ég legyen a 60-70%, vagy a táj. Az arányon lehet változtatni, de, a pont a fele az sose jó. Aztán otthon előveszem a panorama factory progim, és azzal elkészíttetem. Ok, ez a progi fizetős, és már régi, de, vannak hasonló progik, melyek speciálisan, csak erre vannak kihegyezve.
Kis trükkel, ha van rá időd, példul, egy mozgó tárgyat (pl autó, hajó) el lehet úgy vezetni, hogy végig menjen a képen. De, akár egy személlyel is lehet hasonló trükköket, főleg, ha ismerős...
-
-
trlala
aktív tag
Pana 25-50 f1.7
[link] -
ROBOTER
addikt
válasz
Hi!King
üzenetére
Nekem sokáig Samsung S sorozatú és iPhone telefonjaim voltak, most lett egy Huawei P30 Pro. Nagyon sokat panorámázok, és eddig nem volt gondom, főként az S9+ képminőségével voltam elégedett. A P30 viszont amilyen kiváló állóképnél, olyan rossz panorámánál (és a fókuszban). Egyszerűen minden panorámaképen van egy foltos átmenet, ahol expozíciót vált, és ha homogén a terület, pl. égbolt, nagyjából használhatatlan a panoráma. Szerintem a Samsung és az iPhone bracketingel, elemez és utólag dönti el, hogy melyik képkockát (oszlopot) használja fel az összefűzésnél, utólagos expozíció-korrekcióval.
Szóval ha minőség kell nem marad más, mint az E-M5 és a Hugin. Viszont tény, hogy egy rohadt nagy TV-n eszméletlen hatást nyújt. Itt még a 8K tévéknek is látnám értelmét.
-
Hi!King
őstag
Hangsúlyozom, sosem volt csúcskategóriás telefonom, de ami telefonokkal ezidáig használtam a panoráma funkciót, azok még ha jobbakat is csináltak, mint a TZ70, azért nyomába sem érnek annak, amit RAW szerkesztéssel + összeillesztéssel össze lehet hozni. Épp nemrég szedtem össze néhány éves képeket, volt köztük jópár mobilos panoráma kép, majdnem mindegyikkel volt valami, pl. kiégett részek, feltűnő geometriai, expozíciós hibák, és persze ami a legfontosabb: a mobiltelefon szoftvere nem feltétlenül azt csinálta, amit én szerettem volna, és erre semmiféle ráhatásom nincs.
A RAW-k összefűzése leginkább az torzítások miatt lenne necces kérdés, hogy hogyan csinálja a kamera. Affinity-vel lehet közvetlenül RAW-kat is összefűzni, csak az elég fura dolgokat eredményez, mivel nagy látószögön a barell distortion-ös képek így közel nincsenek egy vonalban, a széleken nincsenek megfelelő illesztési pontok. Nyilván AI meg tudná oldani, de akkor az már ugyanaz, mint ha lens correction-t csináltál volna előtte, és úgy rakod össze, csak annak már semmi köze a RAW-hoz, illetve a szempontjaid sem kerülnek figyelembe vételre, hogy pl. a sarkok hol legyenek.
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
A panoráma képeket (az összefűzötteket) miért csak jpeg-ben lehet menteni? Nem hiszem, hogy olyan nagy probléma lenne a raw-otat összefűzni. Vagy ha már az, akkor miért nincs panoráma segéd nyers formátumhoz? Olyasmire gondolok, ahogy mutatná a segédvonalakat (természetesen vízszinttel együtt) és a képek átfedéseit, hogy ezzel ne a fotósnak kelljen bajlódni.
"mikor ezt már a mobiltelók is megoldják, miért kellett ezt így kivitelezni." - pont az ilyenek miatt terjedtek olyan könnyen a mobilok, és gondolják még ma is (sok esetben jogosan), hogy a fényképezőgéppel fényképezés macerás, míg mobillal csupa móka és kacagás.
-
Hi!King
őstag
Én korabban TZ70-en próbáltam a panoráma funkciót, és használhatatlannak találtam. Eleve valami olyasmit csinált, hogy csak a szenzor magasságának egy részét használta, és így adott teret annak, hogy ne mozduljak ki a vonalból, nem pedig utólag cropolt (szerintem gx80-nál is ez lehet az oka a fix pixel magassagnak). Emellett manuálisan nem volt allítható ebben a módban a rekesz, a gép meg betette a legkisebb lehetséges rekeszre, ami miatt jó szar lett a kép (nem az iso, hanem a diffrakció miatt, totál részlettelen lett). Emellett épp a panoráma képekre jellemző, mert általaban én szó szerint panorámáról csinálok panoráma képet, hogy nagyon fontos egyrészt a highlight/shadow kezelés, másrészt a kontraszt/dehaze/kék is, hiszen ezek nélkül sok esetben a háttérből alig látszik valami. Emiatt meg kell, hogy raw-ból tudjak kiindulni, ne egy kamera által főzött jpegből.
GX800-nál már meg sem próbáltam a beépített panoráma módot, helyből Affinityvel csinálom. Van olyan ismerősöm, aki valami ősrégi Canon cuccal csinálta, na azzal tényleg szenvedés, de az Affinity jól összerakja, még akkor is, ha nem fixek a beállítások, hanem rekesz elővalasztással (+némi kompenzáció) csinálom a képeket, ami azt jelenti, hogy van némi törés két kép között expozícióban, de ezt is megoldja az Affinity, nagyon ritka, ha látszik. Előtte Silkypixben szoktam szerkeszteni a RAW-kat.
-
-
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Én se vagyok szerződéses panoráma fotós
Szerintem a panoráma jpg-k teljesen jók (itt a váz által összefűzött jpg végeredményre gondolok).
Még szerkeszthetők is szoftveresen, max annyira nem lehet őket nyúzni, mint a raw formátumot.Nem vagyok dizájner, de ezt a panoráma funkciót (váz készíti el) a régebbi vázakban szoftver frissítéssel biztos meg lehetett volna oldani, nem kéne 4 generációt várni rá.... úgy gondolom (EM10 széria).
Az oké, hogy az ingyenes oly képszerkesztőnek van panoráma kép összefűző funkciója...de mikor ezt már a mobiltelók is megoldják, miért kellett ezt így kivitelezni....,?Annyi előnyünk van, hogy a függőleges pixelszám az lehet több, mint 25xx
Mind1 ez van. Majd ami a 12mm fókusztávon kapott látószögbe belefér az lesz....egy képből
-
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
Vízi fotózásra nagyon jó a halászladik is, lapos az alja és nagyon nehéz vele felborulni. És alacsonyabb, tudsz úgy fotózni belőle hogy alig látszol ki. Ha tudsz bérelni egy olyat, egy próbát megér. Vizibiciklihez képest hátrány, hogy itt a kezeddel hajtasz, tehát míg a vizibiciklin tudsz tekerés közben fotózni, itt nem, de ha ez nem probléma akkor szerintem egy próbát megér.
-
ROBOTER
addikt
válasz
yle_greg
üzenetére
Az elmúlt héten kétszer béreltem vízibiciklit álcserepesteknős fotózáshoz/videózáshoz. Az egyetlen hely ahol a fotóstáskámat viszonylagos biztonságban éreztem, a kormányrúd alatti mélyedés. Emiatt kétszer szólalkoztam össze a párommal, hogy miért teszem oda. De fél kilométerre a parttól nx10 méteres mélységnél nem fogom kockáztatni a felszerelést.
-
Throme
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
... mondjuk nekem az EM10-ből pont ez a funkció hiányzik, ahogy a pana csinálja. Nem érdekelne, hogy jpg-ben kapom az eredményt. Nem a panorámához készülő sorozatképeket akarnám szerkesztgetni, hanem elég lenne a kész jpg-t. Cserébe vacakolhatok egy képszerkesztőben....
(EM10 mk4-re eljutottak a pana féle panoráma készítésig, cserébe kivették a gobokra programozható beállítás elmentéseket....nem is értem...) -
yle_greg
aktív tag
Hajonaplo, elso nap, csutortok.
Haromszor borultam a kajakkal. Eloszor azert, hogy kiprobaljam honnan nem tudok mar visszaallni. Szabalyszeru tarsas mentes utan masodjara azert, hogy lassam, nem rakeszitett evezovel mennyire lehetekidiotavakmerobator. Sikeres onmentes utan harmadjara azert borultam, mert pisilnem kellett. Instant karmakent visszamaszaskor pofanbaszott az evezo.
Kep nincs, mert a technikai gyakorlasra szandekosan nem vittem a gepet. Talan holnap.Bejegyzes vege.
-
válasz
Throme
üzenetére
Megpróbálok ebbe az irányba továbbmenni, majd próbálgatom a panorámákat. Igazából csak egy panorámát tartottam meg, a többit töröltem a fényképezőgépen, de majd ma csinálok még párat és beírom az adatokat, hogy mik jöttek ki. Van segítség ilyenkor a kijelzőn a panorámához egyébként, ahogy írod.
-
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Szerintem ott van az uccsó mondatodban a válasz.
Ha képenként fűzöd össze egy számítógépen a panoráma képeket ott mindig van veszteség függőlegesen. Úgy értem látod is, hogy mennyit vág a szoftver.Minden panorámánál 2560?
Akkor ha megfeszülsz (állványon szépen, kis veszteséggel) sem lesz "magasabb" a kép.Nincs a kijelzőn egy megvezető sáv, amin belüli rész lesz csak megtartva, többi vágva?
-
GX80-on akarom használni újabban a beépített sweep panoráma funkciót. Úgy csinálom, hogy álló formátumban fogom a gépet, panorámára állítom a tárcsát, és balról jobbra megcsinálom a képeket. Így exponál egy csomót, és a gépben összefűzi. Ez eddig oké.
Van egy elkészült kép. A felbontása így 5016x2560 lett. (A gép normál jpg-jének a képe ugye 4592x3448)
Azt nem értem, hogy a panoráma felbontása miért nem a szélesség x az álló formátum 4592 pixele. Tehát miért nem pl 5015x4592 (vagy valamennyi x 4592) lesz, mert így ha portré állásban tartom a gépet, akkor az elkészült panoráma x tengelye elvileg a fekvő formátum x tengelye kellene legyen, ami ugye 4592.Szerintetek? Nem vízszintesen húzom a gépet és levág, hogy egyenes legyen?
-
válasz
csaabz
üzenetére
Én újabban már ritkán használok raw-t, akkor a Mac OS beépített Fotók alkalmazását használom erre is.
Egyébként amit jpg-hez használok az Natural, -2 kontraszt, +1 szaturáció, +1 sharpening, -5 NR, és az összes i-cucc kikapcsolva. Így nekem tetszik a színvilága, főleg ha emberek is vannak rajta, ha pedig színesebb, kontrasztosabb kép kell, akkor esetleg utólag tudok rajta emelni.
Újabban nagyon sokat fotózok olyasvalakit, akinek az arca kifejezetten sötét tónusú, nála nem jöttek be a nagyobb kontrasztértékek, hogy maradjon részlet, így általánosságban így maradtak a beállítások, mert másra is bevált. -
trlala
aktív tag
M43 vs APS-C vs Full Frame vs. Medium Format:
[link] -
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Képek a Premium belsejéről:
https://pen-and-tell.de/2018/08/akku-schlachthaus-blh-1/Az Alza úgy tudom, hogy saját garanciát vállal, hasonlóan, mint az eMAG.
Érdekes, hogy a 2250 mAh-s Platinum változat itthon nem elérhető.
-
aginor
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
BLH-1-nél így néznek ki:
Protect, 2040mAh, 14,69Wh, 7,2V
Premium, 2040mAh, 14,9Wh (bár a képen 15,1Wh van
), 7,4Venergydirect.hu - tegnap már írtam nekik, elég gyorsan válaszoltak. A Protectre 1év garit vállalnak, míg az Alza a Premiumra 2-őt. Így legyen könnyű a döntés..
-
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Én annak idején az energydirect.hu-ról rendeltem. De egyes típusokat most egész olcsón árulja a laptopakkumulator.eu.
Patonából a Premium akku kisebb kapacitású.
Pl. a GX-80-hoz kapható Premium akku 770mAh-s, míg a Platinum és a Protect 1000mAh-s.A túlmelegedésről annyit, hogy régebben egy - ha jól emlékszem - wpower márkájú fényképezőgép és mobilakkuval már megszívtam, mert felpúposodtak, és alig bírtam kiszedni.
A napokban meg a Rapoo billentyűzetemhez mellékelt, noname ceruzaelem hevült fel, de úgy, hogy megolvasztotta a billentyűzet műanyag házát is. Először azt hittem, a számítógép füstölög, mert égett elektronika szag volt az egész lakásban... -
aginor
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
Ebből inkább haza, vagy eu-n belülről az áfa/vám miatt. Amúgy miben tud többet a Platinum, mint a sima Premium kiadás?
Elsődlegesen én is a Protectet néztem, mert bár pár paramétere hangyányit gyengébb, mint a prémiumé, de cserébe tetszik a marketing rizsa, ami mellette van.
-
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Úgy érted, hogy külföldről? Én anno hazai üzletből rendeltem a Patona Platinumot. Akkoriban még újdonságnak számított. Leszámítva, hogy nem ismerték az akku jellemzőit, és helyette a sima prémiumot akarták rámsózni, más gond nem volt velük.
...meg az akkuval sem. Egyelőre simán bírja a Platinum, pedig volt néhány sétám vele az árnyék nélküli, 37-38 fokos kánikulában. De ha így folytatódik, biztos ami biztos alapon, talán egy Protectbe fogok beruházni. Már, ha csak nem marketingfogás a hőálló burkolat. -
aginor
veterán
Van príma, megbízható forrásunk Patona akkukra?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
trlala
üzenetére
Próbáld ki a Topaz AI cuccait (egyébként jók), mindjárt gyors lesz a Workspace
Throme: Luminar 4, röviden: felejtsd el. Workspace-ből csinálsz egy tiff exportot, és az Affinity Photo vagy akár PS (ki mit szeret kifizetni) mindenre is elég. Olivio Sarikas videóit ajánlom. Luminar rendkívül erőforrás zabáló, egy színmenedzsmentet nem sikerült tisztességesen leprogramozniuk.
-
ROBOTER
addikt
Sziasztok!
Első bevetésen az E-M5 Mark III, van benne Samyang 7.5 Fish, 12-40 Pro és 40-150 Pro.
Tegnapi kirándulásból 5 kép:
-
Ironizer
tag
válasz
Throme
üzenetére
Egy i5-3570K-val használom 8GB RAM társaságában, számomra teljesen jó a sebessége, de tudni kell, hogy amúgy ezen kívül csak a Silkypix-el van tapasztalatom, ahhoz képest a Luminar gyorsvonat. Van néhány idegesítő bug-ja, ami zavarna, ha többet használnám és/vagy gyakrabban jönnének elő, de így elkolbászolgatok vele.
-
vond
MODERÁTOR
Ha valaki V-Log L képes Panasonic vázat használ, akkor még az is egy megoldás, hogy ezzel a profillal készíti az állóképeket is, majd a jépegekre automatizáltan (pl. FFmpeg-gel) rádobja a szebbnél-szebb LUT-okat, pl. a PH-n is aktív Taranis Fuji-s filmszimulációit. Csoda fotókat lehet így varázsolni a gépből kipotyogó JPG képekből is.

-
Hi!King
őstag
válasz
Ironizer
üzenetére
Nem gyorsabb a Pro, mint az SE, korábban nekem használhatatlan volt, viszont egy ideje külön tartok egy asztali gépet, amivel már használható (sok éve csak laptopot használok ezen kívül), de lehetne gyorsabb.
Ami az ingyenes SE-nél több, és nagyon sokszor használom, az a Highlight és Shadow csúszka, ami amúgy a 9 és 10-es SE-ben is benne van, csak azok még nem ingyenesek, csak a 8. Az SE-be Dodge, Color burn, HDR, stb. funkciók egy csomó esetben nem voltak elegek. Meg néha használom pl. a Dehaze filtert, ami csak pro feature. Van exposure stacking is, ami viszont annyira nem jött be, Affinity jobbat tud ebben.
A paramétert ki-be kapcsolni azt hogyan érted? Mostanában nem használok Luminart, valami olyasmire gondolsz, hogy a toolbaron egy klikkel ki tudsz kapcsolni egy-egy paramétert vagy csoportot? Silkypixben szerintem ezt így nem lehet, illetvek körülményesebb kikapcsolni, mert ugyan egy legödrülő menüben át lehet állítani a csoportot default-ra, de ha custom állítottad, akkor azt utána vissza kell vonni, mert magától nem jegyzi meg.
-
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
A Pana jpeg nekem sem tetszik, de mivel csak RAW-al dolgozom, így ez számomra közömbös. Darktable-nél leginkább a "természetes" vagy "Konica-Minolta szerű" alapgörbét használom, meg hozzá pár kisebb változtatást, amit minimális mértékben kell egy adott fotóhoz igazítanom. Ha Olympussal fotózok, ugyanezt a profilt használom ott is.
-
Ironizer
tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Ja, igen, én Luminar 4-et használok, ahogy olvastam, az sajnos nem használja a raw-ba beágyazott korrekciós profilt, hanem a saját elképzelése alapján csinálja, de hát az ugye közel sem olyan, de szerencsére engem eddig nem zavart igazán.
Mi a véleményed a Silkypix Pro-ról amúgy? Az SE-t használtam egy kicsit még a Luminar előtt, nyilván az SE-ben nincs annyi feature, mint a Pro-ban, de ami leginkább zavart, és érdekelne, hogy ez milyen a Pro-ban, az hogy milyen dög lassú volt, értem ez alatt azt, hogy ha bármi paramétert változtattam, akkor másodpercekbe telt, mire újrarajzolta a képet az új beállítással. Meg Luminar-ban nagyon tetszik az, hogy minden paramétert lehet ki/be kapcsolni, jól látom, hogy mekkora is a különbség. Ilyen van a Pro-ban?
-
Hi!King
őstag
válasz
Ironizer
üzenetére
Nekem GX800-al Panasonic obikkal Silkypixben pontosan ugyanolyan geometriailag a kép, mint az OOC jpegek, ellenben más programoknál mindig eltér, Luminar pl. kevésbé korrigál, Affinity még jobban korrigál (meg jópár open source program is, amik ugyanazt a lens correction adatbázist használják, amit anno Affinity 1.6 idején volt szerencsém kézzel buherálni), meg van olyan program, amivel nem is megy az automatikus lens correction.
A színek is elvileg ugyanazok amúgy Silkypixben, csak mondjuk épp a pro változat nem tudja azt, hogy a kamera 0-s beállításnál is hozzáad bizonyos mennyiségű szaturációt és kontrasztot a jpeghez, míg érdekes módon az SE változat ezt tudja, de a speciálisabb kamerán belüli beállításokat egyik sem tudja. Legalább a fehéregyensúly alapból a gépből jön, mert Luminar és Affinity esetében ez sem igaz.
Szerk.:
Egyébként ami még gagyi, hogy nincs alapból a Windows-nak codec-je a Pana RAW file-okhoz, hanem külön venni kell egy 10 dolláros cuccot, ami tudja, hogy a thumbnail-ek működjenek Windowsban.Nekem egyébként korábban Canonnal volt tapasztalatom, ott tényleg minden paramétert átvett a szerkesztő, a Canon DPP, viszont a Silkypixhez képest az fapadosabb.
-
Ironizer
tag
válasz
nozs23
üzenetére
Nekem G85-ön a raw file-ok és az OOC jpg-k között van nagyon jól látható különbség, már ami a geometriai torzítást illeti. A raw az tényleg raw, a jpg-n meg látszik, hogy kihúzta a gép a széleit.
Edit: Ja valszeg félreértettelek, azt hittem úgy érted, hogy maga a raw már korrigált.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
" ha - megközelítőleg - ugyanazt az eredményt akarom előre látni a nyers képeknél is, mint a gépből kipottyant jpeg-nél."
Sok sok csúszka tologatása kell hozzá és soha sem fogod tudni elérni ugyanazt. Valami mindig különbözni fog, lehet létrehozni profilokat, ami már hasonlít, no de minden beállításhoz, élethelyzethez? Én ezért adtam el a Panát, mert az ezeréves E-P1-ból, azzal a rém gyenge szenzorral is (számomra) sokkal szebb képek pottyantak ki és egyszerűen napjaim mentek rá, hogy csak megközelítőt kaphassak. Úgy voltam vele, nekem erre nincs időm és vettem újra Olympust. Pedig annak idején az E-M5 II jóval drágább volt mint a Gx80, de nincs ingyen ebéd. -
csaabz
őstag
Akinek Pana váz van, az milyen raw szerkesztő programot használ? Én Lightroom-ot, de abban nincsenek benne a Pana obik és így például a CA eltávolítás nem lehetséges.
-
trlala
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Én mindenféle szoftvert próbáltam, (LR, Gimp stb.), de mindig visszatérek az Oly saját alkalmazásához, ami most éppen Workspace. Egyszerűen ennek a kimenete tetszik a legjobban. Cserébe K lassú, ami főleg tömeges munkánál idegesítő. Régebben a "fekete-fehér korszakomban" használtam speckó szoftvert direkt erre a célra, na az jobb volt, de a neve nem jut eszembe.
-
MrChris
nagyúr
válasz
peppe79
üzenetére
Az Olympus színeken kívül semmiben nem nyújt többet, szinte csak azt tudja mint amit a kamera konvertere, annyira, hogy annak a korlátozásai a programban is élnek. Viszont ezeket az Olympus színeket más programban nem kapod meg, csak hasonlót. Persze rá lehet mondani, hogy kicsi a különbség.
-
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én vagy 4 éve vittem egy 100-300-at szalagkábel törés miatt szervizbe. Mondjuk lehet másik szerviz volt? Én a Kalotaszeg utcába vittem. Normálisak voltak, semmi panasz. GTK-10-20 ezer volt, hát van ilyen.
Most egy Fuji obim ment tönkre, 60k-ért vettem 55k lenne a javítása. Persze fél éve nem láttam használt piacon, és hála a jó magyar forint árfolyamnak, csak sokkal drágábban van külföldről. Ilyen ez a bicikli... -
peppe79
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Lehet, hogy félreérthető voltam. Én kizárólag csak a szoftver "cseréjére" gondoltam, azaz: Olympus géppel fotózva, de Workspace helyett más szoftvert alkalmazva, lencsekorrekcióval, és elmentett profillal. Ilyen megközelítésből kérdeztem azt, hogy miben nyújthat többet a Workspace, ha - megközelítőleg - ugyanazt az eredményt akarom előre látni a nyers képeknél is, mint a gépből kipottyant jpeg-nél.
-
MrChris
nagyúr
válasz
peppe79
üzenetére
Olympus színeket nem tudsz készíteni Panából, csak nagyon hasonlót, ehhez viszont kb mindig meg kell lőni Olympussal is, hogy össze matcheld. Van, volt mindkét (több)féle vázam meg kértem képpárokat akinek épp volt. Valahol mindig különböző lett. Próbáltam colorcheckerrel, profilozással, különböző progikat, Lr, C1, Silky. Ezek a programok is más-más tónusokat csinálnak ugyan abból a rawból, persze kérdés kinek mekkora a tűrése.
-
peppe79
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Ezt az oldalt ismerem.
Szimpatikus fiatalember, tök jó kis blogja van. Alik Griffinnek köszönhetem, hogy részben a third-party objektívek felé fordultam. Leszámítva, hogy agyfrászt kapok a "nice pop", "great micro-contrast", és egyéb misztikus jellemzésektől, sok mindenben egyetértek vele. A Meike 35mm f/1.7 például, minden hibája ellenére, az egyik leggyakrabban használt objektívem lett. -
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
"Workspace tudja a mindenkori legújabb Olympus váz tudását egy az egyben. Tehát pontosan ugyanazt kapod már Raw megnyitáskor amit látsz a fényképezőn, azaz mintha jpg-vel dolgoznál."
Rendszer inkompatibilitás miatt, sajnos nem volt még lehetőségem kipróbálni a Workspace-t. Ha egy másik szoftvernél működik az adott objektív "lencsekorrekciója", és elmentek egy Olympus jpeg-hez közelítő profilt is, az önmagában nem elég? Miben nyújt többet a Workspace?
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Hi!King
üzenetére
" igaz nem Pana fejlesztés, de mivel az azt fejlesztő céggel szerződtek, ezért ez a megfelelője."
Mármint az Olympus Workspace megfelelője? Én is azt próbáltam a Gx80-nal, tudott pár okosságot, azokat kerestem a Silkypixben, de sehol semmi. A Workspace tudja a mindenkori legújabb Olympus váz tudását egy az egyben. Tehát pontosan ugyanazt kapod már Raw megnyitáskor amit látsz a fényképezőn, azaz mintha jpg-vel dolgoznál. Ezt nem tudja a Silkypix és kb. semmi pana feature-t nem tudott. Szóval szerintem nem megfelelője.
Az én felfogásom szerint az EVF azért olyan, amilyen, hogy minden effekt, beállítás hatását ott a helyszínen láthassad. A Raw pedig tökjó, ha utólag szerkesztenél vagy kicsit még igazítanál a képen, amit egy nagy monitoron, sötét szobában jobban látsz. Ezt akkor a legjobb megtenni, ha van olyan szoftvered, amivel pontosan ugyanott folytathatod a munkát, mint ahol abbahagytad kint a terepen. Ezért nem tudom egy szinten emlegetni a két céget állókép esetében, de legalább ha lenne jó jpg motorja a Panának, hogy ne sok képhez kelljen már hozzányúlni, de még csak az sincs... -
aginor
veterán
válasz
peppe79
üzenetére
A Panánál -az én olvasatomban- garon túl nincs javítás, tehát még a lehetősége sem adott. Ill. ha lenne is, nem biztos, hogy ilyen előzmények után szívesen vinném az adott szervizbe. Amúgy azt mondta a szervizes, hogy a 25 1.7-et nem vállalják, mert nem éri meg vele foglalkozni, a 25 1.4-et pedig nem vállalják mert -nekik- nem éri meg vele foglalkozni..
Olynál legalább lehetőséged van eldönteni, hogy szeretnád-e, ill. egészen jó híre is van a szerviznek. Abban igazad van, hogy inkább csak magasabb árfekvésű termékeknél játszik ez a dolog, de mivel már nincs nem pro cuccom, így nálam ez rendben van (bár ettől még értem és megértem, amit mondasz). -
peppe79
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Ez oké, de az se jobb dolog, amikor önhibádon kívül hibásodik meg egy váz/objektív, és fizetheted az Olynál a 50-70-100 ezres javítási díjat. Neked mennyit ért volna meg a Pana objektíved szervizelése?
Az Olympusnál egy olyan "egyszerűbb" E-PL5 váz javítása, ami nálam anno zárhibás lett, jelenleg 48900 Ft. GTK. Ennyiért simán veszek egy használtat, és marad egy donorom.
A szalagkábel töréses 14-42 kitobimat szintén 48900 Ft-ért javítanák. GTK. Olcsóbban kapnék használtat.Kb. úgy egy E-M5 váztól, meg a PRO -, ill. drágább Premium obiktól van esetleg értelme a ~70-100 ezer forintos javításnak.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Pana dolgot már nem is vagyok hajlandó venni, csak ha abszolút nincs rá Oly alternatíva.
Nálam a kaput végleg az tette be, amikor felhívtam a szervizt, hogy a G85 szenzortisztítása mennyibe fájna. A szervizes csóka zsigerből rávágta, hogy vigyem be, mert meg kell néznie, hogy mennyire kell szétszedni, de 10 és 40k között várható. Mikor kicsit határozottabban rákérdeztem, hogy csak egy szenzortisztításról lenne szó, és csak simán simogassa meg a szenzort egy nedves fültisztítóval, és nem biztos ám, hogy ehhez feltétlenül szét kell szedni a gépet, akkor közölte, hogy ja, az ingyen van.
No comment..
A beázós sztorim meg már szerintem elég jól ismert itt, azt már nem is fejtem ki. -
Hi!King
őstag
válasz
Throme
üzenetére
A jótállás törvényi kötelezettség, úgyhogy be kell építeni az árba, így a gyártó el tudja dönteni, figyelembe véve a vevőkör megelégedettségét is, hogy mi éri meg jobban: csökkenteni a hibaarányt, vagy belekalkulálni a több cserét, javítást. Az, hogy a szerviznek nem megérős, ezért beleszarnak a garanciába, normális esetben értelmezhetetlen. Ha valamit elrontok a munkámban, nekem sem "megérős" javítani, megoldani, ellenben kötelességem.
-
Én is csodálkoztam. A poén az hogy egy valamivel 30e Ft alatti irodaszer rendelés lett volna mellé, tehát furcsálltam az értékhatár miatt is a szállítási díjat. Aztán elkezdtem próbálgatni a kosár tartalmát és egyértelműen akkor ugrott meg amikor a papír belekerült. Mindeg végül, számtalan más helyről meg lehet rendelni (röhej amúgy, az lett a vége hogy a tescótól rendeltünk nyomtatópapírt, 799 volt a kiszállítás díja a teljes rendelésnek, és nem olyan mint egy átlag futárszolgálat vagy a posta, hogy egész nap szobrozol hogy mikor jön a csomag, vagy pitizel telefonon a futárnak hogy “nemelehetne” hanem megadsz egy kéz órás időintervallumot és akkor hozzák, plusz ha valami nem tetszik akkor nem visszaküldöd és majd egyszer visszakapod az árát hanem ott helyben sztornózzák és ki sem kell fizetni).
-
válasz
Throme
üzenetére
“Gariztattál már amazonnal?”
Nem jött még tőlük hibás termék, illetve nem ment tönkre olyasmi egyelőre amit onnan rendeltem így sajnos e téren nem tudok segíteni. De szerintem írj nekik ha valami probléma adódik, nekem egyszer volt velük olyan gondom, hogy eltelt két nap és még nem indult el a rendelésem, írtam nekik egy üzenetet és nagyon segítőkészek voltak, kompenzációt is kaptam, szóval szerintem figyelnek a vásárlóra, ha gondod van velük érdemes felvenni velük a kapcsolatot, nekem jók a tapasztalataim velük ügyfélkezelés terén. -
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
GF7 nem stabis, ezért kellett, hogy az obiban legyen.
Kittben a 12-32-vel vettem, abban a picike obiban is van stabi.
Most már a váz végzi a kézremegésem kiegyenlítését. Annyival vagyok előrébb, hogy a fix-ek is stabilizáltak.#98616asdf
Autóknál is van gari, ami ugye nem 1-3, hanem 10-30 havi zseton (vagy több). Így még ott se tudnak hibamentesen gyártani.
Ha hibamentes termékre vágysz, akkor nagyon jól kéne keresned.
Nem 2x-es áron jönnének az obik.
Itt a gyártónak a beszállítókért is felelni kell.
A szervizek meg vagy saját, vagy kiszervezett cégek.
Ők is meg akarnak élni. Ezért jó nekik, ha már lejárt a gari.
50k-st lehet nem , de egy 500k obiért már lehet perkálnak 100-200k-t is akár....Te még nem hibáztál a munkádban? Hozod évről évre a 100%-ot?
Nem akarom védeni őket, de az a hibamentes gyártás egy álomkép. Vannak akik nagyon közel állnak hozzá, vagy nem lehet elb@szni amit csinálnak, van akik távolabb... -
válasz
jaanoo89
üzenetére
Egy ideje én is leszoktam a magyar boltokból. Lehet hogy másnak nem nagy összeg, de ha 400e Ft-ért rendelek valamit, és egy telefont nem képesek ígéretükkel ellentétben megereszteni, hogy megjött a cucc, mehetek érte. Innentől fogva megrendelem a német amazonról, sokszor gyorsabban és olcsóbban kijön a cucc, mint itthonról. Másik példám mikor 5 doboz nyomtatópapírt 10e Ft szállítási díjért akarnak kiszállítani (belföldről belföldre természetesen). Pár ilyen tapasztalat után szépen leszokik az ember a hazai “kereskedőkről”, tőlem mondhatják innentől hogy tönkreteszik őket a gaz multik, hát kérem el kell gondolkozni azon hogy miért. És az a baj hogy mindenki tele van hasonló sztorikkal itthon.
Újabban egyre többet videózok és a Pana váz nem egy rakéta ha videó AF-ről van szó. Annyira hogy inkább manuális fókusszal csinálom. Használja valaki a 20/1.7-est Olympus vázon? Esetleg videóra? Milyen, mennyire oké az AF?
-
asdf_
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Sajnos a szervizeknek nem megérős a garis javítás.
Tetszett volna nem szart gyártani...
Amikor otthagy az ember 1-2-3 havi fizetést a kasszánál, tudod mennyire érdekel, hogy a szerviznek/gyártónak ez mennyibe fáj., aztán már a fizetős az fasza.
Egészen addig, amig nem úgy működik, mint az Oly, hogy átalánydíj, tökmindegy mi a baja, ha ki kell cserélni a felét mert átment rajta egy úthenger, meg ha egy nyamvadt szalagkábelt kell kicseréjélni, azért is ugyanennyit kérnek (ami korai 14-42 de főleg 9-18 esetén kb. szériahiba, visszahívásnak kellett volna lenni rá és díjmentesen kéne cserélni gari lejártától függetlenül és még elnézést és kéne kérniük az okozott problémáért, nem hogy még nekem fizetni) és be sem adod javítani, mert esetenként értelmetlen áron megy, tehát van gari utáni szerviz, de minek.
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Most Portugáliába küldték ki. Egyelőre szépen megy a váz.
Nikonnál pont a cseh szervizt dicsérik, az itthonit nem annyira..
Ok, nyilván nem ország függő, csak mint érdekesség.Sajnos a szervizeknek nem megérős a garis javítás. Valahogy ki kell bújni alóla, aztán már a fizetős az fasza.
Anno lehet az én nikon obimat is pikk-pakk meg tudták volna javítani, ha nem garizni adom be...#98608forceberg
a pana 45-150 a GF7 váz miatt kellett, onnan van meg. Ha most vennék az oly is szóba jönne. A pana kicsit olcsóbb volt, pedig stabis, az oly pedig picivel nagyobb átfogású.... -
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Szín kérdésben nem tudok nyilatkozni. Gépváltáskor nagyon foglalkoztatott a dolog, de nem kaptam egyértelmű megerősítést. Vannak olyan tesztek, ahol a Pana megítélése jobb. Pl.:
https://youtu.be/FRQpueEvb-U
https://www.youtube.com/watch?v=3BY7VIoEzxs
De ezt lehetne vice versa folytatni.A Sonyhoz képest, követőfókuszban szerintem az Oly sem remekel , bár őszintén szólva, amúgy is inkább MF-t használok, úgyhogy annyira nem érint a dolog...mint ahogy a gyári szoftverkérdés sem, már csak a linux (Deepin OS) használat miatt se. Képfeldogozásnál a Darktable-el nincs hiányérzetem, mint ahogy a Shotcut videószerkesztőnél sem.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Hiába a kedves bolti személyzet, a külföldi szerviz már más dolog. Nekem régebben, talán még a cseh szerviz idején az Oly FT 35 f3.5 makróobival volt nagyon rossz tapasztalatom. Valami szétakadt benne a fókusztartomány közepén. Miután visszakaptam 5 kikapcsolást nem bírt ki és megint szétakadt. Újabb kör, kicsit tovább bírta, de megint ugyanaz a hiba. Szóval csak összerakták, nem cserélték a hibás darabot.
Mivel ritkán használtam, közben lejárt a gari, és ez az ismert árakon GTK. Így aztán meg is fogalmazódott bennem, ha valami javítás után jön vissza, azt nem pihentetni kell a táskában, hanem hajtani és témát keresni hozzá, hogy minél előbb derüljön ki, ha sumákolás van a dologban. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
peppe79
üzenetére
Biztos jó a Pana is, én csak a magyar szervizét "méltattam" illetve azt az adott boltot.
Mondjuk ha személyes vélemény belefér, mint termék sem tetszett. Pocsék színek, gyenge követő fókusz és a Pana jellemzően szoftverfejlesztésben iszonyat gyenge. Van TV-m is tőlük, mert nem volt szükségem menő TV-s OS-re, arra van nálam okosító kütyü, de azon a részlegen is látszódik, hogy szoftver fejlesztésre és tesztelésre nem sokat költenek. Olympusnál ott a Workspace, még csak megfelelője sincs a Panának, így a rossz színek mellé semmi saját szoftver sincs amivel ki lehetne hozni azt a pár okosságot, amit a gépeik jpg-t mentve tudnak. A mobil app is csapnivaló. A menürendszerével sok bajom nem volt, abban az Olympus se valami ász, de talán egy fokkal jobb abban is.
Szóval én a Panát nem tudom hova rakni (talán AF nélküli videóra vagy azoknak jó, akik Lightroomoznak és szeretnek csúcskát tologatni), mert állóképre ott a Fuji/Olympus hasonló méretben, videóra meg Sony. Az objektíveik paraméterre nem rosszak, de hideg színű az összes, a 20/1.7-nek van egy nagyon szép színvilága, de ott meg csiga S-AF is társul a rossz C-AF mellé. -
peppe79
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nem ismerem sem a Pana, sem az Olympus szervizhátterét. Olyval 3 alkalommal lett volna dolgom (két váz, és egy objektív javítása), de olyan irreális árajánlatot kaptam tőlük, hogy egyszer sem vettem azt igénybe. Emiatt váltottam inkább Panára...már mint nem az ügyintézés miatt, hanem mert picit megrendült a bizalmam az Olympusban, mint brand.
Leszámítva a vezérlőtárcsa időnként előbukkanó kontakthibáját, a Panával egyelőre (kopp-kopp...) semmi bajom. Más kérdés, hogy a menürendszere számomra továbbra is nehezen megszokható. -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Mintaboltnál már gariztattam. Mondjuk ott elég egyértelmű volt a szitu,, nem kapcsolt be a váz. Szép lassan tönkrement a táp része.
Minden tökölés nélkül lepörgették a javítást, azóta is jó a váz...
Ebben a fórumban leírtak miatt ódzkodom kicsit a pana cuccoktól, de van egy 45-150 obim is ami nagyon jó - nekem - csak remélni tudom, hogy nem kell gariztatni... -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Így van, azóta én is online... és egyébként én is elég nagy akcióban vettem. Jó, csinálja, hátha nem veszi észre a user, de ha meg igen, akkor rendes bánásmód legyen már. A szerviz is botrányos, visszaadják javítatlanul úgy, hogy por kerül a belsejébe. No meg a szakértelem, nem írtam le direkt az egészet, egyrészt felejtettem is már belőle, meg nem is ez lenne a lényeg, kritikán aluli. Azóta csak Olympus objektívem van, azok nem túl jók a gépemhez, hanem csak pont jók, de az elég nekem.
Olympusnál is volt decenter, de ég és föld a bánásmód. A Mintabolt nálam 5 csillagos.
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
.. azta k...v@
... és még vissza is rakja újként... bár valszeg azt más is megcsinálja....
Még szerencsém, hogy volt ez az oly 12-45 akció. Lehet beugrottam volna egy új 12-60-ba.
Ugyanarra a bajonettre ugyanolyan jónak vagy rossznak kéne lennie az obinak.
Ezért (is) lehet az akció. Szabadulnak a sz@rtól...Én a 220v-nál szívtam be egy obival korábban, szintén decenter... azóta online rendelem az obikat. Nem vitázom senkivel....
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
ROBOTER
üzenetére
Az a bolt velem undorító módon bánt. Onnan volt a decentralizált 12-60, amiről egyszer írtam régebben. Azt mondták, az objektív jó, csak hát Olympusom van, ezért a Panasonic objektív túl jó az Olympus vázamhoz. Mondom ne is haragudjanak, de ez a hiba jellemzően objektív hibatípus és egyébként biztonság kedvéért leellenőriztem egy másik Olympus vázon is, pontosan ugyanolyan mértékben volt decentralizált és van ilyen tartományban Olympus objektívem is, ami meg jó. Hisz már mondtuk, az Olympus nem elég jó hozzá és egy Olympus objektívet ne hasonlítgassunk egy Leica-hoz. Oké értem persze. Már túl voltunk jó pár javításon, volt hogy belül porosan kaptam vissza a csepp és porálló objektívemet és nem javult semmit a hiba, azt mondták, ennyi, ők már nem foglalkoznak velem tovább, megtettek mindent. Majd a tulajjal beszéltem telefonon, aki mondta, hogy ő nem adja vissza a vételárat meg semmit, használjam ezt, hiszen ez egy jó objektív, ők nem tehetnek arról, hogy nem jó vázra rakom. Aztán belengettem a jogi dolgokat, miután kellően utána jártam, akkor meg alkudozni akart velem, hogy ő a vételár csak 90%-t adja nekem vissza, szerinte ez egy elég jó ajánlat, (még azt is mondta, hogy azért, hogy ő nem bukjon semmit, ennyiért fogja tovább adni új termékként) fogadjam el, vagy mehetünk pereskedni. Mondom akkor menjünk pereskedni, azért se hagyom, áhhh, tudja mit, maga nem ér nekünk ennyit, visszaadjuk a 100%-t, de többet ne vásároljon ebben a boltban, szóval kedvesen még ki is tiltott.
Egyébként se mennék, mert az ügyintézés is borzasztó volt, hol egyik eladó veszi fel a telefont, hol a másik és lazán hivatkoznak arra, hogy ő vele én nem beszéltem semmit, majd hívjam vissza őket amikor a másik eladó van épp bent.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
"
)?

Amikor otthagy az ember 1-2-3 havi fizetést a kasszánál, tudod mennyire érdekel, hogy a szerviznek/gyártónak ez mennyibe fáj.