Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Megérkezett a Fairphone szerelhető fejhallgatójának új generációja
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
ok, szépen sorban...
#104441aginor
Lehet tévedek, de a 100-400 szerintem nem tagja a PRO vonalnak, míg az f2.8-ak alapból azok. Ha így van, akkor képminőségre jobb egy pro. A 2x adapterben nincs lencse, így az nem ront a képminőségen, csak a fényerőn.#1044420519
A 100-400 és az oly em5mk3 együttműködik stabi esetében?#104443Jahno
Ok, de ehhez váza sincs még.
Manapság mennyire egyszerű kiszállni MFT-ből? -
Throme
veterán
ugyanonnan 73-300 mkII
[link]#104428csurgoi
Fényerőben és némi fókusztávban előrébb leszel, de nem kapsz f2.8 lencsét.
Szerintem mindkettőhöz fény kell a jó képekhez.
FF gépekhez képest elmaradásban leszel.
Madarászáson belül mire lősz? Kis testű madarakra, vagy nagyokra?
Én kis madarakhoz használtam a pro-capture funkciót és ha nem akartam, hogy bemozdultak legyenek, akkor min iso 3200, de inkább felette (75-300 II).
Ha nem nagy nyomat kell, vagy valamely versenyre készülsz és nincs pixel kukkolás, akkor szerintem elfogadható eredményt lehet kapni 75-300-zal is, de a 100-400 biztos hogy kicsivel jobb lesz, mert fényerősebb. Robin Wong nagyon jó eredményt ki tudott hozni a 75-300-ból, persze jellemzően nem reptében fotózta a maláj nemzeti parkban a madarakat, akik hozzá vannak szokva az emberhez...
Másrészt a vázad is limitet képez a témakövetésben. ebben egy sony biztos, hogy jobb lesz.
Én is néztem a 6700-at (amit #104432Jahno említ), de lencsék is elég drágák, így letettem bármi féle upgrade-ről.
Én személyes véleményem - úgy hogy sosem próbáltam a 100-400-as obikat - nem biztos, hogy a kívánt előnyt fogod vele elérni....
Komoly előrelépést FF vázzal és telével fogsz elérni, ami nem egy olcsó cucc...
Esetleg valamely MFT f2.8 tele és egy 2x-es adapter. De így is szenzorhátrányban leszel FF-hez képest. -
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Nem tudom ez jó dolog vagy sem. Ha csak telóval fotóznék nem biztos, hogy magammal vinnék egy ilyen + cumót.
Mai telefonokkal (csillió MPx-ellel) a nagylátó és némi zoom (ha másként nem kivágással - millió pixel engedi -) nem hiszem, hogy nagy gond lenne.
Telézni nem fognak ezzel a kütyüvel.Ha meg szeretnék fényképezni és más fókusztávokat, látószögeket használni, akkor fényképező szett.
Hát levezettem magamnak, hogy nem én vagyok a célközönség
-
-
Throme
veterán
Szvsz ha főleg ilyen jellegű képeid vannak, akkor az mft helyett inkább nagyobb szenzoros gépet (FF) kéne nézned.
Nem mondom, hogy a zajszűrés lehetetlen, de egy FF esetében alapból kevesebb van belőle a képeken és akkor még nem nyúltál hozzá szoftveresen.Még megpróbálhatsz lejjebb menni iso-ban és zársebességben, az OM-5-nek már elég jó a stabija.
Ha nem pixelkukkolsz, akkor mft-ből is kihozható elfogadható eredmény.
Ha tökéletesnek kell lennie (meló) akkor szintén FF a barátod. -
Throme
veterán
Egyrészt többet ki lehet hozni egy képből, mint ami elsőre kiesik a vázból. Másrészt nekem nagy segítség egy képszerkesztő sw, mert sosem leszek profi fotós, és időm sincs sok tökörészni (jellemzően turistafotó családdal , ott nem lehet xarozni
)a beállításokon, így elég, hogy éles legyen a kép, a többin tudok állítgatni később is. Persze annyira nem vagyok béna, hogy +,- 5Fé-ket kelljen rángatnom
.#104360Jahno
Néha át szoktam nézegetni más rendszerek háza tájára.
A fuji mindig is drága volt, de nagyon nyomták/nyomják.
Azt nem kétlem, hogy minőségben nem lenne szuper, de nagyon megkérik az árát az egész rendszernek és elengedtem, sőt már nem is nézegetem.
Mindig visszakanyarodok az mft-hez. Egyedül zajban lennék előrébb egy aps-c, ff rendszerrel.
A régi tükrös gépek szegények annyira hatalmasak, hogy azokat meg azért nem veszem elő. Valamint a kezelés (pl fókuszpont kiválasztás) és f/b fókusz miatt (igaz ezzel csak a fényerős obinál kell vigyázni, a "sötétek" benyelik ezt a problémát) -
Throme
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Külföldi ex-nagyköveteken is látszik, hogy felszabadultak a rabigából. Robin W., Peter F. , Matti S. ahogy vége lett a fizetett ajnározásnak vagy sony-ba ugrottak, vagy kipróbáltak más gyártókat (nikon , fuji). R.W még ugyan beszél mft-ről , de kritikusabban.
Azt nem tudom, hogy Rob Trek nagykövet lett az évek alatt vagy sem, és azt sem, hogy Jimmy C. még nagyköveteskedik, vagy már ő se, de nem nagyon nézek videókat.
Ez az új 50-200 is klassz, de sose lesz. MA már a sima 75-300 II is drága, nem hogy a 100-300/400. Pedig azért azaz f6,7 nem olyan barátságos 300-on.Nekem továbbra is bejön ez a rendszer, influenszerek nélkül is.
Szívesen vettem volna 40-150 F4, 90 macro, vagy 60 macro, újabb 17mm fix, de olyan árak vannak, hogy kösz, jó az a szett, ami megvan. -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Még mindig meg lehetne csinálni, hogy visszajöjjenek. Pen-f, OM10 kit-ek és 1 - 2 olcsósított fix.
Emlékszem, hogy sokan hogy örültek egy tükrös nikonnak 18-105 kitobival és volt elérhető áron fix 35, 50 f1.8.
Lehet hogy műanyag volt a kitobi bajonettje, lehet a 35 mm fix néha focus-shift-elt, de volt belépő rendszer elérhető áron.
PH fotós találkozón a kb 25 emberből kb 2 rohangált valami felsőbb FF vázzal, többiek alsó és közép kategóriában mozogtak.
Ma az oly-nál van a legalja az OM5, amiből az újabb félmisi felett.Tudom, használtpiacon olcsón kijön egy belépő oly szett, mégse jönnek a népek.
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Van egy EM10 mk2 vázam is, ami fém. Mindennapi használat közben nem igazán érzem a különbséget. Az em5 mk3 is jól összerakott.
Az állványmenet probléma se jelentkezett még nálam (ne is tegye).
Ettől hete persze rossz, mégse érzem a késztetést, hogy egy om5 mk2-re cseréljem. -
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Állványon nem éri olyan erőhatás (ha csak nem dől el a cucc) a menetet, hogy kiszakadjon.
Szerintem nyugodtan használhatsz állványt.#104280haruspex
Simán
. A többi vázat nem ismerem, véleményt pedig nem a linkelt video alapján fogok mondani róluk.
Az biztos, hogy pl a nikon z30 nekem se kéne, mert a kereső számomra is fontos. -
Throme
veterán
Nem is tudtam, hogy az általam is használt EM5 mk3 a legrosszabb Oly, ami valaha készült

[link]
(10 hasztalan fényképező közül az egyik)Szerintem valamit félreértettek ezzel az állvány menet töréssel.
Nem az állványon tört ki, hanem a menetbe csatlakoztatható vállpántokon, peak design cuccokon....
Én használom a pro capture funkciót és nem tapasztaltam vibrálást.Ha tényleg a legrosszabb ez az em5 mk3, akkor a nála nem sokkal többet felmutató om5 sem lehet olyan fényes...
A JIP rossz lóra tett
-
Throme
veterán
[link]
Itt is megjegyzik, hogy nincs különösebb innováció.Az hogy a témakövetés még mindig nem tökéletes, szerintem nem túl örvendetes.
Videóban nem értettem pontosan, de szerintem a lassú sorozatnál van fókuszálás a képek között, míg a gyors sorozatnál nincs.
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Én nem használtam sosem extra markolatot, mert nem akartam méretet növelni.
Annyira fontos dolgot (pl meló) nem fotóztam, hogy ne let volna időm akksit cserélni.
...de megértem, ha valakinek ez visszalépés, mert mondjuk kényelmesebb volt fogni a gépet, azonban nem akart EM1/OM1 vonalra lépni.Annyira rossz, hogy az OM1 (és már az OM3 miatt is) miatt vissza kell fogni ezt az 5-ös szériát. Simán kaphatott volna 24mp-es szenzort.
Ez az én heppem és nem lennék tőle jobb "fotós", de akkor is...
Ameddig az EM5.3 elketyeg, addig nem lesz itt váltás, de lehet akkor meg visszaállok EM10.2-re , mert az is megvan

Fél misi az fél misi...#104255LiquidStep
Szerintem, ha visszahozzák a PEN-t, ha nem, egy belépő keresős váz azért elkélne ide.
Én is EM10-zel kezdtem, mert elég sok mindent beletettek és ennek ellenére is volt érezhető többlet az EM5-ben. Aztán feljebb léptem, de egyből nem hiszem, hogy EM5-tel kezdtem volna az MFT korszakom.Értelmes, csalogató áron adnák az OM10-et, jót tenne a márkának. Persze csak szerintem, nem vagyok marketinges és nem látom a számokat.
Az is lehet a PEN már elég katalizátor az OM szériára váltáshoz... -
Throme
veterán
válasz
Sleek
üzenetére
Átfutottam.
A bézs is tetszik, de nem adnék többet érte, mint a másik kettőért. Miért limitált? Simán elférne a 3 verzió.
Feltételezem ez a 20mp szenzor már biztosan az OM1-é, ha az előző nem lett volna már az...
Akksi gondolom ugyanaz.
EM10 mk2 és EM5 mk3/OM5 tulajok előnyben.Szenzor pucoló fejlesztés nem rossz, de nekem az em5-é is megfelel.
OM1 menühöz nem volt még szerencsém, ha jobb, akkor ez is előny.
A markolat tetszik, hogy picit nagyobb lett, de nem OM1/EM1.
Nem tudom dizájnra mi a jobb vonal. Megtartani a retro vonalat, vagy menni a munka-váz irányába.
Az biztos van a piacon 0 markolat, enyhe, fogható, és stabil. Kinek mi tetszik.Állvány csatlakozón nem tudom erősítettek, az látható, hogy a rögzítő fedél mérete megnőtt, a csatlakozó rovására.
... hogy váltanék EM5 mk3-ról... hm, nem hiszem.
Aki "messzebbről" érkezik és nem akar OM1-et, annak viszont jó választás lehet.
Meglátjuk.Másrészt jó látni, hogy azért mozgolódik a JIP. OM3 után egy OM5 frissítés, plusz az obik.
-
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
Bringatúrán - többedmagaddal - érthető, hogy a cserélgetés macera.
Ott nincs idő vacakolni, pláne, ha a többiek mobil "fotósok".
Mobillal még menet közben is lehet fotózni, csak egy tartó kell a bicajra, onnan könnyen elővehető.Ha fotós haverokkal, vagy egyedül mész képeket lőni, akkor majd előkerül a tele is.
Család már megszokta, hogy rám mindig várni kell

-
Throme
veterán
válasz
xhege
üzenetére
Szerintem a nagyon jó EVF csak nagyon drága vázakban van. Ha tükrös rendszert használtál, akkor a belépő gépek EVF-e mindig is gyengébb hatást ad.
Az EM5 mk3-ban pl 2,36m képpontos lcd (vagy talán már oled, de ez nem biztos) van.
Ez manapság a kevés kategória. Nekem mégis megfelel.
Komponálni, expot belőni, beállításokat ellenőrizni elég.
... ez se egy olcsó váz. Most az OM5 a megfelelője, ugyanennyi oled képponttal és 530k huf újonnan (használt árát nem tudom).
Számomra a belépő gépekben lévő EVF is jobb, mint a tűző napban a hátsó lcd. Persze szoktam használni ilyenkor is a hátsót, csak maradok a "nagyjából jó lesz, legfeljebb vágok belőle és beigazítom" hozzáállásnál. -
Throme
veterán
válasz
xhege
üzenetére
"géphez való akksikhoz külső töltő"
Elődnek - GF7 - van. Itt is kéne szerintem lennie."Van valami trükk, hogy napfényben jobban láthatóvá tegyük a kijelzőt "
Én is a kis mért miatt ugrottam be az MFT-be, ugyanígy egy kicsi géppel.
Aztán jött egy két ilyen probléma.
Egyik a kereső hiány, ami nem lenne gond, de ha süt a nap, mint az állat, akkor sajnos ez a "trükk": keresős váz."Olympus 45mm f1.8 objektív."
Ebben szerintem nincs stabilizátor!! Neked meg a teléhez nem ártana és a vázadban sincs.
A GF7-hez ezért vettem anno a panasonic 45-150 kis telét.
A pana 12-32-ben is van stabi, ez jó a kis vázhoz. -
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Hát ez az expert szint.
Nálam a váz a feszültség, illetve a töltöttség mérő
. Beteszem az akksit, váz bekapcs és látom a szitut (ez se tökéletes, mert hirtelen tud full töltöttséget mutatni, majd kicsivel utána már lehet lecsúszik egy "pálcika" , ha nincs maxon a töltöttség...).Úgy vagyok ezzel, hogy a 2 akksiból nem fog egyszerre tönkremenni mindkettő, így egy nyaralást át tudok vészelni, max berakom a mindig - nyaraláson - nálam lévő powerbank-et és mondjuk félúton rádugom, mikor a tatyóban a váz.
Ami meg tönkremegy, az kuka és veszem a következőt... Fogyasztói társadalom
-
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Nálam fullon vannak a tartalékok többnyire. Ez alapján a gyár ezt is jobban bírja...
Gyári töltőre feldobom, azon aztán nem látom, hogy hol van a 80%.
Amúgy is keveset bír a az em10.2/em5.3 akksi.
Pláne ha a nikonokkal (tükrös) hasonlítom össze. Az brutál jó volt. Még az utángyártott is.
(tudom, a milc jobban eszi a naftát).
(amúgy ránéztem a nikon z5 mk2-re, egy 24-70-el ott jár 1 misi közelében...vicc milyen árak vannak és akkor ez a belépő kategória... ) -
Throme
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nem.
Az tűnt fel, hogy egyre nehezebb kivenni. Míg a gyári szépen kicsúszik, sőt kiugrik, mikor az a rögzítő gomb kioldóját megnyomom, addig a jupio alig moccant, majd úgy kellett kihúzni.
Mondom, mi a f... ? Fel se merült, hogy egy utángyártottal gond lehet
.
Aztán látom, hogy ez nem stimmel... sőt: hűű b+!!!
Meg talán melegedett, azzal is úgy voltam, hogy oké hát ez ilyen, meg ugye az em10.2 alapból melegszik egy kicsit.Szóval én befejeztem az akksi kísérletezgetést.
-
Throme
veterán
válasz
mpierre
üzenetére
Nekem EM10 mk2-ben púposodott a jupio.
Soha többet utángyártott!Van akinek nincs gondja. Nekem is van működő a nikon vázhoz.
Aztán a jupio-s eset megváltoztatta a hozzáállásom.
4-500k huf vázat már nem akarok kockáztatni 10 rugó miatt....
Ráadásul beviszed a szervizbe egy bedagadt utángyártott akksival a vázat, azt nem fogják ingyen javítani gari ellenére se.Most van 3 eredetim (em10mk2, em5 mk3, eredeti tartalék).
Igaz, hogy ez az akksi nem bírja sokáig, de nem probléma cserélgetni. -
Throme
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Van hozzájuk EVF kereső (pl : Olympus VF-3), csak külön és a vakupapucsot "fel kell áldozni" hozzá.
Most már nem emlékszem, hogy ez EP és EPL kompatibilis, vagy csak EPL....Én gondolkodtam ilyen megoldásban régebben.
Pana GF7-ből kiindulva, erős napsütésben szerintem tud szívás lenni az LCD kereső. -
Throme
veterán
válasz
simes
üzenetére
Szép lassan azért belátják a nagykövetek, om milc fanok, a 'jutuberek', hogy ez az OM3 nem való azoknak, akik teleobival dolgoznak.
Egy mindennapi kirándulós, városnézős váz....
Erre nem kevés kisebb váz inkább ad megoldást. Kisebb vázak könnyebben tárolhatók és észrevétlenebbek.
Marad a vintage kedvelők tábora.
Kérdés, hogy ők elegendően vannak az új váz sikerének megalapozásához?
Mi itt nem vagyunk mérvadók.
Én nem bánom, ha az OM3 sikeres lesz, félreértés ne essék.
Az új obik kapcsán is megnéztem milyen árszínvonal van om táján. Elengedtem.
OM3 árából majdnem 2 tengerparti nyaralást kihozunk.
Inkább az élményt választom. -
Throme
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Tudom ízlés dolga, de nekem a fuji vintage dizájnja egy rémálom.
Az oly/om közelebb áll a klasszikus filmes vázak kinézetéhez.
Szerintem az EM10 és EM5 olyan vintage vázak, amik kaptak markolatot (sokkal szolidabbat, mint az EM1, de még használhatót).
Így picit modernebbekké váltak.
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Egy OM5 mk2-n, 25mpx szenzorral, om3 stabival, jobb követőfókusszal, jelenlegi akksival, de kisebb energiaigénnyel, sok custom lehetőséggel, kedvezményekkel 400k huf áron elviselnék.
Sajnos ilyen nem lesz vagy nem ezen az áron (új, nem használt).
Marad álom, mint egy lottó5-ös
Szerintem az OM3 más életérzést ad. Egyetértek ebben a magyar figurával.
Ha ez elkap téged, akkor egyenes út a vásárláshoz (ár függvényében, ahogy írtad).Nekem 75-300 a legnagyobb obim, de súlyban nem több, mint a 40-150 f4 és igényli a markolatot. Az EM10-en is nagyobb markolat van, mint most az OM3-on, erről felváltva OM5.3 vázra még kényelmesebbé vált a fotózás. Nem áldoznám be a dizájnért.
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Most nagyon mutogatják a beépített képmanipulációs lehetőségeket.... megyünk a mobiltelók felé. Lehet persze ezzel lehet behúzni új vásárlókat, nem tudom...
Bal oldalt van a bekapcsoló gomb. Ez más vázaknál, pl EM5mk3 problémaként lett kiemelve, mivel így nem lehet egy kézzel működtetni a gépet.
A sok custom lehetőséget nagyon irigylem. Mind a tárcsán, mind a hátsó gombokkal.
Gomb programozhatóságban még az EM10 mk2 is jobb az EM 5 mk3-nál...Lehet szép az OM-3 és sokan vártak pont erre a kombinációra, ahol a vintage külső és a modern belső találkozik, nekem továbbra is az EM10 és Em5 vonal tetszik.
-
Throme
veterán
Megnézek majd pár ismertetőt erről az OM-3-ról. Robin is biztos csinál róla videót, mármint a véleményéről, mert nem nagyon fog kapni vázat. A haverjai is minden mással fotóznak, csak nem MFT-vel.
Első látásra nem jön be ez az új váz.
Ahhoz nagy és nehéz, hogy ne kapjon markolatot, minimum OM5 stílusban.
Olyan, mint amikor egy képszerkesztőben csak egyik irányban nagyítják fel / nyújtják meg a képet
.
Technikailag semmi forradalmit nem látok rajta.
Árban viszont odab@sz. Ez utóbbit nem volt nehéz megjósolni
.
Nem hiszem, hogy ez meg fogja dobni az OM-S eladásokat.Használhatóságát sem értem.
Vadfotózáshoz kényelmetlen, mert a nagyobb obikhoz már kéne a váz markolat. Városban rohangálósnak max OM-5 méret.
Stúdióban nem tudom mennyire könnyebb ez a számítógép gomb funkció, de nem hiszem, hogy emiatt lesz lecserléve egy EM1/OM-1.
Kirándulásnál is számít a méret és van pár másik váz erre, olcsóbban.#103946Mercutio_
Nem gondoltam volna, hogy a G7-et még árulják boltokban, de tényleg elérhető... -
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
"gy kicsit sántít is, mert az PR tudásban gyengébb, "
Igen, ezt jó hogy hozzátetted, mert az RP egy fapad FF.
Nem használtam még ki, de többször van ilyen visszatérítési akció OM cuccokra. Néztem, hogy azzal kb 420-430k huf lenne ez OM-5.
Mivel nem pixelkukkolok, így nekem au EM5.3 a jobb választás a canonnal szemben.Másrészt ezt a stratégiát hiányoljuk itt páran az OM system-től, ami pl a Canonnál most leírtál. Van beugró opció azoknak, akik ismerkedni szeretnének a rendszerrel, de nem egyből 1 millát akarnak rááldozni....
A 0-ról indulnék fotós cuccok terén, nem biztos, hogy az MFT venném egyből célba...
Biztos van ennek a canon RP váznak valami dual obis kitje, ami nagyon sok mindenkinek elég és lehet kijön egy OM-5 váz árából.Vissza-visszanézek nikon felé, mert egy Z5 + adapterrel én is ki tudnám próbálni az FF életérzést....csak aztán rájövök, hogy nem akarok fotós cuccra több pénzt már költeni.
Off:
(ez a nikon adapter tudja kezelni a tükrös nikon bajonettes 3rd party (sigma, tami) obikat is, vagy csak a nikkor-t? ) -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Ha madarászni használják a nikont, akkor oda kell egy tele obi. FF-re nem túl olcsók. Melóznak vele, vagy csak hobbira használják?
Nálam hobbira elég az em 5.3 és a 75-300 II. kombó madarászni.
Ezek így együtt 500 huf volt anno.
Hobbira elegendő.Biztos vannak über profi megoldások madarászásra, de azért az árcédulát sem árt figyelni.
Olcsóbban kijöttek, mint az OM-1.2 + nem tudom milyen teleobi? -
Throme
veterán
Beszállok én is az ajánlásba

Van 2, különböző méretű objektív tokom. 2 féle képpen nyitható, hogy melyik módon egyszerűbb kivenni belőle az obit. Oldalán keskeny zseb, pl obi sapkát megőrzi és törlőrongyot is lehet benne tárolni. Tetején fül egy akasztónak (karabiner).
A vázhoz elég egy kisebb táska, vagy kisebb táska betét.
Ezeket egy hagyományos túrazsákba oda teszed, ahova akarod.
Az obi tokot kiteheted övre, zsákra, hogy kéznél legyen egy cseréhez, de ha éppen közlekedsz, akkor jobb becuccolni a zsákba mindent.szvsz
Nekem is volt hasonló gondom, hogy a fotós táska kevés volt mindenhez. További, bazi nagy fotóstáskát meg már nem akartam venni. Túrazsák is van, amiben a kaja, ruha elfér, de nincs fotós cucc kialakítás, ezért kellenek az obi tokok és a váznak valamilyen védelem (de volt, hogy a váz egy obival a táska tetjében egy pulcsiban volt és mellette az obitokok. Ezzel lehet variálni)
-
Throme
veterán
Amiket én olvastam a neten ott a Peak Design gyorskioldós kamera rögzítők (vagy hasonló kivitelű) esetén történt.
Nikon vázakat és az EM10-et vállpánttal hordtam, szintén az állványmenethez volt rögzítve, csak ugye ez lóg, míg a PD megoldásnál gyakran kb 90 fokban a szíjra, hátizsák hevederre...stb van rögzítve.
Szóval lehet tudnám az EM5 esetében is használni a vállpántot, de jobb a békesség.
Mostani nyak és csuklópánt a váz nyakpánt szemekbe vannak befűzve és van rajtuk ez a gombos gyorskioldó lehetőség.
A legnagyobb súlyt a váz + 75-300 obi adják, ezt meg elbírja majdnem minden.Kíváncsi lennék az OM5-nél ezt a részt vajon megerősítették, vagy tényleg lemásolták 99%-ban (1% a logo
) az elődöt? -
Throme
veterán
válasz
Balage85
üzenetére
Mikor megjelentek a milc szettek nagyon vártam, hogy a nikon mikor jön ki a saját megoldásával... vártam...vártam...aztán beleugrottam az MFT-be.
Mikor kijött a Z50 (nekem bőven elég lenne az aps-c vonal) hiányoltam a beépített stabit és a 2 kártya helyet.
Az adapternek viszont igen, hogy meglévő obikat ne kelljen "eldobni".
Tudom, hogy a tükrösökben se volt stabi, na de ha már egy OMD-ben belépő szinttől adják, akkor nikon is megerőltethette volna magát...
Nemrég kijött a Z50 mk2 .... ezek nem változtak....FF-re meg drága lenne váltani, mert lehet 400k körül vannak vázak, de azokat etetni kell obikkal is.
Fotózási szokásokat nézve nem kell fejlesztenem. -
Throme
veterán
Patona-hoz nem volt még szerencsém, valami jupido, vagy mi a fene volt és elkezdett púposodni.
Még az EM10 mk2-höz kerestem pótaksit, aztán az eset után vettem egy gyárit.Az EM5 mk3 akksija is ez (valszeg az OM5-nek is), amiért szidták is az oly-t, mert az elődökben combosabb van, viszont nekem szerencsém van vele, így már van 3 akksim.
Írták más fórumban is, hogy ha már veszel egy vázat drágán, akkor az eredeti akksi ára - ehhez képest - nem olyan vészes és kár kockáztatni.
Nem foglalkoztam vele, mindaddig, amíg majdnem megjártam (beszorult a vázba az utángyártott akksi kissé) ....
Persze sokan vannak, akiknek nem volt még rossz tapasztalatuk utángyártottal.Rajtad áll melyik tábort választod

-
Throme
veterán
Pótakksival készülj a túrára, mert rengeteg képet ehet ott lőni.
Általában sopánkodnak az emberek, mikor meghallják, hogy műanyagból van az EM5 mk3/OM5, de kézbe véve már nem érzik parának.
Egyedül a hátsó "markolatról" jött le a kis gumi borítás.
Aztán láttam egy Rob Trek videót, amiben ő is úgy használta, hogy az már nem volt rajta
Az állvány foglalat kiszakadás sem biztos, hogy jelentkezne, de azért érdemes elkerülni. Olcsón rendeltem gyorskioldós vállpántot (mármint nekem gyors kioldós, nem magától
).
Sok sikert az új szerzeményhez! -
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
pana 45-150 szerintem szuper kis obi. Nyilván nem fényerős, de nem is sötétben futkározó feketepárduc a neki való téma.
Ahogy nézem ennek nem szállt el az ára, korábban ez is megállt 72k huf-ban..... most kb egy húszassal többért beszerezhető.
Ráadásul passzol a G800-hoz is, mert van benne stabi. -
Throme
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Erre régebben azt írták (én is egyetértek vele), hogy nézd meg az eddigi képeidet, hogy milyen gyutávon készültek.
Ahhoz mérten lehet obit választani.Ezzel a mi lenne jó nehéz mit kezdeni, nem ismerünk. Másrészt lehet szépen felfelé menni.
12-100 f4, 12-200, 14-150, 14-140
Van választási opció szerencsére.Nekem pl a túra szettben az obik: 12-45, 45-150, 19 f2.8. Legtöbbet 12-45 van a vázon.
Célirányosan a tele 75-300 . Ezek mindenre is elegendők.
Gondolkodtam még makróban (amit egy előtét szettel meg is oldottam) és egy fényerősebb - f4 - kistelében, de erről sikeresen lebeszélt az oly/om a kedves árazásukkal...
Tudom volt azóta covid meg van háború, infláció, de tudták adni a 12-45 obit 150k huf-ért hivatalos kereskedésben, újonnan. (nekem 175k huf-os árat sikerült elcsípnem) és ez egy pro alap zoom.Ilyenkor mindig felbosszantom magam, hogy ez egy szuper kis rendszer lehetne és rengeteg kezdő, cserélhető obis amatőr ugródeszkája lehetne.
... ez van -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
OMD EM10 mk2 megvan még, de léptem egyet feljebb az EM 5 mk3-ra.
Először én is néztem, hogy az em10 fém, az em5 műanyag, de használat közben nem érezni a különbséget.
Azért nem, mert rendesen össze van rakva és nem gagyi műanyag az em5.#103856 forceberg
Nekem meg csak a programozhatóság hiányzik a gombokról. Pontosabban az egyéni beállítások előhívása.
Egy ilyen van a tárcsán, másik kettő menüből hívható csak elő
.
Ezt érezték, hogy gáz és OM-5 már tudja (amit egy EM10 mk2 is tudott.... ).
Emiatt viszont nem lesz csere.
Ilyen pénzvisszafizetéssel kb 430k huf.ra le lehetne menni... HI-Res nem igazán éredekel, az ND szűrő jó móka lenne és az említett gomb programozhatóság... Szenzor azért nem annyira izgat, hogy OM1-es, mert a bemutatókat nézve azzal nem lennék sokkal előrébb.
Kiderült, hogy nincs 2 FÉ előnye, mint a reklámokban.
Inkább próbálnám ki a pana 25MP-es szenzorát .... -
Throme
veterán
Nem MFT téma, de eleht érdekes, hogy pletyka van a DJI-ról, miszerint beleép a tükör nélküli fényképező bizniszbe...
Ha ez igaz és képes felépíteni egy rendszert, akkor az OM-nek is illene összekapni magát.(azért a 3 nagy emlegetése mellett nem egy snitten látható Lumix vázi is...
)#103823 theporcupine
Mondanám, hogy egy világ dőlt össze bennem
, de tuti nem fogom kitesztelni, hogy nálam ez mennyire látható
. -
Throme
veterán
válasz
theporcupine
üzenetére
Minden vázra igaz, vagy csak a pana GX800-ra?
-
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
Semmiképpen nem akarom megkérdőjelezni #103812 Mercutio_ hsz-át, nem ma kezdte az "ipart", de én ajánlanám azt, hogy néhány tesztképet azért lőj 1/3 iso beállítással és nézd vissza, akár pixelkukkolva.
Ha látható a minőségromlás, akkor még mindig tudsz 1 ev-re állni, ha nem , akkor szerintem jobb az 1/3 lépésköz. -
Throme
veterán
válasz
schumy1
üzenetére
Nekem az előd váz van meg, a GF7, de nagyon rég nem használtam, mert jöttek az oly-k.
Igazi zsebrevágós váz, pláne a 12-32 obival.
Aztán elkezdett hiányozni a kereső (erős napsütésben pláne)
A pana 45-150 szerintem egy jó kis tele, ezt használom többek közt oly vázon is, csak csessze meg a 2 gyártó a fordított zoom forgásirányát.Stabira azt szokták mondani, hogy nagyon rövid záridőnél felesleges. Sőt most néztem egy Rob Trek videót madárfotózásról, amiben azt mondja, hogy stabival talán picit életlenebb a kép. Amiért mégis használja a stabit az a komponálás. Főleg tele obiknál jól jön a stabilizált kép, hogy lásd mit is fotózol.
Ráadásul telénél, ha csak nem penge fényerőst használsz szikrázó napsütésben, azért kell a stabi.
Én bekapcsolva hagyom, mert szeretek a stabilizált képet nézve komponálni. Szerintem tapasztald ki neked mi a jó.Panánál szerintem az A, vagy C fókuszt használtam, attól függően, hogy statikus, vagy dinamikus a téma.
Manapság már használom a folyamatos fókuszt statikus témánál is.Szerintem MFT szenzoros gépnél jobb, ha kisebb lépésközöket használsz az ISO léptetéshez.
Nem mindegy, hogy iso 1200, 1600, vagy 2000... stb.De én nem vagyok szakértő, csak hobbista.
Éppen a minap írogattam, hogy nincsenek új belépők nagyon ebbe a rendszerbe

-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Bármi?
Szerintem 2 probléma van a céggel.
- nem tudnak behúzni új vásárlókat
- régieket nem tudják vásárlásra ösztönözni nagyon (amiket videókban látunk azokat nagykövetek és szponzorált arcok használják szvsz)
..szóval a "bármi" az nem jó irány, kinek mutatják, hogy élnek?Egy új szenzoros OM10, elérhető áron jó lenne kezdetnek. Tudom nem itt kezdik az új technológiák bemutatását, azt se olcsón, viszont nem hiszek egy OM1 mk3-ban, hogy újra induljon minden szinten az OM MK(n+1).
L mount?
Ha jól tudom az L mount nem kompatibilis a pana/oly m4/3 bajonettel.
Panának meg van jó ideje ilyen váza, hiszen ők kezdték ezt.
Most hoznának egy ilyen OM vázat... oké, és?
Én biztos, hogy nem váltok L mountra.
FF-re ott a sony.Igen, PEN-F és az E-P, ott be lehetne húzni új vásárlókat.
Oké, várom a fejleményeket... szkeptikusan

-
Throme
veterán
Valami talán megmozdul... de a fickó is szkeptikus kissé.
Jó ideje azt az elvet követem, hogy az a biztos, ami tegnap történt...Egyetértek egyik hozzászólóval, szerintem sem lesz semmilyen OM3, inkább az elmaradt OM10 jöhet, ha tényleg jön valami egyáltalán...
-
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Lehet a JIP-nél a fiatal marketingesnek már R.W. nem trendi. A tudás másodlagos.
Robin nem egy fiatal, jólfésült kékszemű divatlap huszár, hanem kimegy az utcára a parkba, egy szál gatyába, pólóba, csurog róla a víz, furcsán vigyorog...stb. és ez lehet marketingesünknek annyira nem tetszett... az hogy szakmailag mit mond, azt meg nem érti, ebből következik, hogy R.W. nem illik a képbe.... szvsz.Először megláttam anno, nekem is fura volt, de jobban érdekelt mit mond.
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Nem hiszem, hogy elhagyja az MFT-t. Saját csatornáján szokott tartani beszélgetést MFT témákról.
Azt megértem, hogy a semmiről nehéz tartalmat csinálni.
Ha jól tudom tartalomgyártásból él.Sokszor kipróbált más rendszereket.
Nem egy videójában bemutat MFT-től eltérő gépeket.
Mostanában nem néztem, de Solanto-tól is kér kölcsön nikon z5-öt.
Aztán fuji-val is próbálkozott és egyéb kis gépekkel is.
---------
Nikont én is néztem. Kijött a Z50 II. , hát b+ ebbe se tettek képstabit... ez volt az egyik baj a nikonnal, hogy csak úgy csepegtették a fícsöröket. Ebből a szempontból - is - jobb az MFT.---------
Jön még néha oly akcióról hírlevél. Ez a pénzvisszafizetés nem tudom mennyire működik, de amit vennék, az kurva drága. Megjelenéskor se volt olcsó, de azóta - különböző okok miatt - megdrágult.
Új belépők nem hiszem, hogy nagyon jönnének, régieknek meg teljes a rendszerük és nem nagyon van miért fejleszteni.
Szóval itt se nagy az élet. -
Throme
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Nem vagyok jó fotós, sem expert, de szerintem ilyen eseményt nem jó vakuval fotózni.
Az alanyokat vagy akkor kéne valahogy lekapni, amikor viszonylag nyugiban vannak (nem gesztikulálnak túlzottan), vagy sorozatot lőni, amiből ki lehet szedegetni a jobban sikerülteket.
F2.8 mellett ha elmész iso 3200, 6400 tartományig azokat még lehet korrigálni fotófeldolgozó szoftverekkel. Pl a topazt szokták ajánlani zajszűrésre.
Kérdés az is, hogy milyen méretben jelennek meg a képek? Újságcikkbe, facséra simán jók lehetnek. Poszter, reklámplakát már necces lehet.Robin Wong-nak vannak videói, amiben bemutatja a rendezvényeken készült képeit (táncosok, zenekarok...) és egész jó végeredményt produkál....szerintem.
-
Throme
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
- A mozgó dolog , amit fotózol az gyorsabb az 1/160s "fagyasztásnál"
- Ha meg állványról fotózol statikus dolgot, akkor próbáld időzítővel, vagy távirányítással megoldani az expozíciót.
(lehet beremeg az állvány)szvsz
-
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
Sajnos gyorsan mozgó, kis termetű madaraknál bele kell húzni az 1/3200s-ba és ugye ez f6,7 esetében nem tud kevés iso-val megtörténni.
300mm f4 lencsét nem veszek
, a 40-150 f4, vagy f2.8 meg rövid ezekhez a madarakhoz.
Tudom, akkor engedjem el a témát
A procap.low az mecha zárral dolgozik, de ott egy kisebb madár kb 2 képen látható, elrugaszkodik és a farktollai, ahogy kirepül a képből
. Ide kell a procap.high, ami elég gyors, emiatt e-shutter.#103696 yle_greg
Ez más egy kicsit.
Ott e-shutter használatakor kisebb/rövidebb a záridővel, mint a led frekvenciája, sávokban világos a hely, ahol a célpont található.
Nekem is volt ilyen szívás, mikor síelni tanult a lányom és a pályán már ledes lámpákkal csináltak fényt.
Hogy ne mozduljon be kellett a rövidebb záridő, és a képen sávokban volt bevilágítva a terep... -
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Régebben beszélgettünk a csíkozódásról.
Most mintha én is felfedezni vélem au em5 mk3-on, de ez kicsit extrémnek nevezhető beállítás esetén jön elő.
Szoktam használni a pro-capture-t és itt egy kép, nem tudom mennyire látszódik, ami kissé csíkos.
iso5000, 1/4000s, procapH ami ha jól tudom e-shutter .
Lehet ez az e-shutter-nek köszönhető...(nyers kép a képnézegetőből, képernyő kép mentéssel)
-
Throme
veterán
Urak! Köszönöm! itthon van kétoldalú, első körben lehet kipróbálom azzal, aztán meglátjuk.
Eladni én se fogom a gépet, megy ameddig bírja, szóval ha nincs más, akkor valami komolyabbal próbálkozom...
-
Throme
veterán
Milyen ragasztó ajánlott a gumiborítás visszaragasztásához?
A hüvelykujji támasztásnál a gumi ragasztás elengedett.
Gondolom a drasztikus, pillanatragasztós megoldást kerülni kéne.kösz!
-
Throme
veterán
Makrót megoldottam nisi (asszem ez a márka) előtét lencsével (+ 2 adapter gyűrű, hogy bármelyik obira felmenjen). Szerintem korrekt a minősége.
Biztos fasza az oly 60mm makró, de így 12-300mm-ig le vagyok fedve makróval.
Már az oly 60-as ára is elszállt. Elengedtem, ahogy a többi obit és vázat is. -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
.. akkoriban 2 elv volt a stabira, egyik a pentax féle szenzor mozgatásos és a többi nagy gyártó féle obis stabi.
Előbbinél annyi volt az előny, hogy nem kellett kifizetni minden obinál (vagy legalább is a zoom-osoknál) a stabit és stabis a fix obi is.
Hátrány, hogy a keresőben nem volt érezhető a stabi működése és nehezebb volt komponálni pl egy teleobival.
A másik rendszer esetében pont fordítva voltak az előnyök/hátrányok.Szeretem a tükrösöket, de ma már a milc van a kezemben.
Egyedül szenzorban érzem a hátrányt a 24Mpx-eles aps-c-vel szemben, persze gyengébb fényviszonyok esetén. -
Throme
veterán
Nekem is lenne egy kérdésem.
S módban van valamilyen beállítás, hogy az expo-nak megfelelő végeredményt mutassa a kereső/hátsó LCD, mint pl M módban, vagy A módban.
Egyedül a villogó F szám ad visszajelzést, hogy valami nem lesz olyan, mint amit látok a evf-ben/lcd-n. Erre nem mindig figyelek sajnos, ha gyorsan kell lekapni valami témát.(legutóbb pár madarat akartam lefotózni és az előző napi beállításokkal ezt meg is tettem.... full alexpo-s képeket kaptam, amiket javítani sem érdemes
)thx
-
Throme
veterán
válasz
LiquidStep
üzenetére
Om-5-ben számomra a programozható gombokra kirakható beállításokat (A, S módok) irigylem.
Em10 mk2 tudja, em5-mk3 nem ..wtf?! és ezen nagyon könynen lehetett volna módosítania a gyártónak (oly) egy fw frissítéssel, de nyilván nem teszi meg ezt az új (jip). -
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
hdanesz
üzenetére
"ugyanolyan árban tudnám megvenni mindkettőt"
em1 mk2 és em5 mk3?
Mert akkor em1 mk2 egyértelműen.#103602LiquidStep
Ezzel engem is beparáztattak és emiatt hordom nyakpánttal.
Különben menne rá az állványmenetbe csatlakoztatható vállpánt.
Igaz az a kiszakadás a szíjra rögzíthető, gyorskioldású de merev - nemtom a nevét - tartóra vonatkozott, ahol a gép derékszögben van csatlakoztatva és köszönhetően a merev fefüggesztésnek jobban hatnak rá a dinamikus erőhatások. Vállpánt azért csillapít, igaz itt meg szimplán húzőerő hat a menetre.
Nem tudom...
Mindenesetre nem csak a vázat kockáztatja ilyenkor az ember, hanem a rajta lévő obit is.... -
Throme
veterán
válasz
hdanesz
üzenetére
Mk3 kapott 1-2 dolgot az em1 mk2-ből, 20mp szenzor (egyik ok az em10mk2-ről való feljebb lépésemben), ami minimálisan kevesebb zajt produkál a 16mp-es verzióhoz képest és picivel bátrabban vághatok a képből.
A másik kellemes funkció - számomra - a pro-capture.A műanyag váz ellenére eléggé masszív.
Szerintem mindegy melyiket ejted le, az a szervizben köt ki, ha betonnal, sziklával találkozik.Ha jól tudom a kereső is jobb az mk3-ban, mint az elődben. Igen, oled, cserében a nagyítása kisebb.
AF kapott pdaf-et. Így pl követő fókuszban is jobb.
Video 4k. Bár ez engem nem foglalkoztat.
A stabilizátor 0,5 lépéssel jobb lett.
Lehet plasztik a váz mk3-ban, de nagyobb a grip picivel, így jobb lett a fogása
Az akksit szokták kritizálni az MK3-ban, ami gyakorlatilag EM10 szériáé, így kisebb kapacitással bír.
Nekem viszont annyiban előny, hogy tudom használni az EM10 akksiját is.
Annyi, hogy hamarabb kell cserélni akksit, de én még a nikon dslr-emhez is vittem pótakksit, pedig az jóval többet bír, mint a milcek-é.
Az mk3-at lehet tölteni usb töltőről is, de ekkor nem használható semmire a gép.
Ami szégyen, hogy megmaradt az micro usb csati.Nem tudom az mk2-ben van-e, de mk 3-ban van BT kapcsolódási lehetőség.
Nekem ezek egyértelművé tették anno, hogy em5 mk3 a továbblépés, az mk2 helyett.
Ha ezek a dolgok érdekelnek, akkor tényleg érdemes elgondolkodni az em1 mk2-n. Ott ezen felül is kapsz még plusz, vagy jobb funkciókat... és fém a váza
El kell dönteni milyen funkciók kellenek -a rendelkezésre állók közül - és ahhoz mérten vegyél vázat szerintem. Nyilván pénz kérdése.
Ha elérhető, szerintem em5 mk3-ban, vagy em1 mk2-ben gondolkodj. -
Throme
veterán
válasz
asdf_
üzenetére
Mióta megvan az em5 azóta parkoló pályán (tartalék) van az em10 mk2.
A kijelző döntögetéssel nagyon óvatos vagyok, többek közt az itt leírt tapasztalatok miatt is.
Először felül mozdítom ki, aztán jöhet az alja (független attól, hogy milyen helyzetben akarom használni). Fordított esetben feszül a kábel is. -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Én sem tudom milyen a képminőség, de ilyen obikat várnék és már nem csak a sigma létezik (sőt ők sajnos leálltak jó ideje a 19-30-60mm fix sorral pedig vállalható minőségű képeket lehet velük lőni, igaz nekem csak a 19mm van belőle és "csak" f2,8 max fényerővel bírtak).
Nekem fontos az AF, ezért nem szoktam nagyon foglalkozni a 3rd party obikkal, mert jellemzően nincs bennük motor.
Ha olcsósítanák az EM10-et, vagy egy elfogadható áru OM10 kijönne és lenne hozzá budget obipark (ilyen 3rd party), talán jönnének erre a rendszerre a mobiltelón túllépni akarók, nem egyből a FF lenne a cél.
Azt is jó látni, hogy a Yongnuo még lát fantáziát ebben a rendszerben....
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Volt, hogy sima hátizsákba a pulcsira rátettem a fényképezőt és a csere obit egy cipzáras objektív szütyőbe (tok, védő...) helyezve szintén a hátizsákba.
Nekem is ez a gondom a fotós hátizsákokkal, hogy egyéb cuccoknak nincs hely, vagy csak kicsi hely van (ha csak nem serpa zsákkal mész...) .
Pulcsi, esőkabát, kaja, palack....
2 táskával (hátizsák + oldaltáska) meg nem akarok bohóckodni.Vannak még olyan zsákok, amiknek az aljában van a fotós cucc egy inzertben, felső részébe lehet pakolni.
Csak itt meg macerás hozzáférni a géphez. -
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
Grillo
üzenetére
A L4 nekem is megvan.
Teljesen jól használható, csak ezek az új AI funkciók hiányoznak belőle és a sebessége szintén nem a legacélosabb.Aztán viszonylag hamar kijött a Luminar AI. Sokan beleugrottak, de talán a leghamarabb leváltott verzió volt, amit a most futó - viszonylag tartósnak mondható - Neo jött.
Érthető módon jött a felháborodás.
Szóval a Neo-t is bármikor lecserélhetik.... talán azért nem fogják, mert sok kiegészítőt készítettek hozzá és ha most kijön egy új, akkor sok vásárló elfordul tőlük.
Sokan elengedték, akik az 1,2,3,4, és talán még az AI váltásoknál még kitartottak. -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Mindenképp próbáld ki mert elsőre fura lesz a Tool és Edit menü

Nekem még 35$ volt az alap progi, mert előrendelésben vettem.
A beépülők közül párat idő közben megvettem..Van még benne hülyeség, pl szerkesztés módban nem látod az exif adatokat. Ki kell menni katalógus nézetbe..
Topaz-nál pl a zajszűrést dicsérik
-
Throme
veterán
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Én Luminar Neo-t használok.
Külön könyvtárba készít szerkesztő fileokat. Ha az eredeti helyen megmarad a kép (és ez a szerkesztő file rendszer), akkor bármikor folytathatod.
Maga a szoftver lassabb, mint az LR. Sokat javítottak rajta, de még így is lassabb.
Skylum-nál az a gáz, hogy könnyen magára hagyja a szoftverét és túllép egy újabb verzióra (Luminar1,2,3,4->Neo). Tudod használni, csak nem kap frissítést. A Neo-ba most még mindig beleölik a munkát....Van még az Affinity, de most ennél nem emlékszem pontosan, de mintha ez is így működne, tehát szerkesztő fileokat készít és onnan bármikor folytathatod a munkát.
-
Throme
veterán
válasz
Studi
üzenetére
Szerintem a képernyő mérete teszi függővé, hogy a 4:3 arány mennyire zavaró. Egy mobilon visszanézni a képeket persze nem túl jó, de egy 27" monitoron, vagy egy 65" tévén engem nem zavar a 4:3

Ez csak egy ilyen fura érzés, hogy nem tölti ki fullosan a képernyőt a kép.
Egyébként szoktam vagdosni képeket, van hogy 16:9, 16:10 arányra is.
Van hogy 3:2 lesz belőle, de nem ritka a free, akár a négyzethez közelítve.
Én már elengedtem a fotó előhíváskor adott papírkép méretet.
Szinte semmit nem nyomtatok ki papírra.
Év végén szülők kapnak egy albumot, főleg az unoka képeivel. Na ez egy fotókönyv, de ebben meg nem kötelező a 9x13, 10x15 -
Throme
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Várható volt, hogy esnek az eladások.
1 hete jöttünk haza nyaralásból, déli szomszédunk tengerpartjáról. Néztem ki mivel fotózik és a mobilok simán nyertek.
2-3 embernél láttam - hát meg nem mondom, hogy dslr, vagy milc - nagyobb masinát.
MFT-t egyet se, az enyémet leszámítva természetesen.Turistafotós szettem
- EM5 mk3
- EM10 km2 (tartalék váz és mert egyforma az akksijuk)
- 12-45 f4 pro obi
- sigma 19mm f2,8 fix
- pana 45-150 f4-5,6
akksik, + SD kártya, tisztító cucc...stbEz mindenre is elég. 1-2 távoli "célpontra" jó lett volna a 75-300 II de azt nem viszem mert kb 3 képet lőnék vele.
Mára kialakult az EM5 mk3 + 12-45 obi, mint mindenvivő szett.
Imádom.
Most is a képeken dolgozok.
Ez lesz sokáig a "turaszett".
Nikon dslr-em van még, be kéne röffenteni azt is, de nincs kedvem a régi pakkot cipelni.Sajnos ez a fórum leült, de érthető.
A JIP/OM system próbálkozik, de ez láthatóan kevés, főleg a mobil dömping miatt.
Ma már nem kell vagyonokat kiadni egy elfogadható kamerás telóért.
Ezzel egy OM1, meg a 90mm makró, meg az új tele, az újra kiadott 9-18 stb stb nem fog tudni versenyezni.
Nem, nem minőségben, hanem praktikumban, átlagembert tekintve...Ez van...
-
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
ez a vázad elég tartósnak bizonyul, még mindig nem adtad el
én is ezt nyüstölöm és ha nem szarik be nem hiszem, hogy veszek már vázat, esetleg majd egy OM9-et ha lesz.
addigra megint lesz technikai újdonság.
nem azzal akarnak majd megfogni hogy programozható gomb (custom beállításokat is), kézből hires mód (nem érdekel). -
-
Throme
veterán
válasz
pandur99
üzenetére
Nem próbáltam, de esetleg ebay?
A Márkaszervizhez be lehet adni, mert jól megcsinálják, csak mondjuk az ára tuti magas lesz.
2-3 éve lett 68k huf a javítás, függetlenül attól, hogy mit kell javítani...most meg sem merem nézni...Azért a mostani fedelet is nézd meg. Egyszer nekem is kiesett, de vissza lehetett tenni.
Ha széttört, akkor persze kell az új
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.

.