Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
berobi78
tag
válasz
Speeedfire #25635 üzenetére
Hogy ez nekem nem jutott eszembe!
-
berobi78
tag
válasz
Speeedfire #25633 üzenetére
Köszi, mindenkinek. Igen, eddig így fényképeztem, vagy a plafonra villantottam (+kis terelőlap nyitott állapotban), vagy rátettem egy hasonló kis diffúzort a vakura, ami egész jó eredményt hozott, de egyrészt nehéz a gép, nem vagyok vele elég mobilis (elég gyorsak a srácok
) vagy túl fentről jön a megvilágítás, így ha lefelé néznek játék közben, akkor árnyékos az arcuk.
Ezért gondoltam valami fényforrásra nem túl magasról, ami esetleg szembe nézhet az ablakkal, így kapnának egy kis derítést az árnyékos oldal irányából. -
berobi78
tag
Sziasztok,
Ha már godox és szoftbox. Van egy fuji X-T1-em, és egy Godox TT685-öm. A srácaimat szoktam a fényképezni, de beltérben néha kevés a fény (illetve ha nem is kevés, de rossz helyről jön), a nagy vakuval meg nem akarom őket telibe villantani, ezért az jutott eszembe, hogy veszek egy Godox X1T-t, a TT685-öt rárakom egy állványra (WeiFeng WF - 6663A) a szoba sarkába (vagy ahol éppen jó) és az onnan villog miközben fényképezek.
Kérdés az, hogy ez jó ötlet-e, illetve érdemes-e venni egy softboxot, vagy egy ernyőt hozzá?
Köszi! -
berobi78
tag
válasz
mézespálinka #24804 üzenetére
Nekem ez inkább objektíven lévő kosznak tűnik, de lehet, hogy tévedek.
Próbáld meg az eget lefényképezni, úgy, hogy végtelenre állítod a fókuszt, és lerekeszeled az objektívet minél jobban. Ha ott is látod a foltokat, akkor szenzoron van kosz, ha nem, akkor objektíven. De ez utóbbi mondatomban nem vagyok teljesen biztos
De csináld meg a tesztet, aztán tedd be ide az eredményt
-
berobi78
tag
válasz
csabyka666 #24514 üzenetére
-
berobi78
tag
válasz
csabyka666 #24511 üzenetére
Én valahol láttam, hogy egy IKEA szennyestartót használnak softboxnak. Egy próbát megérhet.
-
berobi78
tag
válasz
pocokxx #24295 üzenetére
Én három pohárral probalkoznek, cumisüveg, boros/sörös pohár, kávés csésze.
Egymás mögött, úgy, hogy kb fél fedésben legyenek egymással és a fokusz sík, csak a középsőn lenne. Akár fekete fehérben.Szerk: közepén lenne a boros/sörös pohár, elöl a cumisüveg hátul a csésze.
-
berobi78
tag
válasz
TV Béla #23787 üzenetére
Lens flare, természetes jelenség. Az optikától , és a fény beesési szögétől függ, hogy mennyire látszik. Egyébként pont erre (is) való a napellenző. (szerk. mármint arra, hogy az oldalról jövő fényt kitakarja, hogy ne legyenek ilyen becsillanások, de itt ugye szemből jött a fény)
-
berobi78
tag
Sziasztok,
Több fotós adok-veszek oldalon is kérik a fotós cuccok széria számát a lopott dolgok kiszűrésére.
Ezt így értem is, de van olyan naprakész adatbázis, ahol lehet csekkolni, hogy az adott termék lopott-e vagy sem?
Bízom benne, hogy kis esélye van lopott cuccot venni, de ha utólag derül ki az elég kellemetlen. -
berobi78
tag
Tudtok ajánlani monitort fotókidolgozáshoz? Nagyon amatőr felhasználás lenne a cél, tehát az ár lenne a döntő. (max 30e?)
Eddig a laptopomon (Lenovo G580) dolgoztam ki a képeket, de tönkre ment az lcd-je, és amit vettem bele másikat, az botrányos minőségű
Szóval a cél nem az, hogy nagyon profi legyen, csak az, hogy egy kommersz laptop kijelzőjének a minőségét érje el.
Gondoltam rá, hogy nézek a laptopba egy másik lcd-t, de ezzel ami most benne van úgysem tudok mit kezdeni (kifutottam a 14 napból), és az újjal sem lenne semmi garancia, hogy jó lesz. Abból a pénzből inkább veszek külső monitort.
Használtan is érdekelne.
Tippek/ötletek?
Köszi!
ui.: vagy tegyem a monitoros topikba a kérdést?
-
berobi78
tag
válasz
buci30 #22247 üzenetére
Én hasonló cipőben járok mint te, csak a kis srác már 16 hónapos.
Szintén 600D, de én vettem a kitobi helyett egy tamron 17-50 non VC 2.8-at.
Nálad valószínű a 50mm sok lesz beltérben, én ezzel a tamronnal is olyan képeket tudok csinálni max ISO1600-al, hogy nem mozdul be, bár általában nem a tele végén használom. Persze nem egyszerű, és sokat kell lőni, hogy legyen benne értékelhető, de mindenféle világítás nélkül is megoldható a dolog.
Persze RAW-ba fotózok, és utólag lövöm be a WB-t lightroom-al, és ha kell teszek rá zajszűrést, növelek élességet stb.
-
berobi78
tag
Sziasztok,
Kezd meghalni a laptopom kijelzője, és az a kérdés, hogy fotókidolgozáskor (lightroom) számít-e valamennyit, hogy fényes, vagy matt az lcd (eddig fényes volt, de a matt szimpatikusabb)? Vagy ennél a kategóriánál igazándiból tökmindegy?
Valami ilyesmit tervezek venni.Köszi
szerk.: a felhasználás csupán hobbi szintű családi fotók
-
berobi78
tag
Van valakinek lightroom-hoz presetjei? Neten már találtam párat, de még gyűjtögetnék
Köszi -
berobi78
tag
de akarom
Lassú Víz: ez nem rossz ötlet
egyébként ki, hogy csinálja, ha papírképet szeretne készíteni a digitális képeiből? mi lenne ennek a legjobb végeredményt adó menete?
és még egy-két hülye kérdés: egyáltalán, hogyan kalibrálom a monitorom (laptop)? amit tudok, hogy kell hozzá egy külső kütyü ami méri a fényszintet, kontrasztot, na de ha ezzel rendelkezik valaki, onnantól mi a menet? vagy csak addig húzogatom a fényerő, kontraszt, gamma csúszkát a windowsban, amíg jó nem lesz?
(a windowsba beépített kijelző színkalibrálását megcsináltam, az is több mint a semmi) -
berobi78
tag
válasz
schawo #20325 üzenetére
Átállítottam a nyomtatón a színteret sRGB-re, de sokkal jobb nem lett. Na mindegy, nem kísérletezgetek ezzel tovább, mert "házilag" úgy sem lesz az igazi a végeredmény.
Viszont távlati tervem az, hogy jó pár képet összeszedek és előhívatom őket valahol.
Tippnek valamelyik régebbi hozzászólásban a digilabort ajánlottátok. Ez továbbra is ajánlott?
Az ott készült kép már olyan színű lesz mint a monitoromon? -
berobi78
tag
Sziasztok,
Van itthon egy Epson SX235 tintasugaras nyomtatóm. Amire szoktam használni, arra tökéletes, de most gyorsan kinyomtattam néhány fényképek a nagyszülőknek az unokáról, és azt vettem észre, hogy elég messze van a nyomtatott kép színe, a monitoron látottól.
Persze Epson fotópapírunk nincsen, csak HP (hogy honnan, arra már nem is emlékszem), ezért nem tudom a nyomtatónak megmondani, hogy pontosan milyen papírt tettem bele (csak Epson termékek vannak a választási lehetőségek között).
Elképzelhető, hogy ez okozza a problémát, vagy máshol lehet a baj? Kipróbáltam kétféle papír beállítással, ez a változtatás határozottan hatással volt a fénykép színeire, de még mindig eléggé messze volt a monitoron látottól.
Mondjuk nem akarok nagyüzemben fényképeket nyomtatni itthon, csak kíváncsi lennék, hogy meg lehet-e oldani, hogy színhelyes legyen a nyomtatott kép.Irfanview-al nyomtattam, egy lightroomal feldolgozott jpg-t.
-
berobi78
tag
válasz
scarabaeus #20187 üzenetére
köszi, ez jó!
-
berobi78
tag
sziasztok,
létezik olyan progi, ami kiszedi egy rakat képből, hogy pl. milyen gyújt. távval fotóztam?
kíváncsi lennék, hogy mit használtam leggyakrabban, és egy olyan fixet fogok venni -
-
berobi78
tag
válasz
*Ropi* #17870 üzenetére
Szóval egy teljesen mozdulatlan sík falat szeretnék fotózni, állványról, csak, hogy ne kavarjon be a tartalom, és a bemozdulás lehetősége
Igazából a kérdésem arra irányult, hogy két különböző szenzorméretet össze lehet-e hasonlítani úgy, hogy mekkora érzékenységet nyerek a méret növekedésből adódóan? Illetve, hogy a szenzorméreteknél is megvannak ezek a szabályos lépések, vagy sem.
-
berobi78
tag
Sziasztok. Van a szenzorméretek között is olyan összefüggés, mint a blende, zársebesség, érzékenység hármas között? Tehát míg egy adott szenzorméretnél, ezen három összetevőket arányosan "cserélgetve" egymással ugyan olyan expozíciót kapunk, addig a szenzorméret növelésének van ilyen szépen követhető szabályossága erre a hármasra?
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Magic Trackpad legújabb fajta, lightning csatlakozóval
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest