- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Lassú Víz
addikt
válasz
#89309696 #26896 üzenetére
Az attól függ, hogy mennyit akarsz útómunkázni és mennyire vagy elégedett a váz jpg-vel. raw-nál mindegy, ott megvan a forrás. Szerintem a PC-s algoritmusok messze jobbak zajszűrés tekintetében mint a vázba épített jpg motor. Főleg, hogy egy rendes képszerkesztőnél maszkolható az eredmény, és eltérő mértékű zajszűrést meg élesítést alkalmazhatsz a kép különbüző területein.
Ha tetszik a vázból kijövő jpg. akkor válaszd a legrészletesebb módot, kapcsold ki a zajszűrést, aztán utólag bíbelődj azzal ami megéri.(#26900) G4ga: Többet akkor lehet mondani, ha tesz(el) fel egy képet amivel elégedetlen.
-
copass
veterán
válasz
#89309696 #26798 üzenetére
annyira mindegy hogy milyen a kép. azért lassú mert a váz csinál kábé mindent, vakuzik,zajt szűr,élesít,stb. ahogy az összes többi bridge. feltételezem hogy vakuzik is ha automatán használják.
iso 1600-nál kezdődik egy éjszakai kép, még egy szar 6D-n is 1.4-es obival, magasabb rekesznél f2.8-4 nél meg már rendszervaku illik vagy iso-t emelünk....
ennek fényében ezt az iso 400-at nem tudom értelmezni! -
itouchfan
senior tag
válasz
#89309696 #26746 üzenetére
Én pont ugyanezt írtam, hogy 30k az zéró, szóval nem értem teljesen ezt a hsz-t. És olvasom minden topikban a hozzászólásaid, úgyhogy képben vagyok.
Tisztában vagyok vele, hogy amit írt azt legalább 2-3 objektívvel lehet, sőt kell abszolválni, csak a 30ezres keret miatt írtam, hogy ez minimum egy cserélhető obis gép, minimum egy jobb szenzorral és kitobival, es nem pedig a nyakába varrtam, hogy erre még 230 ezer FT is kevés lesz.
A másik ez a megapixel mánia. Teljesen felesleges a 20 MP, hacsak nem óriásplakátot akar nyomtatni. 4k, 8k felbontás bőven elég átlagos felhasználásra. Pont most néztem a képeim 120 centis 4k tévén, és bőven extra volt a képminőség. És a 4k az ha jól számolom kb 8-10 MP...
-
Rapid136
őstag
válasz
#89309696 #26731 üzenetére
Az a baj hogy bármilyen méretű érzékelő lesz a gépedben, jó obik nélkül nehéz lesz az élet...
Az Olyból pl. ezt lehet kihozni a fényerős cuccaival -
Terapeuta
őstag
válasz
#89309696 #26742 üzenetére
Ha kipróbálod, szerintem látni fogod. Engem a gyerek fotózásánál is zavar, amikor az arckövetés - szerintem - a legközelebbi pontra - ami általában az orr - áll be (MFT 45/1.8-on). Ha jó a képkivágásom, akkor még elmegy szódával, de ha vágni kell, akkor már kevésbé. MFT 75/1.8-nál már jó képkivágással sem jó, ha az orra megy: jól látható monitoron.
Edit: faki_ által belinkelt szimulátorokból ki tudod matekozni, meddig mehetsz el.
-
faki_
senior tag
válasz
#89309696 #26725 üzenetére
A keresőből úgy tűnik, a Picture Control a gép JPEG beállításait változtatja (pl. szaturáció, kontraszt), szóval pont neked való, ha nem foglalkozol utómunkával.
Amit még megpróbálhatsz, hogy jobban oldalról fotózod a kutyákat. Így látványosabbak lehetnek az esetleges torzulások (pl. hosszabbnak tűnik az orruk rövidebb gyújtótávnál), de jó esetben az egész fej beleférhet a mélységélességbe és nincs zavaró átmenet az elmosott háttérig, jobban kiemelkedik a téma. APS-C példa 35mm F1.4-nél, itt elég kicsi a DOF: [link], [link].
Már kicsit feladtam a kutyák fényképezését, többek között az általad is írtak miatt, de itt van pár kép, a legtöbb manuális objektívnél is beírtam a használt rekeszértéket. Berni pásztorok többnyire, fejméreteik nem sokkal kisebbek a tieidnél, tudsz viszonyítani.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
#89309696 #26721 üzenetére
faki_ elindított téged a tudáshoz vezető úton.
Ha növeled a szenzort, csökken a mélységélesség, még mosottabb lesz a kutya orra. Sokszor ez vezet "a telefonom jobb képet csinál" kijelentéshez. Leginkább a kutya és az erdő közötti távolságot kell növelned, és elég szűk rekeszt választani ahhoz, hogy éles legyen amit szeretnél.
Azután jöhet az utómunka. Tengernyi irodalma, youtube videója van. Élesből életlent lehet csinálni, míg fordított esetben sokkal kisebb a mozgástér. Kell hozzá minimum egy rendes kijelölést, rétegeket, maszkokat támogató program. Szelektív élesítés, gauss blur stb. Ha jó a kép pár órát (kezdetben pár napot) biztosan el lehet babázni vele mire azt mondod, hogy kezd hasonlítani arra amit elvársz.(#26722) Speeedfire: fordítva van. A téma határozza meg a szükséges fényformálót, nem a vaku. Nézd meg pl. a Mikrosat kínálatát, iránymutatásnak jó. 60-90 cm szokott lenni.
-
faki_
senior tag
válasz
#89309696 #26721 üzenetére
Az utolsó képen, ha kissé előbbre esett volna a fókusz, akkor élesebb lett volna az orra és életlenebb a füle. Olyan nincs, hogy orrtól fülig éles legyen és a háttér meg maradjon ugyanilyen elmosott, ahhoz valaminek változni kell. A rekesz mellett lehet játszani pl. a gyújtótávolsággal (és a tárgytávval) is: [link].
Az alábbi oldalakon tudsz jobban belemélyedni és kitalálni, kb. mi is az ami neked kell a mélységélesség terén: [link], [link].
Ezeken megláthatod a kép alatti "Total" értéken, hogyan változik az éles tartomány, ha valamit változtatsz (a "Lock field of view"-et bepipálva marad a képkivágás): [link], [link], [link].
-
Lassú Víz
addikt
válasz
#89309696 #26719 üzenetére
Abban semmi meglepő nincs, hogy egy zoom objektív teljesítménye nem egyenletes a teljes tartományban. Ráadásul ekv. 81 mm-en 1/13 sec záridő mellett élő témánál még az is csoda, hogy ilyen lett a kép. Ebből messzire vezető következtetést ne vonj le. Ismételd meg a tesztet legalább 1/100 záridőnél és f6.3 f7.1 rekeszértéknél is.
A gyenge kép. Nincs ekkora dinamika tartománya a kis szenzornak. A fénymérő 18%-os szürkére állít expozíciót, azt korrigálni kell. Ennél a képnél negatív irányba kellett volna, hiszen a sötét részek túl világosak. Ettől még valószínűleg a napsütötte rész ugyanígy kiégett volna. Amíg nem érzed, hogy hová kell korrigálni (bár egy MILC-en azonnal látni kellene a hatását a keresőképen), addig használj expozíció sorozatot.
Az utolsó kép. Rekeszelj, de ésszel, mert a gyártók értelmetlen rekeszértékek beállítását is lehetővé teszik. A mélységélesség egy adott nagyítás és nézési távolság mellett élesnek látszó tartományt jelent. Nem azt, hogy pixelkukkolva minden tűéles lesz.
-
randras_83
addikt
válasz
#89309696 #26667 üzenetére
Fujinak APSC van meg középformátum, Sony milcben van APSC meg FF is ami érdemes, de én inkább a Fujit mondanám a jpg miatt. Meg ugye jó lenne tudni a keretet is.
Én nagyon gondolkodtam amúgy egy Fuji rendszerben is, csak két rendszert nem szívesen tartanék fent, így marad a Nikon.
-
tvamos
nagyúr
válasz
#89309696 #26665 üzenetére
Nikon csak tukros van.
Canon van MILC is, de azokra sem nagyon erdemes valtani, kiveve talan az M50 / M100.
Miert nem a milyet vegyek topicban erdeklodsz? Ha kiszurod a marka rajongokat, akkor jo az a topic.(#26667) Fehér Farkas válasza randras_83 (#26666) üzenetére
Miert akarsz ennyire MFT-t? Amugy, tudtommal nincs se a CaNikonnak, se a Sony-nak MFT vagy hasonlo szenzoros ILC gepe. 1"-es compactok vannak a Sonynak. -
randras_83
addikt
-
Lassú Víz
addikt
válasz
#89309696 #26659 üzenetére
Először nézz körül, hogy mik az árak. Az m4/3 világában sem minden fenékig tejföl. Itt is vannak jó objektívek, amik drágák, olyanok is amik a minőségükhöz képest is drágák, meg van 'inkább kerüld el' objektív is. Létezik ugyanakkor olcsó, jó rajzolatú kit objektív is pl. Pana 12-32.
Ennyi pénzből nem könnyű m4/3 fotós felszerelést összerakni, de nem is lehetetlen. Egy belépő váz + egy kit objektív + valami manuális portréra használtan beleférhet. Ha többet is áldoznál rá, akkor most a Pana GX80K kit 140-ért eléggé jó választás. Viszont ebben az ársávban már több kit közül is választhatsz.
-
Rapid136
őstag
válasz
#89309696 #26659 üzenetére
A cserélhető objektives vázak és a nagyobb érzékelők lényege a játék a háttérmosással és a feladatnak megfelelő objektiv használata.
Már a m4/3 is a méretéből adódóan hátrányból indul a háttérmosás terén, annál kisebb érzékelőre nincs igény a cserélhető objektives világban... ott egy bridge gép megfizethetőbb és eladhatóbb.
Sokan nem dolgoznak RAW-val, nekik fontos a minőségi JPG, ebben én nem tudok nyilatkozni mert szinte kizárólag RAW-ozok, ott az utómunkánál alakulnak ki a szinek. -
válasz
#89309696 #26579 üzenetére
Jójaz
Egyébként nem is annyira rossz, mint sem gondolnád. Én próbáltam nem rég egy Nikon napon és csak a kisebbik baj, hogy romlik a képminőség tele állás felé... A dinamika az ami annyira rossz, hogy atyaúristenmiezaszar.
Más különben amíg van fény, tényleg nem olyan rossz... de ha alkonyatban kell neki az ISO és nagyon nem szereti a szenzor.
Biztos van az a réteg akinek kell, de ennyiből tényleg lehet jobbat kapni. -
scarabaeus
őstag
válasz
#89309696 #26572 üzenetére
Az a zajszűrés, ami a hosszú záridő esetén lefut, az nem az az algoritmus, amely mindenféle frekvenciák figyelembevételével tünteti el a zajt egy minden előismeret nélküli képről is akár (vagy a zajprofilt ismerve is, mindegy most).
Ez csinál egy újabb expót csukott zárral, ugyanolyan körülmények közt, és az így elkészült "dark" képen már csak a hotpixelek lesznek ott, csillagok, egyebek nem, ezért az alapján célirányosan, a hotpixel intenzitását is figyelembe véve tudja semlegesíteni a tényleges hotpixeleket a végleges képen. Az akkor, azon körülmények közt aktuális hotpixeleket. -
Lassú Víz
addikt
válasz
#89309696 #26570 üzenetére
Ez így a "mennyi, harminc" esete. Rengeteg dologtól függ. Szenzor típusa, működési ideje (MILC folyamatos - tükrös csak a felvétel alatt kivéve ha live view módban van), környezeti hőmérséklet stb. Általában be lehet kapcsolni rá zajszűrést, ami még egyszer annyi ideig tart mint a felvétel.
-
modulus
aktív tag
válasz
#89309696 #26526 üzenetére
Ott én csak 9x13 cm méretben nyomtattam, albumba, itthoni felhasználásra. Különösebben nem vizslattam a minőséget, bőven megfelel, amire kell. Árban, főleg nagyobb mennyiségben valószínűleg van gazdaságosabb megoldás is.
Nagyobb méretű képet pedig erre specializálódott fotólaborban nyomtattam, - mondjuk az kiállításra készült.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest