- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Senki nem mantrázza, valaki ellene van, mi meg nem vagyunk ellene. Ennyi. Olyan embernek aki belerakja és ki se nyitja többet a gép kidobásáig, annak mi a fenéért ne lehetne adapteres kártyája? Utána még belemegy az telefonba, GPS-be, drónba, akármibe. Amatőr szinten tök felesleges ezen rugózni. Vegye meg azt amit a legegyszerűbben meg tud, a legmárkásabbak közül. Ha épp nincs normal SD belőle akkor nincs.
-
törölt tag
Sok boltban már normál SD kártyát sem kapni, én is ezért vettem microSD-t átalakítóval (márkásat kell venni az tény). Ha nem veszi ki az ember minden nap akkor semmi baja nem lesz, túl van tolva. Ő is arra gondolt szerintem, hogy ha lecseréli a fényképezőgépet a jövőben akkor a kártyát átrakhatja a telefonba is (mivel másra úgyse lehet használni egy normál méretű SD kártyát amatőr szinten, korlátozott a területe). Sőt már vannak olyan fényképezők amibe csak micro megy bele. Jól jön az a microSD, 1-2 átrakástól nem lesz semmi baja az átalakítónak, cserébe multifunkciósabb. Közép és haladó szint más téma, oda én se vennék.
-
törölt tag
A nagy iso zajcsökkentés az miképp szokott működni a gépekben? Azt tudom, hogy a hosszú expoidős az csinál egy fekete képet is és kivonja a hot pixeleket majd a környező pixelekből kitalálja, nagyjából 100%-os megoldás.
Az ISO zajszűrés érdekesebb már, ezt valami nagyjából összetákolt algoritmus akarja eltüntetni? Mennyire érdemes használni? Gondolom a torzuló színekkel és kivilágosodó háttérrel nem tud mit kezdeni ez sem. -
törölt tag
Nekem egy Fujitsu Siemens ScenicView B24W-5 ECO monitorom van amúgy, azt honnan lehet kideríteni ez mennyire színhelyes vagy mire kell állítani?
Azt tudom, hogy a retinámat kiégeti a fényereje minden előre beállított profilon hiába veszem le a fényerőt 0-ra, így az eco mód be van kapcsolva amivel viszont nagyon sötét lesz így ott meg fel kell tolni maxra a fényerőt és így lett barátságos a megjelenítése. Viszont tartok tőle, hogy semmi köze nem lesz egy elfogadhatónak, nemhogy színhelyesnek.
Nem rawozok, szóval annyira nem probléma, amit kiköhög a fényképezőgép az úgy is nagyjából jó úgyis (kivéve beltéren mesterséges fénnyel, de ott nem fotózok).[link]
Egy ilyet találtam, ha ebből kiderül valami. -
-
törölt tag
válasz
modulus #26791 üzenetére
Mennyivel jobbak lennének ezek, ha a Nikon az 1 colos szenzorait pakolná hozzá. Persze akkor az 5.6-os crop faktorból lenne 2.7, 2x akkora obi kellene hozzá vagy a zoomnak kéne feleakkorát tudnia. Azzal meg nem eladható.
Az ISO-t be kéne állítani úgy, hogy 100-400 között menjen csak, ha tud ilyet. Aztán bekapcsolni a képstabit, mert szenzormozgatásos van benne azért. Meg nem kell nagyon belezoomolni a dolgokba sötétben, minél közelebb legyen az f3.5-höz. Aztán kb. ennyi.
Van rajta EVF azt kell használni nem a kijelzőt, archoz tartva is nő a gép stabilitása.A lassulás szerintem a zajmentesítés miatt lehet, nagy expoidő meg hozzáadódik a nagy expoidős fekete kép és a gyenge proci szórakozik vele egy ideig. Ki kéne kapcsolni a zajmentesítést, ha ki lehet.
Nekem ennyi jutott eszembe. -
törölt tag
Van egy pár éves 20k Ft-os HP nyomtatóm, a szokásos 301-es patronok mennek bele.
Nem sokat használom, úgy kaptam karácsonyi ajándéknak évekkel ezelőtt.Ha nyomtatok ki vele fotókat sima papírra borzalmas lesz a kontraszt. A sötét részek szinte teljesen feketék, egybeolvad. A világos részek rendben vannak. A színhűségébe meg a halvány csíkokra amit hagy abba ne menjünk bele, nem fotónyomtatásra valóak ezek. Engem az érdekelne a sötét részei miért lesznek ilyen feketék? Ez ennyit tud vagy fényes fotópapírra szebb volna az eredmény?
Normálra van állítva, ha fotóminőségre állítom akkor tocsog a papír a tintában, felhullámzik és még sötétebb lesz minden.
Kontrasztot próbáltam állítani, de akkor meg a világos részek lesznek rosszak. -
törölt tag
válasz
randras_83 #26761 üzenetére
Obival együtt? Mondjuk az már vállalhatóbb, mert van 10 MP. Az már kiadja a 4K-t monitoron/TV-n, kiadja az A4-es papíron a 300DPI-t.
Ezzel is csak egy baj lesz, hogy hihetetlen gyorsan kinövi majd és válthatja is le. -
törölt tag
válasz
itouchfan #26745 üzenetére
30-ból kerek perec a régebbi Nikon1 jön ki (de talán a keresős verziók ebből se) amit fényképezőgépnek lehet hívni. Az meg tényleg csak arra jó, hogy tanuljon vele az ember, utána rögtön léphet tovább, fejleszteni értelmetlen, nem is lehet.
Viszont ezek 10-14 MP felbontással rendelkeznek eleve. A régi m4/3 is 16MP körül van 60 ezer környékén. Én inkább 80-100-nak mondanám azt amit el kell költenie, ha beéri alap obival. De karóra+tájkép már eleve két obiról beszélünk inkább. Beltéri fényképezéshez fényerős obi kell az megint drága.
Ezen vergődök pont én is. Én semmi extrémet nem akarok csak néhány fotót csinálni kutyákról és legyen egy átlagosan jó minősége, hopp 150 ezer. Még ha a Nikon1-en is maradnék akkor is két obival 120 ezer körül jön ki (30 a gép, 40 a teleobi, 50 a fixobi).
Nyilván ennyit egy kis szenzoros, leállított, régi gépre nem fogok elkölteni. Csak összehasonlításképp írtam, hogy 30 ezer az fényképezés terén nem létező pénz. -
törölt tag
Akkor lehet kipróbálom azt a funkciót is majd. Igazából én a telefonos taknyolásoknak amit az összenyomott jpeg-re erőltet rá utólag, azoknak nem vagyok a híve. Egy egyszerű kontraszt, szaturáció módosítás ami nem utólagos, hanem eredendően a jpeg készítése előtt módosít az szóba jöhet simán.
Kutyát fotózni türelemjáték, pláne mikor portréról van szó, ezer expómból van 50 amire azt mondom jó lett. De olyan is volt, hogy többórás túráról hazaértem és egy kép se lett csinálva. Ezért sem akarok nagy gépet és drágát se.
-
törölt tag
válasz
Grga_Pitic #26732 üzenetére
Az jó, akkor nekem tényleg az kell jól gondoltam.
MFT-re is vannak olcsó obik ezek szerint, gondolom az is f3.5/5.6 lehet, azért ilyen olcsó.
APS-C-n már nem lenne ennyire egyszerű van egy érzésem. -
törölt tag
válasz
Lassú Víz #26726 üzenetére
Utómunkával nem foglalkozom, sem rawokkal. Tudom, hogy a fotózás fele abban rejlik, de engem egyáltalán nem érdekel. Natúr jpeg az összes fotóm és ez így is fog maradni. Egyszerűen érdekhiány, szebben fogalmazva stílusnak is hívhatjuk. Engem sokkal inkább a technikai oldala érdekel, hogyan helyezkedjek el, mit állítsak át, mit változtassak, hogyan dobáljam magam a földön annak érdekében jobb kép szülessen.
Szóval legyen messzebb az erdő. Értem. Viszont a háttérből is több fog látszani. Ehhez akkor kéne egy teleobi és nekem is messzebb kell mennem a portréalanytól. Ugyanakkora lesz az arc, ugyanakkora háttérrész, a mélységélesség és a portréalany élessége változik ettől? Ugyanazzal a rekesszel.
Egyébként is kelleni fog egy teleobi, mert ekv.27-80-nal túl közel vagyok a kutyához és mivel zavarom a nézelődésben mindig elkapja a fejét vagy odébb megy vagy azt hiszi akarok tőle valamit és odajön. Távolabb kell lennem tőle akkor van el nyugodtan.
Nikon1-hez nem drága a 80-300 teleobi (nincs is más hozzá csak ez az egy), csak nem kéne ezen a rendszeren maradni és f3.8/5.6 fényerővel nem egy nagy eresztés ez sem. Bár rajzolatra jobb, mint a kitobi. Kétségtelen viszont, hogy 40 ezerért nem drága, hol kapok m4/3-höz ennyiért, pláne aps-c-hez. -
törölt tag
Ennyi fénynél nem tudok rekeszelni jobban, iso nem mehet feljebb. Szóval akkor fókuszálok az orrára aztán ha a füle homályos az még a jobbik eset, mert legalább lineáris az átmenet. Nekem ez a homályos orr-éles arc-homályos háttér hullám viszont nem tetszik, legalábbis ilyen képnél.
A Picture Control menü az amúgy mit csinál? Van benne pár alap dolog, tájkép, portré stb. nevekkel. Ha portréra rakom akkor mi változik, jól sejtem hogy csak szoftveres mókolás? Mert abból nem kérek. Vagy ezek sima beállítás profilok amiket el tudok menteni egyedileg?
-
törölt tag
válasz
Lassú Víz #26720 üzenetére
Rendben köszi.
A rekeszelés azért gond, mert mosott hátteret szeretnék és ekkora szenzornál nem lesz az ha f8-ra megyek. Ez a mosás még elég is lenne ami van, de f8-nál már nem elég erős. Ráadásul még nagyobb záridővel párosul. Szóval itt szenzorméretet kéne ugrani az én elvárásaimhoz. És nem is biztos, hogy m4/3 elég volna?
-
törölt tag
Érdekelne a véleményetek pár képpel kapcsolatban. Itt van elsőnek kettő (ISO200), egyik tele végállásban készült (f5.6, 1/13, 30mm), másik 2/3 álláson (f4.5, 1/20, 18mm). Az én szememnek a végállásban készült kép mosottabb. Van mindkét állásból 4-5 kép, mindegyiknél csak a tele a mosottabb (szóval valószínű nem én mozogtam). Ez lehet, hogy a kitobinak a gyengesége volna? (Nikon J1 10-30-as kitobival)
Aztán itt van ez, ez egy borzasztóan gyenge kép lett, de érdekelne miért.
ISO400, f4.8, 1/15, 20mm
Bemozdult az oké, mert nem volt bekapcsolva képstabi (nem sokat ér) és nem vagyok szobor. A fények érdekelnének, hogy mitől ilyen. Mátrixon volt a fénymérés.
Ebből is van 9 darab mindegyik ilyen lett.És akkor itt lenne egy normális kép.
ISO200, f5, 1/160, 20mm
Ennél egyetlen bajom van, hogy az orr rész nekem nem elég éles. Ez mitől lehet? A szemeire fókuszáltam az igaz. És ezzel sok képemnél találkozok, hogy nem egyformán éles az egész fej. Meg úgy konkrétan nem tartom elég részletesnek a portréalanyt sem, de ez lehet betudható a kitobinak.
Az árnyék az arc túlsó felén az szerencse kérdése, most lényegtelen. -
törölt tag
válasz
copass #26695 üzenetére
Na igen az sem mindegy milyen stabiról beszélünk, nekem két tengelyes van obiban. Az azért sokszor inkább hátrány, mint előny kivéve a nagy záridőket. És láthatóan lágyulnak tőle a képek, az amúgy se éles kitobin.
Ha bőven a kitartható tartományon felül van akkor felesleges bekapcsolnia. Ahhoz közeledve meg érdemes. A 200mm 1/25-ön nem épp kitartható kategória stabi nélkül, oda persze, hogy kell.
1/60-at se tudok kitartani én már 50 milin. Nagyon nagy erőlködéssel csak. Nekem a reciprok szabály 1/135-öt mond.Ma pl. 1/200 1/600 de volt 1/1000 is mikor bevert az erősebb napfény. Ezekhez nem is kapcsoltam be ~50 milin.
-
törölt tag
válasz
tvamos #26668 üzenetére
Csak azért itt kérdeztem, mert épp itt jártam.
Hát igen, gondolkozom még rajta, hogy maradjon-e a Nikon 1 és egy 50 milis fixobi ami nem egy elterjedt darab ehhez a rendszerhez (szerintem userek 90%-a kitobival nyomja, a maradék 10% meg akcióban kapta hozzá a dual kitet 30-110 zoommal) vagy inkább cseréljem le az egészet. Utóbbi lenne a jobb nyilván, csak göröngyösebb is. -
törölt tag
válasz
randras_83 #26666 üzenetére
Fuji meg a Sony mit használ, ők is nyomnak APS-C-t vagy m4/3-öt esetleg?
-
törölt tag
válasz
Rapid136 #26660 üzenetére
Én sem rawozok, nekem a minőségibb jpeg kell ezért is lényeges, hogy mit csinál a gép és a Pana miért van előhozva sokszor emiatt.
Kutyát fotózok, ahhoz az 50 milis obi legtöbbször pont frankó. Ezért akarok egy fixobit erre a célra mert a fényerős fixobi az nagy lépés, azon kívül meg csak egy általános zoomobi/kitobi kell ami mindenre jó.
Olynak másabbak a színei? Nekem a Nikoné tetszik, de 1 colról felfele már csak APS-C-re lehet lépni az gondolom meg vagyonokba kerül. Ezért sem értem miért van ekkora szakadék. Ja persze csak milc jöhet szóba. -
törölt tag
válasz
Rapid136 #26658 üzenetére
Hát az nem nagy eresztés. Én azt hittem van alternatívájuk a nagyobb szenzorok alatt is. 1 col se lenne annyira rossz, csak kaszálta a Nikon. Bár nem kellett volna m4/3 árban adni vagy akkor közelebb kellett volna vinni méretben hozzá a szenzort. Az obikínálat meg..., piacon voltak azért évekig és annyi van hozzá ami normális esetben kezdőfelhozatal kéne legyen. Ráadásul a későbbi kitobik még gagyibbak is lettek.
m4/3 logikus lépés. Csak nem szimpatikus, mindig leszóljátok a Pana színeit, nem tudom mi a ronda benne még nem láttam sose orig képet Panától ami nincs kiszínezve. Érdekelne pedig. Olyt se ismerem.
Az van amúgy, hogy a nevetséges 60 ezer Ft-os árat nem akarom kiadni a 18.5mm fixobira (~50mm) a Nikon 1-hez. Mert annak az ára + ha eladom a J1-et az mondjuk 85-90 ezer pénz. Abból már van m4/3 talán ami jobb kitobival is (vagy nem? nagyobb szenzor, gagyibb obi?), csak nem tudom Nikon után tetszeni fog-e ez a rendszer eleve.
-
törölt tag
Hali.
A Nikonnak vagy a Canonnak van a fullframen és az APS-C-n kívül kisebb szenzora, ami nagyobb az 1 colosoknál? Szóval m4/3 környéke? Vagy nekik ott van egy szakadék? (cserélhető obisok)
-
törölt tag
Azt tudja esetleg valaki, hogy a Nikon 1 szériában a J1 és J5 között mennyi fejlődés történt szenzorban? A felbontás duplája lett azt látom, de érdekelne egyéb fejlesztés is. Ha egyáltalán történt.
-
törölt tag
Pfff, ez a Nikon P1000 mi a bánat akar lenni. Értem én, hogy a nagy zoom hordozhatósága miatt kicsi szenzor kell a crop faktor miatt, de azért 1/2.3".... Ötöde az 1 colosoknak, aztán ha kezdesz vele zoomolni amire kitalálták akkor mintha egy barlangba bejutó fényből kellene dolgoznia. Van ennek egyáltalán bármiféle képminősége? 350 ezerért. Ezek után jobban megbecsülöm a J1-emet, mert az egy profi gép lehet hozzá képest. És még olcsó is, a túlárazott obijai ellenére, ha a tudását összevetem vele.
-
törölt tag
válasz
scarabaeus #26573 üzenetére
Ó az más. Azt hittem valami szoftveres hülyeség. Akkor használni fogom, ha olyan képet csinálok majd. Van hosszú expóidős zajszűrés opció, az lesz az gyanítom.
De nem szoktam erőltetni a sötét képeket vele, mert hát 1 col az 1 col, meg a kitobi fényereje sem nagy eresztés. Mármint sötét témákra, mert amúgy jópofa gép, én szeretem. Csak szereti a napsütést.Tervezem megvenni neki a fix 18.5-ös obiját (ekv 50mm) f1.8, azzal azért elég jót ugrana a minőség.
Kár, hogy EU-n belül nincs eladó, hiába nézem már egy ideje ebay, amazon. Japánból hozatva viszont 60 ezer körül lenne az ára, azért az húzós. Oké, később lehet alárakni J5 vázat ami szenzorban sokat fejlődött, de ha halott platform ha nem, ez a kategória egyszerűen túlárazott. Nem véletlenül jutott oda, ahova. Túl közel van a m4/3 áraihoz. -
törölt tag
A hot pixelek általában mekkora expóidőtől jönnek elő vagy ezt nem lehet megmondani? Nekem van pár darab és ha már fotóztam vele rendesen, langyi a gép is akkor előjön 1/3-ad expóidővel. Hideg gépnél 1s körül kezdenek megjelenni.
Nagyon nem zavar szerencsére, mert nem fotózok ilyen időkkel úgyhogy kiesik nálam.
-
törölt tag
válasz
modulus #26524 üzenetére
Jó, hogy szóba került. A DM-ben található fotónyomtató masina az mennyire csinál jó minőséget? Érdemes vele foglalkozni vagy inkább vigyem nyomdába?
10 MP-es 3:2 arányú képek, szóval a felbontás az pont elég A4-re is, de ezek elég drágák már.
Az a masina csak 15x20-ast nyomtat ki, az annak idején a nagyobbik méret volt azt hiszem a szabvány fotókból. Nem emlékszem már, 12 éve hívattam elő utoljára tekercset. Az a DM-es gép amúgy ugyanolyan fotópapírra nyomtat?
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- AKCIÓ! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256GB / Gyári független / 12Hó Garancia / 87% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest