Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kovbob
senior tag
Sziasztok!
Összedobtam egy gyors benchmark videót a ryzen 3600-amról összehasonlítva a Clock Tuneres eredményt az alap PBO-val. Nem túl profi, meg a vga-m miatt nem is hiszem, hogy a legpontosabb, de én nem nagyon találtam róla játék alatti összehasonlítást, így hátha valakinek azért hasznos lesz. Ha másra nem akkor, fogyasztás és hőmérséklet csökkentésre jó
-
Kovbob
senior tag
válasz
tomsolo
üzenetére
Szerintem elbeszéltünk egymás mellett kicsit. Nem azt mondom, hogy nincs igazad nem amiatt írom ezt, amiatt, hogy ha valaki esetleg betéved ide, akinek fingja nincs arról mi az a pbo és mit csinál, akkor annak lehet egyszerűbb az, ha le van írva az összefoglalóban, hogy igen normális akár a 75 fok is, akár böngészés alatt is és beletörődik, mint hogy álljon neki kikapcsolgatni azt amit lehet azt se tudja micsoda
Mert mint ahogy nekem se az volt a bajom, hogy meleg a proci, hanem csak az, hogy nem tudtam ez normális-e, mivel a régi nem így viselkedett, így lehet hogy más is így áll hozzá. Én például nem kapcsolom ki a pbo-t mert nem érdekel ha meleg a proci, most már hogy tudom, hogy ez ennél normális és nem fog terhelés alatt tovább melegedni, akkor se ha már böngészés alatt is meleg. Mivel én eleinte amiatt féltem, hogy a régiből indultam ki és ha már 70 fokot láttam böngészés alatt, akkor nem tudtam, hogy ez nem fog tovább menni játék alatt se. 
-
Kovbob
senior tag
válasz
tomsolo
üzenetére
Rendben, de mikor én összeraktam a zsír új gépet, akkor azon alapból be volt kapcsolva a pbo, holott még azt se tudtam pontosan mit is csinál ez. Csak tudtam hogy tud ilyet a proci és hogy ez jó, de azt még sose olvastam róla előtte, hogy hőmérséklet ugrálásokat is okoz, azt meg pláne nem hogy milyen magas hőmérsékletig is normális ez az ugrálás, így magamtól én se tudtam eldönteni, hogy most a hűtő nem fekszik fel vagy mi a fene van
Abból pedig hogy rossz a hőátadása abból még nekem nem következik az, hogy most akkor ez azt jelenti, hogy 65fokig normális, mert szar a hőátadása vagy 75-ig is, vagy akár 80-ig vagy meddig
Persze én már kitapasztaltam, mielőtt félreértés történne, nekem már nincs bajom a hőmérséklettel, csak ha most belegondolok, hogy most raktam össze a gépet, akkor hogy állnék hozzá 
-
Kovbob
senior tag
-
Kovbob
senior tag
Mondjuk szerintem azért azt még bele lehetne írni, hogy normális a 70fokra hirtelen történő felugrás internetezés alatt is. Mert azért egy laikusnak ebből a leírásból nem biztos hogy egyből érthető lesz, hogy celsiusban mérve mi is akkor a normális. Ez persze csak javaslat.
-
Kovbob
senior tag
-
Kovbob
senior tag
válasz
Kovbob
üzenetére
Jó közben manuálisan beállítva a calculator javasolt értékeit már így fest az ryzen master, ez már így gondolom megfelelő.
-
Kovbob
senior tag
No hát úgy néz ki sikerült beállítani 3,6ghz-re a G.skill Aegist. Memtest86 alatt 1 hiba sincs. A dram calculator nálam továbbra se jó, ha minden értéket beállítok, akkor nem indul a gép, de az elsődleges időzítések kiszámolására jó a tuninghoz. A soc vid-et érdemes átrakni kézzel 1,1v-ra? Én azt is automatikusan hagytam, csak az elsődleges időzítéseket hagytam. Eredmények: 3ghz, 3,6ghz. Kézre tényleg nem érződnek a modulok melegebbnek gyári feszen hagyva.
-
Kovbob
senior tag
válasz
Simi37
üzenetére
Akkor, lehet majd még megpróbálom feljebb vinni kicsit az órajelét. Az a baj a hőmérsékletét maximum kézrátéttel tudom ellenőrizni, az meg azért nem túl informatív. A memtest alatt nem éreztem túl forrónak, de azt se tudom kézzel milyennek kell lennie, voltak azért melegebb részei

-
Kovbob
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Oh, ezt jó tudni, hogy így kell csinálni mikor én próbálkoztam a calculatorral ezt nem tudtam, ha ezt az importálást kihagyom a calculatorral, akkor baromi szűk időzítéseket számol és el se indult velük a gépem
Most számoltattam vele így importálva és sokkal reálisabb értékeket adott. Holnap valószínűleg adok még egy esélyt a proginak. Meg egyúttal ismét felteszem a kérdést, hogy egy borda nélküli ramot tuningolni mennyire biztonságos, ha nem emelek rajta feszültséget? Egyenlőre az eredeti 3ghz-ről megemeltem 3,2-re eredeti időzítésekkel ez stabil és feltételezem akkora melegedést még nem okoz, hogy probléma lenne. Esetleg meglehet próbálkozni egy 3,4ghz-el? -
Kovbob
senior tag
Mégiscsak úgy döntötte megpróbálom a 3600-al a 4,2ghz all core-t. Viszont lenne ezzel kapcsolatban kérdésem? A cpu vcore-t hol érdemes beállítanom? Betudok állítani az órajel alatt cpu videt, de az amd overclocking menüben is van vcore beállítási lehetőség. Most a vidnél állítottam be 1.3-at és ilyen értékeket kaptam cinebench alatt. Érdekes, hogy a vcore azt tényleg meg állt 1,312-nél, de külön a magoknál már jóval magasabb értékek szerepelnek ez így normális? Mi a biztonságos feszültség all core egy ilyen procinak?
-
Kovbob
senior tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
Mondjuk igen én se értem már ezt a rengeteg funkciót ami a ryzenben van. Fel is adtam az állítgatást, enegdélyeztem az auto oc-t (mondjuk működni még nem láttam), raktam be offsetet és elég nekem ennyi.
Ja azt hogy több helyen is van pbo arra valahol olvastam hogy talán a több generációs ryzen miatt alakult így. Meg hogy igazából az egyik helyen talán az xfr-t állítja csak azt is pbo-nak írja valamiért. Asszem az xfr az a régiekre vonatkozik a pbo meg az újra. Persze lehet hülyeséget beszeélek, csak ilyet találtam róla valahol. -
Kovbob
senior tag
Nade a manual oc az lényegében nem a szorzót állítja? Azt írtad hogy az van. Ha a blck fix akkor gondolom a szorzóval emeli az órajelet, hisz mi mással tudná?
-
Kovbob
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Igen én is tesztelgettem közben és most nem jelentkeztek már tüskék bekapcsolt hpetel sem, nem tudom előtte mitől fordult elő, bár gyakorlatban nem tünt fel hogy zenhallgatásnál bármi probléma lett volna, vagy videók alatt, csak a latencymonban látszott kiugrás egyszer. Ellenben most a sok próbálgatással azt sikerült elérnem hogy cinebench alatt sokkal rosszabb pontszámot kapjak
Lehet megint csinálok egy win telepítést és ezúttal hagyom a francba a hpet piszkálását
Lehet régebben tényleg rosszul működött a ryzenekkel, de már javították. -
Kovbob
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Azt írtam is, hogy latencymont használtam. Nálam az furcsa, hogy a biosban nem is találok hpet beállítást, így csak a windows alatt kapcsoltam ki rákerestem hogy asrock lapokon hol kéne lennie-e és ahol írták meg volt hozzá kép is nekem ott nincs ilyenem. Sőt még a hivatalos manualban is szerepel a hpet az acpi settingnél, de nálam meg nincs ott
De ugyanúgy cool 'n quietre sincs opció a biosban, az elvileg mondjuk egy frissítésnél került ki belőle, a hpet nem tudom, de nálam nincs. A bcdedit /set useplatformtick yes nem tudom mit csinál de beírtam cmd-ben. Nálam ilyen most. -
Kovbob
senior tag
Még annyi kérdésem lenne, hogy a ramnak az órajelét mennyire biztonságos úgy emelni, hogy nincs rajta hűtőborda viszont a feszültséget azt nem emelném, csak azt keresném meg, hogy mennyit bír maximum alapfeszültségen? Valamint ha emelem a ram órajelet, akkor érdemes lefixálni a soc vid-et, vagy ha automatikuson hagyom akkor se kell tőle félni, hogy megemeli véletlen az alaplap? Ha érdemes, akkor mennyire kell?
-
Kovbob
senior tag
Hm, most olvastam, hogy a ryzenekkel érdemes kikapcsolni a hpet-et. Igaz azt is, hogy az új windows frissítésekben már nincs vele, baj de ennek ellenére én latency moonal hogy rámértem a dpc-re amíg be volt kapcsolva addig voltak magasabb kiugrások, most hogy kikapcsoltam már jó. Mindenféle rossz szándék nélkül kérdezem, de esetleg az ilyen kis apró trükköket, nem érdemes beleírni az összefoglalóba? Meg például azt is hogy ryzen hőmérséklet ugrálás is normális, mert láttam, hogy nem csak én voltam vele ilyen értetlen, hogy ez bizony ilyen

-
Kovbob
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Tehát akkor a max amit tud az mindenképp a 4,2ghz amit megy a proci, vagy csak egyszerűen ennyit enged az alaplap meg a hűtés? Mert akkor nincs gond jól működik
Annyi beállítás van ebben a biosban alig tudom mi micsoda 
Arra se jöttem még kilehet-e kapcsolni hogy ne tartsa az usbt bekapcsolva ha kivan kapcsolva a gép
-
Kovbob
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Azt már próbáltam egy rövid időre igaz játék alatt nem néztem meg, de pbo nélkül is emelte az órajelét 4ghz fölé 😂 Vagy a pbo menüben az a +200mhz az nem arra vonatkozna hogy 4.2 fölé is emelheti az órajelét? Pbo nélkül meg nem tudom bekapcsolni a +200 mhz-et mivel azon belül van. Bár lehet a ryzen master jobban mutatná az órajeleket mint a hwinfo, majd ránézek arra is.
-
Kovbob
senior tag
Ezeket az edc, ppd, tdc limiteket érdemes piszkálgatni? Jelenleg csak átraktam autoról motherboardra az növelt picit a teljesítményen, ha manuálisan állítanám be van rá esély hogy elkezdjen működni az auto oc? Milyen értékek körül lenne érdemes próbálkozni?
-
Kovbob
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Hát igen csak érdekes, mert a csökkent fogyasztás és hőből azt gondolnám jobb is a teljesítménynek erre benchmark szerint meg nem
No meg elég sok helyen ahol ryzen optimalizálgatásról olvastam ott mindig előkerült a -50 vagy 100mv offsetelés. No mindegy igazából játék alatt nem hiszem hogy érzékelhető lenne a különbség a hőfokokat leszámítva.Szerk.: Ja a másik hogy az hogy nálam ez az auto oc se nagyon akar működni alap feszültséggel se, hiába kapcsoltam be a +200mhz-et a pbo menüben nálam sose ment feljebb az órajel.

-
Kovbob
senior tag
Miért csökken egyébként a teljesítmény a voltage offset-től cinebench alatt 110 ponttal? Azt hitem az alacsonyabb feszültség az nincs hatással a sebességre. Ez vajon játék alatt érzékelhető csökkenés? GTA V-el csináltam gyors kis tesztet ott picit csökken a boost órajel, viszont mintha stabilabban tartaná a 4,1 ghz-et és azt az összes magra. Fps-ben nincs különbség, de amúgy is a vga limitál (tudom, hogy így akkor lényegében mindegy, csak elméleti síkon érdekelne)

-
Kovbob
senior tag
válasz
hackeeeee
üzenetére
3.9-el kaptam, kértem bios frissítést biztos mennyen a 3600.
Gyárin, a pbo-t csak simán enabledre raktam auto-ról, de nem vettem észre különbséget, most a -100mw offsetet próbáltam ki még, az cinebench alatt mondjuk kicsit visszavesz a pontszámból, de a hőfokokból is. -
Kovbob
senior tag
válasz
-FreaK-
üzenetére
Jó slotban van, mert szerintem pont arra gondolsz amit én írtam, hogy elsőre rossz helyen volt, de akkor az alap xmp-vel se volt stabil
Amúgy annyira nem akarok vele bíbelődni, mert így is jó csak gondoltam rápróbálok hátha. Szerintem nem az ilyen olcsó memóriához van kitalálva a progi, mert nekem az eredeti 16-os cl helyett 14-et dobott és még a feszültséget is lejjebb vetette volna nemhogy feljebb
A v2 az már nem akarta annyira szűkre rakni az időzítéseket, de azokkal se indult. Feszültségemelés lehet segítene, de a borda nélküli ramokon azt meg nem biztos, hogy erőltetném.
Nálam ezt dobja alapon:
Nem tudom mennyire karcsú a ryzen mellé. -
Kovbob
senior tag
Nem teljesen világos nekem ez pbo. Ez nem azt jelenti, hogy a ryzen 3600-am 4,2ghz felé is boostolhat ha engedi a hőmérséklete? Vagy ez csak az hogy ezzel boostolhat 4,2-re? Mert ha nem piszkálok semmit a biosban, vagy ha manuálisan bekapcsolom a pbo-t, nekem 4,2 ghz felé nem megy 1 mag se, akkor se ha mondjuk elindítok egy cinebenchet 1 szálon. Azt látom, hogy a legfrissebb biosz az visszafogja a pbo-t, de nem kéne azért néha feljebb engednie, vagy ahhoz többet kell rajta állítani, mert van manual beállítás is a pbo-nál, nem csak az enabled, ott kéne nekem állítgatni valamit?
-
-
Kovbob
senior tag
válasz
arnoldito
üzenetére
Köszi ez jó ötlet
Én is valami hasonló megoldáson gondolkodtam, bár én már jó eredményt értem el azzal is, hogy a ryzen balancedben lehúztam 5%-ra a minimum teljesítményt, így már nem tanyázik 50 fokon, ha semmi nem történik. De lehet majd akkor a maxot is lejjebb húzom, játékra meg ott lesz a high performance. Bár még az usmus féle power plant is kiakarom próbálni tényleg jobb-e mint a gyári. Meg találtam itt egy viszonylag jónak tűnő leírást az alulfeszeléshez, lehet azzal is megpróbálkozok majd. -
Kovbob
senior tag
Na azt sikerült kiderítenem hogy az aida és prime az tényleg a ram beállítása miatt áll meg hibával, ha betöltöm az xmp profilját. Ha viszont azt nem töltöm be akkor csak 2133mhz-en jár, úgy stabil. Viszont ha manuálisan állítom be ezeket az értékeket akkor is hibázik. Ez utalhat arra, hogy hibás a ram, vagy egyszerűen csak valami más beállításokat kéne neki találnom, tud valaki segíteni mivel is kéne elsőnek próbálkoznom? Techpowerup-on van egy calculator ezzel kéne nekem valamit számolgatnom? Ja meg ezeknél hogy kell pakolgatni a foglaltba a modulokat dual chanelnél? Régen úgy tudom, az 1. és 3. modulba kellett rakni így én ebbe is így raktam, jól van úgy? Egyáltalán befolyásol valamit?
-
Kovbob
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Hát nem szórakozni akarok az aidával, csak friss windowsnál azzal volt a legkönnyebb tesztelni és én a régi prociból indultam ki hőfokokat tekintve. De akkor ha ez tesztek alatt ilyen, játék alatt viszont nem lesz vele gond akkor nekem jó ha nem fog elkezdeni ordítani rajta a venti
-
Kovbob
senior tag
-
Kovbob
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Akkor ezek szerint itt meg már a pici magméret miatt lett az mint az intelnél a szar paszta miatt, hogy hiába rak rá jó hűtőt az ember ez meleg lesz? Akkor viszont ti hogy állítjátok be hogy terhelés alatt se játsszon a gép porszívót? Vagy csak titeket egyszerűen nem zavar? Egyszerűen ne engedjem hogy max fordulatra rakja a ventit az uefi, akkor se ha magasak a hőmérsékletek?
Szek.: Ja még egy kérdés, az aida64 az másnál is azt írja, hogy a burkolatba behatolás történt? Ez a cpu-ra vonatkozna? -
Kovbob
senior tag
válasz
wwenigma
üzenetére
Igen, az adataimnál még nem írtam át ma jött a gép
Az xmp beállításokat hogy kell megfelelően beállítani? Betöltöttem vele az xmp profilt, mert alapból 2133mhz-en indult, xmp-vel 3000mhz-en és az időzítéseket is jól lőtte be meg a feszültségét. A ram befolyásolhatja a cpu hőmérsékletet is? -
Kovbob
senior tag
válasz
Melorin
üzenetére
Jaja, nálam se melegszik a borda, de a cpu mégis felugrik 70 fokra terhelésnél és elkezd ordítani a ventilátorom. Azért nem hiszem hogy ez a brocken hűtővel normális, akkor minek vettem normális hűtőt rá? Ez meg hogy nálam instabil is ez megint csak furcsa. Nem tudom így eldönteni, hogy hibás alaplapot kaptam vagy maga a proci hibás, vagy mi a fene van.
-
Kovbob
senior tag
válasz
Kovbob
üzenetére
Na jó én még ilyen hardware fail hibát is kapok aidában. Meg egyszer volt egy kékhalál is. Mi a fene van ezzel a géppel?
-
Kovbob
senior tag
válasz
Kovbob
üzenetére
Hát oké, túl nem melegszik a proci, de viszont ez rendkívül zavaró, hogy terhelésnél elkezd ordítani a ventilátor. Ezzel csak úgy tudok kezdeni valamit, ha leveszem manuálisan a fordulatot? A régi athlon x4 860k-nál tudtam könnyen csinálni egy venti profilt, de ott eleve nem történt olyan hogy terhelésnél azonnal 60 fokos legyen a procim, sőt sose volt annyi pedig túlhajtva is volt. Az normális, hogy az uefi 1,472v-os vcore feszültésget ír? Nem alacsonyabb ennek a gyári feszültsége?
-
Kovbob
senior tag
Sziasztok!
Ma jött meg az új gépem, egy ryzen 3600-al. Viszont van vele egy kis problémám, a cpu hőfok folyamatosan ugrál ha nem csinál a gép semmit akkor is. Ha megráengedem az aida64 stressztesztet, akkor azonnal felugrik 70 fokra. Először egy brocken eco advancedet raktam rá, majd felraktam a gyárit hátha a másik nem fekszik rá fel vagy valami, de így se jó. Mi lehet a baj?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Yettel topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fűnyíró topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Windows 10
- Egyre meghatározóbb az internetes életben a Reddit
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- Intel Core I9 14900KS - 24mag/32szál - Eladó!
- Eladó Intel Core i7-4770 Processzor (LGA1150) több db
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Xiaomi 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 512GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- 10+ db - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Jaja, szokott beakadni, de nem is nagyon tudom, hogy azok mit jelentenek emiatt nem piszkáltam. Én inkább az átlagot szoktam figyelni.
De ugyanúgy cool 'n quietre sincs opció a biosban, az elvileg mondjuk egy frissítésnél került ki belőle, a hpet nem tudom, de nálam nincs. A bcdedit /set useplatformtick yes nem tudom mit csinál de beírtam cmd-ben. Nálam