- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #34322 üzenetére
Erre varrjatok gombot: tenném fel a régebbi BIOS-t, erre kiírja, hogy "Selected file is not a proper BIOS".
NTFS-re volt formázva a pendrive, most átformáztam FAT32-re, mert olvastam valahol, hogy azt szereti, de semmi változás. Megpróbálkozom még pár verzióval, hátha valamelyik majd engedi.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Goose-T #34200 üzenetére
Nem csak papíron létezik a másik sem, de csak oemek számára szállítja az amd, így nem csoda, hogy nem tudod külön megvenni, gondolom nem is készül belőle akkora készlet, hogy azért szivárogjon a boltokba is külön belőle. Amik inkább csak papíron léteznek azok a GE megoldások, pedig milyen jó lenne olyan is, egy kis fogyasztású pc-hez.
#34212 Goose-T
Szerintem sokkal jobban számít, hogy mikor készült, a kihozatal javulásával egyre több sikerül jobban, mint az elején, így a későbbiekből jobb példányokat lehet kifogni, de lehet rosszul gondolom. -
Albigator
őstag
válasz
Goose-T #34198 üzenetére
Jaj egy PGS megint.
Nekem SUS-om van de csak 4650G-ből.
Dedikált VGA van mellette, vagy direkt ezért vettél G-s procit?
AMD+AMD kombónál vannak sajna bajok olyan téren, h driverben/win-en belül nem lehet állítani melyik GPU-t használja, az integráltat vagy a dedikáltat. BIOS-ban persze lehet elődlegesnek választani az IGPU-t de nem mindegyik játék akarja azt használni, FIFA21 pl nem.
Erre keresem már napok óta a megoldást de még nincs meg.Pedig az nem is egy olyan komoly teszt, de nyilván a +2mag/4szál ugyanakkora felülettel ezt eredményezi.
Nekem az 5800X-em nagyon forrófejű.
Scythe paszta gagyibb kell h legyen mint a Thermal Grizzly Hydronaut. -
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Goose-T #34170 üzenetére
"G.Skill Ripjaws 32GB-os kitet (F4-3200C16D-GVK), ami csak alapfrekvencián volt hajlandó stabilan menni az ASUS TUF Gaming B550M-PLUS lapban"
És biztos vagy benne, hogy ennek megoldása egy lapcserén múlik? Amúgy sem valami tuningos memória, nem tudom ezért érdemes-e cserélni. Amúgy pedig nem panaszkodott még senki, hogy asus lapban !!kézzel!! ne tudta volna magassabbra tornázni a memót, szóval lehet jobb lenne futni még egy kört ezzel, mielőtt felesleges költekezésbe mész bele. -
sb
veterán
válasz
Goose-T #33597 üzenetére
Azon akkor lehet, hogy B-Die van E-Die helyett?
Kíváncsi lennék mit bírnak, ill. az fclk mennyit bír nálad.
Írtam korábban, hogy nálam 4.2-4.7 között megy 4650G mellett az E-Die és a Hynix CJR.szerk: Hynix CJR 2x8 SR. Subtimingok nem lettek belőve ill. 4.2 felett nem próbálkoztam, de kb. lehet látni mit tud.
@Chaser
A 2x16-ot nem próbáltam még mit tud de ezeken nincs magas borda. -
sb
veterán
válasz
Goose-T #33416 üzenetére
Most olvastam a ram mizériád. Rég jártam erre de épp az első hsz-ed felett párral írtam le az első tapasztalatokat 4650G-vel.
Micron E-Die és Hynix CJR 3000-3200-as ramokat néztem.
Egy-két beállítást gyűjtöttem tesztből ill. a DRAM calculator amit kidobott. De ezekből gyk. onnan indultam, hogy 3800/4200 volt min freki amit beállítottam. És ezekkel nem volt vacakolás, kb. 10 perc alatt működő setup volt ezekkel a frekikkel. E-Die-al még 10 perc alatt 4733.Szóval a lényeg, hogy ezek a ramok sokkal többet bírnak és nem kell nagyon vért izzadni hozzá. A te eseted valószínűleg egyedi szívás lehetett azzal a szettel.
Ezek (és a Samsung B-Die) ismerten jók Ryzenhez... de lassan szerintem ez már nem válogatás kérdése mert annyiféle megy jól, hogy inkább a sz*r szetteket kell nagyon kifogni. De előtte Zen+-al, vagy akár Zen1-el meg pl. alig ismert, adattal nem rendelkező Samsung C-Die ramokkal is jól mentek, nem nagyon kellett variálni.A lényeg, hogy érdemes innen indulni és akkor majdnem olyan mint az XMP. Egy kattintás helyett 20 paramétert kell végigkattintani és megy.
szerk: Még egy tényező kimaradt, a jó lap/bios is fontos. Asrock B450M Pro4 van nálam. Itt nemrég jött egy friss bios ami azt a nagy változást hozta, hogy gyk. majdnem minden, akár hibás ram beállítással is elindul. Ez még fontos volt, mert előtte rengetegszer bootig sem jutott, szerintem sokszor jó beállításokkal sem. De ha csak a hibást nézem azt is könnyebb így tesztelni későbbi finomhangolásnál minthogy "bármit állítok és fekete képernyő a vége".
-
-
Chaser
legenda
válasz
Goose-T #33339 üzenetére
előtte meg 65e-ért nem kellett nekem ( : majd ha a mester teszteli a 4 db-ot és jól megy akkor veszek, aha :d
nem tudom, amire én használom ott pl nem mérvadó igazából gyorsabb ram
de blendernél meglepett, előtte 31m 40s körül végzett a blender victor, 3600 c15-ön 30m 20s - azt nem tudom hogy 3000 c16 volt előtte vagy 3600 c16 -
de ez csak egy zen 3100 4g-n
nagyon éget egy 3800x ( : de az meg 5600x árban van :d -
Chaser
legenda
válasz
Goose-T #33314 üzenetére
14-17-17-17-et megy 1t-ben a barátomnál, 1,45v-on 3600mhz-en 4db sr crucial b-die - 5900x/b550 aorus master -
sajnos nagyon felment az ára, ez most nekem kimarad, 65e/szett jó lett volna, most lett megint de 87e talán
a fontolgatással elmúlik az alkalom ( : - by alfa156valaki szokott blenddel tesztelni? ott "megtáltosodott" a gyorsabb jobb időzítésű ramtól a render ideje victornál
csak már nem tudom előtte 3600 c16-on néztem vagy alacsonyabban ( : de 3100 mellett gyorsult 1,5 percet
majd lesz időm lemérem különböző órajelekenGer_man
ha jót/olcsót akarsz mostanit eladod
veszel 2x8 szettből 2db-ot - ezek sr modulok -
vagy 2x16-ot - dr modulok, már sajnos ez is drágább, de van felbontott c15-ösből olcsóbb, sztem mivel nem b-die visszavitték -
micron e-die chipesek -
jokeph
nagyúr
válasz
Goose-T #33302 üzenetére
Dolog. G.Skill Trident Z RGB 2*8 GB KIT 3200CL16 16GTZR egyik lapom QVL listájában sincs benne,mégis ment/megy mindegyikben XMP-vel.
Csak annyit jelent, hogy ami szerepel benne, azzal tesztelték (AMD ryzen esetében külön QVL lista van a CPU-k típusai szerint, támogatottságtól függően Raven Ridge/Pinnacle Ridge/Matisse/Vermeer). A többit #33304Alpi. leírta. -
Chaser
legenda
válasz
Goose-T #33305 üzenetére
micron persze
semmi baj nincs velük, samu b-die ahogy láttam valamivel jobb
most gyűri a mester, mit tud kihozni 3600 c14 mellett többi időzítésből
nekem e-die van
3600 c15-20-20-20-36-72 1t-n rossz 1,37-1,41v-on?szerintem nem
és persze lehetne jobb is, de feszültségben tartósan nem akarok ennél fentebb menni - pedig elvileg simán bírják, de akkor sem -
ez 2x16 dr, és zen 3100 mellett vannak most -
Alpi.
addikt
válasz
Goose-T #33302 üzenetére
QVL-t nem érdemes figyelni. Egy-két alkalommal frissítik, aztán szépen marad a lista örökkön örökké az adott laphoz. Az újabb típusok sosem lesznek rajta, így jobb esetben csak megnehezíted a dolgodat, rosszabb esetben még kicsit kis is cseszel magaddal, mert nem az újabb, (elvileg) jobb típusok közül válogatsz.
Egyébként ha már itt tartunk, akinek van Trident Neo-ja és valaki másnak, akinek Pre-Neo-ja (azaz a nem Amd-s) linkelne / rakna be egy xmp, spd képet ? Kíváncsi lennék, van-e különbség !Sosem néztem, de mindkét verziót el tudom képzelni. Azt is, hogy 1-2 helyen van, de azt is, hogy pont ugyan az.
-
Chaser
legenda
válasz
Goose-T #33301 üzenetére
crucial 2x16gb 3600 cl16, sr, b-die
most épp nem kapható alzán, pár napja még volt
rgb verzióban van, elvileg ugyanaz, de 15e-rel drágább mint a non-rgb volt
most kaptam infot, 3600 c14-et 4db megy együtt 1,45v-on, c16-ot 4000-en, de majd tesztek után dícsérjük a napot ( :
elvileg a 2x16 3200-esekből 2020 ősz környékétől levők is sr b-die chipesek, amit én vettem tőlük nemrég az februári volt -
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #33291 üzenetére
Megint újraindult a gépem 2400-on.
Újra felhúztam magam, rendelem az Alzából a Trident Z-t, ha a könyvelőm is rábólint. Külföldi cég, problémás elszámolás szempontjából.
Chaser: lehet, hogy van single rank 16GB-os modul, de elég ritkaság még mindig. A lapom QVL listáján a 2x16GB-osokra szűrve a 107 modul közül csak kettő single.
-
-
válasz
Goose-T #33285 üzenetére
Nálam annyival van több, hogy az ECC tiltva van, 1.38-at adtam a moduloknak, és egy lépcsővel magasabban van az órajel az xmp-ben definiáltnál. Pontosabban, így volt jó, négy modullal a 3667 helyett csak 3200-on indul, igaz, ezt már 1.35-ön is hozza. Ami még kapcsolódó extra, az az ErP funkció kikapcsolása, a fastboottal együtt. Így lassabb a POST, de tízből tízszer indul. Ha esetleg gondolod,, ezeket még beállíthatod, hátha elkapja a lap a fonalat.
AMD alá úgy fest, érdemesebb MSI deszkát venni, mondom ezt úgy, hogy kifejezetten ellenszenves a márka. Viszont, ASUS-szal sokkal többen cumiztunk itt. Kollégámmal is Tomahawk MAX-ot vetettem, ripjaws mellett használja gond nélkül. Bent a cégnél is van egy MAX, Ballistix-szel szintén pöccröff volt. Szóval ha valamit eladsz, a lap legyen, szvsz.
-
válasz
Goose-T #33280 üzenetére
Oké, hát van az a helyzet, amikor az ember már inkább túlad a cuccon bukóval, csak ne is lássa már. Azért ha megnyugszol, próbáld meg az 1.38 voltot a letiltott ECC-vel!
A konfig többi része alapon jár, vagy van esetleg némi CPU offset is? Nekem ennyi kék halált memória miatt soha nem dobott. Vagy elindult, vagy nem, de BSOD szinte sose volt. Offsetnél annál inkább.
-
fanti
addikt
válasz
Goose-T #33185 üzenetére
Most mondjam azt, hogy a feleségem B450 Aorus Pro lapjában a 3400G procihoz is ugyanaz a kit van társítva, azaz G-Skill Ripjaws 2x16GB F4-3200C16D-32GVK, és 3066MHz-en megy már egy éve, de CL14-el, a gyári CL16 helyett.
És vethetsz egy pillantást az én adataimnál levő konfigomra is...G.Skill van nekem is, de Ripjaws helyett G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GIS - ból két darab kit, azaz 64GB, és 3600MHz-en járnak együtt szépen a memóriák. Igaz, hogy CL 16 helyett CL18-on, de ugye 4db 16GB-os modul és patentül tepernek együtt mind a négyen.
-
válasz
Goose-T #33277 üzenetére
Akkor ennyi, de legalább a 2600 megy a 2133 helyett. Persze, ezután én is cserélném valami másra. Szerintem ne G.Skill-t vegyél, Ballistix mellett sokkal kevesebb volt a cumi itt a topikban. Amit még megtehetsz, hogy 1.38-at adsz neki, és megnézed úgy a 3266-ot, hátha. Ennyi plussz feszültségtől biztosan nem lesz baja.
Ja, és még valami: ECC támogatás alapból nincs tiltva (default) valamelyik AMD menü mélyén, nyomd ki azt is! Ezt elfelejtettem már, mert tavaly nyáron cumiztam sokat a memóriákkal, azóta rendben vannak. Elvileg ECC támogatás alapból tiltva van, nálam mégis kellett kézzel disabled-re pattintani, plusz a GDM-et bekapcsolni. Elvileg így is tartja a névleges értékeit, az ASUS-nál ez a GDM kikapcs olyan, mintha egy glitch lenne, ha ki van nyomva, sehogyan sem indul a köcsög.
-
válasz
Goose-T #33275 üzenetére
De még mindig nem próbáltad meg 3200 felett! Szerintem te szívatsz engem!
Szerk.: akkor leírom sokadjára! Ha jó jel, ha nem, nálam is az volt, hogy 3600-on nem ment, sőt, alatta sehol sem, kivéve a 2133-at, meg talán a 3200-at, de abban nem vagyok biztos. Hirtelen ötlettől vezérelve 3667-re raktam, és ment. Feljebb már nem, de azon igen, ezért javasoltam már két napja is, hogy rakd feljebb vagy lejjebb, valaminek mennie kell.
-
válasz
Goose-T #33265 üzenetére
ASUS nem komálja a kikapcsolt GDM-et sem, ha esetleg kikapcsoltad volna. Ahogy írtam: tolj neki DOCP-t, aztán az órajelet rakd egy fokozattal feljebb, a következőt válaszd ki a listában, amit a DOCP profilban meghatározott felett ajánl. Nekem lassabban nem ment, csak 2133-on, vagy 3667-en. Amióta 4 modulom van, azóta meg 3200-on...
Gskill, mint hivatalosan DOCP által is támogatott RAM powa'...
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T #33185 üzenetére
Írtam tegnap az Asus supportnak, ma válaszoltak. Nem gondoltam volna, hogy ilyen amatőr módon próbálnak lerázni:
Above 2666MHz speed is overclocked value which we can not recommend and can not support. Please be aware if you damage your RAM slot with the unknown settings you can void the warranty. If you whish to change to 3200MHz which we do not support as i mentioned, please visit some forums how to do it safety.
Azt próbálják elhitetni velem, hogy 2666 MHz feletti beállítás már túlhajtásnak számít. Írtam nekik válaszban, hogy ez marhára nincs így sem az alaplap, sem a processzor speckójában, ugyanis mindkettőnél 3200-at írnak maximális támogatott sebességnek. Szóval legyenek szívesek rendes választ adni. Többet vártam az Asustól.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Goose-T #33185 üzenetére
GVKB
rosszat vettél elég egy betű eltérés
amúgy alapvetően ez intelhez készült még itt nem gyártottak ryzenes memóriákat ezeket intelel tesztelték és időzítették "túl feszesre" mivel az intel gyorsabb volt latency-ben a G-s procik meg amúgy is szarok benne
szóval talán ha 18-22-22-22-vel megpróbálod de a latencyd sokkal rosszabb lesz mintha 2666-on hagyod
+feszt is adni kell neki 1.4++ha a jobb memóriád volna GVKB az nekem csak 2999MHz volt hajlandó menni 2400G-vel ryzen 2600-al megy simán 3200Mhz-t is
-
válasz
Goose-T #33185 üzenetére
Állíts XMP profilt, az órajelet pedig egy lépcsővel feljebb vagy lejjebb próbáld meg beadni neki kézzel, minden mást hagyj érintetlenül. Eddig rajtam kívül kétszer már bejött ez a módszer itt a topikban ASUS deszka esetén, hátha. Nekem 3600-on nem ment natív XMP-vel, 3667 MHz-en viszont igen a Trident Z Neo...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest