- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bib
őstag
Nekem az a véleményem, hogy jó hűtés és jól szellőző ház esetén a pbo mindenre is elég. Fiamnak is 3600 van, az is úgy boostol mint az álom.Az én 3700x-emen is sok mindent kipróbáltam és mindig visszatértem az alap pbo-hoz.Az előbb játék alatt ezt monitoroztam :
Az új Bf az más tészta, oda szerintem akár hová húzhatod a procit, de talán több magra váltás vagy majd talán a 3d cache segítene. -
Chaser
legenda
cpu feszültséget és szorzót kell állítani, nem olyan űrtechnika
pbo pedig off
az érdekes ha cpu és vga is 100%-on megy
cpu részéről valahol a max 50-70% kihasználtság az ideális, onnantól már okoz gondokat, de ha 100%-on megy kétlem hogy a vga is 100%-on menne
gondolom ez a game zabálja a vasat, azon meg pár száz mhz plusz nem sokat segít -
hokuszpk
nagyúr
ha megnezed a zentimings kepen, az elso TRFC ns -ben van kiirva, amire van valami keplet, ami alapjan szamithato a frekibol meg a biosban beirt "masik" trfc ertekbol.
-
Chaser
legenda
pedig 100% benne van
ezzel meg ne törődj, fentebb linkeltek egy zen timings képet, csak pötyögd be és kész vagy esélyesen -
fanti
addikt
Esetleg egy CMOS cleart is csinálhatnál, ha a memóriák a jó slottokban vannak.
Gombelemet ki, és jumpert rövidrezárni 15 másodpercre.
Ártani tuti nem fog.Utána gombelem vissza, bekapcs, majd biosba be és load default setting, majd save settings, reboot és ismét be a biosba és így hozzákezdeni elölről.
A bios olykor megkergül... -
gyolas1990
csendes tag
A RAM fekvenciát rakd 3200-ra, és rakd az alatta lévő FCLK-t 1600-ra, ne hagyd AUTO-n. Ne változtass mást, csak indítsd újra a gépet. Ha megy, akkor RAM fel 3600-ra és az FCLK pedig 1800-ra, hagy jóvá és újraindítás. Próbáld meg, nálam AsRock alaplapnál az AUTO-n hagyott dolgok csak bajt okoztak.
-
gyolas1990
csendes tag
Szia!
Simán benne van, hogy nem ad "AUTO" beállításon elég feszültséget a SoC-nak az alaplap, és nem tud szinkronban menni a memóriával az "Infinity Fabric" órajeled. (MCLK 1800 Mhz) Vagy egyszerűen a procin belüli memóriavezérlő nem képes a 3600 Mhz-es RAM órajel mellett szinkronban 1800 Mhz-en menni.
Laci -
fanti
addikt
B450-es lapokba ha 1db M.2-es SSD-t teszel, két SATA portot letilt.
Azaz a 6 portból marad 4 aktív.
Ha hozzá teszel még egy M.2-es SSD-t, akkor az ismét újabb két SATA portot fog tiltani, azaz már csak két aktív SATA portod marad.A B550-nél pl. nincs semmiféle ilyen korlátozás.
-
fanti
addikt
Az a proci biztos hogy megy értelmes feszen pl. 1.25 - 1.30 volton allcore 4.2 - 4.5GHz-et, szerencse kérdése csak. Meg ugye a jó hűtés is kell azért a procira.
A memória az más tészta, a megjelölt típus biztos tudja a CL16 3600MHz-et, de akár a CL17 3800-at is lazán, 1.38-1.40 volton.
Ha már semmi egyebet nem csinálsz, pusztán annyit, hogy beállítod a memóriát CL16 3600-ra mondjuk 1.38 volton, és a subtimingoknál a Trfc értékét leviszed 580-600 közé, már az is bőven elég kezdetnek. -
Chaser
legenda
szép ( :
ráéreztél, napokban vettem egyet
hát, nem őszinte a mosolyom
a lap nagyon jól néz ki, ez pipa - b450 i aorus -
viszont cw jön a cpu felől terhelés alatt - lehet egyedi gond -
eddig 3db b450m s2h lapom volt, egyik sem cw-zett, volt egy b450m gaming - ami b450m s2h piros-fekete designban és nagyobb vrm hűtővel, az is cw-zett kicsit -
samu 970-em van, melegszik a shileld alatt, ahogy a chipset és wifi modul is, pedig az lp hűtő aktívan hűti ezeket is, vrm-et is, mégsem modanám húúúúú de hidegnek
nagyobbat droppol cpu és ram fesznél mint a b450m s2h, oaptott' is hogy az rgb-s crucialok mért defektelnek ( : és szintén nem tudom bios szinten kikapcsolni a ramok rgb-zését
ahogy véleményekből láttam elég megosztó, 8 magnál többet már biztos nem raknék bele, szórás lehet a vrm hűtő pasztázásánál is
ami nagyo érdekes még, s2h-val ellentétben ramoknál az egyik időzítést nagyobbra rakja auton, hogy mért az jó kérdés, e-die és b-die moduloknál is - lehet bios függvénye, passz -
az s2h-nél külön nvme hűtőm volt és ugye nem fűttte pluszban még a chipset, na azt lehet hűvösnek hívni
a b550i aorus ebben is sokkal komolyabb, külön nvme borda, arra megy még egy shield-borda, alul ahol a chipset van hőcsővel csatlakozik a nagy vrm hűtésbe
50%-kal drágább kb a b550i, forintosítva 20e ft-tal, de minden ben jobb, az a vrm alázza a b450 itx megoldását, wifi/bt is sokkal jobb, nvme/chipset hűtés is
most vacilálok éljek együtt ezzel a kis cw-vel vagy menjen vissza a csába' és próbáljam be az 550i aorust, de ha az is cw-zne lehet kettétöröm ( :concret_hp
ha ár/érték arányra mégy b450m s2h
fentebb láthatsz cpu/ram eredményt is, 3600-hoz még bőven jó kihajtani belőle amit tud, ramokkal sem kell szégyenkeznie
nincs rajta 15db usb 3.1 meg alc1200 és egyebek, de van egy vrm hűtése, fullos bios-a, és "apróért" adják, 20-22e ft újan
ramból crucial e-die, ami egyre drágább
ma néztem amit nemrég vettem 2x16-ot most +30e ( : -
Erdei88
veterán
Nekem van tapasztalatom.
Abszolút problémamentes volt nálam, a ramokból ki lehetett hozni a maximumot és tuningban is jól teljesített.
Nálam volt benne 3400G és tuningolt 3600@4.3Ghz, Primetól kezdve kapott mindent , sosem volt a stabilitással problémám a vrm része pedig hűvös marad normális légmozgás mellett.
Részemről abszolút ajánlott, szerintem akár egy alapórajeles vagy uv-zott 3900X-el is elboldogulna. -
Chaser
legenda
ha nem akarod túlbonylítani a képen látható lap a b450m s2h
keskenyebb mint a standard matx lapok, kemény 20-21e ft, 4450-ig járattam benne a 3600-ot és nem a lap fogyott el
semmi wifi, bt, egyéb úri huncutság, teszi a dolgát - de van vrm hűtés és nvme m2 és maximális stabilitás, hamarosan ha jól megy egy 3800x-et pattintok bele és azzal is tesztelem -
ramokat 3600 c15-ön használom benne most zen 3100 mellett
lehet nálam is marad, itx lap pont addig kicsi amíg nem kerül bele vga ( :
egy 2-2,5"-os vga-val majdnem olyan hosszú lesz az egész mintha matx/atx lap hosszúságú lenne - vagy ugye lehet riserrel játszani, ami megint +12-15e ft és nagyobb hibalehetőség -
a szintén képen látható sfx táp majdnem 50e ft, van abból is olcsóbb, csak az nem lesz olyan halk meg olyan jó hatásfokú, atx verzióból akár 10-15e-rel olcsóbban lehet lőni hasonló tudásút nagyobb kapacitással
ez ilyen játék, nyeli a pénzt, neked kell tudni megéri-e
én nem akarok számítógépháznak csúfolt hodályokat látni az biztos, nagyobb térfogattal mint a légtisztítóm, aminél megértem mért nagy -
Chaser
legenda
rétegigény amit akarsz ház terén, én is olyat akarok, ezért lesz saját "ház"
b550 lapok kaptak komolyabb vrm-et, de 3600-hoz bármelyik itx lap elég, cpu hamarabb fogy el
itx lapok mindig drágábbak mint az atx verziók közepe, és mért is? mert szintén rétegigény ( : emellett sokkal kisebb helyen kell azt megoldani amit atx lapokon
ahova csak itx lap fér, ott a kedves vevő nem tud mit kezdei atx lappal, jól tudhák ezt a gyártók, tehát megveszik a drágább itx-et ha kis gépet akarnak
a b550i aoruson nagyon komoly a vrm - 6x90a/fet + 2x soc- , drága de legalább jó - wifi is ax200, bt 5, alc 1220, 2,5gb lan -
a b450-es verziója sokkal szerényebb vrm-ben és szolgáltatásban is, de árban is, 3600-hoz bőven elég, de még 5600x-hez is, kicsit szerényebben 8 maghoz is
a strix b550i még drágább
hűtő egyébként van olyan ami ram-független, amd-nek a wraith prism gyári ami elég jól hűt és nem is helikopter, big shuriken 3 is jó, és persze az is drága
ha kicsi gépet akarsz nyugodtan kalkulálj úgy hogy drágább lesz mint nagy verziónál azonos tudással minden komponense -
Chaser
legenda
átlagolni ezt nem nagyon lehet, ahogy matx/atx lapok közt is tudnak durva különbségek lenni, így itt is
ha azt kérdezed létezik-e olyan itx lap ami nem fog vissza 16 magot sem ha nincs oc, a válasz létezik
pl a b550i aorus vagy a strix
4-12 magnál pedig tuning is mehet
viszont onnatól a kompakt géped helikopter lesz, ha 12-16 mag a cél
itt ugye a hűtő necces, van néhány lp hűtő, de többsége alá csak lp ram fér, az meg a ramot korlátozza be
vagy qrva hangos lesz - nem mondtad ilyen téren mik az igények -
ha csak 6 mag kell, azt bármelyik itx lap tudni fogja, belépő matx lapom van, sz@rt is kihajtja ha kell 6 magból, belépő vrm-mel
a b550i aorus elég komoly vrm-et kapott, és elég komoly árazást mellé ( : ahogy a strix is
én itt tartok jelenleg az "itx" konfiggal
itx lap még nincs, a matx-szel be tudom lőni mit tudok kihozni a sokkal kötöttebb itx-ből, most pl a ram a nyűgöm, mert a képen látható crucialok ezzel a hűtővel biztosan nem jók - viszont ez a hűtő tud néma lenni és nem akarom lecserélni - -
R3laX
addikt
Mind2 nagyon jó lap. Asus mellett talán a jobb integrált hang, meg a kicsivel erősebb VRM van [link]. Msi mellett a bios flashback gomb, meg a sok elégedett vásárló
, de a VRM ezen is bőven mindent visz a frankó hűtésével. Szimpátia kérdése is szvsz., de spec alapján neked kell eldönteni, hogy mire van szükséged.
B450-F II [link]
MSI Toma MAX II [link]szerk.:
Bocs, most látom, hogy az Asus-ra is raktak már Bios flashback-et. -
Chaser
legenda
játék függvénye, van amelyik nem bánja a 32gb-ot
most még épp lehet értelmes(ebb) áron lőni ramot, nem spórolnék 32gb-on, ha elszállnak az árak és kell az fájni fog később
legalább a ram nem okoz bottlenecket biztosan
alzán crucial 2x16gb 3200 crucial 61xxx körül van még, e-die, dr, tökéletes zen mellészerk:
eze'
nem is olyan rég még 50e-ért is lehetett venni náluk
ez is e-die, de ez sr, ha 2x8gb kell - ez kb az egyetlen crucial aminek még nem nőtt meg az ára - -
-
bozont
veterán
Játékra én mindenképpen a 3600-at venném, még 1440p-re is, bár azt nem írtad milyen vga lesz mellé és mennyire hosszabb távra tervezel. teszt
Alaplapnak én az MSI b450/b550 Tomahawk (MAX)-ot ajánlom, nekem az előbbi nagyon bevált. Ramnak legalább valami 3600MHz cl16-os kitet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest