- Garmin Venu 4 - a nagy ugrás
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- MWC 2026: Úgy kell ide az aktív hűtés, mint kígyónak a sportcipő
- Google Pixel Watch 3 - képpontos idő
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Hali! Egy barátomnak szeretnék összeállítani egy konfigot Ryzen 5 3600-zal. A kérdésem annyi lenne, hogy van bármi lényeges különbség az MSI B450 Tomahawk MAX és MAX II között? Az árkülönbség elenyésző, de például az Ipon statisztikában kicsivel nagyobb a meghibásodási arány a MAX II-nél (2,7% vs 1,7%).
A konfigban egy RX 460 lesz (régebbi gépet fejlesztek), és 16GB RAM-ot tervezek rakni bele. Túl sok pénzt nem akarnánk rákölteni, nagyjából így is 150 ezer lesz. Van valami jó ár-érték arányú RAM, amit érdemes venni hozzá?
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Erre varrjatok gombot: tenném fel a régebbi BIOS-t, erre kiírja, hogy "Selected file is not a proper BIOS".
NTFS-re volt formázva a pendrive, most átformáztam FAT32-re, mert olvastam valahol, hogy azt szereti, de semmi változás. Megpróbálkozom még pár verzióval, hátha valamelyik majd engedi. -
Goose-T
veterán
Másnak is problémázik AGESA 1.2.0.0-s BIOS-szal a gépe? Két gép van most nálam, az egyik az enyém, amibe most tettem a 4750G-t, a másik egy barátomé, amelyikbe beleraktam a 4650G-t. Két különböző alaplapban vannak:
* 4750G: ASUS TUF Gaming B550M-Plus
* 4650G: MSI B550M MortarGondoltam mindegyikre felteszem a legújabb BIOS-t, mindkettőhöz pont volt AGESA 1.2.0.0-s. Frissítés után elindítom a gépeket, öt percen belül mindkettőn elment a kép pár másodpercre, utána a Radeon driver kiírta, hogy driver timeout. Először a Radeon driverre gyanakodtam, feltettem a novemberi WHQL verziót a legfrissebb helyett, de ugyanúgy jött a hiba. Utána csináltam egy nagy driver cleanupot, aztán feltettem a legfrissebb Radeon és AMD chipset drivert, és utána már nem jött hiba több óra alatt sem. A saját, 4750G-s gépemet egész nap használtam (home office) hiba nélkül. Este bekapcsoltam még, hogy szerkesszek egy kis zenét, aztán jött egy driver timeout frankón.
Hogy rohadna széjjel. Most felteszem az eggyel régebbi BIOS-t, hátha azzal jó lesz. -
Goose-T
veterán
válasz
Kezdő vagyok
üzenetére
Ez megesik sajnos. Nekem sem ment a 3200-as G.Skill Ripjaws az ASUS TUF B550M-PLUS lapban, igazából 2133 fölött már stabilitási gondok voltak, pedig ott volt a QVL listán is a konkrét modul 3200-ra tesztelve. Napokon át próbálkoztam mindenféle beállítással, de semmi sem segített. Végül vettem egy 3600-as Crucial Ballistix kitet, az lett a megoldás.
-
Goose-T
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ez a 4750G is csak OEM termék szerintem. Dobozt legalábbis nem kaptam hozzá.
A lényeg az, hogy 4700G-ből eddig még soha nem láttam a magyar piacon, 4750G-ből viszont ez már a második "hullám". Egyszer volt tavaly augusztusban talán pár napig, most megint beesett pár darab. Kíváncsi vagyok meddig fog tartani. Itt jól látható az árfigyelőn, mikor volt kapható.A PassMark oldalán is kevesebb a 4700G eredménybeküldés, mint a 4750G. Persze mindkettő elmarad két nagyságrenddel például a 3700X-től.
-
-
Goose-T
veterán
válasz
Albigator
üzenetére
Jelentenek ezek a betűk valamit? A 4650G-m PGT-s. Vagyis már nem sokáig az enyém, megvan már rá a vevő.
Nincs a gépemben VGA, csak az IGP-t használom. Programozásra és zeneszerkesztésre használom, csak néha (értsd: havonta-kéthavonta egyszer) tolok be valami kazuár játékot, ezért fölösleges lenne a VGA nekem.
-
Goose-T
veterán
Eddig frankón megy a 4750G, zökkenőmentes volt a procicsere. Sokkal jobban melegszik, mint a 4650G, bő 10 fokot ver rá CPU-Z stresszteszt alatt. A 4650G 60 °C körül tetőzött, a 4750G 70 °C-nál. Nyilván kettővel több mag van benne, jobban melegszik, hiába 65W a TDP. A ventilátor is felpörgött 1000/min-re, a régivel 850/min körül elvolt. Itt már meghallottam a ventit.

A hővezető pasztának kell idő, hogy kiteljesedjen a hatása? Mert Thermal Grizzly Hydronautot kentem rá, de eddig nem vagyok különösebben elájulva tőle. Előtte tán valami maradék Scythe pasztát kentem rá, tök hűvös is volt vele a 4650G. Alapon persze ez is hűvös, most 36 °C-os.
-
Goose-T
veterán
Nagyjából annyiba kerül, mint egy 3700X + egy legolcsóbb GT730, de alulról közelít a GT1030-hoz grafikai teljesítményben. Szóval nem mondanám túlárazottnak.
-
Goose-T
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem megyek bele lapcserébe, más a szitu. A ramot már lecseréltem Crucial Ballistixre, a Ripjaws a polcon pihen. Van most a PCX-nél Ryzen 7 Pro 4750G, azt megrendeltem, arra cserélem a 4650G-t. A gépemből így kieső rammal és procival építek egy gépet egy barátomnak, ahhoz keresek lapot. Szóval nem felesleges költekezés, csak a levetett cuccaimnak találtam gazdát.

Nekem marad az ASUS lap, remélem a 4750G-vel is ugyanolyan jól fog menni a Ballistix, mint most a 4650G-vel.
-
Goose-T
veterán
Gyors kérdés: venni akarok most egy lapot, amibe bele fogom tenni a Ryzen 5 4650G-met és a G.Skill Ripjaws 32GB-os kitet (F4-3200C16D-GVK), ami csak alapfrekvencián volt hajlandó stabilan menni az ASUS TUF Gaming B550M-PLUS lapban. Ahogy olvasom, az MSI B550 Tomahawk szériája a leginkább ajánlott mindenhol memóriakompatibilitási szempontok alapján. Ránézésre az MSI B550M Mortar nagyjából ugyanaz, csak mATX méretben, ami nekem tökéletesen elég, bár a házban, amibe beleteszem, elfér a teljes ATX is. Érdemes megvenni +7000 forintért a Tomahawkot, vagy megteszi a Mortar is? Valószínűleg semmilyen komolyabb bővítőkártya nem fog belekerülni, VGA sem.
Szóval Tomahawk vagy Mortar?
-
Goose-T
veterán
válasz
meszike91
üzenetére
Nekem ugyanez volt a problémám, ha visszanézed a hozzászólásaimat. Nagy valószínűséggel az SPD szerinti alapórajelen menni fog hiba nélkül, az 2133MHz, és ki kell kapcsolni hozzá az XMP-t. Azt próbálhatod még meg, hogy bekapcsolod az XMP-t, és visszaveszed lépésenként az órajelet addig, amíg stabil nem lesz. Ha az XMP nem megy olyan frekin, amit hivatalosan is támogat a proci (3200MHz), akkor a proci és a lap nem szeretik a ramot, szóval sok jóra ne számíts.
Nekem egyszer még 2400-on is volt kék halál, bár pont nem voltam a gépnél, szóval nem láttam, mi történt pontosan. Memtest86 lefutott előtte való éjszaka. A ramom Ripjaws F4-3200C16D-32GVK volt. A megoldás az lett, hogy kihajintottam a memóriát a gépből, és került a helyére egy Crucial Ballistix 3600-as kit. Az most pöpec.
-
Goose-T
veterán
-
Goose-T
veterán
Most fogom berakni a 2x16GB 3600-as Crucial Ballistixet a gépembe a Ripjaws helyett. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog menni. Ha ez sem megy 3200-on, kissé mérges leszek.
-
Goose-T
veterán
A 4650G az inkább a 3600/3600X között van teljesítményben, nem a 4750G-re gondoltál? Mert az a 8 magos. Nekem amúgy 4650G-m van, annyival mindenképpen jobb a 3xxx-es sorozatnál, hogy ez már 7nm-es. Viccesen alacsony hőmérsekleten megy a proci, teljes terhelésen is alig pörög fel a Shadow Rock 3 rajta.
-
Goose-T
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
Én még 80-ért megkaparintottam, kíváncsi leszek rá, hétfőn érkezik. Zeneszerkesztésre is használom DAW progival a gépemet. Már most is óriási az ugrás a 2400G-hez képest, de azért még ezt a gépet is meg tudja fogni a túl sok realtime VST a sávokon. Vajon ezt is megdobja majd a gyorsabb RAM?
-
Goose-T
veterán
A Trident Z Neo For Ryzen GTZNC nincs az alaplap listáján, azért még jó lehet szerintetek? Ha már odaírják, hogy Ryzenhez tervezték... A Ripjaws után sok hitele úgysincs a QVL-nek a szememben.
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Megint újraindult a gépem 2400-on.
Újra felhúztam magam, rendelem az Alzából a Trident Z-t, ha a könyvelőm is rábólint. Külföldi cég, problémás elszámolás szempontjából.Chaser: lehet, hogy van single rank 16GB-os modul, de elég ritkaság még mindig. A lapom QVL listáján a 2x16GB-osokra szűrve a 107 modul közül csak kettő single.
-
Goose-T
veterán
Igazából az a fő probléma, hogy a 16GB-os és nagyobb modulok már dual rankesek, amik sokkal rosszabbak tuning szempontjából. Az alaplapom pedig a legalapabb T-topológiás, ami szintén előnytelen. Este betoltam 2400-ra, éjszaka végigment a memtest hiba nélkül. Ma este egy lépcsővel fentebb rakom, meglátjuk, hol a vége.
A másik gépem ITX alaplapos, ott csak két DIMM slot van, sokkal előnyösebb, és a benne lévő Trident Z ramok is single rankesek. Szóval mindenképpen jobb alany.
-
Goose-T
veterán
A Trident Z és a Trident Z RGB az ugyanaz, csak az egyik RGB-vel, a másik anélkül? Mert gondoltam, hogy abbahagyom a szenvedést a Ripjaws-zal, és veszek egy szett Trident Z-t. Iponon a sima változat van 68 ezerért, és két hét múlva lesz csak:
F4-3200C16D-32GTZ
Alzán meg van az RGB-s változat 62 ezerért:
F4-3200C16D-32GTZR
Egy betűben különböznek, viszont a QVL listán csak a sima van rajta, az RGB változat nincs. Van kockázat? -
Goose-T
veterán
Gear down mode: Enabled volt beállítva, DOCP-s 3200-on nem bootolt. Kikapcsoltam a DOCP-t, visszaállt minden alapra (2133), csak a GDM maradt bekapcsolva, és úgy sem bootolt. Sőt, gyorsan kellett a BIOS-ban cselekednem, mert pár másodpercem volt csak elmenteni a beállításokat, mielőtt kifagyott volna.
-
Goose-T
veterán
Ha bekapcsoltam a GDM-et, akkor még alapon sem bootolt be.
Most futtattam egy memtestet, bár nem volt időm végigvárni, de 24%-ig eljutott (egy pass 25%, szóval nem sok volt hátra, csak az 5 perc sleep time-ot már nem tudtam kivárni). Nem talált hibát alap 2133-on futtatva. A BIOS most a legfrissebb nem béta. DOCP-vel persze most sem bootol, de még nem volt időm kipróbálni egy frekivel lentebb és fentebb. -
Goose-T
veterán
válasz
F e Z o
üzenetére
Azt tudom, de nekem R5 Pro 4650G-m van, ott már 3200 a max. A 2400G a régebbi gépemben van, amiben Trident Z van, azzal nincs is probléma.
-
Goose-T
veterán
válasz
Goose-T
üzenetére
Írtam tegnap az Asus supportnak, ma válaszoltak. Nem gondoltam volna, hogy ilyen amatőr módon próbálnak lerázni:
Above 2666MHz speed is overclocked value which we can not recommend and can not support. Please be aware if you damage your RAM slot with the unknown settings you can void the warranty. If you whish to change to 3200MHz which we do not support as i mentioned, please visit some forums how to do it safety.
Azt próbálják elhitetni velem, hogy 2666 MHz feletti beállítás már túlhajtásnak számít. Írtam nekik válaszban, hogy ez marhára nincs így sem az alaplap, sem a processzor speckójában, ugyanis mindkettőnél 3200-at írnak maximális támogatott sebességnek. Szóval legyenek szívesek rendes választ adni. Többet vártam az Asustól.
-
Goose-T
veterán
válasz
üzenetére
A másik gépemben sajnos csak 2x8GB Trident Z van, így nem játszik a csere. Mindegy, most írtam az ASUS supportnak, hátha megnyugtatnak, hogy a következő BIOS frissítéssel minden fasza lesz.
Ha nem, akkor feldobom apróra ezt a ramot, és veszek Trident Z-t.Szerk.: az lehet még gond, hogy a QVL listán Hynix chipesként van feltüntetve, de a programok Samsung B-die-t írnak. Lehet, hogy a revízióval változott a chip, és ezzel már mégsem kompatibilis?
-
Goose-T
veterán
válasz
Create.
üzenetére
Lehet, hogy még megvárok egy rendes BIOS frissítést, mert egy ideje csak bétákat adnak ki. Csak most nézem, hogy a ramom elvileg Samsung B-die, szóval nem kéne annyira vacaknak lennie. Vagy továbbra is inkább a Trident Z az ajánlott AMD-hez? Van egy gépem 2400G-vel, abban a 3200-as Trident Z sem brillírozott 3200-on, bár legalább stabilan megy 2933MHz-en, amennyi a hivatalos maximuma annak a procinak.
-
Goose-T
veterán
válasz
Create.
üzenetére
Nincs neki külön, azért is írtam ide, mert ez is Zen 2. Nem is lenne értelme külön topiknak, mert olyan ez a proci, mint a fehér holló, senki se írna. Csodálkoznék, ha 50 darabnál többet adtak volna el belőle az országban.
A lényeg az, hogy ez a proci igazából egy 3600X, csak kevesebb L3 cache-sel és IGP-vel. -
Goose-T
veterán
Alaplap: ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI)
Proci: Ryzen 5 Pro 4650G
RAM: G-Skill Ripjaws 2x16GB F4-3200C16D-32GVK
Látom, mások is szívnak a Ripjaws ramokkal. Nekem is bele kellett volna olvasnom a topikba, mielőtt megveszem.
Pedig érdekes módon totál ott van a QVL listán a kit tesztelt XMP profillal, amit vettem, mégsem hajlandó stabilan menni 3200-on. A modulra azt írják a progik, hogy F4-3200C16-16GVK, de gondolom ezt azért írják, mert nem a kit SKU-ját nézik. Először decemberi béta BIOS volt fent (1601), azzal valahogy sikerült talán stabilan futtatnom, de az érdekes módon eltűnt az oldalról, már nem lehet letölteni. Meg persze a paraméterekre sem emlékszem, amiket beállítottam. Mondjuk megvan még letöltve, de mindegy.Amióta feltettem a legújabb béta BIOS-t, ezzel már sehogy sem sikerül stabil 3200-on futtatnom. A Ryzen Calculator által adott értékeket próbáltam, azzal úgy meghalt a gép, hogy CMOS reset kellett, pedig az XMP profilnál megengedőbb értékek voltak benne. Lehet, hogy nem kellett volna az összes elérhető paramétert beállítanom? Utána azt is próbáltam, hogy csak a frekit raktam 3200-ra, feszültséget 1,36V-ra, minden mást Auto-ra (CL22, stb. mindent maxra tolt). Így már indult a gép, és látszólag működött is rendesen. Csak jöttek a VGA hibák időnként (IGP-m van). Úgyhogy most alapon van, 2133-on.
Van valami jótanácsotok erre? Vagy így jártam? Adjam el a ramot, és vegyek inkább Trident Z-t?
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4535, 100% AKKSI
- Beszámítás! Asus TUF VG249Q 24 144Hz FHD IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- 262 - Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-14700HX, RTX 5070
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4599, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ez a kép magáért beszél...