Hirdetés
-
Jövő tavasszal érkezik az NZXT AMD X870E-s alaplapja
ph A cég két színben készülő újdonsága hozza a termékkategória sztenderdjét, és persze a letisztult dizájnját is messziről felismerjük.
-
SlavicPunk: Oldtimer - Jövő hónapban érkeznek a konzolos kiadások
gp Kicsivel több mint egy évvel a PC-s verzió után PlayStationön és Xbox-on is játszhatunk a programmal.
-
Greenwashing miatt támadják az olaszok a Sheint
it Olaszország vizsgálatot indított a Shein weboldal és app ellen, greenwashing vádjával.
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
warcat
veterán
válasz arnoldito #2952 üzenetére
Túl akartok költekezni mindketten, abból ítélve, hogy nem írtátok le, milyen szolgáltatások kellenek feltétlenül az alaplaptól ami miatt ezekkel szemeztek, és ami nincs rajta a Giga Aorus Elite-n 200€-ért
3700x miatt meg tényleg felesleges ennyit alaplapra költeni.Béna Bios lehet egyedül a probléma, a proci annyival kevesebbet eszik mint az előző generáció,hogy bármiben menni fog 99.5% teljesítményen (legalább) ami az előző szériában hasonló procit elbírt.
[ Szerkesztve ]
EA: It's in the crate!
-
nagyúr
Ez roppant megnyugtató hír számomra, akkor nem lehet semmi gond az R5 3600-al a Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-fi lapban.
Holnap jön a cimbi az R3 1200-as CPU-val, nekigyürkőzünk a BIOS flash-nak (mind a kettőnek, ha az első chip-é sikeres lesz), utánaolvastam, 2 lépcsőben kell megcsinálnom, ha nem legalább F31-es ver. van fent.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arnoldito
senior tag
Én csak azért nézek új lapot, mert Asus fórumon megy a nyűglődés a 3700X-s procival. Nem indul el, ha elindul win logó alatt kifagy, ramot nem lehet állítani, mert egyből megáll, 1.425V alatt nem akar menni a proci és Prime alatt rögtön 95-100 fokon van 240mm AIO-val. Ezért váltanék lapot, csak marhára nem tudom milyent, Asus bejött, de ez ami most megy a CH 6, hát vicc. Gigától kicsit tartok soha nem volt olyan lapom, vga-m igen, de azt nem szerettem. Msi egyszer volt, meg Asrock, azok végül is nem voltak rosszak...
-
veterán
Biztos BIOS probléma, ennyire nem lehet egyformán szar mindkettőnk processzora.
Ami a power és hdd LED-ek működését, pontosabban nem működését illeti: jelentem, én voltam a balf@sz. Kikapcsoltam őket BIOS alól véletlen, bár az a marketinges is elmehetne kapálni, aki a "ROG Effects" menüpont egyetlen submenüjeként berakta az "Onborad LED" lehetőséget. A megfogalmazásból (bővebb magyarázat híján) én arra gondoltam, hogy itt az RGB csilli-villit lehet lekapcsolni, de sajnos nem. Napokkal ezelőtt lőttem le, de eddig nem tűnt fel sem az, hogy a státusz LED-ek nem mennek, sem az, hogy a fényorgona továbbra is tolja éjjel-nappal a gépházban. Ehhez azért persze szét kellett szednem a gépet, és meggyőződni arról, hogy biztos jó helyen vannak a csatlakozók (ennyivel tartoztam magamnak a baromságomért a jelek szerint), nem csúsztak-e le, stb. Mivel ezeket rendben találtam, jött egy load default settings, ami visszahozta a fényeket, ekkor csaptam a homlokomra, hogy jahh, akkor én kúrtam el valahol, valamit. Azzal is kűzdök egyébként, hogy dacára bármi nemű beállításnak, az USB portok áram alatt maradnak kikapcsolva is, ha be van kapcsolva windows alatt a gyors indítás, így éjjel világít a billentyűzet és az USB hub, ami a fényszennyezés mértékét növeli, az Asszony tolerancia szintjét pedig erősen csökkenti a hálószobában. Egyik sem szerencsés tényező, ezért inkább kivárom a lassabb rendszerindítást és leállást.Ami viszont a pumpa eseti leállását illeti, továbbra is tanácstalan vagyok. Mivel nem túl szerencsés módon a vízhűtés ventilátorai a CPU_FAN-ra voltak téve (ezzel mondjuk semmi baj), a kábel rövidsége miatt viszont a CPU_OPT-ra egy teljesen más méretű és karakterű házventilátort is ráfűztem, lehet, hogy ez bekavart a PWM-nek. Most vettem PWM hosszabbítót, a CPU_OPT-ról lekötöttem végre CHA_FAN-re a házventit, így ez már nem lehet gond. Az elméletnek némileg ellentmond, hogy az AIO_PUMP csatlakozót DC-ről hajtottam, szóval ott a PWM elvileg nem szól bele. Felfedeztem a BIOS-ban turkálás közben (még mindig a 2406, egyelőre gyűjtöm a tapasztalatokat, csak később frissítek a bétásra), hogy az AIO_PUMP kontroll lehetőséget egy az egyben ki lehet kapcsolni, és ez nem azt jelenti, hogy innentől nem kap kraftot a pumpa, hanem azt, hogy fixet kap. Hogy mennyit, az kérdéses, de "rendes tartományban", igaz, maximál fordulaton üzemel most a pumpa. Ha a BIOS volt bugos, akkor az jó eséllyel ezzel a trükkel ki van védve, ha nem, akkor még mindig meghajthatom valamelyik CHA_FAN-ról DC alapon, vagy esetleg molex-ről valami átalakítóval, bár ez már taknyolásnak hat, így inkább kihagynám.
Más, és innentől a mást is érintő lényeg. Ha már játszottam, mértem is egyet. Nálam ugyebár a kezdetektől szanálva van az automata beállítás és a PBO is, ezért gondoltam, megnézem már, mit és mennyit vesztek teljesítményben. Nos, a képek alább. Az erősebb értékek mind allcore, mind single core esetén bekapcsolt DOCP mellett, bekapcsolt PBO-val, automata vcore szabályozással, offset nélkül születtek. Jellemzően 0.8 és 1.4 között dobálta a vcore-t, az órajel 3.6-42 között ugrált. Fullcore CBR15 teszt alatt 75 fok volt a maximum CPU hőmérséklet, üvöltő ventilátorok mellett. A következő, némileg alacsonyabb értékek fix 3900 Mhzen, kikapcslt PBO-val, bekapcsolt DOCP-vel, auto vcore szabályzással, és pozitív 0.0500-as offsettel lettek mérve. A maximális hőfok 64 fok volt, de egyébként ezt tartja AIDA stresstest alatt is a rendszer, akár órákon át. A vcore 1.155 -1.188 között ugrált, néha egy pillanatra vert bele az 1.199-be. A mérések során high performance sémát használtam (AMD Ryzen, természetesen), de balanced alatt is alig néhány pont az eltérés lefelé, ami inkább mérési hibahatár. A hűtés csendben volt, gyakorlatilag 1000-1100 között megy így a két nb eloop 12-es a radiátoron, a házventik szintén 800-900 RPM között sisteregnek.
Az eredmények értékelését rátok bízom, én a magam részéről örülnék az allcore 4.2 fixnek a továbbiakban, de ha nem lesz jobb BIOS, és marad a 3.9 GHz allcore fix ennyi teljesítményvesztés árán, akkor legyen! Számomra sokkal többet ér a csend, mint az a 8%, amit kábé a processzorban hagy ez a megoldás (pláne, mert eddig a teszteken kívül nem nagyon láttam fullra terhelve, pedig képfeldolgozás is volt, meg némi videóvágás is). Az offset mértéke egyébként a lehető legoptimálisabb, több lépcsőben növeltem és csökkentettem próbaképp a múlt hétvégén, órákat öltem a tesztelésbe, ennél nagyobb érték esetén viszont már nem nő tovább érdemben a teljesítmény, a hőtermelés és ezzel együtt a zaj viszont exponenciálisan nő. Ennél a rendszernél (az én alaplap és processzor példányom esetében) itt az az élhető optimum, amivel hosszabb távon is meg tudok barátkozni.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Archttila #2950 üzenetére
Korabban en is mertem, -0,1V mar 10% feletti teljesitmenycsokkenest okozott...
hokuszpk: hja igy ertem, mérek én ha lesz IBT ami mukodik de az ugy is a memoria cuccokra erzekeny szoval nem osszehasonlitasi alap semmiben sem.
Timer: nekem is szamit a csend ha nem hajtom ezert fogtam es feljebb emeltem a homerseklet ertekeket a %-os fordulatszámhoz.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Drenadar
veterán
Megvolt a BIOS frissítés, újra összeraktam a gépet, nem állítottam még be semmit, még csak a win telepítés volt meg. elindítottam egy cinebench r20-at, mert látom itt ez a módi Prime-ot és egyéb programot még nem merek indítani minden alapon megy.
(Rendeltem cpu pastát de még mindig nem jött meg. most éppen szinte szárazon használom ami a kraken hűtőn volt gyárilag, így nem merem nagyon égetni a cput )Köszönöm mindenkinek a tippeket.
-
Zeemaister
újonc
A következő lenne a problémám:
A minap adtam a fejem egy Ryzen 7 3800X processzor, valamint egy ASUS ROG STRIX X470-I GAMING alaplap megvásárlására. Az alaplap kerülne előtérbe, ugyanis a BestByte áruházból rendeltem az alaplapot, de sajnos nem tudják nekem felfrissíteni az alaplapot, hogy fogadja az új ryzent, mert külső raktárról küldik a csomagot. Olyan kérdésem lenne, hogy esetleg valaki Szolnok környéki delikvenshez eltudnám vinni az alaplapot felfrissíteni? Nagyon hálás lennék érte!
-
Drenadar
veterán
válasz KAMELOT #2971 üzenetére
Hűtőpasta nélkül tényleg reprezentatív eredmény lesz ez?
még lekvárom sincs itthon (bacsis után szabadon)Elindítottam de maxra téve a hűtőt kevesebb mint 10 perc alatt elérte a 96 fokot ahol aztán meg visszavett mindent úgyhogy ennek most így nem sok értelme van.
[ Szerkesztve ]
-
Drenadar
veterán
csak lekaptam valami aida-t
Az eredményeket csak linkként tettem be:
Ram írás AIDA 25563MB/mp
Ram olvasás 44111MB/mp
Késleltetés 76.1 ns
Másolás 43927 MB/mpA ramok 3200Mhz-esek elméletileg, nem tudom miért ír ennyire keveset rá.
[ Szerkesztve ]
-
Albigator
őstag
válasz Drenadar #2980 üzenetére
"minden alapon megy" csak ezt kérdezem, hogy valóban?
CB-nél ha alapon van a CPU (vagy csak pl ha offsettel van játszva) akkor 3.9 GHz kéne szerepeljen a 3800X neve mellett (még ha magasabb órajelen is ment természetesen).
All core tuningnál, ha a szorzó fixálva van akkor szokta a CB is mutatni, h hány GHz is a proci órajele. Ezért nem értem azt a 4.25 GHz-et "alapon".[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Albigator #2981 üzenetére
HA meg van hutve akkor mehet akar ennyin is. Szerintem valami DOCP hagy hasonlo hulyeseg be van kapcsolva.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Drenadar
veterán
válasz Albigator #2981 üzenetére
Biosban egyedül az xmp profilt kapcsoltam be, semmi mást.
feltelepítettem a wint, és elindítottam a benchmarkot, én nem állítottam semmit, még csak ismerkedem a rendszerrel, mi hol van.biosban is 2400-as ramot ír, és ha rámegyek hogy xmp info akkor írja a rendes 3200at.
-
fudi2002
veterán
válasz Drenadar #2985 üzenetére
Bios képet légyszi. A feszültségről, és a beállításokról is.
Az aida csak a memó adatait kiolvasva kiírta ezt neked, de ebből nem tudni hogy mennyi az annyi. A biosban is szeretném látni, hogy jó értéket nézegetsz-e.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Fred23
nagyúr
Az R5 3600 kábé 10k-val drágább, mint egy R7 2700; így is jobban megéri, ha online játék a fő felhasználás?
Egy árban lennének, az R5 3600 logikusabbnak tűnne, de jelenleg az R7 2700 olcsóbb, és bár IPC-ben gyengébb, van 2 extra mag, és 4 extra szál.
Számomra kábé azonos ár-érték arányúnak tűnik a két proci.
-
Albigator
őstag
válasz wwenigma #2982 üzenetére
Te se értettél meg. Igen mehet akár ennyin is ha van rajta jó hűtés.
De itt a topikot nézve is CB progin belül 3600 mellett 3.6 GHz, 3700X mellett szintén 3.6 GHz szerepel mert ez a CPU alapórajele. De attól mennek ezek is all core 4 géza körül.
Nálam is a 2600X alapórajele 3.6 GHz, ezt látom CB R20-on belül, de multi benchnél 40-40.25 között változik a szorzó ez 3.97-4.02 GHz all core órajel. Ha fixre belövöm a szorzót 40-re van 41-re akkor természetesen ez szerepel a CB-n belül is, @4.0 vagy @4.1 GHz 2600X
Szóval nekem ez a fura, hogy @4.25 GHz 3800X pedig elvileg alapon van minden a BIOS-ban.A DOCP csak a RAM-ra van hatással, ugyebár az az XMP profil, Asusos alaplapokon így van nevezve.
[ Szerkesztve ]
-
fanti
addikt
Sziasztok!
Jövő héten procit cserélek.
A 2700-as helyére jön a 3700XGigabyte B450 Aorus Pro lapom van, marad is mert nagyon szeretem, F41-es BIOS már befrissítve.
Ez hűti majd.Konfigom többi eleme az adataimnál.
Tuningolni nem tervezem, de ami alapon benne van, azt maximálisan szeretném kihasználni.
Kérnék pár instrukciót is, ha van valami speciális dolog, köszi! -
fudi2002
veterán
válasz Dragon3000 #2993 üzenetére
Uhh, jogos, nem kattintottam a szövegre. Ott télleg 3200-at ír ahol listában van az érték.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Palinko
tag
válasz wwenigma #2982 üzenetére
DOCP miért nem jó? Én is azzal állítottam be a RAM sebességet mert úgy volt a legegyszerűbb, de igazad volt az auto tuning is milyen gondokat okozott legjobb lenne kézzel belőni a RAM-ot de ahhoz meg nem értek eléggé hozzá sajna, hogy mi lenne a max értelmes érték amit kihozhatok ezekből a modulokból.
-
-
FeRRaR1
őstag
Asus TUF X570-Plus Gaming
Egyenlőre nagyon szépen teszi a dolgát.
A 3600 CL 16-16-16-36 XMP 2 profil lefixálva az időzítéseknél, egyenlőre úgy tűnik bírja a 3800-at.
Az alaplap meglepően halk, gépház oldalak nélkül sem zavaró. Le a kalappal a Team Group Dark Pro memóriák előtt.
Persze még csak pár órája megy, de nagyon jók a tapasztalatok.
És mind ez 4 modullal!
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz KAMELOT #2999 üzenetére
Default XFR+PBO :
30perc small FFT után 83fok
Kicsit sokallom! Mintha nem igazán vezetné el a hőt a hűtés.
4 fokot emelkedett csak a vízhő fél óra 100% -os terhelés mellett ..... (lehet sok lett a Kryonaut )
(anno az 1600X-nél már 5-10perc után ~10fokot megugrotta , mondjuk dupla ennyi fogyasztás mellett viszont az nem ment 70 fölé)Délután ha lessz időm akkor mérek OC mellett is!
(bár ilyen hőfokok után sok jóra nem számítok[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)
- Az irodákba kéri a dolgozóit a Dell, az Ubisoft is próbálkozik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen