Aktív témák
-
PWR
aktív tag
szvsz ext3, elég gyors nagy fileokon is és naplózó FS
ntfs irás támogatás van már a Linux kernelben, nem tudom most mennyire biztonságos vele az irás, én csak read only használtam ntfs particiót Linux alól.
azért a winnél se egy normális állapot, hogy csak úgy felszivódjon egy partició... -
ReJim
őstag
mivel kell az autocad, ezért felkell raknom az ie-t is... a hatossat.
fel lehet rakni, ne izgulj..csak én nem bírok vele, valószínű, azért, mert más verzió a wine...
mellesleg nem összegyüjteni a fájlokat, és bedobni emuilátorba, hanem emulátorral elindítani a telepítőtez megy, félig el is jutok vele, de aztán a telepítő kiakad
(aszongya zárjam be az ablakokat, majd próbáljam újból)
meg vagy 4-5 screenshotot láttam keresgélés közben, vagy 10 leírást olvastam, ie és linux összehozásáról...
autocad-hez nincs normális alternatíva( linuxCad egy kaki - mint láttam; qCad nem free, és nem hasonlít autoCad-re - 10 perecig lehet vele free szerkeszteni
)
aszondod nem lenne értelme? -
Sipi
addikt
Nem értek a gnome-hoz, a hasonló hülyeségei miatt nem csípem.
Akkor hagyd a fenébe a beépített marhaságát, és próbáld meg az ivman-t. Ha konzolban megy, akkor szuper, alapban a /media könyvtárba csatolja a dolgokat. Ha van az eszköznek értékelhető és kiolvasható neve, abba a könyvtárba, ha nem, az eszköz típusára jellemző könyvtárba csatolja.
Ha ez megy, lehet játszani a gnome-volume-manager nem létező beállításaival.
KDE alatt egyébként úgy megy, hogy kiválasztod, a desktopon milyen eszközikonokat akarsz látni. Ha egyet is bejelölsz, elindul automatikusan a háttérben a KDE media managere. Meg lehet adni, milyen fajta eszközök látszódjanak (zip drive, floppy, partíció, digikamera, usb stick, stb.), és csatolt vagy leválasztott állapotban legyen-e kint az ikonja.
Sipi -
Sipi
addikt
Ja, RedHat... Jájj.
Ha képes hiányosságokat mutatni ezekre, akkor inkább tegyél fel egy rendes disztribet.
Elvileg telepíted és futtatod a démonjait. Max. a konfigjaikat kell szerkeszteni, ha nem vagy elégedett az automount képességeivel. Ha gnomevolumemamnagert használsz, nem kell ivman!
Sipi -
ngabor2
nagyúr
Nem igazán követtem a kérdéseidet, ezért nem derült ki számomra a disztribed. Én debianban nyomom, a Fedorát egyszer próbáltam, nem rossz, csak annyira a Debianhoz szoktam, hogy inkább az maradt (no flame).
Biztos, hogy ott meg lehet csinálni klikkelősre is, hisz az tényleg desktop linux.
A VIA chipsettel nekem se volt gondom, igaz, már kezdek kibékülni az nF3-mal is.
Sok sikert. -
Sipi
addikt
Ahoj,
B: 2.6-os kernel, udev, dbus és hal használatával nem kell tökölni semmit. Karakteres konzolon az ivman, KDE alatt a dekstop media kioslave, Gnome alatt a gnome-volume-manager használata kell, ezek végzik a kernel által észlelt, a dbus rendszeren keresztül a user space-be kiadott, a hal által feldolgozott csatolási eseményt.
Gentoo alatt csak telepíteni kell őket, szerintem más disztrón sem lehet túl nehéz.
Sipi -
ngabor2
nagyúr
A válasz:
ha gyári a kernel, akkor a forráshoz adott .config elvileg hozzá tartozik. Amúgy sehogy, hacsak nincs a /proc/config beleforgatva (nagyon jó kis feature lenne ilyen esetekben...)
B válasz:
automounttal is megoldható, de én azzal nem foglalkoztam. Egy workaround módszert használok, nálam bejött: a /etc/module.conf- ba post-install usb-storage mount /mnt/pendrive, az fstab-ban pedig beállítottam a pd mountolási helyét. Ha vándorol a pd, akkor nem igazán jó megoldás, usbmgr-rel talán kultúráltabb.
C válasz:
nekem is van ilyenem, ha beleteszem a kártyát, nem ismeri fel azonnal, de egy rmmod usb-storage
modprobe usb-storage
páros általában segíteni szokott. Megszokásból erősen szoktam nézni a logokat, hogy megtalálta-e. Múködni működik, csak nem olyan kényelmes. -
snowflake
tag
A kérdés: a dma-t alapból illene egy okosabb oprendszernek bekapcsolni olyan hardware-hoz ami tudja,minden vinyó műveletre, nemde? ha már egy nyomi xp is tudja..
Kivéve, ha a kerneled nem ismeri azt a chipkészletet, amit az alaplapod használ a vinyók elérésre..
Ekkor a driver kernelbe forgatása jöhet szóba.
Az NVlogot asszem valahogy így kb, de nézz utána:
Option ''NoLogo'' ''enable''
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
Elérhető sata vinyók listázása:
ls /dev/sd*
linux alól nem létezik lemeztöredezettség?
[..]
Az ext2 fájlrendszer a töredezettséget igyekszik a minimálisra szorítani a fájlok blokkjainak egymás közelébe rakásával még akkor is, ha egymást szorosan követõ blokkok nem találhatók a lemezen. Ezt úgy éri el, hogy gyakorlatilag mindig a legközelebbi blokkot foglalja le egy fájl következõ blokkjaként. Ezért az ext2 fájlrendszerek esetén többnyire nem kell a töredezettség miatt aggódnunk. Ha mégis szükség lenne a töredezettségmentesítésre ext2 fájlrendszer esetében, létezik erre program...
[...]
apt-cache search defrag
defrag - ext2, minix and xiafs filesystem defragmenter
hogy tudom mérni egyszerűen mennyivel tudok vinyók között másolni?
pl:
hdparm -t -T /dev/hda
(Fontos, hogy a dma be legyen kapcsolva hdparm -d1 /dev/hdX
Ezt ellenőrizni lehet pl: hdparm /dev/hdX vagy esetleg megadod neki még az -i kapcsolót is)
illetve lehet ilyet is:
time cp valami_file /valahova/egy/másik/vinyóra
De ha mc-ben másolsz az kiírja az akutális átvitel sebességét.
3D esetén mivel lehet tesztelni fps-t?
pl: glxgears -
ngabor2
nagyúr
Van töredezettség, de nem jelentős. Ha 90% alatt van a lemez használtsága, akkor elhanyagolható. Az ext2/3, reiser, stb fs-ek nagyon jól és átgondolt felépítésűek.
A másolási sebességet én az mc-vel mérem, az ki szokta írni. Esetleg
time cp /mnt/vinyo1/nagyfile /mnt/vinyo2/
és aztán a nagyfile méretét elosztod a time által kiírt idővel. Praktikusna a memória méreténél nagyobb file-t válassz, mert akkor nem tudja egy-az-egyben a cache-t használni.
3D-nél attól függ, milyen kártyád van. Mondjuk én nem vagyok egy nagy 3D-rajongó, de ATi kártyánál asszem az fglrx_gears a progi neve, ami egy 3D ábrát mozgat, közben írja a sebességet. -
ngabor2
nagyúr
Ha a mount-nak nem adsz semmi kapcsolót, akkor simán kilistázza a mountolt eszközöket. Tehát ha azt mondod neki, hogy
mount | grep sd*
akkor illene kilistázni a sata vinyókat.
Nálam devfs van, és a dvdírót is scsi-emulációval használom (működik, és ami működik, ahoz nem nyúlok, akkor se, ha elavult), tehát nálam ez máshogy működik.
Mivel mind a SATA-t, mind a dvd-t scsi-ként látja, ezért nálam annyiban módosul, hogy | után grep scsi van. -
Sipi
addikt
Kiválasztasz egy szimpatikus fontot (Verdana, Trebuchet, illetve kedvencem, a Comic San Serif. Ezek MS fontok. Amelyik tetszik, beírod elérési úttal együtt az mplayer.conf-ba. A méretet pedig a következők befolyásolják:
subfont-osd-scale = 4
subfont-text-scale = 5
Értelemszerűen a kijelzés és a felirat mérete. Nem abszolút érték (hála égnek), hanem a teljes kép arányában értendő. Nem a betűből kell kisebb (TrueType fontnál ennek incs is rtelme, hiszen az akkora, amekkorának beállítod), hanem a méretet kell megadni.
Az mplayer tehát azt használ, amit Te megadsz neki a font = paraméterrel. A fontok pedig normális rendszeren a /usr/share/fonts-ban (TTF, ttf, truetype, corefonts, sharefonts könyvtárak?), vagy a /usr/X11R6/fonts, /usr/X111R6/share/fonts könyvtárban vannak.
Sipi -
Sipi
addikt
Figyu, amit megadtam konfigot, azzal szépem fog menni. De csak akkor, ha vagy az sdl csomagokat felteszed, vagy az xv-t megnézed, megy-e, és újrahúzod az mplayert. A többi kimenet lassú!
Mi az xvinfo eredménye, amikor a futó grafikus felület alaltt elindítasz egy xtermet, ktermet, rxtermet, atermet, etermet, akármilyen termet, és beírod?
Futó X alatt kell kiadni, mivel a futó X képességeit kérdezi le. Karakteres terminálon nincs X Video Extension.
De mivel ez egy karakteres program, az X-en belül el kell indítanod egy terminált. Lásd fent, mindegy, melyiket.
Sipi -
Sipi
addikt
Nem tudom, de nem hangzik túl biztatóan... Esetleg, mivel forrásból tetted fel, a /usr/local/etc-ben van. Ha ott sincs, akkor csinálj egyet a /etc-ben, és tedd bele az enyémet.
SDL úgy lesz, ha felteszed az sdl-csomagokat. Nem tudom, hogy hívja az Ubuntu, libsdl, libSDL, SDL, ilyesmi. De jó lenne, ha xv-d is lenne.
Egyébként az xvinfo mit ad vissza?
Sipi -
dr_strange
senior tag
ne csináld már, egy darab mplayer miatt nem kell egy disztrót újratelepíteni, kiöntöd a fürdővízzel a gyereket is
forrásból fordítottad? akkor a forráskönyvtárban kell lennie egy /etc könyvtárnak, abban egy példa config fájlnak; azt kellene átmásolni a ~/.mplayer könyvtárba (ha nincs, csinálj; ha nem forrásból tetted fel, tedd fel forrásból, de előtte olvasd el a doksiját) -
Sipi
addikt
Íme, az én konfigom. Kukkold a manuált, ami nem kell, kiszedheted.
Ez xv kimenet esetén felülre kicsit eltolja a képet, alul lesznek a feliratok. AC3 hang esetén rendes 5.1 (illetve 4.0, merrt olyan a kártyám), sztereó hangnál tükrözi a frontot a rearre. Ha 6 hangszóród van, a channels-ben 6-ot írj 4 helyett. A font paraméternél kell megadni a fontot, ide írd be azt a truetype fontot, amivel ki akarod íratni. Pl. Verdana elég szép.
Ha a vo-nak sdl-t adsz meg, ki kell szedni az utolsó vf paramétert! Az csak xv-hez kell!
vo = xv
ao = alsa:noblock:device=surround40
channels = 4
af = surround,volume=+00
fs = yes
vm = no
zoom = yes
double = yes
dr = yes
afm = ffmpeg,mp3lib,liba52,
vfm = ffmpeg,libmpeg2,
fixed-vo = yes
sws = 2
menu = yes
monitoraspect = 4:3
ffactor = 0.75
osdlevel = 1
font = /usr/share/mplayer/font.ttf
spuaa = 4
spualign = -1
subalign = 2
forcedsubsonly = no
#sub-bg-alpha = 100
subfont-blur = 4 #2
subfont-autoscale = 3
subfont-outline = 6 #2
#subfont-encoding = unicode
unicode = no
subcp = latin2
sub-fuzziness = 2
subfont-osd-scale = 4 #6
subfont-text-scale = 5 #5
subpos = 100
subwidth = 100
framedrop = yes
cache = 16384
slang = hu,en
alang = hu,en
autoq = 10
vf = expand=0:-100:0:0:1
Ja, GUI-ról NEM kell lemondanod, de a hibát elhárítani egyszerűbb a karakteressel. Próbálhatod a GUI-val is, de abból a szerencsétlenkedésből én kimaradok.
(Mivel nem látsz hibát, heurisztikusan kellene rájönni, mi lehet a gond.)
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Nem, ezért kell rátapadni a scroll lockra, és időnként nyomogatni. Meg ha már eljutott a configure végére, egyébként is CTRL C, és visszatekerve megnézheted, miket talált meg.
Egy gyors kérdés: miben különbözik az, hogy egy (elég ramaty) GUI-s lejátszót elindítasz, File/Open, odaböngészel a videóhoz, megnyitod, majd megnyomod a play gombot, mint az, hogy megnyitod a GUI-s file-böngészőt, odaböngészel a videóhoz és rákattintasz?
Félre a tréfát: amíg van karakteres alapú cucc, azzal dolgozz. A GUI-val hogy nézed meg a hibát? A karakteres alapú mplayer futás közben egy tonna infót kiír, amivel meg lehet javítani. Ha az megy, a GUI is menni fog.
Sipi -
Sipi
addikt
Hagyjad már a guis mplayert!
Előbb legyen meg a parancssoros. Fut az X, a parancs futtatásába beírod, hogy xterm, akkor kapsz egy ablakot, amibe gépelhetsz. Kiadod az xvinfo parancsot. Ha nem kezd el kiírni egy csomó tulajdonságot, valami nem jó az Xorg-gal. Ha kiír, akkor van Xv extensionöd és működik. AKkor forrásból el kellene kezdeni feltenni az mplayert, és kukkolni a kiírásokat. Lesz olyan sor, ahol ilyesmi lesz, hogy checking for Xv..., ha ott azt írja, No, akkor control c és leállítod. Az mplayer könyvtárában lesz egy config.log file, ebben elvileg benne van, hogy miért nem találta meg az xv extensiont.
Sipi -
Sipi
addikt
Az Xorgon belül indíts egy terminált, és add ki az xvinfo parancsot! Ha kiír egy tonna dolgot, akkor legalább az X jól működik.
Ha forrásból rakod az mplayert, minden újabb függőség (pl. multimédia könyvtár) felrakása után újra kell fordítani, mert a configure részben amit nem talál, letiltja.
Sipi -
Sipi
addikt
Nem értek annyira hozzá, de nem kellene valami nvidia-kernel vagy nvidia-driver csomag is? Mert szerintem az nvidia-glx csak az OpenGL könyvtár, maga a driver nem hiszem, hogy benne lenne. Ezután be is kell állítani az xorg.conf-ban, hogy az nv device driver helyett az nvidia-t használja.
Sipi -
GD
őstag
és ha jólutánna gondolok azon nincs fent nVidia driver.. hmm
ezek alapján raktam fel a drivert:
$ sudo apt-get install nvidia-glx
$ sudo apt-get install nvidia-settings
$ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
$ sudo nvidia-glx-config enable
$ sudo gedit /usr/share/applications/NVIDIA-Settings.desktop
* Illeszd be a következő sorokat:
[Desktop Entry]
Name=NVIDIA beállítások
Comment=NVIDIA Settings
Exec=nvidia-settings
Icon=
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;System;
ennyivel már el is szumózta az mplayert? -
Jolly667
tag
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0A
D:06
F:A6
inet6 addr: fe80::20a:cdff:fe06:dfa6/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2480 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:13 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:151914 (148.3 Kb) TX bytes:2326 (2.2 Kb)
Interrupt:12 Base address:0xaf00
up és down után nincs se hibaüzenet se változás
eddig 10.0 volt a gépen (régi p2) és most szombaton tettem fel erre a 10.2-t -
Sipi
addikt
Szuper, mert ha forrás, akkor csak hiányoznak a megfelelő dev csomagok. Az xv alapban benne van az Xorgban, ha nincs, akkor valószínűleg kell valami xorg-dev csomag. Az sdl-hez sdl.
A configure résznél értdemes a scroll lockra tapadni, és nézni, mit ír ki. Ha nem talál valami fontosat, akkor kb. hasonló nevű csomagokat felrakni.
Sipi -
Sipi
addikt
Jóvanna, nem olvastam vissza. Azt sem tudom, milyen Linux. Én forráskódból rakom fel.
Majd az okosok megmondják.
Na, Fedoraához nem konyítok, de az nVidia esetén az xv alrendszernek működnie kellene. Lehet, hogy vacakul csinálták meg a csomagot?
Az mplayer Nálad egy csomag, vagy sok apró hülyeség? (Pl. mplayer-sdl, mplayer-fonts, ilyenek.) Ha több mplayeres dolog is van, rakd fel mindet. Meg az SDL csomagot is (esetleg libsdl vagy libSDL a neve).
Sipi
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Miért nem használod a konzolos mplayert, ha úgyis megadod mögötte a file nevét? A gmplayer majdnem különálló képződmény, a konfig file is totál más, és nem ugyanazokat a kimeneti meghajtókat ismeri. (Pontosabban: nem ismeri mindazt, ami az mplayer.)
Próbáltad már a -vo sdl-t?
Sipi -
damatic
tag
ext3 - ez az egyik tipusú fájlrendszere a linuxnak?
a dd-t simán a linux parancssorába kell beírni, és lenyomja ugyanarra a partícióra vagy mi?
télleg ugatom a linuxot - meg kéne tanulni, de vagy hozzám hasonló csonthülyéket találok, vagy gurukat.
rendszerindító? az a boot szektorban van a linuxnak?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
-
ngabor2
nagyúr
Ezt nem jól tudod, a 64 bit ''csak'' kiegészítés, 32-biten is nagyon tud a cucc. Elég sokáig (kb. szétbarmolásáig) egy 32-bites Sid ment rajta, meg a win is 32-bites volt. Tehát nem ezzel van a gond.
Ami miatt nem mennék neki a 64-bitnek, az pl. a MPlayer, mert olvastam, hogy eléggé nyögvenyelősen lehet beállítani, hogy menjen a 32-bites codecekkel. Lehet, hogy azóta ez már változott, de maradok egyelőre ennél. Ha sok időm lesz, lehet, hogy ismét megpróbálkozok egy 64-bites disztribbel. -
ngabor2
nagyúr
32-bites rendszert telepítek, nem akarok most még a 64-bitessel szenvedni.
Első tippem a billentyűzet volt, részben bejött. Az Ubuntu már továbbment, de az időzóna beállításánál elhasalt
Most egy Sarge megy felfele, azalatt nem biztos, hogy a nyomtatót be tudom állítani, eddig már 2x nem sikerült. A scanner is egyszer ment, után soha többet. Ubuntu alatt a nyomtató biztos, hogy ment, mert volt már olyanom (másik alaplappal, asszem). Lehet, hogy visszacserélem az nF3-s lapra a jelenlegi VIA-sat? Az Asus-szal eddig majdnem mindig szívtam. (NO FLAME).
Mindegy, most már megy felfele a Sarge, csak az a baj, hogy előbb adtam meg az ftp-elérést az apt-nak, így a szükséges file-okat szerintem mind a netről fogja leszedni, nem a cd-ről. IJ. -
<>jana<>
senior tag
megpróbálkoztam egyszer egy mandrake és egy uhu 1.1 el azok nagyon nem jöttek be.egy debiant kiakarok próbálni,csak állítólag nem egyszerü összehozni működőképesre
azóta sikerült a suse 9.3 at rendesen összerakni,de telepíteni eddig semmit nemtudtam,nemértem még hogyan megy,leszedtem példának az operát tar.gz ben meg rpm ben eggyiket sem tudtam sehogysem életre kelteni.az rpm az nem suse linuxhoz van,de megnéztem azt is
-
dr_strange
senior tag
hátha ez segít: Bővebben: link
-
tierbatyo
senior tag
Ezt a gentoo handbook-ban talaltam, amikor nezegettem. Hatha segit rajtad:
To install GRUB you will need to issue the grub-install command. However, grub-install won't work off-the-shelf since we are inside a chrooted environment. We need to update /etc/mtab (the file with information about all mounted filesystems) first: luckily there is an easy way to accomplish this - just copy over /proc/mounts to /etc/mtab:
Code Listing 5: Updating /etc/mtab
# cp /proc/mounts /etc/mtab -
Sianis
addikt
Válaszolva kérdésedre: Annyira nem pörög, de azért néha van valami. Linuxforum.hu-n is üzemel egy Ubuntu részleg egészen jó!
De én ezt a topicot szeretem nagyon ill. a Linuxforum.hu-n van az Ubuntu Kalauz fejleményének bejelentései ilyesmi, meg van egy -két azóta kiokoskodott válasz is .Olvasni olvasni olvasni ez a lényeg, és ugye maga ami az aláírásomban is szerepel.
Ugye nagyobb Linux topikosoknak ismerős eddie303 neve. Azt mesélte nekem v.melyik nap, hogy Ubuntu (alap) kernele gyorsabban tölt nála, mint egy általa összerakott Gentoo (bár gyorsabb gépen igaz), mégis ugye tudjuk, hogy egy jól összerakott kernel, pláne Gentoo alatt, igen gyorsnak számít. Tehát Ubuntu jó, nem mondom, hogy mindenkinek, de aki használni akarja a gépet, és nem hackelni, vagy bármilyen más fejlesztést csinálni, annak tökéletes. Ha nem elég magyar, akkor marad az UHU, bár sajnos nekem notebookomra nem elepül, erről volt egy majdnem egyhónapos levelezés több fejlesztőjükkel is, nem sikerült megcsinálni, annyiban maradtunk, hogy következőnél tesztelni fogom a bootloadert. Szép világ a Linux világ, hiszen hasznosat tehetsz, megbecsülést, barátokat szerezhetsz, míg MS alatt is megteheted ezt, de nem biztos, hogy legális úton...
-
ngabor2
nagyúr
Full debian alapú, a különbség néhány patch, és a kiszámítható frissítés. A Debiannak az a baja, hogy a köv. Stable akkor jön ki, ha az összes fejlesztő úgy érzi. Közben az előző Stable már rég elavult lesz...
Itt mindig félévente jön ki a köv. stable, persze ésszel megcsinálva.
Ja, a másik, hogy itt aztán tényleg dokumentálva van minden, és egyszerű. Nekem is egyre jobban tetszik, hogy egyre többet olvasok róla. Az különösen tetszik, hogy a Debian csomagjait egy az egyben tudja használni, tehát lehet mondani, hogy ehez is rengeteg csomag van. -
Sianis
addikt
Nagyon - nagyon! Nekem a suliban Debian van, itthon Ubuntu, semmit nem veszek észre, hogy különbözne.
A Kalauz nem csak az én munkám, de tavaly október óta állt elhanyagoltan, én pedig átvettem, mai napig nem tudom, hogy ki volt aki először elkezdte készíteni.neki nagyon sok...de most nálam a staféta bot, és akinek van napi 5 perce az is segíthet!
-
WN31RD
addikt
Ennyi.
Ha Debianod lenne, elindulna magától, egyébként pedig oldd meg a te disztródban szokásos módszerrel az indítást. A beállításokat nem ''őrzi meg'', de beírhatod egy file-ba, amit aztán -C után megadva beolvastatsz vele. Teljesen mindegy, hogy file-ból vagy parancssorból kapja a paramétereket, úgy csináld, ahogy számodra kényelmesebb, praktikusabb. -
WN31RD
addikt
Nem sokat lehet ezen magyarázni.
Kisebb, gyorsabb, biztonságosabb, ebben minden benne van. A mértékek és arányok persze bonyolultabb kérdés.
A thttpd honlapján (Bővebben: link) utánanézhetsz alaposabban, vannak összehasonlító táblázatok is.
(Dióhéjban és leegyszerűsítve: A thttpd az Apache-hoz képest egy lényegesen egyszerűbb, kisebb funkcionalitással rendelkező webszerver. A kisebb funkcionalitás lehetővé teszi, hogy sokkal gyorsabb legyen, és nyilván a (forrás)kódja is (sokkal) kisebb, egyszerűbb, emiatt (sokkal) könnyebben tehető biztonságossá.) -
dabadab
titán
''gyakorlatilag a repo sor ami a update beállítása így néz ki:
baseurl=http://xyhost/megosztott
bár nemfeltétlen jelenti hogy szorosan http protokol..''
DeAz URL-ben a http nem csak diszitoelemkent szolgal
, hanem az mondja meg, hogy milyen protokollal lehet elerni az adott resource-t.
Ez esetben arra lesz szukseged, hogy telepitsel vmi http daemont, pl Apache-ot, aztan az Apache root konyvtaraban (Debianon a /var/www/, de egyebkent a /etc/apache/httpd.conf-ben a DocumentRoot kulcsszoval lehet beallitani) megcsinalod a kivant konyvtarszerkezetet meg odapakolod a file-okat, adsz ra mindenkinek olvasasi jogot, aztan mehet is a dolog.
''hol és hogy mondom meg a gépemnek hogy mi a legyen az ő host-ja, hogy ne a ''localhost'' legyen mindkét gép..''
Nem a hostjat kell megmondani, hanem a nevet, azt meg az /etc/hostname-be kell beleirni.
''a gép ami oszt ip-ként 192.168.2.6 azt szeretném hogy lehessen rá hivatkozni vmi ''server'' vagy ilyesmi néven''
A masik gepen az /etc/hosts-ba raksz egy olyan sort, hogy:
192.168.2.6 server -
Aktív témák
Hirdetés
- Léghűtés topik
- Milyen processzort vegyek?
- Bittorrent topik
- AliExpress tapasztalatok
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Nyaralás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest