- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Aktív témák
-
snowflake
tag
válasz
Kiskutya #4906 üzenetére
Gondolom krfb-t akartál írni, nem krtb-t.
Nagyjából csak emlékezetből:
Amikor létrehozol a linuxon egy meghívót, akkor ott, betudod állítani a beállítások gomb-al a következőket:
''Meghívás nélküli kapcsolatok engedélyezése'',
majd a ''Meghívás nélkül csak jóváhagyás után lehessen csatlakozni'' opció elől _kiveszed_ az x-et.
Majd megadsz neki egy jelszót.
Otthon én is így használom (belső hálón) és nem kér jóváhagyást a szerver. -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #4672 üzenetére
A második egy breezy bug. A multimédias billentyűk beállítására szolgáló hotkey-setup script miatt szórja meg a logot.
Állítsd le a hotkey-setup-ot (ezt a workaround-ot posztoltam is ide: [link]):
sudo /etc/init.d/hotkey-setup stop
És hogy ez permanens maradjon, szedd ki a runlevelek közül, hogy ne is induljon el rendszerinduláskor sem... -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #3603 üzenetére
Nem tudom, én forrásból tettem fel, egyébként ''nem tudom miért szemetelné tele a rendszert'', ha forrásból teszed fel
Ha gondolod elküldöm a .deb csomagot, amit anno kreáltam és használok, mertha ua a pctv kártyád van, akkor lehet hogy jó lesz Neked is. (csak a lircd-t kell elindítanod)
Az általad belinkelt lirc-modules-source fordítását nem ismerem. (Esetleg a kernel header csomagot is nézzd meg)
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #3582 üzenetére
Az irw progi kiír valamit amikor nyomkodod a távírányítot? A mode2 egyébként nálam sem jelez semmit, ennek ellenére jól működik a cucc.
Nekem egy Pinnacle PCTV-hez adott távrángató van, ami a /dev/ttyS0-ra (com1) csatlakozik. A lircet forrásból fordítottam (0.7.1), nincs semmilyen kernelmodul betöltve (pl: lirc_serial). Csak a lircd-t indítom, amit fordítottam (/usr/local/sbin/lircd). Az /etc/lircd.conf tartalmazza a távrángató infrakódjait.
Jó lenne tudni, hogy neked milyen távírányítód van pontosan, hova csatlakozik? -
snowflake
tag
Nem értek hozzá sajnos, pedig régebben eljátszadoztam a gondolattal, hogy jó lenne megtanulni egy kicsit gitározni..
qt/gtk guitune-t próbálgattam, de sehogy sem sikerül rávennem, hogy a mikrofonról kapja a jelet... én hallottam amit a mikrófonba beszéltem, de a progi nem fogta...
szerintem az alsa mixerben nem volt bekapcsolva a mikrofon capture (kis piros ledecske szokta mutatni az input panelon (legalábbis a kmix-nél)). De az alsamixer progival is beállítható
ráadásul nem kezeli ezeket a fájlokat...
szvsz az oldalukon azt írják mintha a kguitar tudná kezelni a gp4 fileokat:
Pretty full-featured Guitar Pro 4 import support.
Igaz, én nem próbáltam... -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #3576 üzenetére
/dev/lirc eszközfile létezik?
Sajnos én kb 1 évvel ezelőtt röcögtettem be otthon a PCTV távírányítóját és már fejből nem vágom hogy pontosan mit kellett hekkelni
Arra emlékszem, hogy a távírányító típusát (fajtáját ) pontosan, jól kell kiválasztanod, mert abból lehetnek próblámák. Majd otthon megnézem és értkezem róla, ha addig nem sikerül... -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #3570 üzenetére
Felteheted forrásból is csak a make install helyett használd a checkinstall parancsot (előtte fel kell tenned ezt a csomagot), ez készíteni fog neked egy deb csomagot (néhány kérdés feltétele után), amit később a szokásos módon akár el is távolíthatsz (dpkg -r vagy apt-get remove), ha már nem kell vagy nem úgy működik ahogy szeretnéd.
Az alsás dolognál nézzd meg, hogy szerepel-e az alsa-t indító szkript a megfelelő rcX.d könyvtárban... -
-
snowflake
tag
Eszerint pedig volt akinek sikerült AR5212 csippel rendelkező kártyát beröffentenie:
Bővebben: link
Az lspci kimeneted szerint pedig neked is ilyen csippel rendelkezik a kártyád.
Egy próbát azért megérhet a dolog -
snowflake
tag
Ez egy atheros chippes cucc lehet. Elvileg a madwifi (Multiband Atheros Driver for WiFi) kezelheti.
Próbáld meg ezt (debianos leírás, uhut nem találtam):
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
A kérdés: a dma-t alapból illene egy okosabb oprendszernek bekapcsolni olyan hardware-hoz ami tudja,minden vinyó műveletre, nemde? ha már egy nyomi xp is tudja..
Kivéve, ha a kerneled nem ismeri azt a chipkészletet, amit az alaplapod használ a vinyók elérésre..
Ekkor a driver kernelbe forgatása jöhet szóba.
Az NVlogot asszem valahogy így kb, de nézz utána:
Option ''NoLogo'' ''enable''
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #3204 üzenetére
Mondjuk valószínűsítem, hogy inkább arra lett volna kíváncsi az eredeti kérdező, hogy milyen vinyókat lát egyáltalán, merthogy így csak a partíciókat látja.
akkor lehet egy ilyet: cat /proc/scsi/scsi
az ide cuccosokrol pedig a /proc/ide könyvtár alatt lehet informálodni.
A hdparm valóban azt méri, amit írtál, ellenben egy jó kiindulópont ahoz hogy megtudjuk hogy a kernel megfelelően tudja-e elérni a vinyót.
*gondoltam nem baj ha ezt is leírom ott
3D-ben nem vagyok nagyon otthon, csupán ezt ismertem mint progi, de szerintem kártyafüggetlennek kellene lennie a glxgears-nek, de majd aki jobban vágja a témát kijavít.
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
Elérhető sata vinyók listázása:
ls /dev/sd*
linux alól nem létezik lemeztöredezettség?
[..]
Az ext2 fájlrendszer a töredezettséget igyekszik a minimálisra szorítani a fájlok blokkjainak egymás közelébe rakásával még akkor is, ha egymást szorosan követõ blokkok nem találhatók a lemezen. Ezt úgy éri el, hogy gyakorlatilag mindig a legközelebbi blokkot foglalja le egy fájl következõ blokkjaként. Ezért az ext2 fájlrendszerek esetén többnyire nem kell a töredezettség miatt aggódnunk. Ha mégis szükség lenne a töredezettségmentesítésre ext2 fájlrendszer esetében, létezik erre program...
[...]
apt-cache search defrag
defrag - ext2, minix and xiafs filesystem defragmenter
hogy tudom mérni egyszerűen mennyivel tudok vinyók között másolni?
pl:
hdparm -t -T /dev/hda
(Fontos, hogy a dma be legyen kapcsolva hdparm -d1 /dev/hdX
Ezt ellenőrizni lehet pl: hdparm /dev/hdX vagy esetleg megadod neki még az -i kapcsolót is)
illetve lehet ilyet is:
time cp valami_file /valahova/egy/másik/vinyóra
De ha mc-ben másolsz az kiírja az akutális átvitel sebességét.
3D esetén mivel lehet tesztelni fps-t?
pl: glxgears -
snowflake
tag
válasz
Jolly667 #3195 üzenetére
Nagyjábol annyi lenne, hogy leszeded a jelenlegi dhcp-client csomagot és felteszed a pumpot. Ez valószínüleg beteszi magát az init.d -be és készít a megfefelő runlevel-ekhez symlinket.
Tehát rendszeriduláskor el fog indul a pump daemon is.
Kézzel meg valahogy így teheted meg ( ha nem akarod restartolni a gépet (miért is akarnád))
/etc/init.d/pumpd start
Nem biztos hogy ez a daemon neve, csak gondolom, mert még sosem használtam pumpot. -
snowflake
tag
válasz
Jolly667 #3189 üzenetére
A Netmask nem kell ide és a metric sem. De ettől valószínüleg még nem lesz ip-d.
Egyelőre okosat nem tudok mondani Neked. Lehet hogy MAC címre szűr a szolgáltató és a kábelmodem csak egy mac címet enged. De mivel ugyanazon gépről csatlakozol csak más op. rendsz. alól ezért a mac címnek is ua. kellene lennie. De azért nézzd meg, hogy win ill. a linux mit mond a mac addressre.
Illetve még az jutott eszembe, hogy ugye utp-vel kapcsolodsz a kábelmodemre és nem usb-vel? -
snowflake
tag
válasz
Jolly667 #3185 üzenetére
Mandrake-en itt találod a háló scripteket:
/etc/sysconfig/network-scripts
Az eth0-jé pl: ifcfg-eth0
Egyébként milyen interneted van? ADSL v kábelTV-s ?
Mert ha ADSL-ről beszélünk, akkor kell a pppoe csomag is.
Ez esetben lesz egy ppp0 interfaced és azon fog menni a net,
az fogja megkapni a routertől az ip-t is.
Egyébként az internetet win alól ugyanezen gépen próbáltad?
Mert akkor a kábelhiba, hálókártya hibát is ki lehet zárni. -
snowflake
tag
válasz
damatic #3078 üzenetére
Szia,
Hogy tudom azt lecsalni onnan?
Többféleképpen, mint írták, lehet CD,DVD, HDD. De szvsz egyszerűbb hálón áthúzni a dolgokat. Igaz ehez tudni kéne, hogy fut-e samba server rajta és az hogyan van konfigolva.
Ha bekapcsolom a debian-t a hálón, akkor mi fogja kiosztani az IP-ket? A debian vagy a D-Link 604?
Attől függ, melyik hálókártyáról beszélünk. Azon amelyiken korábban a kábelmodemre volt kötve, ő kapja az IP-t (dhcp kliens). A másikon amelyiken a belső gépnek lógtak, ő ossza az IP-t (dhcp server)
Tehát nem mindegy melyik hálókártyát használod. Amennyiben azt a hálókártyát rádugod arra a switchre (amin gondolom jelenleg a belső gépek is lógnak), akkor a kábelmodem oszt majd neki IP-t és el tudod érni a szervert egy másik (gondolom wines gépről). Ehhez persze tudni kéne, hogy fut-e samba és az milyen megosztásokat kínál. Ez elvileg egy hálózat tallózással kideríthető.
A másik: hogy be tudj lépni a szerverre (nem árt, ha adminisztrálni akarod, de a fent leírtak enélkül is mennek, hisz a szerver elindul csak belépni nem tudsz rá, ha jól értettem).
Ezt így teheted meg pl:
Amikor indul a linux ezt írd be neki az elején:
(Esc-t kell nyomni amikor a boot menu feljön, legalábbis lilonál még régen így volt)
linux init=/bin/bash
Ekkor tenyleg jelszo nelkul kerulsz a rendszerbe, de csak a / lesz
mount-olva, es semmi init script nem fut le (tehát pl. hálózat sincs, ne örülj). A / is read only-ban van
mountolva azthiszem, ezert:
mount / -o remount,rw
majd írd be: passwd
ezután megadod a root jelszavát
és végül: reboot -
snowflake
tag
válasz
Vilmoskorte #2828 üzenetére
Esetleg megmondod a dhcp klinsnek, hogy ne kérjen dns-t
[...]
request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers,
domain-name, domain-name-servers, host-name,
netbios-name-servers, netbios-scope;
[...]
vedd ki a domain-name-servers -t -
snowflake
tag
válasz
luciferc #2764 üzenetére
Szerintem a vezérlőpulton nézz körül.
Van ott egy olyan, hogy rendszeradminisztráció -> bejelentkezéskezelő
ott rendszergazdai módot kéred.
Itt tudod megváltoztatni a kdm beállításait (többek között háttér, betűtípus, aut. belépés egy felhasználóval stb.)
Már ha jól értettem a problémát...
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
Én nem vagyok egy nagy grafikus guru, de szerintem nagy részét tudja már a gimp azoknak amiket leírtál.
CMYK-t ismeri:
1. EPS-be tud menteni
2. Szerintem tud maszkolni, ha az, amire gondolok
3. átlászhatóságot biztosan lehet, az árnyékot nem tudom
4. szvsz igen
5. mihez képest
Szerintem amióta láthattad a gimpet, azóta sokat fejlődött, érdemes lenne megnézned esetleg. -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #2657 üzenetére
Az azureushoz létezik egy webui nevű plugin is, amivel webesen távolról is tudod menedzselni a futó azu klienst.
Igaz a lehetőségeid itt jóval korlátozottabak mint a kliensben, de hozzádni, törölni, leállítani, globális uploadot állítnai itt is tudsz.
Ha esetleg kde-t használsz, távoli desktop elérésre megnézheted még a kde krdc kliens és krfb szerver alkalmazás párosát is.
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #2596 üzenetére
Azért nézd meg hogy tényleg van-e dns, mert ha jól értem akkor fix ip-vel dolgozik a win, tehát nem a linux osztja neki dhcp-vel és ez esetben automatikusan nem szokott dns lenni.
ipconfig /all -al megtudod nézni, hogy mit hisz a windows
Az iptables -t nat -L megmutatja az aktuális nat tűzfal szabályokat
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #2318 üzenetére
Szvsz nem kell graf. felület hozzá. És is mostanában heggesztettem hasonló felállással össze egy ilyet.
Én az mldonkey-t választottam, az tud jópár p2p tip. kapcsolatot kezelni. Igaz én csak a torrentet használom belőle, de a dc-t is viszi.
A lényeg, hogy felteszed az mldonkey-server-t és utána a másik gépről a weben (4080-as port) el tudod érni, vagy akár telneten keresztül (4000 port) is ha jobban fekszik a parancssoros kezelés.
Alapból csak localhoston tudod elérni, külön kell a downloads.ini file-ban engedélyezni távoli helyről.
De ha mégis kell a gui akkor az is van hozzá. Bár szvsz az azureaus akkor már nekem jobban bejön.
BTW ezekszerint sikerült a linuxot ráheggesztened a szolgáltatód hálózatára? -
snowflake
tag
Mivel nem irtad milyen distrib így kicsit nehéz pontosan megmondani.
Egyébként ha valamilyen Debian alapú, akkor /etc/network/interfaces filet vizsgáld meg.
Ha rpm alapú, akkor esetleg /etc/sysconfig/network-scripts/ könyvtárban az ifcg-* fileok lehetnek (Mandraken azthiszem legalábbis ott vannak)
A másodikra talán a macchanger nevű tool lehet jó neked. Ez tud véletlenszerűen is mac addres-t is osztani. -
snowflake
tag
mod: Bocs ide akart menni:
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
Ide beírtam: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
operator10 #745 üzenetére
Jó lenne tudni, milyen filerendszerekről van szó?
A másik kérdésem az lenne, hogyan tudnék hozzájuk parancsikont létrehozni??
kde-ben asztalon jobb klikk -> új elem -> eszköz -> merevlemez-partíció -
snowflake
tag
válasz
operator10 #740 üzenetére
Particiók listázása egy eszközön pl:
fdisk -l /dev/sda
csatolása pl:
mount /dev/sda1 /mnt/ide_akarom (a -t kapcsolóval megadhatod a file system-et is) -
snowflake
tag
Az lspci egy parancs, ezt kéne bepötyögnöd a konzolba és annak a kimentét kellene ide beírni.
pl:
[pihe@zeus pihe]$ lspci
[...]
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801DB/DBM SMBus Controller (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801DB AC'97 Audio Controller (rev 01)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82801BD PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 81)
Ebből lehet megtudni többek között milyen lan kártya van a gépben. -
snowflake
tag
válasz
Vangelis #529 üzenetére
A google szerint van hozzá linuxos driver:
Bővebben: link -
snowflake
tag
Ajánlom az ubuntu-t:
vagy ha a kde-t preferálod, akkor a kubuntut:
Debian alapokon nyugszik, felhasználó barátabb a telepítője és up to date csomagok vannak benne.
1 CD-s, a többi ''extra'' csomagot a netről tudod feltenni, van live cd is. -
snowflake
tag
-
snowflake
tag
Ha már fel van mountolva, akkor egyszerűen belelépsz abba a könyvtárba ahová felmontoltad.
pl. cd /mnt/idevanfelcsatolva
Ha mégsincs felcsatolva, akkor:
mount /dev/hda3 /mnt/ideakarom
ezt valószínűleg csak root-ként tudod megtenni és az ideakarom könyvtárnak léteznie kell az /mnt alatt -
snowflake
tag
Nem vagyok egy nagy iptables guru, ezt általában a shorewallra szoktam bízni.
De próbáld meg a következőt:
iptables -A INPUT -i $EXTIF -p tcp --dport 3389 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -o $INTIF -p tcp --sport 3389 -j ACCEPT
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -i $EXTIF -d $EXTIP --dport 3389 -j DNAT --to-destination 192.168.1.241:3389
iptables -A FORWARD -p tcp -d 192.168.1.241 --dport 3389 -j ACCEPT
* 3 sor: $EXTIP - a külső interface ip címe -
snowflake
tag
Nem tudom melyik qdvdauthort használod, de a 0.8-as pont ilyet produkált, ha nem raktál bele háttérzenét.
A következőt egy srác írta a fejlesztőnek február végén, miután Branislav is hasonlóba futott bele mint most Te:
[...]
Hi Varol,
I can reproduce Branislav´s problem with an earlier version of your excellent
tool qdvdauthor (0.0.8).
Example: When you create a menu without backgroup music, this command is
proposed to be executed:
''dd if=/dev/zero bs=4 count=1920 | toolame -b128 -s 48 /dev/stdin
/tmp/Unnamed//Main Menu VMGM.mp2''
The option ''-s 48'' in the toolame command seems to be the problem. If you use
toolame with ''-h'' you can see:
[...]
-s sfrq input smpl rate in Hz for raw PCM (def: 44100)
[...]
So you manually have to set the ''-s'' -option to 48000 and the problem
disappears. Maybe you can confirm this and update the source
[...]
Én a 0.9-t most megnéztem, abban már ki van javítva ez a hiba. Használd azt vagy írd át a fent említett módon. -
snowflake
tag
Emlékeim szerint ilyenkor van az, hogy nem tudta létrehozni a menüt. Nézzd meg a log elejét is, mert szvsz már ott is irt hibát. Vagy a menü hangjával vagy esetleg a betett háttérképpel lehet problémája.
btw érdemes a dvdauthor csomagból is a legfrissebbet használni, mert tavaly még bugos volt valamelyik
verziója. -
snowflake
tag
válasz
gege71.hu #238 üzenetére
Nem tudom ezt nézted-e már:
ps. Én még nem használtam, de a leírás alapján mp3-ból dolgozik -
snowflake
tag
Nálam igy megy:
Ezzel egyszer le lett generálva az mrtg config:
./cfgmaker --global 'WorkDir: /var/www/html/mrtg' --output /home/pihe/mrtg.cfg public@10.68.10.253
majd az mrtg futtatása cronnal:
/usr/local/mrtg-2/bin/mrtg /home/pihe/mrtg/mrtg.cfg
ez pedig legenerál hozzá egy index.html-t hozzá:
/usr/local/mrtg-2/bin/indexmaker /home/pihe/mrtg/mrtg.cfg > /var/www/html/mrtg/index.html
ps. nekem .png képeket hoz létre nem gif-eket -
snowflake
tag
-
snowflake
tag
Valószínűleg dhcp-vel oszt ip címet a linuxos gép. Annyi az egész, hogy a gépeden a hálózati kártyádhoz dhcp-t állíts be, dns, gateway valószínüleg automatikusan beállítódnak.
Sajnos a suset nem ismerem, így nem tudom megmondani milyen toolokat használ a hálózat beállításához ill. hol tárolja ezen beállításokat.
ps. Amennyiben fix ip-t kell beállítanod, akkor tudnod kell milyen subnetben vagy ill. a gateway és dns beállításokat is.
Aktív témák
Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Bittorrent topik
- Facebook és Messenger
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Google Pixel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Robotporszívók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Az új vezér szerint már nincs a legjobb tíz chipgyártó között az Intel
- Autós topik
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Macbook White 13" unibody
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest