- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Légies iPhone halvány színei
- iPhone topik
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
Aktív témák
-
zLegolas
őstag
válasz
damatic #3173 üzenetére
Keress valami partícionáló programot, nem'tom mi van az UHU-ban, de van pár, az biztos. Ez arra jó, hogy tutira megmutatja, milyen merevlemez milyen partíciói leledzenek a gépen, milyen fájlrendszerrel, netán a partíciók hová vannak befűzve - ha be vannak egyáltalán. Ha megtalálod a kimenetben a hiányzó partíciókat, de pl. nincsenek csatolva (valszeg ez lészen a problémád szerintem), akkor létrehozod a megfelelő csatolási pontokat (pl. /mnt/ujparticio, vagy /media/ujparticio vagy /amitakarsz/ujparticio) és az /etc/fstab fájlba beírod a szükségeseket, pl:
...
/dev/hdb3 /mnt/ujparticio ext3 ...stb...
...
Elvileg így mennie kéne.
Ja, ellenőrizd a winyók jumperelését, korrekt-e... triviális, de pl. én is el szoktam néha felejteni vagy nézni. -
snowflake
tag
válasz
damatic #3078 üzenetére
Szia,
Hogy tudom azt lecsalni onnan?
Többféleképpen, mint írták, lehet CD,DVD, HDD. De szvsz egyszerűbb hálón áthúzni a dolgokat. Igaz ehez tudni kéne, hogy fut-e samba server rajta és az hogyan van konfigolva.
Ha bekapcsolom a debian-t a hálón, akkor mi fogja kiosztani az IP-ket? A debian vagy a D-Link 604?
Attől függ, melyik hálókártyáról beszélünk. Azon amelyiken korábban a kábelmodemre volt kötve, ő kapja az IP-t (dhcp kliens). A másikon amelyiken a belső gépnek lógtak, ő ossza az IP-t (dhcp server)
Tehát nem mindegy melyik hálókártyát használod. Amennyiben azt a hálókártyát rádugod arra a switchre (amin gondolom jelenleg a belső gépek is lógnak), akkor a kábelmodem oszt majd neki IP-t és el tudod érni a szervert egy másik (gondolom wines gépről). Ehhez persze tudni kéne, hogy fut-e samba és az milyen megosztásokat kínál. Ez elvileg egy hálózat tallózással kideríthető.
A másik: hogy be tudj lépni a szerverre (nem árt, ha adminisztrálni akarod, de a fent leírtak enélkül is mennek, hisz a szerver elindul csak belépni nem tudsz rá, ha jól értettem).
Ezt így teheted meg pl:
Amikor indul a linux ezt írd be neki az elején:
(Esc-t kell nyomni amikor a boot menu feljön, legalábbis lilonál még régen így volt)
linux init=/bin/bash
Ekkor tenyleg jelszo nelkul kerulsz a rendszerbe, de csak a / lesz
mount-olva, es semmi init script nem fut le (tehát pl. hálózat sincs, ne örülj). A / is read only-ban van
mountolva azthiszem, ezert:
mount / -o remount,rw
majd írd be: passwd
ezután megadod a root jelszavát
és végül: reboot -
zLegolas
őstag
válasz
damatic #3078 üzenetére
Ha csak leszedni akarod a winyóról a cuccot bootolhatsz pl. egy Live CD-t, az jó eséllyel megtalál mindent... vagy nézd meg az /etc/fstab file-ot, mi van benne a rendszer helyrevakerálásához...
A netes dologhoz sajna passz, ilyesmit még nem csináltam, modemmel száguldok az infosztrádán.... A szerver fájlmegosztásra volt, vagy mifene? Mi futott, NFS/NIS, Samba? Egyébként tuti, hogy mindened megvan, de hogy hogyan fogod elérni, az passz. Egy nálam okosabb biztos megmondja...
-
warn!ng
tag
válasz
damatic #2941 üzenetére
na ez biza jó kérdés... linux alatt még nem pörköltem CD-t.
de valamikor kipróbálom
szerintem úgy csináld, hogy amire a dd fut, tehát ahová a save.img kerül annak a vinyónak a particiója legyen FAT32, mert az tudja írni a linux. De ügyelni kéne arra, hogy ne legyen nagyobb 2GBnál a kimeneti fájl, mert azzal nem boldogul a FAT32. és win alól mér kitudod írni DVD-re is akár.
ps.: lehet, hogy lehet valahogy splittelni a file-okat a dd-vel, pl.:hogy 1GB-os img.k jöjjenek létre. >>> man dd <<< éa a man talán tippet is ad arra, hogy hogyan lehet ezeket összefűzni.
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
damatic #2934 üzenetére
A világért sem kívántalak a négyzetes dumával bántani/minősíteni, nehogy félreérts...
.
A tapasztalatom szerint egy dolog miatt tud csúnyán hasraesni a Linux: áramszünet.
Kétszer láttam ilyent, egyszer egy rossz CD meghajtó kipróbálása során állt be olyan fagyi, hogy se előre-se hátra, a billentyűzet nem reagált semmire, stb... reset gomb... a másik eset áramszünet volt, menet közben huss...mindkét eset után a winyó csak olvasható módba került felmountolásra, sérült a fájlrendszer, nem állt fel a rendszer.
Másfél óra mulva ment minden a régiben, semmi adatvesztés, semmi újtratelepítés, stb... A másfél órából 1 óra a bénázásomé volt, a tényleges tennivaló a maradék fél.
Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy egy mezei általános célú otthoni gép volt, nem szerver, nem céges, stb... Viszont szerintem egy cégnél sem igazándiból megengedhető az, hogy az archivált (klónozott) állapot óta történt adatváltozások elvesszenek. Ezért szokás azt csinálni, hogy a user könyvtárak meg ilyesmik más partíción netán hdd-n vannak, így ha bevág a ménkű, csak az alaprendszert kell cserélni. Ide valóban jó lehet a klónozás.
Én ilyet még nem csináltam, tehát buta vagyok hozzá, de érdeklődéssel (és köszönettel) olvasom a szekértő hozzászólásokat... -
warn!ng
tag
válasz
damatic #2934 üzenetére
Várjunk egy kicsit!
csak ne olyan hirtelen.
hogyis lesz ez?
Van a rendszered ami megy
Kiveszed az ezt tartalamazó HDD-t és átrakod egy szerverbe?
Ebben az esetben be kell mountolni a HDD-t a server filerendszerébe és csak utána DDzni. ja és szerintem RO (gyik: readonly) ként csatold be. az a tuti -
warn!ng
tag
válasz
damatic #2930 üzenetére
ps.: szerintem nagyon kevés ember van aki elmondhatja magáról, hogy nem hülye a linuxhoz. ez a rendszer rengeteg hatékonyt eszköz nyújt és mindenki más-más területtel ismerkedik meg, mélyűl el benne (foglalkozás, érdeklődés, hobbi stb. miatt)
ha neked, most van egy jó rendszered, azt Te valamiért azzá tetted, tehát egy részéhez értesz és teljesen normális, hogy ha nem értesz pl.: az adatmentéshez, akkor megkérdezed.
de, hogy lements windows alatt egy full particiót (legyen az bármilyen FS is) és ahhoz keress eszközt, nos az után szerintem nem itt kéne pontos választ várnod.
Bővebben: link -
warn!ng
tag
válasz
damatic #2930 üzenetére
hát ebben az esetben a (lentebb részletesen leírt) dd a legjobb módszer.
megcsinálod az image-et a SOURCE és a DESTINATION hdd-t kiveszed.
szerzel (pl.: kölcsönkérsz) egy TEMP hdd-t és arra felrakod a korábban lementett image-et.
ps.: a dd parancs semmit sem módosít a forráslemezen
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
válasz
damatic #2915 üzenetére
Ez a kör négyszögesítése: minek? Megy az Linux alól is, bár én kétlem, hogy igazán nagy szükség lenne rá (nekem eddíg nem volt). A Linux nem szokot úgy megomlani, hogy hetente valami visszaklónozással kéne életre lehelni... Archiválásra meg vannak más, egyszerűbb utak is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
damatic #2902 üzenetére
Ha van min. 2 partíció (egyik, amit menteni akarsz, és egy, ahova tudsz menteni), akkor valóban dd-vel a legegyszerűbb.
Tételezzük fel, hogy a /dev/hda1 a működő rendszer, /mnt/save pedig egy olyan lemezterület, ahol van hely a teljes image-nek, és nem ugyan azon a partíción van. Ekkor:
dd if=/dev/hda1 of=/mnt/save/mentett.img
ekkor létrehoz egy olyan imagefile-t, amiben egy az egyben benne van az egész partíció. Ha vissza akarod írni, akkor ugyan ekkora partícióra egy
dd if=/mnt/save/mentett.img of=/dev/hda1
kell neki. Ez a leggyorsabb.
Másik lehetőség, hogy tar-ral lemented, ekkor nem köt a partícióméret. Már nem emlékszem pontosan a parancssorra, de van egya
kapcsoló is benne. Ezesetben viszont visszaíráshoz kell egy valamilyen szinten működő linux (pl. live cd), és hogy lehessen futtatni a bootmanagert (lilo, grub).
-
zLegolas
őstag
válasz
damatic #2904 üzenetére
Rendszertöltőkről:
...Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet.
Aktív témák
Hirdetés
- Bestbuy játékok
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Simbin topic (GTR, Race07, GTR Evolution, RaceRoom Racing Experience, stb.)
- Gitáros topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Ford topik
- BestBuy ruhás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest