Aktív témák
-
Vilmoskorte
tag
Minden vinyó eleje tartalmaz mbr-t, ami az első 512 bájt. A windowsos vinyódon nincs mbr? Telepítő cdvel bebútolsz, helyreállítókonzolt kérsz, kiválasztod a windowsodat, root jelszót beírod, majd fixmbr. Ez csinál neked szabványos mbr-t.
Linux-windows indításhoz pedig boot-loaderre van szükséged. Ebből van millió. Általában lilo vagy grub a megszokott/szeretett. Valamelyiket felrakod, beállítod és örülsz. Ennyi. -
zLegolas
őstag
a winnel akarom bootolni.
Ez asszem' nem fog menni - a Windows nem a Linux támogatásáról híres.
na felraktam minden ok elvileg csinált egy rendszertöltö lemezt de nem ok
Pontosabban? Mi a baj? Az kevés, hogy nem OK.
Indul az UHU vagy nem? Indul a Windows vagy nem?
és a linux winyonak sincs mbr -e. azt hogytom most megcsinálni ,hogy legyen?
Olyan nincs. Mint írtam vala alább: a MBR gyakorlatilag a merevlemez első 512 byte-ja! Rendszerindításkor ennek a tartalma kiolvasásra kerül, és a benne találtak szerint megpróbálódik valami oprendszer elindítása...
[Szerkesztve] -
zLegolas
őstag
Ez így kissé zavaros... szóval:
...A rendszertöltő
A Linux békésen megfér más operációs rendszerrel egy merevlemezen, legyen az akár egy másik Linux, Windows, DOS, stb. Ilyen multiboot rendszerindítást lehetővé tevő programok Windows-ra is léteznek. A számítógép indításakor egy menü jelenik meg, ebből választható ki a használni kívánt operációs rendszer. Linux-on sokáig a Lilo volt a legismertebb ilyen alkalmazás, amely mára jobbára átadta a helyét a szélesebb lehetőségeket kínáló Grub számára.
...bla-bla-bla...
Minden merevlemez tartalmaz egy Master Boot Record-nak nevezett, 512 byte méretű adatterületet. Az ezen a területen lévő bejegyzések hivatottak indítani a merevlemezre telepített operációs rendszert. Ez a fél kilobájtnyi terület magától értetődően nem elegendő komolyabb programok tárolására, egy több operációs rendszer indítását lehetővé tevő, úgynevezett bootloader program ennél nagyobb helyet igényel. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a MBR-ban csupán egy utalás található, amely megmutatja a tényleges rendszertöltő program helyét, így az gyakorlatilag bármekkora méretű lehet.
Szerintem neked tehát egy rendszertöltő programra van szükséged.
1.- Mit akarsz bootolni? Gyanítom, hogy Win-t meg Linux-ot, hol ezt-hol azt...Ha így van:
2.- Telepíts egy Linux-ot (pl. UHU), az majd gondoskodik a megfelelő rendszertöltőről! -
ngabor2
nagyúr
pl:
deb http://ftp.hu.debian.org/linux stable/main
ezt a sort tedd be a /etc/apt/sources.list-be.
(remélem jól írtam... ha nem, majd kijavítanak.)
PGee: memtest éjszakán át, szellőzés átnézése, hőmérsékletek ellenőrzése... a linux sokkal érzékenyebb a hardverhibákra, de inkább összeomlik, minthogy mindent összekavarjon.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
-
ReJim
őstag
aham világos... bocsi, csak nem szoktam anolul szakszavakat kiejetni szóval image nekem kép, nem imázs..
''(de ugy ,hogy mint a daemon-tools csinálja emulál másolásvédelmet)''
felmuntolod írásvédettként...én így szoktam a biztonsági másolat iso-król telepíteni... vagy a letöltött iso-ba belenézni....
mod: vagyis nem tudod írás védettként felmountolni, -o ro lenne, de loop-ba sem tudod írni..mount -o loop /hely/miniimage.iso /mnt/cdrom
írásvédett lesz... vagy ez neked nem jó?
[mod2:]
jahneked másolásvédelem kell..
akkor nem én vagyok az mbered... nem tudom milyen az.. (lehet azért mert anno win alatt is csak felszoktam csapni nero image-el egyik meghajtónak.. (q3a cd elkezdett halni, kellet egy biztonsági másolat...)
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
Eloszor kernel.org. Letoltesz egy stabil kernel verziot, lehetoleg ne a 2.6.12-t, mert az ATI driver meg nem megy vele. pl.:
Bővebben: link
Ezutan cd /usr/src . Kiucsomizod ide a letoltott file-t. Ekkor lesz egy /usr/src/linux-2.6.11.9 konyvtarad. Ezutan csinalsz egy symlinket erre:
ln -s linux-2.6.11.9 linux.
Ezutan cd linux. Majd kiadod a make menuconfig parancsot. Ezutan kell mindenfelet beallitani a kernelben, ami neked kell. Kezdetben ennyi, a menuconfignal ugyis lesz par kerdesed szerintem. -
-
tierbatyo
senior tag
Gentoo-s topikból átkopiztam, de nekem is ezek vannak a kernelben.:
Loadable Module Support --->
[*] Enable loadable module support
[*] Module unloading
Processor type and features --->
[*] MTRR (Memory Type Range Register) support
Device Drivers --->
Character Devices --->
<*> /dev/agpgart (AGP Support)
<*> Your_AGP_Chipset_Here ''megfelelő chipsetet kiválasztod''
[ ] Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support)
Graphics support --->
[ ] Support for framebuffer devices
Kernel Hacking --->
[ ] Kernel debugging
Így kell kinézni a kernel ezen részeinek. Még az autoload-ot érdemes enable-re tenni a Loadable Module Support -nál. De 2.6.11 feletti kernelekkel nem megy a driver. Ez tapasztalat. -
GD
őstag
rpm nem debian csomag.. már ha neked debian van.. oda deb a jó csomag vagy forrásból kell telepíteni..
szvsz nem lehet minden gamét ami alapból is nagy hardver igényő linux alól emulátorral futtatni.. nincs értelme.. nem is fog futni.. avagy olyan game ami linuxra is van.. Q3 pl
egy alap xp amire letiltod a netet hogy vírussal és update-el ne kelljen foglalkozni (hacsak nem multiplayer netes gamma) és felnyomod a játékot ami kell.. alap xp-ről norton ghost.. 2 perc alatt vissza lehet tenni ha elöregxik a sok game fel és leszedéstől -
GD
őstag
ati-val még nem próbálkoztam linux alatt de nvidia az kisebb küzdésekel ment.. legnagyob bajom az volt hogy nehéz találni olyan oldalt ahol jól le van írva sallang nélkül hogy kell..
az nvidia egy shell script-el telepít.. szójjatok ha hüjeséget beszélek.. előtte xorg.conf kis átírása, init 3 szintre lebutulás, xorg lecsitítása hogy ne szójjon be, kernel source kellett hozzá hogy elérhető legyen a gépen, és ''sh NVIDIA**.run''
nvidia elérhetővé teszi az oldalán a linux drivert.. mingyá megnézem ATI-ék hogyan dolgoznak
nos: https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=27
sztem ugyan az..
milyen disztribet használsz?
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
Nem tudom melyik qdvdauthort használod, de a 0.8-as pont ilyet produkált, ha nem raktál bele háttérzenét.
A következőt egy srác írta a fejlesztőnek február végén, miután Branislav is hasonlóba futott bele mint most Te:
[...]
Hi Varol,
I can reproduce Branislav´s problem with an earlier version of your excellent
tool qdvdauthor (0.0.8).
Example: When you create a menu without backgroup music, this command is
proposed to be executed:
''dd if=/dev/zero bs=4 count=1920 | toolame -b128 -s 48 /dev/stdin
/tmp/Unnamed//Main Menu VMGM.mp2''
The option ''-s 48'' in the toolame command seems to be the problem. If you use
toolame with ''-h'' you can see:
[...]
-s sfrq input smpl rate in Hz for raw PCM (def: 44100)
[...]
So you manually have to set the ''-s'' -option to 48000 and the problem
disappears. Maybe you can confirm this and update the source
[...]
Én a 0.9-t most megnéztem, abban már ki van javítva ez a hiba. Használd azt vagy írd át a fent említett módon. -
snowflake
tag
Emlékeim szerint ilyenkor van az, hogy nem tudta létrehozni a menüt. Nézzd meg a log elejét is, mert szvsz már ott is irt hibát. Vagy a menü hangjával vagy esetleg a betett háttérképpel lehet problémája.
btw érdemes a dvdauthor csomagból is a legfrissebbet használni, mert tavaly még bugos volt valamelyik
verziója.
Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Motorola Moto G56 - bátyja árnyékában
- Nyaralás topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anime filmek és sorozatok
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest