- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- iGO Primo
- Yettel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
luciferc #2758 üzenetére
Igen, lehet. Egyreszt elvileg megy sima kernellel is (nekem mondjuk nem mukodott), masreszt meg ott a remek suspend2 patch, ami allitolag megold minden problemat: Bővebben: link.
-
dabadab
titán
válasz
luciferc #2712 üzenetére
A readline autocomplete funkcioja nem tud arrol, hogy milyen particion van, igy aztan arrol sem, hogy ott case-sensitive-ek-e a nevek. Ha akarod, az .inputrc-be tehetsz egy ''set completion-ignore-case On'' sort, de akkor sehol nem fog torodni a case-zel.
A WINE-hoz nem tudok hozzaszolni. Esetleg nezd meg strace-szel, hogy tenyleg mi a baja. -
dabadab
titán
válasz
luciferc #2704 üzenetére
Kiprobaltam (kopipeszt innen, csak a mountpointot irtam at), nekem jo:
/mnt/wroot# l /mnt/wroot/ntdetect.com
-r-xr-xr-x 1 root root 34724 2003-06-20 14:00 /mnt/wroot/ntdetect.com
/mnt/wroot# l /mnt/wroot/NTDETECT.COM
-r-xr-xr-x 1 root root 34724 2003-06-20 14:00 /mnt/wroot/NTDETECT.COM -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2651 üzenetére
Azert mondom, hogy osszesen annyi kell, hogy elindits a masik gepen egy vncservert, rakapcsolodj a vncviewerrel, es onnan indits el a cuccokat. Ha a viewert le is lovod, a masik gepen attol meg fut a server, es amikor legkozelebb visszakapcsolodsz ra, akkor mindent ugy fogsz talalni, ahogy hagytad.
Ha meg ide tudod masolni az .xsessionos hibauzenetet, akkor valoszinuleg azt is meg lehet oldani, hogy ne csak egy pepita hatteret kelljen bamulnod -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2648 üzenetére
Ha csak a bittorrentek zavargalasa erdekel, akkor rakd fel arra a gepre az mldonkey-server csomagot, a sajat gepedre meg az mldonkey-guit. A server intezi a letolteseket, a guival meg meg lehet nezni, hogy mit csinal, meg ujabb dolgokat tudsz kijelolni letoltesre. A bittorent mellett kezeli az edonkey, overnet, gnutella, soulseek es opennat p2p protokollokat is.
-
-
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2646 üzenetére
''Tehát az X előtt kellett volna indítani a vncservert?''
Nem, az X helyett
Egyebkent mindegy az inditas sorrendje (meg hogy egyaltalan), mondom, a vnc az egy kulon ''virtualis'' (abban az ertelemben, hogy nem tartozik hozza konkret video HW) X-et csinal (teljesen mashogy mukodik az X-es verzio, mint a windowsos, ha esetleg azt hasznaltad regebben).
En mondjuk tavolrol ugy szoktam iranyitani a gepet, hogy bessh-zok (de persze ott van pl a Webmin is, amivel webes feluleten keresztul lehet bizergalni a cuccokat, ami egyreszt jopofa, masreszt sok ertelmet nem latom). -
dabadab
titán
válasz
ízirider #2508 üzenetére
Oh, egy Gentoo fanboy?
Egyebkent szerintem abszolut nem eri meg, a programjaim sebessegevel abszolut nincs gondom, meg azt a max par szazalekot ugyse valoszinu, hogy eszrevennem - ellentetben a forditashoz szukseges idovel.
Szerk.: hoppa, ezt a #2509-re szantam valaszul.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2501 üzenetére
Tulajdonkeppen mire jo az, ha az ember maga fordit kernelt? Egy ideig en is csinaltam (a regi szep idok, amikor meg 4 mega ramot kolcsonkertem havertol, mert 8 megaval mar tok jol hasitott a kernelforditas
), de az elmult par evben mar csak a kernel-image csomagokat szedem le, azok teljesen jok nekem.
-
dabadab
titán
válasz
ngabor2 #2496 üzenetére
Persze, hogy mukodik, csak azert szoltam, hogy tudatositsam a dolgot - meg azert ott a kulonbseg, hogy DOS-ban a *.* az osszes file-t jelenti, Unixoknal meg az osszes olyan file-t, aminek a neveben van egy pont - vagyis pl a README nevu file kimarad, ha elereszt egy cp *.* /akahol/ parancsot.
-
dabadab
titán
válasz
Takhanto #2490 üzenetére
Az i386-on a leforditott programok vannak, az SRPMS-en meg a forrasok.
A rescuecd meg az, amit a neve is mutat, ha vmi gebasz van, azzal lehet bebootolni, hogy az ember helyrepofozza a rendszert (a windowsos vilagban is van ilyen, vki biztos tudja, hogy hivjak magyarul).
-
dabadab
titán
''mpg123 *.*''
Le se tagathatnad a DOS-os multatLinux alatt eleg az ''mpg123 *'' is, mivel itt nem ugy nez ki a filenev, hogy <nev><pont><kiterjesztes>, hanem ugy, hogy <nev> (marmint logikai szinten, ettol fuggetlenul azert a legtobb file neve ugy vegzodik, hogy pontvalami).
-
dabadab
titán
Pedig erdemes kukkolni a dmesg-et, mert sok okossag kiderul belole, pl ha bedugsz vmi USB cuccot, akkor ott latszik, hogy eszrevette a rendszer ( = jo a kabel), es hogy probalta-e vmi driver lekezelni, es ha igen, akkor milyen eredemennyel.
A Canonnak meg a joanyjat, hogy agyonbonyolitanak mindent, pedig jo gepeket csinalnak (nekem is az van, szinten kartyaolvasoval hasznalom).
Ez a helyben konvertalas egyedul ext2-ext3 viszonylatban mukodik, mivel az gyakorlatilag ugyanaz.
A Linux nem Windows, hogy minden hulyeseg miatt ujra kelljen inditani, tehat biztos nem ez volt a baj, meg olyat meg nem is igazan tudok elkepzelni, hogy egy mkfs utan ott maradna a regi fs, szoval biztosan mashol van a hiba. Egyebkent jol ertem, hogy nalad a Linux egy FAT particion van? -
dabadab
titán
''gyakorlatilag a repo sor ami a update beállítása így néz ki:
baseurl=http://xyhost/megosztott
bár nemfeltétlen jelenti hogy szorosan http protokol..''
DeAz URL-ben a http nem csak diszitoelemkent szolgal
, hanem az mondja meg, hogy milyen protokollal lehet elerni az adott resource-t.
Ez esetben arra lesz szukseged, hogy telepitsel vmi http daemont, pl Apache-ot, aztan az Apache root konyvtaraban (Debianon a /var/www/, de egyebkent a /etc/apache/httpd.conf-ben a DocumentRoot kulcsszoval lehet beallitani) megcsinalod a kivant konyvtarszerkezetet meg odapakolod a file-okat, adsz ra mindenkinek olvasasi jogot, aztan mehet is a dolog.
''hol és hogy mondom meg a gépemnek hogy mi a legyen az ő host-ja, hogy ne a ''localhost'' legyen mindkét gép..''
Nem a hostjat kell megmondani, hanem a nevet, azt meg az /etc/hostname-be kell beleirni.
''a gép ami oszt ip-ként 192.168.2.6 azt szeretném hogy lehessen rá hivatkozni vmi ''server'' vagy ilyesmi néven''
A masik gepen az /etc/hosts-ba raksz egy olyan sort, hogy:
192.168.2.6 server -
dabadab
titán
Oh, hat annak, hogy a LILO melyik betujeig jutsz el, annak kulon jelentese van
Egyebkent a LI a leggyakoribb, ez azt jelenti, hogy a lilo elso resze (amit a BIOS huz be) sikeresen betoltodott, viszont a masodik resz - amit a lilo mar maga huzna be - vmiert nem.
A teendo az, hogy fogsz egy debianos CD-t, bebootolsz, felmountolod a vinyot es nekiesel a lilo configjanak.
Azert a biztonsag kedveert ne a vinyodon levo /etc/lilo.conf-ot szerkeszdgesd, hanem masold at vmi masik nevre, es ezt a masolatot ird at (a liloval ugy tudod kozolni, hogy ezt hasznalja, hogy ''lilo -C /etc/lilo.conf.akarmi'').
Az elso dolog az, hogy a patheket at kell irni, hiszen a /vmlinuz valoszinuleg momentan /mnt/hda1/vmlinuz v vmi hasonlo neven fut, a masodik dolog meg az, hogy kozold a liloval, hogy most ugyan CD-rol bootoltal (es emiatt momentan jol ossze van zavarva az IDE cuccod szamozasa a BIOS-ban), de alapjaba veve a vinyo az elsodleges cucc - ehhez a kovetkezot rakd a liloconfod elejere:
disk=/dev/hda
bios=0x80
Ezek utan nezd meg, hogy az lba32 opcio ott figyel-e a lilo konfiguraciojaban - ha nem, akkor rakd oda.
Ezek utan futtasd a lilot (a -C kapcsolot ne feledd), aztan probalj meg bootolni.
Ha nem sikerul, akkor majd meg kapsz otletetek
Ez egyebkent vmi windowsos reflex, hogy ha nem megy vmi, akkor legyaluljuk az egesz rendszert?
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Biztos csak en vagyok a bena, de a Google nem mondott semmi ertelmeset a kov. szitura, pedig szerintem nem vmi extra cucc:
Adott egy Ati VGA kartya, az Ati binaris driverevel, es szeretnek vele a TV-n filmet nezni. TV kimenet megy, overlay van - csak eppen a TV-n az overlay helyen egy kek (mplayer -vo xv) ill. zold (mplayer -vo xvidix) negyzet jelenik meg (a monitoron mukodik).
Vmi otlet? -
dabadab
titán
Igazabol ez egy erdekes kerdes
En nagyjabol Debiannal kezdtem (annak idejen Adi pakolta fel floppyrol, es emlekszem, hogy install kozben hekkelt rajta vmit, mert bugos volt vmi script), de onnantol kezdve nagyjabol boldogultam vele. Neked annyival konnyebb dolgod is lesz, hogy azota feltalaltak az internetet is (
), ott utana tudsz nezni a dolgoknak. A Debian azert jo, mert nagyon jol ossze van rakva, latszik, hogy rengeteget agyaltak rajta (ill en meg birom az alapveto hozzaallasukat is a dolgokhoz, szabab szoftverek, meg minden). Ket dolog van, ami nemileg megneheziti a dolgokat
1. A legtobb dolgot ugy lehet elintezni, hogy az ember a config file-okat turja
2. A config file-okat viszont idonkent a Unix hagyomanyoktol elteroen kell turni, mert pl a Debian azokat ugy generalja vmi masbol (erre jo pelda az /etc/modules.conf)
Az altalad emlitett gepre siman felmegy a Debian, a RAM mondjuk X-hez eleg keves (illetve magahoz az X-hez nem annyira, de KDE/Gnome, browserek, miegyebek megeszik), de amugy jo, ilyesmi a munkahelyi gepem is (mondjuk abba 256M RAM van). -
dabadab
titán
válasz
zLegolas #1741 üzenetére
Regebbi Debianokhoz (ugy tiz eve) volt floppys telepitokeszlet - nem tudom, hogy most mi a helyzet.
Mindenesetre nezz korul itt: Bővebben: link
Floppyrol bebootolsz, aztan onnantol mar tudsz alkotni vmit. -
dabadab
titán
Oszinten szolva a Kernighan es Pike szerzoparos huszonegy eves ''The Unix Programming Environment'' c. muve (magyarul ''A Unix operacios rendszer'' cimen jelent meg, nemileg vicces forditasban, a Muszaki Konyvkiadonal) is meglehetosen pontosan fedi az alapokat, merem ajanlani.
Azon tulmenoen mar egy kicsit nehezebb a dolog, a tapasztalati uton meg hasonlokon tul tulzottan sok otletem nincs.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''És ha van kb 5-6 külön partíció, az nem fog meglátszani sebességben?
És mi legyen a partició? (ezzel sose voltam tisztába, hogy reisefs, ext2, ext3, vagy akár fat? )''
A particiok szama a sebesseget igazan nem befolyasolja.
Filesystembol meg ext3 v reiser, mezei usernek kb tok mindegy. A FAT meg gondolom csak vicc akart lenni
''Mivel oldható meg, hogy pl egy wines gépről is láthassam hálózatban a ''megosztott'' könyvtárat (partíciót)?''
Samba, ez tudja a windowsos SMB protkollt, lehet vele nyomtatot is megosztani. -
dabadab
titán
64M azert egy kicsit karcsu, nincs olyan veszes ara a 256-os SD-knek, de ha nincs tul sok adat, akkor mennie kell.
Processzort tok folosleges tulhajtani, ugyis a memoria meg a HDD fogja meg a gepet.
Ha konyvtar szinten akarsz meretet korlatozni, akkor tedd kulon particiora, ami amugy is hasznos (altalaban a /var-t meg a /home-ot szokas kulon particiora rakni).
Ghost for Linux: Bővebben: link
IceWM-ben alapbol van kijelzo a cpu terheleshez es a halozati forgalomhoz, az icetray meg kompatibilis a kde-s tray-jel. Ha meg tul sok folosleges hely van a kepernyodon, akkor meg ott a gkrellm, az ablakkezelotol fuggetlen es van hozza minden hulyeseg
A TV kimenet meg alapjaba veve kartyafuggo, a Matrox G400 DH-mon ez nem gond, masrol nem tudok nyilatkozni. -
dabadab
titán
Nyitottam scriptes topikot, koltozzunk oda at a scriptes dolgokkal:
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
loszerafin #136 üzenetére
Ebbol is latszik, hogy a magyar nyelvet nem bolcseszekre, hanem programozokra kellene bizni
-
dabadab
titán
válasz
Protezis #134 üzenetére
Az [:alpha:] az egy olyan halmaz, ami tartalmazza az osszes betut (locale-tol fugg, hogy ezek konkretan mik). A komplementerseg meg azt jelenti, hogy olyan halmazt kepez, ami az eredetivel egyutt kiadja az osszes karaktert, vagyis jelen esetben a -c '[:alpha:]' az osszes nem betut jeloli.
Szerk: grep -v '$' helyett meg hasznalhato a tr -s '\n', ami azt csinalja, hogy tobb egymast koveto sorvegbol egyetlen egyet hagy csak meg.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
loszerafin #130 üzenetére
Azert megneznem azt, aki az ls osszes kapcsolojat fejbol tudja
-
dabadab
titán
válasz
loszerafin #104 üzenetére
Sot, olyan is van benen, hogy:
%% a' e' i' o' u' are sorted as if they were unaccented
%% o'' and u'' are sorted as if they were o: and u:
Sot, ami meg ennel is rosszabb, igazuk is van, nezz csak bele egy szotarba
Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- OLCSÓBB!!! DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest